ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρόεδρος ΣΦΕΕ: «Να επικρατήσει μία εθνική νοοτροπία καινοτομίας»

Pharma News
Πρόεδρος ΣΦΕΕ: «Να επικρατήσει μία εθνική νοοτροπία καινοτομίας»
Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στάθηκε στην ανάγκη επενδύσεων στις κλινικές δοκιμές.
Τετάρτη, 12/05/2021 - 19:34
News4Health Team News4Health Team

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) συμμετείχε, τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2021, για 6 η συνεχόμενη χρονιά στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Ζάππειο Μέγαρο. Στο πάνελ «Pharmaceutical Innovation: The future-proof investment», με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, τον Πρόεδρο του ΣΦΕΕ, κ. Ολύμπιο Παπαδημητρίου, τον Πρόεδρο Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer Hellas, κ. Ζαχαρία Ραγκούση, τον Πρόεδρο της Biogen, Δρ. Στέλιο Παπαδόπουλο, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της AbbVie, κ. Πασχάλη Αποστολίδη, τον Αντιπρόεδρο της Βιανέξ, κ. Κωνσταντίνο Παναγούλια και τον Γενικό Διευθυντή της Boehringer Ingelheim Ελλάδος, κ. Δημήτρη Αναγνωστάκη, τονίστηκε η σημασία που έχει η φαρμακευτική παραγωγή και η καινοτομία στην ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας και στη δημιουργία καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι η ύπαρξη ενός σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος προκειμένου να μπορούν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις να επενδύσουν. Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο επενδυτικό clawback τόνισε ότι υπάρχει η βούληση να προχωρήσει η Κυβέρνηση και σε μία τριετή, πιο σταθερή συμφωνία με την φαρμακοβιομηχανία και με το Ταμείο Ανάκαμψης, για να υπάρξει ένα σταθερό επαγγελματικό περιβάλλον για τις φαρμακευτικές εταιρείες στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι το επενδυτικό clawback δεν αποτελεί φοροαπαλλαγή γι αυτό και δεν τίθεται ζήτημα κρατικών ενισχύσεων. Πρόκειται για κίνητρο που μειώνει το επιπλέον βάρος που βάζει το κράτος, γιατί το clawback είναι ένα επιπλέον βάρος στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις έναντι της επιστροφής δαπάνης προς τον ΕΟΠΥΥ. Στην ουσία αφαιρεί ένα κομμάτι από αυτό το επιπλέον βάρος που βάζει η Πολιτεία, με αντάλλαγμα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την έρευνα και ανάπτυξη στην Ελλάδα, φέροντας ως ένα πρώτο επιτυχημένο παράδειγμα αυτού του επενδυτικού εργαλείου την επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη.

Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου σημείωσε ότι η θεσμοθέτηση του επενδυτικού clawback είναι σημαντικό κίνητρο για να έρθουν επενδύσεις στη χώρα. Έκανε εκτενή αναφορά στα διδάγματα που πήραμε αρχικά από την οικονομική κρίση και, στη συνέχεια, από την υγειονομική με την πανδημία του COVID-19 τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, όπου μεταξύ άλλων αναδείχθηκε η ανάγκη για την αποτελεσματική χρήση των δημοσίων πόρων, την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τη δημιουργία ψηφιακών/απομακρυσμένων συστημάτων. Αναφέρθηκε στην προστιθέμενη αξία που δημιουργεί ο φαρμακευτικός κλάδος στην Εθνική Οικονομία, συνεισφέροντας στο ΑΕΠ της χώρας περί τα €6.7δις (για το 2019), δηλαδή 3.6% του ΑΕΠ. Σε όρους απασχόλησης, ο φαρμακευτικός κλάδος εξασφαλίζει 135.000 θέσεις εργασίας, δηλαδή το 3.9% της συνολικής απασχόλησης, με την πλειονότητα αυτών να είναι υψηλής ειδίκευσης, ενώ παράλληλα συνεισφέρει ετησίως στην Εθνική Οικονομία περίπου €2δις σε φόρους και κοινωνικές εισφορές. Έτσι, ο φαρμακευτικός κλάδος αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες ανάπτυξης της χώρας μας. Κλείνοντας, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο κλάδος αλλά και η Πολιτεία την επόμενη ημέρα του COVID-19, καθώς και την αναγκαιότητα να δημιουργηθεί και να επικρατήσει στην χώρα μας «εθνική νοοτροπία καινοτομίας». «Στη χώρα μας πρέπει να αναπτύξουμε μια κουλτούρα εθνικής καινοτομίας, να αυξήσουμε τα κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ταυτόχρονα να βελτιώσουμε τη χρηματοδότηση του συστήματος ώστε να γίνει πιο βιώσιμο και πιο προβλέψιμο. Αυτός είναι κεντρικός άξονας για τις επιχειρήσεις του κλάδου ώστε να μπορέσουν να ενισχύσουν την παρουσία τους στη χώρα καθώς και τη συνεισφορά τους στην εθνική οικονομία.», σημείωσε ο κ. Παπαδημητρίου.

Ο Πρόεδρος της BIOGEN, Στέλιος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στη συζήτηση που έχει ανοίξει μετά την πρόταση της αμερικάνικης κυβέρνησης για προσωρινή άρση των πατεντών των εμβολίων για τον COVID-19, υπογραμμίζοντας ότι το θέμα της πνευματικής ιδιοκτησίας δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα εμβόλια αυτά, αλλά και τα θέματα διαφύλαξης της ασφάλειας που υπάρχουν στην παραγωγή των εμβολίων. Τόνισε, επίσης, ότι ήδη για τα επόμενα τρία χρόνια η πρόσβαση στις πρώτες ύλες που απαιτούνται είναι διασφαλισμένη από τις μεγάλες εταιρείες μέσω συμβολαίων. Η πρόταση αυτήν των ΗΠΑ, έχει περισσότερη πολιτική χροιά και εξέφρασε την εκτίμησή του ότι τους επόμενους μήνες θα ατονήσει. Στην συνέχεια, αναφέρθηκε στο πρόβλημα των υψηλών τιμών των φαρμακευτικών προϊόντων στις ΗΠΑ και της πρόσβασης των ασθενών.
O Διευθύνων Σύμβουλος της Abbvie, Πασχάλης Αποστολίδης, αναφέρθηκε στη συμβολή των Κλινικών Μελετών στην ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας, τονίζοντας τη σημαντική αναπτυξιακή ευκαιρία μετατροπής της Ελλάδας σε παγκόσμιο κόμβο κλινικών μελετών αλλά και την προώθηση της καινοτομίας και των επενδύσεων στην Έρευνα και Ανάπτυξη ως απαραίτητο πυλώνα αποτελεσματικής φαρμακευτικής πολιτικής. Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι αν θέλουμε η χώρα μας από ουραγός στην Κλινική Έρευνα στην ΕΕ να ανέβει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις ύψους €500εκ. Παράλληλα, τόνισε την πεποίθησή του ότι η χώρα μας μπορεί να αποτελέσει παγκόσμιο παίκτη στο πεδίο των κλινικών δοκιμών και αυτό θα πρέπει να αποτελέσει απόλυτη προτεραιότητα στον σχεδιασμό της κυβέρνησης ως μία σημαντική προοπτική οικονομικής ανάπτυξης.

Ο Γενικός Διευθυντής της Pfizer, Ζαχαρία Ραγκούσης, αναφέρθηκε στο επίτευγμα των εμβολιασμών, με 1,2 δις εμβολιασμούς παγκοσμίως, επισημαίνοντας την πολυπλοκότητα της διαδικασίας παραγωγής εμβολίων όχι μόνο ως προς την προμήθεια των πρώτων υλών, αλλά και ως προς τους αυστηρούς ποιοτικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται. Επίσης, τόνισε την ανάγκη να αποτελέσει η καινοτομία Εθνική Στρατηγική προκειμένου η χώρα μας να αυξήσει τις επιδόσεις της στο Ευρωπαϊκό δείκτη καινοτομίας.

Ο Γενικός Διευθυντής της Boehringer-Ingelheim, Δημήτρης Αναγνωστάκης, αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας μιας στρατηγικής, ώστε να επιστρέψει η παραγωγή σε Ευρωπαϊκό έδαφος, λέγοντας πως ήδη 6 μέλη της ΕΕ έχουν υπογράψει κοινό κείμενο ζητώντας συντονισμένες πρωτοβουλίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπογράμμισε ότι η επίδραση που έχει ο φαρμακευτικός κλάδος στην Εθνική Οικονομία καταδεικνύει την ανάγκη να προστατευτεί και να ενισχυθεί η παραγωγή μέσα από παροχή κινήτρων. Στη συνέχεια, τόνισε την προϋπόθεση ύπαρξης διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης και των φαρμακευτικών επιχειρήσεων όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσα από την δημιουργία ενός High-Level Forum όπου θα μπορέσουν να συμμετάσχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Ο Αντιπρόεδρος της ΒΙΑΝΕΞ, Κώστας Παναγούλιας, αναφέρθηκε στην στροφή πολλών ελληνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων στην καινοτομία, καθώς και στις συνεργασίες που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων. Τρία βήματα υπάρχουν για να ενισχυθεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία: η αναμόρφωση του clawback, η αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού από τρίτες χώρες, καθώς η αδειοδότηση των ευρωπαϊκών προϊόντων είναι πολύ πιο δύσκολη και η στροφή στην βιοτεχνολογία μέσα από την ενίσχυση της συνεργασίας ελληνικών-ξένων επιχειρήσεων.

Αναφορικά στη συζήτηση που γίνεται για την άρση των πατεντών στα εμβόλια COVID-19 τόσο ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ όσο και οι υπόλοιποι ομιλητές συμφώνησαν ότι η κατοχύρωση της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι ουσιαστική και χωρίς αυτή δε θα μπορούσαμε να μιλάμε τώρα για εμβόλια, ενώ οποιαδήποτε κατάργησή της δεν συνεπάγεται αύξηση της παραγωγικής δυνατότητας.

Τελευταία τροποποίηση στις 12/05/2021 - 19:47
  • ΣΦΕΕ
  • ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Tσέτη από 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών για τομέα φαρμάκου μετά κορονοϊού: «Χρειαζόμαστε νέο παραγωγικό μοντέλο»
Tσέτη από 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών για τομέα φαρμάκου μετά κορονοϊού: «Χρειαζόμαστε νέο παραγωγικό μοντέλο» 12 Μαϊος 2021
Δωρεάν Webinar για τα βιοομοειδή φάρμακα στην αντιμετώπιση των ρευματικών νοσημάτων 13 Μαϊος 2021
Δωρεάν Webinar για τα βιοομοειδή φάρμακα στην αντιμετώπιση των ρευματικών νοσημάτων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

MSD Ελλάδος: Η καινοτομία έχει αξία μόνο όταν φτάνει στον ασθενή
Pharma News
29/01/2026 - 19:58

MSD Ελλάδος: Η καινοτομία έχει αξία μόνο όταν φτάνει στον ασθενή

ΣΦΕΕ: Ισότητα, πρόσβαση και ποιότητα στο επίκεντρο της εθνικής πολιτικής για τον καρκίνο
Pharma Policy
26/01/2026 - 16:16

ΣΦΕΕ: Ισότητα, πρόσβαση και ποιότητα στο επίκεντρο της εθνικής πολιτικής για τον καρκίνο

Ταμείο Καινοτομίας Φαρμάκου: Στο Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα το νομοσχέδιο - Ψήφισή του πιθανότατα τον Φεβρουάριο
Pharma Policy
26/01/2026 - 09:38

Ταμείο Καινοτομίας Φαρμάκου: Στο Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα το νομοσχέδιο - Ψήφισή του πιθανότατα τον Φεβρουάριο

Στην τελική ευθεία το σχέδιο νόμου για το «Ταμείο Καινοτομίας»: Τα «αγκάθια» για τις εταιρείες
Pharma Policy
20/01/2026 - 22:00

Στην τελική ευθεία το σχέδιο νόμου για το «Ταμείο Καινοτομίας»: Τα «αγκάθια» για τις εταιρείες

Health-IQ: Καινοτομία και μετασχηματισμός των υγειονομικών δομών σε Θεσσαλονίκη και Έδεσσα
Πολιτική Υγείας
20/01/2026 - 17:57

Health-IQ: Καινοτομία και μετασχηματισμός των υγειονομικών δομών σε Θεσσαλονίκη και Έδεσσα

ΣΦΕΕ: «Μόλις ένα στα πέντε καινοτόμα φάρμακα φτάνει σήμερα στους Έλληνες ασθενείς»
Pharma Policy
15/01/2026 - 20:26

ΣΦΕΕ: «Μόλις ένα στα πέντε καινοτόμα φάρμακα φτάνει σήμερα στους Έλληνες ασθενείς»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μικροπλαστικά: Πολύ υψηλά ποσοστά ανιχνεύθηκαν στο ένα τρίτο των ψαριών του Ειρηνικού
Διατροφή
30/01/2026 - 10:30
Αποσωληνώθηκε ο οπαδός του ΠΑΟΚ που χειρουργήθηκε στη Ρουμανία
Επικαιρότητα
30/01/2026 - 10:09
Καρκίνος μαστού: Ο συνδυασμός του AI με τη μαστογραφία μειώνει κατά 12% τις καθυστερημένες διαγνώσεις
Digital Health
30/01/2026 - 09:34
Προεγχειρητική βιοψία μαστού - Μύθοι που επιμένουν, αλήθειες που σώζουν
Health Talk
30/01/2026 - 08:11
Υβριδική Ημερίδα στη Θεσσαλονίκη: «Αντιπαραθέσεις στη γηροψυχολογική εκτίμηση»
Επικαιρότητα
30/01/2026 - 03:41
Η Affidea στη νέα φάση του «Προλαμβάνω» με εξετάσεις για τη νεφρική δυσλειτουργία
Υπηρεσίες Υγείας
30/01/2026 - 00:08
Ιός Nipah: Η νόσος των καρποφάγων νυχτερίδων και ο κίνδυνος για τους Ευρωπαίους
Υγεία
29/01/2026 - 23:36
ECDC - ΠΟΥ Ευρώπης συνεχίζουν για την ενίσχυση της υγειονομικής ασφάλειας
Πολιτική Υγείας
29/01/2026 - 22:53
ΕΟΔΥ: Nέα εργαλεία, έγκαιρη ανίχνευση και συμμετοχή των πολιτών στην επιδημιολογική επιτήρηση
Πολιτική Υγείας
29/01/2026 - 22:32
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου «σκοτώνει» στην ηλικία των κάτω των 50 στις ΗΠΑ
Υγεία
29/01/2026 - 22:04
Η διατροφή που προστατεύει το δέρμα και καθυστερεί τη γήρανση
Health Talk
29/01/2026 - 21:31
Γεωργιάδης: «Καλή η κλινική κατάσταση των δύο τραυματιών του τροχαίου δυστυχήματος στη Ρουμανία»
Επικαιρότητα
29/01/2026 - 20:49
Καφεΐνη και περιποίηση δέρματος: Τελικά λειτουργεί; - Ποιο είναι το κλειδί...
Διατροφή
29/01/2026 - 20:13
MSD Ελλάδος: Η καινοτομία έχει αξία μόνο όταν φτάνει στον ασθενή
Pharma News
29/01/2026 - 19:58
Η Ελληνική καινοτομία σε κλινική μελέτη για το μεταβολικό σύνδρομο και τα συμπληρώματα διατροφής
Υγεία
29/01/2026 - 19:36
Στην Αρεόπολη ολοκληρώθηκε ο κύκλος των ενημερωτικών συναντήσεων του Health-IQ
Πολιτική Υγείας
29/01/2026 - 19:02
Μπαρμπετάκη: «Συνεχίζουμε και το 2026 να κάνουμε θόρυβο για τη φαρμακευτική καινοτομία!»
Pharma Policy
29/01/2026 - 18:46
Εγκαινιάστηκε η ανακαινισμένη Παιδιατρική Κλινική στο «Σκυλίτσειο» Γενικό Νοσοκομείο Χίου
Πολιτική Υγείας
29/01/2026 - 18:24
ΕΟΔΥ: «Θερίζει» η γρίπη - 649 νέες εισαγωγές και 12 θάνατοι από γρίπη την τελευταία εβδομάδα
Υγεία
29/01/2026 - 18:07
Biogen: Πράσινο από την Κομισιόν σε σχήμα υψηλής δόσης για τη Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία
Pharma News
29/01/2026 - 17:51
Ρομποτική χειρουργική σπονδυλικής στήλης: Ακρίβεια, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα
Health Talk
29/01/2026 - 17:33
Δεν θα προσμετρώνται απουσίες έως και πέντε ημερών από τα σχολεία λόγω ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού
Επικαιρότητα
29/01/2026 - 17:17
ΙΑΣΩ: Πρωτοπορία στη χειρουργική μελανώματος κόλπου
Υπηρεσίες Υγείας
29/01/2026 - 16:53
Olivia: Ψηφιακή σύμμαχος για γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών, με την υποστήριξη της AstraZeneca
Patient Talk
29/01/2026 - 16:37
Οι κάψουλες κοπράνων φαίνεται να αλλάζουν τα δεδομένα στη θεραπεία διαφορετικών καρκίνων
Υγεία
29/01/2026 - 16:21
Στο Παπαγεωργίου οι δύο τραυματίες φίλαθλοι του ΠΑΟΚ- Τα νεότερα για την κατάστασή τους
Επικαιρότητα
29/01/2026 - 16:00
ECDC για ανακλήσεις βρεφικού γάλακτος λόγω τοξίνης: Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς
Πολιτική Υγείας
29/01/2026 - 15:00
Νέα νανοθεραπεία ανακουφίζει τον πόνο από τις μεταστάσεις στα οστά
Υγεία
29/01/2026 - 14:00
Τελικά μπορεί να μην κάνουν το γιατρό πέρα! Καταγγελίες για "κοκτέιλ" φυτοφαρμάκων στα μήλα
Διατροφή
29/01/2026 - 13:27
Πάρκινσον και έντερο: Νέα ανακάλυψη ανοίγει νέους θεραπευτικούς δρόμους
Υγεία
29/01/2026 - 13:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η ιλαρά ξαναέγινε ενδημική σε έξι ευρωπαϊκές χώρες - Ο ρόλος του δισταγμού έναντι του εμβολιασμού
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 13:00
Θεμιστοκλέους: Σε έξαρση η γρίπη – Βελτιώσεις σε ΤΕΠ και ραντεβού
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 13:54
Θετικά νέα για το πειραματικό φάρμακο κατά της παχυσαρκίας της Roche
Pharma News
27/01/2026 - 15:00
Κρεατίνη: Xρειάζεται οι γυναίκες να την προσθέσουν στην διατροφή τους;
Διατροφή
27/01/2026 - 17:43
Η InterMed στο διεθνές οδοντιατρικό συνέδριο AEEDC Dubai 2026
Pharma News
27/01/2026 - 18:41
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo