ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

COVID-19: Η Κομισιόν καλεί τα κράτη μέλη να προετοιμαστούν για το φθινόπωρο και τον χειμώνα

Υγεία
COVID-19: Η Κομισιόν καλεί τα κράτη μέλη να προετοιμαστούν για το φθινόπωρο και τον χειμώνα
Την Παρασκευή 2/9/2022 η Επιτροπή πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα για να αποφευχθεί η απότομη αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 κατά την προσεχή φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο.
Δευτέρα, 05/09/2022 - 16:05
News4Health Team News4Health Team

Η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να θέσουν σε εφαρμογή τις αναγκαίες στρατηγικές και δομές, μεταξύ άλλων για τον εμβολιασμό κατά της νόσου COVID-19 και την επιτήρηση της νόσου, με σκοπό την ταχεία και βιώσιμη αντιμετώπιση μελλοντικών εξάρσεων. Κύριος στόχος των δράσεων που προτείνει η Επιτροπή είναι να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη, μεταξύ άλλων με προσαρμοσμένα και νέα εμβόλια, και να διασφαλιστεί ότι όλοι οι πολίτες προστατεύονται επαρκώς.

Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, δήλωσε: «Χάρη στα τελευταία δύο χρόνια, η ΕΕ είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει ένα ακόμη κύμα COVID-19 φέτος το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Οι τωρινές μας ενέργειες θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της πανδημίας και το επίπεδο της ανοσίας που μπορεί να δημιουργηθεί στον πληθυσμό. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να συνεχίσουν τον συντονισμό των προσπαθειών ετοιμότητας σε ολόκληρη την ΕΕ, πριν από το επόμενο κύμα και την περαιτέρω διεξαγωγή προγραμμάτων εμβολιασμού. Η ανάληψη δράσης τώρα θα περιορίσει την πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, τις διαταραχές των οικονομιών και τις προκλήσεις για την κοινωνία.»

Η κ. Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, δήλωσε: «Η πανδημία είναι ακόμα εδώ. Πρέπει να δράσουμε τώρα, μαζί, με συντονισμένο και βιώσιμο τρόπο, ώστε να αποφύγουμε μια ακόμη έξαρση σοβαρών κρουσμάτων COVID-19. Για να το πετύχουμε αυτό, είναι επιτακτική ανάγκη όλα τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν ισχυρές στρατηγικές εμβολιασμού ώστε να προετοιμαστούν για το φθινόπωρο και τον χειμώνα, μεταξύ άλλων για τη διάθεση των προσαρμοσμένων αναμνηστικών εμβολίων που εγκρίθηκαν πρόσφατα. Οι διαφορές στα ποσοστά εμβολιασμού πρέπει να καλυφθούν ως ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας. Είναι επίσης αναγκαίο να δημιουργηθούν ανθεκτικά συστήματα επιτήρησης για την παρακολούθηση της εξέλιξης του ιού, να τεθούν σε εφαρμογή στρατηγικές για την επαναφορά αποτελεσματικών μέτρων δημόσιας υγείας, εάν χρειαστεί, και να ενισχυθεί η ικανότητα των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης. Για να το πούμε σαφώς, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μια ακόμη δύσκολη περίοδο.»

Κύριες δράσεις για τον εμβολιασμό κατά της νόσου COVID-19

Ειδικότερα, η Επιτροπή ενθαρρύνει τα κράτη μέλη:

  • Να βελτιώσουν την εμβολιαστική κάλυψη με τον αρχικό κύκλο εμβολιασμού και την πρώτη αναμνηστική δόση μεταξύ των επιλέξιμων ατόμων. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τις πληθυσμιακές ομάδες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής έκβασης της νόσου και για τις χώρες με χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού.
  • Να δώσουν προτεραιότητα στη χορήγηση πρόσθετης αναμνηστικής δόσης για συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, ιδίως άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, και άλλα επιλέξιμα άτομα οποιασδήποτε ηλικίας που διατρέχουν κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά.
  • Να συνδυάσουν τις εκστρατείες εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19 και κατά της γρίπης. Να συνοδεύσουν τον εμβολιασμό με σαφή επικοινωνία που θα επικαιροποιείται τακτικά και θα βασίζεται στις επιδημιολογικές εξελίξεις, την κατανόηση της συμπεριφοράς και την αντίληψη του κοινού.
  • Να εξασφαλίσουν ότι οι πολίτες λαμβάνουν σαφή ενημέρωση σχετικά με τα οφέλη του εμβολιασμού.

Την 1η Σεπτεμβρίου, με βάση τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, η Επιτροπή ενέκρινε τα προσαρμοσμένα στην παραλλαγή Όμικρον εμβόλια από τις BioNTech-Pfizer και Moderna στην ΕΕ. Άλλα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν ενόψει της διάθεσης νέων και προσαρμοσμένων εμβολίων κατά της νόσου COVID-19 περιλαμβάνουν:

Ανάπτυξη εθνικών στρατηγικών εμβολιασμού που θα εξηγούν ποια εμβόλια, συμπεριλαμβανομένων των νέων και προσαρμοσμένων εμβολίων, θα πρέπει να χορηγούνται σε ποιες πληθυσμιακές ομάδες, μεταξύ άλλων ενόψει της πιθανής εμφάνισης νέων παραλλαγών με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές που θα εκδοθούν σύντομα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων.
Εξασφάλιση επαρκούς υλικοτεχνικής ικανότητας για τη χορήγηση των εμβολίων μόλις παραδοθούν νέα και προσαρμοσμένα εμβόλια.

Άλλες δράσεις πέραν του εμβολιασμού

Η επιτήρηση των ιών του αναπνευστικού, όπως ο ιός της γρίπης, ο ιός που προκαλεί τη νόσο COVID-19 και άλλοι, είναι απαραίτητη για την καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο εξαπλώνεται και εξελίσσεται ο εκάστοτε ιός.

Ανάλογα με τις επιδημιολογικές καταστάσεις, οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, για παράδειγμα η χρήση μασκών προσώπου ή ο περιορισμός του μεγέθους των συγκεντρώσεων, για τον περιορισμό της διασποράς του ιού εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό μέρος της εργαλειοθήκης των κρατών μελών. Είναι σημαντικό όλα τα κράτη μέλη να είναι έτοιμα να επαναφέρουν μέτρα για τη δημόσια υγεία με βάση σαφή όρια. Τυχόν μέτρα που θα εφαρμοστούν στα σχολεία θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένα στο εκπαιδευτικό περιβάλλον και στην ηλικιακή ομάδα, και να περιορίζονται στο ελάχιστο για την πρόληψη τυχόν αποδιοργάνωσης της εκπαίδευσης.

Η ανακοίνωση τονίζει επίσης τη σημασία των ισχυρών συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και των σχετικών ικανοτήτων σε όλα τα κράτη μέλη. Η ετοιμότητα των συστημάτων υγείας για την αντιμετώπιση εστιών λοιμωδών νόσων και άλλων τύπων κλυδωνισμών πρέπει να βελτιωθεί. Θα πρέπει επίσης να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για τη στήριξη της καλής ψυχικής υγείας των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, καθώς και του συνολικού πληθυσμού.

Τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται επίσης να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να συγκεντρώσουν επικαιροποιημένα στοιχεία σχετικά με τις παθήσεις μετά τη νόσηση με COVID και να βελτιώσουν την κατάρτιση του εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας ώστε η μακροχρόνια νόσος COVID να μπορεί να αναγνωριστεί, ιδίως στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Επιπλέον, οι συνεχείς προσπάθειες για τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας στην ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 παραμένουν ζωτικής σημασίας, τόσο για τα πρόσωπα όσο και για τα αγαθά. Στο πλαίσιο των ταξιδιών από τρίτες χώρες, η Επιτροπή προτίθεται να προτείνει σύντομα αναθεώρηση της σχετικής σύστασης του Συμβουλίου, προκειμένου να ληφθούν υπόψη η μεταβολή της επιδημιολογικής κατάστασης, ο αυξημένος εμβολιασμός σε ολόκληρο τον κόσμο και οι εξελίξεις όσον αφορά τις απαιτήσεις εισόδου στα κράτη μέλη.

Τέλος, για τον τερματισμό της πανδημίας, παραμένει ζωτικής σημασίας η στήριξη των προσπαθειών για την καταπολέμηση της νόσου COVID-19 σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ΕΕ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με διεθνείς εταίρους για να διασφαλίσει την ταχεία ανάπτυξη, την κλιμάκωση και τη δίκαιη διανομή εμβολίων παγκοσμίως.

Τελευταία τροποποίηση στις 05/09/2022 - 16:08
  • ΚΟΜΙΣΙΟΝ
  • COVID19
  • ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ
  • ΧΕΙΜΩΝΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΠΟΕΔΗΝ για απόφαση ΣτΕ: «Δεν δικαιολογείται πλέον» η αναστολή εργασίας ανεμβολίαστων υγειονομικών
ΠΟΕΔΗΝ για απόφαση ΣτΕ: «Δεν δικαιολογείται πλέον» η αναστολή εργασίας ανεμβολίαστων υγειονομικών 05 Σεπτεμβρίου 2022
Άνοια: Τα μεγαλύτερα σημάδια που απαγορεύεται να αγνοήσεις 05 Σεπτεμβρίου 2022
Άνοια: Τα μεγαλύτερα σημάδια που απαγορεύεται να αγνοήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιώσεις του χειμώνα: Κι όμως δεν φταίει το κρύο
Υγεία
20/01/2026 - 17:09

Ιώσεις του χειμώνα: Κι όμως δεν φταίει το κρύο

Χειμερινά σπορ: Πώς επιδρά ο κρύος καιρός στους τραυματισμούς;
Health Talk
15/01/2026 - 21:27

Χειμερινά σπορ: Πώς επιδρά ο κρύος καιρός στους τραυματισμούς;

Κομισιόν: Τι κερδίζει ο Ευρωπαίος πολίτης από την απλοποίηση των κανονισμών για τις ιατρικές συσκευές
Pharma Policy
15/01/2026 - 17:08

Κομισιόν: Τι κερδίζει ο Ευρωπαίος πολίτης από την απλοποίηση των κανονισμών για τις ιατρικές συσκευές

Χειμώνας χωρίς κουνούπια; Δεν είναι πια ο κανόνας - Ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής
Υγεία
10/01/2026 - 08:35

Χειμώνας χωρίς κουνούπια; Δεν είναι πια ο κανόνας - Ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής

Χειμώνας και δέρμα: Τρεις απλές και πρακτικές συμβουλές για τη διατήρηση της υγείας του
Health Talk
31/12/2025 - 17:02

Χειμώνας και δέρμα: Τρεις απλές και πρακτικές συμβουλές για τη διατήρηση της υγείας του

Σε έξαρση οι χειμερινές λοιμώξεις - Πυρετός, γρίπη και ιοί δοκιμάζουν τις αντοχές μας
Health Talk
24/12/2025 - 19:04

Σε έξαρση οι χειμερινές λοιμώξεις - Πυρετός, γρίπη και ιοί δοκιμάζουν τις αντοχές μας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γεωργιάδης: Πρόθεση της κυβέρνησης η αύξηση του επιδόματος οδοιπορικών για τους νεφροπαθείς
Πολιτική Υγείας
28/01/2026 - 12:00
Η εμμηνόπαυση συνδέεται με απώλεια φαιάς ουσίας στον εγκέφαλο - Ο πιθανός της ρόλος στην άνοια
Υγεία
28/01/2026 - 11:00
"Αγία Σοφία" : Δύο παιδιά με ανακοπή μέσα σε ένα 24ωρο - Κοριτσάκι μόλις επτά ημερών κατέληξε
Υγεία
28/01/2026 - 10:10
Ινδία: Κρούσματα του ιού Nipah προκαλούν ενισχυμένους ελέγχους σε ασιατικά αεροδρόμια
Υγεία
28/01/2026 - 10:00
Ψυχική υγεία των μαμάδων στην Ευρώπη: Το βαρύ τίμημα της μητρότητας σε καριέρα και ισορροπία ζωής
Ψυχική Υγεία
28/01/2026 - 09:00
Τραγωδία στη Ρουμανία: Οι δύο τραυματίες μπορούν να επιστρέψουν με κανονική πτήση
Επικαιρότητα
28/01/2026 - 07:46
Θεσσαλονίκη: Στάση εργασίας στο Θεαγένειο στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων της ΠΟΕΔΗΝ
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 22:49
Το Brookings αποκάλυψε έκθεση για τους κινδύνους από τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στο σχολείο
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 22:08
Τρεις συλλήψεις για την φονική έκρηξη στο εργοστάσιο της Βιολάντα στα Τρίκαλα
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 21:41
Όλα όσα επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς μας και που οδηγούν
Health Talk
27/01/2026 - 21:17
Τραγωδία στη Ρουμανία: Βαρύ πένθος στην Τούμπα και στους τόπους καταγωγής των επτά νεκρών
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 20:49
Στο Εθνικό Τυπογραφείο προκήρυξη του ΑΣΕΠ για 510 θέσεις σε νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 20:23
Πένθος: Η διαχείριση της ξαφνικής ανθρώπινης απώλειας και τα στάδια προσαρμογής
Ψυχική Υγεία
27/01/2026 - 20:09
ΗΠΑ: Στα 85 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα το Ρολόι της Αποκάλυψης
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 19:47
Ανήσυχοι και προβληματισμένοι οι πτηνοτρόφοι για την εμπορική συμφωνία ΕΕ–Mercosur
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 19:32
Νέα υποτροφία από το Ίδρυμα Έλενα Ηλιοπούλου Γιαμά σε διδακτορική φοιτήτρια Χημείας του ΕΚΠΑ
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 19:04
Η InterMed στο διεθνές οδοντιατρικό συνέδριο AEEDC Dubai 2026
Pharma News
27/01/2026 - 18:41
Γεωργιάδης για το πολύνεκρο δυστύχημα στη Ρουμανία: «Και οι τρεις τραυματίες έχουν πλήρως συνείδηση»
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 18:23
Ξεπέρασε τον κίνδυνο η Σία Κοσιώνη - Πότε θα πάρει εξιτήριο
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 18:01
Κρεατίνη: Xρειάζεται οι γυναίκες να την προσθέσουν στην διατροφή τους;
Διατροφή
27/01/2026 - 17:43
Ομοσπονδία ΑΡΓΩ: Στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων στο εργατικό δυστύχημα των Τρικάλων
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 17:08
Σαλούστρος πρόεδρος ΕΟΠΕ: «Ισότητα, πρόσβαση και ποιότητα στην ογκολογική φροντίδα»
Health Talk
27/01/2026 - 16:44
Τραγωδία σε τροχαίο στη Ρουμανία με επτά νεκρούς οπαδούς του ΠΑΟΚ
Επικαιρότητα
27/01/2026 - 16:27
Νέα μελέτη: Όσο νωρίτερα αρχίζεις τσιγάρο, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος για την καρδιά
Υγεία
27/01/2026 - 16:02
Καρδιακή ανεπάρκεια: Ανοιχτή πληγή για το ΕΣΥ η εξάπλωσή της που έχει πάρει μορφή πανδημίας
Υγεία
27/01/2026 - 15:39
Θετικά νέα για το πειραματικό φάρμακο κατά της παχυσαρκίας της Roche
Pharma News
27/01/2026 - 15:00
Παχυσαρκία και καρκίνος του ενδομητρίου: Ο ρόλος των αγωνιστών GLP-1
Υγεία
27/01/2026 - 14:00
Θεμιστοκλέους: Σε έξαρση η γρίπη – Βελτιώσεις σε ΤΕΠ και ραντεβού
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 13:54
Η ιλαρά ξαναέγινε ενδημική σε έξι ευρωπαϊκές χώρες - Ο ρόλος του δισταγμού έναντι του εμβολιασμού
Πολιτική Υγείας
27/01/2026 - 13:00
Πέτρες στα νεφρά: Οι ερευνητές ανακάλυψαν έναν έως τώρα άγνωστο βακτηριακό παράγοντα στον σχηματισμό τους
Υγεία
27/01/2026 - 12:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ταμείο Καινοτομίας Φαρμάκου: Στο Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα το νομοσχέδιο - Ψήφισή του πιθανότατα τον Φεβρουάριο
Πολιτική Υγείας
26/01/2026 - 09:38
Το βαθύ αποτύπωμα της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας στο ΕΣΥ με αριθμούς
Πολιτική Υγείας
26/01/2026 - 12:00
Εμβολιαστική κάλυψη έναντι του HPV: Τι δείχνουν τα πρώτα εθνικά δεδομένα
Πολιτική Υγείας
26/01/2026 - 14:00
Boehringer Ingelheim: Στρατηγική συνεργασία με τη Rectify Pharmaceuticals για τη Χρόνια Νεφρική Νόσο
Pharma News
26/01/2026 - 14:19
ΙΑΣΩ Γενική Κλινική: Οι πρώτες επεμβάσεις κατάλυσης κολπικής μαρμαρυγής με το πρωτοποριακό σύστημα PFA Volt
Υπηρεσίες Υγείας
26/01/2026 - 15:22
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo