ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ένας στους 10 Έλληνες έχει κερατόκωνο, αλλά δεν το γνωρίζει

Υγεία
Ένας στους 10 Έλληνες έχει κερατόκωνο, αλλά δεν το γνωρίζει
Ένας στους δέκα Έλληνες πάσχει από μία εκφυλιστική νόσο των ματιών η οποία παραμορφώνει τον επιφανειακό χιτώνα τους και προκαλεί πολύ υψηλή μυωπία και αστιγματισμό, σύμφωνα με νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο 55ο Πανελλήνιο Οφθαλμολογικό Συνέδριο.
Σάββατο, 04/06/2022 - 08:00
Γιώργος Παπαϊωάννου Γιώργος Παπαϊωάννου

Δυστυχώς, όμως, οι περισσότεροι από τους ασθενείς αυτούς δεν γνωρίζουν για την πάθησή τους, διότι δεν εξετάστηκαν ποτέ γι' αυτήν, ανέφεραν οι ερευνητές, οι οποίοι πλέον εισηγούνται να αρχίσει να εφαρμόζεται προληπτικός έλεγχος του πληθυσμού.

Η εν λόγω νόσος είναι ο κερατόκωνος, κατά τον οποίο παρατηρείται παθολογική λέπτυνση των ινών κολλαγόνου στον κερατοειδή χιτώνα του οφθαλμού. Η λέπτυνση προκαλεί αστάθεια και αλλαγή του σχήματος του κερατοειδούς, ο οποίος από σφαιρικός γίνεται κωνικός.

Ο κωνικός κερατοειδής έχει πολύ λεπτό πάχος, καθώς μειώνεται κεντρικά από τα φυσιολογικά 550 μικρόμετρα (μm) σε λιγότερα από 300 μm. Το μικρόμετρο (ή μικρόν) ισούται με ένα εκατομμυριοστό του μέτρου. Ο κωνικός κερατοειδής έχει επίσης σημαντικά παραμορφω¬μένη πρόσθια και οπίσθια επιφάνεια.

Οι αλλαγές αυτές προκαλούν μη ομαλή και σημαντικά αυξημένη κυρτότητα, κυρίως κεντρικά. Αυτό δημιουργεί πολύ μεγάλη μυωπία και σημαντικό αστιγματισμό. Ένας τέτοιος κερατοειδής έχει ως αποτέλεσμα η διάθλαση του φωτός στον οφθαλμό να είναι ανώμαλη και το είδωλο να είναι πολύ ασαφές.

Η νόσος εξελίσσεται συνήθως με ταχύ ρυθμό στις ηλικίες 15-35 ετών και στη συνέχεια βραδέως έως ότου σταθεροποιηθεί. Στις περισσότερες περιπτώσεις αρχίζει στην εφηβεία και σταθεροποιείται μετά την ηλικία των περίπου 45 ετών.

Ο κετατόκωνος προκαλεί μυωπία

Στα αρχικά στάδιά του ο κερατόκωνος προκαλεί μυωπία που αλλάζει συνεχώς και συνοδεύεται από ολοένα αυξανόμενο αστιγματισμό. Αυτή η αρχική,συνεχής αλλαγή είναι που μπορεί να ευαισθητοποιήσει τον οφθαλμίατρο για να εκτελέσει ειδικές εξετάσεις και να θέσει τη διάγνωση. Ωστόσο η νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ο κερατόκωνος πολύ συχνά δεν γίνεται αντιληπτός.

Η ελλιπής διάγνωση μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, διότι στα τελικά στάδιά του ο κερατόκωνος μπορεί να χρειαστεί μεταμόσχευση κερατοειδούς για να αντιμετωπιστεί. Στην πραγματικότητα, η συγκεκριμένη οφθαλμοπάθεια αποτελεί τον κύριο λόγο μεταμόσχευσης κερατοειδή παγκοσμίως, αλλά και στη χώρα μας.

Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 1.450 ανθρώπους, ηλικίας 60 ετών και πάνω, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε εγχείρηση για καταρράκτη την περίοδο 2017-2021. Εκτός από τις καθιερωμένες εξετάσεις για τον καταρράκτη, είχαν επίσης πραγματοποιηθεί εξειδικευμένες εξετάσεις που ανιχνεύουν και τον κερατόκωνο.

Το 11% Ελλήνων έπασχε από κετατόκωνο

Τα ευρήματα των εξετάσεων αξιολόγησαν πέντε διαφορετικοί ειδικοί (δύο χειρουργοί-οφθαλμίατροι και τρεις οπτομέτρες). Όπως διαπίστωσαν, οι 159 από τους ηλικιωμένους (το 11%) έπασχαν από κερατόκωνο, ενώ άλλοι 377 (ποσοστό 26%) είχαν αλλοιώσεις (π.χ. ακανόνιστη παχυμετρία) ύποπτες για κερατόκωνο αλλά λιγότερο σαφείς.

Τα ευρήματα αυτά είναι εντυπωσιακά, δεδομένου ότι παγκοσμίως η συχνότητα του κερατόκωνου υπολογίζεται σε 1 περιστατικό ανά 1.000 ή 2.000 άτομα του γενικού πληθυσμού. Όμως η ερευνητική ομάδα που πραγματοποίησε τη νέα μελέτη, εξέφραζε εδώ και χρόνια αμφιβολίες για το κατά πόσον ισχύει κάτι τέτοιο στον ελληνικό πληθυσμό.

«Επί σειρά ετών αναφέραμε στα ιατρικά συνέδρια ότι στη δική μας κλινική εμπειρία η επίπτωση του κερατόκωνου είναι πολλαπλάσια από αυτήν που αναφέρεται στην παγκόσμια βιβλιογραφία», ανέφερε στο συνέδριο ο επικεφαλής ερευνητής δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, Χειρουργός-Οφθαλμίατρος, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision και καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. «Διαπιστώσαμε ότι αυτή η κλινική παρατήρηση είναι αληθής, δεδομένου ότι σε ένα τυχαίο δείγμα του πληθυσμού, σε ανθρώπους που βρίσκονταν στην έβδομη και όγδοη δεκαετία της ζωής, συνυπήρχε κλινικός κερατόκωνος σε 1 στις 10 περιπτώσεις και μάλιστα δίχως να έχει ποτέ διαγνωστεί στους περισσότερους. Επιπλέον, στον1 στους 4 υπάρχουν σημαντικές αντικειμενικές ενδείξεις για την ύπαρξη ή προδιάθεση για κερατόκωνο, κάτι που αποτελεί επαναστατική διαγνωστική πληροφορία.

H διάγνωση του κερατόκωνου στους 1.450 συμμετέχοντες έγινε με βάση τα πιο αυστηρά και παγκόσμια κριτήρια, με τομογραφική ανάλυση του κερατοειδούς», εξήγησε ο κ. Κανελλόπουλος. Υπογράμμισε ακόμα ότι το δείγμα των ασθενών που εντάχθηκαν στη μελέτη «είναι αρκετά μεγάλο, ώστε να έχει πολύ μεγάλη στατιστική σημασία». Και πρόσθεσε πως με βάση τα νέα δεδομένα «πρέπει η ελληνική οφθαλμολογική κοινότητα στο σύνολό της, αλλά και η παγκόσμια οφθαλμολογική κοινότητα, να αναθεωρήσουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται ο κερατόκωνος, διότιειδικά στη χώρα μας αυτός μπορεί να αφορά τον 1 στους 3 Έλληνες».

Ο προληπτικός πληθυσμιακός έλεγχος μπορεί να παράσχει σημαντικά οφέλη στους ασθενείς, εκτίμησε ο καθηγητής. «Εάν γίνει συστηματική προσπάθεια από όλη την οφθαλμολογική κοινότητα στη χώρα μας και εντοπίσουμε εγκαίρως τους πάσχοντες, ειδικά στα χρόνια της εφηβείας, μπορούμε όπου χρειάζεται να εφαρμόσουμε θεραπευτικές μεθόδους, όπως η διασύνδεση κερατοειδή, που θα εμποδίσουν την περαιτέρω εξέλιξη του κερατόκωνου και θα εξαλείψουν σε πολλές περιπτώσεις την ανάγκη για χειρουργικές επεμβάσεις ή μεταμοσχεύσεις κερατοειδή», επισήμανε.

Ακόμα, όμως, και η όψιμη διάγνωση του κερατόκωνου, δηλαδή σε μεσήλικες και ηλικιωμένους, παρέχει σημαντικά οφέλη. Ο κερατόκωνος πιστεύεται ότι έχει γενετική συνιστώσα, επομένως αν διαγνωστεί ακόμα και σε έναν άνθρωπο ηλικίας 70 ετών, η προσοχή των ιατρών θα στραφεί στα νεότερα μέλη της οικογένειάς του.

«Θεωρούμε ότι η εργασία αυτή αποτελεί παγκόσμια πρωτιά και πρέπει να ενημερωθούν οι συμπολίτες μας για το πόσο κρίσιμα είναι τα ευρήματά της ως πληροφορία. Επιπλέον, τα δεδομένα μας είναι αρκετά ισχυρά, ώστε να προωθήσουν τον έλεγχο ρουτίνας για τη νόσο στον ελληνικό πληθυσμό, ειδικά στην εφηβεία και να γίνεται προσεκτικός έλεγχος όταν εξετάζεται το ενδεχόμενο της διόρθωσης με λέιζερ», κατέληξε ο κ. Κανελλόπουλος.

Τελευταία τροποποίηση στις 03/06/2022 - 14:00
  • ΚΕΡΑΤΟΚΩΝΟΣ
  • ΜΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δυσπαρευνία: Πώς βοηθούν τα sex toys;
Δυσπαρευνία: Πώς βοηθούν τα sex toys; 05 Ιουνίου 2022
Νέα εφαρμογή κινητού «σκανάρει» τα νεογέννητα και εντοπίζει με επιτυχία τον ίκτερο 03 Ιουνίου 2022
Νέα εφαρμογή κινητού «σκανάρει» τα νεογέννητα και εντοπίζει με επιτυχία τον ίκτερο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κερατόκωνος και διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια: Νεότερες εξελίξεις σε διάγνωση και θεραπεία
Health Talk
30/11/2025 - 11:16

Κερατόκωνος και διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια: Νεότερες εξελίξεις σε διάγνωση και θεραπεία

Πρώτη επιτυχημένη επέμβαση αλλαγής χρώματος ματιών στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
25/11/2025 - 12:00

Πρώτη επιτυχημένη επέμβαση αλλαγής χρώματος ματιών στην Ελλάδα

Τι είναι ο κερατόκωνος και γιατί ο έλεγχος θα πρέπει να ξεκινάει από την εφηβεία!
Health Talk
12/11/2025 - 14:18

Τι είναι ο κερατόκωνος και γιατί ο έλεγχος θα πρέπει να ξεκινάει από την εφηβεία!

Γλαύκωμα: Οι δύο ουσίες που μπορούν να εμποδίσουν την τύφλωση
Υγεία
06/11/2025 - 16:06

Γλαύκωμα: Οι δύο ουσίες που μπορούν να εμποδίσουν την τύφλωση

Οι απεικονιστικές εξετάσεις στα μάτια μπορούν να αποκαλύψουν ενδείξεις για καρδιολογικά προβλήματα
Υγεία
27/10/2025 - 19:00

Οι απεικονιστικές εξετάσεις στα μάτια μπορούν να αποκαλύψουν ενδείξεις για καρδιολογικά προβλήματα

Φυτικό συστατικό που προστατεύει τα μάτια ενισχύει τα κύτταρα και στην καταπολέμηση του καρκίνου
Διατροφή
03/09/2025 - 13:00

Φυτικό συστατικό που προστατεύει τα μάτια ενισχύει τα κύτταρα και στην καταπολέμηση του καρκίνου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η EFPIA και η Vaccines Europe στηρίζουν το σχέδιο «Safe Hearts» της ΕΕ
Pharma Policy
16/12/2025 - 21:32
Ο ΙΣΑ ζητεί την εξαίρεση των προσωπικών ιατρών από την υποχρέωση των κατ’ οίκον επισκέψεων
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 20:52
«Safe Hearts»: Το σχέδιο της Κομισιόν για την καρδιαγγειακή υγεία και τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα
Πολιτική Υγείας
16/12/2025 - 19:59
Πώς σχετίζεται η οστεοπόρωση με το αδυνάτισμα - Ο ρόλος της διατροφής και της άσκησης
Health Talk
16/12/2025 - 19:16
Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Έξυπνες εναλλακτικές για ένα πιο υγιεινό εορταστικό μενού
Διατροφή
16/12/2025 - 18:49
ΑμΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ: Σημαντική επιστημονική διάκριση για το πρόγραμμα «Parent2Parent Support»
Patient Talk
16/12/2025 - 18:07
Θεσσαλονίκη: Αναβαθμίζεται η πυροπροστασία των νοσοκομείων Γιαννιτσών, Έδεσσας και Νάουσας
Πολιτική Υγείας
16/12/2025 - 17:43
Συνάντηση της ΕΟΟ με τον Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ για τρέχοντα ζητήματα των οδοντιάτρων
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 17:18
Γιατροί του Κόσμου: Εγκαινιάστηκε το Ανοικτό Κέντρο Παιδιών στη Θεσσαλονίκη
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 16:56
Πέντε νέα μέτρα από το Ευρωκοινοβούλιο για την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού με κρίσιμα φάρμακα
Pharma Policy
16/12/2025 - 16:37
Ο Πνευμονολόγος και τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα στο επίκεντρο του 34ου συνεδρίου της ΕΠΕ
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 16:12
Συνάντηση ΕΟΦ-ΕΝΑΣΕΛ για τις ελλείψεις φαρμάκων και τις κλινικές μελέτες
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 15:48
Επιστολή ΙΣΑ στον ΕΟΠΥΥ για τη νέα σύμβαση των Προσωπικών Ιατρών
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 15:33
Καταγγελία γονέων και κηδεμόνων για καθυστερήσεις και περικοπές στις αποζημιώσεις θεραπειών παιδιών ΑμεΑ
Patient Talk
16/12/2025 - 15:18
Τι δείχνει ο ρόλος που παίξατε στο χριστουγεννιάτικο σχολικό σκετσάκι για την προσωπικότητα σας
Ψυχική Υγεία
16/12/2025 - 15:00
Η χορτοφαγική και vegan διατροφή στερεί ύψος και βάρος από τα παιδιά αλλά βοηθά στην καρδιακή τους υγεία
Διατροφή
16/12/2025 - 14:00
Πώς το μαλακτικό στην πλύση μπορεί να σαμποτάρει την υγεία αλλά και την ανθεκτικότητα των ρούχων
Υγεία
16/12/2025 - 13:00
Εξέταση καλπροτεκτίνης: Οι πάσχοντες από Crohn και ελκώδη κολίτιδα καταγγέλλουν τη μη αποζημίωση της
Patient Talk
16/12/2025 - 12:00
Τα έξι συμπτώματα κατάθλιψης στη μέση ηλικία που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας
Ψυχική Υγεία
16/12/2025 - 11:00
24ωρη απεργία ΑΔΕΔΥ: Συμμετέχουν οι νοσοκομειακοί γιατροί
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 10:54
Ανατροπή σε όσα γνωρίζαμε για τον καρκίνο και το αλκοόλ - Τι δείχνει νέα έρευνα
Υγεία
16/12/2025 - 10:00
Γονόρροια: Εγκρίθηκαν δύο νέα αντιβιοτικά που χαιρετίζονται ως απάντηση κατά της μικροβιακής αντοχής
Pharma Policy
16/12/2025 - 09:00
Νέα ελπίδα από κλινική μελέτη για ασθενείς με υποτροπιάζον ανθεκτικό Πολλαπλούν Μυέλωμα
Υγεία
16/12/2025 - 07:23
Coca-Cola 3Ε και Γιατροί του Κόσμου προσφέρουν γεύματα σε Αττική, Δυτική και Βόρεια Ελλάδα
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 03:41
ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ: Αναγκαία η ουσιαστική αναπροσαρμογή των αμοιβών των συμβεβλημένων ιατρών
Επικαιρότητα
16/12/2025 - 00:11
Οικονομική ενίσχυση 187 εκατ. ευρώ σε κτηνοτρόφους που έχουν πληγεί από την ευλογιά μέχρι τέλος του 2025
Επικαιρότητα
15/12/2025 - 23:18
Δράση προληπτικού ελέγχου υγείας, διοργανώνει ο Δήμος Χανίων στις 18 και 22 Δεκεμβρίου
Πολιτική Υγείας
15/12/2025 - 22:13
EMA-CHMP: Πράσινο φως για επτά νέα φάρμακα και επεκτάσεις ενδείξεων σε 12 ακόμη
Pharma Policy
15/12/2025 - 21:56
Μπορεί να εμφανισθεί αστιγματισμός καθώς μεγαλώνουμε; Ειδικός έχει τις απαντήσεις...
Health Talk
15/12/2025 - 21:09
Νέα μελέτη συνδέει τα σολάριουμ με τριπλάσιο κίνδυνο μελανώματος και εκτεταμένες μεταλλάξεις στο DNA
Υγεία
15/12/2025 - 20:32

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σούπερ γρίπη στη Βρετανία: Τελικά πόσο επικίνδυνη και πρωτοφανής είναι;
Υγεία
15/12/2025 - 10:00
Ο καρκίνος «νίκησε» τον γνωστό ηθοποιό Αλμπέρτο Εσκενάζυ στα 73 του
Επικαιρότητα
15/12/2025 - 18:17
Facelift: Αποκατάσταση με φυσικό αποτέλεσμα, χωρίς υπερβολές
Ομορφιά
15/12/2025 - 16:29
Δωρητές σπέρματος και ωαρίων στην Ευρώπη: Τι αλλάζει με τον κανονισμό SoHO και τι παραμένει άλυτο
Πολιτική Υγείας
15/12/2025 - 12:25
Οι κορυφαίες ιατρικές έρευνες του 2025 σύμφωνα με το περιοδικό JAMA
Υγεία
15/12/2025 - 12:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo