ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής: Πανίδα και χλωρίδα απειλούνται από χημικές ενώσεις στο περιβάλλον

Υγεία
Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής: Πανίδα και χλωρίδα απειλούνται από χημικές ενώσεις στο περιβάλλον
Η 3η Μαρτίου έχει ανακηρυχθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής (World Wildlife Day), με σκοπό την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας για τα θέματα προστασίας της άγριας πανίδας και χλωρίδας.
Παρασκευή, 04/03/2022 - 15:50
News4Health Team News4Health Team

Η ημερομηνία αυτή δεν είναι τυχαία, αφού στις 3 Μαρτίου 1973 υιοθετήθηκε η Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών της Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας (CITES), με σκοπό να εξασφαλιστεί ότι το διεθνές εμπόριο δεν αποτελεί απειλή για την επιβίωση των ειδών.

Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που απειλεί την προστασία και τη διατήρηση της άγριας πανίδας και χλωρίδας του πλανήτη είναι η παρουσία πολυάριθμων χημικών ενώσεων στο περιβάλλον, λόγω των ολοένα και αυξανόμενων ανθρωπογενών δραστηριοτήτων. Η παρουσία των χημικών ενώσεων αυτών στο περιβάλλον και η επίδρασή τους στα οικοσυστήματα, στους οργανισμούς που ζουν μέσα σε αυτά και, κατά συνέπεια, και στην ανθρώπινη υγεία έχουν εγείρει ανησυχίες στην επιστημονική κοινότητα και στις κανονιστικές αρχές.

Τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει προσπάθειες για χρήση οργανισμών από τα ανώτερα επίπεδα της τροφικής αλυσίδας σε μελέτες βιοπαρακολούθησης χημικών ενώσεων, οι οποίοι συλλέγονται νεκροί από Περιβαλλοντικές Τράπεζες Οργανισμών (Environmental Specimen Banks – ESBs) και Μουσεία Φυσικής Ιστορίας (Natural History Museums – NHMs) και αποθηκεύονται για να χρησιμοποιηθούν σε ανάλογες μελέτες.
Οι οργανισμοί από τα ανώτερα επίπεδα της τροφικής αλυσίδας μπορούν να λειτουργήσουν ως οργανισμοί-μοντέλα για την παρακολούθηση χημικών ενώσεων, καθώς, λόγω της θέσης τους στην τροφική αλυσίδα και του σχετικά μεγάλο χρόνου ζωής τους, συσσωρεύουν χημικές ενώσεις, αναλογικά με αυτές που θα συσσώρευε ο ανθρώπινος οργανισμός.

Η οργάνωση μίας πανευρωπαϊκής μελέτης βιοπαρακολούθησης οργανικών περιβαλλοντικών ρύπων σε ανώτερους οργανισμούς είναι υψίστης σημασίας, εξαιτίας την οριζόντιας διαχείρισης των χημικών ενώσεων μέσω της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Τα αποτελέσματα πανευρωπαϊκών μελετών βιοπαρακολούθησης συνεισφέρουν στην αξιολόγηση των μέτρων μείωσης της χρήσης γνωστών περιβαλλοντικών ρύπων μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ταυτόχρονα παρέχει τη γνώση της τρέχουσας περιβαλλοντικής κατάστασης των οικοσυστημάτων και αποτελεί μία έγκαιρη προειδοποίηση πιθανής έκθεσης του ανθρώπινου οργανισμού σε οργανικούς περιβαλλοντικούς ρύπους (βιοσυσσώρευση στα ανώτερα επίπεδα της τροφικής αλυσίδας) και των πιθανών αρνητικών επιδράσεων στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού (εκτίμηση επικινδυνότητας).

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το 2018 ξεκίνησε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFEAPEX(https://lifeapex.eu, 2018-2022), που συγχρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο, στο οποίο συμμετέχουν τράπεζες οργανισμών, αναλυτικά εργαστήρια και κανονιστικές αρχές, με σκοπό τη συστηματική χρήση δεδομένων βιοπαρακολούθησης χημικών ενώσεων σε δείγματα κορυφαίων θηρευτών και θηραμάτων τους για την ορθολογικότερη διαχείριση χημικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και συγκεκριμένα η ερευνητική ομάδα του Καθηγητή Νικόλαου Θωμαΐδη (TraceAnalysisandMassSpectrometryGroup, http://trams.chem.uoa.gr/),έχει καθοριστική συνεισφορά στο πρόγραμμα LIFEAPEX, καθώς λόγω των πρωτοποριακών μεθοδολογιών και των τεχνολογιών αιχμής που διαθέτει, μπορεί να παρακολουθεί ταυτόχρονα χιλιάδες ενώσεις με διαφορετικές χρήσεις και φυσικοχημικές ιδιότητες (φαρμακευτικές ενώσεις, φυτοπροστατευτικές ενώσεις, υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ενώσεις, χημικά βιομηχανιών κ.ά.) σε περιβαλλοντικά δείγματα. Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του ερευνητικού προγράμματοςLIFEAPEXαναλύθηκαν 200 δείγματα κορυφαίων θηρευτών (κυρίως ενυδρίδες, θαλάσσια θηλαστικά -φώκιες, δελφίνια-, γερακίνες) και θηραμάτων τους (ψάρια του γλυκού και του αλμυρού νερού) που είχαν συλλεχθεί από Περιβαλλοντικές Τράπεζες Οργανισμών και Μουσεία Φυσικής Ιστορίας από το 1996-2021 από 20 ευρωπαϊκές χώρες (ανάμεσά τους και η Ελλάδα).

Κατά τη διάρκεια αυτού του προγράμματος πραγματοποιήθηκε μία μοναδική καταγραφή της ρύπανσης από χημικές ενώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού προσδιορίστηκαν για πρώτη φορά εκατοντάδες οργανικοί περιβαλλοντικοί ρύποι, με πολλούς από αυτούς να έχουν τάσεις βιοσυσσώρευσης στα ανώτερα επίπεδα της τροφικής αλυσίδας και, κατά συνέπεια, αυξημένη επικινδυνότητα για τη δημόσια υγεία. Η συνεχής συνεργασία του LIFEAPEXμε τις Ευρωπαϊκές Κανονιστικές Αρχές (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, European Chemical Industry Council (CEFIC), European Food Safety Authority (EFSA), European Chemicals Agency (ECHA)) και η διάδοση των αποτελεσμάτων προς αυτές, έχει ως στόχο την αξιολόγηση των μέτρων για την μείωση της χρήσης χημικών ενώσεων με γνωστές επιβλαβείς επιπτώσεις προς το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία και την τροποποίηση των μέτρων, όπου χρειάζεται, καθώς και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας με την προσθήκη νέων ενώσεων που χρήζουν συστηματικής παρακολούθησης. Στις 14 Ιουνίου 2022 θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο μία εκδήλωση σε ένα ευρύ κοινό, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων από ευρωπαϊκές κανονιστικές αρχές, με σκοπό την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων και συμπερασμάτων που προγράμματος LIFEAPEX που έχουν σαν στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και της άγριας πανίδας.

Παράλληλα, η ομάδα τουΚαθηγητή Νικ. Σ. Θωμαΐδης στο Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από το 2018 μέχρι και σήμερα, έχει αναπτύξει σημαντικές συνεργασίες με τους διεθνείς οργανισμούς OSPAR (https://www.ospar.org/) και HELCOM (https://helcom.fi/), οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την προστασία των οικοσυστημάτων του βορειοανατολικού Ατλαντικού Ωκεανού και της Βαλτικής θάλασσας, αντίστοιχα,με το ICPDR (https://www.icpdr.org/main/activities-projects/joint-danube-survey) υπεύθυνο οργανισμό για την προστασία του Δούναβη, και το και μεινστιτούτα τα οποία συλλέγουν δείγματα οργανισμών από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία:Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research (IZW) καιLandesanstalt für Umwelt, Messungen und Naturschutz Baden-Württemberg (LUBW), Ολλανδία: NaturalisBiodiversityCenterκαι WageningenUniversity, Αγγλία:CardiffUniversity)

.Στόχος αυτών των συνεργασιών είναι η συστηματική παρακολούθηση χιλιάδων ενώσεων σε οργανισμούς από διαφορετικά τροφικά επίπεδα(τόσο στο υδάτινο όσο και στο χερσαίο οικοσύστημα) και τη διάχυση των αποτελεσμάτων αυτών, μέσω του Γερμανικού Υπουργείου Περιβάλλοντος (Umweltbundesamt, UBA) καιδικτύουNORMAN (https://www.norman-network.com/), στις ευρωπαϊκές κανονιστικές αρχές. Επίσης, μέσω των συνεργασιών αυτών, η ομάδα του κ. Θωμαΐδηέχει αναλύσειδείγματα οργανισμών (όπως πιγκουΐνοι και φώκιες) από τα απομονωμένα οικοσυστήματα του Αρκτικού κύκλου και της Ανταρκτικής, με σκοπό την ανίχνευση αναδυόμενων περιβαλλοντικών ρύπων που έχουν προέλθει από την ανθρώπινη δραστηριότητα και έχουν μεταφερθεί στα απομονωμένα αυτά οικοσυστήματα, τα οποία έχουν γίνει πιο προσβάσιματα τελευταία χρόνια λόγω του φαινομένου της κλιματικής αλλαγήςκαι, κατά συνέπεια, πιο περιβαλλοντικά επιβαρυμένα.

Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα των πρόσφατων μελετών της ερευνητικής ομάδας του Καθ. Ν. Θωμαΐδη αναδεικνύουν στην πανίδα την παρουσία «κοκτέιλ» πλήθους χημικών ενώσεων, όπως υπερφθοριωμένες ενώσεις, φαρμακευτικές και φυτοπροστατευτικές ενώσεις μαζί με τα προϊόντα βιομετατροπής τους, ενώ για πολλές από αυτές υπάρχουν ενδείξεις βιοσυσσώρευσης στα ανώτερα επίπεδα της τροφικής αλυσίδας.

Μέσα από τέτοιες μελέτες βιοπαρακολούθησης χημικών ενώσεων και της εφαρμογής τεχνικών αιχμής που διαθέτει το ΕΚΠΑ γίνεται φανερή η πρακτική εφαρμογή της Περιβαλλοντικής Αναλυτικής Χημείας, με σκοπό τη διεύρυνση της τρέχουσας γνώσης σχετικά με την παρουσία των οργανικών ρύπων στο περιβάλλον, την αξιολόγηση της οικοτοξικολογικής τους δράση και τον εντοπισμό σημειακών πηγών ρύπανσης.

Απώτερος στόχος είναι η λήψη μέτρων άμβλυνσης της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, ώστε να προστατευθεί το οικοσύστημα, η διατήρηση της βιοποικιλότητας και η δημόσια υγεία. Επομένως τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν σημαντικό επιστημονικό, θεσμικό, οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο. Με αυτόν τον τρόπο, υποστηρίζεται τόσο η Ευρωπαϊκή στρατηγική της Πράσινης Συμφωνίας και της Διατήρησης της Βιοποικιλότητας, όσο και η κεντρική στρατηγική για την προστασία της δημόσιας υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η οποία αντιμετωπίζει την υγεία των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος ως ενιαίο σύνολο (Ενιαία Υγεία/ One Health).

  • ΠΑΝΙΔΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ
  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πέντε προτάσεις για την ενδυνάμωση της Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα
Πέντε προτάσεις για την ενδυνάμωση της Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα 04 Μαρτίου 2022
Πάνω από 16.000, 56 νεκροί και 389 διασωληνωμένοι 04 Μαρτίου 2022
Πάνω από 16.000, 56 νεκροί και 389 διασωληνωμένοι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παγκόσμια Ημέρα Εργοθεραπείας: Η συμμετοχή είναι δικαίωμα όλων για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς
Υγεία
27/10/2026 - 19:38

Παγκόσμια Ημέρα Εργοθεραπείας: Η συμμετοχή είναι δικαίωμα όλων για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς

WWF: Το 85% των Ελλήνων τάσσεται υπέρ της λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης
Επικαιρότητα
26/10/2026 - 21:03

WWF: Το 85% των Ελλήνων τάσσεται υπέρ της λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

Νέο καμπανάκι από την Greenpeace για τη βιοποικιλότητα: «Απέχουμε πολύ από την επίτευξη των στόχων "30x30"»
Επικαιρότητα
20/10/2026 - 17:24

Νέο καμπανάκι από την Greenpeace για τη βιοποικιλότητα: «Απέχουμε πολύ από την επίτευξη των στόχων "30x30"»

Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς: Ο ΕΕΣ παρουσίασε τη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή
Υγεία
19/10/2026 - 18:28

Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς: Ο ΕΕΣ παρουσίασε τη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή

Δράση ενημέρωσης και εξοικείωσης με την ΚΑΡΠΑ από τον Δήμο Ηρακλείου
Επικαιρότητα
15/10/2026 - 07:27

Δράση ενημέρωσης και εξοικείωσης με την ΚΑΡΠΑ από τον Δήμο Ηρακλείου

Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς: Εκπαιδευτικές δράσεις του ΕΚΑΒ σε όλη την Ελλάδα
Υγεία
13/10/2026 - 16:32

Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς: Εκπαιδευτικές δράσεις του ΕΚΑΒ σε όλη την Ελλάδα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Έλλειψη σιδήρου: Νέα όρια φερριτίνης για έγκαιρη διάγνωση – Τι αλλάζει στις οδηγίες
Υγεία
29/10/2026 - 10:00
Προειδοποίηση για παγκόσμια εξάπλωση του Έμπολα - Τι φοβάται ο επικεφαλής του Αφρικανικού CDC
Πολιτική Υγείας
29/10/2026 - 09:00
Νέα μελέτη αποκαλύπτει τον ξεχωριστό παράγοντα που καθορίζει την ευτυχία
Ψυχική Υγεία
28/10/2026 - 13:19
ΕΣΑμεΑ και ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ζητούν μεγαλύτερη υποστήριξη των ατόμων με Διαβήτη Τύπου 1
Patient Talk
28/10/2026 - 12:48
«Μανιφέστο» ειδικών για την κλιματική αλλαγή: Ζητούν να κηρυχθεί παγκόσμια κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης
Υγεία
28/10/2026 - 12:23
ECDC: Η ανοσοποίηση των νεογνών για τον RSV μπορεί να μειώσει σημαντικά τις νοσηλείες
Υγεία
28/10/2026 - 11:28
28η Οκτωβρίου: Οι νοσηλεύτριες που έγραψαν ιστορία – Η πρώτη Ελληνίδα αλεξιπτωτίστρια
Επικαιρότητα
28/10/2026 - 08:11
ΕΕΣ: Σχεδόν 8.000 γυναίκες εκπαιδεύτηκαν στην αυτοεξέταση μαστού
Υγεία
28/10/2026 - 07:29
Η Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής ζητεί την θεσμική κατοχύρωση των Συμβούλων Ψυχικής Υγείας
Πολιτική Υγείας
28/10/2026 - 03:48
Χανιά: Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση μαθητών Λυκείου σε θέματα έμφυλης βίας
Επικαιρότητα
28/10/2026 - 00:06
Γεωργιάδης: Επίσκεψη στα Χανιά με δύο σημαντικές ανακοινώσεις για την υγεία
Πολιτική Υγείας
27/10/2026 - 21:49
Ιατρική για ταξιδιώτες: Το βασικό φαρμακείο και πότε πρέπει να αναζητήσουμε βοήθεια στο εξωτερικό
Υγεία
27/10/2026 - 21:21
Εξελιγμένη θεραπεία βελτιώνει τα μετεγχειρητικά συμπτώματα του καταρράκτη
Health Talk
27/10/2026 - 20:36
Νέες ειδικότητες και αλλαγές στις προσλήψεις στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς
Επικαιρότητα
27/10/2026 - 20:11
Παγκόσμια Ημέρα Εργοθεραπείας: Η συμμετοχή είναι δικαίωμα όλων για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς
Υγεία
27/10/2026 - 19:38
Το ECDC ενισχύει την task force για τον Έμπολα στην Αφρική μετά τα κρούσματα σε Κένυα και Νιγηρία
Πολιτική Υγείας
27/10/2026 - 18:56
Συναγερμός για ακραία καιρικά φαινόμενα την Τετάρτη - Ποιες περιοχές βρίσκονται στο κόκκινο
Επικαιρότητα
27/10/2026 - 18:09
Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης: Ένας στους τρεις ενήλικες εμφάνισε τη νόσο πριν από τα 18 του
Health Talk
27/10/2026 - 17:54
Προς αναδιοργάνωση οι επιτροπές ελέγχου του ΙΣΑ - Θα συνδράμουν τους μηχανισμούς της Πολιτείας
Πολιτική Υγείας
27/10/2026 - 17:36
ΣΕΙΒ: 40 χρόνια υψηλής ιατρικής τεχνολογίας στην υπηρεσία του συστήματος υγείας
Υπηρεσίες Υγείας
27/10/2026 - 17:13
Με ιδιαίτερο συμβολισμό το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών το διήμερο 30 & 31 Οκτωβρίου
Patient Talk
27/10/2026 - 16:52
Το νέο τηλεοπτικό spot του ΠΦΣ για τον αντιγριπικό εμβολιασμό
Υγεία
27/10/2026 - 16:31
Αγαπηδάκη: «Ενίσχυση και 24ωρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Αγίων Αναργύρων»
Πολιτική Υγείας
27/10/2026 - 16:13
Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή: Τα ηλικιακά όρια και τα μεγάλα διλήμματα της βιοηθικής
Πολιτική Υγείας
27/10/2026 - 16:00
Αντιδράσεις εργαζομένων στον ΕΟΠΑΕ για τη μετακίνηση θεραπευτή από τις φυλακές Κορυδαλλού
Πολιτική Υγείας
27/10/2026 - 15:39
Πρωτεΐνη: Πότε η μεγάλη πρόσληψη μπορεί να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό
Health Talk
27/10/2026 - 15:00
Ιατρική και Τεχνητή Νοημοσύνη: Ο κίνδυνος του «never-skilling» στην εκπαίδευση των γιατρών
Digital Health
27/10/2026 - 14:00
Θεμιστοκλέους: Σύσταση για εμβολιασμό κατά της γρίπης και της COVID-19
Πολιτική Υγείας
27/10/2026 - 13:40
ΛΔ Κονγκό: Περισσότερα από 10.000 είναι πλέον τα κρούσματα του 'Εμπολα
Επικαιρότητα
27/10/2026 - 13:00
Χειμερινή κόπωση και πεσμένη διάθεση: Πώς επηρεάζει το λιγότερο φως τον οργανισμό
Ψυχική Υγεία
27/10/2026 - 12:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Φάρμακο για τη στυτική δυσλειτουργία δείχνει να βοηθάει στην αναγέννηση των μυών
Υγεία
27/10/2026 - 10:00
Υπνική άπνοια: Νέο φάρμακο για την παχυσαρκία μείωσε τις διακοπές της αναπνοής έως και 52%
Υγεία
26/10/2026 - 13:00
Δ Φιλιώτης: Διαδρομή 62 χρόνων στο φάρμακο με έντονο αποτύπωμά στην ελληνική φαρμακευτική ιστορία
Pharma News
26/10/2026 - 10:52
Δέκα μύθοι και παρανοήσεις για τη διαλειμματική νηστεία - Απαντήσεις σε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε
Διατροφή
26/10/2026 - 18:59
Επιστολή του ΙΣΑ προς τον ΕΟΠΥΥ για την εφαρμογή του Ψηφιακού Αποθετηρίου Εξετάσεων
Πολιτική Υγείας
26/10/2026 - 18:09
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo