ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι τροφές της νηστείας με όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε

Διατροφή
UNSPLASH
Εάν είστε από αυτούς που αποφασίσατε να τηρήσετε τη νηστεία των 48 ημερών έως και το Πάσχα τότε πρέπει να διαβάσετε πολύ προσεκτικά τις παρακάτω γραμμές!
Δευτέρα, 10/03/2025 - 18:18
— Photo: UNSPLASH
News4Health Team News4Health Team

Η διατροφή κατά τη διάρκεια της νηστείας μπορεί να έχει πάρα πολλά οφέλη για την υγεία παρά το γεγονός ότι στο καθημερινό διαιτολόγιό μας δεν θα περιλαμβάνονται κόκκινο κρέας και ζωϊκά προϊόντα όπως τα γαλακτομικά και τα αυγά. Γι' αυτό και χρειάζεται προσοχή σε κάποια πράγματα που αφορούν τη σωστή πρόσληψη μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών, σύμφωνα με τη διαιτολόγο και διατροφολόγο, Εύη Μάλλιου.

Πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη είναι ένα από τα απαραίτητα μακροθρεπτικά συστατικά των τροφών, μαζί με τους υδατάνθρακες και τα λιπαρά.

Είναι απαραίτητη για τη σύνθεση και τη διατήρηση της μυικής μάζας. Επιπλέον, αποτελεί την πρώτη ύλη για τη δημιουργία των πεπτικών υγρών και ενζύμων, αναγκαία για σωστή πέψη και καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τις τροφές. Εξαιρετικά σημαντική είναι η πρωτεΐνη και για την αίσθηση του κορεσμού.
Λόγω της έλλειψης των ζωικών τροφών κατά τη διάρκεια της νηστείας, χρειάζεται να δώσουμε έμφαση στις πηγές φυτικών πρωτεϊνών στην διατροφή μας.

Τα όσπρια αποτελούν μια καλή πηγή φυτικής πρωτεϊνης, η οποία ωστόσο είναι χαμηλότερης βιολογικής αξίας από τη ζωική. Συνδυάζοντάς ωστόσο τα όσπρια με σιτηρά ολικής άλεσης, πχ φακές μαζί με ψωμί ή παξιμάδια ολικής άλεσης, προκύπτει αύξηση της βιολογικής αξίας των πρωτεϊνών τους.
Μια καλή και εύκολη λύση είναι να χρησιμοποιούμε επίσης τα όσπρια σαν αλοιφές πχ. χούμους πάνω σε ψωμί ή φάβα.

Ιδιαίτερη τιμή κατά τη νηστεία έχουν τα θαλασσινά, τα οποία είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. Ταυτόχρονα παρέχουν καλή ποσότητα ω-3 λιπαρών και βιταμίνης B12 .

Η σόγια και τα προϊόντα της, το τυρί τόφου και το τέμπε είναι επίσης υποκατάστατα της ζωικής πρωτεΐνης.

Τέλος οι ξηροί καρποί και τα βούτυρα αυτών επίσης μας παρέχουν φυτικές πρωτεΐνες. Είναι λοιπόν σημαντικό να έχουν καθημερινά θέση στη διατροφή μας.

Υδατάνθρακες

Δεδομένων των διατροφικών περιορισμών που προκύπτουν από την νηστεία, συνήθως τείνουμε να αυξάνουμε την κατανάλωση των υδατανθράκων.

Προσοχή χρειάζεται εκτός από την ποσότητα και η ποιότητα των υδατανθράκων. Θέλουμε να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό προϊόντων ολικής άλεσης. Έτσι πετυχαίνουμε πιο σταδιακή άνοδο του ζαχάρου στο αίμα μεταγευματικά, και περισσότερη αίσθηση του κορεσμού. Έτσι, αφού χορταίνουμε πιο πολύ και καθυστερούμε την πείνα, οι ποσότητες των σύνθετων υδατανθράκων στα γεύματα συνήθως είναι μικρότερες συγκριτικά με την κατανάλωση απλών, δηλαδή λευκών υδατανθράκων.

Μια πηγή καλού υδατάνθρακα, που αποτελεί ταυτόχρονα και πηγή πλήρους φυτικής πρωτεΐνης είναι η κινόα, που μπορεί να ενισχύσει διατροφικά μια σαλάτα.

Φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καλή ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, στη ρύθμιση της χοληστερόλης και ενισχύουν την αίσθηση και τη διάρκεια του κορεσμού.
Ενισχύουμε λοιπόν τα γεύματα μας με φυτικές ίνες από ποικιλία λαχανικών, φρούτων, ξηρούς καρπούς και υδατάνθρακες ολικής άλεσης.

Η καθυστέρηση της πείνας που προκαλείται, είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά τη διάρκεια της νηστείας, λόγω της μειωμένης ποσότητας πρωτεΐνης στα γεύματα και της αύξησης των υδατανθράκων, γεγονός που μας κάνει να πεινάμε πιο συχνά.

Λιπαρά

Δεν παραλείπουμε να ενισχύσουμε τα γεύματα μας με απαραίτητα καλά λιπαρά από ελαιόλαδο, ελιές, πάστα ελιάς, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς και βούτυρα ξηρών καρπών.

Πέρα από την πληθώρα των βιταμινών που μας παρέχουν, βοηθούν επίσης στη σταδιακή άνοδο του ζαχάρου μεταγευματικά.

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι αποτελούν μια καλή πηγή φυτικών πρωτεϊνών, φυτικών ινών και παρέχουν αντιφλεγμονώδη ω-3 και ω-6 λιπαρά. Έτσι μπορούν να ισοσκελίσουν την απουσία ω-3 λιπαρών που θα λαμβάναμε από τα ψάρια υπό άλλες συνθήκες.

Οι σπόροι chia συγκεκριμένα, αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης. Πρόκειται για πλήρη πηγή, παρέχουν δηλαδή όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Ταυτόχρονα είναι σημαντική πηγή των δυσεύρετων ω-3 λιπαρών στη διατροφή μας.

Μικροθρεπτικά συστατικά

  • Σίδηρος: Τον λαμβάνουμε από το κόκκινο κρέας κατά κύριο λόγο. Υπάρχει ωστόσο και σε φυτικές πήγες όπως σπανάκι, φακές, ρεβύθια, φασόλια, αλλά η βιοδιαθεσιμότητά της φυτικής μορφής σιδήρου είναι χαμηλότερη. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι να συνδυάζουμε τις πηγές φυτικού σιδήρου με μια πηγή βιταμίνης C ώστε να έχουμε καλύτερη απορρόφηση του. Παράδειγμα φακές με πιπεριά ή χυμό λεμονιού στη σαλάτα που θα τις συνοδεύσουμε.
  • Ασβέστιο: Χρειάζεται ενίσχυση από φυτικές πηγές λόγω της αποχής από τα γαλακτοκομικά που είναι σημαντική πηγή ασβεστίου. Μπορούμε να το προσλάβουμε απο πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σουσάμι, ταχίνι, μπρόκολο, αμύγδαλα καθώς και από φυτικά υποκατάστατα των γαλακτοκομικών όπως γιαούρτι ή γάλα αμυγδάλου ή σόγιας, που συνήθως είναι ενισχυμένα με ασβέστιο.
  • Β12: Την προσλαμβάνουμε κυρίως από το κρέας. Στην περίοδο της νηστείας μπορούμε να την προσλάβουμε από τα προϊόντα σόγιας, τη διατροφική μαγιά και τα υποκατάστατα των γαλακτοκομικών που είναι ενισχυμένα με B12.
  • ΝΗΣΤΕΙΑ
  • ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
  • ΤΡΟΦΕΣ
  • ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι μπορεί να προσφέρει τελικά στην υγεία ο ζωμός από κόκκαλα;
Τι μπορεί να προσφέρει τελικά στην υγεία ο ζωμός από κόκκαλα; 07 Μαρτίου 2025
Το κόκκινο ή το λευκό κρασί είναι πιο υγιεινό; Εξαρτάται ποιος το πίνει! 11 Μαρτίου 2025
Το κόκκινο ή το λευκό κρασί είναι πιο υγιεινό; Εξαρτάται ποιος το πίνει!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Almond Mom: Όταν το ενδιαφέρον για σωστή διατροφή μπορεί να καταλήξει σε εμμονή
Διατροφή
06/03/2026 - 17:12

Almond Mom: Όταν το ενδιαφέρον για σωστή διατροφή μπορεί να καταλήξει σε εμμονή

Ρόκα: Η θρεπτική αξία, τα πολυάριθμα οφέλη της στην υγεία και οι παρενέργειες
Διατροφή
06/03/2026 - 13:49

Ρόκα: Η θρεπτική αξία, τα πολυάριθμα οφέλη της στην υγεία και οι παρενέργειες

Σαρακοστή: Μέρες χωρίς κρέας αλλά με πάμπολλες υγιεινές διατροφικές επιλογές
Διατροφή
23/02/2026 - 11:26

Σαρακοστή: Μέρες χωρίς κρέας αλλά με πάμπολλες υγιεινές διατροφικές επιλογές

Σαρακοστή προ των πυλών: Τα οφέλη της νηστείας στην υγεία και... τι συμβαίνει μόλις μία εβδομάδα μετά τη διακοπή της!
Διατροφή
21/02/2026 - 12:58

Σαρακοστή προ των πυλών: Τα οφέλη της νηστείας στην υγεία και... τι συμβαίνει μόλις μία εβδομάδα μετά τη διακοπή της!

Καθαρά Δευτέρα: Οδηγίες του ΕΦΕΤ για τη σωστή επιλογή των σαρακοστιανών εδεσμάτων
Επικαιρότητα
19/02/2026 - 15:58

Καθαρά Δευτέρα: Οδηγίες του ΕΦΕΤ για τη σωστή επιλογή των σαρακοστιανών εδεσμάτων

Νυχτερινή νηστεία και ύπνος: Η απλή αλλαγή που ενισχύει την καρδιομεταβολική υγεία
Health Talk
17/02/2026 - 19:21

Νυχτερινή νηστεία και ύπνος: Η απλή αλλαγή που ενισχύει την καρδιομεταβολική υγεία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Υβριδική ημερίδα «ΦροντίΖΩ Αλλιώς» αφιερωμένη στους περιθάλποντες ατόμων με άνοια
Επικαιρότητα
17/03/2026 - 00:03
ΠΟΥ: Έξι νοσοκομεία του Ιράν έχουν εκκενωθεί - Αντέχει το σύστημα υγείας
Επικαιρότητα
16/03/2026 - 23:17
Εργαζόμενοι στον ΕΟΠΑΕ: «Ακόμα ένα βήμα διάλυσης των κοινοτήτων και της απεξάρτησης»
Ψυχική Υγεία
16/03/2026 - 22:33
ΕΟΔΥ: Ο εμβολιασμός παραμένει κρίσιμος παράγοντας για την αντιμετώπιση της ιλαράς στην Ευρώπη
Υγεία
16/03/2026 - 21:44
Αγγελής: «Έμφαση στην Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας και την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες»
Πολιτική Υγείας
16/03/2026 - 20:42
Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής: Παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και θεραπεία
Health Talk
16/03/2026 - 20:14
ΕΟΟ: Στις 20 Μαρτίου το 2ο Οδοντιατρικό Forum σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Health Talk
16/03/2026 - 19:57
Το Ωνάσειο στο επίκεντρο της εκπαίδευσης στην ανοσολογία μεταμοσχεύσεων
Υπηρεσίες Υγείας
16/03/2026 - 19:23
Δράση για την ανδρική αντισύλληψη: Γιγαντιαίο προφυλακτικό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και βάφλες σε σχήμα πέους
Πολιτική Υγείας
16/03/2026 - 18:42
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας στο Ελσίνκι για την συνάντηση με την Κοινοπραξία EU4MEDTECH
Patient Talk
16/03/2026 - 18:07
Ανοιχτή δράση του ΕΕΣ για την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας την Πέμπτη 19 Μαρτίου στο Σύνταγμα
Επικαιρότητα
16/03/2026 - 17:34
Διαδικτυακή εκδήλωση της ΕΠΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου και τους ασθενείς με άπνοια
Health Talk
16/03/2026 - 17:13
ΠΟΕΔΗΝ: Κάλεσμα σε πανυγειονομική κινητοποίηση την Πέμπτη 19 Μαρτίου
Επικαιρότητα
16/03/2026 - 16:38
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ερευνητές εντόπισαν διαδικασία κυτταρικού θανάτου που παίζει ρόλο στην καταστροφή των νευρώνων
Υγεία
16/03/2026 - 16:06
Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας: Μόλις τέσσερα από τα 288 φαρμακεία έχουν εκτελέσει συνταγές ΦΥΚ
Pharma Policy
16/03/2026 - 15:42
Στίγμα, το πρώτο «πεδίο μάχης» κατά της παχυσαρκίας
Υγεία
16/03/2026 - 15:14
Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: Σειρά εργαλείων από τη Samsung για την αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας
Υπηρεσίες Υγείας
16/03/2026 - 15:03
Μαζί τους (και) το Πάσχα: Στήριξη στα παιδιά που ζουν σε δομές προστασίας και φιλοξενίας
Επικαιρότητα
16/03/2026 - 14:41
Η πλούσια σε λιπαρά διατροφή μπορεί να προκαλέσει "εισβολή" εντερικών βακτηρίων στον εγκέφαλο
Διατροφή
16/03/2026 - 14:22
Πως τα πλαστικά μπουκάλια μπορούν να μετατραπούν σε φάρμακο για το Πάρκινσον
Υγεία
16/03/2026 - 13:58
TraceMap: Η νέα πλατφόρμα AI της ΕΕ για την ανίχνευση νοθείας και κινδύνων στα τρόφιμα
Digital Health
16/03/2026 - 13:39
Τι μπορούμε να μάθουμε από τις γάτες για τον καρκίνο
Pet
16/03/2026 - 13:30
Γρίπη της περιόδου: Τι είναι και πώς μπορείτε να τη διαχειριστείτε
Υγεία
16/03/2026 - 12:32
Πώς ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή μπορεί να στερήσει σύντομα ζωτικής σημασίας φάρμακα
Pharma Policy
16/03/2026 - 12:00
Εφαρμογή για smartphone υπόσχεται εντυπωσιακά αποτελέσματα κατά της πρόωρης εκσπερμάτισης
Digital Health
16/03/2026 - 11:30
«Σημαντικό βήμα» προς τη δημιουργία εξέτασης αίματος για την ανίχνευση όγκων στον εγκέφαλο
Υγεία
16/03/2026 - 10:32
Η χρήση chatbots τεχνητής νοημοσύνης ρίχνει λάδι στη φωτιά της παραληρηματικής σκέψης
Ψυχική Υγεία
16/03/2026 - 09:44
Παράταση του προγράμματος «Προλαμβάνω» ζητούν οι γιατροί
Πολιτική Υγείας
16/03/2026 - 09:39
Αυξάνεται το κάπνισμα και το άτμισμα στους εφήβους της χώρα μας - Οι κίνδυνοι
Υγεία
16/03/2026 - 08:27
Γεωργιάδης: Το πρόγραμμα της πολιτιστικής συνταγογράφησης θα συνεχιστεί
Πολιτική Υγείας
14/03/2026 - 09:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γεωργιάδης: Το πρόγραμμα της πολιτιστικής συνταγογράφησης θα συνεχιστεί
Πολιτική Υγείας
14/03/2026 - 09:00
Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Σε επιφυλακή η Ευρώπη για πιθανές ελλείψεις φαρμάκων
Pharma Policy
14/03/2026 - 08:21
Παράταση του προγράμματος «Προλαμβάνω» ζητούν οι γιατροί
Πολιτική Υγείας
16/03/2026 - 09:39
Η πλούσια σε λιπαρά διατροφή μπορεί να προκαλέσει "εισβολή" εντερικών βακτηρίων στον εγκέφαλο
Διατροφή
16/03/2026 - 14:22
Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: Σειρά εργαλείων από τη Samsung για την αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας
Υπηρεσίες Υγείας
16/03/2026 - 15:03
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo