ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνταγή για κλασική γαλλική κρεμμυδόσουπα

Διατροφή
Συνταγή για κλασική γαλλική κρεμμυδόσουπα
Η κρεμμυδόσουπα (soup a l’ oignon) είναι από τα πλέον χαρακτηριστικά και δημοφιλή πιάτα της κλασικής γαλλικής κουζίνας, ιδανική για κρύες χειμωνιάτικες βραδιές πριν το χουζούρεμα μπροστά στο τζάκι με ένα ποτήρι κρασί. Απόλυτα χορταστική και προκλητικά νόστιμη μπορεί κάλλιστα να είναι το κύριο πιάτο σε ένα κάζουαλ τραπέζι.
Κυριακή, 23/01/2022 - 15:00
— Photo: pixabay
News4Health Team News4Health Team

Παρόλη την ταπεινότητα των υλικών της και την σχετικά απλή διαδικασία παρασκευής, βρίσκω πως μια soup a l’ oignon αποτελεί ένα πιάτο-αφορμή για να καλέσεις καλούς φίλους. Έχοντας την μαγική ικανότητα να εξασκεί γοητεία σε όλες τις αισθήσεις, προκαλεί εν τέλει μεγάλο ενθουσιασμό στο τραπέζι, ειδικά με το γαλλικό της όνομα…

Η κρεμμυδόσουπα ήταν μεν γνωστή στους αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους αλλά λεπτομέρειες για το πως ακριβώς την μαγείρευαν δεν είναι γνωστές. Σύμφωνα με τον αστικό μύθο, η γαλλική κρεμμυδόσουπα ξεκίνησε απ’ τον Λουδοβίκο ΧV, όταν στο κυνηγετικό περίπτερο που βρισκόταν ένα απόγευμα τον έκοψε λόρδα και τα μόνα υλικά που υπήρχαν διαθέσιμα εκείνη την στιγμή ήταν βούτυρο, κρεμμύδι και σαμπάνια. Συνδυάζοντας τα υλικά με την αυτοκρατορική του μαεστρία, λέγεται ότι δημιούργησε την πρώτη συνταγή, αλλά αυτή η χαριτωμένη ιστορία μάλλον αποτελεί μια προσπάθεια της αριστοκρατίας να καρπωθεί μια συνταγή που γεννήθηκε από σκληρά εργαζόμενους στις φτωχές γειτονιές της Λυών (η πρόταση διαβάζεται με το γνωστό καθ’ημάς καταγγελτικό ύφος των υπερμάχων των λαϊκών αγώνων).

Η πλέον έγκυρη εκδοχή για την καταγωγή της κλασικής γαλλικής συνταγής κρεμμυδόσουπας φαίνεται να έχει ως ήρωες τους canuts, που ήταν οι εργάτες της μεταξουργίας στην Λυών και οι οποίοι επινόησαν τα βασικά χαρακτηριστικά του πιάτου γιατί αποτελούσε ένα θρεπτικό, εύκολο και οικονομικό γεύμα με τοπικά υλικά, που τους «κρατούσε» στο εξαντλητικό τους ωράριο στους αργαλειούς. Άλλωστε στη Γαλλία, η κλασική κρεμμυδόσουπα αναφέρεται ως soupe à l’oignon à la lyonnaise και, κρίνοντας από τα υλικά αλλά και την γεύση, είναι φανερό ότι η πρωτεύουσα της επαρχιακής γαλλικής γαστρονομίας κερδίζει με άνεση τον αστικό μύθο των Παριζιάνων ως πατρίδα της συνταγής.

Αν και υπάρχουν πάρα πολλές παραλλαγές της κλασικής γαλλικής συνταγής, τα τρία βασικά χαρακτηριστικά που την έκαναν την κρεμμυδόσουπα διάσημη ανά τον κόσμο είναι: (α) το καραμέλωμα των κρεμμυδιών που δίνει υψηλά σάκχαρα, ένταση γεύσης και βάθεμα του χρώματος, (β) ο συνδυασμός τους με ζωμό κρέατος που δημιουργεί ένα πλούσιο υπόβαθρο προσφέροντας θρεπτικότητα και τέλος (γ) τα γκρατιναρισμένα κρουτόν με ελβετική γραβιέρα, που δημιουργούν σιελόρροια απ’ τη πρώτη ματιά μέχρι την τελευταία κουταλιά.

Ως δευτερεύον υλικό υπάρχει πάντα το λευκό κρασί (αν και υπάρχουν συνταγές με κόκκινο) και σε κάποιες παραλλαγές με κονιάκ ή και συνδυασμός τους. Για να ενισχυθούν τα αρώματα χρησιμοποιείται θυμάρι και δάφνη ενώ σε αρκετές συνταγές η ύπαρξη σκόρδου έρχεται να τονίσει τον ρουστίκ χαρακτήρα του πιάτου. Όπως όμως και να την κάνει κανείς, αν πετύχει το καραμέλωμα των κρεμμυδιών και το γκρατινάρισμα, το τελικό αποτέλεσμα θα σφραγίσει τη στιγμή με γλυκιές γευστικές αναμνήσεις. Το αποτέλεσμα θα είναι επίσης καλό, ακόμη κι αν οι περισσότεροι από μας «συμβιβαστούμε» με κύβους βοδινού του εμπορίου αντί να κάνουμε μόνοι μας τον ζωμό με μερικά κόκκαλα, λίγο μοσχαρίσο κρέας, σέλερυ, καρότα, κρεμμύδι και 3 ώρες σιγανού βρασίματος, ως θα οφείλαμε στην αυθεντική -και βεβαίως ιδανική και απογειωτική γευστικά- εκτέλεση της συνταγής.

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

5-10 λεπτά το κόψιμο των κρεμμυδιών και περίπου 1 ώρα το μαγείρεμα. Μέχρι το τελικό στάδιο γκρατιναρίσματος μπορεί να γίνει και ώρες νωρίτερα και να αναθερμανθεί. Θα χρειαστείτε ισάριθμα ατομικά πυρίμαχα πήλινα μπολ για σούπα. Εύκολη συνταγή.

γαλλικη κρεμμυδοσουπα soup a l oignon

Υλικά (για 4 άτομα)
50 γρ. βούτυρο αγελαδινό
45 ml. ελαιόλαδο
800 γραμ. καθαρισμένα λευκά κρεμμύδια (περίπου 8-10), κομμένα σε φέτες
1 κ.γ. ζάχαρη
2 κ.σ. αλεύρι
200 ml κρασί λευκό
1 κ.γ. θυμάρι
1 φύλλο δάφνη
2 lt. ζωμό βοδινού ζεστό (αν δεν κάνετε τον δικό σας, χρησιμοποιείστε μόνο 1 κύβο ψυγείου για τα 2 λίτρα νερό για να μην καπελώσει την γεύση του κρεμμυδιού)
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
30 ml. cognac, Armagnac ή brandy (προεραιτικά)

μισή μπαγκέτα ψωμί κομμένη σε 8-12 φέτες 1 εκατ.

100 γρ. γραβιέρα Ελβετίας (ή έμμενταλ Ελβετίας) τριμμένη

Πηγή: https://caruso.gr/galliki-kremmydosoupa/

  • ΚΡΕΜΜΥΔΟΣΟΥΠΑ
  • ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΣΟΥΠΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ρόδι: Μία «υπερτροφή» ικανή να δώσει παράταση στη γήρανση
Ρόδι: Μία «υπερτροφή» ικανή να δώσει παράταση στη γήρανση 21 Ιανουαρίου 2022
ΕΦΕΤ: Ανακαλείται κατεψυγμένο σνίτσελ κοτόπουλο λόγω σαλμονέλας 24 Ιανουαρίου 2022
ΕΦΕΤ: Ανακαλείται κατεψυγμένο σνίτσελ κοτόπουλο λόγω σαλμονέλας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πεντανόστιμη μεσογειακή καλοκαιρινή σούπα με πιπεριές
Διατροφή
16/05/2021 - 14:00

Πεντανόστιμη μεσογειακή καλοκαιρινή σούπα με πιπεριές

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη: Επόμενο βήμα του Υπουργείου Οικονομικών
Pharma Policy
03/11/2025 - 17:49
Πώς η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί να επηρεάσει τις αποδόσεις του ανθρώπινου εγκεφάλου
Digital Health
03/11/2025 - 17:14
Οργή Μιχαηλίδου για τις αντιδράσεις στο Μαρούσι κατά της δημιουργίας Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης
Επικαιρότητα
03/11/2025 - 16:41
Αντίδραση και από την ΟΕΝΓΕ για τις κλήσεις των ψυχιάτρων σε προκαταρκτική εξέταση
Επικαιρότητα
03/11/2025 - 16:03
ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: «Πάρτε πίσω την απόφαση για την αποζημίωση των ταινιών μέτρησης γλυκόζης»
Patient Talk
03/11/2025 - 15:38
MyPBCVoice: Ο σύλλογος Promitheas δίνει φωνή στους ασθενείς με Πρωτοπαθή Χολική Χολαγγειίτιδα στην Ελλάδα
Patient Talk
03/11/2025 - 15:14
Επτά φυτά εσωτερικού χώρου σύμμαχοι της υγείας μας
Υγεία
03/11/2025 - 15:00
Lavipharm: Στρατηγικής σημασίας η νέα συμμετοχή στη διεθνή έκθεση CPHI 2025 στη Φρανκφούρτη
Pharma News
03/11/2025 - 14:46
Οριακή η κατάσταση στις Σέρρες - Οι ζωονόσοι αφανίζουν τα κοπάδια, χιλιάδες οι σφαγές λόγω ευλογιάς
Επικαιρότητα
03/11/2025 - 14:34
Ο ΕΟΦ στη διεθνή εκστρατεία #MedSafetyWeek για την ασφάλεια των φαρμάκων
Pharma Policy
03/11/2025 - 14:17
Τα ανατριχιαστικά πειράματα που τελικά μπορούν να σώσουν ζωές
Υγεία
03/11/2025 - 14:00
Διημερίδα ΕΚΠΑ-ΙΑΣΩ: Γυναικολογικοί καρκίνοι, θεραπευτικά διλήμματα και νεότερα δεδομένα από το ESMO 2025
Υγεία
03/11/2025 - 13:18
Υγειονομική περίθαλψη: Πόσα πληρώνουν από την τσέπη τους οι πολίτες στην Ευρώπη - Η θέση της Ελλάδας
Πολιτική Υγείας
03/11/2025 - 13:02
Ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ στηρίζει το έργο του Κέντρου Μέριμνας Ατόμων με Αναπηρία του Δήμου Βέροιας
Pharma News
03/11/2025 - 12:33
Παγκόσμια Ημέρα «One Health»: Ώρα για δράση!
Πολιτική Υγείας
03/11/2025 - 12:00
ΟΗΕ: Φαύλος κύκλος οικονομικών ανισοτήτων και πανδημιών
Πολιτική Υγείας
03/11/2025 - 11:00
Συνάντηση Γεωργιάδη με τις φαρμακευτικές εταιρείες με φόντο το νοσοκομειακό φάρμακο
Pharma Policy
03/11/2025 - 10:09
Ερευνητές κατάφεραν να αναστρέψουν διαδικασία γήρανσης στην επιδερμίδα
Υγεία
03/11/2025 - 10:00
Πώς συντονίζεται το έντερο με τον εγκέφαλο - Οι ερευνητές ανακάλυψαν το μηχανισμό
Υγεία
03/11/2025 - 08:29
Κλήση σε προανάκριση για δεκάδες ψυχιάτρους στην Αττική - Τι καταγγέλλουν τα όργανα τους
Επικαιρότητα
03/11/2025 - 07:59
Γεωργιάδης από την Λαμία:Το Μάρτιο ξεκινά η Ογκολογική Μονάδα-Από 8 σε 14 τα κρεβάτια της ΜΕΘ
Πολιτική Υγείας
02/11/2025 - 09:54
Πώς ένα μεταλλικό κομμάτι, παρατημένο στο πάτωμα από έναν μάστορα, «γέννησε» το σωτήριο στεντ
Υγεία
02/11/2025 - 09:04
Μακελειό στα Βορίζια: Σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένει το ΕΚΑΒ
Επικαιρότητα
01/11/2025 - 16:31
Στα νοσοκομεία Λάρισας και Βόλου ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης
Πολιτική Υγείας
01/11/2025 - 16:16
Γιατί οι πλαστικές συσκευασίες μπορεί να είναι μεγαλύτερο «αμάρτημα» από την σπατάλη τροφίμων
Επικαιρότητα
01/11/2025 - 08:42
Στις 24 Νοεμβρίου ο φιλανθρωπικός ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ ΙΣΑ και βετεράνων του Ολυμπιακού
Επικαιρότητα
01/11/2025 - 07:06
ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση των τροχαίων και 71 νεκροί τον Αύγουστο
Επικαιρότητα
01/11/2025 - 03:29
Ικανοποίηση και από τον ΙΣΠ για τη διάκριση ρόλων μεταξύ Ιατρικών Συλλόγων και ΠΙΣ
Επικαιρότητα
01/11/2025 - 00:12
Chiesi «We ACT Day» 2025: Περιβαλλοντική ευθύνη με δενδροφυτεύσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Pharma News
31/10/2025 - 23:24
Σύλλογος ΚΕΦΙ: «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ» η νέα διαδικτυακή ενότητα για τους γυναικολογικούς καρκίνους
Patient Talk
31/10/2025 - 22:57

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΟΕΔΗΝ: Πανελλαδική 24ωρη απεργία των εργαζομένων στο ΕΣΥ την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου
Επικαιρότητα
31/10/2025 - 20:12
Covid 19: Η νόσηση στην εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο νευροαναπτυξιακών διαταραχών σε παιδιά
Υγεία
31/10/2025 - 21:28
Πώς ένα μεταλλικό κομμάτι, παρατημένο στο πάτωμα από έναν μάστορα, «γέννησε» το σωτήριο στεντ
Υγεία
02/11/2025 - 09:04
Γιατί οι πλαστικές συσκευασίες μπορεί να είναι μεγαλύτερο «αμάρτημα» από την σπατάλη τροφίμων
Επικαιρότητα
01/11/2025 - 08:42
DEFENSEFOOD: Το κοινοτικό έργο που «υψώνει» ασπίδα προστασίας για τη διατροφική ασφάλεια
Διατροφή
31/10/2025 - 19:06
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo