Για δεκαετίες, επιστήμονες, γιατροί και αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας έχουν αγωνιστεί για να λύσουν το πρόβλημα της παχυσαρκίας. Τώρα, οι ερευνητές κέρδισαν ένα βραβείο Ig Nobel για μια ριζοσπαστική νέα προσέγγιση: τη μείωση της πρόσληψης θερμίδων των ανθρώπων με τη χορήγηση τεφλόν.
Η πρωτότυπη πρόταση εμπνεύστηκε από τα ποτά μηδενικών θερμίδων και προέβλεπε ότι οι παραγωγοί τροφίμων θα ανακάτευαν σκόνη πολυτετραφθοροαιθυλενίου (PTFE) στα προϊόντα τους, με την ελπίδα ότι θα ικανοποιούσε την πείνα των ανθρώπων πριν εξαφανιστεί αθόρυβα. ΜΗΝ ΣΠΕΥΣΕΤΕ ΝΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ!
Η ομάδα είναι μία από τις 10 που τιμήθηκαν στα φετινά βραβεία Ig Nobel, τα οποία επιβραβεύουν την έρευνα που πρώτα κάνει τους ανθρώπους να γελάνε και μετά τους κάνει να σκέφτονται. Δεν πρέπει να συγχέονται με τα πιο διάσημα βραβεία Νόμπελ, τα οποία θα απονεμηθούν στη Σκανδιναβία τον επόμενο μήνα.
Οι τελευταίοι νικητές παρέλαβαν τα βραβεία τους από γνήσιους νομπελίστες και δέχτηκαν βροχή από χάρτινα αεροπλανάκια, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης την Πέμπτη.
{https://youtu.be/z1cP4xKd_L4?si=ehfCB3c_O-mLuOxx}
Μεταξύ των τιμηθέντων είναι αυτοί που ανακάλυψαν ότι το αλκοόλ, τουλάχιστον σε μικρές δόσεις, ενίσχυε τις ξενόγλωσσες δεξιότητες των ανθρώπων, ότι οι αγελάδες που μεταμφιέζονταν σε ζέβρες υπέφεραν λιγότερα τσιμπήματα εντόμων και ότι οι άνθρωποι γίνονταν πιο ναρκισσιστές όταν τους έλεγαν ότι ήταν πιο έξυπνοι από τους περισσότερους, ακόμα και όταν δεν ήταν. Ένα άλλο βραβείο απονεμήθηκε σε έναν σχολαστικό γιατρό που μέτρησε την ανάπτυξη των νυχιών του για 35 χρόνια.
«Νιώθω τιμή», δήλωσε ο Δρ Rotem Naftalovich του Πανεπιστημίου Rutgers στο Νιου Τζέρσεϊ, του οποίου η εργασία σχετικά με τη διατροφή με τεφλόν του χάρισε το βραβείο χημείας. Αφού συζήτησε την ιδέα για ένα υλικό πλήρωσης μηδενικών θερμίδων με τον αδελφό του David, οι δύο επέλεξαν το τεφλόν ως την προτιμώμενη ουσία τους.
Παρουσιάζοντας τα επιχειρήματά τους στο Obesity Technology, οι ερευνητές εξήγησαν πώς το PTFE θα μπορούσε να αποτελεί το ένα τέταρτο του όγκου των τροφίμων μας. Ωστόσο, ενώ ο Naftalovich παρασκεύασε – και έφαγε – σοκολάτες που περιείχαν τεφλόν, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δεν ενθουσιάστηκε με την ιδέα.
Σημειώνεται ότι το τεφλόν (πολυτετραφθοροαιθυλένιο) δεν είναι καρκινογόνο, αλλά η υπερθέρμανσή του μπορεί να προκαλέσει διάσπασή του και την έκλυση τοξικών αναθυμιάσεων, όπως το PFOA, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως "πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο" από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC).
Τα τρόφιμα είχαν σημαντική παρουσία στα βραβεία του 2025. Μια έρευνα για την επίδραση της διατροφής στη γεύση του μητρικού γάλακτος κέρδισε το βραβείο παιδιατρικής, καθώς έδειξε ότι τα μωρά θήλαζαν για περισσότερο χρόνο όταν οι μητέρες τους έτρωγαν σκόρδο. Μια ομάδα κυρίως Ιταλών κέρδισε το βραβείο φυσικής για την αποσαφήνιση μιας φάσης μετάβασης στο πιάτο ζυμαρικών cacio e pepe που οδηγεί σε δυσάρεστα γρουμπουλάκια στην σάλτσα. Μια άλλη ομάδα ανακάλυψε ότι, ακόμη και όταν τους δινόταν η επιλογή, οι σαύρες του Τόγκο είχαν μια ακραία προτίμηση για τις πίτσες «τεσσάρων τυριών», κερδίζοντας το βραβείο διατροφής.
Αλλού, Ινδοί ερευνητές κέρδισαν το βραβείο μηχανικής για την κατασκευή μιας παπουτσοθήκης που εξουδετερώνει τη μυρωδιά των παπουτσιών γυμναστικής. Η παπουτσοθήκη, που μοιάζει περισσότερο με κουτί από χαρτόνι, περιέχει μια λάμπα υπεριώδους ακτινοβολίας που σκοτώνει τα βακτήρια που προκαλούν τη μυρωδιά σε λίγα λεπτά. Επίσης, ....καίει τα παπούτσια γυμναστικής. Το βραβείο ψυχολογίας απονεμήθηκε σε μια έρευνα που διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι στους οποίους ειπώθηκε ότι έχουν νοημοσύνη πάνω από το μέσο όρο το πήραν σοβαρά και ...σήκωσαν ψηλά τον αμανέ.
Ο Δρ Tomoki Kojima από τον Εθνικό Οργανισμό Έρευνας Γεωργίας και Τροφίμων της Ιαπωνίας κέρδισε το βραβείο βιολογίας. Η ομάδα του απέδειξε ότι οι αγελάδες υφίσταντο λιγότερα τσιμπήματα από μύγες όταν τις έβαφαν με μαύρες ρίγες. «Δεν μπορούσα να το πιστέψω», είπε. «Νόμιζα ότι ονειρευόμουν».
Το βραβείο λογοτεχνίας απονεμήθηκε μεταθανάτια στον αείμνηστο Δρ William Bean του Πανεπιστημίου της Αϊόβα. Σε μια σειρά άρθρων, κατέγραψε τον ρυθμό ανάπτυξης των νυχιών των χεριών και των ποδιών του για 35 χρόνια. Ο γιος του, Μπένετ, είπε ότι όλη η οικογένεια συμμετείχε στην προσπάθεια.
Το βραβείο ειρήνης απονεμήθηκε σε μια γερμανική, ολλανδική και βρετανική ομάδα που απέδειξε ότι ένα ποτό βότκα βελτίωνε τις γλωσσικές δεξιότητες των ανθρώπων. «Μια μικρή γουλιά φαινόταν να ενισχύει την αυτοπεποίθηση χωρίς να επηρεάζει την ορθοφωνία», δήλωσε ο Δρ Fritz Renner, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ.
Ωστόσο, η βελτίωση δεν ήταν τεράστια. «Δεν είναι ότι οι άνθρωποι μεταμορφώθηκαν σε τέλειους ομιλητές της ολλανδικής γλώσσας μετά από ένα μόνο ποτό», πρόσθεσε ο καθηγητής Matt Field, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, ο οποίος εργάστηκε στη μελέτη.
Αν η επικοινωνία με τους ξένους βελτιώθηκε με το αλκοόλ, το ίδιο δεν συνέβη με τις πτήσεις. Το βραβείο αεροπορίας απονεμήθηκε σε ερευνητές που έδωσαν αιθανόλη σε αιγυπτιακές νυχτερίδες. Οι νυχτερίδες έγιναν αργές και η ηχοεντοπιστική τους ικανότητα μειώθηκε, όπως και η ομιλία γίνεται ασαφής όταν κάποιος είναι μεθυσμένος. Οι νυχτερίδες που έπιναν φρούτα που έχουν υποστεί ζύμωση μπορεί να διατρέχουν «μεγαλύτερο κίνδυνο σύγκρουσης με εμπόδια», κατέληξε η ομάδα.





