ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι μπορεί να προσφέρει τελικά στην υγεία ο ζωμός από κόκκαλα;

Διατροφή
FREEPIK
Μολονότι το τελευταίο διάστημα έχει προαχθεί σε διατροφικό trend, ο ζωμός από κόκαλα κάθε άλλο παρά άγνωστος είναι στην ελληνική διατροφική κουλτούρα και όχι μόνο, αφού αποτελεί ένα από τα βασικά, οικιακά γιατροσόφια κάθε γιαγιάς που σέβεται τον εαυτό της!
Παρασκευή, 07/03/2025 - 16:23
— Photo: FREEPIK
Χάρις Μανουσάκη Χάρις Μανουσάκη

Τα οφέλη του κάνουν τον κύκλο των social media αποδίδοντας του ιδιότητες περίπου αντίστοιχες με τον μαγικό ζωμό των Γαλατών του Αστερίξ. Και αυτό οδήγησε πολλές εταιρείες τροφίμων να προσθέσουν στα προϊόντα τους συσκευασμένο ζωμό από κόκαλα, έτοιμο προς κατανάλωση.

Τι είναι ο ζωμός από κόκαλα;

Στην απλούστερη μορφή του, ο ζωμός από κόκαλα παρασκευάζεται με το βράσιμο των οστών ζώων (συνήθως κοτόπουλου ή βοείου κρέατος) σε νερό για αρκετές ώρες, ώστε να παραχθεί ένας μάλλον αλμυρός ζωμός που περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά της πρώτης ύλης.

Αρκετές φορές μαζί με τα κόκαλα σιγοβράζουν αρωματικά λαχανικά, βότανα και καρυκεύματα που βελτιώνουν την γεύση. Οι περισσότερες συνταγές με ζωμό οστών περιλαμβάνουν και ένα όξινο συστατικό όπως το ξύδι ή το λεμόνι, εμπειρική χημεία θα το ονομάσουμε, αφού η οξύτητα βοηθά στη διάσπαση του κολλαγόνου και των ιχνοστοιχείων των οστών, επιτρέποντας στο ζωμό να απορροφήσει όλα τα πολύτιμα μικροθρεπτικά στοιχεία που υπάρχουν διαθέσιμα.

Η διαφορά μεταξύ ζωμού οστών και κανονικού ζωμού

Επειδή φτιάχνεται κυρίως από κόκαλα, ο ζωμός αυτός διαφέρει από τον κανονικό ο οποίος παραδοσιακά παρασκευάζεται από κρέας που βράζει μαζί με λαχανικά για πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα.

Ο ζωμός οστών έχει επίσης ελαφρώς πιο παχιά υφή και πιο πλούσια αίσθηση στο στόμα από τον κανονικό ζωμό, επειδή η διαδικασία μαγειρέματος μετατρέπει μέρος του κολλαγόνου στα κόκαλα σε ζελατίνη.

Η σημαντικότερη διαφορά πάντως αφορά στον χρόνο μαγειρέματος, αφού ο ζωμός από κόκαλα σιγοβράζει συνήθως για τέσσερις έως έξι ώρες, κάποιες φορές και ολόκληρη την μέρα μέχρι τα κόκαλα σχεδόν να διαλύονται.

Τα διατροφικά οφέλη

Ένα φλιτζάνι ζωμού από κόκαλα παρέχει 8 έως 10 γραμμάρια πρωτεΐνης. Επίσης, αξιόλογες ποσότητες ασβεστίου, μαγνησίου και φωσφόρου - μέταλλα που υποστηρίζουν την υγεία των οστών.

Η παρασκευή του μπορεί να χρονοβόρα αλλά ταυτόχρονα είναι και εύκολη.

Για περίπου 6 με 8 φλιτζάνια ζωμού, χρειάζονται 2 έως 3 κιλά κόκαλα κοτόπουλου ή βοείου κρέατος τα οποία μπαίνουν σε μια μεγάλη, βαθιά κατσαρόλα. Αν πριν το βράσιμο προηγηθεί ελαφρύ σοτάρισμα, το τελικό προϊόν θα έχει εντονότερη γεύση και χρώμα.

Κατά βούληση μπορούν να προστεθούν μερικά χοντροκομμένα λαχανικά όπως καρότο, σέλινο και κρεμμύδι και καρυκεύματα όπως θυμάρι και δάφνη. Προστίθενται περίπου 12 φλιτζάνια νερό και 1 ή 2 κουταλιές της σούπας ξύδι.

Το περιεχόμενο της κατσαρόλας πρέπει να πάρει την αρχική βράση του, να αφαιρεθεί ο αφρός και στη συνέχεια να αφεθεί να σιγοβράζει σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, σκεπασμένο από έξι έως δώδεκα ώρες ιδανικά.

Στο τέλος θα έχει απομείνει ένας μάλλον πηχτός ζωμός με έντονο χρώμα στον οποίο μπορούμε να προσθέσουμε αλάτι και πιπέρι. Σε αυτό το στάδιο, απαιτείται να περαστεί από ψιλή σίτα ώστε να απομακρυνθούν όσα κόκαλα έχουν απομείνει και να μείνει σκέτος και καθαρός από υπολείμματα ο ζωμός.

Μπορεί φυσικά να προστεθεί σε άλλες σούπες, να χρησιμοποιηθεί για βράσιμο ζυμαρικών ή ρυζιού ή να καταναλωθεί σκέτος, περίπου ως ρόφημα.

Αποτελεί εξαιρετική πηγή κολλαγόνου, ευεργετική για την υγεία των οστών και του δέρματος.
Η ζελατίνη που περιέχει σε μεγάλη ποσότητα, βοηθά στην εντερική λειτουργία δημιουργώντας έναν προστατευτικό μανδύα στο εσωτερικό του εντέρου ενώ προάγει τον πληθυσμό των καλών βακτηρίων.
Χρήσιμα αμινοξέα, όπως η γλυκίνη και η αργινίνη, χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες τους υποστηρίζουν την ηπατική λειτουργία.

Τι προσέχουμε αγοράζοντας έτοιμο ζωμό

Εάν η πολύωρη προετοιμασία του ζωμού από κόκαλα φαντάζει βουνό, στο εμπόριο υπάρχουν διαθέσιμα έτοιμα προϊόντα. Η επιλογή τους πρέπει να γίνεται με προσοχή ώστε ο ζωμός που θα επιλέξετε να έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η προσθήκη του ζωμού από κόκαλα στο καθημερινό μας διαιτολόγιο πρέπει να γίνεται λαμβάνοντας υπόψιν τις ατομικές διατροφικές ανάγκες του καθενός και τυχόν υφιστάμενα προβλήματα υγείας.

Πηγή: Health.harvard.edu

Τελευταία τροποποίηση στις 07/03/2025 - 17:51
  • ΚΟΚΚΑΛΑ
  • ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επιδημία σαλμονέλας που συνδέεται με φύτρες προκάλεσε 509 νοσήσεις σε δέκα χώρες της ΕΕ
Επιδημία σαλμονέλας που συνδέεται με φύτρες προκάλεσε 509 νοσήσεις σε δέκα χώρες της ΕΕ 07 Μαρτίου 2025
Οι τροφές της νηστείας με όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε 10 Μαρτίου 2025
Οι τροφές της νηστείας με όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ούτε μία, ούτε δύο αλλά 21 φθηνές και υγιεινές πηγές πρωτεΐνης
Διατροφή
10/10/2025 - 15:39

Ούτε μία, ούτε δύο αλλά 21 φθηνές και υγιεινές πηγές πρωτεΐνης

Άτλας των ασθενειών του αίματος χαρτογραφεί την υγεία και τη διαδικασία γήρανσης
Υγεία
10/10/2025 - 09:44

Άτλας των ασθενειών του αίματος χαρτογραφεί την υγεία και τη διαδικασία γήρανσης

Τι είναι το τέμπε και ποια τα οφέλη του στην υγεία - Πως θα το εντάξετε στη διατροφή σας!
Διατροφή
20/08/2025 - 17:11

Τι είναι το τέμπε και ποια τα οφέλη του στην υγεία - Πως θα το εντάξετε στη διατροφή σας!

H Τεχνητή Νοημοσύνη δημιουργεί, μέσα σε δευτερόλεπτα, πρωτεΐνες που καταπολεμούν τη μικροβιακή αντοχή
Digital Health
12/07/2025 - 11:10

H Τεχνητή Νοημοσύνη δημιουργεί, μέσα σε δευτερόλεπτα, πρωτεΐνες που καταπολεμούν τη μικροβιακή αντοχή

Πρωτεΐνες ψύλλων αποτρέπουν τη βακτηριακή λοίμωξη
Υγεία
04/06/2025 - 14:00

Πρωτεΐνες ψύλλων αποτρέπουν τη βακτηριακή λοίμωξη

Κόκκινες φακές: Το όσπριο που «αντικαθιστά» το κρέας κατά τη διάρκεια της νηστείας!
Διατροφή
31/03/2025 - 19:26

Κόκκινες φακές: Το όσπριο που «αντικαθιστά» το κρέας κατά τη διάρκεια της νηστείας!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εμμηνόπαυση και ρευματικό νόσημα: Ένας δύσκολος συνδυασμός που μπορεί όμως να αντιμετωπιστεί
Υγεία
05/12/2025 - 19:00
Σπιτικά γιατροσόφια για τον βασανιστικό βήχα
Υγεία
05/12/2025 - 18:00
Σαρκοπενία: Ο ρόλος των ενέσεων απώλειας βάρους
Health Talk
05/12/2025 - 17:00
Μνημόνιο συνεργασίας Ιδρύματος «Η Θεοτόκος» και ΙΝΣΕΤΕ για την ένταξη νέων στο φάσμα του αυτισμού στον τουρισμό
Επικαιρότητα
05/12/2025 - 16:00
Πού οφείλονται τα διαγνωστικά «ρεκόρ» της ΔΕΠΥ
Ψυχική Υγεία
05/12/2025 - 15:00
Κοινό φάρμακο για τη δυσκοιλιότητα προστατεύει τα νεφρά
Υγεία
05/12/2025 - 14:00
Χριστουγεννιάτικη κόπωση: Πότε κρύβει ελλείψεις συστατικών από τον οργανισμό μας - Τα συμπτώματα
Υγεία
05/12/2025 - 13:00
Πρακτικές οδηγίες προστασίας τους εντέρου κατά τη λήψη αντιβίωσης
Υγεία
05/12/2025 - 12:00
Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας: Προκήρυξη για 53 μόνιμους ψυχίατρους και παιδοψυχίατρους
Πολιτική Υγείας
05/12/2025 - 10:47
Ο καλός γάμος δεν παχαίνει! - Ο ρόλος της ωκυτοκίνης
Υγεία
05/12/2025 - 10:00
Την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού επιβεβαιώνει γαλλική έρευνα
Υγεία
05/12/2025 - 09:00
Νέα θεραπευτική επιλογή για μορφή καρκίνου της ουροδόχου κύστης
Υγεία
05/12/2025 - 07:39
M·A·C Cosmetics: 1,3 εκατ. δολάρια σε οργανισμούς HIV και AIDS για το πρόγραμμα VIVA GLAM
Επικαιρότητα
05/12/2025 - 05:12
Χριστουγεννιάτικο bazaar και εθελοντική αιμοδοσία στις 13 και 14 Δεκεμβρίου από την «Πηγή Ζωής»
Επικαιρότητα
05/12/2025 - 03:26
Ευλογιά των προβάτων: Θανατώθηκαν 430.000 ζώα - 80 νέα κρούσματα την περασμένη εβδομάδα
Επικαιρότητα
05/12/2025 - 00:07
Impact Report 2024: Οι δράσεις της Bayer Ελλάς για τη βιώσιμη ανάπτυξη
Pharma News
04/12/2025 - 23:32
Νέα διάκριση της ταινίας «Rare Land» της Chiesi στα Bravo Awards 2025
Pharma News
04/12/2025 - 22:11
Κλινικές μελέτες: Τα μετέωρα βήματα και οι προκλήσεις
Επικαιρότητα
04/12/2025 - 21:23
Κύφωση και οστεοπόρωση: Απλές παρεμβάσεις για την αποτροπή μετά τα 40
Health Talk
04/12/2025 - 20:57
Roche Diagnostics Hellas: «Τα διαγνωστικά είναι οι αφανείς ήρωες στην υγειονομική περίθαλψη»
Pharma News
04/12/2025 - 20:39
Γιατί η μυρωδιά της βροχής στο χώμα μας ανακουφίζει ψυχικά
Ψυχική Υγεία
04/12/2025 - 18:06
ΠΟΥ: Αυξήθηκαν σημαντικά οι θάνατοι από ελονοσία το 2024 - Παιδιά τα περισσότερα θύματα
Υγεία
04/12/2025 - 17:18
Νέα μελέτη: Ο «αόρατος» κίνδυνος της όψιμης έναρξης κατάθλιψης στους μακροχρόνιους επιζώντες καρκίνου
Ψυχική Υγεία
04/12/2025 - 16:49
Παχυσαρκία: Ανοίγει ο δρόμος για την δωρεάν χορήγηση φαρμάκων σε 8 χιλιάδες πολίτες
Πολιτική Υγείας
04/12/2025 - 16:26
Ενέσεις απώλειας βάρους: Λιγότερα κανονικά γεύματα, περισσότερα σνακ
Διατροφή
04/12/2025 - 16:07
Δημητριακά: Το πιο μολυσμένο τρόφιμο με «παντοτινά χημικά» στην Ευρώπη
Διατροφή
04/12/2025 - 15:44
DEMO ΑΒΕΕ: Περηφάνια και συγκίνηση για τους απόφοιτους του πρώτου εκπαιδευτικού κύκλου της Βιο-Ακαδημίας
Pharma News
04/12/2025 - 15:21
Ο αέρας σε νοσοκομεία και αεροπλάνα είναι πιο καθαρός απ' ό,τι πιστεύουμε
Υγεία
04/12/2025 - 15:02
Σκύλοι και δημόσια υγεία: Ο ΕΟΔΥ έκανε την πρώτη συστηματική καταγραφή περιστατικών δαγκώματος
Υγεία
04/12/2025 - 14:36
Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Παγκόσμια τεχνολογική πρωτιά με την εγκατάσταση των συστημάτων Luminos Q.namix T και R
Υπηρεσίες Υγείας
04/12/2025 - 14:17

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Διαταραχές Φάσματος Αυτισμού: Συνδυασμός συμπληρωμάτων επιδρά θετικά στη μείωση των συμπτωμάτων
Υγεία
03/12/2025 - 12:21
Μητσοτάκης: «Οι παρεμβάσεις μας για τα άτομα με αναπηρία σχεδιάστηκαν με σεβασμό στα δικαιώματά τους»
Πολιτική Υγείας
03/12/2025 - 13:49
Παχυσαρκία: Ανοίγει ο δρόμος για την δωρεάν χορήγηση φαρμάκων σε 8 χιλιάδες πολίτες
Πολιτική Υγείας
04/12/2025 - 16:26
Γεωργιάδης: «Να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η παραγωγή φαρμάκων εντός ΕΕ»
Πολιτική Υγείας
03/12/2025 - 09:43
Τρία βραβεία απέσπασε το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στα Healthcare Business Awards 2025
Επικαιρότητα
03/12/2025 - 15:04
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo