Στην ταινία Barbie της Greta Gerwig, η Barbieland είναι ένας παράδεισος ισότητας και διαφορετικότητας. Ωστόσο, παρόλο που οι κούκλες υπάρχουν από το 1959, μόνο το 2019 άρχισαν να κυκλοφορούν στην αγορά κοιύκλες Barbie με σωματικές αναπηρίες.
Η Mattel κυκλοφόρησε τώρα την πρώτη κούκλα Barbie με διαβήτη τύπου 1, την τελευταία προσθήκη σε μια σειρά που, όπως λέει, έχει σχεδιαστεί «για να επιτρέπει σε περισσότερα παιδιά να βλέπουν τον εαυτό τους και να ενθαρρύνει το παιχνίδι με κούκλες που ξεπερνά την εμπειρία της ζωής ενός παιδιού».
Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια αυτοάνοση πάθηση στην οποία ο οργανισμός επιτίθεται και καταστρέφει τα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη. Διαγιγνώσκεται συχνά στην παιδική ηλικία και οι ασθενείς πρέπει να παρακολουθούν τα επίπεδα γλυκόζης τους και να λαμβάνουν ινσουλίνη καθημερινά.
Η νέα Barbie έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με τον παγκόσμιο μη κερδοσκοπικό οργανισμό για τον διαβήτη τύπου 1, Breakthrough T1D. Η κούκλα φοράει μία συσκευή συνεχούς μέτρησης γλυκόζης (CGM) στο χέρι της για να βοηθά στη διαχείριση της κατάστασής της και για να τον κρατά στη θέση του χρησιμοποιεί ιατρική ταινία σε σχήμα καρδιάς (ροζ Barbie). Η Barbie έχει επίσης ένα κινητό τηλέφωνο με μια εφαρμογή CGM για να παρακολουθεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα της καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Η κούκλα φοράει μια αντλία ινσουλίνης, που της παρέχει αυτόματη δόση ινσουλίνης ανάλογα με τις ανάγκες της, και κρατά μια τσάντα αρκετά μεγάλη για να χωράει όλα τα απαραίτητα, όπως σνακ που μπορεί να χρειαστεί όταν είναι έξω.
Ανακοινώνοντας τη νέα κούκλα, η Krista Berger, ανώτερη αντιπρόεδρος της Barbie και παγκόσμια διευθύντρια για τις κούκλες της Mattel , δήλωσε ότι αυτό σηματοδοτεί «ένα σημαντικό βήμα στη δέσμευσή μας για την ένταξη και την εκπροσώπηση».
«Η Barbie συμβάλλει στη διαμόρφωση των πρώτων αντιλήψεων των παιδιών για τον κόσμο και, αντανακλώντας ιατρικές παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 1 διασφαλίζουμε ότι περισσότερα παιδιά μπορούν να βλέπουν τον εαυτό τους στις ιστορίες που φαντάζονται και στις κούκλες που αγαπούν».
Η Karen Addington, διευθύνουσα σύμβουλος της Breakthrough T1D UK, δήλωσε: «Είμαι απολύτως ενθουσιασμένη που η Barbie περιλαμβάνει πλέον μια κούκλα με διαβήτη τύπου 1. Για τα παιδιά με Τ1Δ που δεν βλέπουν συχνά τον εαυτό τους να εκπροσωπείται, αυτή η κούκλα θα είναι ένα ισχυρό πρότυπο, που θα γιορτάζει τη δύναμή τους και θα φέρει αναγνώριση, ένταξη και χαρά στο παιχνίδι τους».
Σήμερα υπάρχουν περισσότερες από 175 διαφορετικές εμφανίσεις της Barbie στη σειρά fashionistas, με διάφορους χρωματισμούς δέρματος, χρώματα ματιών, χρώματα και υφές μαλλιών, σωματότυπους και αναπηρίες. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται μια τυφλή Μπάρμπι, μια μαύρη Μπάρμπι με σύνδρομο Down, κούκλες με ακουστικά βαρηκοΐας, προσθετικά άκρα και αναπηρικά αμαξίδια, καθώς και μια Μπάρμπι με λεύκη.
Η Μπάρμπι δεν είναι η μόνη μάρκα που εστιάζει στη διαφορετικότητα. Η Lottie διαθέτει κούκλες με σύνδρομο Down και αυτισμό, ενώ η Lego έχει κυκλοφορήσει μια σειρά μινιατούρες με σωματικές και μη ορατές αναπηρίες.