ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Καμπανάκι» ΣΦΕΕ για τον αυξανόμενο κίνδυνο μικροβιακής αντοχής - Να βρεθούν άμεσα λύσεις

Pharma News
«Καμπανάκι» ΣΦΕΕ για τον αυξανόμενο κίνδυνο μικροβιακής αντοχής - Να βρεθούν άμεσα λύσεις
«Η μικροβιακή αντοχή (ΜΑ) είναι μια σιωπηλή πανδημία και η επόμενη μεγάλη απειλή για τη δημόσια υγεία» λέει ο ΣΦΕ κάνοντας έκκληση για άμεση εύρεση λύσεων.
Δευτέρα, 21/11/2022 - 16:39
— Photo: pexels
News4Health Team News4Health Team

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), σύμφωνα με το Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων – CLEO , η συχνότητα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων ανέρχεται στην Ελλάδα, και σε συνθήκες πανδημίας, στο 10% , ενώ τα θύματα των ενδο. -νοσοκομειακών λοιμώξεων εκτιμάται σε πάνω από 3.000 ετησίως μόνο στο ΕΣΥ .

Επίσης, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ΕΚΠΕΝ), η χώρα μας έχει πτωτική τάση στη χρήση αντιβιοτικών, παραμένοντας, ωστόσο, στην τέταρτη υψηλότερη θέση μεταξύ των 29 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ).

Η κατανάλωση αντιιικών στην Ελλάδα ανά 1.000 κατοίκους τόσο σε κοινοτικό όσο και σε νοσοκομειακό τομέα, πάντως, είναι σημαντικά υψηλότερη από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο (23,5 έναντι 16,4).

Η Ελλάδα αναφέρει σταθερά υψηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ ποσοστά αντοχής σε νοσοκομειακά παθογόνα, όπως το μικρόβιο Klebsiella (Klebsiella pneumoniae).

Η αντίστασή του στα αντιβιοτικά τρίτης γενιάς, όπως οι φθοριοκινολόνες, ήταν υψηλότερη στην Ελλάδα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο (66,9%, έναντι 31,5%).

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ΕΚΠΕΝ), το 66,5% των περιπτώσεων πνευμονίας λόγω Klebsiella στην Ελλάδα είναι ανθεκτικά σε κεφαλοσπορίνες τρίτης γενιάς, αντιμικροβιακά που χρησιμοποιούνται συνήθως στα νοσοκομεία, ενώ ο μέσος σταθμισμένος πληθυσμός ΕΕ/ΕΟΧ ήταν 31,3%.

Διαβάστε σχετικά: Μικροβιακή αντοχή: Μόλις το 35% των Ελλήνων γνωρίζει ότι τα αντιβιοτικά δεν σκοτώνουν ιούς!

Η αντοχή του μικροβίου Klebsiella στην καρβαπενέμη στην Ελλάδα είναι 58,3%, επτά φορές υψηλότερη από τον σταθμισμένο μέσο πληθυσμό ΕΕ/ΕΟΧ (7,9%).

Tα νέα στοιχεία του ΕΚΠΕΝ δείχνουν ότι σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ισλανδία και τη Νορβηγία περισσότερα από 35.000 άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο από λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά.

Στην EE οι λοιμώξεις αυτές επιφέρουν πρόσθετο κόστος υγειονομικής περίθαλψης ύψους 1,5 δισ. ευρώ και απώλειες στην παραγωγικότητα. Μολονότι τα νοσοκομεία και οι πάροχοι πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην Ευρώπη μείωσαν τη χρήση αντιμικροβιακών κατά 23% την τελευταία δεκαετία, η χρήση "εφεδρικών" αντιβιοτικών, τα οποία προορίζονται για την καταπολέμηση των πολυανθεκτικών λοιμώξεων, έχει υπερδιπλασιαστεί.

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι μέχρι το 2050, θα πεθάνουν εξαιτίας της μικροβιακής αντοχής 10 εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως, εάν δεν βρεθούν νέα αντιμικροβιακά φάρμακα. Χωρίς αποτελεσματικό τρόπο πρόληψης και θεραπείας των ενδο-νοσοκομειακών λοιμώξεων, ιατρικές πράξεις, όπως η μεταμόσχευση οργάνων, η χημειοθεραπεία για την αντιμετώπιση όγκων και οι μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις, θα είναι πολύ επικίνδυνες να εκτελεστούν.

Η πανδημία της COVID-19 έχει δείξει τον τεράστιο αντίκτυπο στη δημόσια υγεία και την οικονομία από μια παγκόσμια απειλή. Σε αντίθεση, όμως, με την COVID-19 που αιφνιδίασε τον πλανήτη, η μικροβιακή αντοχή είναι μια κρίση που μπορεί να προβλεφθεί.

Σύμφωνα με νέα μελέτη για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων και Συνδέσμων (EFPIA) που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, προκειμένου να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη ΜΑ που απειλεί τη Δημόσια Υγεία, χρειάζονται κατεπειγόντως νέα αντιβιοτικά. Η μελέτη υποστηρίζει την εφαρμογή ενός μοντέλου μεταφερόμενης επέκτασης αποκλειστικότητας (ΤΕΕ), καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι αποτελεί την πιο αξιόπιστη εφαρμόσιμη λύση για την ώθηση της έρευνας σε νέα αντιβιοτικά στην Ευρώπη.

Ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε να προσφέρει ετησίως στους ασθενείς μέσα στην επόμενη δεκαετία δύο νέα αντιβιοτικά, προλαμβάνοντας έτσι θανάτους που συνδέονται με την ΜΑ.

Η ΤΕΕ δίνει στον παραγωγό φαρμάκων που αναπτύσσει ένα κατάλληλο, νέο αντιβιοτικό, ένα κουπόνι το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παράταση ισχύος αποκλειστικών δικαιωμάτων εκμετάλλευσης ενός εκ των φαρμάκων του για μια χρονική περίοδο, ή να πουληθεί σε άλλη εταιρεία, αντισταθμίζοντας, με αυτόν τον τρόπο, τις δαπάνες μιας επιτυχούς έρευνας σε αντιβιοτικά.

Σύμφωνα με την ανάλυση κόστους/ωφελείας που έγινε για λογαριασμό της EFPIA για πρώτη φορά ποσοτικοποιούνται τα καθαρά θετικά οφέλη που μπορεί να παράσχει η ΤΕΕ.

Αυτά συμπεριλαμβάνουν τις κλινικές ωφέλειες για ασθενείς που απειλούνται από θανατηφόρες ενδο-νοσοκομειακές λοιμώξεις, όπως η σήψη, και πολύπλοκες λοιμώξεις συμπεριλαμβανομένων σοβαρών ουρολοιμώξεων, καθώς και τα τεράστια οφέλη που προσφέρουν τα αντιβιοτικά στην υποστήριξη διεξαγωγής χειρουργικών και ιατρικών επεμβάσεων.

Συμπεριλαμβάνει, επίσης, τα οφέλη της μείωσης μετάδοσης λοιμώξεων ανάμεσα στον πληθυσμό, την αξία εξασφάλισης του να υπάρχουν θεραπείες στην περίπτωση μείζονων συμβάντων και τα κέρδη παραγωγικότητας που επιτυγχάνονται με το να δίνεται η δυνατότητα στους ασθενείς να επιστρέφουν στην εργασία τους.

Η έκθεση αναπτύσσει το μοντέλο χρήσης του ΤΕΕ σε έξι χώρες – επιλεγείσες έτσι ώστε ν’ αποδίδουν μια ακριβή εικόνα των διαφορετικών αγορών φαρμάκου στις 27 χώρες τής ΕΕ.

Ο πίνακας δείχνει την εξοικονόμηση κόστους που προκύπτει από την δημιουργία νέων αντιβιοτικών που μπορούν να δημιουργηθούν μέσα στην επόμενη δεκαετία σε ανταπόκριση των κινήτρων που θα προσφερθούν μέσω του μηχανισμού το ΤΕΕ.

Αναγνωρίζεται ότι δεν υπάρχει μία συνταγή που να ταιριάζει σε όλους για την καθολική εισαγωγή αυτής της πρότασης παροχής κινήτρων για την Ε&Α αντιβιοτικών, αλλά η έρευνα υποστηρίζει ότι η ΤΕΕ δεν αποτελεί μόνο την πιο βιώσιμη λύση για την ΕΕ, αλλά θα μπορούσε να εξασφαλίσει και πολύ σημαντικά καθαρά οφέλη σε όλα τα Κράτη Μέλη.

Τα αντιβιοτικά είναι ο θεμέλιος λίθος των ιατρικών και χειρουργικών παρεμβάσεων. Οι συντάκτες υποστηρίζουν ότι οι εξοικονομήσεις σε κόστος και οι ωφέλειες που θα προκύψουν από την παροχή κινήτρων για νέα αντιβιοτικά επαληθεύουν την χρήση της πρότασης σε όλα τα θεραπευτικά πεδία.

Αναφερόμενη στη μελέτη, η Γενική Διευθύντρια τής EFPIA, κυρία Nathalie Moll, είπε: «Η εξεύρεση μιας λύσης στον αυξανόμενο κίνδυνο μικροβιακής αντοχής [ΜΑ] θα πρέπει να είναι προτεραιότητα όλων μας, και η διασφάλιση ότι οι εταιρείες θα επενδύσουν σε Ε&Α σε αυτό το πεδίο είναι αποφασιστικής σημασίας στην επίτευξη αυτού τού στόχου.

Πολλές ιδέες για την ένωση νεοπαγούς έρευνας στο πεδίο των αντιβιοτικών παρουσιάστηκαν και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, και αυτή η έρευνα δεν αφήνει αμφιβολία ότι η μεταφερόμενη επέκταση της αποκλειστικότητας είναι η καλύτερη λύση για την Ευρώπη . Όχι μόνο μπορεί να παραχθεί νέα αντιβιοτικά αλλά και να προσφέρει σημαντικό μέλος σε κάθε Κράτο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύτηκε να αναλάβει δράση στην αντιμετώπιση της ΜΑ και πιστεύουμε ότι η πρόταση που θα δώσει στην Ευρώπη τα εργαλεία που χρειάζεται για να προστατεύσει τους ασθενείς της».

Διαβάστε επίσης:

περισσότερες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στα φαρμακεία επιθυμούν οι πολίτες: Τι έδειξε πανελλαδική έρευνα

Έρχεται το Healthflix και ο Σύμβουλος Υγείας: Το προφίλ Υγείας και το χρήσιμο βίντεο στο κινητό

Τελευταία τροποποίηση στις 13/02/2023 - 11:42
  • ΣΦΕΕ
  • ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗ ΑΝΤΟΧΗ
  • ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΑ
  • ΦΑΡΜΑΚΑ
  • ΠΑΝΔΗΜΙΑ
  • ΜΙΚΡΟΒΙΑ
  • ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Silver βραβείο για την Chiesi Hellas για το Πρόγραμμα Interstellar
Silver βραβείο για την Chiesi Hellas για το Πρόγραμμα Interstellar 18 Νοεμβρίου 2022
Pfizer Hellas: «Ο καρκίνος μου, ο θρόμβος μου»: Νέα σειρά ενημερωτικών podcast για τους ογκολογικούς ασθενείς 21 Νοεμβρίου 2022
Pfizer Hellas: «Ο καρκίνος μου, ο θρόμβος μου»: Νέα σειρά ενημερωτικών podcast για τους ογκολογικούς ασθενείς

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ύφασμα που απολυμαίνεται μόνο του εξουδετερώνει μικρόβια με τη βοήθεια του φωτός
Υγεία
09/10/2026 - 12:00

Ύφασμα που απολυμαίνεται μόνο του εξουδετερώνει μικρόβια με τη βοήθεια του φωτός

Νέα μελέτη για τα αστικά λύματα: Περιορισμένη η συμβολή των φαρμακευτικών ουσιών στο συνολικό τοξικό φορτίο
Pharma Policy
06/10/2026 - 12:10

Νέα μελέτη για τα αστικά λύματα: Περιορισμένη η συμβολή των φαρμακευτικών ουσιών στο συνολικό τοξικό φορτίο

Διεθνής Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για το Πλάσμα: Οι αθέατες ανάγκες των ασθενών στο επίκεντρο
Υγεία
06/10/2026 - 09:56

Διεθνής Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για το Πλάσμα: Οι αθέατες ανάγκες των ασθενών στο επίκεντρο

Κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και οι παθήσεις του αναπνευστικού
Υγεία
05/10/2026 - 08:23

Κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και οι παθήσεις του αναπνευστικού

Ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων ζητούν την αντικατάσταση των πειραματόζωων με εναλλακτικές μεθόδους
Pharma Policy
02/10/2026 - 09:29

Ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων ζητούν την αντικατάσταση των πειραματόζωων με εναλλακτικές μεθόδους

Οδικός χάρτης του EMA για την ενίσχυση της παρουσίας των γυναικών στην ανάπτυξη φαρμάκων
Pharma Policy
30/09/2026 - 14:12

Οδικός χάρτης του EMA για την ενίσχυση της παρουσίας των γυναικών στην ανάπτυξη φαρμάκων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αναζητώντας το πρόσωπο της γυναίκας που έριξε φως στη λειτουργία του νωτιαίου μυελού
Υγεία
10/10/2026 - 10:20
Αγαπηδάκη: «Η ψυχική υγεία δεν είναι πολυτέλεια» - Αλλάζει η φιλοσοφία της φροντίδας
Πολιτική Υγείας
10/10/2026 - 09:23
Ο ΠΟΥ τονίζει την ανάγκη να μπει τέλος στη μακροχρόνια νοσηλεία σε ψυχιατρικά ιδρύματα
Ψυχική Υγεία
10/10/2026 - 09:09
Δύο επιστημονικά συνέδρια για το Αλτσχάιμερ και τις νευροεκφυλιστικές παθήσεις στη Θεσσαλονίκη, τον Φεβρουάριο
Υγεία
09/10/2026 - 22:54
Μεγάλη η συμμετοχή στους προκριματικούς αθλητικής ναυαγοσωστικής που διοργάνωσε ο ΕΕΣ
Επικαιρότητα
09/10/2026 - 22:21
Χορηγοί δρομέων στο 18ο Greece Race for the Cure η UNI-PHARMA και η InterMed
Pharma News
09/10/2026 - 21:44
Εκδήλωση στην Πάτρα για τα ρευματικά νοσήματα - Ανοιχτός διάλογος ασθενών και ειδικών στις 14 Οκτωβρίου
Patient Talk
09/10/2026 - 21:17
ΕΛΛΟΚ: Καινοτομία, κλινικές μελέτες και ψηφιακός μετασχηματισμός στις αιματολογικές κακοήθειες
Patient Talk
09/10/2026 - 20:42
Στο Νοσοκομείο «Μεταξά» ο πρώτος ασθενής του ΕΣΥ που απέφυγε την ανοιχτή θωρακοτομή χάρη σε ρομποτικό χειρουργείο
Υγεία
09/10/2026 - 20:08
Παγκόσμια Ημέρα Παρηγορητικής Φροντίδας: Περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν με πόνο και ταλαιπωρία
Υγεία
09/10/2026 - 19:32
ΕΟΠΑΕ: «Καθετί που αφορά την ανθρώπινη λειτουργικότητα είναι ζήτημα ψυχικής υγείας»
Ψυχική Υγεία
09/10/2026 - 19:07
Μήνυμα Θεοδωρικάκου προς τους ασφαλιστές: «Σεβασμός στους συνανθρώπους μας που νίκησαν τον καρκίνο»
Επικαιρότητα
09/10/2026 - 18:42
Προς ανακαίνιση πέντε δημοτικές κατοικίες στο Αμάρι Ρεθύμνου για τη στέγαση γιατρών και εκπαιδευτικών
Επικαιρότητα
09/10/2026 - 18:19
Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Το 57% των Ελλήνων εργαζόμενων νιώθει πίεση χρόνου και υπερβολικό φόρτο δουλειάς
Ψυχική Υγεία
09/10/2026 - 17:56
Πέθανε ο ένας τραυματίας από την έκρηξη στη Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους
Επικαιρότητα
09/10/2026 - 17:34
Θεσσαλονίκη: Καλά στην υγεία του μαθητής που τραυματίστηκε στο κεφάλι από σοβάδες που αποκολλήθηκαν σε σχολική αίθουσα
Επικαιρότητα
09/10/2026 - 17:17
Ψαλτοπούλου: Οι τρεις κύριες μορφές της πανώλης, η μετάδοσή της και οι ομάδες υψηλού κινδύνου
Health Talk
09/10/2026 - 16:49
ΕΛΕΑΝΑ: «Η ζωή με ρευματικό νόσημα δεν πρέπει να βάζει τα όνειρα σε αναμονή»
Patient Talk
09/10/2026 - 16:23
Πως το διάβασμα μπορεί να ωφελήσει τον εγκέφαλο και να ενισχύσει τη γνωστική λειτουργία
Υγεία
09/10/2026 - 16:04
SOS για τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας και τον κίνδυνο να μη συνεχιστεί η λειτουργία τους
Ψυχική Υγεία
09/10/2026 - 15:42
Πόνος στον αυχένα: Πέντε απλές ασκήσεις για να προστατευτείτε από τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής
Υγεία
09/10/2026 - 15:16
Μόνιμος θεσμός από το 2027 η υποστήριξη για την προετοιμασία αιτήσεων κλινικών μελετών στην ΕΕ
Πολιτική Υγείας
09/10/2026 - 14:48
ΕΣΑμεΑ και ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις σχολικών νοσηλευτών
Patient Talk
09/10/2026 - 14:36
Όμιλος Τσέτη: Συνολικά 15 διακρίσεις στα Best in Pharmacy & Supplement Awards 2026
Pharma News
09/10/2026 - 14:13
Όταν η ζήλια γίνεται έλεγχος: Ποια είναι τα σημάδια μιας κακοποιητικής σχέσης
Ψυχική Υγεία
09/10/2026 - 13:58
Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΥΠ-ΠΦΥ Αττικής
Πολιτική Υγείας
09/10/2026 - 13:33
Μανιτάρια: Η διατροφική τους αξία και τα οφέλη για την υγεία
Διατροφή
09/10/2026 - 13:00
Θάνατος Μαζωνάκη: Ο κατηγορούμενος γιατρός διαψεύδει ότι έχει τραπεζικό λογαριασμό στο εξωτερικό
Επικαιρότητα
09/10/2026 - 12:44
Έκρηξη σε εργοστάσιο της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους - Δύο διασωληνωμένοι τραυματίες
Επικαιρότητα
09/10/2026 - 12:30
Τεχνητή νοημοσύνη και ψηφιακή υγεία στο επίκεντρο του 21ου πανελλήνιου συνεδρίου της ΠΕΦ
Pharma Policy
09/10/2026 - 12:23

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αγαπηδάκη: Ξεκινά την Τρίτη 13 Οκτωβρίου το νέο «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»
Πολιτική Υγείας
08/10/2026 - 09:34
Φρούτα και λαχανικά έχουν έως και 50% λιγότερα θρεπτικά συστατικά σε σχέση με πριν από 60 χρόνια
Διατροφή
08/10/2026 - 13:00
Το Πεκίνο παρουσίασε την Δρ Σονγκ Λι ως υποψήφια για τη θέση του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ
Πολιτική Υγείας
08/10/2026 - 15:23
Αγαπηδάκη: «Οι ΚΟΜΥ αποτελούν το βασικό μας εργαλείο για την ενίσχυση της ΠΦΥ»
Πολιτική Υγείας
08/10/2026 - 17:04
ΠΟΥ: Να ενισχυθεί η επιτήρηση για γρίπη, COVID-19 και RSV ενόψει του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο
Πολιτική Υγείας
08/10/2026 - 17:56
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo