ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Και αν τελικά δε βρεθεί ποτέ το εμβόλιο για το νέο κορονοϊό;

Pharma News
Και αν τελικά δε βρεθεί ποτέ το εμβόλιο για το νέο κορονοϊό;
Πολλές φορές έχουμε πιάσει τον εαυτό μας να πιστεύει ότι δε μπορεί να συμβεί κάτι χειρότερο στη ζωή μας. Αυτό συμβαίνει στην εποχή του νέου κορονοϊού που διανύουμε το 2020. Και, όμως, μπορεί να υπάρξει και χειρότερο ενδεχόμενο από τα περιοριστικά μέτρα και τις συνθήκες καραντίνας που βιώνουμε. Αυτό το σενάριο είναι η μη παρασκευή εμβολίου κατά του COVID-19.
Δευτέρα, 04/05/2020 - 14:46
Γιώργος Παπαϊωάννου Γιώργος Παπαϊωάννου

Μπορεί όλοι να περιμένουμε τη μέρα που θα ανακοινωθεί η κυκλοφορία του εμβολίου στην αγορά αλλά έχει συμβεί στο παρελθόν με άλλες ασθένειες να μην παρασκευαστεί ποτέ.

Αντί για την εξολόθρευση του ιού, οι κοινωνίες θα πρέπει να μάθουν να ζουν με αυτόν. Οι πόλεις σταδιακά θα ανοίξουν, κάποιες ελευθερίες θα επιστρέψουν αλλά σε μικρό βαθμό αν ακολουθηθούν οι συστάσεις των ειδικών. Η διεξαγωγή τεστ και η ιχνηλάτηση θα αποτελέσουν μέρος της καθημερινότητάς μας και σε κάποιες χώρες μία ξαφνική οδηγία για κατ΄οίκον περιορισμό μπορεί να προκύψει ανά πάσα ώρα. Θεραπείες, φυσικά, μπορεί να αναπτυχθούν αλλά τα ξεσπάσματα της ασθένειας θα συμβαίνουν κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα την αύξηση των θανάτων.

Αν δεν παραχθεί εμβόλιο, η ζωή δε θα είναι ίδια με αυτή που ζούμε τους τελευταίους μήνες. Δε θα επανέλθει στο κανονικό γρήγορα. Οι καραντίνες, όμως, δεν είναι βιώσιμες οικονομικά και πολιτικά. Χρειαζόμαστε άλλα πράγματα για να ελέγξουμε την πανδημία. Αυτό σημαίνει ότι οι ειδικοί θα πιέσουν τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν ένα καινούριο τρόπο ζωής και αλληλεπίδρασης για να αγοράσουν χρόνο έτσι ώστε να βρεθεί το εμβόλιο μετά από χρόνια ή δεκαετίες.

Ο Νταβίντ Ναβάρο, ο οποίος είναι καθηγητής παγκόσμιας υγείας στο Imperial College του Λονδίνου και ειδικός απεσταλμένος για την καταπολέμηση του COVID-19 στον ΠΟΥ ανέφερε στο CNN ότι «υπάρχουν κάποιοι ιοί για τους οποίους δεν έχουν βρεθεί τα εμβόλια. Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα βρεθεί ένα εμβόλιο κατά του SARS-CoV-2 ή ότι θα περάσει όλα τα τεστ αποτελεσματικότητας και ασφάλειας. Είναι πολύ σημαντικό όλες οι κοινωνίες να προετοιμαστούν πλήρως για να αμυνθούν απέναντι στον κορονοϊό ως μία μόνιμη απειλή και να μπορέσουν να συνεχίσουν την κοινωνική και οικονομική τους δραστηριότητα εν μέσω της πανδημίας».

απόσταση

«Είναι απαραίτητο να δουλέψουμε έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι για τον COVID-19». Μίλησε για «κοινωνικό συμβόλαιο», στο οποίο οι άνθρωποι κάθε χώρας, καθώς θα επανεκκινήσουν τις φυσιολογικές ζωές τους, θα αναλαμβάνουν πλήρη ευθύνη για κατ΄οίκον απομόνωση σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων. Διαφορετικά θα είναι υπεύθυνοι για τη διάδοση του ιού.

Η μη παρασκευή εμβολίου μπορεί να σημάνει ότι οι εποχές που κάποιος πήγαινε στη δουλειά με ένα απλό κρύωμα ή βήχα ανήκουν στο παρελθόν. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η τηλεργασία από το σπίτι θα γίνει τρόπος ζωής για τους υπαλλήλους γραφείου. Επιπλέον, οι εταιρείες πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα γραφεία ποτέ δε θα είναι γεμάτα αν δεν υπάρχει λόγος.

«Πρέπει να συμπεριφερόμαστε σε όσους απομονώνονται ως ήρωες και όχι ως παρίες. Θα πρόκειται για μία συλλογική συμφωνία για την επιβίωση υπό την απειλή του ιού. Θα είναι πιο δύσκολο για τις φτωχότερες χώρες. Γι΄αυτό η παροχή βοήθειας για την υποστήριξη χωρών που αναπτύσσονται θα είναι δύσκολη αλλά και πολύ σημαντική» αναφέρει ο Ναβάρο. Παράλληλα εξηγεί ότι οι προσφυγικές δομές και οι καταυλισμοί μεταναστών θα πρέπει να είναι ύψιστης προτεραιότητας. Προσθέτει ότι ένα πρόγραμμα τεστ και ιχνηλάτησης θα πρέπει να εφαρμοστεί για να επιτραπεί η ζωή με την παρουσία του COVID-19

Σε κάθε περίπτωση, οι ηγέτες των χωρών δεν θέλουν ούτε να προφέρουν το συγκεκριμένο σενάριο και εκφράζονται με αισιοδοξία σχετικά με την έκβαση της πορείας παρασκευής του εμβολίου.

Θα χρειαστεί ρεκόρ για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε ότι κατά πάσα πιθανότητα το εμβόλιο θα παρασκευαστεί κάποια στιγμή. Αυτή η αισιοδοξία οφείλεται στο γεγονός ότι σε αντίθεση με άλλες ασθένειες όπως ο HIV και η ελονοσία, o νέος κορονοϊός δε μεταλλάσσεται γρήγορα.

Ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φαούτσι, υποστηρίζει ότι μπορεί να παραχθεί μέσα σε 12-18 μήνες. Κάποιες άλλες εξέχουσες προσωπικότητες της ιατρικής, όπως ο Υπεύθυνος Υγείας στην Αγγλία, Κρις Γουίτι, ανέφερε ότι η εκτίμηση για παρασκευή του εμβολίου σε ένα χρόνο ίσως είναι πολύ αισιόδοξη.

Ακόμα, όμως, και αν αναπτυχθεί ένα εμβόλιο, η παρασκευή του σε αυτά τα χρονοδιαγράμματα είναι ένα επίτευγμα που δεν έχει επαναληφθεί ποτέ. «Δεν έχουμε παρασκευάσει ποτέ ένα εμβόλιο σε διάστημα 12-18 μηνών. Αυτό δε σημαίνει ότι είναι αδύνατο αλλά θα είναι ένα πολύ ηρωικό επίτευγμα. Χρειαζόμαστε ένα πρώτο πλάνο και ένα εναλλακτικό σχέδιο» υποστήριξε στο CNN ο πρόεδρος του Εθνικού Σχολείου των Φαρμάκων για Τροπικές Ασθένειες στο Χιούστον, Πίτερ Οτέζ.

Η περίπτωση του AIDS

Το 1984, η Υπουργός Υγείας και Ανθρώπινων Υπηρεσιών της Αμερικής, Μάργκαρετ, Χέκλερ, ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου στην Γουάσινγκτον ότι οι επιστήμονες επιτυχώς ταυτοποίησαν τον ιό που αργότερα έγινε γνωστός ως HIV. Προέβλεψε ότι το εμβόλιο θα ήταν έτοιμο για δοκιμές σε 2 χρόνια. Πριν 14 χρόνια, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι βρισκόμαστε 10 χρόνια μακριά από το εμβόλιο.

aids

4 δεκαετίες και 32 εκατομμύρια θανάτους μετά, ο κόσμος ακόμα δεν έχει παρασκευάσει κάποιο εμβόλιο κατά του HIV. Αντί για εμβόλιο, ολόκληρες γενιές ομοφυλόφιλων αντρών χάθηκαν. Για πολλά χρόνια, μία θετική διάγνωση δεν αποτελούσε μόνο θανατική ποινή. Διασφάλιζε ότι ο άνθρωπος που νοσούσε θα περνούσε τους τελευταίους μήνες κοινωνικά περιθωριοποιημένος. Σε ιατρικά περιοδικά, μάλιστα, συζητιόταν ακόμα και αν άξιζε μία έρευνα για τη σωτηρία των ατόμων με HIV.

«Η γρίπη δύναται να μεταλλαχτεί μετά από ένα χρόνο. Συνεπώς, η ανοσία από το εμβόλιο διαρκεί ένα χρόνο. Ο ΗΙV μεταλλάσσεται σε μόλις μία μόλυνση. Συνεχίζει να μεταλλάσσεται μέσα σου. Είναι σαν να έχεις χιλιάδες διαφορετικούς HIV. Ενώ μεταλλάσσεται παραλύει το ανοσοποιητικό σου σύστημα» εξηγεί στο CNN ο παιδίατρος και ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες που δημιούργησε το εμβόλιο για τον ιό ρότα, Πολ Όφιτ.

Το δύσκολο κομμάτι σε ένα εμβόλιο

Eυτυχώς ο COVID-19 δεν εμπεριέχει τα δύσκολα επίπεδα κατανόησης του HIV. Ωστόσο, έχουν υπάρξει και άλλες ασθένειες που έχουν μπερδέψει τόσο τους επιστήμονες όσο και το ανθρώπινο σώμα. Οι γιατροί δεν έχουν καταφέρει εδώ και δεκαετίες να παρασκευάσουν εμβόλιο για το δάγκειο πυρετό , ο οποίος μολύνει 400 χιλιάδες άτομα το χρόνο σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Το 2017 μία μεγάλη προσπάθεια για σχετικό εμβόλιο αναβλήθηκε αφού ανακαλύφθηκε ότι δυσχεραίνει τα συμπτώματα της ασθένειας.

«Έχεις μεγάλες ελπίδες και μετά αυτές γκρεμίζονται. Έχουμε να κάνουμε με βιολογικά συστήματα και όχι μηχανικά. Πραγματικά εξαρτάται πολύ από το πως θα αντιδράσει ο οργανισμός» ανέφερε ο Ναβάρο για να περιγράψει την αργή επίπονη διαδικασία παρασκευής ενός εμβολίου.

«Το δύσκολο είναι να αποδείξεις ότι δουλεύει και ότι είναι ασφαλές» ανέφερε ο Πίτερ Οτέζ σχετικά με τη δυσκολία της παραγωγής εμβολίων.

Το εναλλακτικό σχέδιο

Φυσικά, από την πρώτη μέρα που ξέσπασε ο ιός μέχρι και να βρεθεί το εμβόλιο, η ανθρωπότητα δε στέκεται με δεμένα τα χέρια. Σύμμαχος της στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση των σοβαρών κρουσμάτων είναι τα φάρμακα. Όσο περνάει ο καιρός τόσο πιο ασφαλής είναι η χρήση φαρμάκων καθώς έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία σε όλους και περισσότερους ασθενείς.

ρεμδεσιβιρη

Η Αμερικανική Ένωση Τροφίμων και Φαρμάκων ανέφερε στο CNN ότι βρίσκεται σε συζητήσεις για να καταστήσει διαθέσιμη τη ρεμδεσιβίρη στους ασθνείς, καθώς το συγκεκριμένο φάρμακο έχει αποδειχτεί ότι επιταχύνει την ανάρρωση όσων έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό.

Η επίσημη κυκλοφορία του φαρμάκου θα επιλύσει ένα σημαντικό μέρος του προβλήματος. Ειδικότερα, ο χρόνος που θα περνάει ένας ασθενής σε ΜΕΘ θα ελαττώνεται και έτσι θα απελευθερώνονται πολύτιμες κλίνες. Έτσι, θα αυξάνεται και η προθυμία την κυβερνήσεων για άνοιγμα των κοινωνιών.

Ωστόσο, το πρόβλημα δε θα λυθεί πλήρως. Όσο δεν υπάρχει εμβόλιο κανένα φάρμακο δεν είναι ικανό να αποτρέψει την μετάδοση του ιού.

ΠΗΓΗ: https://cnn.it/35rHRTd

Τελευταία τροποποίηση στις 04/05/2020 - 17:39
  • ΕΜΒΟΛΙΟ
  • ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
  • COVID19
  • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ρεμντεσιβίρη: Τι έδειξαν οι μελέτες σε ασθενείς με Covid-19 που έλαβαν το φάρμακο
Ρεμντεσιβίρη: Τι έδειξαν οι μελέτες σε ασθενείς με Covid-19 που έλαβαν το φάρμακο 02 Μαϊος 2020
Εκτίμηση Τσιόδρα για τα εμβόλια: Ίσως έχουμε μερικές δεκάδες εκατομμύρια δόσεις έως τέλος του έτους 04 Μαϊος 2020
Εκτίμηση Τσιόδρα για τα εμβόλια: Ίσως έχουμε μερικές δεκάδες εκατομμύρια δόσεις έως τέλος του έτους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΙΣΑ: Ανυπόστατα δημοσιεύματα περί «θανάτου παιδιού από εμβόλιο για τον στρεπτόκοκκο»
Υγεία
22/05/2025 - 21:19

ΙΣΑ: Ανυπόστατα δημοσιεύματα περί «θανάτου παιδιού από εμβόλιο για τον στρεπτόκοκκο»

Αντίστροφα εμβόλια: Tο «ιερό δισκοπότηρο» της θεραπείας των αυτοάνοσων;
Pharma News
13/05/2025 - 09:06

Αντίστροφα εμβόλια: Tο «ιερό δισκοπότηρο» της θεραπείας των αυτοάνοσων;

Οι αποφάσεις της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης του EMA για δύο σκευάσματα
Pharma Policy
08/05/2025 - 20:27

Οι αποφάσεις της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης του EMA για δύο σκευάσματα

Το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου
Υγεία
06/05/2025 - 10:00

Το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου

Δικηγόρος αποκάλυψε ότι επιδικάστηκε αποζημίωση σε ασθενή με σοβαρό σύνδρομο από το εμβόλιο της AstraZeneca
Επικαιρότητα
30/04/2025 - 18:24

Δικηγόρος αποκάλυψε ότι επιδικάστηκε αποζημίωση σε ασθενή με σοβαρό σύνδρομο από το εμβόλιο της AstraZeneca

Πρώτη δοκιμή εμβολίου που μπορεί να συντηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου
Pharma News
30/04/2025 - 15:00

Πρώτη δοκιμή εμβολίου που μπορεί να συντηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η «ορατότητα» σώζει ζωές: Η απουσία δεδομένων για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα είναι κρίση δημόσιας υγείας
Πολιτική Υγείας
14/06/2025 - 16:32
Αγαπηδάκη: «Περισσότεροι από 14.000 πολίτες έχουν παραπεμφθεί για καρδιολογικό έλεγχο»
Πολιτική Υγείας
14/06/2025 - 08:41
Συνέδριο για την Υγεία: Σημαντικές οι μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας, αλλά απαιτούνται και νέες δράσεις
Υγεία
14/06/2025 - 06:54
Ανησυχητικά τα ποσοστά υπογονιμότητας - Αυξάνεται η ανάγκη πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης
Pharma News
14/06/2025 - 03:26
2o ΣΦΕΕ Summit: Η Ελλάδα στο επίκεντρο για ένα βιώσιμο φαρμακευτικό μέλλον
Pharma Policy
14/06/2025 - 00:11
COSMOTE TELEKOM- Η.ΔΙ.ΚΑ: Έργο ψηφιακής... πνοής ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας
Digital Health
13/06/2025 - 20:52
Σε εγρήγορση το ECDC για νέα παραλλαγή της COVID-19 - Αυξημένη η δραστηριότητα της νόσου στην ΕΕ
Υγεία
13/06/2025 - 19:28
Σημαντική βελτίωση στη ζωή των ασθενών με κυστική ίνωση από τη λήψη νέων τροποποιητών
Υγεία
13/06/2025 - 18:24
Πρωτοποριακή μελέτη: Ο ρυθμός της αναπνοής μπορεί να μας ταυτοποιήσει με ακρίβεια
Υγεία
13/06/2025 - 17:53
Κινητοποίηση εργαζομένων στα Νοσοκομεία της Αττικής στο Υπουργείο Υγείας την Τρίτη, 16 Ιουνίου
Επικαιρότητα
13/06/2025 - 17:18
To Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» διαπιστεύθηκε ως ολοκληρωμένο Κέντρο Καρκίνου με τη «σφραγίδα» του OECI
Υγεία
13/06/2025 - 16:29
Προ των πυλών οι πρώτοι κανόνες για την καλή διαβίωση σκύλων και γατών
Pet
13/06/2025 - 16:12
ΠΦΣ: «Παράταση στην έναρξη εφαρμογής της αποστολής ηλεκτρονικών τιμολογίων B2G»
Pharma Policy
13/06/2025 - 16:01
Τριπλή διάκριση για την MSD Ελλάδος στα Internal Communication & Employee Engagement Awards 2025
Pharma News
13/06/2025 - 15:44
ΕΟΜ: «Με πρωτοβουλία της οικογένειας βρίσκεται σε κέντρο του εξωτερικού για μεταμόσχευση η 11χρονη»
Επικαιρότητα
13/06/2025 - 15:16
Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας: Επιστημονική ημερίδα του ΙΣΑ την Κυριακή 15 Ιουνίου
Health Talk
13/06/2025 - 14:52
Γεωργιάδης: «Το πρόγραμμα αλληλούχησης ανθρώπινου γονιδιώματος σώζει ζωές»
Πολιτική Υγείας
13/06/2025 - 14:34
Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Πρωτοποριακή εκπαίδευση νέων χειρουργών στο 17ο σεμινάριο χειρουργικής χεριού και άνω άκρου
Υπηρεσίες Υγείας
13/06/2025 - 14:12
ΠΑΣΠΑΜΑ: «Κάθε μονάδα αίματος μπορεί να σώσει έως και τρεις ζωές»
Patient Talk
13/06/2025 - 13:58
Πόνος στο πόδι: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις συχνότερες παθήσεις και πότε να επισκεφθούμε γιατρό
Health Talk
13/06/2025 - 13:39
ΕΟΠΥΥ: Πως θα κάνουν αιτήσεις για τις δωρεάν αποστολές ΦΥΚ κατ’ οίκον οι ασθενείς
Πολιτική Υγείας
13/06/2025 - 13:18
Η έκθεση σε χημικές ουσίες κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αρτηριακή πίεση στην εφηβεία
Υγεία
13/06/2025 - 12:57
Πως τα «έξυπνα ρολόγια» μπορούν να μας βοηθήσουν να μείνουμε «πιστοί» στις προπονήσεις
Fitness
13/06/2025 - 12:31
Επίσκεψη Γεωργιάδη στην πρώτη ιδιωτική δομή ψυχικής υγείας στη Νέα Κηφισιά
Ψυχική Υγεία
12/06/2025 - 16:24
Daiichi Sankyo: Ένας χρόνος παρουσίας στην Ελλάδα - Καινοτομία και συνεργασία στη θεραπεία του Καρκίνου
Pharma News
12/06/2025 - 15:56
MiLEP: Η νέα εποχή στη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη με Laser
Υπηρεσίες Υγείας
12/06/2025 - 15:31
Οι «υπερδυνάμεις» των νυχτερίδων κατά του καρκίνου - Πώς μπορούν να βοηθήσουν τον άνθρωπο
Υγεία
12/06/2025 - 14:07
Επιστήμονες εντόπισαν πρώιμα σημάδια άνοιας που δεν σχετίζονται με τη μνήμη
Υγεία
12/06/2025 - 13:49
Γιατί το FirstSteps αποσύρεται από τη σύμβαση με το Υπουργείο Υγείας για τον νεογνικό έλεγχο
Πολιτική Υγείας
12/06/2025 - 13:31
Πώς τα… μούρα μπορούν να μας βοηθήσουν να γεράσουμε καλύτερα
Διατροφή
12/06/2025 - 12:59

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Πρωτοποριακή εκπαίδευση νέων χειρουργών στο 17ο σεμινάριο χειρουργικής χεριού και άνω άκρου
Υπηρεσίες Υγείας
13/06/2025 - 14:12
Γεωργιάδης: «Το πρόγραμμα αλληλούχησης ανθρώπινου γονιδιώματος σώζει ζωές»
Πολιτική Υγείας
13/06/2025 - 14:34
ΕΟΠΥΥ: Πως θα κάνουν αιτήσεις για τις δωρεάν αποστολές ΦΥΚ κατ’ οίκον οι ασθενείς
Πολιτική Υγείας
13/06/2025 - 13:18
Τριπλή διάκριση για την MSD Ελλάδος στα Internal Communication & Employee Engagement Awards 2025
Pharma News
13/06/2025 - 15:44
Ανησυχητικά τα ποσοστά υπογονιμότητας - Αυξάνεται η ανάγκη πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης
Pharma News
14/06/2025 - 03:26
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo