ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποια συμπληρώματα διατροφής βοηθούν στο αδυνάτισμα;

Υγεία
Ποια συμπληρώματα διατροφής βοηθούν στο αδυνάτισμα;
Επιβοηθητικά στην απώλεια του πλεονάζοντος βάρους έχουν αποδειχθεί ότι είναι ορισμένα συμπληρώματα διατροφής.
Σάββατο, 02/10/2021 - 09:00
News4Health Team News4Health Team

Ωστόσο, η σωστή επιλογή τους, ο συνδυασμός τους και η ποσότητα που πρέπει να λαμβάνεται αποτελούν το κλειδί για την επιτυχία αλλά και για την αποφυγή ανεπιθύμητων ενεργειών, αφού, κάθε ένα από τα συμπληρώματα έχει διαφορετικούς μηχανισμούς δράσης. Άλλα στοχεύουν στην αύξηση του ρυθμού μεταβολισμού των υδατανθράκων, άλλα στη λιπόλυση, άλλα στην κατανάλωση ενέργειας και άλλα στη μείωση της πείνας.

Η επιλογή των κατάλληλων για κάθε οργανισμό από την άποψη της αποτελεσματικότητας όσο και της ασφάλειας, έγκειται στη βαθιά γνώση την οποία έχουν μόνο όσοι ασχολούνται επισταμένως με την παχυσαρκία και τη θεραπεία της.

«Ο επιπολασμός της παχυσαρκίας αυξάνεται σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το ποσοστό των ανθρώπων που ταλαιπωρούνται από παραπανίσια κιλά έχει τριπλασιαστεί από το 1975, οδηγώντας σε αύξηση των παθήσεων που οφείλονται σε αυτήν. Μερικές από τις νόσους που προκαλεί είναι πολύ γνωστές (διαβήτης τύπου ΙΙ, σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας στον ύπνο, μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος και καρδιαγγειακές παθήσεις), ενώ άλλες βρίσκονται υπό διερεύνηση» μας εξηγεί ο Ειδικός Εφαρμογών Διαιτολογίας κ. Δημήτρης Οικονομάκης, επικεφαλής μιας ομάδας διατροφολόγων και γυμναστών που αγαπούν την καλή διατροφή και την άσκηση.

Για τη θεραπεία της παχυσαρκίας και των επιζήμιων συνεπειών της, έχουν προταθεί διάφορα διαιτητικά σχήματα, φαρμακοθεραπείες, σωματική άσκηση και ψυχολογική υποστήριξη για τον κατευνασμό της ακόρεστης επιθυμίας για φαγητό, μεμονωμένα ή σε συνδυασμό. Τα περισσότερα από αυτά είναι ασφαλή. Ωστόσο, πέραν των παρενεργειών που έχουν παρατηρηθεί σε μερικές από αυτές τις επιλογές, ένα σημαντικό πρόβλημα είναι η βραχεία συμμόρφωση με τις συστάσεις των ειδικών, λόγω κόπωσης, κόστους, κ.ά.

Τα συμπληρώματα διατροφής, από την άλλη πλευρά, έχουν αποκτήσει τελευταία μεγάλη δημοτικότητα, εξαιτίας της ταύτισής τους με την καλή υγεία. Είναι δε αλήθεια ότι πολλά από αυτά στερούνται ουσιαστικών παρενεργειών και βοηθούν στην απώλεια βάρους.

Κάποια από αυτά στοχεύουν στην αύξηση της καταναλισκόμενης ενέργειας προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμούμενο σωματικό βάρος. Για παράδειγμα, η πρωτεΐνη ορού γάλακτος θεωρείται μια πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, που περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Η κατανάλωσή της έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τις κυκλοφορούμενες συγκεντρώσεις ορμονών κορεσμού του παχέος εντέρου, περισσότερο από άλλες πρωτεΐνες, όπως η σόγια και η λευκωματίνη των αυγών. Επιπλέον, βοηθά στη μείωση της λιπώδους μάζας, με ταυτόχρονη διατήρηση της μυϊκής.

«Πλήθος μελετών και ανασκοπήσεων έδειξαν ότι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι ένα συμπλήρωμα με στατιστικά σημαντικό αντίκτυπο στην απώλεια λίπους. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η χρήση μερικών γραμμαρίων την εβδομάδα, είτε ως συμπλήρωμα σε συνδυασμό με άσκηση αντίστασης, είτε ως μέρος ενός προγράμματος διατροφής για τη βελτίωση των παραμέτρων της σύστασης του σώματος, συνδράμει στη θεραπεία της παχυσαρκίας», επισημαίνει ο κ. Οικονομάκης.

Εξίσου επωφελής έχει κριθεί ότι είναι και η L-καρνιτίνη, η οποία συμβάλλει στη μείωση του σωματικού βάρους μέσω της βελτίωσης της αντίστασης στην ινσουλίνη και της τόνωσης του ενεργειακού μεταβολισμού, όπως έχει αποδειχθεί σε ζωικά μοντέλα, και στην οξείδωση του λίπους στους ανθρώπους.

Έχει φανεί επίσης από μελέτες ότι η συμπλήρωση L-καρνιτίνης μπορεί να προκαλέσει κορεσμό. Δεδομένης της ισχύος των προκλινικών στοιχείων και των πολλά υποσχόμενων αποτελεσμάτων των μελετών, μαζί με το καλό προφίλ ασφάλειας, το συμπλήρωμα αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιείται ως ένα βοηθητικό μέσο στη θεραπεία της παχυσαρκίας.

Ένας άλλος μηχανισμός δράσης κάποιων συμπληρωμάτων διατροφής είναι η αύξηση του μεταβολισμού του λίπους. Παρότι τα συμπληρώματα που προωθούνται ως ουσίες που «καίνε» λίπος είναι αρκετά, μόνο μερικά από αυτά έχουν αποδειχθεί ότι έχουν ευεργετικό ρόλο.

Όπως μας εξηγεί ο κ. Οικονομάκης, το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ είναι μια ομάδα ισομερών λινολεϊκού οξέος, πολυακόρεστων λιπαρών οξέων που βρίσκονται φυσικά στο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα των μηρυκαστικών ζώων. Η περιεκτικότητά τους σε συζευγμένο λινολεϊκό οξύ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από διάφορους παράγοντες, όπως ο τύπος της ζωοτροφής, το είδος και η ηλικία του ζώου και η εποχή του έτους. Έχει βρεθεί ότι ασκεί αντικαρκινογόνες επιδράσεις, ρυθμίζει τις ανοσολογικές και/ή φλεγμονώδεις αποκρίσεις, μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Επίσης, ότι βελτιώνει τη σύνθεση του σώματος και βοηθά στην απώλεια βάρους.

Ειδικά όσον αφορά στο αδυνάτισμα, έχει διαπιστωθεί ότι τα συμπληρώματα αυτά μειώνουν, μεταξύ άλλων, το μέγεθος των λιποκυττάρων και ρυθμίζουν τον μεταβολισμό των λιπιδίων. Επιπλέον, ορισμένες μελέτες έδειξαν ότι βοηθά στην μετατροπή του λευκού λιπώδους ιστού σε καφέ λιπώδη ιστό, ο οποίος αυξάνει το μεταβολικό ρυθμό και μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Δηλαδή, η έρευνα μέχρι σήμερα δείχνει ότι το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ προάγει την απώλεια βάρους και λίπους, έχοντας παράλληλα πολύ καλό προφίλ ασφάλειας.

«Για περισσότερους από 18 μήνες ο νέος κορωνοϊός είχε περιορίσει τις δραστηριότητές μας, τις ευκαιρίες για άθληση και τη διάθεση να φροντίσουμε τον εαυτό μας. Το αποτέλεσμα που είχε αυτή η συμπεριφορά είναι ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων να έχει παχύνει. Προκειμένου, λοιπόν, να επανέλθουν στο φυσιολογικό τους βάρος πρέπει να υιοθετήσουν ορισμένες συμπεριφορές και όχι να ακολουθήσουν τις αυστηρές δίαιτες που προτείνονται κατά καιρούς, αλλά συχνά εγκαταλείπονται λόγω της αυστηρότητάς τους.

Η ευέλικτη διατροφή (που πρεσβεύει την αποτελεσματικότητα της ελευθερίας επιλογής των τροφών που θα καταναλώνονται βάσει των ατομικών απαιτήσεων σε μακροθρεπτικά συστατικά) σε συνδυασμό με την υποβοήθηση του οργανισμού με έναν συνδυασμό συμπληρωμάτων διατροφής που αξιοποιεί όλους τους μηχανισμούς δράσης, θα μπορούσαν να φέρουν την επίτευξη του στόχου πιο κοντά και πιο γρήγορα», καταλήγει ο κ. Δημήτρης Οικονομάκης.

  • ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ
  • ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λύματα: Εκτόξευση του ιικού φορτίου σε Αλεξανδρούπολη και σε Ξάνθη
Λύματα: Εκτόξευση του ιικού φορτίου σε Αλεξανδρούπολη και σε Ξάνθη 28 Σεπτεμβρίου 2021
Κορονοϊός: Η άσκηση και διατροφή δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα εμβόλια 29 Σεπτεμβρίου 2021
Κορονοϊός: Η άσκηση και διατροφή δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα εμβόλια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο ΕΟΦ απαγόρευσε την πώληση τριών συμπληρωμάτων διατροφής
Pharma Policy
21/10/2026 - 20:21

Ο ΕΟΦ απαγόρευσε την πώληση τριών συμπληρωμάτων διατροφής

Διάκριση για συμπλήρωμα διατροφής της ITF Hellas στα Best in Pharmacy Awards 2026
Pharma News
14/10/2026 - 03:47

Διάκριση για συμπλήρωμα διατροφής της ITF Hellas στα Best in Pharmacy Awards 2026

Ο ΕΟΦ άναψε «κόκκινο» στην πώληση συμπληρωμάτων κρεατίνης
Pharma Policy
17/09/2026 - 22:43

Ο ΕΟΦ άναψε «κόκκινο» στην πώληση συμπληρωμάτων κρεατίνης

Ηλεκτρολύτες για ενυδάτωση το καλοκαίρι: Πότε χρειάζονται, σε ποιες τροφές και υγρά βρίσκονται
Διατροφή
30/07/2026 - 17:01

Ηλεκτρολύτες για ενυδάτωση το καλοκαίρι: Πότε χρειάζονται, σε ποιες τροφές και υγρά βρίσκονται

«Δίαιτα με διάρροια»: Η επικίνδυνη τάση του Τik Tok που ανησυχεί τους ειδικούς
Υγεία
23/07/2026 - 13:00

«Δίαιτα με διάρροια»: Η επικίνδυνη τάση του Τik Tok που ανησυχεί τους ειδικούς

Κατάσχεση περισσοτέρων των 4.000 τεμαχίων συμπληρωμάτων διατροφής στην Αττική
Επικαιρότητα
15/07/2026 - 15:15

Κατάσχεση περισσοτέρων των 4.000 τεμαχίων συμπληρωμάτων διατροφής στην Αττική

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πρ. Εργαζομένων Βενιζέλειου: «Τα νοσοκομεία δεν στελεχώνονται με επιδόματα-μπαλώματα και τοπικές χορηγίες»
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 16:24
Η μόλυνση από τις πυρκαγιές σκότωσε 3.560 ανθρώπους στην Ινδονησία τον Σεπτέμβριο
Επικαιρότητα
30/10/2026 - 16:17
Στις άγονες και προβληματικές περιοχές Α’ κατηγορίας εντάσσονται το νοσοκομείο Χανίων και τα Κέντρα Υγείας
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 16:00
Απονομή μεταπτυχιακών τίτλων στον ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας σε διεθνές συνέδριο του ΑΠΘ
Digital Health
30/10/2026 - 15:52
Νεκρή από πυροβολισμό νεαρή καφέ αρκούδα στις Πρέσπες
Pet
30/10/2026 - 14:57
Αποικία εκατομμυρίων μικροβίων η οδοντόβουρτσα - Ο ρόλος του περιβάλλοντος που δημιουργείται στο μπάνιο
Υγεία
30/10/2026 - 14:19
Έλληνες ερευνητές ανακάλυψαν ότι η πρόωρη γέννηση διακόπτει την ωρίμανση του εγκεφάλου
Υγεία
30/10/2026 - 13:33
ΕΕΣ: Βίντεο από εντυπωσιακή άσκηση διάσωσης σε ορμητικά νερά και πλημμύρες στην Κομοτηνή
Επικαιρότητα
30/10/2026 - 13:11
Η ΕΛΨΕ χαρακτηρίζει ιστορική κατάκτηση την ίδρυση του Πανελλήνιου Συλλόγου Ψυχολόγων ως ΝΠΔΔ
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 12:47
Θεσσαλονίκη: Σύγχρονος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός στην Πολυδύναμη Νοσηλευτική Μονάδα Ψυχικής Υγείας
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 11:54
Το βραδινό που δεν θα χαλάσει τον ύπνο μας - Ελληνική έρευνα αναδεικνύει τον ιδανικό συνδυασμό τροφών
Διατροφή
30/10/2026 - 11:22
ΠΑΣΟΝΟΠ: Παράνομα ωράρια στα νοσοκομεία και ένοχη σιωπή του Υπουργείου Υγείας
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 10:54
Έφυγε από τη ζωή ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΝ, Χρήστος Σβάρνας - Στη Ριτσώνα η αποτέφρωση
Patient Talk
30/10/2026 - 10:26
Το κελάηδισμα των πουλιών μοιάζει πολύ με την ανθρώπινη ομιλία και μουσική
Επικαιρότητα
30/10/2026 - 10:04
Το 37% των παιδιών ηλικίας 7-9 ετών στην Ελλάδα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα
Υγεία
30/10/2026 - 09:04
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ψυχολόγων
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 08:47
Ενημερωτική ημερίδα στον Πειραιά για τον καρκίνο του προστάτη και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης
Patient Talk
30/10/2026 - 08:13
Βραδιά γεμάτη τραγούδι στο θέατρο Περοκέ για τον αγώνα των παιδιών με καρκίνο, στις 9 Νοεμβρίου
Patient Talk
30/10/2026 - 07:29
Συνάντηση Δούρου με τις ομοσπονδίες των νοσηλευτών ΠΑΣΟΝΟΠ και ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 03:52
«Η πρόληψη είναι γνώση»: Ενημερωτική δράση του ΕΕΣ στη Θεσσαλονίκη για τον καρκίνο του μαστού
Υγεία
30/10/2026 - 00:07
Όταν ο πόνος στο στήθος κατά την άσκηση δεν είναι... έμφραγμα - Η «άγνωστη» πάθηση που τον προκαλεί
Υγεία
29/10/2026 - 20:57
Καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα πρώτων βοηθειών για τα ζώα συντροφιάς από τον ΕΕΣ
Pet
29/10/2026 - 20:12
Γιατί πολλές γυναίκες έχουν καλύτερο σώμα στην εμμηνόπαυση απ’ ό,τι όταν ήταν νεότερες
Health Talk
29/10/2026 - 19:19
Υποτροφίες ύψους 70.000 ευρώ για 14 πρωτοετείς φοιτητές Ιατρικής από τον ΙΣΑ
Επικαιρότητα
29/10/2026 - 18:52
ΕΟΔΥ: Ένας θάνατος από Covid-19 και 182 νέες εισαγωγές την τελευταία εβδομάδα
Υγεία
29/10/2026 - 18:34
Το σχήμα των γλουτών δεν αποκαλύπτει το παραμικρό για τις ορμόνες μας
Υγεία
29/10/2026 - 18:12
Η Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ ενέκρινε νέες γνωμοδοτήσεις για τα νοσήματα από κουνούπια
Πολιτική Υγείας
29/10/2026 - 17:54
Μονομαχία Γεωργιάδη-Πολάκη στη Βουλή για την Ιατρική της Ευεξίας
Πολιτική Υγείας
29/10/2026 - 17:21
Ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε επιδόρπια με βάση το γάλα - Καταναλωτής εντόπισε κομμάτια γυαλιού
Επικαιρότητα
29/10/2026 - 17:03
Η ζωή κοντά σε μολυσμένα νερά ίσως συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο νευροεκφυλιστικής νόσου
Υγεία
29/10/2026 - 16:48

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στρατηγική συνεργασία Boehringer Ingelheim και Microsoft στην κλινική έρευνα μέσω ΑΙ
Pharma News
29/10/2026 - 13:36
Πρ. Εργαζομένων Βενιζέλειου: «Τα νοσοκομεία δεν στελεχώνονται με επιδόματα-μπαλώματα και τοπικές χορηγίες»
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 16:24
Το βραδινό που δεν θα χαλάσει τον ύπνο μας - Ελληνική έρευνα αναδεικνύει τον ιδανικό συνδυασμό τροφών
Διατροφή
30/10/2026 - 11:22
Η Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ ενέκρινε νέες γνωμοδοτήσεις για τα νοσήματα από κουνούπια
Πολιτική Υγείας
29/10/2026 - 17:54
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ψυχολόγων
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 08:47
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo