ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δύο νέες πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες για τη Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία στην Ελλάδα

Patient Talk
MDA ΕΛΛΑΣ
Το ταξίδι του Ασθενούς Με Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία: Ερευνητικά ευρήματα και Σχέδιο Δράσης - Ανακοίνωση έγκρισης του Προγράμματος Νεογνικού Ανιχνευτικού Ελέγχου για τη Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία και έναρξης Πιλοτικού Προγράμματος Ανίχνευσης Φορείας
Πέμπτη, 19/12/2024 - 14:57
— Photo: MDA ΕΛΛΑΣ
News4Health Team News4Health Team

Το MDA Ελλάς (Σωματείο για τη Φροντίδα των Ατόμων με Νευρομυικές Παθήσεις) πραγματοποίησε την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου στο Auditorium του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα) παρουσίαση των ευρημάτων της Έρευνας που εκπόνησε από κοινού με το Ινστιτούτο Πολιτικής Υγείας και με θέμα τη Χαρτογράφηση και την Κοστολόγηση του Ταξιδιού του Ασθενούς με Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία (SMA).

Η έρευνα αυτή είχε ως στόχο να αποτυπώσει την υφιστάμενη κατάσταση στη χώρα μας για τα άτομα που ζουν με την πάθηση και να αναδείξει τα κενά που υπάρχουν στη διαχείριση της νόσου σε σχέση με τα Διεθνή Πρότυπα Φροντίδας. Απώτερος σκοπός ήταν η διαμόρφωση ενός Σχεδίου Δράσης για τη βελτίωση της διαχείρισης της νόσου καθώς και εν γένει της ποιότητας ζωής των ατόμων που διαβιούν με τη Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία και των οικογενειών τους.

SMA MESA 1

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, μεταξύ άλλων, ακαδημαϊκοί ιατροί κι επαγγελματίες υγείας με εμπειρογνωμοσύνη στην πάθηση, εκπρόσωποι της Κοινότητας των ασθενών με SMA αλλά και εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Νωτιαίας Μυϊκής Ατροφίας.

Η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα του ΔΣ του MDA Ελλάς, Αλίκη Σμέρου-Εμμανουήλ χαιρέτισε την εκδήλωση αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Στη Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία όλοι έχουμε έναν ρόλο να διαδραματίσουμε. Είτε μέσω της διάδοσης της ευαισθητοποίησης για την πάθηση, είτε ενισχύοντας τις προσπάθειες των ερευνητών και των ιατρών, είτε υποστηρίζοντας την κοινότητα των ασθενών καλύπτοντας κάποιες από τις αναρίθμητες ανάγκες τους σε μια προσπάθεια για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Το Σωματείο MDA Ελλάς στέκεται πάντα αρωγός στις ανάγκες των Μελών του και σε πρωτοβουλίες και δράσεις όπως η σημερινή που στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους».

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας, Διευθύντρια της Α ́ Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, Χριστίνα Κανακά-Gantenbein, τόσο λόγω της αρμοδιότητάς της και εκπροσωπώντας την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη απηύθυνε τον χαιρετισμό της και ευχήθηκε καλή επιτυχία στις δράσεις της Ημερίδας που αφορά το ταξίδι του Ασθενούς Με Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία, ενώ προσέφερε μία πολύ θετική ανακοίνωση ως δώρο Χριστουγέννων στην ομάδα των ασθενών με Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία και των οικογενειών τους.

SMA MESA 2

Από αριστερά: Αλίκη Σμέρου-Εμμανουήλ μαζί με την Διευθύντρια του MDA Ελλάς Αντιγόνη Καρρά, Χριστίνα Κανακά-Gantenbein, Κυριάκος Σουλιώτης και Θεανώ Μαντούβαλου-Παπαθανασίου.

Συγκεκριμένα, η κυρία Κανακά ανακοίνωσε την έγκριση του προγράμματος ανιχνευτικού ελέγχου νεογνών για τη Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία καθώς και του πιλοτικού προγράμματος ανίχνευσης φορέων γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας για τη Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία ως πιλοτικό πρόγραμμα σε Κρήτη και Ικαρία, πρόγραμμα το οποίο με τη σημαντική συμβολή της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας και την έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών θα ξεκινήσει με κονδύλια από το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Χάρις στο νεογνικό ανιχνευτικό screening για τη Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία αναμένεται νεογνά που πάσχουν από Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία να διαγνωσθούν έγκαιρα και να λάβουν τη βέλτιστη αγωγή ώστε να αλλάξει πραγματικά η φυσική πορεία της νόσου τους βελτιώνοντας τόσο την ποιότητα ζωής όσο και την κινητικότητα των ατόμων με νωτιαία μυϊκή ατροφία.

Η ανακοίνωση αυτή έτυχε ιδιαίτερης χαράς και ενθουσιασμού από το ακροατήριο δεδομένου ότι δίνει μία θετική νότα στην αλλαγή της αντιμετώπισης των μικρών ασθενών με νωτιαία μυϊκή ατροφία.

Ο Καθηγητής Πολιτικής Υγείας και Κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κυριάκος Σουλιώτης μίλησε για την επιβάρυνση από τη νόσο σε όρους σωματικής και ψυχικής υγείας, επίδρασης στις καθημερινές δραστηριότητες, στην εργασία καθώς και στη συνολική οικονομική κατάσταση της οικογένειας.

SMA MESA 3

Η Επιστημονικά Υπεύθυνη του Σωματείου MDA Ελλάς Χριστιάνα Βασιλειάδη με την Διευθύντρια του Σωματείου Αντιγόνη Καρρά και τον Καθηγητή Νευρολογίας του ΕΚΠΑ Γεώργιο Παπαδήμα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Σουλιώτη η έρευνα ανέδειξε σε μεγάλο ποσοστό (80% των γονέων- φροντιστών ανήλικων Μελών με SMA και 50% των ενήλικων ασθενών) επί του συνόλου των 113 που συμμετείχαν στην έρευνα, μηνιαία δαπάνη άνω των 300€ που σχετίζεται με τη νόσο και η οποία επιβαρύνει τον ατομικό και οικογενειακό προϋπολογισμό. Το κόστος αυτό σχετίζεται με υπηρεσίες υποστήριξης της θεραπείας όπως φυσικοθεραπείες, εργοθεραπείες, λογοθεραπείες, καθώς και με τη νοσηλεία για υπηρεσίες υγείας και τα έξοδα φροντίδας οικογένειας/σπιτιού που προκύπτουν όταν ο γονέας αναλαμβάνει την υποστήριξη του παιδιού.

Σε άλλο σημείο της έρευνας οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ποσοστό 86% ότι χρειάστηκε περισσότερο από ένας μήνας από τη διάγνωση για να ξεκινήσουν τη θεραπεία, γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη βελτίωσης των υφιστάμενων εγκριτικών διαδικασιών.

Ως ιδιαίτερα σημαντική για τους ασθενείς και τους φροντιστές τους καταγράφηκε η ψυχολογική επιβάρυνση κατά την ανακοίνωση της διάγνωσης αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού τους.

Καταδείχθηκαν επίσης προβλήματα που σχετίζονται με την πληροφόρηση γύρω από την πάθηση και τις διαθέσιμες θεραπείες, την κεντρική οργάνωση της διαχείρισης των επισκέψεων για τη λήψη της θεραπείας, την ψυχολογική υποστήριξη καθώς και προβλήματα κατά τη μετάβαση στην ενήλικη φροντίδα.

Ο κ. Σουλιώτης παρουσίασε Σχέδιο Δράσης που προτείνει μεταξύ άλλων την συμπερίληψη της SMA στο Εθνικό Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου Νεογνών ώστε να διανοιχθούν νέοι ορίζοντες για τα παιδιά που γεννιούνται με SMA μέσα από την έγκαιρη διαπίστωση της νόσου. Η συγκεκριμένη πρόταση δράσης πρόκειται να υλοποιηθεί σύμφωνα με την ανακοίνωση που προηγήθηκε από την κυρία Κανακά. Επιπλέον, πρότεινε δράσεις για την υποστήριξη των γονέων ως άτυπων φροντιστών καθώς και την δικτύωση του συστήματος φροντίδας με ειδικά κέντρα και κλινικές ώστε να καταστεί ομαλή η μετάβαση στην ενήλικη φροντίδα.

Προτάθηκε επίσης, η υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος για το προσωπικό των παιδιατρικών κλινικών, η δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας με πληροφορίες δικαιωματικής πολιτικής, η ψηφιακή λειτουργικότητα συντονισμού των προγραμματισμένων επισκέψεων, η ψηφιακή παρακολούθηση του ταξιδιού του ασθενούς (διάγνωση, θεραπεία, τήρηση θεραπείας), η διασύνδεση του Μητρώου των ασθενών με τον Προσωπικό τους Φάκελο και τέλος η επέκταση του θεσμού του Προσωπικού Βοηθού.

Ο καθηγητής έκλεισε την παρουσίασή του αναφέροντας την «ανάγκη για ενίσχυση της συζήτησης γύρω από τις εκφυλιστικές αυτές παθήσεις με ερευνητικά ευρήματα, προκειμένου να καταστεί εφικτή η βέλτιστη υποστήριξη των ασθενών και των οικείων τους, με την αποδοτικότερη δυνατή χρήση των οικονομικών και υγειονομικών πόρων».

SMA MESA 4

Από αριστερά: Χριστίνα Κανακά-Gantenbein, Μαρία Θεοδωρίδου και Αντιγόνη Καρρά.

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Καθηγητής Νευρολογίας του ΕΚΠΑ Γεώργιος Παπαδήμας τόνισε ότι: «Στους ενήλικες, εκτός από τη χορήγηση των θεραπειών έχει μεγάλη σημασία η τήρηση των Κατευθυντήριων Οδηγιών που υπάρχουν για την πάθηση».

Μίλησε ακόμα για την Εθνική Επιτροπή για τη Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία καθώς και για το Μητρώο Ασθενών με SMA και τη σημασία της καταγραφής των δεδομένων για τη συμμετοχή της χώρας μας σε κλινικές δοκιμές και την προσέλκυση νέων επιστημόνων οι οποίοι αγκαλιάζοντας τα σπάνια νοσήματα θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν τη συνέχεια στη φροντίδα τους.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις βιωματικές ομιλίες εκπροσώπων της Κοινότητας των ατόμων που ζουν με την SMA και με το εξής αισιόδοξο μήνυμα «Χρειαζόμαστε τα δικαιώματά μας για να μπορούμε να ζήσουμε όπως ζουν όλοι στην κοινωνία. Αν έχουμε τον Προσωπικό Βοηθό, πρόσβαση σε θεραπείες, σε αμαξίδια, προσβασιμότητα στην εργασία, τότε η αναπηρία χάνεται».

  • ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ
  • ΝΩΤΙΑΙΑ ΜΥΪΚΗ ΑΤΡΟΦΙΑ
  • MDA ΕΛΛΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συνάντηση ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ με Γεωργιάδη - Εντός του 2025 η ένταξη των CGM στις αποζημιώσεις του ΕΟΠΥΥ
Συνάντηση ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ με Γεωργιάδη - Εντός του 2025 η ένταξη των CGM στις αποζημιώσεις του ΕΟΠΥΥ 19 Δεκεμβρίου 2024
Η ΕΣΑμεΑ ζητεί απαλλαγή από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη όλων των συνταξιούχων με αναπηρία 19 Δεκεμβρίου 2024
Η ΕΣΑμεΑ ζητεί απαλλαγή από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη όλων των συνταξιούχων με αναπηρία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εθνική εκστρατεία ενημέρωσης για τη Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία: «Μιλάμε για την SMA… Πλέον Ξέρεις»
Υγεία
07/08/2026 - 19:56

Εθνική εκστρατεία ενημέρωσης για τη Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία: «Μιλάμε για την SMA… Πλέον Ξέρεις»

ΕΕΣ: Μνημόνιο συνεργασίας με το σωματείο ασθενών SMA HELLAS
Επικαιρότητα
25/04/2026 - 00:07

ΕΕΣ: Μνημόνιο συνεργασίας με το σωματείο ασθενών SMA HELLAS

Υβριδική ημερίδα από το σωματείο MDA Ελλάς για τους ασθενείς με ALS
Patient Talk
24/03/2026 - 19:52

Υβριδική ημερίδα από το σωματείο MDA Ελλάς για τους ασθενείς με ALS

MDA Ελλάς: Υβριδική ημερίδα για την Πλάγια Μυατροφική Σκλήρυνση και την ποιότητα ζωής των ασθενών
Patient Talk
17/03/2026 - 15:48

MDA Ελλάς: Υβριδική ημερίδα για την Πλάγια Μυατροφική Σκλήρυνση και την ποιότητα ζωής των ασθενών

«Μιλάμε για την SMA… Πλέον Ξέρεις»: Καμπάνια ενημέρωσης για τη νωτιαία μυϊκή ατροφία
Patient Talk
19/02/2026 - 16:58

«Μιλάμε για την SMA… Πλέον Ξέρεις»: Καμπάνια ενημέρωσης για τη νωτιαία μυϊκή ατροφία

Biogen: Πράσινο από την Κομισιόν σε σχήμα υψηλής δόσης για τη Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία
Pharma News
29/01/2026 - 17:51

Biogen: Πράσινο από την Κομισιόν σε σχήμα υψηλής δόσης για τη Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Άσκηση και πρόληψη προστατεύουν τις γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση
Υγεία
14/10/2026 - 12:31
Ατροπίνη: Πώς επηρεάζει τον οργανισμό και ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την τοξική έκθεση
Υγεία
14/10/2026 - 11:30
Ρετατρουτίδη: Απώλεια βάρους έως 18,8% με νέο φάρμακο για την παχυσαρκία και τον διαβήτη τύπου 2
Υγεία
14/10/2026 - 10:30
Αυτοάνοσα νοσήματα: Οι γυναίκες έχουν έως και 74% περισσότερες πιθανότητες να λάβουν λανθασμένη διάγνωση
Υγεία
14/10/2026 - 09:28
Αδενοκαρκίνωμα πνεύμονα: Τα συμπτώματα και η θεραπεία του καρκίνου με τον οποίο διαγνώστηκε ο πάπας Λέων
Υγεία
14/10/2026 - 08:30
Νέα ενημερωτική εκστρατεία για τον καρκίνο του μαστού από το «Άλμα Ζωής»
Patient Talk
14/10/2026 - 07:32
Διάκριση για συμπλήρωμα διατροφής της ITF Hellas στα Best in Pharmacy Awards 2026
Pharma News
14/10/2026 - 03:47
Η ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ «ταξιδεύει» στο Ηράκλειο με μια διαφορετική προσέγγιση στην παχυσαρκία
Pharma News
14/10/2026 - 00:07
Ικανοποίηση στον ΠΟΥ για την υιοθέτηση από τον ΟΗΕ της πολιτικής διακήρυξης PPPR
Πολιτική Υγείας
13/10/2026 - 23:23
Δράσεις ενημέρωσης και πρόληψης του καρκίνου του μαστού από τον ΕΕΣ
Υγεία
13/10/2026 - 22:36
Δημόσια κτήρια φωτίζουν τη «φωνή» των ανθρώπων με Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή
Επικαιρότητα
13/10/2026 - 21:53
Κήλες κοιλιακού τοιχώματος: Ανώδυνη αποκατάσταση με τη μέθοδο e-TEP
Health Talk
13/10/2026 - 21:18
Νέο καμπανάκι από τον ΠΟΥ για τη χολέρα - Τριπλασιάστηκαν τα κρούσματα στην Υεμένη
Επικαιρότητα
13/10/2026 - 20:51
Πλήρης οδηγός του ΕΟΔΥ για τον εμβολιασμό της νέας περιόδου - Ποιες ομάδες χρειάζονται αυξημένη προστασία
Υγεία
13/10/2026 - 20:27
Νέες υπουργικές αποφάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση τριών δομών υγείας της περιφέρειας
Πολιτική Υγείας
13/10/2026 - 19:54
Σε εξέλιξη η φετινή Ιπποκρατική Εβδομάδα - Στο επίκεντρο η νέα γενιά ιατρών
Υγεία
13/10/2026 - 19:38
Διπλή διάκριση για τον ΠΑΣΥΜΕΠ στα Health & Safety Awards 2026
Επικαιρότητα
13/10/2026 - 19:06
Ο ΕΦΕΤ ενισχύει τους ελέγχους για την αυθεντικότητα τροφίμων και φυσικών χυμών φρούτων
Επικαιρότητα
13/10/2026 - 18:24
Connect to Protect 2026: Η προστασία των παιδιών πρέπει να διασφαλίζει ότι δεν θα τραυματίζονται ξανά
Patient Talk
13/10/2026 - 17:51
«Δες τα με αγάπη»: Το βίντεο της ΕΑΔΕ για τα αυτοάνοσα φλεγμονώδη δερματικά νοσήματα
Υγεία
13/10/2026 - 17:06
Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς: Εκπαιδευτικές δράσεις του ΕΚΑΒ σε όλη την Ελλάδα
Υγεία
13/10/2026 - 16:32
Νεογνά: Τα πρώτα βακτήρια του εντέρου μπορεί να προστατεύουν από επικίνδυνες λοιμώξεις
Υγεία
13/10/2026 - 16:04
Γεωργιάδης από Πάρο: «Το Κέντρο Υγείας ανακαινίστηκε για πρώτη φορά μετά από 45 χρόνια»
Πολιτική Υγείας
13/10/2026 - 15:48
Πως συνδέεται ο σαρκοπενικός διαβήτης με την απώλεια μυϊκής μάζας
Health Talk
13/10/2026 - 15:21
Θεραπείες προσώπου: Το φθινοπωρινό «μενού» της ανανέωσης
Ομορφιά
13/10/2026 - 15:00
Αγαπηδάκη: «Εως οκτώ επιπλέον δόσεις φαρμάκων για την παχυσαρκία σε 43.500 δικαιούχους»
Πολιτική Υγείας
13/10/2026 - 14:39
Περισσότεροι από 124.000 μαθητές πρέπει να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Διατροφή» του Ινστιτούτου Prolepsis
Επικαιρότητα
13/10/2026 - 14:16
Τα εργαλεία κομμωτικής εκθέτουν τους επαγγελματίες σε κίνδυνο αλλεργιών
Υγεία
13/10/2026 - 14:00
Κολοκύθι: Έξι οφέλη για την υγεία και έξυπνοι τρόποι να το εντάξετε στη διατροφή σας
Διατροφή
13/10/2026 - 13:00
Η διατροφή της εγκυμονούσας κλειδί για μειωμένο κίνδυνο κολικών των μωρών
Υγεία
13/10/2026 - 12:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

"Κόφτης" στα social media για τους ανήλικους: 1η Ιανουαρίου η εφαρμογή του - Πώς θα λειτουργεί
Πολιτική Υγείας
12/10/2026 - 11:50
Πώς θα εφαρμοστεί ο "κόφτης" στα social media για τα παιδιά: Είκοσι οκτώ ερωτήσεις και απαντήσεις
Πολιτική Υγείας
12/10/2026 - 12:26
Θεμιστοκλέους: «Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα επανεκκινήσουν όλα τα προγράμματα του "Προλαμβάνω"»
Πολιτική Υγείας
12/10/2026 - 14:23
Η νέα πενταετής στρατηγική του ΠΟΥ για τις πανδημίες: Εντοπισμός νέων επιδημικών εξάρσεων σε ένα 24ωρο
Πολιτική Υγείας
12/10/2026 - 15:26
Ερρίκος Ντυνάν: «Γέφυρα ζωής» για έξι ασθενείς με τα όργανα 29χρονου που κατέληξε στη ΜΕΘ
Υπηρεσίες Υγείας
12/10/2026 - 16:04
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo