ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής: Πανίδα και χλωρίδα απειλούνται από χημικές ενώσεις στο περιβάλλον

Υγεία
Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής: Πανίδα και χλωρίδα απειλούνται από χημικές ενώσεις στο περιβάλλον
Η 3η Μαρτίου έχει ανακηρυχθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής (World Wildlife Day), με σκοπό την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας για τα θέματα προστασίας της άγριας πανίδας και χλωρίδας.
Παρασκευή, 04/03/2022 - 15:50
News4Health Team News4Health Team

Η ημερομηνία αυτή δεν είναι τυχαία, αφού στις 3 Μαρτίου 1973 υιοθετήθηκε η Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών της Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας (CITES), με σκοπό να εξασφαλιστεί ότι το διεθνές εμπόριο δεν αποτελεί απειλή για την επιβίωση των ειδών.

Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που απειλεί την προστασία και τη διατήρηση της άγριας πανίδας και χλωρίδας του πλανήτη είναι η παρουσία πολυάριθμων χημικών ενώσεων στο περιβάλλον, λόγω των ολοένα και αυξανόμενων ανθρωπογενών δραστηριοτήτων. Η παρουσία των χημικών ενώσεων αυτών στο περιβάλλον και η επίδρασή τους στα οικοσυστήματα, στους οργανισμούς που ζουν μέσα σε αυτά και, κατά συνέπεια, και στην ανθρώπινη υγεία έχουν εγείρει ανησυχίες στην επιστημονική κοινότητα και στις κανονιστικές αρχές.

Τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει προσπάθειες για χρήση οργανισμών από τα ανώτερα επίπεδα της τροφικής αλυσίδας σε μελέτες βιοπαρακολούθησης χημικών ενώσεων, οι οποίοι συλλέγονται νεκροί από Περιβαλλοντικές Τράπεζες Οργανισμών (Environmental Specimen Banks – ESBs) και Μουσεία Φυσικής Ιστορίας (Natural History Museums – NHMs) και αποθηκεύονται για να χρησιμοποιηθούν σε ανάλογες μελέτες.
Οι οργανισμοί από τα ανώτερα επίπεδα της τροφικής αλυσίδας μπορούν να λειτουργήσουν ως οργανισμοί-μοντέλα για την παρακολούθηση χημικών ενώσεων, καθώς, λόγω της θέσης τους στην τροφική αλυσίδα και του σχετικά μεγάλο χρόνου ζωής τους, συσσωρεύουν χημικές ενώσεις, αναλογικά με αυτές που θα συσσώρευε ο ανθρώπινος οργανισμός.

Η οργάνωση μίας πανευρωπαϊκής μελέτης βιοπαρακολούθησης οργανικών περιβαλλοντικών ρύπων σε ανώτερους οργανισμούς είναι υψίστης σημασίας, εξαιτίας την οριζόντιας διαχείρισης των χημικών ενώσεων μέσω της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Τα αποτελέσματα πανευρωπαϊκών μελετών βιοπαρακολούθησης συνεισφέρουν στην αξιολόγηση των μέτρων μείωσης της χρήσης γνωστών περιβαλλοντικών ρύπων μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ταυτόχρονα παρέχει τη γνώση της τρέχουσας περιβαλλοντικής κατάστασης των οικοσυστημάτων και αποτελεί μία έγκαιρη προειδοποίηση πιθανής έκθεσης του ανθρώπινου οργανισμού σε οργανικούς περιβαλλοντικούς ρύπους (βιοσυσσώρευση στα ανώτερα επίπεδα της τροφικής αλυσίδας) και των πιθανών αρνητικών επιδράσεων στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού (εκτίμηση επικινδυνότητας).

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το 2018 ξεκίνησε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFEAPEX(https://lifeapex.eu, 2018-2022), που συγχρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο, στο οποίο συμμετέχουν τράπεζες οργανισμών, αναλυτικά εργαστήρια και κανονιστικές αρχές, με σκοπό τη συστηματική χρήση δεδομένων βιοπαρακολούθησης χημικών ενώσεων σε δείγματα κορυφαίων θηρευτών και θηραμάτων τους για την ορθολογικότερη διαχείριση χημικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και συγκεκριμένα η ερευνητική ομάδα του Καθηγητή Νικόλαου Θωμαΐδη (TraceAnalysisandMassSpectrometryGroup, http://trams.chem.uoa.gr/),έχει καθοριστική συνεισφορά στο πρόγραμμα LIFEAPEX, καθώς λόγω των πρωτοποριακών μεθοδολογιών και των τεχνολογιών αιχμής που διαθέτει, μπορεί να παρακολουθεί ταυτόχρονα χιλιάδες ενώσεις με διαφορετικές χρήσεις και φυσικοχημικές ιδιότητες (φαρμακευτικές ενώσεις, φυτοπροστατευτικές ενώσεις, υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ενώσεις, χημικά βιομηχανιών κ.ά.) σε περιβαλλοντικά δείγματα. Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του ερευνητικού προγράμματοςLIFEAPEXαναλύθηκαν 200 δείγματα κορυφαίων θηρευτών (κυρίως ενυδρίδες, θαλάσσια θηλαστικά -φώκιες, δελφίνια-, γερακίνες) και θηραμάτων τους (ψάρια του γλυκού και του αλμυρού νερού) που είχαν συλλεχθεί από Περιβαλλοντικές Τράπεζες Οργανισμών και Μουσεία Φυσικής Ιστορίας από το 1996-2021 από 20 ευρωπαϊκές χώρες (ανάμεσά τους και η Ελλάδα).

Κατά τη διάρκεια αυτού του προγράμματος πραγματοποιήθηκε μία μοναδική καταγραφή της ρύπανσης από χημικές ενώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού προσδιορίστηκαν για πρώτη φορά εκατοντάδες οργανικοί περιβαλλοντικοί ρύποι, με πολλούς από αυτούς να έχουν τάσεις βιοσυσσώρευσης στα ανώτερα επίπεδα της τροφικής αλυσίδας και, κατά συνέπεια, αυξημένη επικινδυνότητα για τη δημόσια υγεία. Η συνεχής συνεργασία του LIFEAPEXμε τις Ευρωπαϊκές Κανονιστικές Αρχές (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, European Chemical Industry Council (CEFIC), European Food Safety Authority (EFSA), European Chemicals Agency (ECHA)) και η διάδοση των αποτελεσμάτων προς αυτές, έχει ως στόχο την αξιολόγηση των μέτρων για την μείωση της χρήσης χημικών ενώσεων με γνωστές επιβλαβείς επιπτώσεις προς το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία και την τροποποίηση των μέτρων, όπου χρειάζεται, καθώς και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας με την προσθήκη νέων ενώσεων που χρήζουν συστηματικής παρακολούθησης. Στις 14 Ιουνίου 2022 θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο μία εκδήλωση σε ένα ευρύ κοινό, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων από ευρωπαϊκές κανονιστικές αρχές, με σκοπό την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων και συμπερασμάτων που προγράμματος LIFEAPEX που έχουν σαν στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και της άγριας πανίδας.

Παράλληλα, η ομάδα τουΚαθηγητή Νικ. Σ. Θωμαΐδης στο Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από το 2018 μέχρι και σήμερα, έχει αναπτύξει σημαντικές συνεργασίες με τους διεθνείς οργανισμούς OSPAR (https://www.ospar.org/) και HELCOM (https://helcom.fi/), οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την προστασία των οικοσυστημάτων του βορειοανατολικού Ατλαντικού Ωκεανού και της Βαλτικής θάλασσας, αντίστοιχα,με το ICPDR (https://www.icpdr.org/main/activities-projects/joint-danube-survey) υπεύθυνο οργανισμό για την προστασία του Δούναβη, και το και μεινστιτούτα τα οποία συλλέγουν δείγματα οργανισμών από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία:Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research (IZW) καιLandesanstalt für Umwelt, Messungen und Naturschutz Baden-Württemberg (LUBW), Ολλανδία: NaturalisBiodiversityCenterκαι WageningenUniversity, Αγγλία:CardiffUniversity)

.Στόχος αυτών των συνεργασιών είναι η συστηματική παρακολούθηση χιλιάδων ενώσεων σε οργανισμούς από διαφορετικά τροφικά επίπεδα(τόσο στο υδάτινο όσο και στο χερσαίο οικοσύστημα) και τη διάχυση των αποτελεσμάτων αυτών, μέσω του Γερμανικού Υπουργείου Περιβάλλοντος (Umweltbundesamt, UBA) καιδικτύουNORMAN (https://www.norman-network.com/), στις ευρωπαϊκές κανονιστικές αρχές. Επίσης, μέσω των συνεργασιών αυτών, η ομάδα του κ. Θωμαΐδηέχει αναλύσειδείγματα οργανισμών (όπως πιγκουΐνοι και φώκιες) από τα απομονωμένα οικοσυστήματα του Αρκτικού κύκλου και της Ανταρκτικής, με σκοπό την ανίχνευση αναδυόμενων περιβαλλοντικών ρύπων που έχουν προέλθει από την ανθρώπινη δραστηριότητα και έχουν μεταφερθεί στα απομονωμένα αυτά οικοσυστήματα, τα οποία έχουν γίνει πιο προσβάσιματα τελευταία χρόνια λόγω του φαινομένου της κλιματικής αλλαγήςκαι, κατά συνέπεια, πιο περιβαλλοντικά επιβαρυμένα.

Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα των πρόσφατων μελετών της ερευνητικής ομάδας του Καθ. Ν. Θωμαΐδη αναδεικνύουν στην πανίδα την παρουσία «κοκτέιλ» πλήθους χημικών ενώσεων, όπως υπερφθοριωμένες ενώσεις, φαρμακευτικές και φυτοπροστατευτικές ενώσεις μαζί με τα προϊόντα βιομετατροπής τους, ενώ για πολλές από αυτές υπάρχουν ενδείξεις βιοσυσσώρευσης στα ανώτερα επίπεδα της τροφικής αλυσίδας.

Μέσα από τέτοιες μελέτες βιοπαρακολούθησης χημικών ενώσεων και της εφαρμογής τεχνικών αιχμής που διαθέτει το ΕΚΠΑ γίνεται φανερή η πρακτική εφαρμογή της Περιβαλλοντικής Αναλυτικής Χημείας, με σκοπό τη διεύρυνση της τρέχουσας γνώσης σχετικά με την παρουσία των οργανικών ρύπων στο περιβάλλον, την αξιολόγηση της οικοτοξικολογικής τους δράση και τον εντοπισμό σημειακών πηγών ρύπανσης.

Απώτερος στόχος είναι η λήψη μέτρων άμβλυνσης της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, ώστε να προστατευθεί το οικοσύστημα, η διατήρηση της βιοποικιλότητας και η δημόσια υγεία. Επομένως τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν σημαντικό επιστημονικό, θεσμικό, οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο. Με αυτόν τον τρόπο, υποστηρίζεται τόσο η Ευρωπαϊκή στρατηγική της Πράσινης Συμφωνίας και της Διατήρησης της Βιοποικιλότητας, όσο και η κεντρική στρατηγική για την προστασία της δημόσιας υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η οποία αντιμετωπίζει την υγεία των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος ως ενιαίο σύνολο (Ενιαία Υγεία/ One Health).

  • ΠΑΝΙΔΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ
  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πέντε προτάσεις για την ενδυνάμωση της Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα
Πέντε προτάσεις για την ενδυνάμωση της Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα 04 Μαρτίου 2022
Πάνω από 16.000, 56 νεκροί και 389 διασωληνωμένοι 04 Μαρτίου 2022
Πάνω από 16.000, 56 νεκροί και 389 διασωληνωμένοι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φωταγωγήθηκε το κοινοβούλιο για την Παγκόσμια Ημέρα Γλαυκώματος
Επικαιρότητα
11/03/2026 - 00:04

Φωταγωγήθηκε το κοινοβούλιο για την Παγκόσμια Ημέρα Γλαυκώματος

Θεσσαλονίκη: Το έλκος που ξηραίνει τα πλατάνια εμφανίστηκε στον ποταμό Λουδία
Επικαιρότητα
05/03/2026 - 07:23

Θεσσαλονίκη: Το έλκος που ξηραίνει τα πλατάνια εμφανίστηκε στον ποταμό Λουδία

Παγκόσμια ημέρα κατά του HPV: Κλειδί ο εμβολιασμός για τη μείωση των σχετιζόμενων καρκίνων
Health Talk
04/03/2026 - 08:01

Παγκόσμια ημέρα κατά του HPV: Κλειδί ο εμβολιασμός για τη μείωση των σχετιζόμενων καρκίνων

ΣΦΕΕ: Εθνική Στρατηγική για τις Σπάνιες Παθήσεις, η επόμενη πρόκληση για το σύστημα υγείας
Pharma Policy
27/02/2026 - 17:00

ΣΦΕΕ: Εθνική Στρατηγική για τις Σπάνιες Παθήσεις, η επόμενη πρόκληση για το σύστημα υγείας

Τα νέα βήματα για τα σπάνια νοσήματα στην Ελλάδα το 2026
Patient Talk
27/02/2026 - 08:22

Τα νέα βήματα για τα σπάνια νοσήματα στην Ελλάδα το 2026

Παγκόσμια Ημέρα για τις Συγγενείς Καρδιοπάθειες: «Ζούμε, Αγωνιζόμαστε, Ελπίζουμε»
Patient Talk
14/02/2026 - 08:26

Παγκόσμια Ημέρα για τις Συγγενείς Καρδιοπάθειες: «Ζούμε, Αγωνιζόμαστε, Ελπίζουμε»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αγαπηδάκη: «Με το "Προλαμβάνω" εντοπίστηκαν έγκαιρα 200.000 άνθρωποι με ευρήματα καρκίνου ή καρδιαγγειακών νοσημάτων»
Πολιτική Υγείας
17/03/2026 - 14:41
Η κάνναβη δεν αποτελεί αποτελεσματική θεραπεία για τις συνηθισμένες ψυχικές διαταραχές
Υγεία
17/03/2026 - 14:16
TELEIA: UNI-PHARMA και InterMed πιστοποιήθηκαν ως Top Employers 2026 για τέταρτη συνεχή χρονιά
Pharma News
17/03/2026 - 13:53
Γιατί κινδυνεύουν περισσότερο οι γυναίκες από αθλητικούς τραυματισμούς
Health Talk
17/03/2026 - 13:31
Γηριατρική: Η αυξανόμενη ανάγκη για ειδικούς στην υγιή γήρανση στην εποχή της μακροζωίας
Υγεία
17/03/2026 - 13:13
Νέα θεραπευτική επιλογή για την ανεπάρκεια βιταμίνης D από την ELPEN
Pharma News
17/03/2026 - 12:49
Η μειωμένη σωματική άσκηση λόγω υπερθέρμανσης του πλανήτη θα εκτοξεύσει νόσους και θανάτους
Fitness
17/03/2026 - 12:00
Πάρκινσον: Τα συμπτώματα διαφέρουν μεταξύ ανδρών και γυναικών
Υγεία
17/03/2026 - 11:00
Διήμερο κινητοποιήσεων από γιατρούς και νοσηλευτές - Συγκεντρώσεις έξω από το Υπουργείο Υγείας
Πολιτική Υγείας
17/03/2026 - 10:23
Μπλόκο από ομοσπονδιακό δικαστή στην αναδιοργάνωση της εμβολιαστικής πολιτικής με σφραγίδα Τραμπ
Πολιτική Υγείας
17/03/2026 - 10:00
Το άγχος κατά την πρώιμη παιδική ηλικία συνδέεται με πεπτικά προβλήματα μακροπρόθεσμα
Υγεία
17/03/2026 - 08:50
ΙΑΣΩ Θεσσαλίας: Επιτυχημένες ρομποτικές ουρολογικές επεμβάσεις με το σύστημα Da Vinci
Υπηρεσίες Υγείας
17/03/2026 - 07:19
ΕΕΣ και ΠΑΕ Ατρόμητος απέστειλαν ηχηρό μήνυμα κατά του bullying
Ψυχική Υγεία
17/03/2026 - 03:42
Υβριδική ημερίδα «ΦροντίΖΩ Αλλιώς» αφιερωμένη στους περιθάλποντες ατόμων με άνοια
Επικαιρότητα
17/03/2026 - 00:03
ΠΟΥ: Έξι νοσοκομεία του Ιράν έχουν εκκενωθεί - Αντέχει το σύστημα υγείας
Επικαιρότητα
16/03/2026 - 23:17
Εργαζόμενοι στον ΕΟΠΑΕ: «Ακόμα ένα βήμα διάλυσης των κοινοτήτων και της απεξάρτησης»
Ψυχική Υγεία
16/03/2026 - 22:33
ΕΟΔΥ: Ο εμβολιασμός παραμένει κρίσιμος παράγοντας για την αντιμετώπιση της ιλαράς στην Ευρώπη
Υγεία
16/03/2026 - 21:44
Αγγελής: «Έμφαση στην Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας και την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες»
Πολιτική Υγείας
16/03/2026 - 20:42
Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής: Παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και θεραπεία
Health Talk
16/03/2026 - 20:14
ΕΟΟ: Στις 20 Μαρτίου το 2ο Οδοντιατρικό Forum σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Health Talk
16/03/2026 - 19:57
Το Ωνάσειο στο επίκεντρο της εκπαίδευσης στην ανοσολογία μεταμοσχεύσεων
Υπηρεσίες Υγείας
16/03/2026 - 19:23
Δράση για την ανδρική αντισύλληψη: Γιγαντιαίο προφυλακτικό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και βάφλες σε σχήμα πέους
Πολιτική Υγείας
16/03/2026 - 18:42
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας στο Ελσίνκι για την συνάντηση με την Κοινοπραξία EU4MEDTECH
Patient Talk
16/03/2026 - 18:07
Ανοιχτή δράση του ΕΕΣ για την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας την Πέμπτη 19 Μαρτίου στο Σύνταγμα
Επικαιρότητα
16/03/2026 - 17:34
Διαδικτυακή εκδήλωση της ΕΠΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου και τους ασθενείς με άπνοια
Health Talk
16/03/2026 - 17:13
ΠΟΕΔΗΝ: Κάλεσμα σε πανυγειονομική κινητοποίηση την Πέμπτη 19 Μαρτίου
Επικαιρότητα
16/03/2026 - 16:38
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ερευνητές εντόπισαν διαδικασία κυτταρικού θανάτου που παίζει ρόλο στην καταστροφή των νευρώνων
Υγεία
16/03/2026 - 16:06
Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας: Μόλις τέσσερα από τα 288 φαρμακεία έχουν εκτελέσει συνταγές ΦΥΚ
Pharma Policy
16/03/2026 - 15:42
Στίγμα, το πρώτο «πεδίο μάχης» κατά της παχυσαρκίας
Υγεία
16/03/2026 - 15:14
Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: Σειρά εργαλείων από τη Samsung για την αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας
Υπηρεσίες Υγείας
16/03/2026 - 15:03

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παράταση του προγράμματος «Προλαμβάνω» ζητούν οι γιατροί
Πολιτική Υγείας
16/03/2026 - 09:39
Η πλούσια σε λιπαρά διατροφή μπορεί να προκαλέσει "εισβολή" εντερικών βακτηρίων στον εγκέφαλο
Διατροφή
16/03/2026 - 14:22
Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: Σειρά εργαλείων από τη Samsung για την αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας
Υπηρεσίες Υγείας
16/03/2026 - 15:03
Δράση για την ανδρική αντισύλληψη: Γιγαντιαίο προφυλακτικό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και βάφλες σε σχήμα πέους
Πολιτική Υγείας
16/03/2026 - 18:42
Το Ωνάσειο στο επίκεντρο της εκπαίδευσης στην ανοσολογία μεταμοσχεύσεων
Υπηρεσίες Υγείας
16/03/2026 - 19:23
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo