ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Novartis Hellas: Προστιθέμενη αξία για τους ασθενείς με την αξιοποίηση των ψηφιακών δεδομένων υγείας

Υπηρεσίες Υγείας
EUROKINISSI
Στην προστιθέμενη αξία των δεδομένων υγείας με στόχο καλύτερες υγειονομικές εκβάσεις και αποδοτικότερα συστήματα υγείας, που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες δημογραφικές και υγειονομικές προκλήσεις αναφέρθηκε η Head Patient Access, Health Policy & Public Affairs της Novartis Hellas, Δέσποινα Νικολαΐδου στη τοποθέτησή της στο Συνέδριο 6th Healthcare Transformation με θέμα «Challenges in a constantly shifting environment».
Τρίτη, 19/12/2023 - 14:28
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Η κυρία Δέσποινα Νικολαΐδου συμμετείχε στο Δορυφορικό Τραπέζι «PAVE: η αξιοποίηση των δεδομένων σε ένα σύγχρονο σύστημα υγειονομικής φροντίδας-Ανάγκες και προκλήσεις», στο οποίο παρουσιάσθηκε το έργο «PAVE – Partnering for Adding Value in the Health Ecosystem», μία πρωτοβουλία της Novartis Hellas που σχεδιάσθηκε και υλοποιήθηκε από την εταιρεία HealThink υπό την διεύθυνση του κ. Πάνου Σταφυλά, Επιστημονικού Διευθυντή της HealThink.

Το έργο PAVE, το οποίο είχε ως στόχο να προτείνει ένα πλαίσιο αξιοποίησης των δεδομένων υγείας στην Ελλάδα, παρουσιάσθηκε από τον κ. Δημήτρη Κατεχάκη, συντονιστή του έργου και Επικεφαλής του Κέντρου Εφαρμογών και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας του ΙΤΕ και Διευθυντή του Hellenic Digital Health Cluster και την κυρία Έλενα Σταφυλά, δικηγόρο και Διευθύντρια Νομικών & Εταιρικών Υποθέσεων της HealThink, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Σταφυλάς.

Η κυρία Νικολαΐδου αναφέρθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη δημιουργία μεγάλου όγκου δεδομένων υγείας, πεδίο στο οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επικεντρωθεί με την πρωτοβουλία για την έκδοση του Κανονισμού για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων Υγείας (European Health Data Space-EHDS) «η Novartis Hellas, ως κοινωνικός εταίρος, αποφάσισε να συμμετάσχει στη συλλογική -ευρωπαϊκή και εθνική- προσπάθεια για την ενίσχυση της ψηφιακής ετοιμότητας της χώρας μέσα από τη συνεργασία με έγκριτους επιστήμονες προκειμένου να παραχθεί ένα πλήρως τεκμηριωμένο κείμενο, ένας οδικός χάρτης, ο οποίος μπορεί να συνεισφέρει στην παραγωγική συζήτηση με τους φορείς και τις ρυθμιστικές αρχές. Το PAVE αποτελεί ένα έργο-πλαίσιο το οποίο ανταποκρίνεται στις συνθήκες και δυνατότητες της χώρας, αξιοποιώντας τα δυνατά σημεία του ελληνικού περιβάλλοντος και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται σε αυτό».

Ο κ. Κατεχάκης, αναφέρθηκε καταρχάς στη μεθοδολογία του έργου και τόνισε ότι η επισκόπηση των βέλτιστων πρακτικών και οι συνεντεύξεις με εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό συνέβαλαν καθοριστικά στην δημιουργία του πλαισίου PAVE. Ο ίδιος ανέφερε συνοπτικά ότι το πλαίσιο PAVE προτείνει μία σειρά από ενέργειες και δράσεις οι οποίες κατανέμονται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες: υποδομές, ετοιμότητα των δεδομένων, διακυβέρνηση και ανάπτυξη δεξιοτήτων, ενώ σε αυτά έρχονται να προστεθούν το κατάλληλο νομικό πλαίσιο και η εξασφάλιση ικανών πόρων. Στη συνέχεια o κ. Κατεχάκης ανάφερε ότι το πλαίσιο PAVE συνοδεύεται από αναλυτικό οδικό χάρτη υλοποίησης, ο οποίος περιλαμβάνει τρεις χρονικούς ορίζοντες με βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους αναλυτικούς στόχους αντίστοιχα. Τέλος ο κ. Κατεχάκης δήλωσε ότι το πλαίσιο PAVE μπορεί να αξιοποιηθεί ως μία συνεκτική βάση για την ανάπτυξη ενός πλάνου δράσης με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και στόχους και να υποστηρίξει τους αρμόδιους φορείς στην περαιτέρω ωρίμανση του ελληνικού περιβάλλοντος.

Η κυρία Σταφυλά, που είχε την ευθύνη του νομικού σκέλους του έργου, αναφέρθηκε στο νομικό και κανονιστικό πλαίσιο για την αξιοποίηση των δεδομένων υγείας, τονίζοντας τα προβλήματα που ανέδειξε το έργο PAVE αλλά και τις ευκαιρίες που υπάρχουν για τη βελτίωσή του. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε αφενός στην ύπαρξη πολιτικής βούλησης για την αξιοποίηση των δεδομένων υγείας όπως αυτή προκύπτει από την πληθώρα των σχετικών διατάξεων που επιτρέπουν τη δευτερογενή χρήση των δεδομένων υγείας, και αφετέρου στα προβλήματα που ανακύπτουν αναφορικά με τον κατακερματισμό της νομοθεσίας, την ανασφάλεια δικαίου καθώς και την έλλειψη επαρκούς διαφάνειας ως προς τις διαδικασίες. Η ίδια επισήμανε ότι η πρόταση Κανονισμού EHDS, όπως αυτή διαμορφώνεται με την πρόοδο των εργασιών στα ευρωπαϊκά όργανα, αλλά και τα παραδείγματα άλλων χωρών μπορούν να αποτελέσουν τον οδηγό και ότι είναι εφικτό να διαμορφωθεί ένα ευνοϊκό και κατάλληλο νομικό πλαίσιο για την αξιοποίηση των δεδομένων υγείας, λαμβάνοντας άμεσα νομοθετικές πρωτοβουλίες σε εθνικό επίπεδο και εμπλέκοντας τις αρμόδιες αρχές και εξειδικευμένους νομικούς, όπως αυτά αναλυτικά προτείνονται από το έργο PAVE.

Συνοψίζοντας ο κ. Σταφυλάς επισήμανε ότι στόχος του έργου ήταν μία ολοκληρωμένη, ρεαλιστική, σύγχρονη και εναρμονισμένη με το ελληνικό περιβάλλον πρόταση, με δυνατότητα να επικαιροποιείται ανάλογα με τις εξελίξεις και να συνδράμει στις δράσεις που ήδη υλοποιούνται στη χώρα, και γι’ αυτό το λόγο η ομάδα έργου συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να εργάζεται σε αυτό το πεδίο. Τέλος, επισήμανε την καίρια σημασία που έχει η συνεργασία και η ενεργή συμμετοχή όλων των θεσμικών φορέων στις πρωτοβουλίες και δράσεις που υλοποιούνται για την αξιοποίηση των δεδομένων υγείας στην Ελλάδα, στους οποίους και απηύθυνε δημόσια πρόσκληση να καταθέσουν τις απόψεις και προτάσεις τους σχετικά με το έργο PAVE, έτσι ώστε αυτό να αξιοποιηθεί από το ελληνικό σύστημα υγείας, προς όφελος των ασθενών και της κοινωνίας.

  • NOVARTIS
  • ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΘΕΝΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Metropolitan Hospital: Όταν η επιστήμη συναντά την ανάγκη για αυτοφροντίδα στις γυναίκες με καρκίνο
Metropolitan Hospital: Όταν η επιστήμη συναντά την ανάγκη για αυτοφροντίδα στις γυναίκες με καρκίνο 17 Δεκεμβρίου 2023
Το «Ερρίκος Ντυνάν» εξαγοράζει τα νοσοκομεία της Euromedica - Νέος όμιλος με 2.500 εργαζόμενους και 1.380 κλίνες νοσηλείας 22 Δεκεμβρίου 2023
Το «Ερρίκος Ντυνάν» εξαγοράζει τα νοσοκομεία της Euromedica - Νέος όμιλος με 2.500 εργαζόμενους και 1.380 κλίνες νοσηλείας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύλλογος «ΑΡΜΟΝΙΑ»: «Ζήτημα ζωής και αξιοπρέπειας η επάρκεια φαρμάκων από πλάσμα»
Patient Talk
15/11/2025 - 00:11

Σύλλογος «ΑΡΜΟΝΙΑ»: «Ζήτημα ζωής και αξιοπρέπειας η επάρκεια φαρμάκων από πλάσμα»

Συμμαχία OnHOME: «Η Κομισιόν να αναγνωρίσει την ψηφιακή πρόσβαση στα φάρμακα ως ασθενοκεντρική λύση»
Patient Talk
11/11/2025 - 23:19

Συμμαχία OnHOME: «Η Κομισιόν να αναγνωρίσει την ψηφιακή πρόσβαση στα φάρμακα ως ασθενοκεντρική λύση»

Νέα μελέτη: Γιατί οι φροντιστές ασθενών με Αλτσχάιμερ γερνούν πιο γρήγορα
Υγεία
11/11/2025 - 21:08

Νέα μελέτη: Γιατί οι φροντιστές ασθενών με Αλτσχάιμερ γερνούν πιο γρήγορα

Ιατρική ακριβείας, μοριακή ανάλυση και ανοσοθεραπεία αλλάζουν τα δεδομένα στον καρκίνο του πνεύμονα
Υγεία
11/11/2025 - 16:31

Ιατρική ακριβείας, μοριακή ανάλυση και ανοσοθεραπεία αλλάζουν τα δεδομένα στον καρκίνο του πνεύμονα

Ολοκληρώθηκε στο 4ο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Κλινικών Μελετών - Προκλήσεις και ευκαιρίες
Digital Health
10/11/2025 - 22:14

Ολοκληρώθηκε στο 4ο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Κλινικών Μελετών - Προκλήσεις και ευκαιρίες

«My Data, Our Health»: Συνεργασία και καινοτομία για το European Health Data Space στην Ελλάδα
Digital Health
10/11/2025 - 17:29

«My Data, Our Health»: Συνεργασία και καινοτομία για το European Health Data Space στην Ελλάδα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ενημερωτική δράση του ΕΕΣ στο Σύνταγμα για τον σακχαρώδη διαβήτη
Επικαιρότητα
15/11/2025 - 07:23
Επετειακό συνέδριο για τα 35 χρόνια ανθρωπιστικής δράσης των Γιατρών του Κόσμου
Επικαιρότητα
15/11/2025 - 03:39
Σύλλογος «ΑΡΜΟΝΙΑ»: «Ζήτημα ζωής και αξιοπρέπειας η επάρκεια φαρμάκων από πλάσμα»
Patient Talk
15/11/2025 - 00:11
Σημαντική η σύνδεση της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων με τον καρκίνο του εντέρου
Διατροφή
14/11/2025 - 23:48
Με τη συμβολή Πανεπιστημίου των ΗΠΑ το 1ο Συμπόσιο Ακτινοθεραπείας με Πρωτόνια
Επικαιρότητα
14/11/2025 - 23:22
ΠΦΣ: «Διαρκής πρόκληση για το σύστημα υγείας η αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη»
Pharma Policy
14/11/2025 - 22:11
Mέχρι τo τέλος Δεκεμβρίου το πρόγραμμα «ΦΡΟΝΤΙΖΩ» του Δήμου Αθηναίων
Πολιτική Υγείας
14/11/2025 - 21:36
Πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για Αστέγους ΙΙΙ» από τον ΕΟΠΑΕ
Ψυχική Υγεία
14/11/2025 - 21:17
Διημερίδα στο 401 ΓΣΝΑ με θέμα «Καρδιοχειρουργική 2025» - Έναρξη με χαιρετισμό Δαβάκη
Επικαιρότητα
14/11/2025 - 20:52
Ιταλία: Σχεδόν το 42% των εφήβων έχουν στραφεί στην AI για... παρηγοριά
Ψυχική Υγεία
14/11/2025 - 20:14
ΠΣΕΥ: Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος εκπαιδεύσεων στον εμβολιασμό σε τρεις πόλεις
Υγεία
14/11/2025 - 19:53
Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»: Ανοιχτό χωρίς ραντεβού το Ιατρείο Πόνου την Τρίτη 18 Νοεμβρίου
Υγεία
14/11/2025 - 19:29
Θεσσαλονίκη: Χίλια self test ανίχνευσης αλκοόλ μοιράστηκαν σε οδηγούς από τον ΦΣΘ και τον ΣΥΦΑ
Επικαιρότητα
14/11/2025 - 19:03
Ο κακός ύπνος μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο τραυματισμού στο τρέξιμο
Υγεία
14/11/2025 - 18:24
Πνιγμονή από λάθος κατάποση ή επικίνδυνα challenge: Αυξανόμενη απειλή για τη δημόσια υγεία
Υγεία
14/11/2025 - 18:01
Ξεκινά το 34ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής με πρακτική εκπαίδευση
Επικαιρότητα
14/11/2025 - 17:18
Νέες κατευθυντήριες γραμμές για τον διαβήτη κύησης από τον ΠΟΥ
Πολιτική Υγείας
14/11/2025 - 17:00
Πατούλης: «Ο ΙΣΑ βρίσκεται διαχρονικά στο πλευρό των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη»
Υγεία
14/11/2025 - 16:44
Συναγερμός για τη μικροβιακή αντοχή: Το 40% των Ελλήνων έχουν λάβει αντιβιοτικά τον τελευταίο χρόνο
Υγεία
14/11/2025 - 16:34
Αγαπηδάκη: Σημαντική τομή η δημιουργία Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου στην Πετρούπολη
Πολιτική Υγείας
14/11/2025 - 16:16
Έκθεση ΟΟΣΑ για την υγεία στην Ελλάδα: Πολλοί γιατροί, λίγοι νοσηλευτές, χαμηλά επίπεδα ικανοποίησης των ασθενών
Επικαιρότητα
14/11/2025 - 15:58
Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιούς Μακροζωίας: Μια πρωτοβουλία που αλλάζει τα δεδομένα της πρόληψης και της ευεξίας
Υγεία
14/11/2025 - 15:33
Κύτταρα του ανοσοποιητικού κρυμμένα στον εγκέφαλο πατάνε γκάζι ή φρένο στο στρες
Υγεία
14/11/2025 - 15:11
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ μαζεύει υπογραφές για την κατάργηση της αποζημίωσης των ταινιών μέτρησης σακχάρου
Patient Talk
14/11/2025 - 14:47
Απόδειξη επαγγελματικής αριστείας ο τίτλος Master Surrgeon
Υπηρεσίες Υγείας
14/11/2025 - 14:28
Μικρό εμφύτευμα σε σχήμα πρέτσελ εξαλείφει τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης στο 82% των ασθενών
Υγεία
14/11/2025 - 14:02
Prehab: Η σημασία της ψυχικής και σωματικής προετοιμασίας στην αποτροπή χειρουργικών επιπλοκών
Υγεία
14/11/2025 - 13:00
Πόσο καλό για την υγεία είναι τελικά το μασάζ;
Υγεία
14/11/2025 - 12:00
ΗΠΑ: Πρώτος τεκμηριωμένος θάνατος από αλλεργία στο κρέας λόγω τσιμπήματος τσιμπουριού
Υγεία
14/11/2025 - 10:23
Σύνδρομο Kallmann: H σπάνια γενετική σεξουαλική διαταραχή του Χίτλερ
Επικαιρότητα
14/11/2025 - 10:18

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέα οδοντόκρεμα φτιαγμένη από τα μαλλιά (!) υπόσχεται αποκατάσταση του οδοντικού σμάλτου
Υγεία
12/11/2025 - 12:00
Επιστήμονες μετέτρεψαν το σωματικό λίπος σε οστά για να θεραπεύσουν κατάγματα της σπονδυλικής στήλης
Υγεία
12/11/2025 - 15:00
Τι γίνεται όταν πλένουμε το κοτόπουλο ωμό: Το βακτηριακό ντόμινο που φτάνει ακόμα και στη σαλάτα
Υγεία
13/11/2025 - 13:00
Χαροπαλεύει στο «Γεννηματά» 22χρονος που είχε βάλει στοίχημα να καταπιεί αμάσητο ένα μπέργκερ!
Επικαιρότητα
12/11/2025 - 15:23
Κατ’ οίκον παράδοση φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ: Στην Αττική οι περισσότεροι ασθενείς που επωφελήθηκαν
Πολιτική Υγείας
12/11/2025 - 11:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo