ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ελληνική κτηνοτροφία μετράει σχεδόν 160.000 χαμένα αιγοπρόβατα σε 14 μήνες

Επικαιρότητα
INTIME
Κακοκαιρία Ντάνιελ, πανώλη και ευλογιά και τον Ντάνιελ χτύπησαν αλύπητα τον κλάδο - Αυξημένες οι αποζημιώσεις, υπάρχουν τα κονδύλια, υπογεγραμμένη και η σχετική ΚΥΑ λένε από το ΥΠΑΤΤ
Σάββατο, 09/11/2024 - 13:34
— Photo: INTIME
News4Health Team News4Health Team

Στη διακριτική ευχέρεια των Περιφερειών βρίσκεται πλέον πότε η έναρξη της καταβολής των αποζημιώσεις για τα ζώα που χάθηκαν από την πανώλη και στη συνέχεια από την ευλογιά των αιγοπροβάτων. Από την πλευρά του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δηλώνει έτοιμο να ξεκινήσει τις πληρωμές μόλις παραλάβει τους καταλόγους με τους πληγέντες κτηνοτρόφους και τα ζώα που έχασε ο καθένας. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «τα χρήματα υπάρχουν και η σχετική ΚΥΑ που αποζημιώνει με 250 ευρώ τα καθαρόαιμα και 220 ευρώ τα ημίαιμα έχει ήδη δημοσιευθεί». Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι «τα αντίστοιχα ποσά μέχρι πρότινος ήταν για τα καθαρόαιμα 86 ευρώ, ενώ μετά τον Daniel το ποσό της αποζημίωσης ανά ζώο είχε αυξηθεί στα 150 ευρώ».

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η επικοινωνία της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ με την Ε.Ε. προκειμένου να εξασφαλισθεί περαιτέρω στήριξη των κτηνοτρόφων για την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου. Στην ουσία πρόκειται για επέκταση του Μέτρου 5.2 που εφαρμόζεται στη Θεσσαλία μετά τον Ντάνιελ και προβλέπει δωρεάν αντικατάσταση των ζώων που χάθηκαν, αλλά και για την οικονομική ενίσχυση για αγορά ζωοτροφών, οριζόντια, για όλους τους κτηνοτρόφους αιγοπροβάτων.

Τεράστιες οι απώλειες

Δύσκολοι ήταν οι τελευταίοι δεκατέσσερις μήνες για την ελληνική κτηνοτροφία καθώς σύμφωνα με υπολογισμούς, έχουν απωλέσθη περί τα 158.000 αιγοπρόβατα. Εξ αυτών τα περίπου 90.000 στη θεομηνία του «Ντάνιελ», τα 38.056 από την πανώλη και άνω των 30.000 προβάτων από την ευλογιά των αιγοπροβάτων.

Στη χώρα μας, οι εστίες σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ανέρχονται σε 168 σε συνολικά 13 Νομούς και συγκεκριμένα σε Έβρο, Ροδόπη, Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Μαγνησία, Καρδίτσα, Φωκίδα, Εύβοια, Λέσβο και Κορινθίας.

«Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για ζωονόσο που δεν μεταφέρεται στον άνθρωπο και η κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών γίνεται κανονικά. Είναι όμως πολύ μεταδοτική και γι' αυτό εφαρμόζεται ο ευρωπαϊκός κανονισμός και γίνονται θανατώσεις κοπαδιών προκειμένου να μη επεκταθεί», σύμφωνα με τα ίδια στλέχη τα οποία και πρόσθεσαν μεταξύ άλλων ότι «είναι αρμοδιότητα των Δήμων να ορίζουν και να λειτουργούν χώρους υγειονομικής ταφής εντός της χωρικής τους αρμοδιότητας προκειμένου να ενταφιάζονται με υγειονομικούς όρους τα μολυσμένα ζώα».

Η επιδημιολογική εικόνα και οι κινήσεις του ΥΠΑΑΤ

Σύμφωνα με κτηνιάτρους που βρίσκονται στο πεδίο «όλες οι διαδικασίες θανάτωσης και ταφής, ιδιαίτερα στην περίπτωση της Ευλογιάς και της Πανώλης είναι σημαντικό να γίνονται το συντομότερο δυνατόν ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος εξάπλωσης και διασποράς των νοσημάτων των ζώων».

Στη διάρκεια του 14μήνου όλοι οι κτηνοτρόφοι του ΥΠΑΑΤ και των εποπτευομένων από αυτό Οργανισμών, αλλά και των Περιφερειών, και των ΔΑΟΚ βρίσκονται στο πεδίο και δίνουν μάχη για τον περιορισμό της νόσου. Παράλληλα ο ΕΦΕΤ ενημερώνει τις γαλακτοβιομηχανίες για την τήρηση των όρων βιοασφάλειας.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «έχουν τεθεί στο δημόσιο διάλογο διάφορες προτάσεις για τον τρόπο διαχείρισης της ζωονόσου. Ορισμένες εξ αυτών, όμως, στερούνται αιτιολόγησης και η υιοθέτησή τους μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες καταστάσεις για την κτηνοτροφία και τα μεταποιημένα προϊόντα που παράγονται από αυτήν».

Ανέφεραν δε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την υπόδειξη από μέρους ορισμένων συνδικαλιστών του κλάδου, την υιοθέτηση μοντέλων που έχουν εφαρμοστεί στην… Ινδία και στην Τουρκία, οι οποίες, παρά το εμβολιαστικό πρόγραμμα που εφαρμόσθηκε, ταλαιπωρούνται επί δεκαετίες από την πανώλη και την ευλογιά.

Η πρόταση για το εμβόλιο

Σε ό,τι αφορά την πρόταση που κατεγράφη για υιοθέτηση εμβολίου με χαμηλή ανοσιολογική δράση, τα ίδια στελέχη του ΥΠΑΑΤ διευκρινίζουν ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο αφ' ενός βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και αφ' ετέρου υπάρχουν δημοσιεύσεις ερευνητών σε επιστημονικά περιοδικά που αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου εμβολίου στα αιγοπρόβατα είναι χαμηλά.

Κάτι που σημαίνει ότι η χρήση αυτής της κατηγορίας εμβολίου δεν θα βοηθήσει στην προστασία του ζωικού κεφαλαίου. Επισήμαιναν επίσης ότι υπάρχουν τρίτες χώρες, όπως η Αυστραλία που περιλαμβάνουν στην εθνική τους νομοθεσία αναφορές, με τις οποίες απαγορεύεται η εισαγωγή προϊόντων από χώρες που έχουν κάνει εμβόλιο για ευλογιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το εξαγωγικό μας εμπόριο, ιδιαίτερα για τη φέτα.

Όπως ανέφεραν πηγές του ΥΠΑΑΤ «η ανατροφοδότηση τέτοιων προτάσεων σαφώς και αποπροσανατολίζει και δημιουργεί σύγχυση στους κτηνοτρόφους. Επίσης πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στη φήμη του προϊόντος, είτε λέγεται κρέας, είτε είναι γαλακτοκομικά προϊόντα με κυρίαρχο τη φέτα».

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπογράμμισε πως «η διαχείριση της νόσου είναι μια εθνική συλλογική προσπάθεια η οποία απαιτεί ομοψυχία και πιστή τήρηση των μέτρων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Ένας κρίκος από την αλυσίδα αν διαρραγεί είναι πιθανόν όλη η προσπάθεια να μη φέρει αποτελέσματα. Η υπευθυνότητα όλων, αυτές τις ώρες, είναι απαραίτητη», και συμπλήρωσε πως «καθοριστικό παράγοντα πάντως για τον περιορισμό της ζωονόσου και τη διάσωση της κτηνοτροφίας μας θεωρούν οι υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ και οι κτηνίατροι την πιστή εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων, όσο σκληροί κι αν είναι για τους ίδιους τους κτηνοτρόφους των οποίων τα κοπάδια έχουν πληγεί».

Σχετικά με συμπεριφορές αυτοδιοικητικών που αρνούνται να υποδείξουν χώρους υγειονομικής ταφής, στελέχη του ΥΠΑΑΤ ανέφεραν πως «δεν συμβάλουν στην επιτυχία του αγώνα που, όπως είπαν, οι ίδιοι δίνουν αψηφώντας το καλοκαίρι τη ζέστη και τώρα το κρύο και τη βροχή».

«Στην ουσία πράττουν το αντίθετο, δημιουργούν προβλήματα στην αντιμετώπιση της ζωονόσου αυξάνοντας τις πιθανότητες διασποράς και επιμηκύνουν το χρόνο διαχείρισης του νοσήματος» εξηγούν υπογραμμίζοντας ότι «η νόσος έχει πολλές ιδιαιτερότητες ως προς τη μετάδοσή της καθώς πέραν της μετάδοσης από ζώο σε ζώο, υπάρχει και η δυνατότητα μηχανικής μετάδοσης από ανθρώπινη δραστηριότητα». Γι' αυτό και απευθύνουν έκκληση για τήρηση όλων των μέτρων βιοασφάλειας κατά την είσοδο και έξοδο από κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις δίνοντας έμφαση στα μέτρα απολύμανσης τα οποία θεωρούν απαραίτητα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
  • ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΑ
  • ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
  • ΠΑΝΩΛΗ
  • ΕΥΛΟΓΙΑ
  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέα μέτρα από το ΥΠΑΑΤ για την ευλογιά των προβάτων
Νέα μέτρα από το ΥΠΑΑΤ για την ευλογιά των προβάτων 08 Νοεμβρίου 2024
Πανταχού παρών ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός στον 41ο Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθήνας 11 Νοεμβρίου 2024
Πανταχού παρών ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός στον 41ο Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθήνας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σε επιφυλακή οι δήμοι της Αττικής για την επερχόμενη κακοκαιρία
Επικαιρότητα
01/04/2026 - 03:44

Σε επιφυλακή οι δήμοι της Αττικής για την επερχόμενη κακοκαιρία

Ευλογιά των αιγοπροβάτων: Έχουν θανατωθεί 486.300 ζώα
Επικαιρότητα
31/03/2026 - 16:54

Ευλογιά των αιγοπροβάτων: Έχουν θανατωθεί 486.300 ζώα

Μετεωροπάθεια: Γιατί νιώθετε το Erminio στα κόκκαλά σας!
Υγεία
31/03/2026 - 12:30

Μετεωροπάθεια: Γιατί νιώθετε το Erminio στα κόκκαλά σας!

Νέα κρούσματα αφθώδους πυρετού σε δύο κτηνοτροφικές μονάδες, στη Λέσβο
Επικαιρότητα
23/03/2026 - 22:09

Νέα κρούσματα αφθώδους πυρετού σε δύο κτηνοτροφικές μονάδες, στη Λέσβο

Προειδοποίηση ειδικού: «Ο αφθώδης πυρετός είναι ακόμη χειρότερος από την ευλογιά»
Επικαιρότητα
20/03/2026 - 17:16

Προειδοποίηση ειδικού: «Ο αφθώδης πυρετός είναι ακόμη χειρότερος από την ευλογιά»

Δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις για τον αφθώδη πυρετό - Οι επιπτώσεις της στην κτηνοτροφία και τη δημόσια υγεία
Επικαιρότητα
18/03/2026 - 18:01

Δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις για τον αφθώδη πυρετό - Οι επιπτώσεις της στην κτηνοτροφία και τη δημόσια υγεία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ποια είναι η χημική ουσία που έχει προκαλέσει τον θάνατο 74.000 νεογνών το 2018
Υγεία
01/04/2026 - 10:00
Ανήλικοι και social media: Γιατί η μείωση του χρόνου χρήσης δεν αρκεί για την προστασία του ψυχισμού τους
Ψυχική Υγεία
01/04/2026 - 09:00
Κρίσιμη η πρόσβαση στη συνεχή καταγραφή γλυκόζης για πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2
Pharma News
01/04/2026 - 07:28
Σε επιφυλακή οι δήμοι της Αττικής για την επερχόμενη κακοκαιρία
Επικαιρότητα
01/04/2026 - 03:44
Πρωτιά της ΔΑΚΟΑ με 65% στις εκλογές του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής
Επικαιρότητα
01/04/2026 - 00:09
Στον καθηγητή Ουρολογίας Δημήτρης Χατζηχρήστου το διεθνές βραβείο Career Award 2026
Επικαιρότητα
31/03/2026 - 23:21
Δήμος Αθηναίων: Διεθνής ημέρα μηδενικών αποβλήτων με τη συμμετοχή 170 μαθητών δημοτικού
Επικαιρότητα
31/03/2026 - 22:06
Πως η ρουτίνα στο καθημερινό φαγητό μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους!
Διατροφή
31/03/2026 - 21:18
Εάν έχετε πρόβλημα με την ακοή σας ελέγξτε το σάκχαρό σας
Health Talk
31/03/2026 - 20:24
Φαρμασέρβ–Λίλλυ: Πενήντα και πλέον χρόνια καινοτομίας στη νευρολογία και την ψυχική υγεία
Pharma News
31/03/2026 - 19:37
Το ανθρώπινο μικροβίωμα και ο ρόλος του στο μέλλον της εξατομικευμένης ιατρικής
Υγεία
31/03/2026 - 18:42
Η κακή ψυχολογία των γονέων κατά την περιγεννητική περίοδο επηρεάζει την ψυχική υγεία του βρέφους
Ψυχική Υγεία
31/03/2026 - 18:01
Θεραπεία για την παχυσαρκία με συνδρομή!
Pharma News
31/03/2026 - 17:17
Ευλογιά των αιγοπροβάτων: Έχουν θανατωθεί 486.300 ζώα
Επικαιρότητα
31/03/2026 - 16:54
Αποκαλυπτικός χάρτης του ιστού του μαστού - Ο ρόλος της εμμηνόπαυσης στην ανάπτυξη καρκίνου
Υγεία
31/03/2026 - 16:21
Έρευνα: Ένας στους τρεις ενήλικες στρέφεται στα AI chatbots για θέματα υγείας
Digital Health
31/03/2026 - 16:00
Gnomon Informatics: Η Κύπρος αποκτά εθνική εφαρμογή ψηφιακής υγείας μέσω της πλατφόρμας eHealthPass
Digital Health
31/03/2026 - 15:28
Η διατροφή που μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου κατά περισσότερο από 2 χρόνια
Διατροφή
31/03/2026 - 15:06
H Motor Oil ενίσχυσε με σημαντική χορηγία την επιχειρησιακή ετοιμότητα του ΕΕΣ
Επικαιρότητα
31/03/2026 - 14:43
ΙΑΣΩ Παίδων: 14η υβριδική επιστημονική ημερίδα για τις παιδιατρικές λοιμώξεις και τα εμβόλια
Υπηρεσίες Υγείας
31/03/2026 - 14:17
Θεμιστοκλέους: Πριν το Πάσχα η προκήρυξη για τις 850 μόνιμες θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
31/03/2026 - 14:03
ΠΟΥ προς κυβερνήσεις: Εφαρμόστε προγράμματα ασκήσεων προσομοίωσης συμβάντων δημόσιας υγείας
Πολιτική Υγείας
31/03/2026 - 14:01
Μύθοι και αλήθειες για την ψωρίαση και τη θεραπεία της
Health Talk
31/03/2026 - 13:41
Καθαριστικά: Γιατί η εισπνοή μπορεί να αποδειχθεί πιο επικίνδυνη και από την κατάποση!
Υγεία
31/03/2026 - 13:00
Στρατηγική αυτονομία στις θεραπείες πλάσματος: Ευρωπαϊκές προκλήσεις και το στοίχημα για την Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
31/03/2026 - 12:50
Μετεωροπάθεια: Γιατί νιώθετε το Erminio στα κόκκαλά σας!
Υγεία
31/03/2026 - 12:30
Κρούσμα γρίπης των πτηνών σε άνθρωπο στην Ιταλία: Γιατί οι ιολόγοι δεν ανησυχούν προς το παρόν
Υγεία
31/03/2026 - 12:00
Αντικαταθλιπτικό ανακουφίζει από την κόπωση που προκαλείται από τη long Covid
Υγεία
31/03/2026 - 11:00
Μικροπλαστικά: Μήπως τα εργαστηριακά γάντια έχουν φουσκώσει το πρόβλημα;
Υγεία
31/03/2026 - 10:00
Το άτμισμα φαίνεται να προκαλεί καρκίνο του στόματος και του πνεύμονα
Υγεία
31/03/2026 - 09:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Προσωποποιημένα φάρμακα από 3D εκτυπωτή στο φαρμακείο της γειτονιάς σε μία δεκαετία
Pharma News
30/03/2026 - 12:31
Ταινίες για τους διαβητικούς: Τι αλλάζει μετά τις νέες ανακοινώσεις Γεωργιάδη
Πολιτική Υγείας
30/03/2026 - 13:39
Η MSD Ελλάδος στη λίστα Best Workplaces for Women Hellas 2026
Pharma News
30/03/2026 - 15:51
Έξυπνα tips για το πως θα φάτε σωστά αντί να μετράτε τις θερμίδες
Διατροφή
30/03/2026 - 18:03
Ανοιχτή πρόσκληση σε γιατρούς του ΕΣΥ από την 2η ΥΠΕ με ισχυρά κίνητρα
Πολιτική Υγείας
30/03/2026 - 20:59
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo