Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2019

Συμβουλές για ασφαλή Χριστούγεννα με το κατοικίδιό σας

132 0

Εορταστικό φαγητό και στολισμοί κρύβουν παγίδες για τους τετράποδους φίλους μας. Τι πρέπει, λοιπόν, να προσέχουμε με τα κατοικίδια;

Καταρχάς, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι αν το ζωάκι μας δεν αντέχει την πολυκοσμία, πρέπει να το αφήσουμε να ησυχάσει στο αγαπημένο του σημείο, ακόμη και αν έχουμε καλεσμένους στο σπίτι. Και αν φοβάται τους δυνατούς κρότους δεν θα πρέπει να ανάβουμε πυροτεχνήματα, σε χώρο κοντά κατοικίδιο μας, ακόμη και αν είναι εξωτερικός χώρος.

Η «επικίνδυνη» διακόσμηση

Όλοι έχουμε δει αστεία βιντεάκια με χριστουγεννιάτικα δέντρα που πέφτουν μετά από την «επίθεση» μιας σκανταλιάρας γάτας ή ενός σκύλου. Μπορεί αυτές οι σκηνές να μας προκαλούν γέλιο, ωστόσο κρύβουν και κινδύνους. Όπως εξηγεί η κτηνίατρος Μαρία I. Σοφιανού, τα χριστουγεννιάτικα δέντρα ή τα στολίδια τους μπορεί να πέσουν πάνω στα κατοικίδια και να τα τραυματίσουν. Τα ζώα μπορεί να μπερδευτούν στα καλώδια και τις γιρλάντες ή ακόμη και να φάνε κομματάκια από τις γιρλάντες, που μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη της πεπτικής οδού, σοβαρό έμετο, αφυδάτωση και ίσως σε χειρουργική επέμβαση. Ειδικά οι σκύλοι κινδυνεύουν από ηλεκτροπληξία, αν αρχίσουν να δαγκώνουν τα καλώδια από τα φωτάκια που αναβοσβήνουν.

Πρόβλημα μπορεί να δημιουργήσει και το νερό στο δοχείο, όπου πολλοί βάζουν τα φρέσκα χριστουγεννιάτικα δέντρα για να διατηρηθούν για περισσότερο καιρό. Αν προσθέσετε στο νερό φυτοφάρμακα, ζάχαρη ή άλλες ουσίες, μπορεί να είναι τοξικό για το ζώο αν το πιει. Το νερό αυτό είναι επίσης στάσιμο, επομένως δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη βακτηρίων που μπορεί να προκαλέσουν στο κατοικίδιο γαστρεντερικές διαταραχές. Πρόσθετες απειλές για τα κατοικίδια ζώα είναι τα αναμμένα κεριά, τα ποτ πουρί αν τα φάνε ή και τα γιορτινά λουλούδια και φυτά, που είναι τοξικά για τα κατοικίδια.

Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν;

Η κυρία Σοφιανού συνιστά κατ' αρχάς να τοποθετήσουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο σε μία γωνία του σπιτιού και να το στερεώσουμε καλά στο ταβάνι (με γάντζο και πετονιά) ή στο πλαίσιο του παραθύρου (με πετονιά). Να αποφύγουμε τη διακόσμησή του με λαμπάκια με καλώδιο στα χαμηλά κλαδιά, αν έχουμε σκύλο. Δέντρο χωρίς λαμπάκια με καλώδιο ή γιρλάντες, αν έχουμε γάτες. Καλό θα ήταν το δέντρο να βρίσκεται σε ένα δωμάτιο που κλείνει με πόρτα, ώστε να μένει εκτεθειμένο στο κατοικίδιο όταν λείπουμε από το σπίτι.
«Πολύ σημαντικό είναι ακόμα να μην χρησιμοποιείτε στο δέντρο σας γυάλινα χριστουγεννιάτικα στολίδια. Αν σπάσουν μπορεί να τραυματίσουν το ζώο, ενώ αν φάει άθελά του κανένα κομμάτι γυαλί, μπορεί να υποστεί σοβαρές βλάβες στο πεπτικό σύστημα (έως και διάτρησή του). Να προτιμάτε τα άθραυστα στολίδια, από ειδικό πλαστικό. Μην βάζετε ούτε εδώδιμα στολίδια (π.χ. φιγούρες από ζύμη) στο δέντρο γιατί είναι πολύ πιθανό να πηδήξει το κατοικίδιο πάνω τους, προσπαθώντας να τα φάει», συστήνει η κτηνίατρος. Σε ό,τι αφορά το νερό για το φρέσκο δέντρο θα πρέπει να μην προσθέσουμε τίποτα σε αυτό και να είναι καλυμμένο, ενώ να μαζεύουμε τις επικίνδυνες βελόνες των φυσικών δέντρων. Τα αληθινά γιορτινά φυτά καλό είναι να είναι σε σημεία που δεν προσεγγίζει το κατοικίδιό. Δεν αφήνουμε αναμμένα κεριά και σε επισφαλή σημεία.

Προσοχή στο φαγητό

Το φαγητό είναι επίσης ένας πεδίο που χρήζει προσοχής. Η κτηνίατρος θυμίζει ότι ορισμένα τρόφιμα, όπως η σοκολάτα, είναι επικίνδυνα για τα κατοικίδια. Η σοκολάτα δηλαδή μπορεί να προκαλέσει στα κατοικίδια νευρολογικές διαταραχές, σπασμούς, ταχυκαρδία, αρρυθμίες, τα σταφύλια και οι σταφίδες μπορεί να προκαλέσουν νεφρική ανεπάρκεια, τα κρεμμύδια και τα σκόρδα καταστρέφουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια και προκαλούν αναιμία, ενώ επικίνδυνες μπορεί να είναι και ορισμένες ποικιλίες μανιταριών.

Όπως επισημαίνει η κυρία Σοφιανού, τα τρόφιμα αυτά μπορεί να αποδειχθούν τοξικά για τα κατοικίδια, αν και αυτό εξαρτάται από την ποσότητα που θα καταναλώσουν και από το μέγεθος των ζώων. Ωστόσο για μέγιστη ασφάλεια, προτιμότερο είναι να μην τα τρώνε καθόλου. Δεν θα πρέπει να δίνουμε στους τετράποδους φίλους μας λιπαρά φαγητά (π.χ. αρνί, χοιρινό, πέτσες από διάφορα κρεατικά), διότι μερικές φορές μπορούν να προκαλέσουν οξεία παγκρεατίτιδα, ακόμα και σε μικρές ποσότητες.

Άλλα «απαγορευμένα» τρόφιμα είναι ξηροί καρποί (ειδικά καρύδια και μακαντέμια), πικάντικα φαγητά, καθώς και τα κόκαλα από τα κρέατα. Ειδικά με τα κόκαλα από τα μαγειρεμένα κρεατικά, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή καθώς πολύ συχνά προκαλούν απόφραξη έως και διάτρηση του πεπτικού συστήματος και απαιτούν άμεση χειρουργική αντιμετώπιση. Μην αφήνετε ποτέ το φαγητό (αλλά και τα ποτά σας) χωρίς επίβλεψη σε τραπέζια, πάγκους κουζίνας και γενικώς σε σημεία όπου μπορούν να φτάσουν τα ζώα. Και μην κρατάτε στο σπίτι σκουπίδια με υπολείμματα φαγητών, γιατί το κατοικίδιο μπορεί να μπει στον πειρασμό να τα δοκιμάσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Newsroom