Ξέσπασμα Αρκουμανέα για τα «απαράδεκτα» δημοσιεύματα: «Υπάρχει μόνο ένα Μητρώο Ασθενών COVID-19»

EUROKINISSI
«Απαράδεκτα» και «κακόβουλα» χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα που είδαν το φως το Σαββατοκύριακο σχετικά με τη λειτουργία του ΕΟΔΥ κατά την πανδημία ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας. Διέψευσε ότι υπάρχουν παραπάνω από ένα Μητρώο Ασθενών COVID-19.
Δευτέρα, 30/11/2020 - 18:31
— Photo: EUROKINISSI

«Το μόνο που εξυπηρετούν τέτοια δημοσιεύματα είναι να απαξιώνωνουν την εργασία των επιστημόνων του ΕΟΔΥ και να αμφισβητούν την εγκυρότητα των στοιχείων του ΕΟΔΥ και άρα της χώρας μας» τόνισε ο κ. Αρκουμανέας για τα δημοσιεύματα στο Κυριακάτικο Βήμα και την Κυριακάτικη Δημοκρατία.

Στη συνέχεια ξεκαθάρισε έντονο ύφος ότι υπάρχει ένα και μόνο Σύστημα Καταγραφής, το Μητρώο Ασθενών COVID, το οποίο από το Μάρτη του 2020 λειτουργεί βάση νόμου.

«Καθημερινά τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία και εργαστήρια, ο ΕΟΔΥ, η ΓΓΠΠ, όλοι καταχωρούμε στο ένα και μοναδικό ΜΗΤΡΩΟ COVID-19. Όλα αυτά τα στοιχεία αναλύονται για να έχουμε καθημερινά στις 6 την έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ με πάρα πολλά στοιχεία. Ταυτόχρονα δίνουμε πιο εξειδικευμένα στοιχεία με αλγόριθμους και προβλεπτικά στοιχεία στην Επιτροπή ώστε να έχουν μία πολύ καλή εικόνα για την πανδημία».

Όσον αφορά τα δημοσιεύματα για σκοτεινές συμφωνίες και συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες σχολίασε τα εξής

«Φαντάζομαι ότι αυτοί που τα έχουν γράψει εννοούν τη σύμβαση, η οποία από τις 2 Ιούνη του 2020 βρίσκεται αναρτημένη και στη Διαύγεια και στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημόσιων Συμβάσεων και στην πλατφόρμα της Κομισιόν για τις δημόσιες συμβάσεις και αφορά το Ηλεκτρονικό Σύστημα Διαχείρισης των συμβάντων των ΚΟΜΥ. Οποιαδήποτε τέτοια δημοσιεύματα δημιουργούν μία σύγχυση, και το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να βλάπτουν την κοινή προσπάθεια σε μία πολύ κρίσιμη προσπάθεια για την πορεία της πανδημίας».

Πρόσθεσε ότι ακόμα και αυτές οι ΚΟΜΥ, καταχωρούν στο ένα και μοναδικό ΜΗΤΡΩΟ ασθενών COVID-19.

Ας σημειωθεί ότι σχετικά με τα δημοσιεύματα για προβλήματα συνεργασίας ανάμεσα στην Επιτροπή και τον ΕΟΔΥ, η καθηγήτρια παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, τόνισε τα εξής: «Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Επιτροπή μας συνεργάζεται με τον ΕΟΔΥ, από τον οποίο και ενημερώνεται σε τακτική βάση για τα επιδημιολογικά δεδομένα εκτιμώντας διάφορους δείκτες και αναλύοντας μας τις τάσεις της πανδημίας ανά περιοχή η ηλικιακή ομάδα σύμφωνα με το μοναδικό Εθνικό Μητρώο COVID-19 που έχουμε».