ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι πέντε «εντολές» του ΠΟΥ για την υπέρταση - Πόσους σκοτώνει κάθε χρόνο η σιωπηλή δολοφόνος

Πολιτική Υγείας
PIXABAY
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δημοσίευσε την πρώτη του έκθεση σχετικά με τις καταστροφικές παγκόσμιες επιπτώσεις της υψηλής αρτηριακής πίεσης, μαζί με συστάσεις για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να κερδηθεί ο αγώνας κατά της σιωπηλής δολοφόνου.
Τετάρτη, 20/09/2023 - 15:08
— Photo: PIXABAY
Παναγιώτης Σπανός Παναγιώτης Σπανός

Η έκθεση δείχνει ότι περίπου 4 στους 5 ανθρώπους με υπέρταση δεν λαμβάνουν επαρκή θεραπεία, αλλά αν οι χώρες μπορέσουν να αυξήσουν την κάλυψη, 76 εκατομμύρια θάνατοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν μεταξύ του 2023 και του 2050.

Η υπέρταση επηρεάζει 1 στους 3 ενήλικες παγκοσμίως. Αυτή η κοινή, θανατηφόρα πάθηση οδηγεί σε εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική βλάβη και πολλά ακόμα προβλήματα υγείας.

Ο αριθμός των ατόμων που ζουν με υπέρταση (αρτηριακή πίεση 140/90 mmHg ή υψηλότερη ή λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για την υπέρταση) διπλασιάστηκε μεταξύ 1990 και 2019, από τα 650 εκατομμύρια στα 1,3 δισεκατομμύρια. Σχεδόν τα μισά άτομα με υπέρταση παγκοσμίως δεν γνωρίζουν σήμερα την κατάστασή τους. Περισσότερα από τα τρία τέταρτα των ενηλίκων με υπέρταση ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Η ηλικία και η γενετική προδιάθεση μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο υπέρτασης.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η υγιεινή διατροφή, η διακοπή του καπνίσματος και η μεγαλύτερη δραστηριότητα, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή για να ελέγξουν αποτελεσματικά την υπέρταση και να αποτρέψουν τις σχετικές επιπλοκές.

Η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η αποτελεσματική αντιμετώπιση της υπέρτασης είναι από τις πιο αποδοτικές παρεμβάσεις στην υγειονομική περίθαλψη και θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τις χώρες ως μέρος του εθνικού πακέτου παροχών υγείας που προσφέρουν σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Τα οικονομικά οφέλη των βελτιωμένων προγραμμάτων αντιμετώπισης της υπέρτασης υπερτερούν του κόστους κατά περίπου 18 προς 1.

«Η υπέρταση μπορεί να ελεγχθεί αποτελεσματικά με απλές, χαμηλού κόστους φαρμακευτικές αγωγές και παρόλα αυτά μόνο περίπου ένα στα πέντε άτομα με υπέρταση την έχουν ελέγξει» δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους και πρόσθεσε: «Τα προγράμματα ελέγχου της υπέρτασης παραμένουν παραμελημένα, υποβαθμισμένα σε προτεραιότητες και με τεράστια υποχρηματοδότηση. Η ενίσχυση του ελέγχου της υπέρτασης πρέπει να αποτελεί μέρος της πορείας κάθε χώρας προς την καθολική υγειονομική κάλυψη, η οποία βασίζεται σε καλά λειτουργικά, δίκαια και ανθεκτικά συστήματα υγείας, που βασίζονται σε θεμέλια πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης».

Η αύξηση του αριθμού των ασθενών που αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά για την υπέρταση στα επίπεδα που παρατηρούνται στις χώρες με υψηλές επιδόσεις θα μπορούσε να αποτρέψει 76 εκατομμύρια θανάτους, 120 εκατομμύρια εγκεφαλικά επεισόδια, 79 εκατομμύρια καρδιακές προσβολές και 17 εκατομμύρια περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας από τώρα έως το 2050.

«Οι περισσότερες καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια στον κόσμο σήμερα μπορούν να προληφθούν με οικονομικά, ασφαλή και προσιτά φάρμακα και άλλες παρεμβάσεις, όπως η μείωση του νατρίου», δήλωσε ο Μάικλ Μπλούμπεργκ, Παγκόσμιος Πρεσβευτής του ΠΟΥ για τις μη μεταδοτικές ασθένειες και τους τραυματισμούς. «Η θεραπεία της υπέρτασης μέσω της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης θα σώσει ζωές, ενώ παράλληλα θα εξοικονομήσει δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως», προσθέτει ο ίδιος.

Η υπέρταση μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί με ασφαλή, ευρέως διαθέσιμα, χαμηλού κόστους γενόσημα φάρμακα, χρησιμοποιώντας προγράμματα όπως το HEARTS του ΠΟΥ για τη διαχείριση καρδιαγγειακών νοσημάτων στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη και την κατευθυντήρια γραμμή για τη φαρμακολογική θεραπεία της υπέρτασης σε ενήλικες παρέχουν αποδεδειγμένα και πρακτικά βήματα για την παροχή αποτελεσματικής φροντίδας υπέρτασης σε περιβάλλοντα πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης.

Η αποτελεσματική διαχείριση της αρτηριακής πίεσης σε επίπεδο κοινότητας και χώρας μπορεί να επιτευχθεί σε χώρες όλων των εισοδηματικών επιπέδων. Περισσότερες από 40 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπως το Μπαγκλαντές, η Κούβα, η Ινδία και η Σρι Λάνκα, έχουν ενισχύσει τη φροντίδα της υπέρτασης με το πακέτο HEARTS, εγγράφοντας περισσότερα από 17 εκατομμύρια άτομα σε προγράμματα θεραπείας. Χώρες όπως ο Καναδάς και η Νότια Κορέα υλοποίησαν ολοκληρωμένα εθνικά προγράμματα θεραπείας της υπέρτασης και οι δύο χώρες ξεπέρασαν το όριο του 50% για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης σε ενήλικες που ζουν με υπέρταση. Τα βιώσιμα, συστηματικά εθνικά προγράμματα ελέγχου της υπέρτασης μπορούν να πετύχουν και ένα υψηλό επίπεδο ελέγχου της αρτηριακής πίεσης μεταφράζεται σε λιγότερα εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές και σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, με περισσότερη υγεία.

Η έκθεση υπογραμμίζει τη σημασία της εφαρμογής της συνιστώμενης από τον ΠΟΥ αποτελεσματικής φροντίδας για την υπέρταση για τη διάσωση ζωών, η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα πέντε στοιχεία:

  1. Πρωτόκολλο: Πρακτικά πρωτόκολλα θεραπείας με συγκεκριμένη δόση και φάρμακο με συγκεκριμένα βήματα δράσης για τη διαχείριση της ανεξέλεγκτης αρτηριακής πίεσης μπορούν να εξορθολογήσουν τη φροντίδα και να βελτιώσουν τη συμμόρφωση.
  2. Προμήθεια φαρμάκων και εξοπλισμού: η τακτική, αδιάλειπτη πρόσβαση σε οικονομικά προσιτά φάρμακα είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική θεραπεία της υπέρτασης- επί του παρόντος, οι τιμές των βασικών αντιυπερτασικών φαρμάκων διαφέρουν περισσότερο από δέκα φορές μεταξύ των χωρών.
  3. Ομαδική φροντίδα: τα αποτελέσματα των ασθενών βελτιώνονται όταν μια ομάδα συνεργάζεται για την προσαρμογή και την εντατικοποίηση των φαρμακευτικών αγωγών για την αρτηριακή πίεση σύμφωνα με τις εντολές και τα πρωτόκολλα του γιατρού.
  4. Υπηρεσίες με επίκεντρο τον ασθενή: μείωση των εμποδίων στη φροντίδα με την παροχή εύχρηστων φαρμακευτικών σχημάτων, δωρεάν φαρμάκων και επισκέψεων παρακολούθησης κοντά στο σπίτι, καθώς και με την εύκολη διάθεση της παρακολούθησης της αρτηριακής πίεσης.
  5. Πληροφοριακά συστήματα: τα απλά πληροφοριακά συστήματα με επίκεντρο τον χρήστη διευκολύνουν την ταχεία καταγραφή των βασικών δεδομένων σε επίπεδο ασθενούς, μειώνουν τον φόρτο εισαγωγής δεδομένων από τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και υποστηρίζουν την ταχεία κλιμάκωση, διατηρώντας ή βελτιώνοντας την ποιότητα της περίθαλψης.

«Κάθε ώρα που περνάει, περισσότεροι από 1 000 άνθρωποι πεθαίνουν από εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές. Οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους προκαλούνται από την υψηλή αρτηριακή πίεση και οι περισσότεροι θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί», δήλωσε ο Δρ. Τομ Φρίντεν, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Resolve to Save Lives και προσθέτει: «Η καλή φροντίδα της υπέρτασης είναι προσιτή, προσιτή και ενισχύει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Η πρόκληση τώρα είναι να πάμε από το "εφικτό" στο "εφικτό". Αυτό θα απαιτήσει τη δέσμευση των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο».

Μάθετε περισσότερα για τις παγκόσμιες επιπτώσεις της υψηλής αρτηριακής πίεσης και το πακέτο HEARTS για τον έλεγχό της εδώ.

Τελευταία τροποποίηση στις 20/09/2023 - 15:11
  • ΥΠΕΡΤΑΣΗ
  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Υπεγράφη η σύμβαση ανακατασκευής του ΤΕΠ στο Θριάσιο Νοσοκομείο
Υπεγράφη η σύμβαση ανακατασκευής του ΤΕΠ στο Θριάσιο Νοσοκομείο 19 Σεπτεμβρίου 2023
Φάρμακα στο σπίτι και ενιαία λίστα χειρουργείων προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας 20 Σεπτεμβρίου 2023
Φάρμακα στο σπίτι και ενιαία λίστα χειρουργείων προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γάζα: Νέο καμπανάκι από τον ΠΟΥ για τις καθυστερήσεις στην παράδοση ιατρικής βοήθειας στην πολύπαθη λωρίδα
Επικαιρότητα
24/10/2025 - 21:31

Γάζα: Νέο καμπανάκι από τον ΠΟΥ για τις καθυστερήσεις στην παράδοση ιατρικής βοήθειας στην πολύπαθη λωρίδα

ΠΟΥ: Οι πρακτικές της βιομηχανίας για την αποδυνάμωση των μέτρων ελέγχου του καπνού
Επικαιρότητα
22/10/2025 - 17:39

ΠΟΥ: Οι πρακτικές της βιομηχανίας για την αποδυνάμωση των μέτρων ελέγχου του καπνού

Οι Μαλδίβες έγιναν η πρώτη χώρα στον κόσμο που πέτυχε την «τριπλή εξάλειψη»
Υγεία
20/10/2025 - 22:03

Οι Μαλδίβες έγιναν η πρώτη χώρα στον κόσμο που πέτυχε την «τριπλή εξάλειψη»

Κατάθλιψη και καρδιομεταβολικά νοσήματα: Νέα μελέτη αναδεικνύει τη μεταξύ τους σύνδεση
Υγεία
17/10/2025 - 19:07

Κατάθλιψη και καρδιομεταβολικά νοσήματα: Νέα μελέτη αναδεικνύει τη μεταξύ τους σύνδεση

ΠΟΥ: Κίνδυνοι για την υγεία από μολυσμένα σιρόπια για τον βήχα που εντοπίστηκαν στην Ινδία
Pharma Policy
15/10/2025 - 16:38

ΠΟΥ: Κίνδυνοι για την υγεία από μολυσμένα σιρόπια για τον βήχα που εντοπίστηκαν στην Ινδία

Παγκόσμια ημέρα πλυσίματος χεριών η 15η Οκτωβρίου - Σαπούνι και νερό κατά των μικροβίων
Επικαιρότητα
14/10/2025 - 19:24

Παγκόσμια ημέρα πλυσίματος χεριών η 15η Οκτωβρίου - Σαπούνι και νερό κατά των μικροβίων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τρία θέματα συζήτησε η Επιστημονική Επιτροπή για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
29/10/2025 - 19:57
Αποκαλυπτικά στοιχεία από την MSD στην πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη για την ενιαία υγεία
Pharma News
29/10/2025 - 18:51
Πώς επηρεάζει τον εγκέφαλο η εμμηνόπαυση
Υγεία
29/10/2025 - 18:09
Η CAPA συμμετέχει στον μήνα πρόληψης του καρκίνου του μαστού
Επικαιρότητα
29/10/2025 - 17:43
Πως το εσωτερικό μας ρολόι επιδρά στην υγεία της καρδιάς και όχι μόνο
Υγεία
29/10/2025 - 16:48
Θεμιστοκλέους: «Η αναμονή στα νοσοκομεία έχει πέσει στις 3,5 ώρες κατά μέσο όρο»
Πολιτική Υγείας
29/10/2025 - 16:19
Ψηφιακή Ακαδημία Ασθενών με δωρεάν απογευματινά μαθήματα
Patient Talk
29/10/2025 - 15:43
Μειώθηκαν κατά 60% τα θανατηφόρα τροχαία στην έξοδο της 28ης Οκτωβρίου
Επικαιρότητα
29/10/2025 - 15:28
Τεστ αναπνοής υπόσχεται ανίχνευση του καρκίνου στο πάγκρεας
Υγεία
29/10/2025 - 15:14
Νέο έντυπο εταιρικής υπευθυνότητας για το 2024 παρουσίασε η MSD Ελλάδος
Pharma News
29/10/2025 - 14:49
Πυρετός, πόνος και φθινόπωρο: Μύθοι και αλήθειες για ιβουπροφαίνη, παρακεταμόλη
Health Talk
29/10/2025 - 14:31
ΠΙΣ: Οι γιατροί είναι πάντα η υπεύθυνη πηγή πληροφόρησης σε θέματα υγείας
Υγεία
29/10/2025 - 14:16
Lancet: Η αδράνεια για την κλιματική αλλαγή έχει ως συνέπεια εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο
Υγεία
29/10/2025 - 14:00
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Μήνυμα θάρρους και ελπίδας για τον καρκίνο του μαστού
Επικαιρότητα
29/10/2025 - 13:43
Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το Ερανιστικό Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας - Γεωργιάδης: «Εργαστήκαμε σκληρά...»
Πολιτική Υγείας
29/10/2025 - 13:29
ELENI: Ένα project για γυναίκες που νόσησαν και θέλουν να επανασυνδεθούν...
Ψυχική Υγεία
29/10/2025 - 13:18
H επίσκεψη σε γκαλερί τέχνης μπορεί να βελτιώσει τη σωματική υγεία
Υγεία
29/10/2025 - 13:00
Οι καύσωνες συνδέονται με αύξηση των κρουσμάτων αποφρακτικής υπνικής άπνοιας στην Ευρώπη
Υγεία
29/10/2025 - 12:00
Οι άνδρες χρειάζονται διπλάσια άσκηση από τις γυναίκες για να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
Υγεία
29/10/2025 - 11:00
Με κορονοϊό διαγνώστηκε ο Πρωθυπουργός - Οι προσαρμογές στο σημερινό του πρόγραμμα
Επικαιρότητα
29/10/2025 - 10:28
Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης: Μια νόσος που δεν πλήττει μόνο το δέρμα
Υγεία
29/10/2025 - 10:02
ΗΠΑ: Πίθηκος που πιθανά είναι φορέας μολυσματικής ασθένειας αναζητείται μετά από τροχαίο
Επικαιρότητα
29/10/2025 - 09:00
Οι απεικονιστικές εξετάσεις στα μάτια μπορούν να αποκαλύψουν ενδείξεις για καρδιολογικά προβλήματα
Υγεία
27/10/2025 - 19:00
Χειμώνας και ανοσοποιητικό σύστημα: Πώς θωρακίζουμε το σώμα μας έναντι των ιών της εποχής
Υγεία
27/10/2025 - 18:00
Patients’ Summit 2025: Οι σύλλογοι ασθενών ένωσαν τη φωνή τους για το μέλλον της Υγείας
Patient Talk
27/10/2025 - 17:00
Γεωργιάδης: Ο μέσος χρόνος εξυπηρέτησης στα ΤΕΠ έχει μειωθεί στις 3,5 ώρες
Πολιτική Υγείας
27/10/2025 - 16:01
Καρδιολογία: Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στις βαλβιδοπάθειες
Health Talk
27/10/2025 - 16:00
Όταν τα όνειρα προμηνύουν τον εκφυλισμό του εγκεφάλου - Τι ρόλο παίζει το φύλο
Υγεία
27/10/2025 - 15:02
Οι ασθένειες των ούλων μπορεί να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και βλάβης
Υγεία
27/10/2025 - 14:00
Ειρήνη Αγαπηδάκη: 2,1 εκατ. Έλληνες υπεβλήθησαν σε καρδιολογικό έλεγχο
Πολιτική Υγείας
27/10/2025 - 13:07

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έξοδος στη Φύση με συνταγή γιατρού - Τι δείχνει η αμερικανική εμπειρία
Ψυχική Υγεία
27/10/2025 - 12:00
Φωτοθεραπεία: Μπορεί να προσφέρει καλύτερο δέρμα και πιο δυνατές αρθρώσεις;
Υγεία
27/10/2025 - 10:00
Οι ασθένειες των ούλων μπορεί να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και βλάβης
Υγεία
27/10/2025 - 14:00
ΕΛΛΟΚ: Η αποζημίωση 39 βιοδεικτών ανοίγει νέα εποχή στην εξατομικευμένη θεραπεία των καρκινοπαθών
Πολιτική Υγείας
27/10/2025 - 11:13
Χειμώνας και ανοσοποιητικό σύστημα: Πώς θωρακίζουμε το σώμα μας έναντι των ιών της εποχής
Υγεία
27/10/2025 - 18:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo