Το αντικείμενο της δωρεάς του Ιδρύματος Ωνάση συνίσταται στη διαμόρφωση νέας πτέρυγας στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, νέας καρδιοχειρουργικής κλινικής παίδων στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και στην αναβάθμιση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού του. Με το σχέδιο νόμου τροποποιείται η διαδικασία παράδοσης του συγκεκριμένου έργου. «Δεδομένου ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί η προσωρινή παραλαβή του χωρίς να διαπιστωθούν ελλείψεις και προβλήματα, με την κύρωση της προτεινόμενης σύμβασης θα καταστεί δυνατή η άμεση θέση σε λειτουργία της νέας πτέρυγας, επ' ωφελεία των ασθενών και του κοινωνικού συνόλου», αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου. Επιφύλαξη, για την τελική τους στάση στην ολομέλεια δήλωσαν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης -το ΠΑΣΟΚ δήλωσε υπέρ- ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών» στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
«Είναι σύμβαση δωρεάς»
«Το έργο αυτό δεν εκτελείται δημοσία δαπάνη, είναι σύμβαση δωρεάς. Παραμένει, όμως, ένα έργο δημοσίου ενδιαφέροντος καθώς αφορά το Ωνάσειο Νοσοκομείο. Έχει γίνει προσωρινή παραλαβή σύμφωνα με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες, χωρίς να διαπιστωθεί καμία έλλειψη, κανένα πρόβλημα, καμία ανάγκη τροποποίησης», είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη. Με την ψήφιση της προτεινόμενης ρύθμισης, είπε η κυρία Αγαπηδάκη, «θα μπορέσουμε να έχουμε άμεσα σε χρήση τη λειτουργία της νέας πτέρυγας, προκειμένου να φροντίσουμε να εξυπηρετούνται γρηγορότερα και νωρίτερα οι ασθενείς. Δεν υπάρχει κάτι άλλο σε αυτή τη νομοθετική ρύθμιση, το οποίο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία ή να στερείται λογοδοσίας ή διαφάνειας ή οτιδήποτε. Μιλάμε για ένα υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, του οποίου ερχόμαστε να κάνουμε χρήση απλά και μόνο για να επιταχύνουμε τη λειτουργία της νέας πτέρυγας και τίποτα παραπάνω».
«Εκπαιδευτές από το εξωτερικό»
«Είκοσι μια του μηνός Οκτωβρίου έχουμε τα εγκαίνια του μεταμοσχευτικού κέντρου στη νέα πτέρυγα του Ωνασείου νοσοκομείου. Βάση των διαδικασιών που προβλέπει ο νόμος γενικά για τις δωρεές, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τα εγκαίνια και να λειτουργήσει κανονικά 21 Οκτωβρίου αν και είναι τελείως έτοιμο, αν δεν φέρναμε το σχέδιο νόμου», είπε από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ενημέρωσε πως «ο ένας από τους στόχους μου στη νέα πτέρυγα του Ωνασείου -και έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία και έχουμε φέρουμε εκπαιδευτές από το εξωτερικό- είναι από τις αρχές του 2026, η Ελλάδα να μπορεί να κάνει μεταμοσχεύσεις και σε παιδιά. Εννοώ μεταμοσχεύσεις ήπατος, που δεν έκανε μέχρι τώρα και καρδιάς. Μεταμοσχεύσεις τέτοιες θα κάνει η Ελλάδα από αρχές του 2026, σε αυτή την πτέρυγα του Ωνασείου που τώρα παραλαμβάνουμε. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχουμε ήδη καλέσει τους Γερμανούς εκπαιδευτές στο Ωνάσειο και έχουν ξεκινήσει την εκπαίδευση των δικών μας γιατρών, για να μπορούμε να κάνουμε αυτές μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα».
«Αύξηση του αριθμού των μεταμοσχεύσεων»
Η Κυβέρνηση, είπε ο υπουργός Υγείας, δίνει μεγάλη βαρύτητα στις μεταμοσχεύσεις. «Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την διακυβέρνηση το 2019, ένας από τους στόχους που έθεσε ο Πρωθυπουργός στο Υπουργείο Υγείας, ήταν η αύξηση του αριθμού των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα και έχουμε κάνει πολλά βήματα γι' αυτό», είπε ο κ. Γεωργιάδης και αναφέρθηκε στα βήματα που έχουν γίνει, δηλαδή την πρόσληψη συντονιστών για τις μεταμοσχεύσεις, την ίδρυση της Πανεπιστημιακής Κλινικής Μεταμόσχευσης Ήπατος στο Λαϊκό Νοσοκομείο, την αύξηση των δωρητών. «Προχωράμε σταθερά σε πολύ μεγάλη αύξηση των δωρητών οργάνων σώματος και στις μεταμοσχεύσεις συνολικά στη χώρα», είπε ο κ. Γεωργιάδης και σημείωσε: «Ήδη, από την Παρασκευή το βράδυ, μέσω της ΗΔΙΚΑ, στέλνεται σε όλους τους Έλληνες πολίτες, μέχρι πριν από λίγο είχαν σταλεί περίπου ενάμιση εκατομμύριο ηλεκτρονικά μηνύματα, μέχρι την Παρασκευή θα λάβουμε και τα 11 εκατομμύρια, όσοι έχουμε email ενεργό στον gov.gr, όλοι θα πάρουμε μήνυμα μέσω της ΗΔΙΚΑ. Το μήνυμα αυτό θα έρθει από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, έχει ως τίτλο Δωρεά Οργάνων Περισσότερη Ζωή. Θέλω να πω και από το ιερό βήμα της Βουλής των Ελλήνων, ότι καλώ τον κόσμο να το κάνει, είναι πράξη πολύ μεγάλου αλτρουισμού. Λέω στον κόσμο, μην το φοβηθείτε, να το κάνετε. Να το κάνουμε όλοι. Είναι μεγάλη πράξη αλτρουισμού. Ξεπερνάει φυσικά τα Κόμματα και τις πολιτικές μας αντιπαραθέσεις αυτό, είναι καθαρά ανθρώπινο ζήτημα και θα κάνει μεγάλη διαφορά, εάν μπορέσουμε να πιάσουμε έναν μεγάλο αριθμό. Εγώ έχω προσδοκία να πιάσουμε εκατοντάδες χιλιάδες ναι, από τα 10 εκατομμύρια e-mail που θα στείλουμε και να φτιάξουμε μια πολύ γερή βάση δεδομένων που τα επόμενα χρόνια, θα οδηγήσει το δείκτη μας πια να συγκρίνεται με τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης».