ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλήθειες και μύθοι γύρω από τον καρκίνο του μαστού - Οι ειδικοί εξηγούν

Υγεία
Αλήθειες και μύθοι γύρω από τον καρκίνο του μαστού - Οι ειδικοί εξηγούν
Παρανοήσεις και παραπληροφόρηση που επιτείνουν την σύγχυση και τον φόβο σχετικά με τον καρκίνο του μαστού. Οι επιστήμονες διαψεύδουν μερικούς από τους πιο συχνούς μύθους που διακινούνται σε σχέση με τον συγκεκριμένο τύπο κακοήθειας.
Πέμπτη, 17/08/2023 - 09:44
Χάρις Μανουσάκη Χάρις Μανουσάκη

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, οι εκτιμήσεις για το 2023 σχετικά με τις νέες διαγνώσεις καρκίνου του μαστού είναι περίπου 297.790 περιστατικά. Η Anna Chichura, ογκολόγος-χειρουργός στην Cleveland Clinic, επισημαίνει ότι οι παρανοήσεις που συνοδεύουν τον καρκίνο του μαστού οφείλονται κατά κύριο λόγο στην έλλειψη διασταυρωμένων, έγκυρων πληροφοριών.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Public Health, είναι συχνά ο “ένοχος” της ευρείας διακίνησης λανθασμένων πληροφοριών. Όπως άλλωστε επισημαίνεται και σε σχετικό άρθρο του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου ένα στα τρία άρθρα που δημοσιεύονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περιέχει ψευδείς πληροφορίες για τέσσερις από τους πιο συνηθισμένους τύπους καρκίνου.

Τελικά, που σταματά η αλήθεια και ξεκινά ο μύθος;

1. “Το υπερβολικό βάρος μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σας για εμφάνιση καρκίνου του μαστού”

Ένας συνδυασμός παραγόντων μπορεί όντως να συμβάλλει στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), που αναφέρουν χαρακτηριστικά τις παραμέτρους του φύλου και της ηλικίας.

Η ογκολόγος Anna Chichura, διευκρινίζει ότι το υπερβολικό βάρος ή η νοσογόνος παχυσαρκία συγκαταλέγονται στους παράγοντες κινδύνου αφού η παχυσαρκία προάγει τη χρόνια φλεγμονή, που με την σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Σύμφωνα με την Ομάδα Εργασίας της Διεθνούς Υπηρεσίας Έρευνας για τον Καρκίνο, υψηλότερα ποσοστά σωματικού λίπους συνδέονται σταθερά με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι όντως υφίσταται μια πολύπλευρη σύνδεση μεταξύ βάρους και καρκίνου του μαστού καθώς τα λιποκύτταρα παράγουν περίσσεια οιστρογόνων, τα οποία μπορούν να συμβάλουν και να τροφοδοτήσουν τον θετικό σε ορμονικούς υποδοχείς καρκίνο του μαστού.

Επίσης, επισημαίνουν την σημασία του σημείου που το λίπος συσσωρεύεται: Αν αυτό εντοπίζεται στην κοιλιά, αντί για τους μηρούς ή τους γοφούς, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, ειδικά κατά την εμμηνόπαυση.

Ωστόσο, σε αντίθεση με την ηλικία, το φύλο και το οικογενειακό ιστορικό, το βάρος είναι ένας παράγοντας κινδύνου που μπορεί να αντιστραφεί, θυμίζουν οι γιατροί, με υιοθέτηση καλύτερων επιλογών διαβίωσης.

2. “Τα αποσμητικά προκαλούν καρκίνο του μαστού”

Είναι προϊόντα που εφαρμόζονται κοντά στην περιοχή των μαστών και κάποια από αυτά περιέχουν συστατικά όπως αλουμίνιο και parabens τα οποία έχουν γίνει αντικείμενο έρευνας σχετικά με την επίδραση που μπορεί να έχουν στο σώμα.

Επιπλέον, θεωρείται ότι εφόσον κάποια από αυτά τα σκευάσματα επεμβαίνουν και στην δυνατότητά έκκρισης του ιδρώτα, μπορεί να εμποδίζουν την κανονική λειτουργία των λεμφαδένων.

Το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου αναφέρει ότι παρά τις επιστημονικές μελέτες που έχουν διεξαχθεί, καμία δεν έχει βρει ξεκάθαρη συσχέτιση μεταξύ της χρήσης αποσμητικού/αντιιδρωτικού και της ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Στις μελέτες που έδειξαν πιθανή σύνδεση, ο αριθμός των γυναικών που συμπεριλήφθηκαν ήταν πολύ μικρός για να υπάρξει θετική συσχέτιση με τους ειδικούς ωστόσο σημειώνουν ότι όντως χρειάζονται επιπρόσθετες έρευνες για το θέμα.

Οι γιατροί προειδοποιούν ωστόσο να μην γίνεται χρήση τέτοιων προϊόντων πριν από τη διενέργεια μαστογραφίας, καθώς τα μεταλλικά συστατικά μπορεί να απεικονιστούν ως ασβεστώσεις στο στήθος και να οδηγήσουν σε επιπλέον εξετάσεις και αναίτιο άγχος.

3. “Οι μπανέλες των στηθόδεσμων μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού”

Μπορούν οι σκληρές μπανέλες που αγκαλιάζουν το στήθος να περιορίσουν τη ροή του λεμφικού υγρού, προκαλώντας τη συσσώρευση τοξινών σε αυτήν την περιοχή;

Όχι απαντούν οι ειδικοί.

Αν και είναι αλήθεια ότι ένα ακατάλληλο σουτιέν μπορεί να προκαλέσει ενοχλήσεις όπως πόνο και πιθανό πρήξιμο, δεν ισχύει ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Επιπλέον, δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τον καρκίνο του μαστού με το μέγεθος των μαστών, τις ώρες που μια γυναίκα φορά σουτιέν ή το πότε ξεκίνησε να το χρησιμοποιεί.

4.”Οι μαστογραφίες αυξάνουν τον κίνδυνο”

Πολλές γυναίκες εκφράζουν τον φόβο ότι η ακτινοβολία που εκπέμπεται κατά την διάρκεια της μαστογραφίας, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Η Maxine Jochelson, επικεφαλής της Υπηρεσίας Απεικόνισης Μαστού του Memorial Sloan Kettering, λέει ότι σχετικές έρευνες δεν έχουν αποδείξει υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου λόγω της ακτινοβολίας από μαστογραφίες ρουτίνας.

Η ακτινοβολία που εκπέμπεται κατά την διάρκεια μιας μαστογραφίας και στους δυο μαστούς είναι στην πραγματικότητα χαμηλότερη από την ποσότητα που λαμβάνεται από το φυσικό περιβάλλον (γνωστή ως ακτινοβολία υποβάθρου) κατά τη διάρκεια επτά εβδομάδων, εκτιμά η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

“Η έκθεση στην ακτινοβολία κατά τη διάρκεια μιας μαστογραφίας ρουτίνας είναι ελάχιστη και μπορεί να συγκριθεί με το να πετάς σε όλη τη χώρα ή να ζεις σε υψηλό υψόμετρο. Το πιθανό σωτήριο όφελος από τη διάγνωση καρκίνου νωρίτερα κατά τη διάρκεια μιας μαστογραφίας υπερτερεί κατά πολύ της ανησυχίας για την έκθεση σε μικρή ποσότητα ακτινοβολίας”, λέει η Δρ Jochelson.

5. Τα εμφυτεύματα στήθους μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του μαστού

Η σύγχρονη πλαστική χειρουργική χρησιμοποιεί πια δυο τύπους εμφυτευμάτων στήθους: αυτούς με σιλικόνη ή εκείνους με φυσιολογικό ορό.

Και παρόλο που τα εμφυτεύματα στήθους όντως ενέχουν πιθανούς χειρουργικούς κινδύνους - όπως αιμορραγία, πιθανές μολύνσεις ή επιπλοκές λόγω της αναισθησίας - οι γιατροί επισημαίνουν ότι σε περιπτώσεις εμφάνισης καρκίνου του μαστού, στην πραγματικότητα μιλάμε για ένα διαφορετικό και σπάνιο τύπου άλλης κακοήθειας του ανοσοποιητικού συστήματος που μπορεί να προκληθεί από ορισμένους τύπους εμφυτευμάτων στήθους με ανάγλυφες επιφάνειες.

Ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου είνα γνωστός ως αναπλαστικό μεγαλοκυτταρικό λέμφωμα (BIA-ALCL), και συνήθως αναπτύσσεται στο υγρό ή τον ουλώδη ιστό που περιβάλλει το εμφύτευμα. Σύμφωνα με την Mayo Clinic, μπορεί να θεραπευτεί στα αρχικά στάδια με την αφαίρεση των εμφυτευμάτων.

“Αυτά τα εμφυτεύματα, τα οποία έχουν αφαιρεθεί από την αγορά και δεν είναι πλέον διαθέσιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, μερικές φορές αναφέρονται ως εμφυτεύματα “Gummy Bear”...”, εξηγεί η γιατρός Chichura.

Τα εμφυτεύματα στήθους μπορούν, ωστόσο, να κάνουν πιο δύσκολη την ανίχνευση του καρκίνου του μαστού μέσω μαστογραφίας, γι' αυτό η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συνιστά η εξέταση να γίνεται σε εξειδικευμένο διαγνωστικό κέντρο που έχει εμπειρία στη διενέργεια μαστογραφιών σε γυναίκες με εμφυτεύματα στήθους.

Πηγή: www.everydayhealth.com

Τελευταία τροποποίηση στις 17/08/2023 - 09:57
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΑΣΤΟΥ
  • ΜΑΣΤΟΣ
  • ΕΙΔΙΚΟΙ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ρεκόρ με μόσχευμα νεφρού από γενετικά τροποποιημένο χοίρο σε εγκεφαλικά νεκρό ασθενή
Ρεκόρ με μόσχευμα νεφρού από γενετικά τροποποιημένο χοίρο σε εγκεφαλικά νεκρό ασθενή 16 Αυγούστου 2023
Κορωνοϊός: Έτσι θα καταλάβετε ότι κολλήσατε την παραλλαγή Eris - Πότε «έρχεται» το τροποποιημένο εμβόλιο 17 Αυγούστου 2023
Κορωνοϊός: Έτσι θα καταλάβετε ότι κολλήσατε την παραλλαγή Eris - Πότε «έρχεται» το τροποποιημένο εμβόλιο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παρέμβαση της Brains I.C.S στο συνέδριο του Economist: «Η μάχη κατά του καρκίνου ξεκινά πολύ πριν από το νοσοκομείο»
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 03:37

Παρέμβαση της Brains I.C.S στο συνέδριο του Economist: «Η μάχη κατά του καρκίνου ξεκινά πολύ πριν από το νοσοκομείο»

Μαστογραφία: Ο ρόλος της ηλικίας, του οικογενειακού ιστορικού και του πυκνού μαστού
Υγεία
29/04/2026 - 13:00

Μαστογραφία: Ο ρόλος της ηλικίας, του οικογενειακού ιστορικού και του πυκνού μαστού

Καρκίνος μαστού: Είναι ασφαλής η προσωρινή διακοπή της ενδοκρινικής θεραπείας σε ασθενείς που επιθυμούν εγκυμοσύνη;
Υγεία
28/04/2026 - 23:16

Καρκίνος μαστού: Είναι ασφαλής η προσωρινή διακοπή της ενδοκρινικής θεραπείας σε ασθενείς που επιθυμούν εγκυμοσύνη;

Τέσσερα χρόνια ΕΔΙΜΟ: Το πρωτοπόρο πρόγραμμα έρευνας που αλλάζει την ογκολογία στην Ελλάδα
Υγεία
28/04/2026 - 17:36

Τέσσερα χρόνια ΕΔΙΜΟ: Το πρωτοπόρο πρόγραμμα έρευνας που αλλάζει την ογκολογία στην Ελλάδα

6ο Ετήσιο Συνέδριο για τον Καρκίνο: Προκλήσεις, πολιτικές και η ανάγκη για συνεργασία
Pharma News
27/04/2026 - 21:59

6ο Ετήσιο Συνέδριο για τον Καρκίνο: Προκλήσεις, πολιτικές και η ανάγκη για συνεργασία

Economist- Γεωργιάδης: Στο επίκεντρο των πολιτικών για τον καρκίνο βρίσκεται ο ασθενής
Πολιτική Υγείας
22/04/2026 - 11:55

Economist- Γεωργιάδης: Στο επίκεντρο των πολιτικών για τον καρκίνο βρίσκεται ο ασθενής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ψυχική υγεία στο σχολείο: Στο επόμενο στάδιο η συνεργασία Υπουργείου Παιδείας και πρωτοβουλίας CAMHI
Ψυχική Υγεία
01/05/2026 - 13:54
Άρθρο: Τα διαχρονικά προβλήματα των ΜΕΘ και οι προϋποθέσεις για την αναβάθμισή τους
Health Talk
01/05/2026 - 13:24
Άσθμα: Αίτια εμφάνισης, συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης
Health Talk
01/05/2026 - 13:06
Παγκόσμια Ημέρα Αξονικής Σπονδυλοαρθρίτιδας: Η χρόνια αόρατη νόσος που αλλάζει ζωές
Patient Talk
01/05/2026 - 12:39
Πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο «Μεταξά» η πρώτη ρομποτική επέμβαση θωρακοχειρουργικής στο ΕΣΥ
Υγεία
01/05/2026 - 12:13
Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους: Η δύσκολη καθημερινότητα με την αόρατη αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα
Patient Talk
30/04/2026 - 16:42
Γεωργιάδης για την παιδίατρο: «Έκανε πέντε μέρες εφημερία on call, από το σπίτι της - Δεν θα γίνει ΕΔΕ»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 15:51
Γιατί ο εγκέφαλός μας «στρέφεται εναντίον μας» όταν τσακωνόμαστε
Ψυχική Υγεία
30/04/2026 - 15:24
Θεμιστοκλέους: «Την επόμενη εβδομάδα η προκήρυξη για 1.000 μόνιμες θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία της χώρας»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 14:19
Εμβολιασμοί ενηλίκων: Τα πιο απλά και αποτελεσματικά μέσα πρόληψης και προστασίας
Υγεία
30/04/2026 - 13:34
Γεωργιάδης: «Άνοιξαν όλες οι κατηγορίες για την διανομή των ΦΥΚ από ιδιωτικά φαρμακεία»
Πολιτική Υγείας
30/04/2026 - 12:58
Χουλιάρα από το Φόρουμ των Δελφών: «Σε μη βιώσιμα επίπεδα το clawback και το rebate»
Pharma Policy
30/04/2026 - 12:26
Περισσότερα από 150 παιδιά έχουν τραυματιστεί το πρώτο τρίμηνο οδηγώντας ηλεκτρικά πατίνια
Υγεία
30/04/2026 - 11:38
Διεθνής έρευνα για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην υγεία: Κρίση που βαθαίνει όλο και πιο πολύ
Υγεία
30/04/2026 - 11:03
Μελάνωμα: Πέντε «γκρίζες ζώνες» και απλοί τρόποι αποτροπής ενός ηλιακού εγκαύματος την άνοιξη
Health Talk
30/04/2026 - 10:36
Πατούλης για δημογραφικό: «Εθνική και ευρωπαϊκή πρόκληση για το μέλλον των κοινωνιών»
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 10:11
Η εμμηνόπαυση γερνάει ανομοιόμορφα τα όργανα του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος
Υγεία
30/04/2026 - 09:43
Η ΕΝΑΣΕΛ στη Βουλή: «Η ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών περνά μέσα από τη θεσμική συμμετοχή»
Patient Talk
30/04/2026 - 08:47
Παρεμβάσεις σε κυβέρνηση, κόμματα και φορείς από τους εργαζόμενους για το μέλλον των κέντρων πρόληψης
Ψυχική Υγεία
30/04/2026 - 07:22
Παρέμβαση της Brains I.C.S στο συνέδριο του Economist: «Η μάχη κατά του καρκίνου ξεκινά πολύ πριν από το νοσοκομείο»
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 03:37
Ο Νίκος Παπανδρέου υποψήφιος για το βραβείο One Health
Επικαιρότητα
30/04/2026 - 00:02
Όταν οι αμυγδαλές δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από τα οφέλη τους
Health Talk
29/04/2026 - 23:46
Η Γερμανία από το 2028 θα επιβάλει φόρο στα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 23:18
Ραντεβού και σε μονάδες Ψυχικής Υγείας με λίγα «κλικ» μέσω του myHealth app
Πολιτική Υγείας
29/04/2026 - 23:01
Ο ΕΕΣ και η Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. στήριξαν 312 παιδιά τις Ημέρες του Πάσχα
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 22:44
Μεσοθεραπεία σώματος: Στοχευμένη λύση για κυτταρίτιδα και τοπικό λίπος
Ομορφιά
29/04/2026 - 22:21
Αποκάλυψη Τέντρος: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν πληρώσει ακόμη όσα οφείλουν στον ΠΟΥ για να αποχωρήσουν»
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 21:18
Ο ΕΟΦ απαγόρευσε πέντε γνωστά προϊόντα που υπόσχονταν «θεραπείες» για σειρά παθήσεων
Υγεία
29/04/2026 - 20:52
Παρέμβαση Γεωργιάδη για την ειδικευόμενη παιδίατρο: «Καμία υπερεργασία, καμία υπερεφημέρευση»
Επικαιρότητα
29/04/2026 - 20:36
«Τροφή για Δράση»: Πρωτοβουλία 13 πανεπιστημίων για την παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα
Υγεία
29/04/2026 - 20:13

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ψυχική υγεία στο σχολείο: Στο επόμενο στάδιο η συνεργασία Υπουργείου Παιδείας και πρωτοβουλίας CAMHI
Ψυχική Υγεία
01/05/2026 - 13:54
Παγκόσμια Ημέρα Αξονικής Σπονδυλοαρθρίτιδας: Η χρόνια αόρατη νόσος που αλλάζει ζωές
Patient Talk
01/05/2026 - 12:39
Πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο «Μεταξά» η πρώτη ρομποτική επέμβαση θωρακοχειρουργικής στο ΕΣΥ
Υγεία
01/05/2026 - 12:13
Άσθμα: Αίτια εμφάνισης, συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης
Health Talk
01/05/2026 - 13:06
Άρθρο: Τα διαχρονικά προβλήματα των ΜΕΘ και οι προϋποθέσεις για την αναβάθμισή τους
Health Talk
01/05/2026 - 13:24
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo