ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Aντιγριπικά εμβόλια: Αποκλειστικά με ιατρική συνταγή για τις ευπαθείς ομάδες... σε αυτή τη φάση

Pharma News
pixabay
Αποκλειστικά με ιατρική συνταγή ξεκινά ο αντιγριπικός εμβολιασμός και με προτεραιότητα τις ευπαθείς ομάδες, με το ενδεχόμενο να επαναξιολογείτε η διαδικασία να ειναι ανοικτό αλλα όχι στο άμεσο μέλλον. Πολλοί έχουν σπεύσει στα φαρμακεία, λόγω της ανησυχίας πιθανής συλοίμωξης με τον κορονοϊό, ζητώντας να κάνουν κράτηση το πολυπόθητο εμβόλιο. Σε κάθε περίπτωση, φαρμακαποθήκες εμφανίζονται αισιόδοξες πως η ζήτηση θα καλυφθεί επαρκώς Ποιες οι ενστάσεις του πρόεδρου της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων Αττικής και τι επισημαίνει ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Δευτέρα, 28/09/2020 - 11:15
— Photo: pixabay
Βασιλική Αγγουρίδη Βασιλική Αγγουρίδη

Όσοι αποφασίζουν να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο εφέτος θα χρειαστεί οπωσδήποτε να φέρουν ιατρική συνταγή, τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Με το Υπουργείο Υγείας να προχωρεί σήμερα σε ανακοινώσεις γύρω από τον αντιγριπικό εμβολιασμό, η ζήτηση από πολίτες για το εμβόλιο είναι ήδη ιδιαιτέρως αυξημένη, κυρίως λόγω του φόβου COVID-19, από άτομα που δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομαδες.

Η φρενίτιδα που επικρατεί λόγω του κορονοϊού φαίνεται να εντείνει την ανησυχία των πολιτών, οι οποία θεωρούν ότι τουλάχιστον μπορούν να γλιτώσουν από τη ... γρίπη. Είναι ενδεικτικό πως σε μια και μόνο φαρμακαποθήκη οι ποσότητες αντιγριπικών εμβολίων είναι αυξημένες κατά 33%.

Πηγές του Υπουργείου, πάντως, ξεκαθαρίζουν στο News4Health ότι πρέπει να διασφαλιστεί πως το εμβόλιο θα φθάσει σε όσους το έχουν πρώτα και κυρία ανάγκη. Στην πορεία δεν αποκλείεται να επαναξιολογηθεί η διαδικασία.

Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι οι πρώτες παραγγελίες εμβολίων γρίπης γίνονται από τα φαρμακεία, κυρίως τέλη της άνοιξης, στην αποδρομή της περιόδου της γρίπης. Άλλωστε, το εμβόλιο αυτό έχει 1 χρόνο ζωής, ενώ είναι 3 οι εταιρίες που το παρασκευάζουν και παραδίδουν στην χώρα μας.

Εκτιμάται, δε, ότι η αύξηση του αριθμού των εμβολίων που έχουμε παραγείλει φετος και περσι επαρκεί, αρκεί να γίνει σωστή διαχείριση, φθάνοντας πρώτα σε αυτούς που έχουν άμεση ανάγκη.

Προεδρος του ΠΦΣ: «Να μη το στερηθεί αυτός που το έχει ανάγκη»

Όπως αναφέρει ο Προεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτας «το εμβόλιο πρέπει να γίνει πρώτα και κύρια σε άτομα των ευπαθών ομάδων και υψηλού κινδύνου, όπως προβλέπει το εμβολιαστικό πρόγραμμα». Επισημαίνεται ότι η δράση του εμβολίου διαρκεί περίπου 6 μήνες, αλλά σταδιακά τα αντισώματα μειώνονται.

«Όσοι δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, να κάνουν υπομονη. Πρώτα πρέπει να καλυφθούν όσοι έχουν ανάγκη» αναφέρει ο Προεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Προσθέτει πως «καλό είναι να γίνει ο εμβολιασμός μετά τις 15 Οκτωβρίου, ώστε όσοι εμβολιάζονται να αρχίζουν να αποκτούν ανοσία από τις αρχές Νοεμβρίου, φθάνοντας στα ανώτατα επίπεδα τους μήνες Ιανουάριο-Φεβρουάριο-Μάρτιο, την περίοδο έξαρσης της γρίπης.

Παιδίατροι : «Έπρεπε να είχε γίνει καλύτερη οργάνωση και έγκαρος προγραμματισμός»

Από την πλευρά του ο Κώστας Νταλουκας, πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων Αττικής ασκεί κριτική στον τρόπο διαχείρισης της κυβέρνησης σε ότι αφορά το πλάνο του αντιγριπικού εμβολιασμού.

Όπως προτείνει ο ίδιος καλό θα είναι να γίνει για τους δύο πρώτους μήνες κατά απόκλειστικότητα σε ευπαθείς ομάδες, αλλά μετά πρέπει να είναι διαθέσιμο σε όλους και κυρίως για όλα τα παιδιά.

Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί κάποιος να στερήσει σε κάποιον τη δυνατότητα να εμβολιαστεί ώστε να προστατευτεί, ειδικά λόγω του κινδύνου συνοσηρότητας γριπης - κορονοϊού, που επιβαρύνει την υγεία των πολιτών και έχει πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις.

Όπως αναφέρει ο κ. Νταλουκας αν δοθεί μόνο προτεραιότητα στον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων, τότε δημιουργούνται πιθανά πρόβληματα αλλά και μεγάλη στον πολίτη. «Ήδη παιδίατροι έχουν προγραμματισμένα ραντεβού για εμβολιασμούς σε παιδιά από το καλοκαίρι» αναφέρει και τονίζει ότι: «Έπρεπε να είχε γίνει καλύτερη οργάνωση και προγραμματισμός εγκαίρως! Ειδικά αφού έγιναν εκκλήσεις για εμβολιασμό εφέτος και από τους αρμόδιους».

Η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής προτείνει όλα τα παιδιά 6 μηνών και άνω να εμβολιαστούν, με προτεραιότητα σε όσα ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Άλλωστε, τα παιδιά είναι κύριος μετάδότης της γρίπης και με τον εμβολιασμό προστατεύονται τόσο τα ίδια όσο και το περιβάλλον τους. Σχετική επιστολή θα σττείλει η Ένωση προς τον Υπουργό Υγείας με αίτημα να εμβολιαστεί ο γενικός πληθυσμός, αφού καλυφθούν οι ευπαθείς ομάδες.

«Ο ΠΕΙΦΑΣΥΝ θα καλύψει επαρκώς και φέτος τις ανάγκες των συνεργαζομένων φαρμακείων του»

Οι ποσότητες αντιγριπικών εμβολίων είναι αυξημένες κατά 33% περισσότερο σε σχέση με την περσινή σαιζόν, σύμφωνα με τον ΠΕΙΦΑΣΥΝ.

«Σήμερα παραλάβαμε την πρώτη παρτίδα και ήδη από το πρωί παραδίδονται στα φαρμακεία μας. Παρά την αυξημένη ζήτηση που προβλέπεται να υπάρχει κατα την φετινή περίοδο -λόγω των ειδικών συνθήκων- ο ΠΕΙΦΑΣΥΝ θα καλύψει επαρκώς και φέτος τις ανάγκες των συνεργαζομένων φαρμακείων του τονίζει ο Θανάσης Μουχτής, Γενικός Διευθυντής του Ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ.

Κοντοζαμάνης: Δεν τίθεται, θέμα ανεπάρκειας των εμβολίων

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Υγείας την Παρακευή 26/9 είχε δηλώσει ότι «Δεν τίθεται, θέμα ανεπάρκειας των εμβολίων». Όπως είχε τονίσει σε ό,τι αφορά την εμβολιαστική περίοδο που θα ξεκινήσει σε λίγες μέρες ήδη, έχουν εξασφαλιστεί 1.100.000 επιπλέον δόσεις σε σχέση με πέρυσι. «Σας θυμίζω ότι και πέρυσι κάναμε 1.000.000 επιπλέον δόσεις εμβολίων σε σχέση με πρόπερσι» υπογράμμισε.

Και πρόσθεσε: «Επομένως, θα έχουμε μια διαθεσιμότητα 4,2 περίπου εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων, που είναι επαρκές νούμερο, προκειμένου να χτίσουμε το τείχος ανοσίας.Τη Δευτέρα ξεκινάει η συνταγογράφηση των εμβολίων, ανοίγει το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Το εμβόλιο θα χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή, ηλεκτρονική συνταγή και όπως κάθε φάρμακο έτσι και τα εμβόλια πρέπει να χορηγούνται με ιατρική συνταγή και είναι ευκαιρία να συμμορφωθούμε σε αυτή την απαίτηση του νόμου.

Και θα ήθελα να τονίσω για μια ακόμα φορά αυτό που λέει κάθε χρόνο η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού και πρέπει φέτος και λόγω των συνθηκών να το κάνουμε πράξη.

Ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνει μετά τα μέσα Οκτωβρίου. Κάθε χρόνο η γρίπη στην χώρα μας ξεκινάει από τον Δεκέμβρη και μετά. Και ξέρουμε ότι κρατάει περίπου μέχρι τον Απρίλιο.

Άρα, όσο πιο αργά εμβολιαστούμε, τόσο πιο εύκολο θα είναι να χτίσουμε το τείχος ανοσίας το οποίο χρειάζεται. Και για αυτό είναι κάθε χρόνο η ίδια σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και για αυτό υπάρχει και κάθε χρόνο συγκεκριμένη προτεραιοποίηση σε ό,τι αφορά τις ομάδες του πληθυσμού που θα πρέπει να εμβολιαστούν.

Δεν τίθεται, επομένως, θέμα ανεπάρκειας των εμβολίων. Τη Δευτέρα ξεκινάει κανονικά η συνταγογράφηση. Τα εμβόλια θα είναι στα ράφια των φαρμακείων. Και πρέπει να συνηθίσουμε, όπως αυτή την περίοδο αποκτήσαμε καλές συνήθειες σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά μας, θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι και κάθε φάρμακο και τα εμβόλια θα πρέπει να χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή».

Τελευταία τροποποίηση στις 28/09/2020 - 13:31
  • ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ
  • ΓΡΙΠΗ
  • ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
  • ΕΜΒΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πότε θα έχουμε εμβόλιο έναντι του SARS-CoV-2;
Πότε θα έχουμε εμβόλιο έναντι του SARS-CoV-2; 27 Σεπτεμβρίου 2020
Το μυστικό για τη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι στην εποχική γρίπη 28 Σεπτεμβρίου 2020
Το μυστικό για τη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι στην εποχική γρίπη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παγκόσμια υγειονομική απειλή: Επιστροφή επιδημιών λόγω κατάρρευσης των εμβολιαστικών προγραμμάτων
Πολιτική Υγείας
27/05/2025 - 11:49

Παγκόσμια υγειονομική απειλή: Επιστροφή επιδημιών λόγω κατάρρευσης των εμβολιαστικών προγραμμάτων

ΕΟΔΥ: Τέσσερις θάνατοι από COVID-19 και γρίπη - Σε χαμηλά επίπεδα και η θετικότητα
Υγεία
22/05/2025 - 17:51

ΕΟΔΥ: Τέσσερις θάνατοι από COVID-19 και γρίπη - Σε χαμηλά επίπεδα και η θετικότητα

ΕΟΔΥ: Ένας νέος θάνατος από COVID-19 - Κάτω από το όριο συναγερμού η θετικότητα στη γρίπη
Υγεία
15/05/2025 - 19:09

ΕΟΔΥ: Ένας νέος θάνατος από COVID-19 - Κάτω από το όριο συναγερμού η θετικότητα στη γρίπη

Η απάντηση της Κομισιόν στην καταδικαστική απόφαση για τα sms της φον ντερ Λάιεν
Πολιτική Υγείας
14/05/2025 - 12:53

Η απάντηση της Κομισιόν στην καταδικαστική απόφαση για τα sms της φον ντερ Λάιεν

Η Φον ντερ Λάιεν αντιμέτωπη με την ώρα της αλήθειας για το «σκάνδαλο των εμβολίων» στην ΕΕ
Pharma Policy
12/05/2025 - 14:19

Η Φον ντερ Λάιεν αντιμέτωπη με την ώρα της αλήθειας για το «σκάνδαλο των εμβολίων» στην ΕΕ

Τουλάχιστον 216 παιδιά πέθαναν στην πρώτη σοβαρή περίοδο γρίπης στις ΗΠΑ τα τελευταία επτά χρόνια
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 08:26

Τουλάχιστον 216 παιδιά πέθαναν στην πρώτη σοβαρή περίοδο γρίπης στις ΗΠΑ τα τελευταία επτά χρόνια

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η «ορατότητα» σώζει ζωές: Η απουσία δεδομένων για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα είναι κρίση δημόσιας υγείας
Πολιτική Υγείας
14/06/2025 - 16:32
Αγαπηδάκη: «Περισσότεροι από 14.000 πολίτες έχουν παραπεμφθεί για καρδιολογικό έλεγχο»
Πολιτική Υγείας
14/06/2025 - 08:41
Συνέδριο για την Υγεία: Σημαντικές οι μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας, αλλά απαιτούνται και νέες δράσεις
Υγεία
14/06/2025 - 06:54
Ανησυχητικά τα ποσοστά υπογονιμότητας - Αυξάνεται η ανάγκη πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης
Pharma News
14/06/2025 - 03:26
2o ΣΦΕΕ Summit: Η Ελλάδα στο επίκεντρο για ένα βιώσιμο φαρμακευτικό μέλλον
Pharma Policy
14/06/2025 - 00:11
COSMOTE TELEKOM- Η.ΔΙ.ΚΑ: Έργο ψηφιακής... πνοής ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας
Digital Health
13/06/2025 - 20:52
Σε εγρήγορση το ECDC για νέα παραλλαγή της COVID-19 - Αυξημένη η δραστηριότητα της νόσου στην ΕΕ
Υγεία
13/06/2025 - 19:28
Σημαντική βελτίωση στη ζωή των ασθενών με κυστική ίνωση από τη λήψη νέων τροποποιητών
Υγεία
13/06/2025 - 18:24
Πρωτοποριακή μελέτη: Ο ρυθμός της αναπνοής μπορεί να μας ταυτοποιήσει με ακρίβεια
Υγεία
13/06/2025 - 17:53
Κινητοποίηση εργαζομένων στα Νοσοκομεία της Αττικής στο Υπουργείο Υγείας την Τρίτη, 16 Ιουνίου
Επικαιρότητα
13/06/2025 - 17:18
To Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» διαπιστεύθηκε ως ολοκληρωμένο Κέντρο Καρκίνου με τη «σφραγίδα» του OECI
Υγεία
13/06/2025 - 16:29
Προ των πυλών οι πρώτοι κανόνες για την καλή διαβίωση σκύλων και γατών
Pet
13/06/2025 - 16:12
ΠΦΣ: «Παράταση στην έναρξη εφαρμογής της αποστολής ηλεκτρονικών τιμολογίων B2G»
Pharma Policy
13/06/2025 - 16:01
Τριπλή διάκριση για την MSD Ελλάδος στα Internal Communication & Employee Engagement Awards 2025
Pharma News
13/06/2025 - 15:44
ΕΟΜ: «Με πρωτοβουλία της οικογένειας βρίσκεται σε κέντρο του εξωτερικού για μεταμόσχευση η 11χρονη»
Επικαιρότητα
13/06/2025 - 15:16
Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας: Επιστημονική ημερίδα του ΙΣΑ την Κυριακή 15 Ιουνίου
Health Talk
13/06/2025 - 14:52
Γεωργιάδης: «Το πρόγραμμα αλληλούχησης ανθρώπινου γονιδιώματος σώζει ζωές»
Πολιτική Υγείας
13/06/2025 - 14:34
Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Πρωτοποριακή εκπαίδευση νέων χειρουργών στο 17ο σεμινάριο χειρουργικής χεριού και άνω άκρου
Υπηρεσίες Υγείας
13/06/2025 - 14:12
ΠΑΣΠΑΜΑ: «Κάθε μονάδα αίματος μπορεί να σώσει έως και τρεις ζωές»
Patient Talk
13/06/2025 - 13:58
Πόνος στο πόδι: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις συχνότερες παθήσεις και πότε να επισκεφθούμε γιατρό
Health Talk
13/06/2025 - 13:39
ΕΟΠΥΥ: Πως θα κάνουν αιτήσεις για τις δωρεάν αποστολές ΦΥΚ κατ’ οίκον οι ασθενείς
Πολιτική Υγείας
13/06/2025 - 13:18
Η έκθεση σε χημικές ουσίες κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αρτηριακή πίεση στην εφηβεία
Υγεία
13/06/2025 - 12:57
Πως τα «έξυπνα ρολόγια» μπορούν να μας βοηθήσουν να μείνουμε «πιστοί» στις προπονήσεις
Fitness
13/06/2025 - 12:31
Επίσκεψη Γεωργιάδη στην πρώτη ιδιωτική δομή ψυχικής υγείας στη Νέα Κηφισιά
Ψυχική Υγεία
12/06/2025 - 16:24
Daiichi Sankyo: Ένας χρόνος παρουσίας στην Ελλάδα - Καινοτομία και συνεργασία στη θεραπεία του Καρκίνου
Pharma News
12/06/2025 - 15:56
MiLEP: Η νέα εποχή στη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη με Laser
Υπηρεσίες Υγείας
12/06/2025 - 15:31
Οι «υπερδυνάμεις» των νυχτερίδων κατά του καρκίνου - Πώς μπορούν να βοηθήσουν τον άνθρωπο
Υγεία
12/06/2025 - 14:07
Επιστήμονες εντόπισαν πρώιμα σημάδια άνοιας που δεν σχετίζονται με τη μνήμη
Υγεία
12/06/2025 - 13:49
Γιατί το FirstSteps αποσύρεται από τη σύμβαση με το Υπουργείο Υγείας για τον νεογνικό έλεγχο
Πολιτική Υγείας
12/06/2025 - 13:31
Πώς τα… μούρα μπορούν να μας βοηθήσουν να γεράσουμε καλύτερα
Διατροφή
12/06/2025 - 12:59

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Πρωτοποριακή εκπαίδευση νέων χειρουργών στο 17ο σεμινάριο χειρουργικής χεριού και άνω άκρου
Υπηρεσίες Υγείας
13/06/2025 - 14:12
Γεωργιάδης: «Το πρόγραμμα αλληλούχησης ανθρώπινου γονιδιώματος σώζει ζωές»
Πολιτική Υγείας
13/06/2025 - 14:34
ΕΟΠΥΥ: Πως θα κάνουν αιτήσεις για τις δωρεάν αποστολές ΦΥΚ κατ’ οίκον οι ασθενείς
Πολιτική Υγείας
13/06/2025 - 13:18
Τριπλή διάκριση για την MSD Ελλάδος στα Internal Communication & Employee Engagement Awards 2025
Pharma News
13/06/2025 - 15:44
Ανησυχητικά τα ποσοστά υπογονιμότητας - Αυξάνεται η ανάγκη πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης
Pharma News
14/06/2025 - 03:26
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo