ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

IARC: Αυξημένη η παγκόσμια επιβάρυνση από τον καρκίνο - Τα κενά στα συστήματα υγείας

Επικαιρότητα
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ενόψει της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) που υπάγεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δημοσίευσε τις τελευταίες εκτιμήσεις για την παγκόσμια επιβάρυνση από τον καρκίνο.
Σάββατο, 03/02/2024 - 14:47
— Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
News4Health Team News4Health Team

Ο ΠΟΥ δημοσίευσε επίσης τα αποτελέσματα έρευνας με δεδομένα από 115 χώρες, τα οποία δείχνουν ότι η πλειονότητα των χωρών δεν χρηματοδοτεί επαρκώς τις υπηρεσίες υψηλής προτεραιότητας για τον καρκίνο και την παρηγορητική φροντίδα, ως μέρος της καθολικής υγειονομικής κάλυψης.
Οι εκτιμήσεις της IARC, οι οποίες βασίζονται στις καλύτερες και πιο αξιόπιστες διαθέσιμες πηγές δεδομένων στις χώρες το 2022, υπογραμμίζουν την αυξανόμενη επιβάρυνση του καρκίνου, τον δυσανάλογο αντίκτυπο στους υποεξυπηρετούμενους πληθυσμούς και την επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες στον τομέα του καρκίνου παγκοσμίως.

Η παγκόσμια έρευνα του ΠΟΥ για τον καρκίνο δείχνει ότι μόνο το 39% των χωρών που συμμετείχαν κάλυπτε τα βασικά στοιχεία της διαχείρισης του καρκίνου ως μέρος των χρηματοδοτούμενων βασικών υπηρεσιών υγείας για όλους τους πολίτες, των «πακέτων παροχών υγείας». Μόλις το 28% των συμμετεχουσών χωρών κάλυψε επιπλέον τη φροντίδα για τα άτομα που χρειάζονται παρηγορητική φροντίδα, συμπεριλαμβανομένης της ανακούφισης από τον πόνο γενικά και όχι μόνο σε σχέση με τον καρκίνο.

Καρκίνοι πνεύμονα, μαστού και παχέος εντέρου

Οι νέες εκτιμήσεις που είναι διαθέσιμες στο Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Καρκίνου της IARC δείχνουν ότι 10 τύποι καρκίνου αποτελούν συνολικά περίπου τα δύο τρίτα των νέων περιπτώσεων και των θανάτων παγκοσμίως το 2022. Τα δεδομένα καλύπτουν 185 χώρες και 36 καρκίνους.
Ο καρκίνος του πνεύμονα ήταν ο συχνότερα εμφανιζόμενος καρκίνος παγκοσμίως με 2,5 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις που αντιστοιχούν στο 12,4% των συνολικών νέων περιπτώσεων. Ο γυναικείος καρκίνος του μαστού κατέλαβε τη δεύτερη θέση (2,3 εκατομμύρια περιπτώσεις, 11,6%), ακολουθούμενος από τον καρκίνο του παχέος εντέρου (1,9 εκατομμύρια περιπτώσεις, 9,6%), τον καρκίνο του προστάτη (1,5 εκατομμύρια περιπτώσεις, 7,3%) και τον καρκίνο του στομάχου (970 000 περιπτώσεις, 4,9%).

Ο καρκίνος του πνεύμονα ήταν η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο (1,8 εκατομμύρια θάνατοι, 18,7% του συνόλου των θανάτων από καρκίνο), ακολουθούμενος από τον καρκίνο του παχέος εντέρου (900 000 θάνατοι, 9,3%), τον καρκίνο του ήπατος (760 000 θάνατοι, 7,8%), τον καρκίνο του μαστού (670 000 θάνατοι, 6,9%) και τον καρκίνο του στομάχου (660 000 θάνατοι, 6,8%). Η επανεμφάνιση του καρκίνου του πνεύμονα ως του συχνότερου καρκίνου πιθανόν να σχετίζεται με την επίμονη χρήση καπνού στην Ασία.

Υπήρχαν ορισμένες διαφορές ανά φύλο όσον αφορά την επίπτωση και τη θνησιμότητα από το συνολικό σύνολο και για τα δύο φύλα. Για τις γυναίκες, ο συχνότερα διαγνωσμένος καρκίνος και η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο ήταν ο καρκίνος του μαστού, ενώ για τους άνδρες ήταν ο καρκίνος του πνεύμονα. Ο καρκίνος του μαστού ήταν ο συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες στη συντριπτική πλειονότητα των χωρών (157 από τις 185).

Για τους άνδρες, ο καρκίνος του προστάτη και ο καρκίνος του παχέος εντέρου ήταν ο δεύτερος και ο τρίτος συχνότερα εμφανιζόμενος καρκίνος, ενώ ο καρκίνος του ήπατος και ο καρκίνος του παχέος εντέρου ήταν η δεύτερη και η τρίτη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο. Για τις γυναίκες, ο καρκίνος του πνεύμονα και ο καρκίνος του παχέος εντέρου ήταν δεύτερος και τρίτος τόσο όσον αφορά τον αριθμό των νέων κρουσμάτων όσο και των θανάτων.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας ήταν ο όγδοος συχνότερα εμφανιζόμενος καρκίνος παγκοσμίως και η ένατη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο, αντιπροσωπεύοντας 661 044 νέες περιπτώσεις και 348 186 θανάτους. Είναι ο συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες σε 25 χώρες, πολλές από τις οποίες βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική. Ακόμη και αν αναγνωρίζονται διαφορετικά επίπεδα επίπτωσης, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να εξαλειφθεί ως πρόβλημα δημόσιας υγείας, μέσω της επέκτασης της πρωτοβουλίας του ΠΟΥ για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Οι ανισότητες

Οι παγκόσμιες εκτιμήσεις αποκαλύπτουν εντυπωσιακές ανισότητες στην επιβάρυνση από καρκίνο ανάλογα με την ανθρώπινη ανάπτυξη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον καρκίνο του μαστού. Σε χώρες με πολύ υψηλό δείκτη HDI, 1 στις 12 γυναίκες θα διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής της και 1 στις 71 γυναίκες θα πεθάνει από αυτόν. Αντίθετα, σε χώρες με χαμηλό δείκτη HDI- ενώ μόνο μία στις 27 γυναίκες διαγιγνώσκεται με καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής της, μία στις 48 γυναίκες θα πεθάνει από αυτόν.

«Οι γυναίκες σε χώρες με χαμηλό δείκτη HDI έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού από ό,τι οι γυναίκες σε χώρες με υψηλό δείκτη HDI, ωστόσο διατρέχουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από τη νόσο λόγω της καθυστερημένης διάγνωσης και της ανεπαρκούς πρόσβασης σε ποιοτική θεραπεία», εξηγεί η Δρ Isabelle Soerjomataram, αναπληρώτρια επικεφαλής του κλάδου επιτήρησης του καρκίνου στο IARC.

Η παγκόσμια έρευνα του ΠΟΥ για τα HBPs αποκάλυψε επίσης σημαντικές παγκόσμιες ανισότητες στις υπηρεσίες για τον καρκίνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπηρεσίες που σχετίζονται με τον καρκίνο του πνεύμονα ήταν 4-7 φορές πιθανότερο να περιλαμβάνονται σε ένα HBP σε μια χώρα υψηλού εισοδήματος από ό,τι σε μια χώρα χαμηλότερου εισοδήματος. Κατά μέσο όρο, υπήρχε τετραπλάσια πιθανότητα οι υπηρεσίες ακτινοβολίας να καλύπτονται σε ένα HBP μιας χώρας υψηλού εισοδήματος από ό,τι σε μια χώρα χαμηλότερου εισοδήματος. Η μεγαλύτερη διαφορά για οποιαδήποτε υπηρεσία ήταν η μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων, η οποία είχε 12 φορές περισσότερες πιθανότητες να συμπεριληφθεί σε ένα HBP μιας χώρας υψηλού εισοδήματος από ό,τι μιας χώρας χαμηλότερου εισοδήματος.

«Η νέα παγκόσμια έρευνα του ΠΟΥ ρίχνει φως στις μεγάλες ανισότητες και την έλλειψη οικονομικής προστασίας για τον καρκίνο σε όλο τον κόσμο, με τους πληθυσμούς, ιδίως στις χώρες με χαμηλότερο εισόδημα, να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση στα βασικά στοιχεία της φροντίδας για τον καρκίνο», δήλωσε η Δρ Bente Mikkelsen, Διευθύντρια του Τμήματος Μη Μεταδοτικών Νοσημάτων του ΠΟΥ. «Ο ΠΟΥ, μεταξύ άλλων μέσω των πρωτοβουλιών του για τον καρκίνο, συνεργάζεται εντατικά με περισσότερες από 75 κυβερνήσεις για την ανάπτυξη, τη χρηματοδότηση και την εφαρμογή πολιτικών για την προώθηση της φροντίδας του καρκίνου για όλους. Για την επέκταση αυτού του έργου, απαιτούνται επειγόντως σημαντικές επενδύσεις για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων ανισοτήτων στα αποτελέσματα του καρκίνου».

Αυξημένη η επιβάρυνση το 2050

Πάνω από 35 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνου προβλέπονται το 2050, μια αύξηση 77% σε σχέση με τα 20 εκατομμύρια περιστατικά που εκτιμάται ότι θα εμφανιστούν το 2022. Η ταχέως αυξανόμενη παγκόσμια επιβάρυνση από τον καρκίνο αντανακλά τόσο τη γήρανση και την αύξηση του πληθυσμού, όσο και τις αλλαγές στην έκθεση των ανθρώπων σε παράγοντες κινδύνου, αρκετοί από τους οποίους συνδέονται με την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη. Ο καπνός, το αλκοόλ και η παχυσαρκία αποτελούν βασικούς παράγοντες πίσω από την αύξηση της επίπτωσης του καρκίνου, ενώ η ατμοσφαιρική ρύπανση εξακολουθεί να αποτελεί βασικό παράγοντα περιβαλλοντικών παραγόντων κινδύνου.

Όσον αφορά την απόλυτη επιβάρυνση, οι χώρες με υψηλό δείκτη ανάπτυξης αναμένεται να βιώσουν τη μεγαλύτερη απόλυτη αύξηση της επίπτωσης, με επιπλέον 4,8 εκατομμύρια νέα κρούσματα να προβλέπονται το 2050 σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του 2022. Ωστόσο, η αναλογική αύξηση της επίπτωσης είναι πιο εντυπωσιακή στις χώρες με χαμηλό δείκτη HDI (αύξηση 142%) και στις χώρες με μεσαίο δείκτη HDI (99%). Ομοίως, η θνησιμότητα από καρκίνο στις χώρες αυτές προβλέπεται να διπλασιαστεί σχεδόν το 2050.

«Ο αντίκτυπος αυτής της αύξησης δεν θα γίνει ομοιόμορφα αισθητός σε χώρες με διαφορετικά επίπεδα HDI. Εκείνες που διαθέτουν τους λιγότερους πόρους για τη διαχείριση του καρκινικού τους φορτίου θα επωμιστούν το μεγαλύτερο βάρος του παγκόσμιου καρκινικού φορτίου», λέει ο Δρ Freddie Bray, επικεφαλής του Κλάδου Επιτήρησης του Καρκίνου στο IARC.

«Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου και στη θεραπεία και φροντίδα των καρκινοπαθών, υπάρχουν σημαντικές ανισότητες στα αποτελέσματα της θεραπείας του καρκίνου όχι μόνο μεταξύ περιοχών με υψηλό και χαμηλό εισόδημα στον κόσμο, αλλά και εντός των χωρών. Το πού ζει κάποιος δεν θα πρέπει να καθορίζει αν θα ζήσει. Υπάρχουν εργαλεία που επιτρέπουν στις κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα στη φροντίδα του καρκίνου και να διασφαλίσουν ότι όλοι έχουν πρόσβαση σε οικονομικά προσιτές, ποιοτικές υπηρεσίες. Αυτό δεν είναι απλώς θέμα πόρων, αλλά θέμα πολιτικής βούλησης», λέει ο Δρ Cary Adams, επικεφαλής της UICC - Ένωση για τον Διεθνή Έλεγχο του Καρκίνου.

  • IARC
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ
  • ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Walk for life: Μία συμβολική διαδρομή για όλους στην περίμετρο του ΚΠΙΣΝ
Walk for life: Μία συμβολική διαδρομή για όλους στην περίμετρο του ΚΠΙΣΝ 03 Φεβρουαρίου 2024
Με σημαντικές ομιλίες πέφτει η αυλαία του 8ου ετήσιου συνεδρίου της ΕΛΛΟΚ για τον καρκίνο (live) 04 Φεβρουαρίου 2024
Με σημαντικές ομιλίες πέφτει η αυλαία του 8ου ετήσιου συνεδρίου της ΕΛΛΟΚ για τον καρκίνο (live)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η πριγκίπισσα Κέιτ προσποιήθηκε τη «γενναία» κατά τη διάρκεια της μάχης της με τον καρκίνο
Επικαιρότητα
02/07/2025 - 19:26

Η πριγκίπισσα Κέιτ προσποιήθηκε τη «γενναία» κατά τη διάρκεια της μάχης της με τον καρκίνο

Πάμφθηνος φορητός αισθητήρας βασισμένος στο DNA «διαβάζει» καρκίνο και HIV στο σώμα
Υγεία
02/07/2025 - 18:06

Πάμφθηνος φορητός αισθητήρας βασισμένος στο DNA «διαβάζει» καρκίνο και HIV στο σώμα

Ακτινοθεραπεία νέας γενιάς για γυναίκες με καρκίνο
Health Talk
02/07/2025 - 17:44

Ακτινοθεραπεία νέας γενιάς για γυναίκες με καρκίνο

Το PIF στο επίκεντρο του 2ου Forum της ΕΛΛΟΚ για την πολιτική έρευνας και καινοτομίας στον Καρκίνο
Pharma Policy
02/07/2025 - 15:24

Το PIF στο επίκεντρο του 2ου Forum της ΕΛΛΟΚ για την πολιτική έρευνας και καινοτομίας στον Καρκίνο

Αγαπηδάκη: Νέα προγράμματα πρόληψης και έρευνα αξιολόγησης ΑΙ στη διάγνωση του καρκίνου
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 15:14

Αγαπηδάκη: Νέα προγράμματα πρόληψης και έρευνα αξιολόγησης ΑΙ στη διάγνωση του καρκίνου

ΕΕΠΕ: Ο κομβικός ρόλος του Παθολόγου στο σύστημα Υγείας - Να σταματήσει η απαξίωση της ειδικότητας
Health Talk
30/06/2025 - 13:23

ΕΕΠΕ: Ο κομβικός ρόλος του Παθολόγου στο σύστημα Υγείας - Να σταματήσει η απαξίωση της ειδικότητας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Το μέγεθος μετράει» και εννέα ακόμα μύθοι για το σεξ
Ψυχική Υγεία
13/07/2025 - 09:56
Αύξηση σύφιλης 65% στην Ελλάδα κατά την πανδημία - Οδηγίες για διακοπές χωρίς αφροδίσια
Health Talk
13/07/2025 - 09:10
H Τεχνητή Νοημοσύνη δημιουργεί, μέσα σε δευτερόλεπτα, πρωτεΐνες που καταπολεμούν τη μικροβιακή αντοχή
Digital Health
12/07/2025 - 11:10
Κωδικός «Ασφαλές καλοκαίρι»: Πώς να αποφύγετε τσιμπήματα και εγκαύματα
Health Talk
12/07/2025 - 10:06
Ο καρκίνος του μαστού χτυπά όλο και πιο συχνά νέες γυναίκες - Πότε πρέπει να ξεκινούν οι μαστογραφίες
Health Talk
11/07/2025 - 20:00
Γυρίζοντας την πρεσβυωπία δέκα χρόνια πίσω - Ποιοι και πώς μπορούν να επωφεληθούν
Health Talk
11/07/2025 - 18:57
Δωρεάν φάρμακα για την παχυσαρκία από τον Σεπτέμβριο ανακοίνωσε η Ειρ. Αγαπηδάκη
Πολιτική Υγείας
11/07/2025 - 18:54
Δυσμορφία μαυρίσματος: Τι είναι και που οφείλεται;
Ομορφιά
11/07/2025 - 18:00
Μαλλιά: 6 «διαγνώσεις» που προσφέρουν για την υγεία μας
Υγεία
11/07/2025 - 17:00
Η απλή συνήθεια που μπορεί να φέρει ένα ζευγάρι πιο κοντά και τα πιάτα να ...τρίζουν από καθαριότητα
Ψυχική Υγεία
11/07/2025 - 16:00
Η αύξηση της άσκησης στην ενήλικη ζωή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου ακόμα και κατά 40%
Υγεία
11/07/2025 - 15:00
Από το ΕΚΠΑ και Exeter, το πρώτο στην Ελλάδα κοινό προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Ιατρικής
Επικαιρότητα
11/07/2025 - 14:12
Γιατί είναι λιγότερο επικίνδυνο να κάθεστε σε δημόσια τουαλέτα από το να στέκεστε όρθια
Υγεία
11/07/2025 - 14:00
Θεμιστοκλέους: Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων έχουν μειωθεί
Πολιτική Υγείας
11/07/2025 - 13:19
Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ : Πλήρης αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ του ρινικού σπρέι για την αντιμετώπιση σοβαρής υπογλυκαιμίας
Patient Talk
11/07/2025 - 13:03
Οι επιστήμονες βρήκαν τρόπο να κάνουν το σώμα να παράγει το δικό του αδυνατιστικό φάρμακο
Υγεία
11/07/2025 - 13:00
Κατ' οίκον παράδοση ΦΥΚ από τον ΕΟΠΥΥ: Καθυστερήσεις στην παραλαβή των φαρμάκων καταγγέλλει η Ένωση Ασθενών Ελλάδας
Πολιτική Υγείας
11/07/2025 - 12:27
Αυτισμός: Μεγάλη έρευνα αποκαλύπτει βιολογικά διαφορετικούς υποτύπους, ανοίγοντας το δρόμο για ακριβή διάγνωση και φροντίδα
Υγεία
11/07/2025 - 12:00
Αγαπηδάκη : Έρχονται δωρεάν φάρμακα για την παχυσαρκία και εφαρμογή για άσκηση
Πολιτική Υγείας
11/07/2025 - 11:00
Στάση εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών την Τετάρτη 16 Ιουλίου
Πολιτική Υγείας
11/07/2025 - 10:27
Η εισπνοή μολυσμένου αέρα αυξάνει τον κίνδυνο για έναν κοινό όγκο του εγκεφάλου
Υγεία
11/07/2025 - 10:00
Τα οφέλη της ηλιοθεραπείας με...μέτρο
Υγεία
11/07/2025 - 09:00
Εξαγορά του κλάδου οδοντιατρικών προϊόντων της ΑBC Kinitron από την ΠΕΤΣΙΑΒΑΣ Α.Ε
Pharma News
10/07/2025 - 20:00
Αντιμετώπιση παθήσεων εγκεφάλου, σπονδυλικής στήλης και αρθρώσεων στο Metropolitan General
Υπηρεσίες Υγείας
10/07/2025 - 19:00
Καρκίνος του πνεύμονα και διατροφή: 7 ωφέλιμες τροφές για τους ασθενείς
Διατροφή
10/07/2025 - 18:00
Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία: Βελτίωση της κινητικής λειτουργίας με αυξημένη δόση νουσινερσένης
Pharma News
10/07/2025 - 17:00
AIDS: Οι περικοπές της διεθνούς βοήθειας από τις ΗΠΑ απειλούν να γυρίσουν τον κόσμο 20 χρόνια πίσω
Πολιτική Υγείας
10/07/2025 - 16:00
Gwada αρνητικό: η πιο σπάνια ομάδα αίματος στον κόσμο
Υγεία
10/07/2025 - 15:00
Πολλαπλό μυέλωμα: Νέες κατευθυντήριες οδηγίες για διάγνωση και θεραπεία
Health Talk
10/07/2025 - 14:00
Γεωργιάδης για Τζάνειο: Ο ΟΔΙΠΥ είχε κάνει ελέγχους νωρίτερα - Ντρέπομαι για τον εκτυπωτή χωρίς μελάνι
Πολιτική Υγείας
10/07/2025 - 13:18

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρκίνος του πνεύμονα και διατροφή: 7 ωφέλιμες τροφές για τους ασθενείς
Διατροφή
10/07/2025 - 18:00
Αντιμετώπιση παθήσεων εγκεφάλου, σπονδυλικής στήλης και αρθρώσεων στο Metropolitan General
Υπηρεσίες Υγείας
10/07/2025 - 19:00
Εξαγορά του κλάδου οδοντιατρικών προϊόντων της ΑBC Kinitron από την ΠΕΤΣΙΑΒΑΣ Α.Ε
Pharma News
10/07/2025 - 20:00
AIDS: Οι περικοπές της διεθνούς βοήθειας από τις ΗΠΑ απειλούν να γυρίσουν τον κόσμο 20 χρόνια πίσω
Πολιτική Υγείας
10/07/2025 - 16:00
Νέα θεραπεία μπορεί να καθυστερήσει τον διαβήτη τύπου 1 για χρόνια αν χορηγηθεί εγκαίρως
Pharma News
10/07/2025 - 12:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo