ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι φέρνει τον Ιανουάριο η Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας στα αντικαρκινικά φάρμακα

Πολιτική Υγείας
FREEPIK
Η επικεφαλής της μονάδας Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάγια Μάθιους (Maya Matthews), εξηγεί με απλά λόγια όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς αλλά και οι επαγγελματίες υγείας για τις προετοιμασίες ενόψει της νέας χρονιάς σε κρίσιμα ζητήματα.
Τετάρτη, 30/10/2024 - 19:41
— Photo: FREEPIK
News4Health Team News4Health Team

Συγκεκριμένα, ενόψει του Ιανουαρίου 2025, όταν και θα ξεκινήσουν οι κοινές κλινικές αξιολογήσεις για τα φάρμακα για τον καρκίνο και τα φάρμακα προηγμένων θεραπειών, η κυρία Μάγια Μάθιους μιλάει για την αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας (HTA) γενικά και για το πώς η συνεργασία σε επίπεδο ΕΕ ωφελεί τους ασθενείς, τα κράτη μέλη και τους προγραμματιστές τεχνολογιών υγείας σε όλη την Ευρώπη. Επιπλέον, η υψηλόβαθμη αξιωματούχος ενημερώνει και για τις νέες εκτελεστικές πράξεις της Κομισιόν.σχετικά με τα δύο αυτά ζητήματα

Στο πρωταρχικό ερώτημα τι είναι η Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας η κυρία Μάθιους αναφέρει πως «είναι ένας τρόπος αξιολόγησης του πρόσθετου οφέλους μιας νέας τεχνολογίας σε σύγκριση με την υπάρχουσα θεραπεία. Οι παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη κατά την ΗΤΑ δεν περιλαμβάνουν μόνο ιατρικές εκτιμήσεις και εκτιμήσεις ασφάλειας αλλά και οικονομικές, κοινωνικές και ηθικές εκτιμήσεις. Η «τεχνολογία» που αναφέρεται στην ΗΤΑ είναι ευρεία και δεν περιορίζεται σε «υψηλή τεχνολογία» όπως η καινοτομία της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά περιλαμβάνει φάρμακα και ιατρικές συσκευές όπως βηματοδότες και προθέσεις ισχίου και μπορεί να καλύπτει ακόμη και ιατρικές διαδικασίες» και προσθέτει «Η HTA συγκρίνει μια νέα τεχνολογία όσον αφορά την κλινική αποτελεσματικότητα, το κόστος και άλλα οφέλη με την τρέχουσα θεραπευτική επιλογή. Δεν διαφέρει από κάτι που κάνουμε όλοι μας στην προσωπική μας ζωή, όπως όταν αποφασίζουμε πόσο θα θέλαμε να πληρώσουμε για έναν νέο υπολογιστή ή ένα νέο χειμερινό παλτό ή αν είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε αυτό που ήδη έχουμε».

«Δικαιοσύνη και διαφάνεια»

Σε ό,τι αφορά το κέρδος από τη συμμετοχή της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις τονίζει τα εξής: «Τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων HTA επηρεάζουν τις οικονομικές αποφάσεις, τα ασφαλιστήρια συμβόλαια και την κάλυψη από την κοινωνική ασφάλιση. Σήμερα, κάθε κράτος μέλος διεξάγει αξιολογήσεις μόνο του, χρησιμοποιώντας τους δικούς του πόρους, και σε πολλές περιπτώσεις κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά που έχει ήδη κάνει ή πρόκειται να κάνει μια γειτονική χώρα. Για να παρέχει στους ασθενείς σε ολόκληρη την ΕΕ τις πιο αποτελεσματικές και οικονομικά αποδοτικές διαθέσιμες θεραπείες και φάρμακα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται εδώ και πολλά χρόνια για να μειώσει αυτή την αλληλεπικάλυψη και να την καταστήσει πιο δίκαιη και διαφανή. Η διαδικασία έγκρισης φαρμάκων και θεραπειών ξεκινά από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ο οποίος πρέπει να κάνει μια αξιολόγηση οφέλους/κινδύνου πριν επιτραπεί η κυκλοφορία οποιουδήποτε φαρμάκου στην αγορά της ΕΕ. Αυτό παραμένει αμετάβλητο. Αυτό που αλλάζει είναι ότι παράλληλα, μέσω του κανονισμού της ΕΕ για τον HTA, οι αρχές HTA των κρατών μελών θα διενεργούν κοινές κλινικές αξιολογήσεις, οι οποίες θα ολοκληρώνονται 30 ημέρες μετά την έγκριση του φαρμάκου».

Συνεχίζοντας η κυρία Μάθιους επισημαίνει ότι «αυτές οι κοινές κλινικές αξιολογήσεις θα ζητούν τη συμβολή ασθενών, κλινικών ιατρών και άλλων σχετικών εμπειρογνωμόνων. Αυτός θα είναι ένας νέος τρόπος εργασίας, καθώς αυτό δεν συμβαίνει πάντα στις εθνικές αξιολογήσεις. Μετά την ολοκλήρωση της κοινής κλινικής αξιολόγησης, οι εθνικοί φορείς HTA βγάζουν τα δικά τους συμπεράσματα και προσθέτουν τυχόν οικονομικές και κοινωνικές πτυχές των οφελών της νέας τεχνολογίας. Ο ρόλος της Επιτροπής είναι να διευκολύνει τις κοινές εργασίες της ΕΕ διασφαλίζοντας την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας μέσω μιας ειδικής πλατφόρμας ΤΠ ΗΤΑ και παρέχοντας βασικές υπηρεσίες, όπως ο εντοπισμός των ασθενών, των κλινικών εμπειρογνωμόνων και ο έλεγχος της ορθής ολοκλήρωσης των διαφόρων βημάτων. Οι αρχές HTA των κρατών μελών αναλαμβάνουν την επιστημονική εργασία. Εμείς εργαζόμαστε ως ομάδα που φέρνει σε επαφή τους εμπειρογνώμονες των κρατών μελών, τους ασθενείς, τους κλινικούς ιατρούς και τις εταιρείες ή τους προγραμματιστές τεχνολογιών υγείας. Διαθέτουμε επίσης ένα δίκτυο ενδιαφερομένων φορέων HTA, το οποίο συναντάται με την ομάδα συντονισμού HTA δύο φορές το χρόνο».

Η γραφειοκρατία και ο ρόλος των ασθενών

Στο ερώτημα αν αυτό το επιπλέον βήμα προσθέσει περισσότερη γραφειοκρατία στις διαδικασίες η αξιωματούχος της Κομισιόν είναι κατηγορηματική: «Όχι, ο στόχος είναι να εξοικονομηθεί χρόνος, προσπάθεια και πόροι τόσο από τα κράτη μέλη όσο και από τους υπεύθυνους ανάπτυξης τεχνολογιών υγείας για να γίνει αυτή η κοινή κλινική αξιολόγηση σε επίπεδο ΕΕ. Θα καταστήσει την όλη διαδικασία πιο διαφανή και θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να έχουν έγκαιρη πρόσβαση στα ίδια κλινικά στοιχεία σε ολόκληρη την ΕΕ, ορισμένα από τα οποία δεν διαθέτουν σήμερα αυτές τις πληροφορίες. Πραγματικά βλέπουμε τον κανονισμό ως ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός, και έχουμε ήδη κάνει μικρά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση εδώ και πολλά χρόνια μέσω εθελοντικών δράσεων μεταξύ των κρατών μελών μέσω του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ έργου EUnetHTA».

Όσον αφορά το όφελος για τους ασθενείς η κυρία Μάθιους εξηγεί ότι «ο απώτερος στόχος, όπως πάντα, είναι να βοηθήσουμε τους ασθενείς σε ολόκληρη την ΕΕ να έχουν έγκαιρη πρόσβαση στις πιο αποτελεσματικές και αποδοτικές θεραπείες και φάρμακα. Πιστεύουμε ότι η παροχή πληροφοριών σχετικά με τη σχετική αποτελεσματικότητα σε τόσο πρώιμο στάδιο μπορεί σίγουρα να βοηθήσει στην επίτευξη αυτού του στόχου. Όπως αναφέρεται στην πρόσφατη έκθεση του καθηγητή Ντράγκι για το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, ο κανονισμός HTA αναμένεται να αποφέρει κέρδη αποτελεσματικότητας κατά την προετοιμασία των εθνικών αποφάσεων για την τιμολόγηση και την επιστροφή των δαπανών και να διευκολύνει την ταχύτερη πρόσβαση στα φάρμακα».

Προηγούμενα και επόμενα βήματα

«Αυτό που έχουμε ολοκληρώσει μέχρι στιγμής -και ήταν ένας τεράστιος όγκος δουλειάς- ήταν να δημιουργήσουμε ολόκληρο το σύστημα διακυβέρνησης και να παράσχουμε σαφείς κανόνες σχετικά με τη σύγκρουση συμφερόντων, την ανταλλαγή εμπιστευτικών πληροφοριών με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και τα διάφορα στάδια που εμπλέκονται στις κοινές κλινικές αξιολογήσεις. Αυτά είναι γνωστά ως εκτελεστικοί κανονισμοί», αναφέρει η κυρία Μάθιους και προσθέτει ότι «από τις 12 Ιανουαρίου 2025, όλα τα νέα αντικαρκινικά φάρμακα και οι προηγμένες θεραπείες που ζητούν άδεια κυκλοφορίας από τον ΕΜΑ θα υπόκεινται σε κοινή κλινική αξιολόγηση. Από το 2028, θα ισχύει για τα ορφανά φάρμακα και από το 2030 θα εφαρμόζεται σε όλα τα νέα φάρμακα. Από το 2026 θα αξιολογούνται επίσης επιλεγμένα ιατροτεχνολογικά προϊόντα υψηλού κινδύνου».

Καταλήγοντας η αξιωματούχος επισημαίνει πως «τα επόμενα χρόνια, όλοι όσοι εργάζονται στον τομέα του HTA πρόκειται να έχουν μια πολυάσχολη αλλά συναρπαστική περίοδο υλοποιώντας τον κανονισμό στην πράξη, τηρώντας τις νέες υποχρεώσεις και μαθαίνοντας από κοινού».

  • ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΦΑΡΜΑΚΑ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ
  • ΚΟΜΙΣΙΟΝ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ονοματοδοσία της ανακαινισμένης Μονάδας Μαστού του Νοσοκομείου «Μεταξά» σε «Κυριάκος Καλογεράκος»
Ονοματοδοσία της ανακαινισμένης Μονάδας Μαστού του Νοσοκομείου «Μεταξά» σε «Κυριάκος Καλογεράκος» 30 Οκτωβρίου 2024
Στο νέο Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο Γεωργιάδης και Θεμιστοκλέους 30 Οκτωβρίου 2024
Στο νέο Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο Γεωργιάδης και Θεμιστοκλέους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας: Όταν το λίπος "ταΐζει" τον καρκίνο
Υγεία
04/03/2026 - 15:14

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας: Όταν το λίπος "ταΐζει" τον καρκίνο

Παγκόσμια ημέρα κατά του HPV: Κλειδί ο εμβολιασμός για τη μείωση των σχετιζόμενων καρκίνων
Health Talk
04/03/2026 - 08:01

Παγκόσμια ημέρα κατά του HPV: Κλειδί ο εμβολιασμός για τη μείωση των σχετιζόμενων καρκίνων

Έξυπνο τσιρότο παρακολουθεί με ανώδυνο τρόπο το ανοσοποιητικό
Υγεία
03/03/2026 - 09:00

Έξυπνο τσιρότο παρακολουθεί με ανώδυνο τρόπο το ανοσοποιητικό

Η εγγύτητα σε σταθμούς πυρηνικής ενέργειας συνδέεται με αυξημένη θνησιμότητα από καρκίνο
Υγεία
02/03/2026 - 09:00

Η εγγύτητα σε σταθμούς πυρηνικής ενέργειας συνδέεται με αυξημένη θνησιμότητα από καρκίνο

Φάρμακα για την απώλεια βάρους: Τα θετικά τους, οι κίνδυνοι και η σημασία της σοβαρής χορήγησης
Υγεία
01/03/2026 - 09:02

Φάρμακα για την απώλεια βάρους: Τα θετικά τους, οι κίνδυνοι και η σημασία της σοβαρής χορήγησης

Καρκίνος: Η επίδραση Breaking Bad είναι πραγματική
Ψυχική Υγεία
27/02/2026 - 11:30

Καρκίνος: Η επίδραση Breaking Bad είναι πραγματική

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η απώλεια φαιάς ουσίας στην εγκυμοσύνη θολώνει το μυαλό αλλά βοηθάει το δεσμό μαμάς- παιδιού
Υγεία
05/03/2026 - 09:00
Θεσσαλονίκη: Το έλκος που ξηραίνει τα πλατάνια εμφανίστηκε στον ποταμό Λουδία
Επικαιρότητα
05/03/2026 - 07:23
ΙΣΠ: Ωρολογιακή «βόμβα» η παχυσαρκία για τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
05/03/2026 - 03:38
Οι κατευθύνσεις πολιτικής που προέκυψαν από το 9ο συνέδριο του ΠΣΕΥ - «Η Δημόσια Υγεία κρίνεται στην κοινότητα...»
Επικαιρότητα
05/03/2026 - 00:04
Ποιες ανασφάλειες οδηγούν σε κατάθλιψη και πώς αντιμετωπίζονται
Ψυχική Υγεία
04/03/2026 - 22:49
FairLife LCC: Πρωταγωνιστής ο Γιώργος Καραμίχος στο νέο τηλεοπτικό της μήνυμα για τον καρκίνο του πνεύμονα
Patient Talk
04/03/2026 - 22:04
Σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο «Αττικόν» για την υποστελέχωση των (ανακαινισμένων) ΤΕΠ
Επικαιρότητα
04/03/2026 - 21:37
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας: Φάρμακα ή χειρουργείο για την αντιμετώπισή της;
Health Talk
04/03/2026 - 21:03
Τα κατάφερε το βρέφος με μηνιγγίτιδα στην Πάτρα: «Μια ακόμα μικρή νίκη του ΕΣΥ»
Επικαιρότητα
04/03/2026 - 20:24
Προσφυγή στο ΣτΕ από την ΕΑΕ κατά της απόφασης για την ειδικότητα της «Νευροεπεμβατικής Ιατρικής»
Πολιτική Υγείας
04/03/2026 - 19:19
Johnson & Johnson MedTech: Νέα εποχή στην αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής με την πλατφόρμα VARIPULSE
Digital Health
04/03/2026 - 18:32
Ελληνικό Κέντρο Συναισθημάτων: Οδηγός διαχείρισης της αβεβαιότητας που δημιουργεί ο πόλεμος
Ψυχική Υγεία
04/03/2026 - 18:09
Είναι τα συμπληρώματα NAD «η πηγή της νεότητας»; Έρευνες και επιφυλάξεις των επιστημόνων
Υγεία
04/03/2026 - 17:24
Ικανοποίηση στην Ένωση Ασθενών Ελλάδας για την παρουσίαση της πλατφόρμας Quality-for-All
Patient Talk
04/03/2026 - 16:51
Servier Hellas: Νέα, ανανεωμένη εκπαιδευτική πλατφόρμα για ασθενείς με χρόνια νοσήματα
Pharma News
04/03/2026 - 16:24
Η GE HealthCare στο ECR 2026 με επτά καινοτομίες που διαμορφώνουν το μέλλον της απεικόνισης
Digital Health
04/03/2026 - 15:56
Ο ΠΣΦ υπέγραψε ανοιχτή επιστολή καταδίκης της βίας κατά των υγειονομικών στα πεδία των συγκρούσεων
Επικαιρότητα
04/03/2026 - 15:32
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας: Όταν το λίπος "ταΐζει" τον καρκίνο
Υγεία
04/03/2026 - 15:14
Φεστιβάλ True Blue: Και η Χάρις Αλεξίου στις εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων για τη Διεθνή Ημέρα Γυναικών
Επικαιρότητα
04/03/2026 - 14:49
Ποιά είναι η βέλτιστη διάρκεια ύπνου για την αποφυγή του διαβήτη τύπου 2
Υγεία
04/03/2026 - 14:00
Πώς να θωρακίσετε την ψυχολογία σας εν μέσω ενός (ακόμα) πολέμου
Ψυχική Υγεία
04/03/2026 - 13:00
Τα επίπεδα γύρης μπορούν να σαμποτάρουν τα αποτελέσματα των γραπτών εξετάσεων στα σχολεία
Υγεία
04/03/2026 - 12:00
Όταν η ενημέρωση γίνεται βίωμα: Μια νέα προσέγγιση στην παχυσαρκία
Pharma News
04/03/2026 - 11:39
Όταν οι αποφάσεις μας επηρεάζουν και άλλους μειώνεται η σιγουριά που έχουμε στα κριτήρια μας
Ψυχική Υγεία
04/03/2026 - 11:00
Τα φάρμακα GLP-1 μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο σοβαρών καρδιακών επιπλοκών μετά από καρδιακή προσβολή
Υγεία
04/03/2026 - 10:00
Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον HPV: Έγκαιρος εμβολιασμός και προσυμπτωματικός έλεγχος τα ισχυρότερα όπλα
Υγεία
04/03/2026 - 08:53
Παγκόσμια ημέρα κατά του HPV: Κλειδί ο εμβολιασμός για τη μείωση των σχετιζόμενων καρκίνων
Health Talk
04/03/2026 - 08:01
ΑΔΕΔΥ: Να διατεθούν άμεσα τεστ γρίπης στα Κέντρα Υγείας της 1ης ΥΠΕ
Επικαιρότητα
04/03/2026 - 03:39
Δωρεά απινιδωτή στο 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Τρίπολης από το Επιμελητήριο Αρκαδίας
Επικαιρότητα
04/03/2026 - 00:11
ΕΙΕΠ: «Οκτώ δισεκατομμύρια λόγοι να δράσουμε κατά της παχυσαρκίας»
Health Talk
03/03/2026 - 23:23

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«ΡΙΣΠΕΚΤ στο σώμα σου»: Εθνικό Πρόγραμμα για την ισότιμη πρόσβαση των μαθητριών σε προϊόντα υγιεινής περιόδου
Πολιτική Υγείας
02/03/2026 - 12:12
Πώς να οργανώσετε την κουζίνα σας για να τρώτε πιο υγιεινά
Διατροφή
02/03/2026 - 13:00
SOBI: Αφορμή για ουσιαστική δράση η Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων
Pharma News
02/03/2026 - 15:17
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Innovis Pharma από την PharmaPath
Pharma News
02/03/2026 - 15:51
Μπορεί η σοκολάτα να μας βοηθήσει να γεράσουμε καλύτερα; - Ο ρόλος της θεοβρωμίνης
Διατροφή
02/03/2026 - 16:52
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo