ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι πέντε «εντολές» του ΠΟΥ για την υπέρταση - Πόσους σκοτώνει κάθε χρόνο η σιωπηλή δολοφόνος

Πολιτική Υγείας
PIXABAY
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δημοσίευσε την πρώτη του έκθεση σχετικά με τις καταστροφικές παγκόσμιες επιπτώσεις της υψηλής αρτηριακής πίεσης, μαζί με συστάσεις για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να κερδηθεί ο αγώνας κατά της σιωπηλής δολοφόνου.
Τετάρτη, 20/09/2023 - 15:08
— Photo: PIXABAY
Παναγιώτης Σπανός Παναγιώτης Σπανός

Η έκθεση δείχνει ότι περίπου 4 στους 5 ανθρώπους με υπέρταση δεν λαμβάνουν επαρκή θεραπεία, αλλά αν οι χώρες μπορέσουν να αυξήσουν την κάλυψη, 76 εκατομμύρια θάνατοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν μεταξύ του 2023 και του 2050.

Η υπέρταση επηρεάζει 1 στους 3 ενήλικες παγκοσμίως. Αυτή η κοινή, θανατηφόρα πάθηση οδηγεί σε εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική βλάβη και πολλά ακόμα προβλήματα υγείας.

Ο αριθμός των ατόμων που ζουν με υπέρταση (αρτηριακή πίεση 140/90 mmHg ή υψηλότερη ή λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για την υπέρταση) διπλασιάστηκε μεταξύ 1990 και 2019, από τα 650 εκατομμύρια στα 1,3 δισεκατομμύρια. Σχεδόν τα μισά άτομα με υπέρταση παγκοσμίως δεν γνωρίζουν σήμερα την κατάστασή τους. Περισσότερα από τα τρία τέταρτα των ενηλίκων με υπέρταση ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Η ηλικία και η γενετική προδιάθεση μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο υπέρτασης.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η υγιεινή διατροφή, η διακοπή του καπνίσματος και η μεγαλύτερη δραστηριότητα, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή για να ελέγξουν αποτελεσματικά την υπέρταση και να αποτρέψουν τις σχετικές επιπλοκές.

Η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η αποτελεσματική αντιμετώπιση της υπέρτασης είναι από τις πιο αποδοτικές παρεμβάσεις στην υγειονομική περίθαλψη και θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τις χώρες ως μέρος του εθνικού πακέτου παροχών υγείας που προσφέρουν σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Τα οικονομικά οφέλη των βελτιωμένων προγραμμάτων αντιμετώπισης της υπέρτασης υπερτερούν του κόστους κατά περίπου 18 προς 1.

«Η υπέρταση μπορεί να ελεγχθεί αποτελεσματικά με απλές, χαμηλού κόστους φαρμακευτικές αγωγές και παρόλα αυτά μόνο περίπου ένα στα πέντε άτομα με υπέρταση την έχουν ελέγξει» δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους και πρόσθεσε: «Τα προγράμματα ελέγχου της υπέρτασης παραμένουν παραμελημένα, υποβαθμισμένα σε προτεραιότητες και με τεράστια υποχρηματοδότηση. Η ενίσχυση του ελέγχου της υπέρτασης πρέπει να αποτελεί μέρος της πορείας κάθε χώρας προς την καθολική υγειονομική κάλυψη, η οποία βασίζεται σε καλά λειτουργικά, δίκαια και ανθεκτικά συστήματα υγείας, που βασίζονται σε θεμέλια πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης».

Η αύξηση του αριθμού των ασθενών που αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά για την υπέρταση στα επίπεδα που παρατηρούνται στις χώρες με υψηλές επιδόσεις θα μπορούσε να αποτρέψει 76 εκατομμύρια θανάτους, 120 εκατομμύρια εγκεφαλικά επεισόδια, 79 εκατομμύρια καρδιακές προσβολές και 17 εκατομμύρια περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας από τώρα έως το 2050.

«Οι περισσότερες καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια στον κόσμο σήμερα μπορούν να προληφθούν με οικονομικά, ασφαλή και προσιτά φάρμακα και άλλες παρεμβάσεις, όπως η μείωση του νατρίου», δήλωσε ο Μάικλ Μπλούμπεργκ, Παγκόσμιος Πρεσβευτής του ΠΟΥ για τις μη μεταδοτικές ασθένειες και τους τραυματισμούς. «Η θεραπεία της υπέρτασης μέσω της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης θα σώσει ζωές, ενώ παράλληλα θα εξοικονομήσει δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως», προσθέτει ο ίδιος.

Η υπέρταση μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί με ασφαλή, ευρέως διαθέσιμα, χαμηλού κόστους γενόσημα φάρμακα, χρησιμοποιώντας προγράμματα όπως το HEARTS του ΠΟΥ για τη διαχείριση καρδιαγγειακών νοσημάτων στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη και την κατευθυντήρια γραμμή για τη φαρμακολογική θεραπεία της υπέρτασης σε ενήλικες παρέχουν αποδεδειγμένα και πρακτικά βήματα για την παροχή αποτελεσματικής φροντίδας υπέρτασης σε περιβάλλοντα πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης.

Η αποτελεσματική διαχείριση της αρτηριακής πίεσης σε επίπεδο κοινότητας και χώρας μπορεί να επιτευχθεί σε χώρες όλων των εισοδηματικών επιπέδων. Περισσότερες από 40 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπως το Μπαγκλαντές, η Κούβα, η Ινδία και η Σρι Λάνκα, έχουν ενισχύσει τη φροντίδα της υπέρτασης με το πακέτο HEARTS, εγγράφοντας περισσότερα από 17 εκατομμύρια άτομα σε προγράμματα θεραπείας. Χώρες όπως ο Καναδάς και η Νότια Κορέα υλοποίησαν ολοκληρωμένα εθνικά προγράμματα θεραπείας της υπέρτασης και οι δύο χώρες ξεπέρασαν το όριο του 50% για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης σε ενήλικες που ζουν με υπέρταση. Τα βιώσιμα, συστηματικά εθνικά προγράμματα ελέγχου της υπέρτασης μπορούν να πετύχουν και ένα υψηλό επίπεδο ελέγχου της αρτηριακής πίεσης μεταφράζεται σε λιγότερα εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές και σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, με περισσότερη υγεία.

Η έκθεση υπογραμμίζει τη σημασία της εφαρμογής της συνιστώμενης από τον ΠΟΥ αποτελεσματικής φροντίδας για την υπέρταση για τη διάσωση ζωών, η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα πέντε στοιχεία:

  1. Πρωτόκολλο: Πρακτικά πρωτόκολλα θεραπείας με συγκεκριμένη δόση και φάρμακο με συγκεκριμένα βήματα δράσης για τη διαχείριση της ανεξέλεγκτης αρτηριακής πίεσης μπορούν να εξορθολογήσουν τη φροντίδα και να βελτιώσουν τη συμμόρφωση.
  2. Προμήθεια φαρμάκων και εξοπλισμού: η τακτική, αδιάλειπτη πρόσβαση σε οικονομικά προσιτά φάρμακα είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική θεραπεία της υπέρτασης- επί του παρόντος, οι τιμές των βασικών αντιυπερτασικών φαρμάκων διαφέρουν περισσότερο από δέκα φορές μεταξύ των χωρών.
  3. Ομαδική φροντίδα: τα αποτελέσματα των ασθενών βελτιώνονται όταν μια ομάδα συνεργάζεται για την προσαρμογή και την εντατικοποίηση των φαρμακευτικών αγωγών για την αρτηριακή πίεση σύμφωνα με τις εντολές και τα πρωτόκολλα του γιατρού.
  4. Υπηρεσίες με επίκεντρο τον ασθενή: μείωση των εμποδίων στη φροντίδα με την παροχή εύχρηστων φαρμακευτικών σχημάτων, δωρεάν φαρμάκων και επισκέψεων παρακολούθησης κοντά στο σπίτι, καθώς και με την εύκολη διάθεση της παρακολούθησης της αρτηριακής πίεσης.
  5. Πληροφοριακά συστήματα: τα απλά πληροφοριακά συστήματα με επίκεντρο τον χρήστη διευκολύνουν την ταχεία καταγραφή των βασικών δεδομένων σε επίπεδο ασθενούς, μειώνουν τον φόρτο εισαγωγής δεδομένων από τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και υποστηρίζουν την ταχεία κλιμάκωση, διατηρώντας ή βελτιώνοντας την ποιότητα της περίθαλψης.

«Κάθε ώρα που περνάει, περισσότεροι από 1 000 άνθρωποι πεθαίνουν από εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές. Οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους προκαλούνται από την υψηλή αρτηριακή πίεση και οι περισσότεροι θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί», δήλωσε ο Δρ. Τομ Φρίντεν, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Resolve to Save Lives και προσθέτει: «Η καλή φροντίδα της υπέρτασης είναι προσιτή, προσιτή και ενισχύει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Η πρόκληση τώρα είναι να πάμε από το "εφικτό" στο "εφικτό". Αυτό θα απαιτήσει τη δέσμευση των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο».

Μάθετε περισσότερα για τις παγκόσμιες επιπτώσεις της υψηλής αρτηριακής πίεσης και το πακέτο HEARTS για τον έλεγχό της εδώ.

Τελευταία τροποποίηση στις 20/09/2023 - 15:11
  • ΥΠΕΡΤΑΣΗ
  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Υπεγράφη η σύμβαση ανακατασκευής του ΤΕΠ στο Θριάσιο Νοσοκομείο
Υπεγράφη η σύμβαση ανακατασκευής του ΤΕΠ στο Θριάσιο Νοσοκομείο 19 Σεπτεμβρίου 2023
Φάρμακα στο σπίτι και ενιαία λίστα χειρουργείων προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας 20 Σεπτεμβρίου 2023
Φάρμακα στο σπίτι και ενιαία λίστα χειρουργείων προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Πνιγμού: Περισσότεροι από 30 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε ώρα
Υγεία
25/07/2025 - 16:21

Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Πνιγμού: Περισσότεροι από 30 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε ώρα

Έκθεση-ορόσημο για τα μολυσμένα φάρμακα από ΠΟΥ και UNODC
Pharma Policy
24/07/2025 - 19:46

Έκθεση-ορόσημο για τα μολυσμένα φάρμακα από ΠΟΥ και UNODC

Ο ΠΟΥ ζητεί να υποδεχθούν και άλλες χώρες ασθενείς από τη Γάζα για νοσηλεία
Επικαιρότητα
18/07/2025 - 00:03

Ο ΠΟΥ ζητεί να υποδεχθούν και άλλες χώρες ασθενείς από τη Γάζα για νοσηλεία

Ο ΠΟΥ συνιστά την ενέσιμη χορήγηση της δραστικής ουσίας LEN για την πρόληψη του HIV
Πολιτική Υγείας
15/07/2025 - 18:57

Ο ΠΟΥ συνιστά την ενέσιμη χορήγηση της δραστικής ουσίας LEN για την πρόληψη του HIV

Ο ΠΟΥ προωθεί σχέδιο αύξησης τιμών κατά 50% στη ζάχαρη, το αλκοόλ και τον καπνό
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 14:18

Ο ΠΟΥ προωθεί σχέδιο αύξησης τιμών κατά 50% στη ζάχαρη, το αλκοόλ και τον καπνό

ΠΟΥ: Η μοναξιά «σκοτώνει» 100 ανθρώπους κάθε ώρα!
Ψυχική Υγεία
01/07/2025 - 19:06

ΠΟΥ: Η μοναξιά «σκοτώνει» 100 ανθρώπους κάθε ώρα!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το βακτήριο-προβιοτικό που περιέχει το μητρικό γάλα και μπορεί να δώσει λύσεις για την παχυσαρκία
Διατροφή
30/07/2025 - 07:46
Πόσο επικίνδυνες μπορούν να γίνουν οι σαγιονάρες για τα πόδια μας!
Health Talk
30/07/2025 - 07:27
Η συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ για τους δασμούς φέρνει σημαντικά πρόσθετα κόστη για τη φαρμακοβιομηχανία
Pharma Policy
30/07/2025 - 07:09
Νέα θεραπευτική επιλογή για ασθενείς με ασυμπτωματικό πολλαπλό μυέλωμα υψηλού κινδύνου
Υγεία
30/07/2025 - 06:44
ΕΣΑμεΑ.: Οι διεκδικήσεις του αναπηρικού κινήματος στον Πρωθυπουργό
Patient Talk
29/07/2025 - 19:19
Από ποια ηλικία επιταχύνεται η γήρανση του ανθρώπου
Υγεία
29/07/2025 - 18:54
Σηκώνουν το γάντι οι επισκέπτες Υγείας: «Εκτός πραγματικότητας οι κατηγορίες του ΙΣΑ»
Πολιτική Υγείας
29/07/2025 - 18:16
Θεσσαλονίκη: Ο ρόλος του ΙΝΕΒ ΕΚΕΤΑ στο ψηφιακό έργο CANDLE για τη μάχη κατά του καρκίνου
Digital Health
29/07/2025 - 17:52
Παρών ο HIV στην Ελλάδα: Προκλήσεις στην επιτήρηση και την έγκαιρη διάγνωση αναδεικνύει η έκθεση του ΕΟΔΥ
Υγεία
29/07/2025 - 17:44
Σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας για τη διασύνδεση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου με την Ιατρική Κρήτης
Πολιτική Υγείας
29/07/2025 - 17:39
Τρεις παγκόσμιοι οργανισμοί επικαιροποιούν τα στοιχεία για τη γρίπη Α(Η5)
Υγεία
29/07/2025 - 14:58
Δέκα υγιεινές τροφές που πρέπει να έχετε στα σακίδιά σας όταν κάνετε κάμπινγκ
Διατροφή
29/07/2025 - 14:24
Το 33,6% των εφήβων της Κρήτης συνδέεται στο διαδίκτυο λόγω... πλήξης και μοναξιάς
Ψυχική Υγεία
29/07/2025 - 14:03
Το «ΚΑΛΥΨΩ» στην OnHOME Alliance για πιο ανθρώπινη πρόσβαση στη φαρμακευτική αγωγή
Patient Talk
29/07/2025 - 13:39
Ίδρυμα «Παύλος Γιαννακόπουλος»: Δίπλα στις οικογένειες ακριτικών περιοχών για τη γέννηση τρίτου και πλέον παιδιού
Pharma News
29/07/2025 - 13:04
Χωρίς χειρουργικό και διαγνωστικό τομέα το νοσοκομείο της Άρτας
Πολιτική Υγείας
29/07/2025 - 12:44
Δραματικό SOS από το consortium IPC για τη λιμοκτονία στη Γάζα
Επικαιρότητα
29/07/2025 - 12:27
Πέντε καλοί λόγοι για να έχετε τα σύκα στο πιάτο σας
Διατροφή
29/07/2025 - 12:12
CTE: Η εγκεφαλοπάθεια του αμερικάνικου football πίσω από το μακελειό στο Μανχάταν
Επικαιρότητα
29/07/2025 - 11:51
Η ίνωση των πνευμόνων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου
Υγεία
29/07/2025 - 11:33
Πρωτοποριακή μελέτη για την εμμηνόπαυση: Αυτά είναι τα πρώτα σημάδια της στο 40% των γυναικών
Υγεία
28/07/2025 - 18:42
Ιταλία: Δύο θάνατοι στη Ρώμη από τον ιό του Δυτικού Νείλου
Επικαιρότητα
28/07/2025 - 18:19
Ο ΙΣΠ ζητεί αύξηση της αποζημίωσης στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς
Πολιτική Υγείας
28/07/2025 - 18:08
Δύο ασκήσεις για να γυμνάσετε το πάνω μέρος του σώματός σας χωρίς... push-ups
Fitness
28/07/2025 - 17:52
«Λαϊκό» Νοσοκομείο: Απάντηση στον ΙΣΑ για τη συμμετοχή Επισκέπτριας Υγείας στις συνεντεύξεις με εργαζόμενους
Πολιτική Υγείας
28/07/2025 - 17:09
Οι σύγχρονες μονάδες υγείας MEDIFIRST συμμετέχουν στο Εθνικό Πρόγραμμα «Προλαμβάνω»
Υπηρεσίες Υγείας
28/07/2025 - 16:46
Νέα μελέτη «αθωώνει» τα αυγά για την «κακή» χοληστερόλη και τις καρδιοπάθειες
Διατροφή
28/07/2025 - 16:23
Συνάντηση Γεωργιάδη με τον Σέρβο ομόλογό του - Στο επίκεντρο η βελτίωση των συστημάτων υγείας
Πολιτική Υγείας
28/07/2025 - 16:07
Η ζέστη αυξάνει τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, σύμφωνα με μελέτη Έλληνα ερευνητή
Υγεία
28/07/2025 - 15:49
Πάρκινσον: Νέο τεστ «οσμίζεται» τη νόσο πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων
Υγεία
28/07/2025 - 15:24

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι σύγχρονες μονάδες υγείας MEDIFIRST συμμετέχουν στο Εθνικό Πρόγραμμα «Προλαμβάνω»
Υπηρεσίες Υγείας
28/07/2025 - 16:46
Μπορεί η κετογονική δίαιτα να ωφελήσει τον εγκέφαλο; Τι έδειξε πρόσφατη ανασκόπηση
Διατροφή
28/07/2025 - 11:14
H συμφωνία ΗΠΑ - ΕΕ για 15% δασμούς θα αγγίξει και τα φαρμακευτικά προϊόντα
Πολιτική Υγείας
28/07/2025 - 10:48
Νέα μελέτη «αθωώνει» τα αυγά για την «κακή» χοληστερόλη και τις καρδιοπάθειες
Διατροφή
28/07/2025 - 16:23
Με φοιτητές ιατρικής του ΑΠΘ ενισχύονται τα Κέντρα Υγείας τουριστικών περιοχών
Πολιτική Υγείας
28/07/2025 - 11:39
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo