ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι Πανελλήνιες 2025 και τα μάτια σας! Τα "πρέπει" και τα "μη" για την προστασία της όρασης

Health Talk
Eurokinissi
Οι τακτικές που πρέπει να ακολουθούν οι μαθητές που προετοιμάζονται για τις Πανελλήνιες 2025 για να προστατεύσουν τα μάτια τους από την κόπωση του πολύωρου διαβάσματος.
Πέμπτη, 22/05/2025 - 16:13
— Photo: Eurokinissi
News4Health Team News4Health Team

Οι μαθητές που ετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις έχουν πολλά στο μυαλό τους και η φροντίδα των ματιών τους μάλλον δεν αποτελεί προτεραιότητα.

Ωστόσο το μεγαλύτερο τμήμα της μαθησιακής διαδικασίας γίνεται με την όραση, επομένως το τελευταίο που θα χρειάζονταν θα ήταν να εκδηλώσουν προβλήματα όπως η ξηροφθαλμία,η κούραση των ματιών, η θολωμένη όραση, το αίσθημα καύσου (κάψιμο), η δακρύρροια και οι πονοκέφαλοι που συχνά συνοδεύουν το πολύωρο διάβασμα, ιδιαίτερα μπροστά σε μία οθόνη.

«Το σύνδρομο ψηφιακής κόπωσης των ματιών είναι πολύ συχνό και όσο περισσότερο χρησιμοποιεί κανείς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, λάπτοπ και κινητά τόσο περισσότερο κινδυνεύει να το εκδηλώσει. Το σύνδρομο είναι μία συλλογή οφθαλμολογικών και οπτικών συμπτωμάτων που οφείλονται κυρίως στην αδιάκοπη εστίαση των ματιών στην οθόνη που οδηγεί σε ελλιπές βλεφάρισμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι τέσσερις έως επτά στους δέκα μαθητές Λυκείου και φοιτητές πουδιαβάζουν για τις εξετάσεις τους παρουσιάζουν συμπτώματα χαρακτηριστικά του συνδρόμου», αναφέρει ο δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος,MD, Χειρουργός-Οφθαλμίατρος, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Το συνεχές διάβασμασε μία οθόνη, όμως, δεν είναι το μόνο που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα μάτια, προσθέτει ο καθηγητής. Εξίσου επιβαρυντικό είναι και το πολύωρο, χωρίς διακοπήδιάβασμα από βιβλία και συγγράμματα.

Ρόλο μπορεί επίσης να παίξουν το έντονο άγχος, η έλλειψη άσκησης, η φτωχής ποιότητας διατροφή, η υπερκατανάλωση καφεΐνης ή/και η έλλειψη ύπνου, καθώς δημιουργούν ένα περιβάλλον που ευνοεί την ξηροφθαλμία και θολώνει την όραση.

Ευτυχώς οι νέοι μπορούν να κάνουν πολλά για να προστατεύσουν τα μάτια και την όρασή τους. «Πρέπει να χρησιμοποιούν κατ' αρχάς την κοινή λογική και να κάνουν διάλειμμα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Κάθε ώρα διαβάσματος, με ή χωρίς οθόνη, απαιτεί τουλάχιστον μερικά λεπτά ανάπαυσης. Στη διάρκειά τους, τα μάτια πρέπει να συγκεντρώνονται σε κάτι που βρίσκεται πολύ μακριά, ούτως ώστε να ξεκουράζεται ο μηχανισμός της προσαρμογής των ματιών», τονίζει ο κ. Κανελλόπουλος.

Μαζί με τα μάτια θα ξεκουράζεται λίγο και η σπονδυλική στήλη, ο αυχένας και η πλάτη, που επίσης υποφέρουν τις μέρες του διαβάσματος ή της εργασίας υπό μεγάλη ένταση. «Σε τέτοιες συνθήκες δύσκολα προσέχει κανείς τους βασικούς εργονομικούς κανόνες της άνετης θέσης καθίσματος,της χαλάρωσης του αυχένα, της καλής εργονομίας μεταξύ οθόνης, φωτισμού, ματιών, αυχένα, σώματος κ.λπ. Το επακόλουθο είναι να καταπονείται ο κορμός και να εκδηλώνονται συχνά πόνοι και ενοχλήματα στον αυχένα, τους ώμους και τη μέση», προσθέτει.

Εξίσου σημαντικό είναι να βλεφαρίζετε τακτικά: «Τα βλέφαρα πρέπει να ανοιγοκλείνουν κάθε 2 δευτερόλεπτα, αλλά κατά το πολύωρο διάβασμα αυτό μειώνεται σε 10 δευτερόλεπτα ή και σπανιότερα ακόμα. Η συνέπεια είναι να "στεγνώνουν" περισσότερο τα μάτια, διότι εκτίθενται επί περισσότερη ώρα στο περιβάλλον», συνεχίζει ο κ. Κανελλόπουλος.

Η σωστή υγρασία του χώρου όπου διαβάζει ο μαθητής και η θερμοκρασία είναι δύο ακόμα παράγοντες που πρέπει να προσέξει. Χώροι με πολύ χαμηλή υγρασία καταπονούν περισσότερο τα μάτια. Το ίδιο και χώροι με σκόνη.

Άλλες καλές στρατηγικές για να ξεκουράζετε τα μάτια σας είναι να εναλλάσσετε το διάβασμα στην οθόνη με διάβασμα από βιβλία. Φροντίστε επίσης να κοιτάζετε έξω από το παράθυρο για λίγα λεπτά ανά δύο κεφάλαια επανάληψης που τελειώνετε. Να αποφεύγετε, όμως, να διαβάζετε σε υπαίθριους χώρους με ηλιοφάνεια, διότι ο υπερβολικός φωτισμός προκαλεί λάμψεις στην οθόνη που καταπονούν τα μάτια.Μπορείτε όμως να διαβάζετε έξω το απόγευμα, σε σκιερό χώρο, εφ' όσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.

Να προσαρμόζετε επίσης την φωτεινότητα και την αντίθεση της οθόνης του υπολογιστή/λάπτοπ σας, ώστε να μην αισθάνεστε ότι πιέζονται τα μάτια σας. Προσπαθήστε ακόμα να κάθεστε με ίσια πλάτη και με την οθόνη σε επαρκή απόσταση (τουλάχιστον 50 εκατοστά) από τα μάτια σας. Αντίστοιχα, μην σκύβετε πάνω από το βιβλίο όταν διαβάζετε:πρέπει να απέχετε τουλάχιστον 25 εκατοστά από αυτό.

Να αποφεύγετε να διαβάζετε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι ή στο πάτωμα, γιατί υπό αυτές τις συνθήκες δεν θα απέχουν αρκετά τα βιβλία και οι οθόνες από τα μάτια σας.

Πολύ σημαντική είναι και η σωστή φροντίδα των φακών επαφής. Κατ' αρχάς, εφ' όσον διαβάζετε στο σπίτι, είναι προτιμότερο να φοράτε τα διορθωτικά γυαλιά σας. Είναι επίσης σημαντικό να τηρείτε σχολαστικά τις οδηγίες συντήρησης που ορίζει ο κατασκευαστής τους. Αν φοράτε βρώμικους φακούς επαφής, κινδυνεύετε να εκδηλώσετε λοίμωξη ή φλεγμονή των ματιών που μπορεί να σας κοστίσει τις εξετάσεις σας. Για παν ενδεχόμενο, μην κοιμάστε φορώντας τους φακούς σας, ακόμα κι αν είναι κατάλληλοι για χρήση μέρα και νύχτα. Αν εξάλλου νιώθετε στεγνά τα μάτια σας όταν τους φοράτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τεχνητά δάκρυα.

«Οι περισσότεροι μαθητές μπορούν επίσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αφαιρεθεί η χρήση των γυαλιών και των φακών επαφής με κάποια διαθλαστική παρέμβαση, που μπορούν να συζητήσουν με τον οφθαλμίατρό τους. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να διαχειριστούν το άγχος τους, να τρέφονται υγιεινά (με έμφαση σε φρούτα και λαχανικά που περιέχουν βιταμίνες απαραίτητες για υγιή μάτια), να μην το παρακάνουν με την καφεΐνη, να κοιμούνται αρκετά και να ακολουθούν τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής των ματιών, καθαρίζοντας απαλά τα βλέφαρα με το καθημερινό μπάνιο και αποφεύγοντας την κοινή χρήση προϊόντων μακιγιάζ με άλλα άτομα. Να θυμούνται τέλος ότι δεν τεκμηριώνεται η θεωρία ότι τα μάτια παθαίνουν μόνιμες βλάβες από το πολύ διάβασμα. Οι οφθαλμοί κουράζονται όπως οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματός μας όταν το καταπονούμε και χρειάζονται την αντίστοιχη ξεκούραση και φροντίδα», καταλήγει ο κ. Κανελλόπουλος.

Τελευταία τροποποίηση στις 22/05/2025 - 15:28
  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2025
  • ΜΑΤΙΑ
  • ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το πρώτο Κέντρο Αριστείας στην Ελλάδα παρουσιάζεται σε ημερίδα για τα 25 χρόνια του Χειρουργικού Τμήματος του Παπαγεωργίου
Το πρώτο Κέντρο Αριστείας στην Ελλάδα παρουσιάζεται σε ημερίδα για τα 25 χρόνια του Χειρουργικού Τμήματος του Παπαγεωργίου 21 Μαϊος 2025
ΕΟΠΕ: Ο καθοριστικός ρόλος της κλινικής έρευνας στην ογκολογία 23 Μαϊος 2025
ΕΟΠΕ: Ο καθοριστικός ρόλος της κλινικής έρευνας στην ογκολογία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ολοκληρωμένη αντηλιακή προστασία με τα νέα προϊόντα της Version Dermocosmetics
Ομορφιά
17/06/2025 - 14:51

Ολοκληρωμένη αντηλιακή προστασία με τα νέα προϊόντα της Version Dermocosmetics

Πανελλήνιες: Πως πρέπει να διαχειριστούν μαθητές και γονείς το μη αναμενόμενο αποτέλεσμα
Ψυχική Υγεία
09/06/2025 - 14:11

Πανελλήνιες: Πως πρέπει να διαχειριστούν μαθητές και γονείς το μη αναμενόμενο αποτέλεσμα

Η διατροφή της... επιτυχίας στις Πανελλήνιες - Τι τρώμε κατά την διάρκεια των εξετάσεων
Διατροφή
30/05/2025 - 18:13

Η διατροφή της... επιτυχίας στις Πανελλήνιες - Τι τρώμε κατά την διάρκεια των εξετάσεων

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: Η επιβάρυνση του τσιγάρου και του ατμίσματος στα μάτια
Health Talk
30/05/2025 - 13:00

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: Η επιβάρυνση του τσιγάρου και του ατμίσματος στα μάτια

Ξεκινούν οι Πανελλήνιες Εξετάσεις: Οδηγίες διαχείρισης του άγχους
Ψυχική Υγεία
29/05/2025 - 16:00

Ξεκινούν οι Πανελλήνιες Εξετάσεις: Οδηγίες διαχείρισης του άγχους

Αντίστροφη μέτρηση για τις Πανελλήνιες εξετάσεις: Συμβουλές για μαθητές και γονείς για διαχείριση του άγχους
Ψυχική Υγεία
26/05/2025 - 11:00

Αντίστροφη μέτρηση για τις Πανελλήνιες εξετάσεις: Συμβουλές για μαθητές και γονείς για διαχείριση του άγχους

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δεν αντέχετε συγκεκριμένους ήχους; Μπορεί να υποφέρετε από μισοφωνία!
Υγεία
07/07/2025 - 18:00
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Έκτακτη δράση υποστήριξης των επισκεπτών της Ακρόπολης λόγω καύσωνα
Υγεία
07/07/2025 - 17:14
HPV: Μύθοι και αλήθειες για τις μυρμηγκιές και τα κονδυλώματα
Health Talk
07/07/2025 - 17:00
Έχετε σκύλο ή γάτα; Οι εγκεφαλικές σας λειτουργίες είναι πιο θωρακισμένες απέναντι στη γήρανση!
Ψυχική Υγεία
07/07/2025 - 16:00
Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών & Εφήβων: Ενίσχυση της συνεργασίας με τις Υγειονομικές Περιφέρειες
Πολιτική Υγείας
07/07/2025 - 15:37
Ήπαρ: Οι πέντε εχθροί της υγείας ενός από τα πιο σκληρά εργαζόμενα όργανα
Υγεία
07/07/2025 - 15:00
Οι προγραμματισμένες καισαρικές αυξάνουν τον κίνδυνο συγκεκριμένων καρκίνων της παιδικής ηλικίας
Υγεία
07/07/2025 - 14:00
Γιατί πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε την παχυσαρκία
Health Talk
07/07/2025 - 13:00
Τρικάκια και μπογιές στο γραφείο του Δ. Βαρτζόπουλου από τον Ρουβίκωνα
Επικαιρότητα
07/07/2025 - 12:23
Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ: Οδηγίες για πρόληψη της θερμικής καταπόνησης
Επικαιρότητα
07/07/2025 - 12:00
ΙΣΑ: Ζητά από τον ΕΟΠΥΥ την αποπληρωμή του clawback σε 120 δόσεις για τους γιατρούς
Πολιτική Υγείας
07/07/2025 - 11:32
Καύσωνας: Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε πάθει θερμοπληξία - Οι σωτήριες αντιδράσεις
Health Talk
07/07/2025 - 11:02
Θεμιστοκλέους: Περισσότερες από 3.000 αιτήσεις τη μέρα για κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ
Πολιτική Υγείας
07/07/2025 - 09:52
«Καμπανάκι» για όσους έχουν κιρσούς: 3,5 φορές πιο συχνή η θρόμβωση από φλεβική ανεπάρκεια το καλοκαίρι
Health Talk
07/07/2025 - 09:00
Η SkinCeuticals παρουσιάζει καινότομο προϊόν για επαναστατική ανόρθωση και σύσφιξη
Pharma News
05/07/2025 - 06:52
ΟΕΝΓΕ: «Η αστυνομία σε ρόλο γιατρού κάνει ιατρικές γνωματεύσεις»
Επικαιρότητα
05/07/2025 - 03:24
ΕΕΣ και ΣΦΕΕ υποστηρίζουν ευάλωτους συνανθρώπους μας στη Μυτιλήνη
Επικαιρότητα
05/07/2025 - 00:04
UCB: Δεδομένα τριετίας για φάρμακο κατά της ψωριασικής αρθρίτιδας και της αξονικής σπονδυλαρθρίτιδας
Pharma News
04/07/2025 - 17:54
Επίσκεψη εργασίας κλιμακίου εμπειρογνωμόνων του ECDC στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 17:36
Θεσσαλονίκη: Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεύτερη σημαντικότερη αιτία καρκίνου του πνεύμονα παγκοσμίως
Υγεία
04/07/2025 - 17:02
Επτά απλά κόλπα για να πίνουμε -μικροί και μεγάλοι- όσο νερό χρειαζόμαστε καθημερινά
Διατροφή
04/07/2025 - 15:51
Γάζα: Ο ΟΗΕ έχει καταγράψει 613 φόνους Παλαιστίνιων σε σημεία διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας
Επικαιρότητα
04/07/2025 - 15:27
Εμμηνόπαυση και υγεία των οστών: Οι πέντε αλλαγές στη ζωή κάθε γυναίκας
Health Talk
04/07/2025 - 15:04
Διάρροια: Οδηγίες άμεσης δράσης για να την αντιμετωπίσουμε στο σπίτι
Υγεία
04/07/2025 - 14:31
Διαμαρτυρία στου Ζωγράφου για τη δωρεάν δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 13:58
Επιπλέον ενίσχυση του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 13:23
Lavipharm A.E.: Νέα πρόεδρος διοικητικού συμβουλίου και διανομή μερίσματος έπειτα από 18 χρόνια
Pharma News
04/07/2025 - 13:09
Σοβαρό τροχαίο στη Βούλα με σύγκρουση λεωφορείων του ΟΑΣΑ και 47 τραυματίες - Εικόνες από το σημείο
Επικαιρότητα
04/07/2025 - 12:47
Μοχλός ανάπτυξης και αυτονομίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό πλαίσιο η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία
Pharma Policy
04/07/2025 - 12:22
Τι είναι το φαινόμενο του θερμικού θόλου που φέρνει θερμοκρασίες... Σαχάρας τις επόμενες μέρες!
Επικαιρότητα
04/07/2025 - 11:57

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η SkinCeuticals παρουσιάζει καινότομο προϊόν για επαναστατική ανόρθωση και σύσφιξη
Pharma News
05/07/2025 - 06:52
Θεμιστοκλέους: Περισσότερες από 3.000 αιτήσεις τη μέρα για κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ
Πολιτική Υγείας
07/07/2025 - 09:52
ΕΕΣ και ΣΦΕΕ υποστηρίζουν ευάλωτους συνανθρώπους μας στη Μυτιλήνη
Επικαιρότητα
05/07/2025 - 00:04
ΙΣΑ: Ζητά από τον ΕΟΠΥΥ την αποπληρωμή του clawback σε 120 δόσεις για τους γιατρούς
Πολιτική Υγείας
07/07/2025 - 11:32
ΟΕΝΓΕ: «Η αστυνομία σε ρόλο γιατρού κάνει ιατρικές γνωματεύσεις»
Επικαιρότητα
05/07/2025 - 03:24
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo