ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πότε ιδρύθηκε η Ελληνική Ακαδημία Γενικής/ Οικογενειακής Ιατρικής και ΠΦΥ, ποιος ο στόχος της ομάδας

Υπηρεσίες Υγείας
Πότε ιδρύθηκε η Ελληνική Ακαδημία Γενικής/ Οικογενειακής Ιατρικής και ΠΦΥ, ποιος ο στόχος της ομάδας
Η «Ακαδημία» φιλοδοξεί με το μοναδικά δημοκρατικό και ανοικτό σε όλους καταστατικό της να εξαλείψει τα κακώς κείμενα του παρελθόντος και να πετύχει τη συσπείρωση του χώρου, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της.
Τρίτη, 22/03/2022 - 13:34
— Photo: pixabay
News4Health Team News4Health Team

Τον Ιανουάριο του 2020 ιδρύθηκε η «Ομάδα Πρωτοβουλίας για την Ανασυγκρότηση της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», με σκοπό την ενοποίηση των κατακερματισμένων δυνάμεων της Ελληνικής Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και την ανάταξη του κύρους και της αξιοπιστίας της, την ανάπτυξη των απαραίτητων συνεργιών με ιατρικούς, νοσηλευτικούς και άλλους υγειονομικούς φορείς και τη διεκδίκηση των αναγκαίων πολιτικών δεσμεύσεων και αποφάσεων για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου «Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» στην Ελλάδα.

Στην πρόσκληση αυτή ανταποκρίθηκε ένας μεγάλος αριθμός ιατρών, ανάμεσα τους ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, γενικοί/οικογενειακοί ιατροί, ιατροί άλλων ειδικοτήτων, αλλά και άλλοι επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται ενεργά με την υγεία της κοινότητας, με κοινό όραμα την «Ολική Επαναφορά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα και την Γενική/Οικογενειακή Ιατρική».

«Στα τέλη του 2021, προχωρήσαμε στη σύσταση της «Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής/ Οικογενειακής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», καθώς κρίναμε πως οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί απαιτούν την μετεξέλιξη της «Ομάδας Πρωτοβουλίας» σε συγκροτημένο φορέα. Οι διαδικασίες αναγνώρισης ολοκληρώθηκαν και ορίστηκε η προσωρινή διοικούσα επιτροπή», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι κ.κ. Ανάργυρος Μαριόλης, Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, και Ευάγγελος Φραγκούλης, Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας.

Συνεχίζουν λέγοντας πως «κύριοι σκοποί της «Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας» είναι α) η προαγωγή της υγείας και της ποιότητας της ζωής του ελληνικού πληθυσμού μέσω της ανάπτυξης και διατήρησης υψηλών προτύπων φροντίδας στη Γενική/Οικογενειακή Ιατρική και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), β) η εκπαίδευση των μελών της στις θεωρητικές αρχές και τις πρακτικές/τεχνικές της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και της ΠΦΥ, γ) η προώθηση της θεωρητικής και εφαρμοσμένης έρευνας στα ανωτέρω επιστημονικά πεδία και δ) η επίτευξη των άριστων επιστημονικών και επαγγελματικών συνθηκών εργασίας για τα μέλη της.

(Το καταστατικό της «Ακαδημίας» είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα εδώ)

Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν: «Η «Ακαδημία» φιλοδοξεί με το μοναδικά δημοκρατικό και ανοικτό σε όλους καταστατικό της να εξαλείψει τα κακώς κείμενα του παρελθόντος και να πετύχει τη συσπείρωση του χώρου. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) τα αποφασίζει η βάση απευθείας και όχι ο εκάστοτε υποψήφιος πρόεδρος. Μέλη προεδρείων άλλων επιστημονικών εταιρειών μπορούν να διεκδικήσουν την εκλογή τους στο Δ.Σ. Όρια έχουν τεθεί, τόσο στις θητείες στο ίδιο αξίωμα, όσο και στις θητείες στο Δ.Σ. σε οποιαδήποτε θέση.

Η χώρα οφείλει «τώρα, περισσότερο από ποτέ» να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές για μια νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Στο εγχείρημα αυτό, είναι αναγκαίο να μετέχουν πλην των γενικών/οικογενειακών γιατρών και οι γιατροί ειδικοτήτων -παθολόγοι και παιδίατροι - που μπορούν υπό προϋποθέσεις να αναλάβουν το ρόλο του οικογενειακού γιατρού στο σύστημα υγείας, αλλά και άλλοι επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με την υγεία του πληθυσμού στην κοινότητα.

Στόχος της «Ακαδημίας» είναι να συνενώσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της ΠΦΥ με κινητήριο ιμάντα αυτής της προσπάθειας το κύρος και την αξιοπιστία όλων των στελεχών της, σε μια προσπάθεια αρμονικής διασύνδεσής τους».

Στο πλαίσιο αυτό μπορούν να ενταχθούν ως τακτικά μέλη πλην των γενικών/οικογενειακών γιατρών, οι παιδίατροι και οι παθολόγοι, που επιθυμούν να αναλάβουν το ρόλο του οικογενειακού ιατρού.

Επίσης, μπορούν να εγγραφούν ως συνδεδεμένα μέλη της Ακαδημίας ιατροί ή και άλλοι επαγγελματίες υγείας (κοινοτικοί νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας, επόπτες δημόσιας υγείας, μαίες, φυσικοθεραπευτές, κοινοτικοί φαρμακοποιοί, κ.ά.), που ασχολούνται αποδεδειγμένα με την υγεία του πληθυσμού της κοινότητας. Τα συνδεδεμένα μέλη καταλαμβάνουν δύο θέσεις συμβούλων στο Δ.Σ. της Ακαδημίας.

«Ο χαρακτήρας της «Ακαδημίας» είναι διττός, καθώς θεωρούμε πως ο επιστημονικός - εκπαιδευτικός - συμβουλευτικός δεν μπορεί, ούτε πρέπει να διαχωριστεί από τον επαγγελματικό. Η προώθηση των υψηλών προτύπων φροντίδας στη Γενική/Οικογενειακή Ιατρική και στην ΠΦΥ αναπόφευκτα συμβαδίζει με την επιστημονική ανέλιξη και επαγγελματική καταξίωση των μελών της. Στον επαγγελματικό χαρακτήρα της Ακαδημίας εντάσσονται η αντιμετώπιση, προαγωγή και υποστήριξη των κοινών επαγγελματικών θεμάτων και ενδιαφερόντων των μελών, η ενασχόληση με την επαγγελματική εξέλιξη τους και η προάσπιση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.

Καταλήγοντας τονίζουν: «Υπό το πρίσμα αυτό σας προσκαλούμε να υποστηρίξετε το εγχείρημα και να συμμετάσχετε ενεργά στα όργανα και τις δραστηριότητες της «Ακαδημίας». Για μια ισχυρή Γενική/Οικογενειακή Ιατρική στο πλαίσιο των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών του ενιαίου εθνικού υγειονομικού τομέα με βασική συνιστώσα την συγκρότηση ολοκληρωμένων «Δικτύων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», καταλήγουν στην ανακοίνωση τους οι κ.κ. Μαριόλης και Φραγκούλης».

Τελευταία τροποποίηση στις 22/03/2022 - 13:35
  • ΠΦΥ
  • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χρόνιος πόνος: Ο ρόλος της άσκησης στο επίκεντρο του webinar της ΕΛΕΑΝΑ
Χρόνιος πόνος: Ο ρόλος της άσκησης στο επίκεντρο του webinar της ΕΛΕΑΝΑ 21 Μαρτίου 2022
Αυτό είναι το νέο διαδικτυακό εργαλείο της Roche για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του HPV 22 Μαρτίου 2022
Αυτό είναι το νέο διαδικτυακό εργαλείο της Roche για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του HPV

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ειδήσεις; Ευχαριστώ δεν θα πάρω!» -Γιατί αυξάνονται οι «αρνητές» της ενημέρωσης
Ψυχική Υγεία
02/09/2025 - 12:00

«Ειδήσεις; Ευχαριστώ δεν θα πάρω!» -Γιατί αυξάνονται οι «αρνητές» της ενημέρωσης

Διαμαρτυρία γιατρών ΠΦΥ για τις κάρτες υγείας αθλητών και την πιστοποίηση
Πολιτική Υγείας
27/08/2025 - 16:11

Διαμαρτυρία γιατρών ΠΦΥ για τις κάρτες υγείας αθλητών και την πιστοποίηση

ΙΣΑ και φορείς ΠΦΥ ζητούν αύξηση της αμοιβής της ιατρικής επίσκεψης από τον ΕΟΠΥΥ
Πολιτική Υγείας
09/07/2025 - 20:00

ΙΣΑ και φορείς ΠΦΥ ζητούν αύξηση της αμοιβής της ιατρικής επίσκεψης από τον ΕΟΠΥΥ

Συνάντηση Π.Φ.Υ. με τον Υπουργό Υγείας: Αύξηση τιμολογίου για τις απεικονιστικές και «κόφτες»
Πολιτική Υγείας
31/03/2025 - 09:34

Συνάντηση Π.Φ.Υ. με τον Υπουργό Υγείας: Αύξηση τιμολογίου για τις απεικονιστικές και «κόφτες»

Τέλος στο doomscrolling: Μέθοδοι ψηφιακής δίαιτας για ψυχική αποτοξίνωση
Ψυχική Υγεία
29/03/2025 - 09:08

Τέλος στο doomscrolling: Μέθοδοι ψηφιακής δίαιτας για ψυχική αποτοξίνωση

Νέες παρεμβάσεις για Προσωπικό Γιατρό και ΠΦΥ: Τι αλλάζει στο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
11/09/2024 - 12:39

Νέες παρεμβάσεις για Προσωπικό Γιατρό και ΠΦΥ: Τι αλλάζει στο ΕΣΥ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γιατί τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αυξάνουν το πρόβλημα της ταξιδιωτικής ναυτίας
Υγεία
15/09/2025 - 10:00
Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη: Σκοτώνει περισσότερους άνδρες από ό,τι ο καρκίνος του μαστού σκοτώνει γυναίκες.
Υγεία
15/09/2025 - 09:00
Οι τρεις νέες οδηγίες για την αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερίνης
Health Talk
15/09/2025 - 08:04
Πάνω από 7 στους 10 με καρδιακή ανεπάρκεια εμφανίζουν αγχώδεις διαταραχές
Υγεία
14/09/2025 - 08:32
Επίσκεψη Μητσοτάκη σε δικαιούχο το προγράμματος κατ' οίκον παράδοσης ΦΥΚ: Για εμένα ήταν θέμα αρχής
Πολιτική Υγείας
13/09/2025 - 11:01
Αυτισμός: Τα πρώτα σημάδια, η διάγνωση και οι δομές υποστήριξης
Health Talk
13/09/2025 - 10:00
Πρώτο πιλοτικό Δίκτυο Ολοκληρωμένης Αντιμετώπισης Γυναικολογικού Καρκίνου στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»
Υπηρεσίες Υγείας
12/09/2025 - 21:00
COVID-19: Οι μάσκες πιο αποτελεσματικές για τη δημόσια υγεία από το κλείσιμο των σχολείων
Πολιτική Υγείας
12/09/2025 - 20:00
Μούδιασμα, πόνος ή μυρμήγκιασμα στο χέρι; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα
Health Talk
12/09/2025 - 19:00
Αχρωματοψία: Εσείς πόσο σίγουροι είστε ότι βλέπετε τα χρώματα;
Υγεία
12/09/2025 - 18:00
Axios:Δυσοίωνη η εικόνα για το κόστος της ασφάλισης το 2026 για τους εργαζομένους στις ΗΠΑ
Υπηρεσίες Υγείας
12/09/2025 - 17:00
EFPIA: Στηρίζει το νέο Σχέδιο της ΕΕ για την Καρδιαγγειακή Υγεία - Οι προτάσεις της
Pharma Policy
12/09/2025 - 16:00
Η χρήση κάνναβης συνδέεται με ανωμαλίες στα ωάρια και μείωση της επιτυχίας των εξωσωματικών
Υγεία
12/09/2025 - 15:04
Χασάμπης (DeepMind): Η τεχνητή νοημοσύνη θα ανακαλύπτει νέα φάρμακα μέσα σε λίγους μήνες
Digital Health
12/09/2025 - 13:43
Ντέμης Χασάμπης (DeepMind): Η Ελλάδα έχει μια τεράστια ευκαιρία να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της τεχνητής νοημοσύνης
Digital Health
12/09/2025 - 13:10
Η τρυφερή και συνεπής ανατροφή των παιδιών επιφέρει αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου και στον τρόπο μάθησης.
Ψυχική Υγεία
12/09/2025 - 13:00
Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Merck παγώνει επένδυση 1 δισ. λιρών στο Λονδίνο, καταργεί 125 θέσεις εργασίας
Pharma Policy
12/09/2025 - 11:37
Οι ιώσεις και οι ουρολοιμώξεις μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή
Υγεία
12/09/2025 - 11:00
Πώς η τοποθέτηση "παγίδας" στο έντερο μπορεί να αποτρέψει θανατηφόρα ηπατοπάθεια
Υγεία
12/09/2025 - 10:06
Σύλληψη άνδρα για απειλές κατά της ζωής του Άδωνι Γεωργιάδη και της οικογένειάς του
Επικαιρότητα
12/09/2025 - 09:28
Η αιμοδοσία μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο - Το πρόβλημα της υπερμετάγγισης στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
12/09/2025 - 08:39
ΔΕΘ: Καμπάνια ευαισθητοποίησης για την αποτροπή της χρήσης νικοτίνης από τους ανηλίκους
Επικαιρότητα
12/09/2025 - 08:32
Swixx: Η συνεργασία με την Lundbeck αναβαθμίζει τη θέσης της στη θεραπεία νοσημάτων του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος
Pharma News
11/09/2025 - 22:00
Η Πατρική Μορφή σε κρίση ή σε εξέλιξη;
Ψυχική Υγεία
11/09/2025 - 21:00
Διατροφικός περιορισμός στη μάχη κατά της νόσου Alzheimer: Τα οφέλη και οι δυσκολίες
Health Talk
11/09/2025 - 20:00
Σύλλογος Ασθενών με Ημικρανία-Κεφαλαλγία: Ώρα για ουσιαστικές παρεμβάσεις στην θεραπεία και την υποστήριξη των ασθενών
Patient Talk
11/09/2025 - 19:00
Νοσοκομειακό clawback: Επανάληψη του «δράματος» για τις φαρμακευτικές εταιρείες
Pharma Policy
11/09/2025 - 18:02
Προβλήματα με το στομάχι; Τα εύπεπτα τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν
Διατροφή
11/09/2025 - 18:00
Κονδυλώματα και HPV: Έγκαιρη διάγνωση - Ασφαλής αντιμετώπιση
Health Talk
11/09/2025 - 17:00
Η τεχνητή νοημοσύνη παίζει κυριολεκτικά στα δάκτυλα την έγκαιρη διάγνωση του Πάρκινσον
Digital Health
11/09/2025 - 16:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

COVID-19: Οι μάσκες πιο αποτελεσματικές για τη δημόσια υγεία από το κλείσιμο των σχολείων
Πολιτική Υγείας
12/09/2025 - 20:00
Ντέμης Χασάμπης (DeepMind): Η Ελλάδα έχει μια τεράστια ευκαιρία να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της τεχνητής νοημοσύνης
Digital Health
12/09/2025 - 13:10
Χασάμπης (DeepMind): Η τεχνητή νοημοσύνη θα ανακαλύπτει νέα φάρμακα μέσα σε λίγους μήνες
Digital Health
12/09/2025 - 13:43
Η χρήση κάνναβης συνδέεται με ανωμαλίες στα ωάρια και μείωση της επιτυχίας των εξωσωματικών
Υγεία
12/09/2025 - 15:04
Οι ιώσεις και οι ουρολοιμώξεις μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή
Υγεία
12/09/2025 - 11:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo