Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA) δημοσίευσε τα ετήσια στοιχεία της για την ευρωπαϊκή φαρμακευτική βιομηχανία. Η έκθεση παρέχει την πιο εμπεριστατωμένη ανάλυση της δραστηριότητας της φαρμακευτικής βιομηχανίας – συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων, των εξαγωγών, της δραστηριότητας R&D και της απασχόλησης – σε 27 κράτη μέλη.
Αποκαλύπτει έναν τομέα όπου οι επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις οδηγούν σε μια συναρπαστική εποχή για την ανάπτυξη φαρμάκων και όπου συνεχίζονται αδιάκοπα οι προσπάθειες για την εξεύρεση λύσεων για ασθένειες όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, η σκλήρυνση κατά πλάκας, πολλοί τύποι καρκίνου και σπάνιες ασθένειες.
Η έκθεση υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη εφαρμογής της νέας στρατηγικής της ΕΕ για τις βιοεπιστήμες, που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα [2 Ιουλίου], καθώς και την ανάγκη ενίσχυσης του τομέα μέσω της αναθεώρησης της γενικής φαρμακευτικής νομοθεσίας και του επικείμενου νόμου για τη βιοτεχνολογία που θα εκδοθεί αργότερα φέτος. Σε συνδυασμό με αυξημένες επενδύσεις σε καινοτόμα φάρμακα και ένα παγκοσμίως ανταγωνιστικό πλαίσιο πνευματικής ιδιοκτησίας, η στρατηγική μπορεί να συμβάλει στην αποκατάσταση της θέσης της Ευρώπης ως παγκόσμιου ηγέτη στις βιοεπιστήμες.
Κύριες τάσεις
- Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει έντονο και αυξανόμενο ανταγωνισμό από τις αναδυόμενες οικονομίες: παρατηρείται ταχεία ανάπτυξη της αγοράς και του ερευνητικού περιβάλλοντος σε αναδυόμενες οικονομίες όπως η Βραζιλία, η Κίνα και η Ινδία, με αποτέλεσμα τη σταδιακή μετανάστευση των οικονομικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων από την Ευρώπη προς αυτές τις ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές.
- Η συνεχής ανάπτυξη της αγοράς και του ερευνητικού περιβάλλοντος στην Κίνα συμβάλλει στη μετακίνηση των οικονομικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων προς μη ευρωπαϊκές αγορές. Το 2024, η Κίνα ξεπέρασε τόσο τις ΗΠΑ όσο και την Ευρώπη ως δημιουργός νέων δραστικών ουσιών που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην παγκόσμια αγορά. Αφού έχασε την πρωτιά της ως κορυφαία περιοχή καινοτομίας στον κόσμο το 2000, η Ευρώπη βρίσκεται πλέον στην τρίτη θέση του βάθρου ως δημιουργός νέων φαρμάκων.
- Το 2024, η Βόρεια Αμερική αντιπροσώπευε το 54,8 % των εκτιμώμενων παγκόσμιων πωλήσεων φαρμάκων, έναντι 22,7 % για την Ευρώπη.
- Το 66,9 % των πωλήσεων νέων φαρμάκων που κυκλοφόρησαν κατά την περίοδο 2019-2023 πραγματοποιήθηκε στην αγορά των ΗΠΑ, έναντι μόλις 15,8 % στις ευρωπαϊκές αγορές – με βάση αποκλειστικά τις πέντε χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις.
Η έκθεση δείχνει ότι ο τομέας αυτός αποτελεί πυλώνα της οικονομικής ανθεκτικότητας της περιοχής, απασχολώντας άμεσα περίπου 950.000 άτομα και υποστηρίζοντας έμμεσα έως και τριπλάσια απασχόληση (2,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας συνολικά). Με επενδύσεις 55 δισεκατομμυρίων ευρώ στo R&D στην Ευρώπη το 2024, η φαρμακευτική βιομηχανία είναι ο τομέας που επενδύει το μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων του σε αυτόν τον τομέα.
Ωστόσο, ο τομέας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πραγματικές προκλήσεις. Εκτός από τα πρόσθετα ρυθμιστικά εμπόδια και τα αυξανόμενα έξοδα R&D ο τομέας εξακολουθεί να πλήττεται από τις επιπτώσεις των μέτρων δημοσιονομικής λιτότητας που έχουν εισαγάγει οι κυβερνήσεις σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης από το 2010.
Η Nathalie Moll, γενική διευθύντρια της EFPIA, δήλωσε: «Είναι μια συναρπαστική και αβέβαιη περίοδος για τη φαρμακευτική βιομηχανία στην Ευρώπη. Ενώ συνεχίζουμε να παρατηρούμε αύξηση των δαπανών για την έρευνα και των θέσεων εργασίας, παρατηρούμε μια ραγδαία μείωση του παγκόσμιου μεριδίου, με την εμφάνιση περισσότερων χωρών ως ανταγωνιστών.
Με αίσθημα επείγοντος επαναλαμβάνουμε την ανάγκη για ταχεία και συγκεκριμένη εφαρμογή της στρατηγικής για τις βιοεπιστήμες και των νόμων για τη βιοτεχνολογία. Πρέπει να δούμε αυξημένες επενδύσεις σε καινοτόμα φάρμακα και, μέσω της αναθεώρησης της φαρμακευτικής νομοθεσίας και του νόμου για τη βιοτεχνολογία, να δημιουργηθούν παγκοσμίως κορυφαία ρυθμιστικά πλαίσια και πλαίσια πνευματικής ιδιοκτησίας, τα οποία θα επιτρέψουν στην Ευρώπη να ανταγωνιστεί πραγματικά».