Παρέμβαση εισαγγελέα μετά τις καταγγελίες Γιαννάκου για τις VIP ΜΕΘ

Παρέμβαση εισαγγελέα μετά τις καταγγελίες Γιαννάκου για τις VIP ΜΕΘ
Εισαγγελέας παρενέβη για τις καταγγελίες του Προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκου για Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που παραμένουν κλειστές για την ενδεχόμενη νοσηλεία VIP προσώπων.
Πέμπτη, 09/12/2021 - 12:12
— Photo: intime

Με παραγγελία της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου οι επίμαχες καταγγελίες εντάσσονται στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται εδώ και καιρό από τις εισαγγελικές αρχές με αφορμή καταγγελίες για θα θανάτους ασθενών εκτός ΜΕΘ.

Σε αυτή τη δικογραφία που βρίσκεται ανοιχτή προς διερεύνηση όσων έχουν δει το φως της δημοσιότητας εντάσσονται και οι πρόσφατες καταγγελίες του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ ,προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει διαπραχθεί η αξιόποινη πράξη της παράβασης καθήκοντος.

Λίγο νωρίτερα έγινε γνωστό ότι κατατέθηκε μήνυση στον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο από τον υπουργό Υγείας, Θάνος Πλεύρης για τα όσα κατήγγειλε σχετικά με κενές κλίνες ΜΕΘ. Ο Πλεύρης είπε στον ΣΚΑΪ πως ο ίδιος έχει συντάξει την αναφορά αξιοποίνων πράξεων και δεν αναμένει την εισαγγελία να κινηθεί αλλά ο ίδιος κινεί την υπόθεση λέγοντας πως ο κ. Γιαννάκος θα κληθεί τις επόμενες ημέρες να καταθέσει όλα όσα γνωρίζει.

Από την πλευρά του ο κ. Γιαννάκος ισχυρίστηκε χθες 8/12 στον ΣΚΑΪ ότι από τις 647 κλίνες ΜΕΘ που διατίθενται για περιστατικά κορονοϊού σε όλη τη χώρα, οι 47 παραμένουν κενές, ενώ υπάρχουν τουλάχιστον 114 ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στα νοσοκομεία.

«Δεν μπορεί κανείς να διανοηθεί πως υπάρχουν ΜΕΘ κενές και δεν δίνονται σε όσους έχουν ανάγκη», είπε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε: «Ας τολμήσει να πει ένα όνομα, δεν έχει πει. Αν το πει, τότε θα κινηθεί η μηνυτήρια αναφορά», είπε ο κ. Πλεύρης λέγοντας πως οι γιατροί δεν μπορούν να ανεχθούν ότι ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ τους κατηγορεί ότι κρατούν κρεβάτια.

Υπενθυμίζεται πως μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο Θάνος Πλεύρης χαρακτήρισε «ελεεινό ψεύδος τα περί επιλογής ασθενών στις ΜΕΘ» και τόνισε με έμφαση ότι «όσοι διακινούν τέτοιες φήμες θα κληθούν ή να αποδείξουναυτά που λένε ή να λογοδοτήσουν».

Μιλώντας στο Dnews ο κ. Γιαννάκος χθες 9/12 έδωσε ονόματα πάντως. Όπως είπε ο ίδιος: «Αφού η ΠΟΕΔΗΝ έχει άδικο με ποια κριτήρια έβαλαν στις ΜΕΘ του Ευαγγελισμού και του Σωτηρία τον Μητροπολίτη Αιτωλοακαρνανίας Κοσμά και γνωστό δημοσιογράφο αντίστοιχα, οι οποίοι μάλιστα είναι και μη εμβολιασμένοι, σε αντίθεση με τόσους ασθενείς που περιμένουν στη λίστα; Να μας απαντήσει πόσοι επώνυμοι υπάρχουν στην λίστα αναμονής.

Καβγάς Παγώνη με τον Γιαννάκο για τις ΜΕΘ

Νωρίτερα, έντονη ήταν η αντιπαράθεση μεταξύ της προέδρου της ΕΙΝΑΠ, Ματίνας Παγώνη και του, Μιχάλη Γιαννάκου για τις καταγγελίες που έκανε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ σχετικά με κενές κλίνες ΜΕΘ οι οποίες διατίθενται σε συγκεκριμένους VIP ασθενείς ενώ άλλοι παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ επί μέρες.

Επίσης, μιλώντας στην ΕΡΤ1 το πρωί της Πέμπτης ο κ. Γιαννάκος ρωτήθηκε σχετικά και είπε πως κανείς γνωστός δεν βρίσκεται στην αναμονή σε ΜΕΘ αλλά αντί αυτού βρίσκεται άμεσα, όπως έγινε σε περιπτώσεις μητροπολιτών.

Ο ίδιος επικαλέστηκε την περίπτωση του Μητροπολίτη Αγρινίου ο οποίος μόλις χρειάστηκε διασωλήνωση μέσα σε τρεις ώρες μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό, την ώρα που 58χρονος, με υποκείμενα νοσήματα στο ίδιο νοσοκομείο, στο νοσοκομείο Αγρίνιου περίμενε επί πέντε μέρες διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ να αδειάσει κρεβάτι. «Το κατήγγειλε η σύζυγός του, ανάπηρη και η ίδια, και μόλις το θέμα αναδείχθηκε και μέσω της ΕΡΤ, τότε μόνο βρέθηκε κρεβάτι και πήγε στα Γιάννενα. Τότε γιατί δεν παρενέβη εισαγγελέας;» είπε τονίζοντας πως δεν επιρρίπτει ευθύνες ή μομφές στους γιατρούς, απλά διαπιστώνει ότι προκύπτουν ερωτήματα για το πώς γίνεται η διαχείριση και κατανομή των κενών κλινών στο πληροφοριακών σύστημα.

«Δεν έχουμε καμία καταγγελία στην ΕΙΝΑΠ για κενές κλίνες ΜΕΘ. Για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές δεν υπάρχουν VIP ασθενείς. Στο κρεβάτι του νοσοκομείου όλοι είναι ίδιοι» απάντησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη καταλογίζοντάς του ότι δεν έχει καταλάβει τη διαδικασία και τονίζοντας πώς δεν γίνεται επιλογή ασθενών καθώς υπάρχουν κριτήρια.

Διαβάστε επίσης:

Η ΠΟΕΔΗΝ περνά στην αντεπίθεση: Να διερευνηθεί αν τηρείται η σειρά προτεραιότητας των διασωληνωμένων

Τελευταία τροποποίηση στις 09/12/2021 - 13:42