ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιστροφή στο σχολείο: Tips για χορταστικό και υγιεινό κολατσιό

Διατροφή
Επιστροφή στο σχολείο: Tips για χορταστικό και υγιεινό κολατσιό
Η Ιωάννα Αδαμίδου MS, RD, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος & Βιολόγος, επιστημονική Συνεργάτης της ΒιοΚλινικής Θεσσαλονίκης δίνει ιδέες για ένα πιο γευστικό κολατσιό που θα χορτάσει τα παιδιά στο σχολείο.
Πέμπτη, 23/09/2021 - 12:38
News4Health Team News4Health Team

Συμβαίνει αρκετοί μαθητές να προσέρχονται στο σχολείο δίχως ουσιαστικό πρωινό και να επιστρέφουν το μεσημέρι στο σπίτι με γεμάτο ταπεράκι και παγουρίνο. Ενθαρρύνετε το παιδί να φάει τουλάχιστον το μισό κολατσιό του και να πίνει νερό στο σχολείο, διότι οι διδακτικές ώρες είναι πολλές για να μένει νηστικό ή δίχως ενυδάτωση. Η θρεπτική αξία του κολατσιού, παρέα φυσικά με τον επαρκή ύπνο, μεταφράζεται σε καλύτερη συγκέντρωση και απόδοση στις σχολικές απαιτήσεις.

Dont’s

Αποφύγετε τους χυμούς. Μπορεί να λερώσουν την τσάντα ή τα ρούχα του παιδιού και, το σημαντικότερο, υστερούν συγκριτικά με τα φρέσκα φρούτα τα οποία διαθέτουν φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά δίχως προστιθέμενη ζάχαρη ή συντηρητικά.

Αποφύγετε τις πολύ ευαίσθητες τροφές που έχουν ανάγκη ψυγείου ή όσες απαιτούν πιάτο και μαχαιροπίρουνο, ώστε να μη αποθαρρύνεται ή δυσκολεύεται το παιδί στο σχολείο.
Αποθαρρύνετε την τακτική κατανάλωση των προϊόντων κυλικείου, τα οποία ως επί το πλείστον είναι τυποποιημένα και με χαμηλή θρεπτική αξία.

Πέραν του σχολικού προγράμματος και των εκπαιδευτικών απαιτήσεων, βασική μέριμνα των γονιών με το άνοιγμα των σχολείων είναι το διατροφικό περιεχόμενο της σχολικής τσάντας.

Μην προσφέρετε στο παιδί τροφές με πολλή ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά για κολατσιό στο σχολείο, όπως κρουασάν, λουκουμά (donut) ή πατατάκια, που έχουν υψηλή θερμιδική αλλά χαμηλή θρεπτική αξία. Μπορούν να απολαύσουν το γλυκό μετά το φαγητό ή σε κάποιο πάρτυ.

Do’s

Ενθαρρύνετε την ενυδάτωση επιβεβαιώνοντας παράλληλα πως το παγουρίνο είναι ελαφρύ, εύχρηστο για το παιδί βάσει της ηλικίας του και ότι κλείνει καλά, δίχως κίνδυνο να χυθεί νερό εντός της σχολικής τσάντας.

Επιδιώξτε ποικιλία στο σχολικό ταπεράκι ή πακετάκι με αγνά υλικά από το σπίτι, ακόμη κι αν πρόκειται για το γνωστό πρακτικό σαντουιτσάκι: πέραν του συνήθους συνδυασμού γαλοπούλα-τυρί, υπάρχει το αυγό, ο τόνος, ο καπνιστός σολομός, ποικιλία τυριών, φρέσκα ή ψητά λαχανικά (π.χ. μαρούλι, σπανάκι, ρόκα, ράβδοι καρότου ή αγγουριού, πολύχρωμες πιπεριές, ψητό κολοκυθάκι σε φέτες κτλ), συν πρακτικά φρούτα (π.χ. σταφύλι, μήλο, μπανάνα, αχλάδι, μανταρίνι, μούρα). Μη διστάσετε να προσθέσετε μια τελευταία πινελιά γεύσης σε συνεννόηση με το παιδί, όπως λίγο φρέσκο ή ξερό βασιλικό, μπαλσάμικο ξύδι ή μουστάρδα Dijon.

Αντί για αγορά από το κυλικείο ή για ένα ακόμη σάντουιτς με ψωμί, μπορείτε εναλλακτικά να ετοιμάσετε ένα υγιεινό και χορταστικό wrap με κοτόπουλο, λαχανικά και αβοκάντο, ή με κίτρινο τυρί, ντομάτα και πάστα ελιάς, χρησιμοποιώντας αραβική πίτα ή τορτίγια απλή, ολικής αλέσεως ή καλαμποκιού.

Τοποθετήστε το παγουρίνο και το σχολικό ταπεράκι ή πακετάκι ιδανικά σε διαφορετική θήκη της τσάντας, ξεχωριστά από τα βιβλία. Εάν η σχολική τσάντα δεν έχει τέτοιον διαχωρισμό, φροντίστε τα τρόφιμα και το νερό να βρίσκονται σε μια καλή νάιλον σακούλα εντός της σχολικής τσάντας.

Είναι καλή ιδέα και ίσως μάλιστα σας ζητηθεί να προσθέσετε αντισηπτικό ή αντισηπτικά μαντηλάκια, χαρτοπετσέτες ή ένα πακέτο χαρτομάντιλα, χρήσιμα για το γεύμα ή σε οποιαδήποτε φάση της σχολικής ημέρας.

Το κολατσιό του συμμαθητή:

Ενθαρρύνετε τα παιδιά να μοιραστούν μαζί σας ό,τι τους έκανε εντύπωση από το σχολικό γεύμα ή σνακ των συμμαθητών και φίλων τους, παίρνοντας έτσι επιπρόσθετες ιδέες για μεγαλύτερη ποικιλία στα γεύματα τους. Η ποικιλία τροφών συνεπάγεται ποικιλία θρεπτικών συστατικών, υφών και γεύσεων. Θα διαπιστώσετε μετά εκπλήξεως πως είναι πράγματι πρόθυμα να φάνε θρεπτικές τροφές που μέχρι πρότινος δεν γνώριζαν ή δεν ήθελαν στο σπίτι!

Η διατροφική εκπαίδευση ξεκινάει από το σπίτι: Επιτρέψτε στα παιδιά να βοηθήσουν στην προετοιμασία και τοποθέτηση του κολατσιού στη σχολική τσάντα. Ακόμη και οι μικρότεροι σε ηλικία μαθητές πρέπει να γνωρίζουν τι περιέχει η κάθε θήκη της τσάντας τους ώστε να βρίσκουν εύκολα και γρήγορα αυτά που χρειάζονται στο σχολείο. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν από μόνα τους να ετοιμάσουν το κολατσιό αν θέλετε υπό την επίβλεψη σας, ενώ τα μικρότερα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν ενεργά και εν τέλει να τοποθετήσουν τα γεύματα στο τάπερ.

Tip: Βράστε το αυγό, φτιάξτε την αυγοφέτα ή τα pancakes, πλύνετε και κόψτε τα λαχανικά και τα φρούτα από το προηγούμενο βράδυ, τοποθετώντας τα σε τάπερ ή χρησιμοποιώντας μεμβράνη, ώστε να είναι έτοιμα το πρωί που θα είστε βιαστικοί.

Διατηρήστε το ψυγείο και το ντουλάπι σας εφοδιασμένο έτσι ώστε να έχετε πάντα μια ποικιλία υγιεινών επιλογών για το σχολείο: βραστά αυγά, φέτες γαλοπούλας και καπνιστού σολομού, κίτρινα τυριά – μπουκίτσες που αρέσουν στα παιδιά, ψωμί ή μικρές τορτίγιες, κριτσίνια πολύσπορα και ολικής, λαχανικά όπως ντοματίνια, φύλλα ρόκας και μαρουλιού που μπορούν να διανθίσουν τα σάντουιτς και τα wraps, αγαπημένα φρέσκα φρούτα των παιδιών, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα.

Εάν το παιδί αναγκαστεί ή θελήσει κάποια μέρα να αγοράσει κάτι από το κυλικείο, μπορεί να επιλέξει σάντουιτς ή τοστ δίχως μαγιονέζα αλλά με κάποιο λαχανικό π.χ. μαρούλι και ντομάτα, ή να συνοδεύσει το κουλούρι που θα αγοράσει με το φρούτο της επιλογής του από το σπίτι.

  • ΚΟΛΑΤΣΙΟ
  • ΣΧΟΛΕΙΟ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα 8 λάθη που πρέπει να αποφεύγεις κατά το μαγείρεμα αυγών
Τα 8 λάθη που πρέπει να αποφεύγεις κατά το μαγείρεμα αυγών 21 Σεπτεμβρίου 2021
Ημικρανία: Οι τροφές που μπορεί να απαλύνουν τον πόνο σου 24 Σεπτεμβρίου 2021
Ημικρανία: Οι τροφές που μπορεί να απαλύνουν τον πόνο σου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κέρδισε τη μάχη για τη ζωή της η 13χρονη μαθήτρια από το Χαϊδάρι
Επικαιρότητα
27/04/2026 - 17:53

Κέρδισε τη μάχη για τη ζωή της η 13χρονη μαθήτρια από το Χαϊδάρι

Κρίσιμες ώρες για 13χρονη μαθήτρια που έπεσε στο κενό και χειρουργείται για διάχυτο εγκεφαλικό οίδημα
Επικαιρότητα
20/04/2026 - 16:27

Κρίσιμες ώρες για 13χρονη μαθήτρια που έπεσε στο κενό και χειρουργείται για διάχυτο εγκεφαλικό οίδημα

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε την ψυχική μας υγεία από τις κακές ειδήσεις
Ψυχική Υγεία
02/03/2026 - 18:18

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε την ψυχική μας υγεία από τις κακές ειδήσεις

Το Brookings αποκάλυψε έκθεση για τους κινδύνους από τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στο σχολείο
Digital Health
27/01/2026 - 22:08

Το Brookings αποκάλυψε έκθεση για τους κινδύνους από τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στο σχολείο

Στο Παίδων με σπασμένο χέρι 11χρονος που δέχθηκε επίθεση από ανήλικους μέσα στο σχολείο
Επικαιρότητα
26/01/2026 - 18:17

Στο Παίδων με σπασμένο χέρι 11χρονος που δέχθηκε επίθεση από ανήλικους μέσα στο σχολείο

TÜV NORD Hellas: Παράδοση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου
Επικαιρότητα
24/12/2025 - 00:21

TÜV NORD Hellas: Παράδοση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παρέμβαση της Brains I.C.S στο συνέδριο του Economist: «Η μάχη κατά του καρκίνου ξεκινά πολύ πριν από το νοσοκομείο»
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 03:37
Ο Νίκος Παπανδρέου υποψήφιος για το βραβείο One Health
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 00:02
Όταν οι αμυγδαλές δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από τα οφέλη τους
Health Talk
29/04/2026 - 23:46
Η Γερμανία από το 2028 θα επιβάλει φόρο στα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 23:18
Ραντεβού και σε μονάδες Ψυχικής Υγείας με λίγα «κλικ» μέσω του myHealth app
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 23:01
Ο ΕΕΣ και η Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. στήριξαν 312 παιδιά τις Ημέρες του Πάσχα
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 22:44
Μεσοθεραπεία σώματος: Στοχευμένη λύση για κυτταρίτιδα και τοπικό λίπος
Ομορφιά
29/04/2026 - 22:21
Αποκάλυψη Τέντρος: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν πληρώσει ακόμη όσα οφείλουν στον ΠΟΥ για να αποχωρήσουν»
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 21:18
Ο ΕΟΦ απαγόρευσε πέντε γνωστά προϊόντα που υπόσχονταν «θεραπείες» για σειρά παθήσεων
Υγεία
29/04/2026 - 20:52
Παρέμβαση Γεωργιάδη για την ειδικευόμενη παιδίατρο: «Καμία υπερεργασία, καμία υπερεφημέρευση»
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 20:36
«Τροφή για Δράση»: Πρωτοβουλία 13 πανεπιστημίων για την παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα
Υγεία
29/04/2026 - 20:13
Είναι το μέλλον στην επιστήμη της διαιτολογίας η προσωποποιημένη διατροφή;
Διατροφή
29/04/2026 - 19:29
Μονάδες ολικής φροντίδας για άτομα με αυτισμό και νευροεκφυλιστικές παθήσεις σε Ρέθυμνο και Λασίθι
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 19:11
Εκδικάζεται από το ΣτΕ η προσφυγή του ΠΣΦ για το rebate και το clawback
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 18:48
ΠΕΦ: Στρατηγικής σημασίας οι επενδύσεις στην Τρίπολη - Στιγμιότυπα από την επίσκεψη Μητσοτάκη
Pharma Policy
29/04/2026 - 18:02
Σύνδρομο «ραγισμένης» καρδιάς: Και όμως υπάρχει…
Health Talk
29/04/2026 - 17:24
Συνάντηση της ΕΝΑΣΕΛ με αντιπροσωπεία του Υπουργείου Υγείας του Καζακστάν
Patient Talk
29/04/2026 - 17:06
Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: Διεθνής διάκριση για το Τμήμα Επεμβατικής Ακτινολογίας
Υγεία
29/04/2026 - 16:53
Λαμπρινός από το Φόρουμ των Δελφών: Τεχνητή Νοημοσύνη και βιώσιμη απόδοση
Υπηρεσίες Υγείας
29/04/2026 - 16:39
ChatGPT for Clinicians: Νέα πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης για επαγγελματίες υγείας στις ΗΠΑ
Digital Health
29/04/2026 - 16:00
Τι δείχνουν τα πόδια για την υγεία μας
Υγεία
29/04/2026 - 15:00
EMA: Νέα συμβουλευτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στα εμβόλια
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 14:58
Συνάντηση Γεωργιάδη - Πατούλη για το clawback των διαγνωστικών: Ανακοινώθηκε μετάθεση των δόσεων
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 14:44
Μπορεί τελικά ο εγκέφαλός μας να μην χωράει άλλο;
Υγεία
29/04/2026 - 14:00
Μαστογραφία: Ο ρόλος της ηλικίας, του οικογενειακού ιστορικού και του πυκνού μαστού
Υγεία
29/04/2026 - 13:00
Παχυσαρκία: Εγκρίθηκε στον Καναδά το πρώτο γενόσημο GLP-1
Pharma News
29/04/2026 - 12:22
Καρκίνος σε άτομα κάτω των 50 ετών: Ερευνητές αναδεικνύουν τον ρόλο της παχυσαρκίας
Υγεία
29/04/2026 - 12:00
Τα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής μόλυνσης συνδέονται με μειωμένη ανάπτυξη των μωρών
Υγεία
29/04/2026 - 11:00
Νοσοκομείο Αττικό: Ρεκόρ ράντζων στην χθεσινή εφημερία καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 10:16
ΗΠΑ: Καταδίκη για την Purdue Pharma για τα θύματα του οπιοειδούς οξυκωδόνη
Pharma Policy
29/04/2026 - 10:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αντιδράσεις του ΦΣΑ για την κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων: «Υποβαθμίζεται ο ρόλος του φαρμακοποιού»
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 12:34
Κλινική έρευνα στην Ελλάδα: Πως διαμορφώνεται το τοπίο στη χώρα, τι αναμένεται σε επίπεδο πολιτικών
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 12:56
ΠΙΣ: Τα αποτελέσματα των εκλογών – Πρώτη η ΔΗΚΙ-ΕΝΟΣΥ
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 08:31
DUALTO Energy System: Το νέο χειρουργικό εργαλείο της Johnson & Johnson MedTech
Υπηρεσίες Υγείας
27/04/2026 - 15:34
Θεμιστοκλέους: «Άνοιξε η πλατφόρμα για προσλήψεις νοσηλευτών στην Αττική»
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 16:27
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo