Το θερμόμετρο ανέβηκε κατά την συζήτηση του πρώτου πάνελ του 11ου συνεδρίου MedTech σχετικά με την διαχείριση των ατιμολόγητων οφειλών των νοσοκομείων και την καθυστέρηση στη πορεία υλοποίησης του Μητρώου Προμηθευτών. Η αύξησή τους κατά το πρώτο διάστημα του 2025 πυροδότησε τη συζήτηση, αλλά όπως αποσαφηνίστηκε, προκλήθηκε από την μετάπτωση στο σύστημα των DRGs.
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 10 Ιουλίου 2025 με φυσική παρουσία στο ξενοδοχείο DivaniCaravel και ταυτόχρονη ψηφιακή συμμετοχή μέσω του LiveOnExpoComplex, του καινοτόμου 3D συνεδριακού χώρου της LiveOn. Τη διοργάνωση υπογράφει η ethosEVENTS, σε συνεργασία με το περιοδικό Pharma&HealthBusiness και το portalvirus.com.gr.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν μειωθεί παρά την αύξηση των πρώτων μηνών του έτους λόγω της εφαρμογής των DRGs με την επιβάρυνση 200-300 εκ. ευρώ, σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους . Ο ίδιος απέδωσε το γεγονός στην μετάπτωση του συστήματος αλλά διαβεβαίωσε ότι έχει πλέον ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Ο υφυπουργός πρόσθεσε ότι ήταν κάτι αναμενόμενο και ότι είχε ενημερώσει σχετικά τους θεσμικούς φορείς. Πλέον υπάρχει ροή πόρων στα νοσοκομεία και τα προβλήματα έχουν αποκατασταθεί. Ετήσιος στόχος είναι να κλείσει το ΕΣΥ στα 800 εκ. ευρώ
Από την πλευρά του ο Κώστας Μαριάκης, Γενικός Γραμματέας, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) - Ιδρυτής, Νέα Διαγνωστική Διάσταση ΕΠΕ υπολόγισε την αύξηση από τον Δεκέμβρη μέχρι τον Απρίλιο σε 400 εκ ευρώ. Ο κ. Μαριάκης διερωτήθηκε γιατί από το 2019 που ήταν 340 εκ έφθασαν 1,6 τρις, όμως παραδέχθηκεότι έπαιξε ρόλο και η νοσηλευτική κίνηση. Στη συνέχεια ο κ. Μαριάκης έθεσε την απορία πως θα πληρώνεται ο κλάδος με την εφαρμογή μητρώων για τους διαγωνισμούς της ΕΚΑΠΥ, ενώ εξέφρασε τον φόβο για νέες καθυστερήσεις με την αλλαγή στο σύστημα παραγγειολειψίας.
Ο Κώστας Γαλανάκης, Αντιπρόεδρος, Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) διευκρίνισε ότι η αποζημίωση μιας αγοράς μελετάται προς το παρόν και έφερε ως παράδειγμα το θέμα των αποβλήτων που ήδη αντιμετωπίστηκε και έχει αποζημιωθεί για την περίοδομέχρι τον προηγούμενοΜάιο. Καθυστερήσεις στις διαγωνιστικές διαδικασίες προκαλούν οι νομικές προσφυγές και είναι ήδη σε εξέλιξη 11 τμήματα του διαγωνισμού που εκτιμάται ότι μέσα στον Σεπτέμβριο θα ολοκληρωθεί το 20% του διαγωνισμού και μέχρι τιςαρχέςΝοεμβρίου την τελικήολοκλήρωση.
Από την πλευρά του ο Δρ. Παντελής Μεσσαρόπουλος MD, MSc, MBA, PhD(c), Πρόεδρος ΔΣ, Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ.) σχολίασε για τα ληξιπρόθεσμα ότι υπήρξε πρόβλημα για 1-2 μήνες με μια ήπιααύξηση η οποίαφαίνεταιμειώνεται μέχρι τον τρέχοντα Ιούλιο με μείωση 52 εκ καθώς υπάρχειροή χρημάτων στο σύστημα. Εκτιμάται ότι θα έρθει φέτος σημαντική μείωση να τελειώσει το παραμύθι καταστροφολόγίας, όπως τόνισε ο κ. Μεσσαρόπουλος. Από την μεριά του ΕΟΠΥΥ έχει γίνειτεράστιαπροσπάθεια από τοτμήμα των ακαθάριστων, όπως πρόσθεσε. Για την ποιότητα της κωδικοποίησης, ο κ. Μεσσαρόπουλος παραδέχθηκε ότι όλοι υποκωδικοποιούνν, μόνο τα μικρά νοσοκομεία μπορούν καλύτερα γιατί έχουν λιγότερα περιστατικά, Πλέον η πλειονότητα των νοσοκομείων έχει ηλεκτρονικό φάκελο πλην κάποιων ειδικοτήτων όπως οι ογκολόγοι δεν μπορούν να υποστηρίζουν λόγω φόρτου εργασίας. Η κωδικοποίηση δεν θα επιτευχθεί αυτόματα στο 100% σε άλλα κράτη χρειάστηκαν 1-2 χρόνια, αλλά για την Ελλάδα ελπίζει ο κ. Μεσσαρόπουλος να επιτευχθεί νωρίτερα.