ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιατρική αναφορά για όλα στα κινητά των ασθενών από το 2025 με την εφαρμογή του συστήματος DRG

Digital Health
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουσιαστικές ψηφιακές διευκολύνσεις αναμένεται να προσφέρει στον πολίτη η εφαρμογή του συστήματος Diagnosis Related Groups, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕ.ΤΕ.Κ.ΝΥ), μαιευτήρα-γυναικολόγο Παντελή Μεσσαρόπουλο.
Σάββατο, 09/11/2024 - 14:56
— Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
News4Health Team News4Health Team

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παντελής Μεσσαρόπουλος μετά από νοσηλεία σε νοσοκομείο, ή τα πρακτικά ενός χειρουργείου, θα βρίσκεται στο κινητό τηλέφωνο κάθε ασθενούς, εφόσον βέβαια υποβάλει σχετικό αίτημα, εν είδει ιατρικής αναφοράς, στο πλαίσιο του συστήματος DRG, δηλαδή το Σύστημα Ομοιογενών Διαγνωστικών Ομάδων, το οποίο αφορά στο νέο μοντέλο αποζημίωσης των Νοσοκομείων, βάσει του παραγόμενου έργου και όχι των δαπανών, όπως γινόταν στο παρελθόν.

Το σύστημα αυτό ουσιαστικά κατηγοριοποιεί τους ασθενείς σε ομάδες, βάσει της ομοιότητας των κλινικών χαρακτηριστικών και διαγνώσεων και της ομοιότητας των απαιτούμενων πόρων για τη διαχείρισή τους, με σκοπό τη δικαιότερη, τεκμηριωμένη και διαφανή διαχείριση των οικονομικών πόρων όπως επισήμανε σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο FM και στη δημοσιογράφο Τάνια Μαντουβάλου ο πρόεδρος ΚΕ.ΤΕ.Κ.ΝΥ.

Στοχευμένες ενισχύσεις και συγκράτηση δαπανών

Τι άλλες αλλαγές θα δει ο πολίτης στο άμεσο μέλλον το εύλογο ερώτημα προς τον πρόεδρο του ΚΕ.ΤΕ.Κ.ΝΥ. «Πάμε σε μία τελείως διαφορετική νοοτροπία ανάπτυξης του συστήματος υγείας. Εμείς κάθε μήνα, στέλνουμε αναφορές στα νοσοκομεία ανάλογα με την παραγωγικότητα τους και βάσει αυτών βελτιώνουν τη λειτουργία τους. Έτσι, οι ενισχύσεις σε κλινικές και νοσοκομεία, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, αλλά και σε χρηματοδοτήσεις σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα, το αμέσως επόμενο διάστημα θα είναι στοχευμένες». «Όπου εφαρμόστηκε το συγκεκριμένο σύστημα είδαμε ότι δεν παρουσιάστηκε μεγάλη αύξηση των δαπανών», αναφέρει ο κ. Μεσσαρόπουλος για να επισημάνει στη συνέχεια ότι «την αύξηση των δαπανών είναι δύσκολο σε ένα σύστημα υγείας κανείς να την αποφύγει. Όμως, το πόσο γρήγορα αυξάνονται οι δαπάνες είναι το κλειδί μας, καθώς επίσης και η μη κατασπατάληση πόρων, όπου δεν χρειάζεται, χωρίς όμως αυτό να έχει αντίκτυπο στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Αυτό που είδαμε σε όλα τα κράτη ήταν ότι ναι μεν συγκρατήθηκαν οι δαπάνες και όχι μόνο δεν μειώθηκε η ποιότητα των παραγόμενων υπηρεσιών, αλλά αυξήθηκε. Και αυτό είναι κάτι που θα δουν και οι Έλληνες πολίτες το επόμενο χρονικό διάστημα».

Το σύστημα DRG

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΚΕΤΕΚΝΥ, το σύστημα DRG επινοήθηκε και αναπτύχθηκε αρχικά στο Υale των ΗΠΑ το 1977, και στη συνέχεια εμπλουτίστηκε και εντάχθηκε στο Μedi Care το 1983. «Πλέον εφαρμόζεται σε όλα τα προηγμένα συστήματα υγείας και η Ελλάδα είναι από τις τελευταίες χώρες που δεν είχε εφαρμόσει ολοκληρωμένο σύστημα DRG, παρά το γεγονός ότι έχει ψηφιστεί από δεκαετίας, αλλά δεν εφαρμόστηκε λόγω καθυστερήσεων και ζητημάτων την περίοδο των μνημονίων. Το δικό μας σύστημα έχει πολλά κοινά στοιχεία με αυτό της Γερμανίας. Είναι από τα πιο σύγχρονα και λεπτομερή συστήματα που υπάρχουν διεθνώς στον κόσμο των DRG, γιατί είναι ένας ιδιαίτερος κόσμος. Εννοώ ότι δεν είναι ένα σύστημα που το θέτεις σε εφαρμογή και λειτουργεί όπως είναι, αλλά είναι ένα δυναμικό σύστημα. Και τα δυναμικά συστήματα χρειάζονται συνεχή εξέλιξη. Για αυτό υπάρχουν Ινστιτούτα σε όλο τον κόσμο όπως είναι και το ΚΕ.ΤΕ.Κ.ΝΥ, ώστε να μπορούν να εξελίσσουν αυτά τα συστήματα, σύμφωνα με τις ανάγκες».

Η χρηματοδότηση των μικρών νοσοκομείων

Το νέο σύστημα αποζημίωσης των Νοσοκομείων θα επηρεάσει δυσμενώς τα μικρά νοσοκομεία σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως κάποιοι υποστηρίζουν, είναι το επόμενο ερώτημα που τίθεται στον πρόεδρο του ΚΕ.ΤΕ.Κ.ΝΥ. «Ήδη, το ΚΕ.ΤΕ.Κ.ΝΥ έχει πάρει τα μέτρα του και απομακρυσμένα νοσοκομεία, τα οποία προφανώς δεν μπορούν να έχουν παραγόμενο έργο αντίστοιχο νοσοκομείων της ηπειρωτικής χώρας, αλλά επειδή πρέπει να υπάρχουν για πολύ σοβαρούς λόγους, θα ενισχύονται με επιπλέον χρηματοδότηση, αλλά ελεγχόμενα, βάσει συγκεκριμένου δείκτη. Ήδη, από τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει από όλα τα νοσοκομεία της χώρας, γιατί έχουμε κάνει μοντέλα προσομοίωσης για το παραγόμενο έργο όλου του έτους, φαίνεται ότι δεν θα επηρεαστούν τα μικρά νοσοκομεία τουλάχιστον για φέτος».

Οι ασφαλιστικές δικλείδες του νέου συστήματος

Όσον αφορά τα λεγόμενα αιματηρά εξιτήρια στα νοσοκομεία, δηλαδή οι πιέσεις των διοικητών προς τους γιατρούς να δίνουν εξιτήριο νωρίτερα σε ασθενείς, για να κάνει το νοσοκομείο περισσότερες εισαγωγές, άρα να παίρνει περισσότερα χρήματα, ο κ. Μεσσαρόπουλος επισημαίνει τα εξής: «Είναι εύλογο το ερώτημα σας για πράγματα που δυστυχώς, έχουν γίνει στο παρελθόν. Είναι εύκολο όμως, πλέον να μην γίνονται. Καταρχήν, να σας πω, ότι αν κάποιος πάρει εξιτήριο νωρίτερα, οι πιθανότητες για το σύστημα είναι πολύ μεγαλύτερες αυτός ο ασθενής να επανέλθει πίσω στο νοσοκομείο, με επιπλοκές. Όταν αυτό συμβεί, πρώτον, αυτός ο ασθενής θα ενταχθεί στο ίδιο DRG, άρα η αποζημίωση του νοσοκομείου δεν θα είναι παραπάνω, αλλά ακριβώς η ίδια και δεύτερον, θα καταγραφούν οι επιπλοκές. Ως εκ τούτου στη μηνιαία αναφορά, στο τέλος του μήνα, θα φανεί αυξημένος αριθμός επιπλοκών, αν είναι μία κοινή πρακτική των διοικητών να πιέζουν γιατρούς να δίνουν εξιτήρια σε ασθενείς νωρίτερα, ενώ δεν πρέπει».

Ενιαίος τρόπος αποζημίωσης σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία

Από τις αρχές του έτους όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας είναι σε καθεστώς DRG, σύμφωνα με τον κ. Μεσσαρόπουλο, ενώ ήδη γίνεται μια προσπάθεια και έχουν υπογραφεί μνημόνια συνεργασίας με αρκετά ιδιωτικά νοσοκομεία, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διεργασίες για την ένταξη τους στο σύστημα DRG. «Στόχος μας είναι έως το τέλος του έτους να έχουμε περίπου το 50-60% των ιδιωτικών νοσοκομείων, υπογράφοντας μνημόνια συνεργασίας. Ο τρόπος αποζημίωσης πρέπει να είναι ενιαίος σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία για να βγαίνουν συγκρίσιμα στοιχεία που είναι καλό να υπάρχουν και για τον πάροχο, ο οποίος πληρώνει, που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο ΕΟΠΥΥ, αλλά και γενικότερα για το σύστημα υγείας. Το σύστημα DRG αναδεικνύει παθογένειες χρόνων σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και ευτυχώς είμαστε δίπλα τους, αλλά είμαστε και ο δίαυλος μεταξύ υπουργείου και νοσοκομείων, ούτως ώστε αυτά τα προβλήματα καθημερινότητας, λειτουργικών συστημάτων, διαδικασιών κλπ να λύνονται πολύ γρήγορα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • ΑΣΘΕΝΕΙΣ
  • ΣΥΣΤΗΜΑ DRG
  • ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ
  • ΚΕΤΕΚΝΥ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΗΔΙΚΑ: Καμία δυσλειτουργία στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης
ΗΔΙΚΑ: Καμία δυσλειτουργία στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης 07 Νοεμβρίου 2024
Τον ερχόμενο Μάρτιο «ανεβαίνουν» τα ψηφιακά εργαλεία για την υποστήριξη των ογκολογικών ασθενών 21 Νοεμβρίου 2024
Τον ερχόμενο Μάρτιο «ανεβαίνουν» τα ψηφιακά εργαλεία για την υποστήριξη των ογκολογικών ασθενών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Vantive: Οι τελευταίες εξελίξεις στην περίθαλψη της χρόνιας νεφρικής νόσου
Υπηρεσίες Υγείας
27/06/2025 - 06:49

Vantive: Οι τελευταίες εξελίξεις στην περίθαλψη της χρόνιας νεφρικής νόσου

Θεσσαλονίκη: Περισσότεροι από εκατό ασθενείς περιμένουν για μεταμόσχευση κερατοειδούς στο ΑΧΕΠΑ
Health Talk
23/06/2025 - 18:04

Θεσσαλονίκη: Περισσότεροι από εκατό ασθενείς περιμένουν για μεταμόσχευση κερατοειδούς στο ΑΧΕΠΑ

Οι Οργανώσεις Ασθενών ζητούν να διατηρηθούν τα δικαιώματα ψήφου των εκπροσώπων τους στον ΕΜΑ
Patient Talk
16/06/2025 - 19:59

Οι Οργανώσεις Ασθενών ζητούν να διατηρηθούν τα δικαιώματα ψήφου των εκπροσώπων τους στον ΕΜΑ

Μητσοτάκης: «Ένα διαχρονικό αίτημα 120.000 ασθενών που επισκέπτονταν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ γίνεται πραγματικότητα»
Πολιτική Υγείας
16/06/2025 - 16:58

Μητσοτάκης: «Ένα διαχρονικό αίτημα 120.000 ασθενών που επισκέπτονταν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ γίνεται πραγματικότητα»

Σημαντική βελτίωση στη ζωή των ασθενών με κυστική ίνωση από τη λήψη νέων τροποποιητών
Υγεία
13/06/2025 - 18:24

Σημαντική βελτίωση στη ζωή των ασθενών με κυστική ίνωση από τη λήψη νέων τροποποιητών

ΕΟΠΥΥ: Πως θα κάνουν αιτήσεις για τις δωρεάν αποστολές ΦΥΚ κατ’ οίκον οι ασθενείς
Πολιτική Υγείας
13/06/2025 - 13:18

ΕΟΠΥΥ: Πως θα κάνουν αιτήσεις για τις δωρεάν αποστολές ΦΥΚ κατ’ οίκον οι ασθενείς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Λάθος μετάγγιση στο Τζάνειο: Μη αναστρέψιμη η κατάσταση της άτυχης γυναίκας
Επικαιρότητα
02/07/2025 - 13:13
Το περισσότερο σεξ μειώνει τους πόνους και τους ερεθισμούς στις γυναίκες με εμμηνόπαυση
Υγεία
02/07/2025 - 13:00
Νοσοκομείο Ευαγγελισμός: Ορκωμοσία 49 νέων νοσηλευτών
Πολιτική Υγείας
02/07/2025 - 12:45
Εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να εντοπίσει τους όγκους κατά την αναπνοή
Υγεία
02/07/2025 - 12:00
Η πρωτεΐνη που μπορεί να σώσει την όραση και την καρδιά σας
Υγεία
02/07/2025 - 11:00
Η φλεγμονή μπορεί να μην είναι βασικός παράγοντας στη γήρανση - Ο παράγοντας του τρόπου ζωής
Υγεία
02/07/2025 - 10:06
Μήπως τελικά το έντερο μας μάς προστατεύει από τα τοξικά χημικά;
Υγεία
02/07/2025 - 08:37
Συστάσεις προστασίας από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, για τον καύσωνα
Υγεία
02/07/2025 - 06:51
Novo Nordisk Hellas: Πρεμιέρα για την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την παχυσαρκία
Pharma News
02/07/2025 - 03:23
Ο ΕΔΟΕΑΠ προειδοποιεί τους ασφαλισμένους του για απόπειρες vishing και phishing
Επικαιρότητα
02/07/2025 - 00:04
«Η φαρμακευτική μεταρρύθμιση στοχεύει στην πρόσβαση των Ευρωπαίων σε προσιτά σκευάσματα»
Pharma Policy
01/07/2025 - 21:17
Σε διαδικασία έγκρισης νέα γονιδιακή θεραπεία για την αμφιβληστροειδοπάθεια XLRP
Patient Talk
01/07/2025 - 20:47
Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να προκαλεί εφιάλτες, ισχυρίζονται Καναδοί επιστήμονες
Διατροφή
01/07/2025 - 19:41
ΠΟΥ: Η μοναξιά «σκοτώνει» 100 ανθρώπους κάθε ώρα!
Ψυχική Υγεία
01/07/2025 - 19:06
Αερόβια προπόνηση 12-3-30: Το μυστικό της και τα οφέλη για την υγεία
Fitness
01/07/2025 - 18:37
Αφαίρεση εγκεφαλικών όγκων χωρίς κρανιοτομή αλλά μέσα από τη μύτη
Health Talk
01/07/2025 - 18:06
Παραίτηση Μανωλόπουλου από τον ΕΟΦ - Νέος πρόεδρος ο Σπύρος Σαπουνάς
Pharma Policy
01/07/2025 - 17:44
Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας: Ο κόσμος πρέπει να μάθει να ζει με τους καύσωνες - «Είναι σιωπηλοί δολοφόνοι»
Επικαιρότητα
01/07/2025 - 17:34
«Μαμά ζαλίζομαι»: Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη ναυτία κίνησης στα παιδιά
Υγεία
01/07/2025 - 17:09
Οδηγός του ECDC για την αντιμετώπιση ασθενειών που μεταδίδονται από κουνούπια σε όλη την Ευρώπη
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 16:48
Γάζα: ΜΚΟ ζητούν τον τερματισμό λειτουργίας του συστήματος GHF που υποστηρίζεται από ΗΠΑ και Ισραήλ
Επικαιρότητα
01/07/2025 - 16:28
Όταν η τεχνολογία συναντά την Ουρολογία - Αντιμετώπιση της λιθίασης με σύγχρονες μεθόδους!
Health Talk
01/07/2025 - 15:51
Επιστολή ΙΣΑ σε Αγαπηδάκη: Οι πολίτες να επιλέγουν και ιδιώτες ως προσωπικούς γιατρούς
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 15:33
Αγαπηδάκη: Νέα προγράμματα πρόληψης και έρευνα αξιολόγησης ΑΙ στη διάγνωση του καρκίνου
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 15:14
Ποιο είδος ορμονοθεραπείας αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε νεαρές γυναίκες
Pharma News
01/07/2025 - 15:00
ΠΟΥ Ευρώπης: Σημαντικές οι ελληνικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της χρήσης καπνού και αλκοόλ
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 14:19
Ο δείκτης μάζας σώματος δεν είναι αξιόπιστος - Ο καλύτερος τρόπος για τη μέτρηση του ιδανικού βάρους
Υγεία
01/07/2025 - 14:01
ΕΟΔΥ: Τριπλασιάστηκαν τα περιστατικά γονόρροιας-Διπλασιάστηκαν οι διαγνώσεις πρώιμης σύφιλης
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 13:00
Η κατανάλωση κουρκουμά καθημερινά ασπίδα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου
Διατροφή
01/07/2025 - 12:00
Ανατροπή: Τα ωμέγα λιπαρά οξέα δεν είναι απαραίτητα καλά για την καρδιά
Διατροφή
01/07/2025 - 11:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θειομερσάλη στα παιδικά εμβόλια: «Κόκκινο πανί» για τον Αμερικανό Υπουργό Υγείας - Η επιστημονική αλήθεια
Pharma News
30/06/2025 - 12:00
Η Κομισιόν άναψε το πράσινο φως σε νέα θεραπεία για τη φαινυλκετονουρία
Pharma News
30/06/2025 - 14:37
Γεωργιάδης: Ο μέσος όρος αναμονής κατά τη μεγάλη εφημερία στο « Γεννηματάς» ήταν 5 ώρες και 56 λεπτά
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 12:44
Συνάντηση ΠαΣΟΝοΠ με τον Γεωργιάδη και δέσμευση για ένταξη των νοσηλευτών στα ΒΑΕ!
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 16:18
ΕΟΦ: Σοκολάτα για τη λίμπιντο περιέχει απαγορευμένη φαρμακευτική ουσία
Διατροφή
30/06/2025 - 19:17
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo