ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άσκηση: Τελικά βοηθά τόσο πολύ στην απώλεια του βάρους ή όχι; Αντικρουόμενες οι απόψεις των ειδικών

Fitness
William Choquette / Pexels
Τα οφέλη από την άσκηση είναι πολλά και τεκμηριωμένα. Καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία, χαμηλότερος κίνδυνος ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα – και η λίστα συνεχίζεται. Ωστόσο το κίνητρο για την έναρξη κάποιου είδους άσκησης για τους περισσότερους είναι η απώλεια βάρους. Και σε αυτόν τον τομέα, ίσως η συνεισφορά της άσκησης να μην είναι τόσο σημαντική όσο πιστεύουμε, υποστηρίζουν κάποιοι ειδικοί.
Πέμπτη, 03/08/2023 - 13:11
— Photo: William Choquette / Pexels
Χάρις Μανουσάκη Χάρις Μανουσάκη

Τρώμε λιγότερο, ασκούμαστε περισσότερο. Είναι το πιο συνηθισμένο “μότο” αναφορικά με την απώλεια βάρους. Ωστόσο, μια πρόσφατη συζήτηση που έχει ανοίξει στους επιστημονικούς κύκλους θέτει υπό αμφισβήτηση την σημασία της “περισσότερης άσκησης”. Στο επίκεντρο της κουβέντας μπαίνει τώρα η υπόθεση της περιορισμένης ενεργειακής δαπάνης στο σύνολο της, που διατυπώνει τον ισχυρισμό ότι η άσκηση δεν θα βοηθήσει να κάψουμε περισσότερες θερμίδες συνολικά αφού το σώμα αντισταθμίζει τον χρόνο της προπόνησης και την αυξημένη καύση, επιβραδύνοντας τον ρυθμό που “καίμε” θερμίδες μετά το τέλος της προπόνησης.

Σύμφωνα με αυτή την άποψη, μολονότι η άσκηση όντως βοηθά την υγεία με πολλούς τρόπους, στην πραγματικότητα δεν συνεισφέρει στην απώλεια βάρους.

Ερευνητές ωστόσο που έχουν ασχοληθεί με την παχυσαρκία διαφωνούν με την συγκεκριμένη υπόθεση, τονίζοντας ότι βασίζεται μόνο σε έρευνα παρατήρησης και όχι σε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές ή RCT-randomized controlled trial, το “χρυσό” πρότυπο των επιστημονικών αποδείξεων. Στις RCT μελέτες, οι συμμετέχοντες κατανέμονται τυχαία είτε σε μια ομάδα θεραπείας είτε σε μια ομάδα ελέγχου, επιτρέποντας στους ερευνητές να προσδιορίσουν εάν η θεραπεία έχει αποτέλεσμα. Τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές, πάντως έχουν δείξει ότι η άσκηση προκαλεί απώλεια βάρους.

Τι λένε τα στοιχεία

Οι θιασώτες της γυμναστικής ως μέσο απώλειας βάρους επικαλούνται μια ανασκόπηση του 2021 περισσότερων από 100 μελετών σχετικά με την άσκηση και την επίδραση της στην απώλεια βάρους σε ενήλικες που επιλέγουν αερόβια προπόνηση, άσκηση με αντιστάσεις ή της υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση σε συνδυασμό ή όχι.

Η ανασκόπηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα εποπτευόμενα σχήματα άσκησης προκαλούν απώλεια βάρους, ακόμη και αν είναι μέτρια.

Αυτό λογικά θα μπορούσε να είναι το τέλος της συζήτησης. Εάν το παρακάνατε με το επιδόρπιο, τρέξτε έναν επιπλέον γύρο για να κάψετε αυτές τις επιπλέον θερμίδες…

Ή μήπως όχι;

Εάν η επιπλέον σωματική καταπόνηση έκαιγε περισσότερες θερμίδες συνολικά, τότε η άσκηση θα έπρεπε επίσης να μπορούσε να αποτρέψει την επαναφορά του βάρους μετά από μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων. Η διατήρηση του αποτελέσματος όμως όταν η δίαιτα σταματήσει είναι μια πραγματική πρόκληση. Η ίδια ανασκόπηση του 2021 περιλαμβάνει τις λίγες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές που εξετάζουν το ερώτημα εάν η άσκηση διευκολύνει τη διατήρηση του βάρους. Ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν ήταν τόσο καλά όσο για την απώλεια βάρους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 6 έως 12 μήνες συνέχισης του ίδιου είδους άσκησης δεν εμπόδισαν την ανάκτηση βάρους στους ενήλικες.

Η επιμονή στην προπόνηση και η σημασία της

Στην αναφερόμενη ανασκόπηση μελετών, συμπεριλαμβάνεται μόνο μία τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή για τη διατήρηση του βάρους που είχε αντικειμενικά στοιχεία για το πόσοι συμμετέχοντες πραγματικά ακολουθούσαν όλο το πρόγραμμα, αφού κάθε συνεδρία άσκησης επιβλεπόταν από προπονητή. Σε αυτή την δοκιμή, το ποσοστό συμμόρφωσης ήταν μόνο 64% για 25 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που ολοκλήρωσαν ένα πρόγραμμα άσκησης με αντιστάσεις μετά από απώλεια βάρους λόγω δίαιτας.

Το πρόγραμμα προέβλεπε άσκηση δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα για έναν ολόκληρο χρόνο. Και μπορεί 64% του συνολικού χρόνου να μην ακούγεται και τόσο κακό ποσοστό ωστόσο αυτές οι γυναίκες ξαναπήραν τόσο βάρος όσο και οι 29 γυναίκες στην ομάδα ελέγχου που δεν είχαν εγγραφεί στο πρόγραμμα άσκησης.

Ενεργειακό ισοζύγιο

Πολλοί θα διατυπώσουν σε αυτό το σημείο τον ισχυρισμό ότι όλα εξαρτώνται από την εξισορρόπηση της ενέργειας που προσλαμβάνουμε από το φαγητό και της ενέργειας που δαπανούμε στην άσκηση. Εάν η άσκηση δεν έφτανε για να αποτρέψει την επαναφορά των κιλών, τότε ίσως χρειαζόταν μεγαλύτερη δόση άσκησης. Το Αμερικανικό Κολλέγιο Αθλητιατρικής έχει τοποθετηθεί σχετικά δηλώνοντας ότι ο υπολογισμός του χρόνου σωματικής δραστηριότητας που απαιτείται για τη διατήρηση του βάρους μετά την απώλεια κιλών είναι αβέβαιη. Το 2015 ωστόσο ερευνητές συμπεριέλαβαν υπέρβαρους ενήλικες σε ένα πρόγραμμα αερόβιας άσκησης διάρκειας 10 μηνών και συνέκριναν την ενεργειακή πρόσληψη όσων έχασαν βάρος με την ενεργειακή πρόσληψη όσων δεν έχασαν αν και παρακολουθούσαν το ίδιο πρόγραμμα. Επαλήθευσαν τότε ότι όσοι δεν έχασαν βάρος πράγματι λάμβαναν περισσότερες θερμίδες.

Το μυστήριο της “εξαφανισμένης” θερμίδας

Η έρευνα του 2015 είχε ακόμα ένα ενδιαφέρον εύρημα. Μέχρι το τέλος της μελέτης, ο αριθμός των συνολικών ημερήσιων θερμίδων που “έκαιγαν” οι ασκούμενοι δεν ήταν σημαντικά διαφορετικός από αυτόν που έκαιγαν οι μη ασκούμενοι. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι εκπαιδευτές επαλήθευσαν ότι οι ασκούμενοι έκαιγαν επιπλέον 400 έως 600 θερμίδες ανά συνεδρία στις σχεδόν καθημερινές τους συνεδρίες άσκησης.

Γιατί αυτές οι επιπλέον θερμίδες άσκησης δεν εμφανίστηκαν στις συνολικές ημερήσιες θερμίδες που καίγονται; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί η άσκηση δεν βοηθά πάντα στην συντήρηση σταθερού σωματικού βάρους: ο μεταβολισμός ανταποκρίνεται στην τακτική άσκηση μειώνοντας τον αριθμό των θερμίδων που δαπανώνται τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας. Οι ερευνητές εξέτασαν πρόσφατα το θέμα μετρώντας την καύση θερμίδων σε 29 παχύσαρκους ενήλικες, τόσο πριν όσο και μετά από ένα πρόγραμμα άσκησης έξι μηνών.

Όσοι ασκούνταν στη χαμηλότερη ένταση “καίγοντας” επιπλέον 800 έως 1.000 θερμίδες την εβδομάδα, δεν είδαν καμία αλλαγή στον μεταβολικό ρυθμό τους. Αλλά όσοι ασκούνταν σε μεγαλύτερη ένταση για να χάσουν βάρος ή να διατηρήσουν την απώλεια βάρους, δαπανώντας επιπλέον 2.000 έως 2.500 θερμίδες την εβδομάδα, είχαν μέχρι το τέλος της μελέτης σημειώσει μείωση στο μεταβολικό τους ρυθμό.

Η αλήθεια ίσως κρύβεται κάπου ενδιάμεσα. Αν θέλετε να χάσετε βάρος, η σταθερή φυσική δραστηριότητα μέτριας έντασης θα συμβάλλει σε μικρό ποσοστό σε αυτή την προσπάθεια. Πάντως, τονίζουν οι ειδικοί, μην ξεγελάτε τον εαυτό σας ότι μια κακή διατροφή θα ισορροπηθεί απλώς κάνοντας περισσότερη γυμναστική. Ακόμα όμως κι αν η άσκηση δεν παίζει τελικά τόσο σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια όσο ελπίζαμε, ωφελεί την υγεία πολλαπλώς και πρέπει να εντάσσεται στην καθημερινή ρουτίνα.

Πηγή: The Conversation

  • ΑΣΚΗΣΗ
  • ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θέλετε γραμμωμένα χέρια; Οι 6 «super» ασκήσεις για δυνατούς και σμιλεμένους τρικεφάλους
Θέλετε γραμμωμένα χέρια; Οι 6 «super» ασκήσεις για δυνατούς και σμιλεμένους τρικεφάλους 04 Αυγούστου 2023
Το μυστήριο της “εξαφανισμένης” θερμίδας: Πως "αντιδρά" ο μεταβολισμός στην τακτική άσκηση 05 Αυγούστου 2023
Το μυστήριο της “εξαφανισμένης” θερμίδας: Πως "αντιδρά" ο μεταβολισμός στην τακτική άσκηση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φάρμακα GLP-1 και κατά των εθισμών; Τι έδειξε έρευνα σε 600.000 ανθρώπους
Υγεία
10/03/2026 - 13:00

Φάρμακα GLP-1 και κατά των εθισμών; Τι έδειξε έρευνα σε 600.000 ανθρώπους

Η πιο αραιή χορήγηση GLP1 βοηθά στην απώλεια βάρους αλλά και την απώλεια λίπους
Υγεία
05/03/2026 - 18:00

Η πιο αραιή χορήγηση GLP1 βοηθά στην απώλεια βάρους αλλά και την απώλεια λίπους

Γαστρικός Δακτύλιος: Πότε και γιατί πρέπει να αφαιρείται;
Health Talk
02/03/2026 - 14:00

Γαστρικός Δακτύλιος: Πότε και γιατί πρέπει να αφαιρείται;

Φάρμακα για την απώλεια βάρους: Τα θετικά τους, οι κίνδυνοι και η σημασία της σοβαρής χορήγησης
Υγεία
01/03/2026 - 09:02

Φάρμακα για την απώλεια βάρους: Τα θετικά τους, οι κίνδυνοι και η σημασία της σοβαρής χορήγησης

Νέο χάπι GLP-1 βοηθά τους ασθενείς να χάσουν έως και 8% του σωματικού τους βάρους
Υγεία
27/02/2026 - 10:30

Νέο χάπι GLP-1 βοηθά τους ασθενείς να χάσουν έως και 8% του σωματικού τους βάρους

Ζεστό νερό: Βοηθάει τελικά στην πέψη και την υγεία;
Υγεία
25/02/2026 - 15:00

Ζεστό νερό: Βοηθάει τελικά στην πέψη και την υγεία;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γιατί αυξάνεται στα άτομα κάτω των 50 ο καρκίνος του παχέος εντέρου;
Health Talk
11/03/2026 - 21:19
Τεκίλα, ουίσκι ή κρασί; Πώς ακόμα και η σκέψη του ποτού που θα επιλέξουμε δείχνει τη διάθεση μας
Ψυχική Υγεία
11/03/2026 - 20:37
Τα ιατρικά δεδομένα 1,41 εκατ. ασθενών του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου σε παγκόσμια μελέτη
Digital Health
11/03/2026 - 20:09
Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στο διαδίκτυο: Νέα παράταση των προσωρινών κανόνων ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο
Επικαιρότητα
11/03/2026 - 19:34
Πολιτισμός και (ψυχική) υγεία: «Πρωτοβουλία με μεγάλο αντίκτυπο η Πολιτιστική Συνταγογράφηση»
Ψυχική Υγεία
11/03/2026 - 18:53
Στις 13 και 14 Μαρτίου το 3ο Συνέδριο Ασθενών με τίτλο «Ο καρκίνος του μαστού στην Ελλάδα σήμερα»
Patient Talk
11/03/2026 - 18:17
Νέος πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΟΔΥ ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος
Πολιτική Υγείας
11/03/2026 - 17:52
Τα αντιβιοτικά που αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο για κρίσεις πανικού
Υγεία
11/03/2026 - 17:31
Στοχευμένο λίφτινγκ: Πώς οι μικροεπεμβάσεις προσφέρουν φυσικό αποτέλεσμα
Ομορφιά
11/03/2026 - 17:12
Κραυγή αγωνίας από τον ΠΟΥ: Εκρηκτικό το κοκτέιλ της υγειονομικής κρίσης στη Μέση Ανατολή
Επικαιρότητα
11/03/2026 - 16:38
Πρώτη ρομποτική διαστοματική επέμβαση θυρεοειδούς στην Ελλάδα στο Ερρίκος Ντυνάν
Υπηρεσίες Υγείας
11/03/2026 - 15:52
Αισιοδοξία Γεωργιάδη για τον ρόλο της Ελλάδας στο πεδίο των κλινικών δοκιμών
Πολιτική Υγείας
11/03/2026 - 15:24
Αντικατάσταση ισχίου: Η τεχνική που υπόσχεται ταχύτερη επιστροφή στην καθημερινότητα
Health Talk
11/03/2026 - 15:00
Μελέτη διαπιστώνει σχέση μεταξύ αχρωματοψίας και θανάτου από καρκίνο της ουροδόχου κύστης
Υγεία
11/03/2026 - 14:00
Τα συμπληρώματα ωμέγα 3 μειώνουν καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια κατά 43% σε αιμοκαθαιρόμενους
Υγεία
11/03/2026 - 13:00
Πώς το smartwatch μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη της υγείας του εγκεφάλου
Digital Health
11/03/2026 - 12:00
Η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν συνδέεται τελικά με συνολικά υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου
Υγεία
11/03/2026 - 11:00
Start4Health: Βραβεία σε νεοφυείς επιχειρήσεις που προωθούν ψηφιακή υγεία και βιοπληροφορική
Pharma News
11/03/2026 - 10:42
Period scooping: Πώς τα trends στα social media δείχνουν το κενό ενημέρωσης σε θέματα περιόδου
Υγεία
11/03/2026 - 10:00
Νόσος κινητικού νευρώνα: Οι στατίνες δείχνουν να επιμηκύνουν την επιβίωση των ασθενών
Υγεία
11/03/2026 - 09:00
Έλληνες και ξένοι επιστήμονες στο 33ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Φυσικοθεραπείας
Επικαιρότητα
11/03/2026 - 07:27
Συνάντηση Τσίμαρη ΠαΣΟΝοΠ για τα αιτήματα του κλάδου των νοσηλευτών
Επικαιρότητα
11/03/2026 - 03:46
Φωταγωγήθηκε το κοινοβούλιο για την Παγκόσμια Ημέρα Γλαυκώματος
Επικαιρότητα
11/03/2026 - 00:04
Τα κέντρα πρόληψης και ελέγχου νοσημάτων Ευρώπης και Αφρικής υπέγραψαν το πρώτο τους Μνημόνιο Συνεργασίας
Πολιτική Υγείας
10/03/2026 - 23:19
BioNTech: Αποχωρούν οι συνιδρυτές της και επικεντρώνονται στην επόμενη γενιά φαρμάκων mRNA και στην έρευνα κατά του καρκίνου
Pharma News
10/03/2026 - 22:47
ΗΠΑ: Ο FDA άναψε «κόκκινο» σε θεραπεία για τον αυτισμό που είχε την... ευλογία του Τραμπ
Pharma Policy
10/03/2026 - 22:03
Χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας: Όταν η θεραπεία γίνεται αλλαγή τρόπου ζωής
Health Talk
10/03/2026 - 21:19
Η σωματική αδράνεια ευθύνεται για πέντε εκατ. θανάτους κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο
Υγεία
10/03/2026 - 20:11
ΠΟΥ: Καμπανάκι για τους υγειονομικούς κινδύνους από τη «μαύρη βροχή» στο Ιράν
Επικαιρότητα
10/03/2026 - 19:42
Γονικό άγχος: Επιστήμονες του Yale το τοποθετούν στην εξίσωση της παιδικής παχυσαρκίας
Ψυχική Υγεία
10/03/2026 - 18:54

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΙΑΣΩ Θεσσαλίας: Το σύστημα Da Vinci φέρνει νέα εποχή στη ρομποτική χειρουργική
Υπηρεσίες Υγείας
09/03/2026 - 01:34
Παραιτήθηκε το επιστημονικό ΔΣ του ΕΟΔΥ: Σε επεισόδιο μεταξύ προέδρου και υπαλλήλου αναφέρθηκε ο Γεωργιάδης
Πολιτική Υγείας
09/03/2026 - 09:06
Νοσοκομείο Νίκαιας: Αντιδράσεις των εργαζομένων για τα παιδιά που νοσηλεύονται με εισαγγελική εντολή
Πολιτική Υγείας
09/03/2026 - 12:30
Bayer Ελλάς και We4All «φυτεύουν» 700 νέα δέντρα για την αποκατάσταση της Βόρειας Εύβοιας
Pharma News
09/03/2026 - 14:33
Νέο καινοτόμο συζευγμένο εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου για ενήλικες διαθέσιμο στην Ελλάδα
Pharma News
09/03/2026 - 15:38
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo