ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γεωργιάδης σε ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση του DNA των νεογνών: « Τα πολιτικά παιχνίδια πρέπει να υποχωρούν μπροστά στις ανθρώπινες ζωές»

Πολιτική Υγείας
Eurokinissi
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αφήσει αιχμές για μη αναρτημένη στη «Διαύγεια» προγραμματική σύμβαση με τους ιδιώτες που θα διαχειρίζονται τα γενετικά δεδομένα νεογνών.
Τετάρτη, 21/05/2025 - 08:41
— Photo: Eurokinissi
News4Health Team News4Health Team
Στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ για αδιαφάνεια και απουσία θεσμικής ενημέρωσης για τη διαχείριση γενετικών δεδομένων νεογνών από ιδιωτική εταιρεία στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος «First Steps», απάντησε με ανακοίνωση του ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεκριμένα άφησε αιχμές για μη αναρτημένη στη «Διαύγεια» προγραμματική σύμβαση με τους ιδιώτες που θα διαχειρίζονται τα γενετικά δεδομένα νεογνών.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης κατηγόρησε ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ για συνειδητή παραπληροφόρηση, υποστηρίζοντας ότι η συνεργασία με την ομάδα «First Steps» αφορά ένα πιλοτικό πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2023, πριν αναλάβει το Υπουργείο.

Τόνισε ότι η σύμβαση που υπεγράφη στις 12 Ιουνίου 2024 δεν έχει οικονομικό αντικείμενο, και επομένως δεν υποχρεούται να αναρτηθεί στη «Διαύγεια», ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν έχει ξεκινήσει καμία διαδικασία συλλογής δειγμάτων, δεν έχει υπογραφεί τελική σύμβαση και η αρμόδια Επιτροπή έχει συνεδριάσει μόνο μία φορά χωρίς να καταλήξει σε σχέδιο.

« Τα πολιτικά παιχνίδια πρέπει να υποχωρούν μπροστά στις ανθρώπινες ζωές», τονίζει στην απάντηση του ο υπουργός Υγείας.

Δείτε την δήλωση του υπουργού αναλυτικά:

«Επί σειρά εβδομάδων, δέχομαι ανυπόστατες καταγγελίες από δημοσιογράφους της ομάδας Reporters United και μέσω της «Εφημερίδας των Συντακτών» περί μιας δήθεν κρυφής συμβάσεως με ιδιωτική εταιρία για την κατοχή των γενετικών δεδομένων νεογνών στην Ελλάδα που έχει ήδη υπογραφεί, δεν έχει ανέβει στη «Διαύγεια» και υποκρύπτει κάποια μορφή σκανδάλου.

Είχα αποφασίσει να μην απαντήσω, αλλά να τοποθετηθώ θεσμικά στην πρώτη ερώτηση που μου θα έκανε κάποιος στη Βουλή. Δεδομένου όμως ότι σήμερα υπήρξε επίσημη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώ στον ΣΥΡΙΖΑ -και δια αυτής της απαντήσεως θα ενημερωθεί και ο ελληνικός λαός- για τα πραγματικά περιστατικά:

Κατά το έτος 2023, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος «First Steps», είχαν την ευκαιρία 400 νεογέννητα βρέφη με μια σταγόνα αίμα να εξεταστούν δωρεάν για 500 γενετικές ασθένειες στις μαιευτικές γυναικολογικές κλινικές του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Αλεξάνδρα», του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου» και του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

Το πιλοτικό πρόγραμμα, λοιπόν, ξεκίνησε, εντός του έτους 2023, πριν οριστώ εγώ Υπουργός Υγείας. Υπήρξαν περισσότερα δημοσιεύματα Τύπου γι’ αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα, τα οποία ανέφεραν επίσης ότι το συντονισμό του έχει ο ΕΟΔΥ. Αφότου ανέλαβα τα καθήκοντά μου, η επιστημονική ομάδα, μας παρουσίασε τα πρώτα αποτελέσματα του πιλοτικού προγράμματος και μας πρότεινε την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης, την οποία και υπογράψαμε στις 12 Ιουνίου 2024, με σκοπό τη συνολική εξέταση αριθμού νεογνών στην Ελλάδα για 500 σπάνιες γενετικές ασθένειες.

Σημειώνω ότι η φιλοδοξία μου είναι, εάν μπορούμε να σώσουμε έστω και ένα παιδί και μία οικογένεια από μία σπάνια ασθένεια, να το κάνουμε. Η δε προγραμματική σύμβαση δεν συνιστά, βεβαίως, νομικά δεσμευτικό κείμενο, με αγώγιμες αξιώσεις για την κάθε πλευρά, ούτε πράξη αναρτητέα στη «Διαύγεια» ιδίως διότι δεν έχει οικονομικό αντικείμενο, και για το λόγο αυτό δεν αναρτήθηκε στη «Διαύγεια».

Στην προκειμένη περίπτωση, με την προγραμματική σύμβαση αποδεχθήκαμε τη δημιουργία μιας ομάδας παρακολούθησης έργου που θα αποφάσιζε το πλαίσιο, μέσω του οποίου θα μπορούσε να ξεκινήσει αυτός ο γενετικός έλεγχος. Στην ομάδα αυτή συμμετέχουν, εκτός των εκπροσώπων του Ινστιτούτου Υγείας Παιδιού και των Νοσοκομείων Παίδων, ο ακαδημαϊκός κος Δημήτρης Θάνος, ο πρώην Πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης – ιατρός κος Κωνσταντίνος Σιμόπουλος, ο Καθηγητής – Διευθυντής Μαιευτικής & Γυναικολογίας Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας κος Αλέξανδρος Δαπόντε και ο Καθηγητής Παιδιατρικής κος Θεοκλής Ζαούτης.

Η ομάδα αυτή συστάθηκε κατόπιν αυτής της προγραμματικής συμβάσεως, με σκοπό να προτείνει στο Υπουργείο Υγείας το πλαίσιο και την διαδικασία με τα οποία θα οριζόταν ο τρόπος συνεργασίας με την ομάδα «First Steps», ώστε το πιλοτικό πρόγραμμα του έτους 2023 να επεκταθεί σε επαρκή αριθμό βρεφών, ώστε να προσδιοριστούν τα σπάνια νοσήματα που εντοπίζονται στον πληθυσμό της χώρας. Αυτό συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Σπάνια Νοσήματα.

Προέκυψαν διαφωνίες από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, το οποίο δεν συμφωνούσε με την προοπτική υλοποίησης του γενετικού νεογνικού ελέγχου από την ομάδα «First Steps», παρότι παρουσία μου εδήλωσε ότι δεν έχει την τεχνική δυνατότητα να κάνει σήμερα αυτού του τύπου και αυτού του εύρους τον γενετικό έλεγχο. Πιθανότατα να την αποκτήσει μετά από μερικά χρόνια.

Η Επιτροπή μέχρι τώρα έχει συνεδριάσει μία φορά, ΔΕΝ έχει καταλήξει σε σχέδιο, ΔΕΝ έχει ξεκινήσει η συλλογή δειγμάτων, ΔΕΝ έχει υπογραφεί η τελική σύμβαση, ΔΕΝ έχει ξεκινήσει τίποτα από όλα αυτά που λέγονται.

Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία είχε ξεκινήσει ήδη, από τον Σεπτέμβριο του 2023, υπό την εποπτεία του Υπεύθυνου Προστασίας Δεδομένων (DPO) του Υπουργείου Υγείας κου Δημήτρη Ζωγραφόπουλου, ο οποίος προέρχεται από το επιστημονικό προσωπικό της Αρχής Προστασίας Δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και έχει θέσει προϋποθέσεις για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (ιδίως αυτή της ψευδωνυμοποίησης) σε περίπτωση υλοποίησης του γενετικού νεογνικού ελέγχου από την ομάδα «First Steps».

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικών Δεδομένων ενημερώνεται για την διαδικασία και μέσω του Υπεύθυνου Προστασίας Δεδομένων (DPO) του Υπουργείου Υγείας. Εφόσον η Επιτροπή Παρακολούθησης κατέληγε σε συμπέρασμα, που τελικά δεν έχει καταλήξει, το συμπέρασμά της θα κατατίθετο στην Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής για την έγκρισή της ή τυχόν παρατηρήσεις της πριν το πρόγραμμα ξεκινήσει.

Εφόσον η Επιτροπή καταλήξει τελικά σε συμφωνία, θα σας ενημερώσουμε περαιτέρω για τα δεδομένα. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, το πρόγραμμα πολύ απλά δεν ξεκινάει.

Έχοντας πει αυτά, ανεξαρτήτως αν θα ευοδωθεί η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ή όχι, οφείλω να σας πω ότι ο γενετικός έλεγχος αποτελεί σήμερα το σημείο της τεχνολογικής αιχμής των μεγαλύτερων χωρών του πλανήτη, σίγουρα το μέλλον της Ιατρικής και θα ήταν εξαιρετικό για την Ελλάδα αντί να είμαστε πάλι μία από τις τελευταίες χώρες, να είμαστε μία από τις πρώτες.

Φιλοδοξία μου είναι, εάν μπορώ ως Υπουργός Υγείας να συμβάλω για να γίνει η Ελλάδα πρωτοπόρος σε αυτό, ασφαλώς και θα το πράξω, διότι, μέσω αυτής της νέας τεχνολογίας, μπορούμε να σώσουμε χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.

Τα πολιτικά παιχνίδια πρέπει να υποχωρούν μπροστά στις ανθρώπινες ζωές.

ΥΓ: Ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου για προγραμματικές συμβάσεις χωρίς οικονομικό αντικείμενο που δεν έχουν καν ξεκινήσει, δεν έχει νόημα για όποιον έχει υπάρξει Υπουργός, έστω και μία φορά στη ζωή του. Ο ΣΥΡΙΖΑ το γνωρίζει καλώς, γιατί είχε δυστυχώς για τον ελληνικό λαό την ευκαιρία να συγκροτήσει κατά το παρελθόν υπουργικά Συμβούλια.

  • ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
  • ΣΥΡΙΖΑ
  • FIRST STEPS

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επίσκεψη Θεμιστοκλέους στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου: Δέσμευσή μας η συνεχής στήριξη των υγειονομικών δομών στα νησιά
Επίσκεψη Θεμιστοκλέους στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου: Δέσμευσή μας η συνεχής στήριξη των υγειονομικών δομών στα νησιά 21 Μαϊος 2025
Lancet: Μέχρι το 2030 τουλάχιστον οι μισοί έφηβοι παγκοσμίως θα κινδυνεύουν με σοβαρά προβλήματα υγείας 21 Μαϊος 2025
Lancet: Μέχρι το 2030 τουλάχιστον οι μισοί έφηβοι παγκοσμίως θα κινδυνεύουν με σοβαρά προβλήματα υγείας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργιάδης: Ξεκινάει η ανακαίνιση και της δεύτερης παθολογικής κλινικής στο Νοσοκομείο της Ρόδου
Πολιτική Υγείας
19/08/2025 - 08:10

Γεωργιάδης: Ξεκινάει η ανακαίνιση και της δεύτερης παθολογικής κλινικής στο Νοσοκομείο της Ρόδου

Φάμελλος και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατά Μητσοτάκη για την εικόνα «ωραιοποίησης» του ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
18/08/2025 - 20:22

Φάμελλος και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατά Μητσοτάκη για την εικόνα «ωραιοποίησης» του ΕΣΥ

Σκληρή απάντηση Παπανικολάου σε Γεωργιάδη για τη διασπορά ασπέργιλλου στον «Άγιο Σάββα»
Πολιτική Υγείας
18/08/2025 - 15:27

Σκληρή απάντηση Παπανικολάου σε Γεωργιάδη για τη διασπορά ασπέργιλλου στον «Άγιο Σάββα»

Ευχαριστίες Γεωργιάδη στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών για τη συμβολή τους στη συνέργεια ΕΣΥ - ιδιωτικού τομέα
Πολιτική Υγείας
18/08/2025 - 10:19

Ευχαριστίες Γεωργιάδη στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών για τη συμβολή τους στη συνέργεια ΕΣΥ - ιδιωτικού τομέα

Γεωργιάδης: Εντυπωσιακά τα πρώτα αποτελέσματα από την αξιολόγηση των νοσοκομείων από τους πολίτες
Πολιτική Υγείας
18/08/2025 - 07:59

Γεωργιάδης: Εντυπωσιακά τα πρώτα αποτελέσματα από την αξιολόγηση των νοσοκομείων από τους πολίτες

Γεωργιάδης: Πάνω από 40.000 έχουν εξυπηρετηθεί σε ένα μήνα από το 1566
Πολιτική Υγείας
17/08/2025 - 13:21

Γεωργιάδης: Πάνω από 40.000 έχουν εξυπηρετηθεί σε ένα μήνα από το 1566

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το άτμισμα οδηγεί τα παιδιά στο κάπνισμα - Τι έδειξε έρευνα
Υγεία
20/08/2025 - 13:58
Πώς οι διαστάσεις του λαιμού μπορεί να αποκαλύψουν κινδύνους για την καρδιακή υγεία
Υγεία
20/08/2025 - 13:00
Νοσοκομείο Μεταξά: Όταν οι μουσούδες ανακουφίζουν από τη μοναξιά και το στρες της χημειοθεραπείας
Πολιτική Υγείας
20/08/2025 - 12:29
Πρώτες βοήθειες σε σκύλους: Δωρεάν επιδείξεις από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό
Pet
20/08/2025 - 12:00
Οι αμερικανοί παιδίατροι διαφωνούν με την κυβέρνηση Τραμπ για τις οδηγίες εμβολιασμού για την Covid
Πολιτική Υγείας
20/08/2025 - 11:00
Η Ευρώπη καταγράφει νέα ρεκόρ σε ασθένειες που μεταδίδονται από κουνούπια - Τα μέτρα για τη «νέα κανονικότητα»
Πολιτική Υγείας
20/08/2025 - 10:00
Τα διαμάντια μπορούν να βοηθήσουν στην ανίχνευση του καρκίνου
Υγεία
20/08/2025 - 09:00
Βάλτε στη διατροφή σας τα κόκκινα φασόλια και ανακουφιστείτε από τη δυσκοιλιότητα
Διατροφή
19/08/2025 - 19:38
Σπάνια γενετική μετάλλαξη προσφέρει πολυήμερη και σχεδόν απόλυτη ανοσία στους ιούς
Υγεία
19/08/2025 - 18:52
Οι 11 συνήθειες που μπορεί να συμβάλλουν στην πρόωρη γήρανση του δέρματος
Ομορφιά
19/08/2025 - 18:17
Νέα μελέτη για το Αλτσχάιμερ: Η σύνδεσή του με τα χαμηλά επίπεδα λιθίου στον εγκέφαλο
Υγεία
19/08/2025 - 17:14
Λαγουβάρδος: Στάχτη 454.000 στρέμματα στην Ελλάδα, από την αρχή του 2025
Επικαιρότητα
19/08/2025 - 16:51
Οι φυσικοθεραπευτές ζητούν έκτακτη ενίσχυση 6% του ορίου δαπάνης του ΕΟΠΥΥ
Πολιτική Υγείας
19/08/2025 - 16:33
Σιδέρης: «Η ΚΥΑ για τους ιδιώτες γιατρούς βγάζει στο "σφυρί" υποδομές και εξοπλισμό του ΕΣΥ»
Πολιτική Υγείας
19/08/2025 - 16:19
Με αυξήσεις στις τιμές σκευασμάτων στην Ευρώπη απαντά η φαρμακοβιομηχανία στην πίεση Τραμπ για μειώσεις στις ΗΠΑ
Pharma News
19/08/2025 - 15:57
Εστίες βακτηρίων τα μπουκάλια νερού πολλαπλών χρήσεων - Το σωστό πλύσιμο σώζει...
Υγεία
19/08/2025 - 15:32
Γιατρός αποκαλύπτει στο TikTok τι θα αλλάξει το πρόσωπο σας αν κόψετε τη ζάχαρη για δύο εβδομάδες!
Διατροφή
19/08/2025 - 15:08
Γιατί το σπανάκι αποκαλείται από τους ειδικούς «αστέρι της μακροζωίας»
Διατροφή
19/08/2025 - 14:44
ΠΕΕΛΕΧ: «Η ΚΥΑ αγνοεί επιδεικτικά τους ασθενείς και εμπαίζει τους ιδιώτες γιατρούς»
Πολιτική Υγείας
19/08/2025 - 14:19
Νέα, πολλά υποσχόμενη συνδυαστική θεραπεία για το φαρμακοανθεκτικό μελάνωμα
Υγεία
19/08/2025 - 14:00
Μόνο μία ώρα την ημέρα σκρολαρίσματος στα social media προκαλεί ψηφιακή κόπωση στα μάτια
Υγεία
19/08/2025 - 13:00
Στα σκαριά εναλλακτική μέθοδος για το λέιζερ στα μάτια χωρίς επεμβατικές τομές
Υγεία
19/08/2025 - 12:00
Άμεση λήψη μέτρων για τα πλαστικά πρόσθετα που συνδέονται με τη μείωση του σπέρματος
Υγεία
19/08/2025 - 11:00
Προειδοποιήσεις για προϊόν για τις βλεφαρίδες που αλλάζει ακόμα και χρώμα στα μάτια!
Ομορφιά
19/08/2025 - 10:00
Έρευνα: Η πηγή νεότητας του ανοσοποιητικού και τα αυτοάνοσα
Υγεία
19/08/2025 - 09:00
Γεωργιάδης: Ξεκινάει η ανακαίνιση και της δεύτερης παθολογικής κλινικής στο Νοσοκομείο της Ρόδου
Πολιτική Υγείας
19/08/2025 - 08:10
Φάμελλος και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατά Μητσοτάκη για την εικόνα «ωραιοποίησης» του ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
18/08/2025 - 20:22
Το καλό σεξ στην τρίτη ηλικία προσφέρει προστασία από τη γνωστική έκπτωση
Υγεία
18/08/2025 - 19:46
Δύσκολες ώρες για τον ηθοποιό Τάκη Βαμβακίδη - Νοσηλεύεται με πνευμονική εμβολή
Επικαιρότητα
18/08/2025 - 18:47
Χανιά: Δωρεά δέκα αμαξιδίων στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου Χανίων από σπουδαίο Έλληνα γιατρό του εξωτερικού
Επικαιρότητα
18/08/2025 - 18:34

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σκληρή απάντηση Παπανικολάου σε Γεωργιάδη για τη διασπορά ασπέργιλλου στον «Άγιο Σάββα»
Πολιτική Υγείας
18/08/2025 - 15:27
Τραγωδία με την ανατροπή ασθενοφόρου στου Γουδή - Νεκρός ο ασθενής
Επικαιρότητα
18/08/2025 - 12:46
Στα σκαριά εναλλακτική μέθοδος για το λέιζερ στα μάτια χωρίς επεμβατικές τομές
Υγεία
19/08/2025 - 12:00
Το καλό σεξ στην τρίτη ηλικία προσφέρει προστασία από τη γνωστική έκπτωση
Υγεία
18/08/2025 - 19:46
Φάμελλος και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατά Μητσοτάκη για την εικόνα «ωραιοποίησης» του ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
18/08/2025 - 20:22
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo