ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα στρατηγική καταπολέμησης των συνεπειών του καπνίσματος

Υπηρεσίες Υγείας
Νέα στρατηγική καταπολέμησης των συνεπειών του καπνίσματος
Διεξάγεται διαδικτυακά, με τη συμμετοχή επιστημόνων από όλο τον κόσμο, το 4o Επιστημονικό Συνέδριο για τα εναλλακτικά προϊόντα καπνού.
Τρίτη, 28/09/2021 - 12:42
Γιώργος Παπαϊωάννου Γιώργος Παπαϊωάννου

Το 4o Επιστημονικό Συνέδριο για τα εναλλακτικά προϊόντα καπνού (4th Scientific Summit on Tobacco Harm Reduction: Novel products, Research & Policy), διεξάγεται διαδικτυακά, με τη συμμετοχή επιστημόνων από όλο τον κόσμο. Διοργανώνεται από το SCOHRE, τη Διεθνή Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ειδικών για τον Έλεγχο του Καπνίσματος και τη Μείωση της Βλάβης (International Association on Smoking Control & Harm Reduction). Το 4o Scientific Summit ξεκινά την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου, διαρκεί δυο ημέρες και περιλαμβάνει 19 συνεδρίες. Έχει προσελκύσει κορυφαίους ερευνητές κλινικούς και επιστήμονες από διάφορα πεδία από όλο τον κόσμο. 62 προσκεκλημένοι ομιλητές από 31 χώρες συμμετέχουν στις εργασίες του και θα παρουσιαστούν 26 ερευνητικές μελέτες.

Αυτό είναι το πρώτο Scientific Summit του SCOHRE μετά την ίδρυσή του πέρυσι στο 3rd Summit. Το SCOHRE, διεθνής ένωση ανεξαρτήτων ειδικών στον έλεγχο του καπνίσματος και τη μείωση της βλάβης, με επιστήμονες από όλα τα πεδία (κλινικούς ιατρούς, ειδικούς πολιτικών υγείας, μελετητές της συμπεριφοράς, πανεπιστημιακούς, και άλλους επαγγελματίες), μέσω εποικοδομητικού διαλόγου, αναζητά μια ευρύτερη προσέγγιση στον έλεγχο του καπνίσματος.

Η χρήση εναλλακτικών καπνικών προϊόντων (ηλ. τσιγάρο, προϊόντα θέρμανσης-μη καύσης του καπνού, φύλλα καπνού, snus, κλπ.) από τους καπνιστές και η συσχέτισή τους με προσπάθειες διακοπής του καπνίσματος παρουσιάζει μεγάλη αύξηση. Με τις πρόσφατες εξελίξεις στην επιστήμη και την τεχνολογία, πανεπιστημιακοί, επιστήμονες και ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο θεωρούν ότι υπάρχει ένα ευρύ φάσμα «κινδύνου» στα προϊόντα καπνού και περιέχοντα νικοτίνη, με τα συμβατικά τσιγάρα να κατέχουν την υψηλότερη τιμή του φάσματος, ενώ οι θεραπείες υποκατάστασης νικοτίνης τη χαμηλότερη. Κατά συνέπεια, το μεγαλύτερο κακό που προκαλείται θεωρείται ότι οφείλεται στην καύση του καπνού. Μη καιόμενος καπνός και προϊόντα που περιέχουν νικοτίνη ενέχουν χαμηλότερο κίνδυνο συγκριτικά με τα καιόμενα προϊόντα και κατέχουν τη χαμηλότερη τιμή του φάσματος του κινδύνου.

Δεδομένα που υποστηρίζουν τη θέση αυτή θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια του διημέρου συνεδρίου σε μια προσέγγιση 360o που καλύπτει τις περισσότερες όψεις της μείωσης της βλάβης από το κάπνισμα. Θα παρουσιαστούν δεδομένα για την παγκόσμια επιβάρυνση από το κάπνισμα και την επίδοση των μέτρων ελέγχου που έχουν εφαρμοστεί έως σήμερα. Αντίστοιχα θα παρουσιαστούν τα δεδομένα για τη μείωση της βλάβης από το κάπνισμα, μύθοι, γεγονότα και αποδεικτικά στοιχεία μέχρι σήμερα.

Διακεκριμένοι επιστήμονες συμμετέχουν στο πρόγραμμα, όπως οι ομιλητές Kenneth Warner, Avedis Donabedian ομότιμος καθηγητής Δημόσιας Υγείας με θέμα ομιλίας «Θέματα εξισορρόπησης κινδύνου-οφέλους στα ηλεκτρονικά τσιγάρα”, Caitlin Notley, Καθηγήτρια Επιστημών Εθισμού η οποία θα απαντήσει στο ερώτημα «Γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο υιοθέτησε μια παρηγορητική προσέγγιση στο άτμισμα», Michael Pesko, Οικονομολόγος Υγείας που θέτει το ερώτημα εάν «Μπορεί η διαφορική φορολόγηση να αποτελεί μέσο προώθησης της δημόσιας Υγείας;» και Joe Kosterich, Πρόεδρος της Αυστραλιανής Ένωσης Μείωσης της Βλάβης από το κάπνισμα, ο οποίος θα παρουσιάσει «Δύο διαφορετικές προσεγγίσεις για τη μείωση της βλάβης από το κάπνισμα - Οι αντίθετες περιπτώσεις της Νέας Ζηλανδίας και της Αυστραλίας».

Μια από τις πολλές συνεδρίες που θα φιλοξενηθούν είναι η συνεδρία για το μέλλον του καπνίσματος στην Ευρώπη– Ρύθμιση | Παραγωγή δεδομένων & Σχέδιο για τον καρκίνο που συντονίζει ο Πρόεδρος του SCOHRE Καθ. Ιγνάτιος Οικονομίδης με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών (Fernando Fernández Bueno, Ioannis Boukovinas, Bengt Wiberg) όπου θα συζητηθεί το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση του καρκίνου “Beat Cancer Plan”.

Στη συνεδρία με τίτλο «Σε ποιο βαθμό τα δεδομένα οδηγούν τις πολιτικές αποφάσεις;» που συντονίζει ο Δημήτρης Ρίχτερ, η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, και Πρόεδρος της επιτροπής της ΕΕ STOA θα συζητήσει με τους κλινικούς ιατρούς Emil Toldy-Schedel, και Manuel Pais Clemente για την άσκηση πολιτικής βασισμένης σε δεδομένα. Την ανάγκη επαλήθευσης των ερευνητικών ευρημάτων της βιομηχανίας από ανεξάρτητους επιστήμονες και ερευνητικά κέντρα για τα καινοτόμα προϊόντα και παρεμβάσεις θα πραγματευτεί μια στρογγυλή τράπεζα που θα συντονίσει ο Καθ. Δημήτρης Κουρέτας, προηγούμενος Πρόεδρος του Scientific Summit με τη συμμετοχή διακεκριμένων ερευνητών: Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, Giovanni Li Volti, και Massimo Caruso. Ο διεθνούς φήμης σύμβουλος σε θέματα καπνίσματος Clive Bates θα συντονίσει μια πολύ ενδιαφέρουσα στρογγυλή τράπεζα με τίτλο «Η μεταμόρφωση της καπνοβιομηχανίας: στρατηγική, ανταγωνισμός, και ηθική» με εκπροσώπους των τμημάτων έρευνας και ανάπτυξης της καπνοβιομηχανίας. Οι οικονομικές διαστάσεις του ελέγχου του καπνίσματος και της μείωσης της βλάβης από το κάπνισμα επίσης θα συζητηθεί σε μια συνεδρία που συντονίζει ο Καθ. Andrzej Fal και διακεκριμένοι επιστήμονες.

Ο David T. Sweanor J.D., πρόεδρος του Κέντρου Δικαίου Υγείας, Πολιτικής Υγείας και Δεοντολογίας (Centre for Health Law, Policy and Ethics) και επίκουρος καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Οττάβας, Καναδά, συντονίζει τη στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Ηθική και ανθρώπινα δικαιώματα». Συμμετέχουν οι καθηγητής Κοινωνικής υγείας και Συμπεριφοράς Υγείας Lynn T. Kozlowski, ο Charles A. Gardner, Εκτελεστικός Διευθυντής της INNCO διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης, συμμαχίας 37 μελών οργανισμών από όλο τον πλανήτη για τα δικαιώματα των χρηστών εναλλακτικών προϊόντων νικοτίνης και ο Dr Stanimir Hasardzhiev για τα δικαιώματα των ασθενών.

Σε τρεις ειδικές συνεδρίες αφιερωμένες στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική, εμπειρογνώμονες από διάφορες χώρες θα ανταλλάξουν τις εμπειρίες τους από τα κράτη προέλευσής τους αναφορικά με τις πολιτικές και εφαρμογή της μείωσης της βλάβης από το κάπνισμα καθώς και θέματα ηθικής και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη στρογγυλή τράπεζα για την Ασία θα συντονίσει η καθηγήτρια Sharifa Ezat Wan Puteh, για την Αφρική οι Fares Mili & Solomon Rataemane, και για τη Λατινική Αμερική η Monica Gorgulho -και οι τέσσερις συντονιστές είναι ιδρυτικά μέλη του SCOHRE.

Μελέτες κλινικής αξιολόγησης και έρευνας που αφορούν τα τελευταία δεδομένα για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, τα κλινικά δεδομένα για τη μετάβαση από το κάπνισμα σε συστήματα θέρμανσης του καπνού, και τις επιπτώσεις των νέων εναλλακτικών προϊόντων καπνού για τους χρήστες, θα παρουσιαστούν στη συνεδρία «Clinical assessment of Tobacco Harm Reduction and novel products» την πρώτη μέρα του συνεδρίου. Οι ερευνητικές εργασίες που υποβλήθηκαν στο 4ο Scientific Summit θα παρουσιαστούν προφορικά στις θεματικές ενότητες Epidemiology & Social Issues, Preclinical Evaluation, and Smoking Cessation, Clinical Assessment and Harm Reduction.

Χωρίς αμφιβολία, η διακοπή του καπνίσματος και η πρόληψη παραμένουν οι πλέον αποτελεσματικές και cost-effective παρεμβάσεις στην ιατρική αλλά οι επαγγελματίες της υγείας και ειδικοί της δημόσιας υγείας πρέπει διαρκώς να ενημερώνουν κάθε καπνιστή και το γενικό πληθυσμό για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος. Η επιστημονική κοινότητα και οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να ενθαρρύνουν την έρευνα στον τομέα της μείωσης της βλάβης από το κάπνισμα και να εποπτεύουν τη χρήση των νέων καινοτόμων προϊόντων.

Το Summit θα ολοκληρωθεί με το Διαδικτυακό Press event στις 30 Σεπτεμβρίου (18:30-19:00), όπου καλούνται οι δημοσιογράφοι να απευθύνουν απευθείας τις ερωτήσεις τους στους διοργανωτές, μέλη του SCOHRE.

Ένα προσυνεδριακό φροντιστήριο θα οργανωθεί την προηγούμενη ημέρα από το 4th Scientific Summit, στις 28 Σεπτεμβρίου με τίτλο “Organising a Smoking Cessation Clinic”, 16:30-19:00. Το φροντιστήριο παρέχεται δωρεάν κατόπιν εγγραφής και διοργανώνεται από Εργαστήριο Προληπτικής Καρδιολογίας της Β΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Γ.Ν. «Αττικόν», του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠαΔΑ) και του Κυπριακού Ινστιτούτου Αναπνευστικών Νοσημάτων.

  • ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  • ΚΑΠΝΙΣΜΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλει άδικες απολύσεις σε βάρος γυναικών για λόγους μητρότητας
Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλει άδικες απολύσεις σε βάρος γυναικών για λόγους μητρότητας 28 Σεπτεμβρίου 2021
Η ΕΠΕ ζήτησε την αποζημίωση συσκευών υποβοήθησης βήχα από τον ΕΟΠΥΥ 28 Σεπτεμβρίου 2021
Η ΕΠΕ ζήτησε την αποζημίωση συσκευών υποβοήθησης βήχα από τον ΕΟΠΥΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πατούλης για δημογραφικό: «Εθνική και ευρωπαϊκή πρόκληση για το μέλλον των κοινωνιών»
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 10:11

Πατούλης για δημογραφικό: «Εθνική και ευρωπαϊκή πρόκληση για το μέλλον των κοινωνιών»

Παρέμβαση της Brains I.C.S στο συνέδριο του Economist: «Η μάχη κατά του καρκίνου ξεκινά πολύ πριν από το νοσοκομείο»
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 03:37

Παρέμβαση της Brains I.C.S στο συνέδριο του Economist: «Η μάχη κατά του καρκίνου ξεκινά πολύ πριν από το νοσοκομείο»

Το μέλλον της χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης στην Ελλάδα!
Health Talk
28/04/2026 - 23:59

Το μέλλον της χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης στην Ελλάδα!

6ο Ετήσιο Συνέδριο για τον Καρκίνο: Προκλήσεις, πολιτικές και η ανάγκη για συνεργασία
Pharma News
27/04/2026 - 21:59

6ο Ετήσιο Συνέδριο για τον Καρκίνο: Προκλήσεις, πολιτικές και η ανάγκη για συνεργασία

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Πολιτικές με βάση την επιστήμη και όχι την ιδεολογία για τα προϊόντα καπνού
Επικαιρότητα
23/04/2026 - 23:34

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Πολιτικές με βάση την επιστήμη και όχι την ιδεολογία για τα προϊόντα καπνού

Βρετανία: «Πέρασε» νόμος που απαγορεύει την πώληση τσιγάρων σε όσους γεννήθηκαν μετά το 2008
Επικαιρότητα
21/04/2026 - 21:24

Βρετανία: «Πέρασε» νόμος που απαγορεύει την πώληση τσιγάρων σε όσους γεννήθηκαν μετά το 2008

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ψυχική υγεία στο σχολείο: Στο επόμενο στάδιο η συνεργασία Υπουργείου Παιδείας και πρωτοβουλίας CAMHI
Ψυχική Υγεία
01/05/2026 - 13:54
Άρθρο: Τα διαχρονικά προβλήματα των ΜΕΘ και οι προϋποθέσεις για την αναβάθμισή τους
Health Talk
01/05/2026 - 13:24
Άσθμα: Αίτια εμφάνισης, συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης
Health Talk
01/05/2026 - 13:06
Παγκόσμια Ημέρα Αξονικής Σπονδυλοαρθρίτιδας: Η χρόνια αόρατη νόσος που αλλάζει ζωές
Patient Talk
01/05/2026 - 12:39
Πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο «Μεταξά» η πρώτη ρομποτική επέμβαση θωρακοχειρουργικής στο ΕΣΥ
Υγεία
01/05/2026 - 12:13
Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους: Η δύσκολη καθημερινότητα με την αόρατη αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα
Patient Talk
30/04/2026 - 16:42
Γεωργιάδης για την παιδίατρο: «Έκανε πέντε μέρες εφημερία on call, από το σπίτι της - Δεν θα γίνει ΕΔΕ»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 15:51
Γιατί ο εγκέφαλός μας «στρέφεται εναντίον μας» όταν τσακωνόμαστε
Ψυχική Υγεία
30/04/2026 - 15:24
Θεμιστοκλέους: «Την επόμενη εβδομάδα η προκήρυξη για 1.000 μόνιμες θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία της χώρας»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 14:19
Εμβολιασμοί ενηλίκων: Τα πιο απλά και αποτελεσματικά μέσα πρόληψης και προστασίας
Υγεία
30/04/2026 - 13:34
Γεωργιάδης: «Άνοιξαν όλες οι κατηγορίες για την διανομή των ΦΥΚ από ιδιωτικά φαρμακεία»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 12:58
Χουλιάρα από το Φόρουμ των Δελφών: «Σε μη βιώσιμα επίπεδα το clawback και το rebate»
Pharma Policy
30/04/2026 - 12:26
Περισσότερα από 150 παιδιά έχουν τραυματιστεί το πρώτο τρίμηνο οδηγώντας ηλεκτρικά πατίνια
Υγεία
30/04/2026 - 11:38
Διεθνής έρευνα για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην υγεία: Κρίση που βαθαίνει όλο και πιο πολύ
Υγεία
30/04/2026 - 11:03
Μελάνωμα: Πέντε «γκρίζες ζώνες» και απλοί τρόποι αποτροπής ενός ηλιακού εγκαύματος την άνοιξη
Health Talk
30/04/2026 - 10:36
Πατούλης για δημογραφικό: «Εθνική και ευρωπαϊκή πρόκληση για το μέλλον των κοινωνιών»
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 10:11
Η εμμηνόπαυση γερνάει ανομοιόμορφα τα όργανα του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος
Υγεία
30/04/2026 - 09:43
Η ΕΝΑΣΕΛ στη Βουλή: «Η ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών περνά μέσα από τη θεσμική συμμετοχή»
Patient Talk
30/04/2026 - 08:47
Παρεμβάσεις σε κυβέρνηση, κόμματα και φορείς από τους εργαζόμενους για το μέλλον των κέντρων πρόληψης
Ψυχική Υγεία
30/04/2026 - 07:22
Παρέμβαση της Brains I.C.S στο συνέδριο του Economist: «Η μάχη κατά του καρκίνου ξεκινά πολύ πριν από το νοσοκομείο»
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 03:37
Ο Νίκος Παπανδρέου υποψήφιος για το βραβείο One Health
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 00:02
Όταν οι αμυγδαλές δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από τα οφέλη τους
Health Talk
29/04/2026 - 23:46
Η Γερμανία από το 2028 θα επιβάλει φόρο στα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 23:18
Ραντεβού και σε μονάδες Ψυχικής Υγείας με λίγα «κλικ» μέσω του myHealth app
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 23:01
Ο ΕΕΣ και η Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. στήριξαν 312 παιδιά τις Ημέρες του Πάσχα
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 22:44
Μεσοθεραπεία σώματος: Στοχευμένη λύση για κυτταρίτιδα και τοπικό λίπος
Ομορφιά
29/04/2026 - 22:21
Αποκάλυψη Τέντρος: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν πληρώσει ακόμη όσα οφείλουν στον ΠΟΥ για να αποχωρήσουν»
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 21:18
Ο ΕΟΦ απαγόρευσε πέντε γνωστά προϊόντα που υπόσχονταν «θεραπείες» για σειρά παθήσεων
Υγεία
29/04/2026 - 20:52
Παρέμβαση Γεωργιάδη για την ειδικευόμενη παιδίατρο: «Καμία υπερεργασία, καμία υπερεφημέρευση»
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 20:36
«Τροφή για Δράση»: Πρωτοβουλία 13 πανεπιστημίων για την παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα
Υγεία
29/04/2026 - 20:13

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γεωργιάδης: Προκήρυξη δύο θέσεων παιδιάτρου για το νοσοκομείο της Ζακύνθου
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 09:10
Νοσοκομείο Αττικό: Ρεκόρ ράντζων στην χθεσινή εφημερία καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 10:16
Παχυσαρκία: Εγκρίθηκε στον Καναδά το πρώτο γενόσημο GLP-1
Pharma News
29/04/2026 - 12:22
Συνάντηση Γεωργιάδη - Πατούλη για το clawback των διαγνωστικών: Ανακοινώθηκε μετάθεση των δόσεων
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 14:44
EMA: Νέα συμβουλευτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στα εμβόλια
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 14:58
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo