Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος της ΑΜΗ (Αντιμυλλέριος ορμόνη) στη διαδικασία της γυναικείας αναπαραγωγής, δεδομένου ότι ο έλεγχός της δίνει σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση των ωοθυλακίων καθώς και για τον αριθμό των ωαρίων που παραμένουν ενεργά και βιώσιμα, προκειμένου να είναι εφικτή η διαδικασία της αναπαραγωγής.
Όπως δηλώνει ο Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Δρ. Νικόλαος Σκαρτάδος, «Η εξέταση αυτή, που μας δείχνει το απόθεμα των ωαρίων είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη γυναίκα που επιθυμεί να τεκνοποιήσει, γνωρίζοντας πως ο αριθμός των ωαρίων μειώνεται και σε ποσότητα και σε ποιότητα με την πάροδο της ηλικίας, γεγονός που καθιστά πιο επιτακτική την ανάγκη σε περίπτωση που το αποτέλεσμα αυτής της εξέτασης δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό».
Η συγκεκριμένη απλή εξέταση βοηθάει στην εκτίμηση του περιεχομένου των «αποθηκών» ωοθυλακίων, τόσο για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που επιθυμούν τη φυσική σύλληψη, όσο και για εκείνες που προγραμματίζουν εξωσωματική αναπαραγωγή, δίνοντας στους γιατρούς πολύτιμες πληροφορίες ώστε να προσαρμόσουν μέσω φαρμάκων τη διέγερση των ωοθηκών. Είναι σημαντικό πως η εξέταση αυτή δεν επηρεάζεται σημαντικά από τον κύκλο της γυναίκας και μπορεί να πραγματοποιηθεί οποτεδήποτε.
Ο κ. Σκαρτάδος επισημαίνει πως «σε περίπτωση που σε ηλικίες κάτω των 40 ετών, τα επίπεδα της ΑΜΗ είναι μέτρια προς αρκετά καλά, και η γυναίκα δεν πρόκειται να τεκνοποιήσει σύντομα, τότε η συμβουλή μου θα μπορούσε να είναι η γυναίκα αυτή να προβεί έγκαιρα σε κατάψυξη των ωαρίων της».
Οι αποφάσεις πλέον των ζευγαριών για τεκνοποίηση είναι πλέον μελετημένες από τα ιατρικά δεδομένα, χωρίς άσκοπες απογοητεύσεις, είτε για να προχωρήσουν σε προσπάθεια για φυσική σύλληψη, είτε για να προχωρήσουν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.