ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα οφέλη της βρώμης στους γλυκαιμικούς δείκτες, τη χοληστερόλη και το έντερο

Διατροφή
PIXABAY
Είναι πασίγνωστο ότι η βρώμη θεωρείται ως ένα από τα πιο υγιεινά τρόφιμα που μπορείτε να επιλέξετε για πρωινό αν και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει αμφισβητηθεί αυτός ο ισχυρισμός.
Τρίτη, 26/03/2024 - 17:23
— Photo: PIXABAY
News4Health Team News4Health Team

Ωστόσο, ενώ οι ισχυρισμοί αυτοί έχουν συγκεντρώσει μεγάλη προσοχή από τα μέσα ενημέρωσης, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία που τους υποστηρίζουν. Αντίθετα, η επιστήμη δείχνει ότι η βρώμη μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία με πολλούς τρόπους. Πρόκειται για επιχειρηματολογία η οποία χρησιμοποιείται προκειμένου να υποστηριχθεί ότι η βρώμη δεν είναι υγιεινή καθώς η κατανάλωσή της μπορεί να οδηγήσει σε αιχμές στο σάκχαρο του αίματος. Αυτό φαίνεται να συνδέεται με τα αποτελέσματα μετρήσεων γλυκόζης από άτομα που δεν πάσχουν από διαβήτη. Αυτά μπορεί να απεικονίζουν τις φυσιολογικές αλλαγές στη γλυκόζη του αίματος, οι οποίες συμβαίνουν αφού καταναλώσουμε βρώμη.

Τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες συμπεριλαμβανομένων των αμυλούχων τροφίμων όπως η βρώμη και άλλα δημητριακά, διασπώνται κατά την πέψη σε σάκχαρα -κυρίως γλυκόζη αλλά και φρουκτόζη και γαλακτόζη. Καθώς τα τρόφιμα διασπώνται, τα επίπεδα σακχάρου στην κυκλοφορία του αίματος αρχίζουν να αυξάνονται. Αυτή είναι μια φυσιολογική αλλά σημαντική διαδικασία - το σάκχαρο μας παρέχει άμεση ενέργεια ή αποθηκεύεται από τους μύες και τα ηπατικά κύτταρα ως ενεργειακό απόθεμα.

Ορισμένες τροφές χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να χωνευτούν από τον οργανισμό, πράγμα που σημαίνει ότι περνούν περισσότερο χρόνο στο στομάχι πριν φτάσουν στο έντερο. Ως εκ τούτου, θα προκαλέσουν μικρότερη αλλά πιο παρατεταμένη αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να γίνει καλύτερα κατανοητό εξετάζοντας τον γλυκαιμικό δείκτη, ο οποίος βαθμολογεί τα τρόφιμα με βάση το πόσο γρήγορα επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ο γλυκαιμικός δείκτης δείχνει ότι τα σάκχαρα στο πλιγούρι βρώμης και στο κουάκερ απορροφώνται με περίπου τα δύο τρίτα του ρυθμού της ζάχαρης από το λευκό ψωμί. Αυτό σημαίνει ότι η βρώμη θεωρείται τρόφιμο μέσου γλυκαιμικού δείκτη, παρόμοιο με τα ζυμαρικά, αλλά απορροφάται πιο αργά από πολλά άλλα δημητριακά που χρησιμοποιούνται για το πρωινό γεύμα.

Γενικά, είναι καλό να απορροφώνται τα τρόφιμα πιο αργά, καθώς πιστεύεται ότι αυτό βοηθά στον έλεγχο της όρεξης. Έτσι, ενώ το σάκχαρο στο αίμα σας μπορεί να αυξηθεί μετά την κατανάλωση βρώμης, η αύξηση αυτή αποτελεί φυσιολογικό μέρος της πεπτικής διαδικασίας.

Αλλά ενώ ο γλυκαιμικός δείκτης μας λέει πόσο γρήγορα απορροφώνται τα σάκχαρα από τον οργανισμό, δεν εξετάζει πραγματικά το μέγεθος της μερίδας της τροφής. Όσο περισσότερους υδατάνθρακες τρώτε με τη μία, τόσο περισσότερο θα αυξηθούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας μετά το γεύμα -ακόμη και αν είναι φυσιολογικά συνολικά.

Η μείωση της χοληστερόλης

Η βρώμη είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες όχι μόνο μας βοηθούν να μείνουμε χορτάτοι μετά το φαγητό, αλλά και να διατηρούμε το έντερο υγιές.

Η βρώμη περιέχει συγκεκριμένους τύπους φυτικών ινών που ονομάζονται β-γλυκάνες. Αυτές έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο αντίστασης στην ινσουλίνη (που σχετίζεται με τον διαβήτη τύπου 2), αύξησης βάρους, υψηλής αρτηριακής πίεσης και υψηλής χοληστερόλης. Οι β-γλυκάνες συνδέονται επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Αυτή η επίδραση που μειώνει τη χοληστερόλη είναι αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο η β-γλυκάνη δεσμεύεται με τη χολή, ένα υγρό που βοηθά στην πέψη, στο έντερό μας. Αυτή η διαδικασία μειώνει την ποσότητα της χολής που μπορεί να επαναπορροφηθεί στο σώμα ως χοληστερόλη.

Αλλά για να έχετε αυτά τα οφέλη από τις β-γλυκάνες, πρέπει να καταναλώνετε τουλάχιστον 3g από αυτές καθημερινά. Δεδομένου ότι μια μέση μερίδα βρώμης 30 γρ. περιέχει 1 γρ. β-γλυκάνες, συνδυάζοντας ένα μπολ κουάκερ με άλλες τροφές που είναι πλούσιες σε β-γλυκάνες (όπως κέικ βρώμης και κριθάρι με μαργαριτάρια) μπορείτε να σας βοηθήσει να λαμβάνετε αρκετές από αυτές τις σημαντικές φυτικές ίνες στη διατροφή σας κάθε μέρα.

Βρώμη και υγεία του εντέρου

Το πλιγούρι βρώμης είναι πηγή διαλυτών φυτικών ινών, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να ζυμωθεί από τα βακτήρια στο πεπτικό μας σύστημα. Αυτό έχει οδηγήσει σε προτάσεις ότι η βρώμη μπορεί να είναι ευεργετική για το μικροβίωμα του εντέρου μας.

Νέα στοιχεία δείχνουν ότι, εκτός από την αύξηση του αριθμού των βακτηρίων που συνδέονται με ένα υγιές έντερο, η βρώμη μπορεί επίσης να βοηθήσει στην παραγωγή λιπαρών οξέων μικρής αλυσίδας.

Αυτά παράγονται από βακτήρια και βοηθούν στη θρέψη των κυττάρων του παχέος εντέρου. Μπορεί ακόμη να μας βοηθήσουν να ρυθμίσουμε την όρεξή μας και να ελέγξουμε τα λίπη και τη γλυκόζη στο αίμα, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών παθήσεων.

Αν και όλα τα πλιγούρια βρώμης περιέχουν φυτικές ίνες, ο τρόπος με τον οποίο αλέθονται μπορεί να επηρεάσει το πόσο γρήγορα χωνεύονται. Η στιγμιαία βρώμη χωνεύεται ταχύτερα σε σύγκριση με τη βρώμη σε ρολό, λόγω του τρόπου άλεσης.

Σε αντίθεση με άλλα δημητριακά, η βρώμη χρειάζεται ατμό και θέρμανση πριν κοπεί ή τυλιχτεί. Αυτό γίνεται για να σταματήσουν τα ένζυμα να διασπούν τα λίπη της βρώμης, τα οποία θα προκαλούσαν ταχεία αλλοίωση.

Η βρώμη μπορεί να τυλιχτεί για να γίνουν μεγαλύτερες νιφάδες βρώμης ή να κοπεί πρώτα πριν τυλιχτεί για να γίνει γρήγορη ή στιγμιαία βρώμη. Η μεγαλύτερη (τυλιγμένη) βρώμη χωνεύεται πιο αργά από την κομμένη βρώμη.

Η παρασκευή βρώμης με γάλα μπορεί να προσθέσει πρόσθετα θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο, βιταμίνη Β12 και πρωτεΐνες. Αλλά ακόμη και αν ο χυλός σας φτιάχνεται με νερό, η βρώμη είναι καλή πηγή μαγγανίου, φωσφόρου και ψευδαργύρου, ως έχει. Αυτά είναι απαραίτητα για την παραγωγή ορμονών, την υγεία των οστών και την επούλωση πληγών. Έτσι, παρόλο που η βρώμη μπορεί να μην είναι εμπλουτισμένη με τον ίδιο τρόπο όπως άλλα δημητριακά, περιέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες και απέχει πολύ από το να μην περιέχει θρεπτικά συστατικά.

Η βρώμη έχει σαφώς οφέλη. Αλλά αυτό που αναδεικνύεται ως συμπέρασμα είναι ότι κανένα τρόφιμο δεν είναι τέλειο -ή εντελώς βλαβερό- για την υγεία μας. Πρέπει να κοιτάξουμε πέρα από τα θετικά και τα αρνητικά των μεμονωμένων τροφίμων, ακόμη και της βρώμης, και να εξετάσουμε αντ' αυτού πώς όλα τα τρόφιμα στη διατροφή μας λειτουργούν συνεκτικά όταν πρόκειται για την υγεία του οργανισμού.

Τελευταία τροποποίηση στις 26/03/2024 - 17:38
  • ΒΡΩΜΗ
  • ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ
  • ΓΛΥΚΑΙΜΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
  • ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ
  • ΕΝΤΕΡΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα πιθανά οφέλη αλλά και οι κίνδυνοι από τα συμπληρώματα κρεατίνης
Τα πιθανά οφέλη αλλά και οι κίνδυνοι από τα συμπληρώματα κρεατίνης 26 Μαρτίου 2024
Σωστή διατροφή και με υδατάνθρακες - Τα μυστικά για την κατάλληλη επιλογή 27 Μαρτίου 2024
Σωστή διατροφή και με υδατάνθρακες - Τα μυστικά για την κατάλληλη επιλογή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η θεραπευτική δύναμη των χρωμάτων: Πώς μπορούν να επηρεάσουν θετικά τον οργανισμό μας
Ψυχική Υγεία
16/07/2025 - 17:54

Η θεραπευτική δύναμη των χρωμάτων: Πώς μπορούν να επηρεάσουν θετικά τον οργανισμό μας

Μήπως τελικά το έντερο μας μάς προστατεύει από τα τοξικά χημικά;
Υγεία
02/07/2025 - 08:37

Μήπως τελικά το έντερο μας μάς προστατεύει από τα τοξικά χημικά;

Γιατί τα al dente μακαρόνια είναι καλύτερα για την υγεία μας
Διατροφή
26/06/2025 - 10:00

Γιατί τα al dente μακαρόνια είναι καλύτερα για την υγεία μας

Χάπια με ανθρώπινα περιττώματα κατά επικίνδυνων υπερβακτηριδίων - Τι έδειξε πρόσφατη δοκιμή
Υγεία
20/06/2025 - 17:34

Χάπια με ανθρώπινα περιττώματα κατά επικίνδυνων υπερβακτηριδίων - Τι έδειξε πρόσφατη δοκιμή

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας του Πεπτικού: Γιατί η υγεία του εντέρου είναι υγεία για όλο το σώμα
Health Talk
29/05/2025 - 07:50

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας του Πεπτικού: Γιατί η υγεία του εντέρου είναι υγεία για όλο το σώμα

Πώς οι επίμονες λιγούρες για γλυκό μπορεί να κρύβουν ελλείμματα του οργανισμού
Διατροφή
22/05/2025 - 16:41

Πώς οι επίμονες λιγούρες για γλυκό μπορεί να κρύβουν ελλείμματα του οργανισμού

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Έρχεται καύσωνας από την Κυριακή με 44άρια στα θερμόμετρα - Η πρόγνωση Κολυδά
Επικαιρότητα
18/07/2025 - 17:44
Τι πίνουμε τις ημέρες του καύσωνα; Προτάσεις για να μείνουμε ακμαίοι και σωστά ενυδατωμένοι
Διατροφή
18/07/2025 - 17:06
Καταρράκτης και καλοκαίρι: Πώς επηρεάζεται η όραση;
Health Talk
18/07/2025 - 16:44
Τα τελευταία δεδομένα για τις επιδημικές εξάρσεις του ιού του Δυτικού Νείλου
Υγεία
18/07/2025 - 16:21
H DEMO συστήνει την πρώτη Βιο-Ακαδημία στην Ελλάδα
Pharma News
18/07/2025 - 15:58
Το Specialized Healthcare Hub έλαβε πιστοποίηση ISO 15224
Υπηρεσίες Υγείας
18/07/2025 - 15:34
Το μοναδικό στην Ελλάδα υπερμικροσκόπιο στην πανεπιστημιακή Α' Ορθοπαιδική Κλινική του Παπανικολάου
Υγεία
18/07/2025 - 15:18
Η μουσική μπορεί να μειώσει την ταραχή σε ασθενείς με άνοια
Ψυχική Υγεία
18/07/2025 - 15:00
Ο ΙΣΑ προσφεύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για το clawback - «Απειλεί τη βιωσιμότητα των εργαστηρίων»
Πολιτική Υγείας
18/07/2025 - 14:44
ΕΣΑμεΑ: Επιστολή σε Γεωργιάδη για τα πολύ σοβαρά προβλήματα με τη διανομή κατ' οίκον των ΦΥΚ
Patient Talk
18/07/2025 - 14:26
Νέος ορισμός παχυσαρκίας: Ένας στους 5 με περιττό βάρος είναι τελικά παχύσαρκος- Το προφίλ υγείας τους
Υγεία
18/07/2025 - 14:00
Φάρμακο κατά της παχυσαρκίας φαίνεται να μειώνει το μέγεθος των καρκινικών όγκων του μαστού
Pharma News
18/07/2025 - 13:00
Τεχνητή γλυκαντική ουσία που περιέχεται σε light αναψυκτικά και σε τσίχλες μπορεί να προκαλεί πρόωρη εφηβεία
Διατροφή
18/07/2025 - 12:00
Παιδικά εμβόλια και αυτισμός: Mελέτη-ορόσημο έδειξε ότι μπορεί και να προστατεύουν από τη διαταραχή
Υγεία
18/07/2025 - 11:07
Εξέταση στα μάτια μπορεί να προβλέψει τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου μέσα στα επόμενα 10 χρόνια
Υγεία
18/07/2025 - 10:00
Ένας καφές αρκεί για να αλλάξει τη δομή του ύπνου
Υγεία
18/07/2025 - 09:00
Τι είναι η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια με την οποία διαγνώστηκε ο Ντόναλντ Τραμπ
Επικαιρότητα
18/07/2025 - 08:03
Η Chiesi Hellas βραβεύθηκε για πρωτοβουλίες που προασπίζουν την ισότητα και την καινοτομία
Pharma News
18/07/2025 - 06:54
Γνωστή δικηγορική εταιρεία δώρισε βιβλία σε θεραπευτική κοινότητα του ΕΟΠΑΕ
Ψυχική Υγεία
18/07/2025 - 03:27
Ο ΠΟΥ ζητεί να υποδεχθούν και άλλες χώρες ασθενείς από τη Γάζα για νοσηλεία
Επικαιρότητα
18/07/2025 - 00:03
Ο John Nason διαδέχεται τον Δημήτρη Καδή στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου Pharmathen
Pharma News
17/07/2025 - 19:19
«Παγώνοντας» τον χρόνο: Πώς τα «μαγικά μανιτάρια» μπορούν να καθυστερήσουν το γήρας
Υγεία
17/07/2025 - 18:57
EIFO και Novo Nordisk επενδύουν 80 εκατ. ευρώ στον ισχυρότερο κβαντικό υπολογιστή παγκοσμίως
Pharma News
17/07/2025 - 17:17
Πάρκινσον: Τα σκυλιά ανιχνεύουν την νόσο χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα με ακρίβεια 98%
Υγεία
17/07/2025 - 16:49
Θεσσαλονίκη: Τα δύο κλειδιά για την προστασία των ζώων από την ευλογιά των προβάτων
Επικαιρότητα
17/07/2025 - 16:38
Mediterraneo Hospital: Παγκόσμια πρωτιά στην ενδοσκοπική μαστεκτομή με το ρομποτικό σύστημα HandX
Υπηρεσίες Υγείας
17/07/2025 - 16:21
Ξεκινάει ο ψηφιακός μετασχηματισμός των ιδιωτικών κλινικών - Τι αλλάζει στη φροντίδα των ασθενών
Υπηρεσίες Υγείας
17/07/2025 - 15:47
Διαθέσιμη παντού η Ναλοξόνη για την αντιμετώπιση της θνησιμότητας από υπερβολική δόση οπιοειδών
Πολιτική Υγείας
17/07/2025 - 15:22
Τα 30 ινομυώματα που αφαιρέθηκαν από Οσκαρική ηθοποιό και η δύσκολη καθημερινότητα εκατομμυρίων γυναικών
Υγεία
17/07/2025 - 15:03
Ακούστε την καρδιά σας: Τι προκαλεί τις αρρυθμίες και πως προλαμβάνονται
Health Talk
17/07/2025 - 14:41

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ανάρτηση Μητσοτάκη για τον νέο 24ωρο τηλεφωνικό αριθμό που καλύπτει όλο τον κλάδο της Υγείας
Πολιτική Υγείας
15/07/2025 - 19:23
Το ΥΓΕΙΑ γίνεται ο μεγαλύτερος ιδιωτικός όμιλος νοσοκομείων στην Κύπρο μετά την εξαγορά του Eden
Υπηρεσίες Υγείας
16/07/2025 - 00:04
Ο ΠΟΥ συνιστά την ενέσιμη χορήγηση της δραστικής ουσίας LEN για την πρόληψη του HIV
Πολιτική Υγείας
15/07/2025 - 18:57
Σήμα κινδύνου από τον ΟΗΕ για τους εμβολιασμούς των παιδιών
Πολιτική Υγείας
16/07/2025 - 03:23
Η MSD εξαγοράζει την Verona Pharma επεκτείνοντας το χαρτοφυλάκιό της στις καρδιοαναπνευστικές παθήσεις
Pharma News
16/07/2025 - 06:54
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo