ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετά το πρώτο lockdown οι νέοι το έριξαν στο σεξ

Ψυχική Υγεία
PEXELS
Σύμφωνα με την νέα έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, μετά την λήξη του πρώτου lockdown, εκτοξεύτηκαν οι σεξουαλικές επαφές των νέων Ελλήνων.
Τρίτη, 17/11/2020 - 16:48
— Photo: PEXELS
Γιώργος Παπαϊωάννου Γιώργος Παπαϊωάννου

Όλους αυτούς τους μήνες, που μαθαίνουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, ένα από τα θέματα που μας απασχολεί μεταξύ σοβαρού και αστείου είναι το πότε θα (ξανα)κάνουμε σεξ - αν κάθε τόσο μπαίνουμε σε καθεστώς καθολικής απαγόρευσης - αλλά και το πώς μπορούμε να απολαύσουμε τις ερωτικές επαφές χωρίς τον κίνδυνο διασποράς του επικίνδυνου ιού.

Τα ευρήματα, ωστόσο, από τη νέα έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών προκαλούν προβληματισμό. Την ώρα που ήδη πολλοί επιρρίπτουν ευθύνες στους νέους για τη διασπορά του ιού, λόγω συμμετοχής σε κορωνο-πάρτι και βόλτες στις πλατείες, φαίνεται ότι οι αυξημένες σεξουαλικές επαφές τους το καλοκαίρι, που χαλάρωσαν τα μέτρα της κυβέρνησης, «γέννησε» την αύξηση των κρουσμάτων.

Όπως εξηγεί ο δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών (https://www.andrologia.gr): «Η μετάδοση του ιού με την αναπνοή, τον βήχα, το σάλιο, το σπέρμα και την σεξουαλική επαφή έχει επισημανθεί σε πολλές μελέτες. Με αφορμή αυτή την παραδοχή, μελετήσαμε τις σεξουαλικές επαφές στην διάρκεια της περιόδου, που σταμάτησαν τα περιοριστικά μέτρα, με την υπόθεση εργασίας πως οι νέες ηλικίες θα μπορούσαν να ήταν φορείς διασποράς, λόγω της αύξησης στη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών, αλλά και λόγω της διακοπής του εγκλεισμού».

Στη διάρκεια της καθολικής απαγόρευσης την περασμένη άνοιξη (lockdown), τρεις έρευνες, που διενεργήθηκαν με σχεδιασμό του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, έδειξαν μείωση στη συχνότητα των επαφών, ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες από 18 έως 34 ετών.

Η εξήγηση της ποιοτικής ανάλυσης ήταν πως σε αυτές τις ηλικίες οι περισσότεροι νέοι ζουν με τους δικούς τους, άρα στην καθολική απαγόρευση η ερωτική τους ζωή περιορίστηκε, λόγω της συνύπαρξης με τους οικείους τους.

Η άρση των μέτρων εκτόξευσε τις σεξουαλικές επαφές

Μετά την άρση των μέτρων, η καταγραφή έδειξε θεαματική αύξηση των επαφών στο δείγμα των ηλικιών από 18 έως 34 ετών, με σχεδόν τριπλάσια συχνότητα.

«Εκεί η ποιοτική ανάλυση μας έδειξε πως οι νέοι, όπως ήταν φυσικό, εκμεταλλεύθηκαν την ελευθερία, μετά τη δυσκολία των περιορισμών. Στις ηλικίες αυτές η μόλυνση από τον ιό είναι πολύ πιθανό να μην προκαλεί εμφανή συμπτώματα, όπως στις μεγάλες ηλικίες. Δηλαδή, με απλά λόγια, οι νέοι είναι «αόρατοι» φορείς, πλην, όμως, εξίσου επικίνδυνοι για τη μετάδοση στους οικείους τους, που είναι σε μεγαλύτερες και σε πιο ευαίσθητες ηλικίες για να νοσήσουν», επισημαίνει ο Χειρουργός – Ουρολόγος Ανδρολόγος Χρήστος Φλιάτουρας, που συμμετείχε στην έρευνα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, τον περασμένο Απρίλιο το 40,14% των νέων, οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, έκανε σεξ μία φορά την εβδομάδα, το 26,52% έκανε 2-3 φορές την εβδομάδα, το 16,29% 3-5 φορές την εβδομάδα και το 17,05% πάνω από έξι φορές την εβδομάδα.

Τον περασμένο Αύγουστο το 40,33% είχε σεξουαλικές επαφές 2-3 φορές την εβδομάδα, το 20,83% έκανε σεξ 3-5 φορές την εβδομάδα, το 14,17% μία φορά την εβδομάδα, το 12,50% πάνω από έξι φορές την εβδομάδα και το 12,17% δεν έκανε καθόλου σεξ.

Ο κ. Κωνσταντινίδης αναλύει την κατάσταση. Όπως υπογραμμίζει, μια απλή μελέτη των αριθμών δείχνει πως, στον περιορισμό της πρώτης περιόδου, τα κρούσματα περιορίστηκαν σε μηδενικούς αριθμούς, κάτι που ήταν η αιτία να νιώσουμε ασφαλείς και να σταματήσουμε τον περιορισμό.

Παρά τις συστάσεις των ειδικών για τον κίνδυνο υποτροπής της έξαρσης το φθινόπωρο, η μαζική ανάγκη για διασκέδαση ήταν έκδηλη, άρα οι συγχρωτισμοί φάνηκε ότι ήταν αδύνατο να αποφευχθούν. Τα μέτρα για λίγα άτομα ανά χώρο και τραπέζια δεν τηρήθηκαν και αυτό ήταν εμφανές. Επίσης, με μια απλή λογική ανάλυση δεν ήταν αποτελεσματικό το μέτρο να φοράνε μάσκες μόνο οι σερβιτόροι, αλλά όχι οι συνδαιτημόνες και η αποφυγή στενών επαφών σε χώρους διασκέδασης, μετά την χαλάρωση, που φέρνει το αλκοόλ, δεν θα ήταν εφαρμόσιμη.

«Μέσα σε αυτό το κλίμα με ανάγκη για εκτόνωση και για διασκέδαση μετά από τον εγκλεισμό, κανένα μέτρο δεν θα ήταν ρεαλιστικό για να αποτρέψει την πιο συνηθισμένη ανάγκη του ανθρώπου για έρωτα και τα παραφερνάλιά του, που θα οδηγούσαν με ακρίβεια στην αύξηση των φορέων μετάδοσης μέσω των νέων», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών και επικεφαλής της έρευνας.

Στην επόμενη έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών με ορίζοντα την περίοδο του καλοκαιριού, η συχνότητα των επαφών πολλαπλασιάστηκε ραγδαία, με τριπλάσια συχνότητα σε σχέση με την περίοδο εγκλεισμού.

Άρα η λογική αιτία ήταν πως η μεγάλη δραστική μάζα των φορέων του ιού αναπτύχθηκε στις νέες ηλικίες και στις συγκεντρώσεις στους χώρους διασκέδασης, όπου η ζωή και οι ορμές της νεότητας ήταν ικανές για μετάδοση στους ίδιους και στη συνέχεια στις οικογένειές τους.

Ο κ. Φλιάτουρας μιλάει για τις μάσκες: «Οι μάσκες, που κρίθηκαν αναγκαίες, πρέπει να τονίσουμε πως εύκολα ακούγονται σαν εντολές, αλλά δύσκολα εφαρμόζονται, όταν κάποιος πρέπει να τις βγάλει για να φάει, να πιει και να μιλήσει από κοντά, όταν η θερμοκρασία της επιθυμίας της νιότης εκρήγνυται σαν χύτρα ταχύτητας, παρασύροντας όλα τα μέτρα σε απόσυρση ως πρακτικά ανεφάρμοστα».

Οδηγίες για ασφαλές σεξ κατά την πανδημία

Οδηγίες για ασφαλείς σεξουαλικές επαφές στην COVID-19 εποχή:

  • Αν ο/η σύντροφός σας παρουσιάζει συμπτώματα, όπως πυρετό, βήχα, δύσπνοια, αποφύγετε κάθε κοντινή επαφή, συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικής.
  • Ο πιο ασφαλής σύντροφος είναι ο εαυτός σας.
  • Προτιμήστε σεξουαλικές επαφές με άτομα που ζείτε μαζί ή γνωρίζετε καλά. Όσο μικρότερος ο κύκλος των σεξουαλικών συντρόφων σας, τόσο μικρότερη η πιθανότητα μετάδοσης.
  • Αποφύγετε το ομαδικό σεξ.
  • Αν, παρόλα αυτά, έχετε σεξουαλικές επαφές με άτομα εκτός του στενού κύκλου σας, παρακολουθείστε την πορεία της υγείας σας για τις επόμενες επτά μέρες και αναζητήστε ιατρική συμβουλή, αν παρουσιάσετε συμπτώματα.
  • Αποφύγετε τα φιλιά και χρησιμοποιήστε μάσκα, για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο.
  • Προτιμήστε στάσεις, που δεν έχουν επαφή πρόσωπο με πρόσωπο.
Τελευταία τροποποίηση στις 17/11/2020 - 17:10
  • LOCKDOWN
  • ΣΕΞ
  • ΟΔΗΓΙΕΣ
  • ΝΕΟΙ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εγκρίθηκε εφαρμογή ύπνου που βάζει τέλος στους εφιάλτες σου
Εγκρίθηκε εφαρμογή ύπνου που βάζει τέλος στους εφιάλτες σου 12 Νοεμβρίου 2020
Πόσο βιταμίνη C και D χρειάζεσαι για αντέξεις στις εξάρσεις της γρίπης 23 Νοεμβρίου 2020
Πόσο βιταμίνη C και D χρειάζεσαι για αντέξεις στις εξάρσεις της γρίπης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της αποχής από το σεξ
Ψυχική Υγεία
08/02/2026 - 14:44

Οι σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της αποχής από το σεξ

Πρόληψη εξαρτήσεων και παραβατικότητας στους νέους: Το πρόγραμμα CHAMPS του ΟΗΕ στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
06/02/2026 - 15:36

Πρόληψη εξαρτήσεων και παραβατικότητας στους νέους: Το πρόγραμμα CHAMPS του ΟΗΕ στην Ελλάδα

ΕΟΠΑΕ: Ξεκινά και στην Ελλάδα το πρόγραμμα CHAMPS για τις εξαρτήσεις και την παραβατικότητα των νέων
Ψυχική Υγεία
02/02/2026 - 17:16

ΕΟΠΑΕ: Ξεκινά και στην Ελλάδα το πρόγραμμα CHAMPS για τις εξαρτήσεις και την παραβατικότητα των νέων

Αύξηση των ψυχωτικών διαταραχών στις νεότερες γενιές: Τι έδειξε έρευνα στον Καναδά
Ψυχική Υγεία
02/02/2026 - 11:00

Αύξηση των ψυχωτικών διαταραχών στις νεότερες γενιές: Τι έδειξε έρευνα στον Καναδά

ECDC για ανακλήσεις βρεφικού γάλακτος λόγω τοξίνης: Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς
Πολιτική Υγείας
29/01/2026 - 15:00

ECDC για ανακλήσεις βρεφικού γάλακτος λόγω τοξίνης: Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Γιατί είναι η ανησυχητική η έξαρση του νοροϊού στη Μ. Βρετανία - Τι λένε οι ειδικοί
Υγεία
29/01/2026 - 10:00

Γιατί είναι η ανησυχητική η έξαρση του νοροϊού στη Μ. Βρετανία - Τι λένε οι ειδικοί

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νέα Υόρκη: Συμφωνίες νοσηλευτών με τους εργοδότες έπειτα από ένα μήνα απεργίας
Επικαιρότητα
09/02/2026 - 23:33
Νέα θεραπεία με ηλεκτρικούς παλμούς δίνει ελπίδα στους ασθενείς με αποφρακτική υπνική άπνοια
Υγεία
09/02/2026 - 22:51
ECDC: Μειωμένα αλλά σε υψηλά επίπεδα το 2025 τα κρούσματα ιλαράς στην ΕΕ
Υγεία
09/02/2026 - 21:19
Ιχθυέλαια: Ένα πολύτιμο εργαλείο για τον οργανισμός - Πως θα διαλέξουμε αυτό που μας ταιριάζει
Διατροφή
09/02/2026 - 22:14
Η εισαγωγική θεραπεία στο επίκεντρο της νέας ετήσιας έκθεσης της NCDB των ΗΠΑ για τον καρκίνο
Υγεία
09/02/2026 - 20:52
Bain & Company: Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες συμμετέχουν ενεργά στις εφοδιαστικές αλυσίδες
Pharma News
09/02/2026 - 20:14
Νέα μελέτη: Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν βοηθάει ουσιαστικά τους ασθενείς που αναζητούν ιατρικές συμβουλές
Υγεία
09/02/2026 - 19:19
Επίσκεψη της νέας επικεφαλής του EUDA Lorraine Nolan στον ΕΟΠΑΕ
Επικαιρότητα
09/02/2026 - 18:53
Καταγγελία της ΕΣΑμεΑ για διακρίσεις στη χορήγηση ιθαγένειας σε άτομα με αναπηρίες και σύνδρομο Down
Patient Talk
09/02/2026 - 18:28
Το Κέντρο Όρασης Ηπείρου εντάσσεται στο δίκτυο της Ελβετικής Sanoptis
Υπηρεσίες Υγείας
09/02/2026 - 18:11
Θεσσαλονίκη: Η Χάρις Αλεξίου καλεσμένη απόψε σε μια ιδιαίτερη πολιτιστική ψυχοθεραπεία
Ψυχική Υγεία
09/02/2026 - 17:49
Πώς απειλούν την υγεία των δοντιών μας οι χρωστικές αλλοιώσεις
Health Talk
09/02/2026 - 17:33
Μιχαηλίδου: Παράταση στο πρόγραμμα της Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης έως τον Ιούνιο
Επικαιρότητα
09/02/2026 - 17:21
Σκύλος και κρύο: Πώς μπορούμε να κρατήσουμε το φιλαράκι μας ευτυχισμένο και τον χειμώνα
Pet
09/02/2026 - 17:09
«Όχι» από τον EFSA στον εμβολιασμό των αιγοπροβάτων κατά της ευλογιάς - Ολόκληρη η έκθεση
Επικαιρότητα
09/02/2026 - 16:43
Επιστήμονες ανακάλυψαν κρυφό τρωτό σημείο σε μια μορφή επιθετικού καρκίνου του εγκεφάλου
Υγεία
09/02/2026 - 16:22
Έκκληση του ΟΗΕ για άμεση δράση κατά του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων
Επικαιρότητα
09/02/2026 - 15:49
Πανεπιστήμιο Keele: Συμμετοχή σε διεθνή μελέτη για την παγκόσμια κρίση του καρκίνου
Επικαιρότητα
09/02/2026 - 15:27
Υγρασία και μούχλα στο σπίτι: Ο ύπουλος εχθρός της αναπνευστικής - και όχι μόνο- υγείας σας
Υγεία
09/02/2026 - 15:00
EFPIA:Η ευρωπαϊκή φαρμακευτική βιομηχανία κλειδί για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ
Pharma Policy
09/02/2026 - 14:00
Μαρινάκης: Υπεγράφη η διάθεση ΦΥΚ από ιδιωτικά φαρμακεία
Πολιτική Υγείας
09/02/2026 - 13:45
Γεωργιάδης: Μέσα στο 2026 όλοι οι νοσηλευτές θα μπουν στα βαρέα και ανθυγιεινά
Πολιτική Υγείας
09/02/2026 - 13:18
Σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ βρέφος 30 ημερών με RSV
Υγεία
09/02/2026 - 13:13
Έξυπνο τσιρότο μπορεί να κάνει τα φάρμακα πιο ασφαλή και πιο αποτελεσματικά
Υγεία
09/02/2026 - 13:00
Ηπατικές βλάβες λόγω αλκοόλ και κακής διατροφής μπορεί να προκαλεί σοβαρή οστεοπενία στους άνδρες
Υγεία
09/02/2026 - 12:00
Πρωτοπαθώς προϊούσα σκλήρυνση κατά πλάκας: Θετικά αποτελέσματα από νέο φάρμακο της Roche
Pharma News
09/02/2026 - 11:00
Χειμερινοί Ολυμπιακοί: Φήμες ότι αθλητές έχουν κάνει ενέσεις υαλουρονικού στο πέος - Οι κίνδυνοι
Υγεία
09/02/2026 - 10:00
Δέκα μύθοι για την συγκέντρωση και πώς να την επιτύχετε
Ψυχική Υγεία
09/02/2026 - 09:00
Μαρέβα Μητσοτάκη: Χειρουργείο στο ΚΑΤ μετά από ατύχημα στην Ιταλία
Επικαιρότητα
08/02/2026 - 20:36
Μαζί για το Παιδί: Στους δρόμους της Αττικής τα 30 χρόνια προσφοράς και δράσης
Επικαιρότητα
08/02/2026 - 15:04

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πλήρης οδηγός: Το «big 8» των αλλεργιογόνων τροφίμων - Μπορούν να γίνουν απειλητικές για τη ζωή
Διατροφή
08/02/2026 - 14:33
Μαρέβα Μητσοτάκη: Χειρουργείο στο ΚΑΤ μετά από ατύχημα στην Ιταλία
Επικαιρότητα
08/02/2026 - 20:36
Πρωτοπαθώς προϊούσα σκλήρυνση κατά πλάκας: Θετικά αποτελέσματα από νέο φάρμακο της Roche
Pharma News
09/02/2026 - 11:00
Γεωργιάδης: Μέσα στο 2026 όλοι οι νοσηλευτές θα μπουν στα βαρέα και ανθυγιεινά
Πολιτική Υγείας
09/02/2026 - 13:18
Μαρινάκης: Υπεγράφη η διάθεση ΦΥΚ από ιδιωτικά φαρμακεία
Πολιτική Υγείας
09/02/2026 - 13:45
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo