ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι φέρνει τον Ιανουάριο η Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας στα αντικαρκινικά φάρμακα

Πολιτική Υγείας
FREEPIK
Η επικεφαλής της μονάδας Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάγια Μάθιους (Maya Matthews), εξηγεί με απλά λόγια όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς αλλά και οι επαγγελματίες υγείας για τις προετοιμασίες ενόψει της νέας χρονιάς σε κρίσιμα ζητήματα.
Τετάρτη, 30/10/2024 - 19:41
— Photo: FREEPIK
News4Health Team News4Health Team

Συγκεκριμένα, ενόψει του Ιανουαρίου 2025, όταν και θα ξεκινήσουν οι κοινές κλινικές αξιολογήσεις για τα φάρμακα για τον καρκίνο και τα φάρμακα προηγμένων θεραπειών, η κυρία Μάγια Μάθιους μιλάει για την αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας (HTA) γενικά και για το πώς η συνεργασία σε επίπεδο ΕΕ ωφελεί τους ασθενείς, τα κράτη μέλη και τους προγραμματιστές τεχνολογιών υγείας σε όλη την Ευρώπη. Επιπλέον, η υψηλόβαθμη αξιωματούχος ενημερώνει και για τις νέες εκτελεστικές πράξεις της Κομισιόν.σχετικά με τα δύο αυτά ζητήματα

Στο πρωταρχικό ερώτημα τι είναι η Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας η κυρία Μάθιους αναφέρει πως «είναι ένας τρόπος αξιολόγησης του πρόσθετου οφέλους μιας νέας τεχνολογίας σε σύγκριση με την υπάρχουσα θεραπεία. Οι παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη κατά την ΗΤΑ δεν περιλαμβάνουν μόνο ιατρικές εκτιμήσεις και εκτιμήσεις ασφάλειας αλλά και οικονομικές, κοινωνικές και ηθικές εκτιμήσεις. Η «τεχνολογία» που αναφέρεται στην ΗΤΑ είναι ευρεία και δεν περιορίζεται σε «υψηλή τεχνολογία» όπως η καινοτομία της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά περιλαμβάνει φάρμακα και ιατρικές συσκευές όπως βηματοδότες και προθέσεις ισχίου και μπορεί να καλύπτει ακόμη και ιατρικές διαδικασίες» και προσθέτει «Η HTA συγκρίνει μια νέα τεχνολογία όσον αφορά την κλινική αποτελεσματικότητα, το κόστος και άλλα οφέλη με την τρέχουσα θεραπευτική επιλογή. Δεν διαφέρει από κάτι που κάνουμε όλοι μας στην προσωπική μας ζωή, όπως όταν αποφασίζουμε πόσο θα θέλαμε να πληρώσουμε για έναν νέο υπολογιστή ή ένα νέο χειμερινό παλτό ή αν είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε αυτό που ήδη έχουμε».

«Δικαιοσύνη και διαφάνεια»

Σε ό,τι αφορά το κέρδος από τη συμμετοχή της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις τονίζει τα εξής: «Τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων HTA επηρεάζουν τις οικονομικές αποφάσεις, τα ασφαλιστήρια συμβόλαια και την κάλυψη από την κοινωνική ασφάλιση. Σήμερα, κάθε κράτος μέλος διεξάγει αξιολογήσεις μόνο του, χρησιμοποιώντας τους δικούς του πόρους, και σε πολλές περιπτώσεις κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά που έχει ήδη κάνει ή πρόκειται να κάνει μια γειτονική χώρα. Για να παρέχει στους ασθενείς σε ολόκληρη την ΕΕ τις πιο αποτελεσματικές και οικονομικά αποδοτικές διαθέσιμες θεραπείες και φάρμακα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται εδώ και πολλά χρόνια για να μειώσει αυτή την αλληλεπικάλυψη και να την καταστήσει πιο δίκαιη και διαφανή. Η διαδικασία έγκρισης φαρμάκων και θεραπειών ξεκινά από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ο οποίος πρέπει να κάνει μια αξιολόγηση οφέλους/κινδύνου πριν επιτραπεί η κυκλοφορία οποιουδήποτε φαρμάκου στην αγορά της ΕΕ. Αυτό παραμένει αμετάβλητο. Αυτό που αλλάζει είναι ότι παράλληλα, μέσω του κανονισμού της ΕΕ για τον HTA, οι αρχές HTA των κρατών μελών θα διενεργούν κοινές κλινικές αξιολογήσεις, οι οποίες θα ολοκληρώνονται 30 ημέρες μετά την έγκριση του φαρμάκου».

Συνεχίζοντας η κυρία Μάθιους επισημαίνει ότι «αυτές οι κοινές κλινικές αξιολογήσεις θα ζητούν τη συμβολή ασθενών, κλινικών ιατρών και άλλων σχετικών εμπειρογνωμόνων. Αυτός θα είναι ένας νέος τρόπος εργασίας, καθώς αυτό δεν συμβαίνει πάντα στις εθνικές αξιολογήσεις. Μετά την ολοκλήρωση της κοινής κλινικής αξιολόγησης, οι εθνικοί φορείς HTA βγάζουν τα δικά τους συμπεράσματα και προσθέτουν τυχόν οικονομικές και κοινωνικές πτυχές των οφελών της νέας τεχνολογίας. Ο ρόλος της Επιτροπής είναι να διευκολύνει τις κοινές εργασίες της ΕΕ διασφαλίζοντας την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας μέσω μιας ειδικής πλατφόρμας ΤΠ ΗΤΑ και παρέχοντας βασικές υπηρεσίες, όπως ο εντοπισμός των ασθενών, των κλινικών εμπειρογνωμόνων και ο έλεγχος της ορθής ολοκλήρωσης των διαφόρων βημάτων. Οι αρχές HTA των κρατών μελών αναλαμβάνουν την επιστημονική εργασία. Εμείς εργαζόμαστε ως ομάδα που φέρνει σε επαφή τους εμπειρογνώμονες των κρατών μελών, τους ασθενείς, τους κλινικούς ιατρούς και τις εταιρείες ή τους προγραμματιστές τεχνολογιών υγείας. Διαθέτουμε επίσης ένα δίκτυο ενδιαφερομένων φορέων HTA, το οποίο συναντάται με την ομάδα συντονισμού HTA δύο φορές το χρόνο».

Η γραφειοκρατία και ο ρόλος των ασθενών

Στο ερώτημα αν αυτό το επιπλέον βήμα προσθέσει περισσότερη γραφειοκρατία στις διαδικασίες η αξιωματούχος της Κομισιόν είναι κατηγορηματική: «Όχι, ο στόχος είναι να εξοικονομηθεί χρόνος, προσπάθεια και πόροι τόσο από τα κράτη μέλη όσο και από τους υπεύθυνους ανάπτυξης τεχνολογιών υγείας για να γίνει αυτή η κοινή κλινική αξιολόγηση σε επίπεδο ΕΕ. Θα καταστήσει την όλη διαδικασία πιο διαφανή και θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να έχουν έγκαιρη πρόσβαση στα ίδια κλινικά στοιχεία σε ολόκληρη την ΕΕ, ορισμένα από τα οποία δεν διαθέτουν σήμερα αυτές τις πληροφορίες. Πραγματικά βλέπουμε τον κανονισμό ως ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός, και έχουμε ήδη κάνει μικρά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση εδώ και πολλά χρόνια μέσω εθελοντικών δράσεων μεταξύ των κρατών μελών μέσω του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ έργου EUnetHTA».

Όσον αφορά το όφελος για τους ασθενείς η κυρία Μάθιους εξηγεί ότι «ο απώτερος στόχος, όπως πάντα, είναι να βοηθήσουμε τους ασθενείς σε ολόκληρη την ΕΕ να έχουν έγκαιρη πρόσβαση στις πιο αποτελεσματικές και αποδοτικές θεραπείες και φάρμακα. Πιστεύουμε ότι η παροχή πληροφοριών σχετικά με τη σχετική αποτελεσματικότητα σε τόσο πρώιμο στάδιο μπορεί σίγουρα να βοηθήσει στην επίτευξη αυτού του στόχου. Όπως αναφέρεται στην πρόσφατη έκθεση του καθηγητή Ντράγκι για το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, ο κανονισμός HTA αναμένεται να αποφέρει κέρδη αποτελεσματικότητας κατά την προετοιμασία των εθνικών αποφάσεων για την τιμολόγηση και την επιστροφή των δαπανών και να διευκολύνει την ταχύτερη πρόσβαση στα φάρμακα».

Προηγούμενα και επόμενα βήματα

«Αυτό που έχουμε ολοκληρώσει μέχρι στιγμής -και ήταν ένας τεράστιος όγκος δουλειάς- ήταν να δημιουργήσουμε ολόκληρο το σύστημα διακυβέρνησης και να παράσχουμε σαφείς κανόνες σχετικά με τη σύγκρουση συμφερόντων, την ανταλλαγή εμπιστευτικών πληροφοριών με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και τα διάφορα στάδια που εμπλέκονται στις κοινές κλινικές αξιολογήσεις. Αυτά είναι γνωστά ως εκτελεστικοί κανονισμοί», αναφέρει η κυρία Μάθιους και προσθέτει ότι «από τις 12 Ιανουαρίου 2025, όλα τα νέα αντικαρκινικά φάρμακα και οι προηγμένες θεραπείες που ζητούν άδεια κυκλοφορίας από τον ΕΜΑ θα υπόκεινται σε κοινή κλινική αξιολόγηση. Από το 2028, θα ισχύει για τα ορφανά φάρμακα και από το 2030 θα εφαρμόζεται σε όλα τα νέα φάρμακα. Από το 2026 θα αξιολογούνται επίσης επιλεγμένα ιατροτεχνολογικά προϊόντα υψηλού κινδύνου».

Καταλήγοντας η αξιωματούχος επισημαίνει πως «τα επόμενα χρόνια, όλοι όσοι εργάζονται στον τομέα του HTA πρόκειται να έχουν μια πολυάσχολη αλλά συναρπαστική περίοδο υλοποιώντας τον κανονισμό στην πράξη, τηρώντας τις νέες υποχρεώσεις και μαθαίνοντας από κοινού».

  • ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΦΑΡΜΑΚΑ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ
  • ΚΟΜΙΣΙΟΝ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ονοματοδοσία της ανακαινισμένης Μονάδας Μαστού του Νοσοκομείου «Μεταξά» σε «Κυριάκος Καλογεράκος»
Ονοματοδοσία της ανακαινισμένης Μονάδας Μαστού του Νοσοκομείου «Μεταξά» σε «Κυριάκος Καλογεράκος» 30 Οκτωβρίου 2024
Στο νέο Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο Γεωργιάδης και Θεμιστοκλέους 30 Οκτωβρίου 2024
Στο νέο Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο Γεωργιάδης και Θεμιστοκλέους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν συνδέεται τελικά με συνολικά υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου
Υγεία
11/03/2026 - 11:00

Η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν συνδέεται τελικά με συνολικά υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου

BioNTech: Αποχωρούν οι συνιδρυτές της και επικεντρώνονται στην επόμενη γενιά φαρμάκων mRNA και στην έρευνα κατά του καρκίνου
Pharma News
10/03/2026 - 22:47

BioNTech: Αποχωρούν οι συνιδρυτές της και επικεντρώνονται στην επόμενη γενιά φαρμάκων mRNA και στην έρευνα κατά του καρκίνου

Μπορεί τα όνειρα μας να προειδοποιούν για προβλήματα υγείας;
Υγεία
10/03/2026 - 10:00

Μπορεί τα όνειρα μας να προειδοποιούν για προβλήματα υγείας;

Νέα καμπάνια από την GIVMED για την προσφορά φαρμάκων σε συνανθρώπους μας που τα χρειάζονται
Επικαιρότητα
09/03/2026 - 20:26

Νέα καμπάνια από την GIVMED για την προσφορά φαρμάκων σε συνανθρώπους μας που τα χρειάζονται

Τα φάρμακα GLP-1 αλλάζουν το τοπίο σε διαβήτη, παχυσαρκία και καρδιαγγειακή υγεία
Υγεία
09/03/2026 - 16:32

Τα φάρμακα GLP-1 αλλάζουν το τοπίο σε διαβήτη, παχυσαρκία και καρδιαγγειακή υγεία

Νεφρική νόσος: Ο μύθος του "καθόλου αλάτι" και πότε πρέπει να ξεκινά ο έλεγχος
Υγεία
09/03/2026 - 16:03

Νεφρική νόσος: Ο μύθος του "καθόλου αλάτι" και πότε πρέπει να ξεκινά ο έλεγχος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού: Πώς η πράσινη νεφρολογία συνδέεται με την αυτοφροντίδα
Health Talk
12/03/2026 - 10:30
Η βαριά νόσηση από Covid, γρίπη ή πνευμονία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα
Υγεία
12/03/2026 - 10:00
Πώς να αντιμετωπίσετε την κοιλιά της εμμηνόπαυσης
Υγεία
12/03/2026 - 09:00
Γυναίκες και εμμηνόπαυση ανά τους αιώνες: Από τη σιωπή στη δύναμη της γνώσης
Health Talk
12/03/2026 - 07:22
Νέες συλλήψεις για παραβίαση των μέτρων κατά της ευλογιάς των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
12/03/2026 - 03:48
Η ΟΛΜΕ ζητεί ενίσχυση των σχολείων με μόνιμη παρουσία κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων
Επικαιρότητα
12/03/2026 - 00:12
Ο Πρόεδρος του ΕΕΣ στην 69η Σύνοδο της Επιτροπής Ναρκωτικών του ΟΗΕ
Επικαιρότητα
11/03/2026 - 23:34
Ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 100 εκατ. ευρώ στον Λίβανο από την ΕΕ
Επικαιρότητα
11/03/2026 - 22:48
Πέντε προτεινόμενα μέτρα για την προστασία των εφήβων από την έκθεση σε τυχερά παιχνίδια
Επικαιρότητα
11/03/2026 - 22:14
Γιατί αυξάνεται στα άτομα κάτω των 50 ο καρκίνος του παχέος εντέρου;
Health Talk
11/03/2026 - 21:19
Τεκίλα, ουίσκι ή κρασί; Πώς ακόμα και η σκέψη του ποτού που θα επιλέξουμε δείχνει τη διάθεση μας
Ψυχική Υγεία
11/03/2026 - 20:37
Τα ιατρικά δεδομένα 1,41 εκατ. ασθενών του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου σε παγκόσμια μελέτη
Digital Health
11/03/2026 - 20:09
Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στο διαδίκτυο: Νέα παράταση των προσωρινών κανόνων ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο
Επικαιρότητα
11/03/2026 - 19:34
Πολιτισμός και (ψυχική) υγεία: «Πρωτοβουλία με μεγάλο αντίκτυπο η Πολιτιστική Συνταγογράφηση»
Ψυχική Υγεία
11/03/2026 - 18:53
Στις 13 και 14 Μαρτίου το 3ο Συνέδριο Ασθενών με τίτλο «Ο καρκίνος του μαστού στην Ελλάδα σήμερα»
Patient Talk
11/03/2026 - 18:17
Νέος πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΟΔΥ ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος
Πολιτική Υγείας
11/03/2026 - 17:52
Τα αντιβιοτικά που αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο για κρίσεις πανικού
Υγεία
11/03/2026 - 17:31
Στοχευμένο λίφτινγκ: Πώς οι μικροεπεμβάσεις προσφέρουν φυσικό αποτέλεσμα
Ομορφιά
11/03/2026 - 17:12
Κραυγή αγωνίας από τον ΠΟΥ: Εκρηκτικό το κοκτέιλ της υγειονομικής κρίσης στη Μέση Ανατολή
Επικαιρότητα
11/03/2026 - 16:38
Πρώτη ρομποτική διαστοματική επέμβαση θυρεοειδούς στην Ελλάδα στο Ερρίκος Ντυνάν
Υπηρεσίες Υγείας
11/03/2026 - 15:52
Αισιοδοξία Γεωργιάδη για τον ρόλο της Ελλάδας στο πεδίο των κλινικών δοκιμών
Πολιτική Υγείας
11/03/2026 - 15:24
Αντικατάσταση ισχίου: Η τεχνική που υπόσχεται ταχύτερη επιστροφή στην καθημερινότητα
Health Talk
11/03/2026 - 15:00
Μελέτη διαπιστώνει σχέση μεταξύ αχρωματοψίας και θανάτου από καρκίνο της ουροδόχου κύστης
Υγεία
11/03/2026 - 14:00
Τα συμπληρώματα ωμέγα 3 μειώνουν καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια κατά 43% σε αιμοκαθαιρόμενους
Υγεία
11/03/2026 - 13:00
Πώς το smartwatch μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη της υγείας του εγκεφάλου
Digital Health
11/03/2026 - 12:00
Η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν συνδέεται τελικά με συνολικά υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου
Υγεία
11/03/2026 - 11:00
Start4Health: Βραβεία σε νεοφυείς επιχειρήσεις που προωθούν ψηφιακή υγεία και βιοπληροφορική
Pharma News
11/03/2026 - 10:42
Period scooping: Πώς τα trends στα social media δείχνουν το κενό ενημέρωσης σε θέματα περιόδου
Υγεία
11/03/2026 - 10:00
Νόσος κινητικού νευρώνα: Οι στατίνες δείχνουν να επιμηκύνουν την επιβίωση των ασθενών
Υγεία
11/03/2026 - 09:00
Έλληνες και ξένοι επιστήμονες στο 33ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Φυσικοθεραπείας
Επικαιρότητα
11/03/2026 - 07:27

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νοσοκομείο Νίκαιας: Αντιδράσεις των εργαζομένων για τα παιδιά που νοσηλεύονται με εισαγγελική εντολή
Πολιτική Υγείας
09/03/2026 - 12:30
Bayer Ελλάς και We4All «φυτεύουν» 700 νέα δέντρα για την αποκατάσταση της Βόρειας Εύβοιας
Pharma News
09/03/2026 - 14:33
Νέο καινοτόμο συζευγμένο εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου για ενήλικες διαθέσιμο στην Ελλάδα
Pharma News
09/03/2026 - 15:38
Πολυϊατρείο Medifirst Περιστερίου: Χαρτογράφηση σπίλων με νέο μη επεμβατικό εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας
Υπηρεσίες Υγείας
09/03/2026 - 16:56
Θεμιστοκλέους: «Ξεχωριστή προκήρυξη μέσα στις επόμενες 20 μέρες για προλήψεις γιατρών στο ΕΣΥ»
Πολιτική Υγείας
09/03/2026 - 18:02
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo