ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πως αξιολογούν οι παντρεμένοι τη ζωή και την ευτυχία τους μέσα στους γάμους τους

Ψυχική Υγεία
PIXABAY
Οι ενήλικες που είναι παντρεμένοι δηλώνουν πολύ πιο ευτυχισμένοι από όσους είναι μόνοι στη ζωή ή βρίσκονται σε οποιαδήποτε άλλη μορφή σχέσης, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση.
Παρασκευή, 23/02/2024 - 18:22
— Photo: PIXABAY
Παναγιώτης Σπανός Παναγιώτης Σπανός

«Με οποιονδήποτε τρόπο και αν αναλυθούν αυτά τα δεδομένα, βλέπουμε ένα αρκετά μεγάλο και αξιοσημείωτο πλεονέκτημα του να είναι κάποιος παντρεμένος όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αξιολογούν τη ζωή τους», δήλωσε ο βασικός συντάκτης της δημοσκόπησης Τζόναθαν Ρόθγουελ.

Από το 2009 έως το 2023, περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες ρωτήθηκαν πώς θα αξιολογούσαν την τρέχουσα ζωή τους, με το μηδέν να είναι η χειρότερη δυνατή βαθμολογία και το 10 η υψηλότερη. Στη συνέχεια, οι ερευνητές ζήτησαν από τους ερωτηθέντες να πουν ποιο επίπεδο ευτυχίας περιμένουν να έχουν στα επόμενα πέντε χρόνια του βίου του.

Σύμφωνα με την έρευνα, για να θεωρηθεί ένα άτομο ευτυχισμένο και σε μια γενικότερη κατάσταση ευημερίας, έπρεπε να βαθμολογήσει την τρέχουσα ζωή του με επτά ή περισσότερο και το αναμενόμενο μέλλον του με οκτώ ή περισσότερο.

Κατά την περίοδο της έρευνας, οι παντρεμένοι ανέφεραν σταθερά ότι τα επίπεδα ευτυχίας τους σε σύγκριση με τους άγαμους ομολόγους τους ήταν από 12% έως 24% υψηλότερα ανάλογα με το έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Το χάσμα υπήρχε ακόμη και όταν οι ερευνητές προσάρμοσαν παράγοντες όπως η ηλικία, η φυλή, η εθνικότητα, το φύλο και η εκπαίδευση, σύμφωνα με την έρευνα. Η εκπαίδευση αποτελεί ισχυρό προγνωστικό παράγοντα της ευτυχίας, αλλά τα στοιχεία έδειξαν ότι οι παντρεμένοι ενήλικες που δεν πήγαν στο λύκειο αξιολογούν τη ζωή τους πιο ευνοϊκά από τους άγαμους ενήλικες με πανεπιστημιακές σπουδές.

«Πράγματα όπως η φυλή, η ηλικία, το φύλο και το επίπεδο εκπαίδευσης έχουν σημασία. Αλλά ο γάμος φαίνεται να έχει μεγαλύτερη σημασία από αυτά τα πράγματα όταν πρόκειται για κάτι σαν αυτό το μέτρο του να ζεις την καλύτερη δυνατή ζωή σου», δήλωσε ο Μπράντφορντ Γουΐλκοξ, καθηγητής κοινωνιολογίας και διευθυντής του National Marriage Project στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, ο οποίος επιμελήθηκε και εξέτασε την έρευνα. «Είμαστε κοινωνικά ζώα. Και όπως είπε ο Αριστοτέλης, είμαστε καλωδιωμένοι για να συνδεόμαστε», πρόσθεσε ο ίδιος.

Μια διαφορά στον τρόπο επιλογής συντρόφου

Ίσως η ευτυχία που συνδέεται με το γάμο να έχει να κάνει με το τι περιμένουν οι άνθρωποι από αυτόν, τονίζει ο Ιαν Κέρνερ, αδειούχος σύμβουλος γάμου και οικογένειας.

«Στην πρακτική μου την τελευταία δεκαετία έχω παρατηρήσει μια σταδιακή μετατόπιση από τον "ρομαντικό γάμο" στον "συντροφικό γάμο", που σημαίνει ότι οι άνθρωποι επιλέγουν όλο και περισσότερο συζύγους στην αρχή που μοιάζουν περισσότερο με τους καλύτερους φίλους παρά με συντρόφους που μοιράζονται το πάθος τους ο ένας για τον άλλον», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κέρνερ και πρόσθεσε: «Αν και αυτό το κριτήριο επιλογής μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα έλξης, από την άλλη δείχνει ότι οι άνθρωποι αυτοί επιλέγουν συντρόφους με βάση ιδιότητες που πιθανόν να προάγουν τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα και ικανοποίηση».

«Στο ελάχιστο, η έννοια της δέσμευσης υπονοεί την εμπειρία της σύνδεσης με κάποιον άλλο. Στην καλύτερή της εκδοχή, σημαίνει να είσαι δεμένος με κάποιον που αποτελεί μια συνεπή και ασφαλή βάση που θα είναι εκεί για σένα μπροστά σε οποιεσδήποτε αντιξοότητες», επισημαίνει από την πλευρά της η ψυχολόγος Δρ Μόνικα Ο'Νιλ.

Το «πρέπει» του καθενός μας

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να μάθουμε από τα δεδομένα, αλλά είναι δύσκολο να πούμε αν ο γάμος είναι ο λόγος για τα υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας, επισημαίνει ο Ρόθγουελ. Ένα από αυτά θα μπορούσε να είναι ότι οι άνθρωποι που έχουν χαρίσματα τα οποία τους οδηγούν σε πιο σταθερή ευτυχία είναι επίσης εκείνοι που θα επιδίωκαν το γάμο, ανέφερε η έρευνα.

«Υπάρχει επίσης, ως γνωστόν, για τους άνδρες τουλάχιστον, μια πριμοδότηση που συνδέεται με το να είσαι παντρεμένος όσον αφορά την απόκτηση υψηλότερου εισοδήματος», εξηγεί ο Ρόθγουελ και συμπληρώνει πως «υπάρχει μεγάλη συζήτηση στη βιβλιογραφία σχετικά με το αν αυτό συμβαίνει επειδή οι πιο επιτυχημένοι, γοητευτικοί, έξυπνοι άνδρες που έχουν χαρακτηριστικά που θα τους οδηγούσαν να κερδίζουν περισσότερα στην αγορά εργασίας είναι πιο πιθανό να παντρευτούν».

«Η ποιότητα των γάμων, ωστόσο, μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τις ατομικές συνθήκες, τις κοινωνικές αλλαγές και την πολιτιστική αντίληψη για το γάμο. Για παράδειγμα, σε κοινότητες όπου ο γάμος είναι συχνά μια πρακτική αναγκαιότητα, τα δεδομένα δείχνουν μικρότερη επίδραση στην ευτυχία από ό,τι σε εκείνες όπου τα άτομα αισθάνονται πιο ικανά να επιλέξουν την κατάσταση και τον σύντροφό τους», προσθέτει ο ίδιος.

Και η Ο'Νιλ από την πλευρά της δεν φαντάζεται ότι το να είναι κανείς σε έναν δυστυχισμένο γάμο θα τον κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα στη ζωή του συνολικά. «Εξακολουθώ να πιστεύω ότι όσοι έχουν δυστυχισμένους γάμους, είναι πιθανώς λιγότερο ευτυχισμένοι από εκείνους που είναι ανύπαντροι», δήλωσε χαρακτηριστικά η ίδια και επιπλέον επισημαίνει: «Είτε είστε παντρεμένοι είτε βγαίνετε ραντεβού, μπορείτε να βελτιστοποιήσετε τις πιθανότητές σας για μια ευτυχισμένη σχέση επικοινωνώντας καλά σχετικά με το τι συνεπάγεται η δέσμευσή σας ο ένας για τον άλλον».

Καταληκτικά, ωστόσο, ο Ρόθγουελ επαναφέρει μια αίσθηση αβεβαιότητας σχετικά με το όλο ζήτημα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε ποτέ σε ένα σημείο στην κοινωνική επιστήμη όπου θα μπορούμε να πούμε αν ο γάμος προκαλεί ευτυχία ή όχι και με ακρίβεια».

Πηγή: Edition.cnn.com

  • ΓΑΜΟΣ
  • ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΙ
  • ΕΥΤΥΧΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεξουαλική αϋπνία: Μια σπάνια και επικίνδυνη διαταραχή
Σεξουαλική αϋπνία: Μια σπάνια και επικίνδυνη διαταραχή 21 Φεβρουαρίου 2024
Στο έλεος των ψυχικών νοσημάτων οι νέοι Βρετανοί - Οι επιπτώσεις στην αγορά εργασίας 28 Φεβρουαρίου 2024
Στο έλεος των ψυχικών νοσημάτων οι νέοι Βρετανοί - Οι επιπτώσεις στην αγορά εργασίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο καλός γάμος δεν παχαίνει! - Ο ρόλος της ωκυτοκίνης
Υγεία
05/12/2025 - 10:00

Ο καλός γάμος δεν παχαίνει! - Ο ρόλος της ωκυτοκίνης

Η δικαίωση των «Χριστουγεννάκηδων»: Γιατί το πρόωρο στόλισμα μπορεί να μας κάνει πιο ευτυχισμένους
Ψυχική Υγεία
02/12/2025 - 13:54

Η δικαίωση των «Χριστουγεννάκηδων»: Γιατί το πρόωρο στόλισμα μπορεί να μας κάνει πιο ευτυχισμένους

Στυτική δυσλειτουργία: Πώς να σώσετε τον γάμο σας
Health Talk
24/11/2025 - 13:04

Στυτική δυσλειτουργία: Πώς να σώσετε τον γάμο σας

Θέλετε να τονώσετε την ερωτική σας σχέση; Οι δύο όχι και τόσο γνωστές στρατηγικές
Ψυχική Υγεία
27/06/2025 - 12:00

Θέλετε να τονώσετε την ερωτική σας σχέση; Οι δύο όχι και τόσο γνωστές στρατηγικές

Ο γάμος τριπλασιάζει την πιθανότητα παχυσαρκίας στους άνδρες
Διατροφή
14/03/2025 - 11:00

Ο γάμος τριπλασιάζει την πιθανότητα παχυσαρκίας στους άνδρες

Πέντε απλοί τρόποι για να είστε πιο υγιείς και ευτυχισμένοι εσείς και το κατοικίδιό σας
Pet
19/08/2024 - 13:57

Πέντε απλοί τρόποι για να είστε πιο υγιείς και ευτυχισμένοι εσείς και το κατοικίδιό σας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΣτΕ: Στα νοσοκομεία ανήκει η ευθύνη για την ασφάλεια των ασθενών ακόμα και με security
Επικαιρότητα
11/12/2025 - 18:48
ΙΣΑ: Ο Γεωργιάδης ανακοίνωσε αύξηση της ιατρικής αμοιβής κατά 30% -
Πολιτική Υγείας
11/12/2025 - 18:21
ΕΟΔΥ: Αύξηση της θετικότητας στη γρίπη με δύο νέα σοβαρά κρούσματα - Επτά θάνατοι από Covid 19
Υγεία
11/12/2025 - 17:57
Μπαρμπετάκη: «Η αξία πρέπει να καθορίζει την πολιτική φαρμάκου και όχι το οριζόντιο clawback»
Pharma Policy
11/12/2025 - 17:32
Ολοκληρώθηκαν οι ενημερωτικές δράσεις για το Health-IQ στα Κέντρα Υγείας της Αττικής
Πολιτική Υγείας
11/12/2025 - 17:06
Ghosting: Ο σύγχρονος όρος που περιγράφει μια «παλιά» συμπεριφορά και οι επιπτώσεις του
Ψυχική Υγεία
11/12/2025 - 16:44
Υπέρ του νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον HIV η «Θετική Φωνή»
Patient Talk
11/12/2025 - 16:23
«Σούπερ γρίπη»: Ο μεταλλαγμένος ιός Η3Ν2 «σαρώνει» και θυμίζει... «εποχές Covid» - Ποια τα συμπτώματα
Υγεία
11/12/2025 - 15:31
«Μυστική Αποστολή: Κυστική Ίνωση» – Η νέα εκπαιδευτική εκστρατεία που ταξιδεύει στα σχολεία ανά την Ελλάδα
Patient Talk
11/12/2025 - 15:04
Ο ΠΟΥ με νέα ανάλυση μελετών επαναλαμβάνει ότι τα εμβόλια δεν έχουν σχέση με τον αυτισμό
Πολιτική Υγείας
11/12/2025 - 14:29
Θεοβρομίνη: Η χημική ουσία στη μαύρη σοκολάτα που μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση
Διατροφή
11/12/2025 - 14:06
To Magic Diabetes Bus για 6η συνεχόμενη χρονιά στους δρόμους και τις πλατείες της Αττικής
Patient Talk
11/12/2025 - 13:48
Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Πανευρωπαϊκή πρωτιά σε ερευνητική θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη
Υπηρεσίες Υγείας
11/12/2025 - 13:32
ΙΣΠ: Παράταση για τον δωρεάν μη επεμβατικό έλεγχο ήπατος στο Α’ ΚΑΠΗ Περάματος
Επικαιρότητα
11/12/2025 - 13:13
Γεωργιάδης: «To MyHealthApp πηγαίνει την υγεία μπροστά - Χριστουγεννιάτικο δώρο για όλους τους Έλληνες»
Πολιτική Υγείας
11/12/2025 - 12:27
Περιβαλλοντικό «Omnibus» της ΕΕ και UWWTD: Απλοποίηση χωρίς λύση για το κόστος των φαρμάκων
Pharma Policy
11/12/2025 - 12:22
Ελληνική μελέτη: Διατροφικό συμπλήρωμα μειώνει σημαντικά τις εμβοές
Health Talk
11/12/2025 - 11:53
18 παιδιά έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα με σπέρμα του δότη από τη Δανία
Επικαιρότητα
11/12/2025 - 11:34
ΕΕ: Συμφωνία για τη μεγαλύτερη φαρμακευτική μεταρρύθμιση των τελευταίων 20 ετών
Pharma Policy
11/12/2025 - 11:27
Ανακαλείται παρτίδα γνωστού λικέρ από το Γενικό Χημείο, λόγω πιθανής παρουσίας θραυσμάτων γυαλιού
Επικαιρότητα
10/12/2025 - 18:52
Εκστρατεία ενημέρωσης για τη Διαπυητική Ιδρωταδενίτιδα από τη Novartis Hellas
Pharma News
10/12/2025 - 18:34
ΠΙΣ: «Έντονη ανησυχία για τη διάλυση της παιδιατρικής κλινικής του ΓΝ Λάρισας»
Επικαιρότητα
10/12/2025 - 18:17
Πώς ο έρωτας έρχεται να επηρεάσει το σώμα και το μυαλό μας - Ορμόνες και βιοχημικές διεργασίες
Υγεία
10/12/2025 - 17:33
Ο ΙΣΑ ζητεί ισότιμη συμμετοχή δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στη νέα ΚΥΑ για το πρόγραμμα «Προλαμβάνω»
Πολιτική Υγείας
10/12/2025 - 17:14
Τρεις ακαδημαϊκές υποτροφίες από την ΑΜΚΕ ΚΛΕΩΝ ΤΣΕΤΗΣ, στις καρδιολογικές κλινικές του ΕΚΠΑ
Pharma News
10/12/2025 - 16:53
Πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής στήριξης καρκινοπαθών «Μαζί και στο σπίτι» από τον σύλλογο «ΚΕΦΙ»
Patient Talk
10/12/2025 - 16:27
Στο ΔΙΚΕΠΑΖ, ο σκύλος που σκότωσε το αγοράκι στη Ζάκυνθο
Επικαιρότητα
10/12/2025 - 15:51
«Δεν υπάρχουν εγκαταλελειμμένα μωρά στο Γ.Ν.Μ. "Έλενα Ελ. Βενιζέλου" - "Αλεξάνδρα"»
Επικαιρότητα
10/12/2025 - 15:27
Μεταστατικός καρκίνος: Όταν δεν εντοπίζεται η αρχική εστία της κακοήθειας
Health Talk
10/12/2025 - 15:11
Άγγιξε τα 2,7 δισ. ευρώ το ενεργητικό των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης
Επικαιρότητα
10/12/2025 - 14:44

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Δεν υπάρχουν εγκαταλελειμμένα μωρά στο Γ.Ν.Μ. "Έλενα Ελ. Βενιζέλου" - "Αλεξάνδρα"»
Επικαιρότητα
10/12/2025 - 15:27
Παχυσαρκία, νεφρική δυσλειτουργία: Εκδόθηκε η ΚΥΑ για τα δωρεάν φάρμακα και τις προληπτικές εξετάσεις
Πολιτική Υγείας
10/12/2025 - 11:18
Η μεγάλη κατανάλωση ενεργειακών ποτών αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακών παθήσεων
Διατροφή
10/12/2025 - 09:00
ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Προτάσεις – «κλειδιά» στον ΕΟΠΥΥ για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα Διαβήτη
Patient Talk
09/12/2025 - 16:22
Συναγερμός και στην Ελλάδα για δωρητή σπέρματος με γονιδιακή μετάλλαξη που αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες καρκίνου
Επικαιρότητα
10/12/2025 - 12:39
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo