ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βουλή: Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων το νομοσχέδιο για τους ακτινολόγους

Πολιτική Υγείας
Βουλή: Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων το νομοσχέδιο για τους ακτινολόγους
Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων το νομοσχέδιο για τους ακτινολόγους. «Είμαστε σε συνεννόηση και με τις ιδιωτικές κλινικές να πάρουμε αναισθησιολόγους», τόνισε ο Θάνος Πλεύρης.
Τρίτη, 27/09/2022 - 09:34
— Photo: Eurokinissi
News4Health Team News4Health Team

Η κατάσταση στο ΕΣΥ απασχόλησε το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, με το οποίο συστήνεται η «Ένωση Τεχνολόγων Ακτινολογίας - Ακτινοθεραπείας Ελλάδας» και δίνεται παράταση σε σειρά ρυθμίσεων που είχαν ψηφιστεί στην πανδημία, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

«Οι λίστες χειρουργείων έχουν επιδεινωθεί, όπως συνέβη σε όλες τις χώρες στον κόσμο, λόγω της πανδημίας», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σχολιάζοντας νέες αιχμές από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ιδίως για τις λίστες αναμονής χειρουργείων στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία».

Ο κ. Πλεύρης, που απέδωσε τις αναμονές χειρουργείων στην πανδημία αλλά και την έλλειψη αναισθησιολόγων. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» και επισήμανε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρόβλημα των αναμονών είναι διαχρονικό. Επισήμανε εξάλλου ότι για την βελτίωση της κατάστασης, η κυβέρνηση έφερε τη διάταξη για τη συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές. Παράλληλα, ανέφερε, θα βγει νέα προκήρυξη για να καλυφθούν θέσεις αναισθησιολόγων. «Πιστεύουμε ότι θα ανοίξουμε τώρα μία ακόμα κλίνη, η οποία υπάρχει, χειρουργική, για να μπορούν να «τρέξουν» περισσότερο τα τακτικά χειρουργεία. Θα εκδοθεί και η προκήρυξη για τις θέσεις που ευελπιστούμε να καλυφθούν», είπε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι «είμαστε σε συνεννόηση και με τις ιδιωτικές κλινικές να πάρουμε αναισθησιολόγους. Στα Παίδων είναι ακόμα πιο δύσκολο, γιατί δεν αρκεί να βρεις έναν αναισθησιολόγο, πρέπει να βρεις και αναισθησιολόγο που να γνωρίζει να χειρίζεται περιστατικά παιδιών».

Νωρίτερα, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός είχε δηλώσει ότι «μετά από 3.5 χρόνια διακυβέρνησης, δεν μπορεί ο υπουργός Υγείας να κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση αλλά οφείλει να δώσει απαντήσεις για τη δραματική επιδείνωση των προβλημάτων στον χώρο της υγείας». Ο βουλευτής κατήγγειλε ότι υπάρχει λειτουργικό black out στο ΕΣΥ, ακόμα και σε μεγάλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας. Προειδοποίησε ότι το προσωπικό βρίσκεται σε burnout, καθώς πέρασαν μια πολύ δύσκολη περίοδο, χωρίς στήριξη, και βλέπουν ότι η κατάσταση βαίνει επιδεινούμενη. Κατήγγειλε επίσης αυταρχισμό και εκφοβισμό στα νοσοκομεία, όπου οι εργαζόμενοι φοβούνται να μιλήσουν και αντιμετωπίζουν απειλές και διώξεις.

Ο Ανδρέας Ξανθός αναφέρθηκε σε όσα έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη «διαφανή προτεραιοποίηση των περιστατικών που θα υποβάλλονται σε χειρουργεία» και κατήγγειλε ότι στη σημερινή κατάσταση δεν είχαν φτάσει ποτέ οι αναμονές χειρουργείων. Επισήμανε, εξάλλου, ότι το 2018 οι αναισθησιολόγοι που υπηρετούσαν στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», ήταν διπλάσιοι σε αριθμό από αυτούς που υπηρετούν σήμερα και άρα δεν μπορεί οι αναμονές χειρουργείων, τότε και σήμερα, να είναι ίδιες σε αριθμό, όπως υποστηρίζει η σημερινή κυβέρνηση.

Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο «Σύσταση και οργάνωση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ - ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» (Ε.Τ.Α.Α.Ε.), ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και λοιπές διατάξεις». Υπέρ του νομοσχεδίου δήλωσε η ΝΔ. Επιφύλαξη, ενόψει της συζήτησης στην ολομέλεια, δήλωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση το ΚΚΕ που δήλωσε «κατά».

Οι φορείς που είχαν κληθεί επισήμαναν ότι η δημιουργία του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου θα συμβάλλει τα μέγιστα στην αναβάθμιση του ρόλου των τεχνολόγων ακτινολογίας /ακτινοθεραπείας, θα βοηθήσει στην κατανομή του δυναμικού του προσωπικού των τεχνολόγων ακτινολόγων μεταξύ των νομών και των νοσοκομείων, με ορθολογικά κριτήρια, θα συμβάλει στην ανάσχεση του brain drain και στην καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση των δυνατοτήτων του απεικονιστικού ακτινοθεραπευτικού εξοπλισμού των νοσοκομείων.

Σε σχέση όμως με τις παρατάσεις ρυθμίσεων που είχαν ψηφιστεί στην περίοδο της πανδημίας, ο Αθανάσιος Εξαδάχτυλος, πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), είπε ότι «πολλές είναι μη αναγκαίες και θα μπορούσαν να απαλειφθούν». Ανέφερε, επίσης, ότι «θα πρέπει τα τεστ να ξανάρθουν εκεί όπου φυσιολογικά εκτελούνται, στα εργαστήρια. Δηλαδή, θα πρέπει να ξαναδούμε την υποχρεωτικότητα με βάση τα νέα δεδομένα».

Ο Μιχαήλ Γιαννάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), είπε ότι η ΠΟΕΔΗΝ διαφωνεί με τις παρατάσεις των συμβάσεων του προσωπικού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που υπηρετεί με ελαστικές μορφές απασχόλησης. «Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και θεωρούμε, ότι έπρεπε να αναληφθεί μια σοβαρή πρωτοβουλία, από όλο το πολιτικό σύστημα, να ξεπεραστούν τα εμπόδια και οι συνάδελφοι αυτοί να μονιμοποιηθούν», ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. Αναφερόμενος στις λίστες αναμονής χειρουργείων, ο κ. Γιαννάκος είπε ότι είναι διαχρονικές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Και πριν από 4 - 5 χρόνια υπήρχαν λίστες αναμονής, που ξεπερνούσαν σε πολλές περιπτώσεις τα 2 χρόνια, και τώρα υπάρχουν λόγω της μονοθεματικής λειτουργίας των νοσοκομείων, αλλά επίσης επειδή ανεστάλησαν τα χειρουργεία για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Το 50% των χειρουργικών αιθουσών δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης γιατρών, αλλά και νοσηλευτικού προσωπικού και θα πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί, να δοθούν κίνητρα, προκειμένου να προσελκύσουμε γιατρούς και υγειονομικό προσωπικό στο σύστημα», είπε επίσης ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Η Ευανθία Ορφανού, γ΄αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας είπε ότι «η νόσος covid-19 έχει δείξει εγγενείς αδυναμίες του συστήματος Υγείας, οι οποίες καλύπτονται με επείγουσες ρυθμίσεις και επαναλαμβανόμενες παρατάσεις. Τα ανωτέρω μέτρα, αν και αντιμετωπίζουν μερικώς το πρόβλημα, δεν αποτελούν και τη ριζική λύση του. Απαιτείται μακρόχρονος και ολοκληρωμένος σχεδιασμός και ήρθε πλέον η ώρα να δούμε, ποιες από τις επείγουσες ρυθμίσεις αυτές έχουν συνδράμει και διευκολύνουν τους ασθενείς, ώστε να τις εντάξουμε μόνιμα την βάση του συστήματος Υγείας».

Ο Βασίλειος Κούτσιανος, γενικός γραμματέας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), είπε ότι η τρίμηνη παράταση που δίνεται για την οικονομική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών, καθώς και για τη δυνατότητα ένταξης των απόρων και ανασφάλιστων ασθενών με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, σε συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ μονάδες αιμοκάθαρσης του ιδιωτικού τομέα, για την διενέργεια τακτικών αιμοκαθάρσεων, δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών τους. Συνεπώς πρέπει να δοθεί, αν όχι μόνιμη παράταση, τουλάχιστον ετήσια.

Τελευταία τροποποίηση στις 27/09/2022 - 09:46
  • ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΟΣ
  • ΒΟΥΛΗ
  • ΠΛΕΥΡΗΣ
  • ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
  • ΕΣΥ
  • ΠΑΙΔΩΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ευρωπαϊκή Ένωση: Εξασφάλισε πάνω από 10.000 θεραπείες κατά του ιού της ευλογιάς των πιθήκων
Ευρωπαϊκή Ένωση: Εξασφάλισε πάνω από 10.000 θεραπείες κατά του ιού της ευλογιάς των πιθήκων 26 Σεπτεμβρίου 2022
Στην Ελλάδα τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της Όμικρον 4 και 5 - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα 27 Σεπτεμβρίου 2022
Στην Ελλάδα τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της Όμικρον 4 και 5 - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εντυπωσιακή άνοδος στην αξιολόγηση των πολιτών για το Νοσοκομείο «Μεταξά»
Υγεία
03/07/2025 - 13:42

Εντυπωσιακή άνοδος στην αξιολόγηση των πολιτών για το Νοσοκομείο «Μεταξά»

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την προστασία των ανηλίκων από προϊόντα καπνού εν όψει ευρωπαϊκής φοροκαταιγίδας
Πολιτική Υγείας
25/06/2025 - 11:23

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την προστασία των ανηλίκων από προϊόντα καπνού εν όψει ευρωπαϊκής φοροκαταιγίδας

Η Βουλή τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα για την ALS με συμβολική φωταγώγηση του κτηρίου
Patient Talk
23/06/2025 - 16:51

Η Βουλή τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα για την ALS με συμβολική φωταγώγηση του κτηρίου

Γεωργιάδης: «Έρχονται σημαντικές ανακοινώσεις για βιώσιμο clawback στα διαγνωστικά κέντρα»
Πολιτική Υγείας
19/06/2025 - 18:36

Γεωργιάδης: «Έρχονται σημαντικές ανακοινώσεις για βιώσιμο clawback στα διαγνωστικά κέντρα»

Δαβάκης: «Οι ένστολοι δεν θα χάσουν την προτεραιότητα εξυπηρέτησής τους στα στρατιωτικά νοσοκομεία»
Πολιτική Υγείας
16/06/2025 - 20:57

Δαβάκης: «Οι ένστολοι δεν θα χάσουν την προτεραιότητα εξυπηρέτησής τους στα στρατιωτικά νοσοκομεία»

Aurora για το ΕΣΥ: Ανακαίνιση-πρότυπο στη μονάδα μεταμόσχευσης μυελού των οστών του «Ευαγγελισμού»
Υπηρεσίες Υγείας
04/06/2025 - 06:54

Aurora για το ΕΣΥ: Ανακαίνιση-πρότυπο στη μονάδα μεταμόσχευσης μυελού των οστών του «Ευαγγελισμού»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η SkinCeuticals παρουσιάζει καινότομο προϊόν για επαναστατική ανόρθωση και σύσφιξη
Pharma News
05/07/2025 - 06:52
ΟΕΝΓΕ: «Η αστυνομία σε ρόλο γιατρού κάνει ιατρικές γνωματεύσεις»
Επικαιρότητα
05/07/2025 - 03:24
ΕΕΣ και ΣΦΕΕ υποστηρίζουν ευάλωτους συνανθρώπους μας στη Μυτιλήνη
Επικαιρότητα
05/07/2025 - 00:04
UCB: Δεδομένα τριετίας για φάρμακο κατά της ψωριασικής αρθρίτιδας και της αξονικής σπονδυλαρθρίτιδας
Pharma News
04/07/2025 - 17:54
Επίσκεψη εργασίας κλιμακίου εμπειρογνωμόνων του ECDC στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 17:36
Θεσσαλονίκη: Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεύτερη σημαντικότερη αιτία καρκίνου του πνεύμονα παγκοσμίως
Υγεία
04/07/2025 - 17:02
Επτά απλά κόλπα για να πίνουμε -μικροί και μεγάλοι- όσο νερό χρειαζόμαστε καθημερινά
Διατροφή
04/07/2025 - 15:51
Γάζα: Ο ΟΗΕ έχει καταγράψει 613 φόνους Παλαιστίνιων σε σημεία διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας
Επικαιρότητα
04/07/2025 - 15:27
Εμμηνόπαυση και υγεία των οστών - Οι πέντε δραματικές αλλαγές στη ζωή κάθε γυναίκας
Health Talk
04/07/2025 - 15:04
Διάρροια: Οδηγίες άμεσης δράσης για να την αντιμετωπίσουμε στο σπίτι
Υγεία
04/07/2025 - 14:31
Διαμαρτυρία στου Ζωγράφου για τη δωρεάν δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 13:58
Επιπλέον ενίσχυση του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 13:23
Lavipharm A.E.: Νέα πρόεδρος διοικητικού συμβουλίου και διανομή μερίσματος έπειτα από 18 χρόνια
Pharma News
04/07/2025 - 13:09
Σοβαρό τροχαίο στη Βούλα με σύγκρουση λεωφορείων του ΟΑΣΑ και 47 τραυματίες - Εικόνες από το σημείο
Επικαιρότητα
04/07/2025 - 12:47
Μοχλός ανάπτυξης και αυτονομίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό πλαίσιο η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία
Pharma Policy
04/07/2025 - 12:22
Τι είναι το φαινόμενο του θερμικού θόλου που φέρνει θερμοκρασίες... Σαχάρας τις επόμενες μέρες!
Επικαιρότητα
04/07/2025 - 11:57
EFPIA: Ευπρόσδεκτο βήμα προς τα εμπρός η στρατηγική της ΕΕ για τις βιοεπιστήμες
Pharma News
04/07/2025 - 11:24
Νόσος του Κολυμβητή: Όταν το καλοκαίρι γίνεται επώδυνο για τα αυτιά μας
Health Talk
04/07/2025 - 10:57
Ανακαλύφθηκαν 473 γονίδια-διακόπτες που «φωτίζουν» σοβαρές ασθένειες προτού εκδηλωθούν
Υγεία
04/07/2025 - 10:34
Ψηφίστηκε ο νόμος-μέγγενη για την πώληση καπνού και αλκοόλ σε ανηλίκους
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 10:09
Τμήμα στρατοπέδου παραχωρείται στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - Ελπίδα»
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 21:36
Τετράμηνη παράταση στους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς για την αποστολή DNA ή στείρωση
Pet
03/07/2025 - 21:14
ECONOMIST IMPACT-Θεμιστοκλέους: Σημαντική πρόοδος στις κλινικές μελέτες από το 201
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 20:58
Η Ελλάδα στην εποχή του EHDS: Διάλογος για την καινοτομία στην ογκολογική φροντίδα
Patient Talk
03/07/2025 - 19:32
Την ανώτατη διάκριση DIAMOND του Εθνικού Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης-CR Index απέσπασε η GENESIS Pharma
Pharma News
03/07/2025 - 19:11
Σε λειτουργία η γραμμή 1135 του ΕΟΔΥ για τη συμβουλευτική υποστήριξη των καπνιστών
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 18:52
ΕΟΔΥ: Ένας θάνατος από covid-19 και 107 εισαγωγές την εβδομάδα 23-29 Ιουνίου
Υγεία
03/07/2025 - 18:34
H μουσική κατά την οδήγηση μειώνει το άγχος του οδηγού
Ψυχική Υγεία
03/07/2025 - 18:18
Λεμόνι: Ένα ελιξίριο της φύσης στην κουζίνα μας - Οι βοήθειες που δίνει στον οργανισμό
Διατροφή
03/07/2025 - 17:51
Έντονη διαμαρτυρία της ΕΨΕ για τη σύλληψη ψυχιάτρων που δεν ενέκριναν εισαγωγή ασθενούς στο ΨΝΑ
Ψυχική Υγεία
03/07/2025 - 17:24

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Λεμόνι: Ένα ελιξίριο της φύσης στην κουζίνα μας - Οι βοήθειες που δίνει στον οργανισμό
Διατροφή
03/07/2025 - 17:51
Την ανώτατη διάκριση DIAMOND του Εθνικού Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης-CR Index απέσπασε η GENESIS Pharma
Pharma News
03/07/2025 - 19:11
Σε λειτουργία η γραμμή 1135 του ΕΟΔΥ για τη συμβουλευτική υποστήριξη των καπνιστών
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 18:52
Τμήμα στρατοπέδου παραχωρείται στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - Ελπίδα»
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 21:36
ECONOMIST IMPACT-Θεμιστοκλέους: Σημαντική πρόοδος στις κλινικές μελέτες από το 201
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 20:58
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo