ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ελληνική κτηνοτροφία μετράει σχεδόν 160.000 χαμένα αιγοπρόβατα σε 14 μήνες

Επικαιρότητα
INTIME
Κακοκαιρία Ντάνιελ, πανώλη και ευλογιά και τον Ντάνιελ χτύπησαν αλύπητα τον κλάδο - Αυξημένες οι αποζημιώσεις, υπάρχουν τα κονδύλια, υπογεγραμμένη και η σχετική ΚΥΑ λένε από το ΥΠΑΤΤ
Σάββατο, 09/11/2024 - 13:34
— Photo: INTIME
News4Health Team News4Health Team

Στη διακριτική ευχέρεια των Περιφερειών βρίσκεται πλέον πότε η έναρξη της καταβολής των αποζημιώσεις για τα ζώα που χάθηκαν από την πανώλη και στη συνέχεια από την ευλογιά των αιγοπροβάτων. Από την πλευρά του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δηλώνει έτοιμο να ξεκινήσει τις πληρωμές μόλις παραλάβει τους καταλόγους με τους πληγέντες κτηνοτρόφους και τα ζώα που έχασε ο καθένας. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «τα χρήματα υπάρχουν και η σχετική ΚΥΑ που αποζημιώνει με 250 ευρώ τα καθαρόαιμα και 220 ευρώ τα ημίαιμα έχει ήδη δημοσιευθεί». Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι «τα αντίστοιχα ποσά μέχρι πρότινος ήταν για τα καθαρόαιμα 86 ευρώ, ενώ μετά τον Daniel το ποσό της αποζημίωσης ανά ζώο είχε αυξηθεί στα 150 ευρώ».

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η επικοινωνία της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ με την Ε.Ε. προκειμένου να εξασφαλισθεί περαιτέρω στήριξη των κτηνοτρόφων για την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου. Στην ουσία πρόκειται για επέκταση του Μέτρου 5.2 που εφαρμόζεται στη Θεσσαλία μετά τον Ντάνιελ και προβλέπει δωρεάν αντικατάσταση των ζώων που χάθηκαν, αλλά και για την οικονομική ενίσχυση για αγορά ζωοτροφών, οριζόντια, για όλους τους κτηνοτρόφους αιγοπροβάτων.

Τεράστιες οι απώλειες

Δύσκολοι ήταν οι τελευταίοι δεκατέσσερις μήνες για την ελληνική κτηνοτροφία καθώς σύμφωνα με υπολογισμούς, έχουν απωλέσθη περί τα 158.000 αιγοπρόβατα. Εξ αυτών τα περίπου 90.000 στη θεομηνία του «Ντάνιελ», τα 38.056 από την πανώλη και άνω των 30.000 προβάτων από την ευλογιά των αιγοπροβάτων.

Στη χώρα μας, οι εστίες σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ανέρχονται σε 168 σε συνολικά 13 Νομούς και συγκεκριμένα σε Έβρο, Ροδόπη, Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Μαγνησία, Καρδίτσα, Φωκίδα, Εύβοια, Λέσβο και Κορινθίας.

«Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για ζωονόσο που δεν μεταφέρεται στον άνθρωπο και η κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών γίνεται κανονικά. Είναι όμως πολύ μεταδοτική και γι' αυτό εφαρμόζεται ο ευρωπαϊκός κανονισμός και γίνονται θανατώσεις κοπαδιών προκειμένου να μη επεκταθεί», σύμφωνα με τα ίδια στλέχη τα οποία και πρόσθεσαν μεταξύ άλλων ότι «είναι αρμοδιότητα των Δήμων να ορίζουν και να λειτουργούν χώρους υγειονομικής ταφής εντός της χωρικής τους αρμοδιότητας προκειμένου να ενταφιάζονται με υγειονομικούς όρους τα μολυσμένα ζώα».

Η επιδημιολογική εικόνα και οι κινήσεις του ΥΠΑΑΤ

Σύμφωνα με κτηνιάτρους που βρίσκονται στο πεδίο «όλες οι διαδικασίες θανάτωσης και ταφής, ιδιαίτερα στην περίπτωση της Ευλογιάς και της Πανώλης είναι σημαντικό να γίνονται το συντομότερο δυνατόν ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος εξάπλωσης και διασποράς των νοσημάτων των ζώων».

Στη διάρκεια του 14μήνου όλοι οι κτηνοτρόφοι του ΥΠΑΑΤ και των εποπτευομένων από αυτό Οργανισμών, αλλά και των Περιφερειών, και των ΔΑΟΚ βρίσκονται στο πεδίο και δίνουν μάχη για τον περιορισμό της νόσου. Παράλληλα ο ΕΦΕΤ ενημερώνει τις γαλακτοβιομηχανίες για την τήρηση των όρων βιοασφάλειας.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «έχουν τεθεί στο δημόσιο διάλογο διάφορες προτάσεις για τον τρόπο διαχείρισης της ζωονόσου. Ορισμένες εξ αυτών, όμως, στερούνται αιτιολόγησης και η υιοθέτησή τους μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες καταστάσεις για την κτηνοτροφία και τα μεταποιημένα προϊόντα που παράγονται από αυτήν».

Ανέφεραν δε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την υπόδειξη από μέρους ορισμένων συνδικαλιστών του κλάδου, την υιοθέτηση μοντέλων που έχουν εφαρμοστεί στην… Ινδία και στην Τουρκία, οι οποίες, παρά το εμβολιαστικό πρόγραμμα που εφαρμόσθηκε, ταλαιπωρούνται επί δεκαετίες από την πανώλη και την ευλογιά.

Η πρόταση για το εμβόλιο

Σε ό,τι αφορά την πρόταση που κατεγράφη για υιοθέτηση εμβολίου με χαμηλή ανοσιολογική δράση, τα ίδια στελέχη του ΥΠΑΑΤ διευκρινίζουν ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο αφ' ενός βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και αφ' ετέρου υπάρχουν δημοσιεύσεις ερευνητών σε επιστημονικά περιοδικά που αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου εμβολίου στα αιγοπρόβατα είναι χαμηλά.

Κάτι που σημαίνει ότι η χρήση αυτής της κατηγορίας εμβολίου δεν θα βοηθήσει στην προστασία του ζωικού κεφαλαίου. Επισήμαιναν επίσης ότι υπάρχουν τρίτες χώρες, όπως η Αυστραλία που περιλαμβάνουν στην εθνική τους νομοθεσία αναφορές, με τις οποίες απαγορεύεται η εισαγωγή προϊόντων από χώρες που έχουν κάνει εμβόλιο για ευλογιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το εξαγωγικό μας εμπόριο, ιδιαίτερα για τη φέτα.

Όπως ανέφεραν πηγές του ΥΠΑΑΤ «η ανατροφοδότηση τέτοιων προτάσεων σαφώς και αποπροσανατολίζει και δημιουργεί σύγχυση στους κτηνοτρόφους. Επίσης πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στη φήμη του προϊόντος, είτε λέγεται κρέας, είτε είναι γαλακτοκομικά προϊόντα με κυρίαρχο τη φέτα».

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπογράμμισε πως «η διαχείριση της νόσου είναι μια εθνική συλλογική προσπάθεια η οποία απαιτεί ομοψυχία και πιστή τήρηση των μέτρων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Ένας κρίκος από την αλυσίδα αν διαρραγεί είναι πιθανόν όλη η προσπάθεια να μη φέρει αποτελέσματα. Η υπευθυνότητα όλων, αυτές τις ώρες, είναι απαραίτητη», και συμπλήρωσε πως «καθοριστικό παράγοντα πάντως για τον περιορισμό της ζωονόσου και τη διάσωση της κτηνοτροφίας μας θεωρούν οι υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ και οι κτηνίατροι την πιστή εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων, όσο σκληροί κι αν είναι για τους ίδιους τους κτηνοτρόφους των οποίων τα κοπάδια έχουν πληγεί».

Σχετικά με συμπεριφορές αυτοδιοικητικών που αρνούνται να υποδείξουν χώρους υγειονομικής ταφής, στελέχη του ΥΠΑΑΤ ανέφεραν πως «δεν συμβάλουν στην επιτυχία του αγώνα που, όπως είπαν, οι ίδιοι δίνουν αψηφώντας το καλοκαίρι τη ζέστη και τώρα το κρύο και τη βροχή».

«Στην ουσία πράττουν το αντίθετο, δημιουργούν προβλήματα στην αντιμετώπιση της ζωονόσου αυξάνοντας τις πιθανότητες διασποράς και επιμηκύνουν το χρόνο διαχείρισης του νοσήματος» εξηγούν υπογραμμίζοντας ότι «η νόσος έχει πολλές ιδιαιτερότητες ως προς τη μετάδοσή της καθώς πέραν της μετάδοσης από ζώο σε ζώο, υπάρχει και η δυνατότητα μηχανικής μετάδοσης από ανθρώπινη δραστηριότητα». Γι' αυτό και απευθύνουν έκκληση για τήρηση όλων των μέτρων βιοασφάλειας κατά την είσοδο και έξοδο από κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις δίνοντας έμφαση στα μέτρα απολύμανσης τα οποία θεωρούν απαραίτητα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
  • ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΑ
  • ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
  • ΠΑΝΩΛΗ
  • ΕΥΛΟΓΙΑ
  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέα μέτρα από το ΥΠΑΑΤ για την ευλογιά των προβάτων
Νέα μέτρα από το ΥΠΑΑΤ για την ευλογιά των προβάτων 08 Νοεμβρίου 2024
Πανταχού παρών ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός στον 41ο Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθήνας 11 Νοεμβρίου 2024
Πανταχού παρών ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός στον 41ο Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθήνας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τσιάρας: «Να κλείσουμε τον κύκλο της ευλογιάς - Η επιστημονική επιτροπή θα δείξει τον δρόμο»
Επικαιρότητα
12/11/2025 - 21:19

Τσιάρας: «Να κλείσουμε τον κύκλο της ευλογιάς - Η επιστημονική επιτροπή θα δείξει τον δρόμο»

Συναγερμός στην Κεφαλονιά για κρούσμα ευλογιάς των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
11/11/2025 - 20:19

Συναγερμός στην Κεφαλονιά για κρούσμα ευλογιάς των αιγοπροβάτων

Νέοι κανόνες για τη συλλογή και ανακύκλωση κενών πλαστικών συσκευασιών φυτοφαρμάκων
Επικαιρότητα
10/11/2025 - 23:28

Νέοι κανόνες για τη συλλογή και ανακύκλωση κενών πλαστικών συσκευασιών φυτοφαρμάκων

Μέτρα του ΥΠΑΑΤ για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στην Κεφαλλονιά
Επικαιρότητα
07/11/2025 - 16:09

Μέτρα του ΥΠΑΑΤ για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στην Κεφαλλονιά

Οκτώ συλλήψεις για παραβίαση των μέτρων βιοασφάλειας σχετικά με την ευλογιά των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
04/11/2025 - 19:04

Οκτώ συλλήψεις για παραβίαση των μέτρων βιοασφάλειας σχετικά με την ευλογιά των αιγοπροβάτων

Οριακή η κατάσταση στις Σέρρες - Οι ζωονόσοι αφανίζουν τα κοπάδια, χιλιάδες οι σφαγές λόγω ευλογιάς
Επικαιρότητα
03/11/2025 - 14:34

Οριακή η κατάσταση στις Σέρρες - Οι ζωονόσοι αφανίζουν τα κοπάδια, χιλιάδες οι σφαγές λόγω ευλογιάς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η σημασία της ασφαλιστικής θωράκισης απέναντι στις φυσικές καταστροφές
Επικαιρότητα
19/11/2025 - 03:36
Δράση προληπτικής ιατρικής για παιδιά Ρομά στα Χανιά
Πολιτική Υγείας
19/11/2025 - 00:11
Worth Constructions: «Αυξημένων απαιτήσεων το έργο αναβάθμισης του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας»
Επικαιρότητα
18/11/2025 - 23:22
Εργαζόμενοι ΟΚΑΝΑ: Να διερευνηθούν όλες οι καταγγελίες για κακοποιητικές συμπεριφορές
Ψυχική Υγεία
18/11/2025 - 21:47
ECDC: Πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αναστρέψει την πορεία της μικροβιακής αντοχής
Πολιτική Υγείας
18/11/2025 - 21:14
Mediterraneo Hospital: Επιτυχημένη σύνθετη χειρουργική επέμβαση ενδομητρίωσης σε ασθενή από την Ιρλανδία
Υπηρεσίες Υγείας
18/11/2025 - 20:46
Παπαθεοδωρίδης: «Αδιάκοπη άνοδος στον αριθμό των δοτών οργάνων»
Πολιτική Υγείας
18/11/2025 - 20:27
Παιδιά: Πρόληψη και αντιμετώπιση εγκαυμάτων στο σπίτι
Health Talk
18/11/2025 - 19:44
Νεογιλά δόντια: Πώς το άγχος της μητέρας επηρεάζει την οδοντοφυΐα των μωρών
Υγεία
18/11/2025 - 18:58
Elitour: Κοστολογημένος τριετής οδικός χάρτης για τον Τουρισμό Υγείας και Ευεξίας - Οι τέσσερις πυλώνες του σχεδίου
Επικαιρότητα
18/11/2025 - 18:39
Metropolitan Hospital: Επιτυχημένο χειρουργείο στη σπονδυλική στήλη παιδιού με σοβαρά τραύματα από γυαλί
Πολιτική Υγείας
18/11/2025 - 18:21
ΙΑΣΩ Γενική Κλινική: Ο Αλέκος Φλαμπουράρης ήρθε στα ΤΕΠ χωρίς σημεία ζωής
Επικαιρότητα
18/11/2025 - 18:08
ΕΟΦ: «Οι ελλείψεις φαρμάκων προσθέτουν πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης»
Pharma Policy
18/11/2025 - 17:47
Η συμβολή της ανοσοθεραπείας στην αντιμετώπιση των καρκίνων πνεύμονα και μαστού
Pharma News
18/11/2025 - 17:29
ΧΑΠ: Τα έξι εμβόλια που πρέπει να κάνουν οι ασθενείς - Οι πρωτοβουλίες της ΕΠΕ
Υγεία
18/11/2025 - 16:56
ΠΦΣ: Οι φαρμακοποιοί στην πρώτη γραμμή κατά της άσκοπης κατανάλωση αντιβιοτικών
Pharma Policy
18/11/2025 - 16:41
Έλον Μασκ: Το Optimus της Tesla θα έχει υπεράνθρωπες χειρουργικές ικανότητες
Digital Health
18/11/2025 - 15:00
Γεωργιάδης στο Action 24: «Πότε θα μπορέσουμε να δώσουμε αυξήσεις στους νοσηλευτές»
Πολιτική Υγείας
18/11/2025 - 14:39
Η θεραπεία της νόσου του κινητικού νευρώνα μπορεί να έρθει από το Διάστημα
Επικαιρότητα
18/11/2025 - 14:00
ΕΦΕΤ: "Καμπανάκι" για αύξηση της περιεκτικότητας αλατιού στο ψωμί
Διατροφή
18/11/2025 - 13:00
Σύγκρουση Λονδίνου–Βρυξελλών για την απαγόρευση καπνίσματος βάσει χρονολογίας γέννησης
Επικαιρότητα
18/11/2025 - 12:16
Βακτηριοφάγοι: Η λύση στη μικροβιακή αντοχή; - Τι δείχνει νέα έρευνα
Υγεία
18/11/2025 - 12:00
Μέχρι το 2060 το 34% των πολιτών στην Ελλάδα θα είναι άνω των 65 ετών - Η σημασία της υγιούς γήρανσης
Επικαιρότητα
18/11/2025 - 10:51
"Πρωταθλήτρια" στη μικροβιακή αντοχή η Ελλάδα - Ο ρόλος του CLEO στην αντιμετώπιση του προβλήματος
Υγεία
18/11/2025 - 10:30
Οι πάσχοντες από χρόνιο πόνο είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν υπέρταση
Υγεία
18/11/2025 - 10:00
Η απονεύρωση μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Υγεία
18/11/2025 - 09:00
7o Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικών Μελετών & Έρευνας: Η Tεχνητή Nοημοσύνη στην ανάπτυξη νέων θεραπειών
Pharma News
17/11/2025 - 21:00
Γιατί τα ζώα αναπτύσσουν τις ίδιες χρόνιες ασθένειες με τους ανθρώπους;
Pet
17/11/2025 - 20:00
ΕΟΠΥΥ: Πρόσκληση για σύναψη σύμβασης με προσωπικούς ιατρούς- Αύξηση της αμοιβής ζητά ο ΙΣΑ
Πολιτική Υγείας
17/11/2025 - 19:00
Κορτιζόλη: Ποια είναι τα -πραγματικά- συμπτώματα όταν οι τιμές της είναι υψηλές
Υγεία
17/11/2025 - 18:29

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένα από τα πιο παλιά αντιυπερτασικά φάρμακα καταπολεμά όγκους στον εγκέφαλο
Υγεία
17/11/2025 - 12:00
Τα ψυχεδελικά φάρμακα μπορούν να ανακουφίσουν τους ασθενείς τελικού σταδίου από τον φόβο θανάτου
Ψυχική Υγεία
17/11/2025 - 14:00
Το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έσωσε πάνω από ένα εκατομμύριο ζωές σε φτωχές χώρες
Υγεία
17/11/2025 - 08:00
Ιαπωνία: Η πρωθυπουργός καυχιέται ότι κοιμάται μόνο δύο ώρες εν μέσω αυτοκτονιών λόγω υπερεργασίας
Επικαιρότητα
16/11/2025 - 10:33
ΕΜΑ: Έγκριση της πρώτης θεραπείας που καθυστερεί τον διαβήτη τύπου 1
Pharma Policy
17/11/2025 - 10:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo