ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ελληνική κτηνοτροφία μετράει σχεδόν 160.000 χαμένα αιγοπρόβατα σε 14 μήνες

Επικαιρότητα
INTIME
Κακοκαιρία Ντάνιελ, πανώλη και ευλογιά και τον Ντάνιελ χτύπησαν αλύπητα τον κλάδο - Αυξημένες οι αποζημιώσεις, υπάρχουν τα κονδύλια, υπογεγραμμένη και η σχετική ΚΥΑ λένε από το ΥΠΑΤΤ
Σάββατο, 09/11/2024 - 13:34
— Photo: INTIME
News4Health Team News4Health Team

Στη διακριτική ευχέρεια των Περιφερειών βρίσκεται πλέον πότε η έναρξη της καταβολής των αποζημιώσεις για τα ζώα που χάθηκαν από την πανώλη και στη συνέχεια από την ευλογιά των αιγοπροβάτων. Από την πλευρά του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δηλώνει έτοιμο να ξεκινήσει τις πληρωμές μόλις παραλάβει τους καταλόγους με τους πληγέντες κτηνοτρόφους και τα ζώα που έχασε ο καθένας. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «τα χρήματα υπάρχουν και η σχετική ΚΥΑ που αποζημιώνει με 250 ευρώ τα καθαρόαιμα και 220 ευρώ τα ημίαιμα έχει ήδη δημοσιευθεί». Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι «τα αντίστοιχα ποσά μέχρι πρότινος ήταν για τα καθαρόαιμα 86 ευρώ, ενώ μετά τον Daniel το ποσό της αποζημίωσης ανά ζώο είχε αυξηθεί στα 150 ευρώ».

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η επικοινωνία της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ με την Ε.Ε. προκειμένου να εξασφαλισθεί περαιτέρω στήριξη των κτηνοτρόφων για την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου. Στην ουσία πρόκειται για επέκταση του Μέτρου 5.2 που εφαρμόζεται στη Θεσσαλία μετά τον Ντάνιελ και προβλέπει δωρεάν αντικατάσταση των ζώων που χάθηκαν, αλλά και για την οικονομική ενίσχυση για αγορά ζωοτροφών, οριζόντια, για όλους τους κτηνοτρόφους αιγοπροβάτων.

Τεράστιες οι απώλειες

Δύσκολοι ήταν οι τελευταίοι δεκατέσσερις μήνες για την ελληνική κτηνοτροφία καθώς σύμφωνα με υπολογισμούς, έχουν απωλέσθη περί τα 158.000 αιγοπρόβατα. Εξ αυτών τα περίπου 90.000 στη θεομηνία του «Ντάνιελ», τα 38.056 από την πανώλη και άνω των 30.000 προβάτων από την ευλογιά των αιγοπροβάτων.

Στη χώρα μας, οι εστίες σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ανέρχονται σε 168 σε συνολικά 13 Νομούς και συγκεκριμένα σε Έβρο, Ροδόπη, Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Μαγνησία, Καρδίτσα, Φωκίδα, Εύβοια, Λέσβο και Κορινθίας.

«Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για ζωονόσο που δεν μεταφέρεται στον άνθρωπο και η κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών γίνεται κανονικά. Είναι όμως πολύ μεταδοτική και γι' αυτό εφαρμόζεται ο ευρωπαϊκός κανονισμός και γίνονται θανατώσεις κοπαδιών προκειμένου να μη επεκταθεί», σύμφωνα με τα ίδια στλέχη τα οποία και πρόσθεσαν μεταξύ άλλων ότι «είναι αρμοδιότητα των Δήμων να ορίζουν και να λειτουργούν χώρους υγειονομικής ταφής εντός της χωρικής τους αρμοδιότητας προκειμένου να ενταφιάζονται με υγειονομικούς όρους τα μολυσμένα ζώα».

Η επιδημιολογική εικόνα και οι κινήσεις του ΥΠΑΑΤ

Σύμφωνα με κτηνιάτρους που βρίσκονται στο πεδίο «όλες οι διαδικασίες θανάτωσης και ταφής, ιδιαίτερα στην περίπτωση της Ευλογιάς και της Πανώλης είναι σημαντικό να γίνονται το συντομότερο δυνατόν ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος εξάπλωσης και διασποράς των νοσημάτων των ζώων».

Στη διάρκεια του 14μήνου όλοι οι κτηνοτρόφοι του ΥΠΑΑΤ και των εποπτευομένων από αυτό Οργανισμών, αλλά και των Περιφερειών, και των ΔΑΟΚ βρίσκονται στο πεδίο και δίνουν μάχη για τον περιορισμό της νόσου. Παράλληλα ο ΕΦΕΤ ενημερώνει τις γαλακτοβιομηχανίες για την τήρηση των όρων βιοασφάλειας.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «έχουν τεθεί στο δημόσιο διάλογο διάφορες προτάσεις για τον τρόπο διαχείρισης της ζωονόσου. Ορισμένες εξ αυτών, όμως, στερούνται αιτιολόγησης και η υιοθέτησή τους μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες καταστάσεις για την κτηνοτροφία και τα μεταποιημένα προϊόντα που παράγονται από αυτήν».

Ανέφεραν δε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την υπόδειξη από μέρους ορισμένων συνδικαλιστών του κλάδου, την υιοθέτηση μοντέλων που έχουν εφαρμοστεί στην… Ινδία και στην Τουρκία, οι οποίες, παρά το εμβολιαστικό πρόγραμμα που εφαρμόσθηκε, ταλαιπωρούνται επί δεκαετίες από την πανώλη και την ευλογιά.

Η πρόταση για το εμβόλιο

Σε ό,τι αφορά την πρόταση που κατεγράφη για υιοθέτηση εμβολίου με χαμηλή ανοσιολογική δράση, τα ίδια στελέχη του ΥΠΑΑΤ διευκρινίζουν ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο αφ' ενός βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και αφ' ετέρου υπάρχουν δημοσιεύσεις ερευνητών σε επιστημονικά περιοδικά που αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου εμβολίου στα αιγοπρόβατα είναι χαμηλά.

Κάτι που σημαίνει ότι η χρήση αυτής της κατηγορίας εμβολίου δεν θα βοηθήσει στην προστασία του ζωικού κεφαλαίου. Επισήμαιναν επίσης ότι υπάρχουν τρίτες χώρες, όπως η Αυστραλία που περιλαμβάνουν στην εθνική τους νομοθεσία αναφορές, με τις οποίες απαγορεύεται η εισαγωγή προϊόντων από χώρες που έχουν κάνει εμβόλιο για ευλογιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το εξαγωγικό μας εμπόριο, ιδιαίτερα για τη φέτα.

Όπως ανέφεραν πηγές του ΥΠΑΑΤ «η ανατροφοδότηση τέτοιων προτάσεων σαφώς και αποπροσανατολίζει και δημιουργεί σύγχυση στους κτηνοτρόφους. Επίσης πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στη φήμη του προϊόντος, είτε λέγεται κρέας, είτε είναι γαλακτοκομικά προϊόντα με κυρίαρχο τη φέτα».

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπογράμμισε πως «η διαχείριση της νόσου είναι μια εθνική συλλογική προσπάθεια η οποία απαιτεί ομοψυχία και πιστή τήρηση των μέτρων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Ένας κρίκος από την αλυσίδα αν διαρραγεί είναι πιθανόν όλη η προσπάθεια να μη φέρει αποτελέσματα. Η υπευθυνότητα όλων, αυτές τις ώρες, είναι απαραίτητη», και συμπλήρωσε πως «καθοριστικό παράγοντα πάντως για τον περιορισμό της ζωονόσου και τη διάσωση της κτηνοτροφίας μας θεωρούν οι υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ και οι κτηνίατροι την πιστή εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων, όσο σκληροί κι αν είναι για τους ίδιους τους κτηνοτρόφους των οποίων τα κοπάδια έχουν πληγεί».

Σχετικά με συμπεριφορές αυτοδιοικητικών που αρνούνται να υποδείξουν χώρους υγειονομικής ταφής, στελέχη του ΥΠΑΑΤ ανέφεραν πως «δεν συμβάλουν στην επιτυχία του αγώνα που, όπως είπαν, οι ίδιοι δίνουν αψηφώντας το καλοκαίρι τη ζέστη και τώρα το κρύο και τη βροχή».

«Στην ουσία πράττουν το αντίθετο, δημιουργούν προβλήματα στην αντιμετώπιση της ζωονόσου αυξάνοντας τις πιθανότητες διασποράς και επιμηκύνουν το χρόνο διαχείρισης του νοσήματος» εξηγούν υπογραμμίζοντας ότι «η νόσος έχει πολλές ιδιαιτερότητες ως προς τη μετάδοσή της καθώς πέραν της μετάδοσης από ζώο σε ζώο, υπάρχει και η δυνατότητα μηχανικής μετάδοσης από ανθρώπινη δραστηριότητα». Γι' αυτό και απευθύνουν έκκληση για τήρηση όλων των μέτρων βιοασφάλειας κατά την είσοδο και έξοδο από κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις δίνοντας έμφαση στα μέτρα απολύμανσης τα οποία θεωρούν απαραίτητα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
  • ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΑ
  • ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
  • ΠΑΝΩΛΗ
  • ΕΥΛΟΓΙΑ
  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέα μέτρα από το ΥΠΑΑΤ για την ευλογιά των προβάτων
Νέα μέτρα από το ΥΠΑΑΤ για την ευλογιά των προβάτων 08 Νοεμβρίου 2024
Πανταχού παρών ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός στον 41ο Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθήνας 11 Νοεμβρίου 2024
Πανταχού παρών ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός στον 41ο Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθήνας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παρέμβαση εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για παραβίαση των μέτρων κατά της ευλογιάς των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 20:24

Παρέμβαση εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για παραβίαση των μέτρων κατά της ευλογιάς των αιγοπροβάτων

Τσιάρας: «Να κλείσουμε τον κύκλο της ευλογιάς - Η επιστημονική επιτροπή θα δείξει τον δρόμο»
Επικαιρότητα
12/11/2025 - 21:19

Τσιάρας: «Να κλείσουμε τον κύκλο της ευλογιάς - Η επιστημονική επιτροπή θα δείξει τον δρόμο»

Συναγερμός στην Κεφαλονιά για κρούσμα ευλογιάς των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
11/11/2025 - 20:19

Συναγερμός στην Κεφαλονιά για κρούσμα ευλογιάς των αιγοπροβάτων

Νέοι κανόνες για τη συλλογή και ανακύκλωση κενών πλαστικών συσκευασιών φυτοφαρμάκων
Επικαιρότητα
10/11/2025 - 23:28

Νέοι κανόνες για τη συλλογή και ανακύκλωση κενών πλαστικών συσκευασιών φυτοφαρμάκων

Μέτρα του ΥΠΑΑΤ για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στην Κεφαλλονιά
Επικαιρότητα
07/11/2025 - 16:09

Μέτρα του ΥΠΑΑΤ για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στην Κεφαλλονιά

Οκτώ συλλήψεις για παραβίαση των μέτρων βιοασφάλειας σχετικά με την ευλογιά των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
04/11/2025 - 19:04

Οκτώ συλλήψεις για παραβίαση των μέτρων βιοασφάλειας σχετικά με την ευλογιά των αιγοπροβάτων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο ιδανικός ξηρός καρπός για την υγεία του εντέρου - Ο ρόλος του στην καταπολέμηση της φλεγμονής
Διατροφή
22/11/2025 - 09:40
Εποχική γρίπη - Στέλεχος Κ: Βαρύτερη νόσηση σε ηλικιωμένους και άτομα με συννοσηρότητες
Υγεία
22/11/2025 - 09:22
ΙΑΣΩ Θεσσαλίας: Επιστημονική εκδήλωση για την ολοκληρωμένη φροντίδα της καρδιάς
Υπηρεσίες Υγείας
22/11/2025 - 07:27
«Athens MIH Symposium»: Η κορυφαία συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Παιδοδοντιατρικής στην Αθήνα
Επικαιρότητα
22/11/2025 - 03:49
Ευρωπαϊκή Ημέρα Κυστικής Ίνωσης – Στο επίκεντρο η ενημέρωση, η πρόληψη και η πρόσβαση στη μεταμόσχευση πνευμόνων
Patient Talk
22/11/2025 - 00:22
Τρία βραβεία για τη Boehringer Ingelheim Hellas στα Smart Manufacturing Awards 2025
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 23:11
Δανία: Αποζημίωση σε ασθενείς που έχασαν την όρασή τους από φάρμακα αδυνατίσματος και διαβήτη
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 22:37
Σημείο αναφοράς η ζωντανή μετάδοση σωτήριας επέμβασης για εγκεφαλικό επεισόδιο
Υγεία
21/11/2025 - 21:52
Η UBER ενισχύει το έργο της ΕΠΑΨΥ - Θα χρηματοδοτήσει και την καμπάνια «Μίλα, it’s ok!»
Ψυχική Υγεία
21/11/2025 - 21:23
ΔΥΠΑ: Μέχρι τις 26 Νοεμβρίου οι αιτήσεις 1.300 προσλήψεων ατόμων 55 και άνω στη δημόσια υγεία
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 20:48
Παρέμβαση εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για παραβίαση των μέτρων κατά της ευλογιάς των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 20:24
Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ και ΕΟΠΑΕ για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στα σωφρονιστικά καταστήματα
Ψυχική Υγεία
21/11/2025 - 20:02
Ηπατίτιδα C και καρκίνος του παγκρέατος: Νέος κρίκος στην αλυσίδα της πρόληψης
Υγεία
21/11/2025 - 19:37
Στον Άρειο Πάγο η ΕΙΝΑΠ για την ακούσια εξέταση φερόμενων ως ψυχικά ασθενών σε Δημόσιες Δομές Υγείας
Πολιτική Υγείας
21/11/2025 - 19:19
Ευρωπαϊκή Ημέρα αφιερωμένη στην Κυστική Ίνωση: Η πρόοδος στη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου
Patient Talk
21/11/2025 - 18:47
Ενημέρωση της Be-Live για την υπογεννητικότητα και την υπογονιμότητα στην Αλεξανδρούπολη
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 18:24
Ξεκινάει η Orange Week Athens 2025 του Δήμου Αθηναίων για την έμφυλη βία
Ψυχική Υγεία
21/11/2025 - 18:13
Η μακροζωία δεν είναι πολυτέλεια για λίγους - Forum για τις σύγχρονες εξελίξεις στη βιολογία της γήρανσης
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 17:48
Επιστολή ΙΣΑ σε Αγαπηδάκη για την αποζημίωση των κατ' οίκων επισκέψεων από τους προσωπικούς ιατρούς
Πολιτική Υγείας
21/11/2025 - 17:21
H πρωτοβουλία «Who’s That Type 1?» ανοίγει τον δημόσιο διάλογο για τον Διαβήτη Τύπου 1
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 17:03
Healthcare Business Awards 2025: Δύο βραβεία για τη Νοσηλευτική Υπηρεσία του «Παπανικολάου»
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 16:49
Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Εθνικό συνέδριο για τις νέες εξελίξεις στην καρδιοχειρουργική
Υπηρεσίες Υγείας
21/11/2025 - 16:37
Αντισυλληπτικά: Ποια αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού
Υγεία
21/11/2025 - 16:21
Η δίαιτα DASH για την υπέρταση μπορεί να αποτρέψει τις επιπλοκές του διαβήτη
Διατροφή
21/11/2025 - 15:57
Εννέα στους δέκα πολίτες αναγνωρίζουν τη μεγάλη σημασία της προστασίας των ανηλίκων από τα προϊόντα καπνού
Πολιτική Υγείας
21/11/2025 - 15:00
Europol: Το οργανωμένο έγκλημα στρατολογεί ανηλίκους μέσω των video games
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 14:21
Ο περιορισμός θερμίδων μπορεί να βοηθήσει την αντιγηραντική θωράκιση των εγκεφαλικών κυττάρων
Υγεία
21/11/2025 - 14:00
Βρέθηκαν μοσχεύματα για το ζευγάρι στη Θεσσαλονίκη που υπέστη ηπατική ανεπάρκεια από μανιτάρια
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 13:48
Νέες μη ορμονικές θεραπείες για τις εξάψεις: Ελπίδα για γυναίκες με πρόωρη κλιμακτήριο μετά από καρκίνο
Υγεία
21/11/2025 - 13:00
Θάνατος 13χρονου παιδιού σε ειδικό σχολείο του Πειραιά - Πνίγηκε με το φαγητό του
Επικαιρότητα
21/11/2025 - 12:11

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέλι: Όταν είναι πολύ γλυκό για να είναι... αληθινό - Οι κίνδυνοι που ενέχουν οι μέθοδοι νόθευσης
Διατροφή
19/11/2025 - 14:00
Το σεξ μπορεί να επιταχύνει την επούλωση των πληγών μειώνοντας το στρες
Υγεία
19/11/2025 - 15:00
Χατζηχριστοδούλου: «Τον Δεκέμβριο το πρώτο ενημερωτικό δελτίο του ΕΟΔΥ για τα fake news»
Πολιτική Υγείας
19/11/2025 - 22:09
Υπόμνημα καρδιοπαθών για την αποζημίωση των ενέσιμων φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας
Patient Talk
19/11/2025 - 17:21
Καρκίνος μαστού: Η σύγχρονη προσέγγιση σε μια παλιά νόσο
Health Talk
20/11/2025 - 10:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo