ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ψηφιοποίηση λίστας χειρουργείων: Online οι χρόνοι αναμονής στα νοσοκομεία

Digital Health
Vas.Ang
Σε δύο μήνες προσδιόρισε ο Υφυπουργός Υγεία, μιλώντας χθες στο 27ο Συνέδριο του Economist, την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης της λίστας χειρουργείων των νοσοκομείων, βάσει της οποίας θα μπορούν οι πολίτες να ενημερώνονται για τους χρόνους αναμονής για επεμβάσεις.
Παρασκευή, 27/10/2023 - 07:01
— Photo: Vas.Ang
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Καταλύτες του εκσυγχρονισμού του συστήματος υγείας χαρακτήρισε την τεχνολογία και την καινοτομία ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους από το βήμα του 27oυ Ετήσιου Economist Government Roundtable. Σε αυτή την κατεύθυνση, θα συμβάλλουν και τα δεδομένα, η επεξεργασία και δημοσιοποίησή τους, διασφαλίζοντας πως θα είναι διαθέσιμα και θα συμβάλλουν στη λήψη ορθότερων και διαφανών αποφάσεων. Απώτερος στρατηγικός στόχος, κατά τον Υφυπουργό, είναι η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον πολίτη.

Νέες ψηφιακές υπηρεσίες

«Έχουμε ξεκάθαρο οδικό χάρτη για την επόμενη μέρα και αφορά στις αλλαγές που θα γίνουν με τη ψηφιοποίηση», ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Όπως τόνισε ο Υφυπουργός Υγείας, έχει ήδη ξεκινήσει η ψηφιοποίηση των ακτινολογικών συστημάτων, ενώ «στους επόμενους δύο μήνες ξεκινά το έργο των 140 εκατ. που θα συνδεθεί με τον ψηφιακό φάκελο και το ψηφιακό σύστημα ογκολογικών ασθενών».

Ανάμεσα στα υπό ανάπτυξη έργα είναι και η ορθότερη διαχείριση του αίματος και η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

«Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε συνεργασία με πολύ μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού και πολύ σύντομα θα οργανώσουμε σε μεγάλα νοσοκομεία την εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και του πνεύμονα», ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στην παραγγελιοληψία φαρμάκων και υλικών μέσω της ΕΚΑΠΥ για να υπάρχουν δεδομένα μέχρι το 2024.

«Το 2025 που θα ολοκληρωθούν [οι αλλαγές] θα δημιουργήσουν ένα εντελώς διαφορετικό οικοσύστημα στα νοσοκομεία», τόνισε.

Λίστα χειρουργείων και online

«Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ψηφιοποίηση της λίστας χειρουργείων και σε δύο μήνες από σήμερα, ο πολίτης θα γνωρίζει τι αναμονή υπάρχει σε κάθε νοσοκομείο και θα συμμετέχει λιγότερο ή περισσότερο στην επιλογή της θεραπείας του», ανέφερε από βήματος ο κ. Θεμιστοκλέους

Για λόγους που εκτείνονται από την έλλειψη χειρουργικών τραπεζιών και προσωπικού έως πλημμελή τήρηση της λίστας, οι αναμονές για χειρουργεία μπορεί να είναι πολύμηνες. Αυτή την εικόνα επιχειρεί να αντιστρέψει η Αριστοτέλους, όπως προβλέπει νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε πρόσφατα.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ψηφιοποίηση της λίστας θα συνοδευτεί και από τη δημιουργία μιας ιστοσελίδας, στην οποία οι πολίτες θα βρίσκουν πληροφορίες για τους χρόνους αναμονής ανά νοσοκομείο και είδος χειρουργικής επέμβασης, ώστε να αποφασίζουν που θα απευθυνθούν. Από την τήρηση των κανόνων της λίστας εξαιρούνται τα επείγοντα περιστατικά, για τα οποία όμως θα ενημερώνεται το ψηφιακό σύστημα.

«Αυτό που θα επιτευχθεί είναι να γίνεται εκκαθάριση της λίστας από ασθενείς που στο μεταξύ ήδη έχουν χειρουργηθεί, αλλά παραμένουν σε λίστες άλλων νοσοκομείων που παράλληλα είχαν εγγραφεί», εξήγησε ο Υφυπουργός Υγείας,

«Έχουμε περιστατικά εγγραφής εδώ και τέσσερα χρόνια σε λίστες νοσοκομείων γιατί κανείς δεν πήγε να τα εκκαθαρίσει. Η φιλοσοφία είναι ότι αποκτάμε ψηφιακά δεδομένα στην Υγεία, ώστε να μπορούμε να παρέμβουμε. Να γίνουμε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα», πρόσθεσε.

Στην πράξη, οι λίστες χειρουργείων που είναι υποχρεωμένα να τηρούν τα νοσοκομεία θα ψηφιοποιηθούν και θα ενταχθούν σε μια πλατφόρμα, δημιουργώντας μια Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, ώστε να διασφαλιστεί ο έλεγχος και η διαφάνεια και να μειωθούν οι αναμονές και η ταλαιπωρία για τους ασθενείς.

Το κάθε δημόσιο νοσοκομείο θα συντάσσει τη λίστα του, αλλά η διαχείριση θα είναι κεντρική. Η ΗΔΙΚΑ θα είναι η υπεύθυνη αρχή για την ψηφιοποίηση των δεδομένων των χειρουργείων από τα νοσοκομεία και τη λειτουργία του νέου συστήματος.

«Δεν αλλάζει τίποτα. Στη λίστα χειρουργείων βάζει έναν ασθενή ο ίδιος ο θεράπων χειρουργός ιατρός που τον εξέτασε και όχι κανένας νοσηλευτής», ξεκαθάρισε ο κ. Θεμιστολέους, διευκρινίζοντας πως αυτό που καταργείται είναι η χειρόγραφη εγγραφή της λίστας από τον χειρουργό.

Μάλιστα, σημείωσε ότι «η ενιαία λίστα δεν σημαίνει ότι ένας ασθενής θα μετακινηθεί σε άλλη πόλη ή θα τον χειρουργήσει κάποιος άλλος από τον θεράποντα ιατρό που έχει επιλέξει, καθώς στην χώρα μας -σε αντίθεση με άλλες χώρες- υπάρχει αυτή η δυνατότητα επιλογής νοσοκομείου και χειρουργού από έναν ασθενή και αυτό το δικαίωμα επιλογής το διατηρούμε». Συνεπώς, όπως συμπλήρωσε «και με το νέο σύστημα, δεν τίθεται και κανένας φραγμός σ’ έναν ασθενή να πάει σε ένα, δύο ή περισσότερα νοσοκομεία και να εγγραφεί στις αντίστοιχες λίστες τους».

Ezat Azem: Καινοτομία και τα εμπόδια που την καθυστερούν

Στα επιτεύγματα της καινοτομίας κατά την περίοδο της πανδημίας αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Roche Hellas, Ezat Azem, αναδεικνύοντας τη σύνδεσή της με την υγεία, την κοινωνία και την οικονομία.

Το κόστος για την εισαγωγή μιας καινοτομίας είναι 2 με 2,5 δισ. δολάρια, αφού για κάθε φάρμακο που φθάνει στην αγορά, υπάρχουν πόσα άλλα που δεν τα κατάφεραν, τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Roche Hellas, Ezat Azem.

Επικαλούμενος μελέτη του Πανεπιστημίου Taft, για το κόστος της έρευνας και ανάπτυξης νέων φαρμακευτικών προϊόντων, ο κ. Ezat, τόνισε τη σημασία των επαρκών κεφαλαίων και πόρων, υπενθυμίζοντας πως η καινοτομία συνδέεται με όλη την κοινωνία, καθώς συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στη μετατροπή θανατηφόρων παθήσεων σε χρόνιες νόσους, αλλά και με την οικονομική πρόοδο.

Ο επικεφαλής της Roche Hellas μίλησε για το πρόγραμμα ΟΙΚΟΘΕΝ, μέσω του οποίου χορηγούνται ογκολογικά φάρμακα σε ασθενείς κατ’ οίκον. Όπως ανέφερε η Ελλάδα είναι μία από ελάχιστες χώρες στην Ευρώπη που φάρμακα χορηγούνται στο σπίτι του ασθενούς σε ευρεία κλίμακα.

«Η καινοτομία είναι όμως απαραίτητη σε κάθε κομμάτι της εφοδιαστικής αλυσίδας», ανέφερε και εξήγησε πως υπάρχουν παράγοντες που εμποδίζουν την πρόσβαση στην καινοτομία στη χώρα μας.

«Πρώτον είναι η έλλειψη προβλεψιμότητας. Είναι πολύ δύσκολο για μία εταιρεία να κάνει επενδύσεις και να φέρει κεφάλαια σε μια χώρα, όπου δεν διασφαλίζεται η προβλεψιμότητα», σημείωσε αναφερόμενος στην αστάθεια του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

«Το δεύτερο εμπόδιο σχετίζεται με τη βιωσιμότητα, λόγω του ύψους των επιστροφών που αγγίζουν το 70% συν τους φόρους», πρόσθεσε αναφερόμενος στις υποχρεωτικές επιστροφές (clawback και rebate) που καλείται να καταβάλλει η καινοτόμος φαρμακοβιομηχανία από την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Ο κ. Ezat χαρακτήρισε σημαντικό βήμα την προστασία των νοσοκομειακών φαρμάκων κόστους κάτω των 30 ευρώ, σημείωσε ότι η υπέρβαση που τους αναλογεί τελικά επιβαρύνει τα υπόλοιπα φάρμακα. Το ποσό αυτό ανήλθε στα 150 εκατ. το 2022.

«Με τα δεδομένα αυτά είναι πολύ δύσκολο να πείσουμε τα κεντρικά μας ότι μπορούμε να επενδύσουμε στην Ελλάδα και να φέρουμε νέα φάρμακα», δήλωσε.

Κ. Αθανασάκης: Η απάντηση είναι στα δεδομένα

Η καινοτόμος ιατρική είναι παράγοντας βελτίωσης της ζωής αλλά και μείωσης των δαπανών, σημείωσε ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Κώστας Αθανασάκης.

Σε ό,τι αφορά την κάλυψη του κόστους των καινοτομιών, κατά τον κ. Αθανάσακη, όσες φθάνουν στην αγορά θα πρέπει να πληρώνονται βάσει μετρήσιμων αποτελεσμάτων, πλαίσιο που απαιτεί συγκεκριμένες την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών.

Πάντως, κατά τον καθηγητή, η απάντηση στην αβεβαιότητα είναι στα δεδομένα.

Ο κ. Αθανασάκης εστίασε σε δύο διαρθρωτικές αλλαγές νοοτροπίας: αφενός οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων να προσαρμόζονται στις τοπικές απαιτήσεις και αφετέρου, να υπάρχει στρατηγικής χρησιμοποίησης των δεδομένων για την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων, data διαθέσιμα και στην επιστημονική κοινότητα για την παραγωγή γνώσης.

  • ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
  • ΛΙΣΤΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ
  • ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ
  • ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ
  • EZAT AZEM
  • ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ
  • ΕΝΙΑΙΑ ΛΙΣΤΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΩΝ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι εισηγήσεις και τα κεντρικά συμπεράσματα των ομιλητών στο 6ο Health IT Conference
Οι εισηγήσεις και τα κεντρικά συμπεράσματα των ομιλητών στο 6ο Health IT Conference 25 Οκτωβρίου 2023
Σε λειτουργία διασυνοριακός κόμβος «περιαγωγής» υπηρεσιών υγείας με Πολωνία, Ισπανία 03 Νοεμβρίου 2023
Σε λειτουργία διασυνοριακός κόμβος «περιαγωγής» υπηρεσιών υγείας με Πολωνία, Ισπανία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η MSD επενδύει διαχρονικά στην υγεία και την καινοτομία
Pharma News
24/07/2025 - 16:27

Η MSD επενδύει διαχρονικά στην υγεία και την καινοτομία

Η Chiesi Hellas βραβεύθηκε για πρωτοβουλίες που προασπίζουν την ισότητα και την καινοτομία
Pharma News
18/07/2025 - 06:54

Η Chiesi Hellas βραβεύθηκε για πρωτοβουλίες που προασπίζουν την ισότητα και την καινοτομία

Η Ελλάδα ως κόμβος καινοτομίας στις βιοεπιστήμες
Pharma Policy
09/07/2025 - 21:00

Η Ελλάδα ως κόμβος καινοτομίας στις βιοεπιστήμες

Μ. Θεμιστοκλέους: 300 νέοι διασώστες του ΕΚΑΒ φέτος το καλοκαίρι σε όλη τη χώρα
Πολιτική Υγείας
08/07/2025 - 11:55

Μ. Θεμιστοκλέους: 300 νέοι διασώστες του ΕΚΑΒ φέτος το καλοκαίρι σε όλη τη χώρα

Θεμιστοκλέους: Περισσότερες από 3.000 αιτήσεις τη μέρα για κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ
Πολιτική Υγείας
07/07/2025 - 09:52

Θεμιστοκλέους: Περισσότερες από 3.000 αιτήσεις τη μέρα για κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ

EFPIA: Ευπρόσδεκτο βήμα προς τα εμπρός η στρατηγική της ΕΕ για τις βιοεπιστήμες
Pharma News
04/07/2025 - 11:24

EFPIA: Ευπρόσδεκτο βήμα προς τα εμπρός η στρατηγική της ΕΕ για τις βιοεπιστήμες

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τις πετσέτες σας ανάλογα με τη χρήση
Υγεία
27/07/2025 - 09:13
Γεωργιάδης: Υπό έλεγχο η φωτιά στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» - Δεν κινδυνεύουν ασθενείς
Πολιτική Υγείας
26/07/2025 - 20:06
Πράσινο φως από τον ΕΜΑ σε ενέσιμο σκεύασμα για την πρόληψη της λοίμωξης από τον HIV
Pharma Policy
26/07/2025 - 08:17
Τα οφέλη του αθλητισμού στα παιδιά και ποιο σπορ να διαλέξετε - Ειδικός εξηγεί τα κριτήρια επιλογής
Fitness
26/07/2025 - 07:41
ΕΟΠΥΥ προς ΠΦΣ: «Εκτελέστηκαν και παραδόθηκαν περισσότερες από 30.000 συνταγές ΦΥΚ μέχρι τώρα»
Pharma Policy
26/07/2025 - 07:23
Κοκτέιλ... «ασφυξία» με ακραία ζέστη και αφρικανική σκόνη - Θα ξεπεράσει τους 44 βαθμούς ο υδράργυρος
Επικαιρότητα
26/07/2025 - 06:48
Ο δωδεκάλογος για ασφαλείς και ξέγνοιαστες διακοπές για όσους πάσχουν από διαβήτη
Health Talk
26/07/2025 - 06:18
Ο Δήμος Αθηναίων βάζει σε εφαρμογή πρόγραμμα προστασίας για τις μουριές της πρωτεύουσας
Επικαιρότητα
25/07/2025 - 18:11
Τι είναι η «θεωρία των κουταλιών» και πώς συνδέεται με τα χρόνια νοσήματα
Υγεία
25/07/2025 - 17:46
«Η Ελπίδα Ανθίζει»: Πρακτικός οδηγός για τη διαχείριση της απώλειας στις σπάνιες παιδιατρικές παθήσεις
Patient Talk
25/07/2025 - 17:23
Μπορεί το άγχος για το κλίμα να είναι μια μορφή προτραυματικού στρες; Ένας ειδικός εξηγεί
Ψυχική Υγεία
25/07/2025 - 17:00
Νέα ανάλυση: Πόσα βήματα χρειαζόμαστε τη μέρα για να έχουμε καλύτερη υγεία
Fitness
25/07/2025 - 16:46
Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Πνιγμού: Περισσότεροι από 30 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε ώρα
Υγεία
25/07/2025 - 16:21
Οι προληπτικές μαστεκτομές πρέπει να γίνονται σε περισσότερες γυναίκες υποστηρίζει νέα έρευνα
Υγεία
25/07/2025 - 15:58
Hästens: Ο ύπνος είναι ένα βιολογικό εργαστήριο σε πλήρη δράση!
Επικαιρότητα
25/07/2025 - 15:36
Πότε φταίνε οι ορμόνες για τις εξάρσεις του εκζέματος
Health Talk
25/07/2025 - 15:12
Τα χαρακτηριστικά της θερμοπληξίας και οδηγίες από τον ΕΕΣ για την αντιμετώπισή της
Υγεία
25/07/2025 - 14:46
Πώς να αποφύγετε την δυσκοιλιότητα στις διακοπές
Διατροφή
25/07/2025 - 14:28
Γιατροί Χωρίς Σύνορα: «Ο υποσιτισμός στη Γάζα χτυπάει βρέφη, παιδιά, εγκύους και θηλάζουσες»
Επικαιρότητα
25/07/2025 - 14:12
Πειραματικό φάρμακο δείχνει να προκαλεί απώλεια βάρους χωρίς ναυτίες και εμετούς
Υγεία
25/07/2025 - 13:44
Διασωληνωμένος στη ΜΕΘ 15χρονος με μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο τύπου Β - Δεν ήταν εμβολιασμένος
Επικαιρότητα
25/07/2025 - 13:31
Γεωργιάδης: Μετρήσιμα τα αποτελέσματα στη μείωση του clawback στα διαγνωστικά κέντρα
Πολιτική Υγείας
25/07/2025 - 12:10
Κοριτσάκι 20 μηνών πνίγηκε με σουβλάκι στην Κρήτη - Οδηγίες για να μη μετατρέπεται το φαγητό σε τραγωδία
Επικαιρότητα
25/07/2025 - 11:04
Fibermaxxing: Το διατροφικό trend του Τik Tok που απαιτεί περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή - Τι λένε οι ειδικοί
Διατροφή
25/07/2025 - 10:30
Τα δεδομένα του εμμηνορροϊκού κύκλου θα πρέπει να περιλαμβάνονται στα ιατρικά αρχεία, σύμφωνα με ειδικούς
Υγεία
25/07/2025 - 09:30
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καρδιοπαθείς για τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού
Υγεία
25/07/2025 - 08:24
ΕΙΝΑΠ: Επικίνδυνες καταστάσεις στο Κέντρο Υγείας της Αίγινας λόγω υποστελέχωσης
Πολιτική Υγείας
25/07/2025 - 06:53
Almi Foods: Ισχυρή ανάπτυξη και διεύρυνση κερδών το 2024 με επίκεντρο τις εξαγωγές
Διατροφή
25/07/2025 - 03:24
Κέλλας: Καθολική κινητοποίηση και εφαρμογή των μέτρων για την ευλογιά των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
25/07/2025 - 00:06
Ιταλία: Στα 32 τα κρούσματα λοίμωξης και δύο θάνατοι από τον ιό του δυτικού Νείλου
Επικαιρότητα
24/07/2025 - 21:52

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πώς να αποφύγετε την δυσκοιλιότητα στις διακοπές
Διατροφή
25/07/2025 - 14:28
Almi Foods: Ισχυρή ανάπτυξη και διεύρυνση κερδών το 2024 με επίκεντρο τις εξαγωγές
Διατροφή
25/07/2025 - 03:24
Γεωργιάδης: Μετρήσιμα τα αποτελέσματα στη μείωση του clawback στα διαγνωστικά κέντρα
Πολιτική Υγείας
25/07/2025 - 12:10
ΕΙΝΑΠ: Επικίνδυνες καταστάσεις στο Κέντρο Υγείας της Αίγινας λόγω υποστελέχωσης
Πολιτική Υγείας
25/07/2025 - 06:53
Fibermaxxing: Το διατροφικό trend του Τik Tok που απαιτεί περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή - Τι λένε οι ειδικοί
Διατροφή
25/07/2025 - 10:30
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo