ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το παγωτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων; Καθηγητής Ιατρικής απαντά

Διατροφή
Το παγωτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων; Καθηγητής Ιατρικής απαντά
Καθηγητής της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Άστον εξηγεί κατα πόσο υγιεινό είναι το παγωτό, εξετάζοντας το ενδεχόμενο αν η κατανάλωση του μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου.
Δευτέρα, 24/04/2023 - 11:04
— Photo: Φωτογραφία από Katya Wolf
Χριστίνα Παναγιώτα Βελαλή Χριστίνα Παναγιώτα Βελαλή

Το καλοκαίρι πλησιάζει και οι λάτρεις των γλυκών και κυρίως των παγωτών έχουν ήδη ξεκινήσει την κατανάλωση των γλυκών αυτών «πειρασμών».

Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν πως το παγωτό επειδή ανήκει στην κατηγορία των γλυκών χρειάζεται προσοχή τόσο ως προς την ποσότητα όσο και ως προς την συχνότητα κατανάλωσης του.

Ωστόσο, μια νέα έρευνα έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα και να κάνει τους λάτρεις του παγωτού να χαρούν και να φάνε και ένα παγωτό παραπάνω.

Πρόκειται για μια έρευνα που βασίστηκε σε μια διδακτορική διατριβή του 2018, η οποία υποστήριζε πως τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 που κατανάλωναν περισσότερο παγωτό είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Διαβάστε σχετικά=> Καρδιακή νόσος: Χαμηλότερο κίνδυνο έχουν τα ατομα με γενετική προδιάθεση για παχυσαρκία

Οι ερευνητές αυτής της μελέτης, παρόλα αυτα υποστηρίζουν, πως το παραπάνω πόρισμα ενδεχομένως και να οφείλεται και σε διάφορους άλλους παράγοντες.

Τι έδειξε η έρευνα που στηρίχθηκε ο καθηγητής Ιατρικής

Η έρευνα του 2018 στην οποία βασίστηκε ο ερευνητής - καθηγητής Ιατρικής και διατροφής της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Άστον δρ. Duane Mellor, τον βοήθησε να εξετάσει δεδομένα από τη μελέτη Νοσηλευτών Υγείας Ι και τη Μελέτη Παρακολούθησης Επαγγελματιών Υγείας.

Αυτές ήταν δύο μεγάλες μελέτες παρατήρησης που πραγματοποιήθηκαν από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, οι οποίες ξεκίνησαν το 1976 και το 1986 και συνεχίστηκαν για περίπου 20 χρόνια. Ο σκοπός αυτών των μελετών ήταν να παρακολουθήσουν την υγεία των συμμετεχόντων για μεγάλο χρονικό διάστημα και να αποκαλύψουν εάν υπήρχαν σχέσεις μεταξύ ορισμένων ασθενειών και παραγόντων του τρόπου ζωής (όπως η διατροφή).

Για τη διεξαγωγή της ανάλυσής τους, οι ερευνητές συμπεριέλαβαν μόνο δεδομένα από συμμετέχοντες που είχαν διαβήτη τύπου 2 όταν ξεκίνησαν οι μελέτες – επομένως συμμετείχαν περίπου 16.000 άτομα συνολικά.

Οι συμμετέχοντες με διαβήτη είχαν επίσης δώσει πληροφορίες σχετικά με τα τρόφιμα που έτρωγαν συνήθως τον προηγούμενο χρόνο. Ωστόσο, δεν τους δόθηκε κάποια εντολή για το αν θα τρώνε ή όχι παγωτό.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι από τους συμμετέχοντες έτρωγαν παγωτό όχι περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα φάνηκε να έχουν 12% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν παγωτό.

Αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η σχέση μεταξύ παγωτού και καρδιακών παθήσεων έγινε εμφανής μόνο όταν ελήφθησαν υπόψη και άλλες πτυχές της υγείας ενός ατόμου, συμπεριλαμβανομένου του πόσο υγιεινά έτρωγε.

Αυτό υποδηλώνει ότι η εφαρμογή μιας συνολικής υγιεινής διατροφής είναι ίσως πιο σημαντική για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, από την κατανάλωση παγωτού.

Θα μπορούσε επίσης να διαπιστωθεί ότι οι συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι έτρωγαν παγωτό πριν συμμετάσχουν στη μελέτη θα μπορούσαν να είχαν σταματήσει να τρώνε παγωτό αμέσως μετά τη συμμετοχή τους στη μελέτη – πιθανό επειδή μπορεί να είχαν συνειδητοποιήσει ότι διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Αυτό θα έκανε στη συνέχεια να φαίνεται ότι η κατανάλωση παγωτού συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ ίσχυε ακριβώς το αντίστροφο.

Επίσης, είναι σημαντικό να καταστεί σαφές ότι αυτή ήταν μια μελέτη παρατήρησης – που σημαίνει ότι μπορεί να δείξει μόνο μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης παγωτού και του χαμηλότερου κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Συνεπώς αυτή η μελέτη «δεν μπορεί να αποδείξει ότι η κατανάλωση παγωτού από μόνη της είναι άμεσα υπεύθυνη για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων σε άτομα με διαβήτη τύπου 2» τόνισε ο καθηγήτής.

«Για να μπορέσουμε να ελέγξουμε εάν το παγωτό έχει επίδραση στον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, θα πρέπει πιθανώς να περάσει από μια κλινική δοκιμή, όπου η μία ομάδα θα τρώει παγωτό ως μέρος της διατροφής της και η άλλη ομάδα θα τρώει ένα εικονικό φάρμακο για παγωτό. Αυτό θα ήταν πρακτικά δύσκολο να γίνει και δεδομένου του πιθανού κόστους είναι απίθανο να συμβεί ποτέ χωρίς σημαντική χρηματοδότηση από τη βιομηχανία τροφίμων» πρόσθεσε.

Μπορεί το παγωτό να είναι υγιεινό;

Παραδόξως, δεν έχουν γίνει πολλές μελέτες που να έχουν εξετάσει τη συγκεκριμένη επίδραση του παγωτού στην υγεία.

Οι μελέτες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής αφορούν κάποιους συμμετέχοντες που κατανάλωσαν αρκετά μικρή ποσότητα (περίπου λιγότερο από το ένα τέταρτο της μερίδας την ημέρα) – που σημαίνει ότι δεν ήταν αρκετό για να εξαχθούν ουσιαστικά συμπεράσματα σχετικά με την επίδρασή που έχουν στην υγεία.

Ωστόσο, μια ιταλική μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση περισσότερου παγωτού μπορεί να συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο μη αλκοολούχου λιπώδους ήπατος (ένας παράγοντας κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 και καρδιακές παθήσεις).

Διαβάστε σχετικά=> Μη αλκοολική λιπώδης διήθηση ήπατος: Η σημασία της διατροφής

Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι αυτή η σχέση υπήρχε και για άλλα τρόφιμα, όπως το κόκκινο κρέας – υποδηλώνοντας ότι η ποιότητα της συνολικής διατροφής ενός ατόμου μπορεί να έχει μεγαλύτερη σημασία για την υγεία από ένα συγκεκριμένο τρόφιμο.

Το παγωτό θεωρείται επίσης ένα εξαιρετικά επεξεργασμένο τρόφιμο – που σημαίνει ότι λόγω των μεθόδων επεξεργασίας που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία του, είναι συνήθως πολύ υψηλό σε θερμίδες, λιπαρά και ζάχαρη.

Διαβάστε επίσης=> Αλτσχάιμερ: Τα «ύποπτα» τρόφιμα - σνακ που αυξάνουν τον κίνδυνο - Ο ρόλος της διατροφής

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν συνδεθεί με μια σειρά από προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι διατροφικές οδηγίες μας ενθαρρύνουν να περιορίσουμε την πρόσληψη ζάχαρης και λίπους εξαιτίας αυτού. Αυτό καθιστά πολύ πιθανό ότι το πολύ παγωτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

«Προς το παρόν, δεν έχουμε τόσα επαρκή στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι το παγωτό έχει σίγουρα οφέλη για την υγεία. Αλλά μερικές μικρές μερίδες την εβδομάδα – σε συνδυασμό με μια κατά τα άλλα υγιεινή διατροφή και άσκηση – είναι απίθανο να κάνουν πολύ κακό» καταλήγει ο δρ. Duane Mellor.

Πηγή: the conversation

Διαβάστε επίσης=> Το υπερτρόφιμο αυτό μπορεί να αποτρέψει τις ουρολοιμώξεις - Γνωστό και ως κόκκινος «θησαυρός»

Τελευταία τροποποίηση στις 24/04/2023 - 11:10
  • ΠΑΓΩΤΟ
  • ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
  • ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
  • ΕΡΕΥΝΑ
  • ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ 2
  • ΓΛΥΚΟ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΑΣΚΗΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το υπερτρόφιμο αυτό μπορεί να αποτρέψει τις ουρολοιμώξεις - Γνωστό και ως κόκκινος «θησαυρός»
Το υπερτρόφιμο αυτό μπορεί να αποτρέψει τις ουρολοιμώξεις - Γνωστό και ως κόκκινος «θησαυρός» 21 Απριλίου 2023
Διαβήτης: 4 χορταστικά και νόστιμα πρωινά που θα σας «κρατήσουν» όλη μέρα 24 Απριλίου 2023
Διαβήτης: 4 χορταστικά και νόστιμα πρωινά που θα σας «κρατήσουν» όλη μέρα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς επιδρά η νηστεία στον οργανισμό μας - Τι έδειξε ελληνική έρευνα
Διατροφή
26/03/2026 - 13:34

Πώς επιδρά η νηστεία στον οργανισμό μας - Τι έδειξε ελληνική έρευνα

Θεραπεία PRP στον κόλπο υπόσχεται βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας
Υγεία
26/03/2026 - 15:00

Θεραπεία PRP στον κόλπο υπόσχεται βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας

Η διαδικασία της μαγειρικής μειώνει τον κίνδυνο άνοιας στους ηλικιωμένους
Υγεία
26/03/2026 - 10:00

Η διαδικασία της μαγειρικής μειώνει τον κίνδυνο άνοιας στους ηλικιωμένους

Οι πιο συχνές εκσπερματίσεις φαίνεται να ενισχύουν την ανδρική γονιμότητα
Υγεία
26/03/2026 - 12:00

Οι πιο συχνές εκσπερματίσεις φαίνεται να ενισχύουν την ανδρική γονιμότητα

Λεύκανση δοντιών: Νέα σκόνη υπόσχεται άμεσα αποτελέσματα προστατεύοντας το σμάλτο
Υγεία
24/03/2026 - 16:02

Λεύκανση δοντιών: Νέα σκόνη υπόσχεται άμεσα αποτελέσματα προστατεύοντας το σμάλτο

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Οι τρεις παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο θανάτου
Υγεία
24/03/2026 - 14:00

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Οι τρεις παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο θανάτου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το Σάββατο 28 Μαρτίου το 8ο πανελλήνιο συνέδριο της ΡευΜΑζην
Patient Talk
27/03/2026 - 00:11
Τέσσερις στους πέντε κτηνιάτρους ζητούν υποστήριξη για την ψυχική τους υγεία και ευημερία
Επικαιρότητα
26/03/2026 - 23:22
«Θέλω να πάψω να υποφέρω» - 25χρονη τετραπληγική υποβλήθηκε σε ευθανασία κόντρα στην οικογένειά της
Επικαιρότητα
26/03/2026 - 22:57
Συγκίνηση στην παρέλαση για την 25η Μαρτίου - Ο ΕΕΣ κέρδισε το ζεστό χειροκρότημα επισήμων και κόσμου
Επικαιρότητα
26/03/2026 - 22:34
Το πνευμονογαστρικό νεύρο μπορεί να είναι το «κλειδί» για την αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ
Υγεία
26/03/2026 - 22:02
Επτά τρόφιμα που πρέπει να έχουν μόνιμη θέση στο τραπέζι μας
Διατροφή
26/03/2026 - 21:08
Αντίδραση της Google σε δικαστική απόφαση για τον εθισμό ανήλικης
Επικαιρότητα
26/03/2026 - 20:44
«Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης»: Η πρωτοβουλία που φέρνει την πρόληψη στην ελληνική περιφέρεια
Υγεία
26/03/2026 - 20:21
EFPIA: Κίνδυνοι για ασθενείς και εταιρείες από τους περιορισμούς στη χρήση των PFAS
Pharma Policy
26/03/2026 - 20:03
Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών online: «Όχι» του ευρωκοινοβουλίου στην παράταση της εθελοντικής ανίχνευσης
Επικαιρότητα
26/03/2026 - 19:37
Άμεση ανάκληση αράπικου φυστικιού από τον ΕΦΕΤ
Επικαιρότητα
26/03/2026 - 19:21
Άσθμα και αλλεργίες την άνοιξη: Συμπτώματα, ποιότητα ζωής και σύγχρονες θεραπείες
Health Talk
26/03/2026 - 19:03
Επιθετικές περικοπές δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη από τις φαρμακοβιομηχανίες
Pharma News
26/03/2026 - 18:39
Η πρώτη πλήρως ρομποτική επέμβαση «Beyond-TME» στην Ελλάδα
Υπηρεσίες Υγείας
26/03/2026 - 18:03
Επιστολή ΙΣΑ σε Καρποδίνη για την άμεση αποπληρωμή οφειλών από το πρόγραμμα «Δοξιάδη»
Επικαιρότητα
26/03/2026 - 17:46
Η χρήση των δεδομένων υγείας στο επίκεντρο της Athens Digital Health Week 2026
Digital Health
26/03/2026 - 17:29
Roche Hellas: Οι καινοτόμες θεραπείες έχουν συμβάλει κατά 35% στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής
Pharma News
26/03/2026 - 16:52
Πράσινο φως από τον FDA δόσης τριπλάσιας της ανώτατης για το GLP-1 φάρμακο της Novo Nordisk
Pharma News
26/03/2026 - 16:19
Προσωπικοί βοηθοί σε 1.500 ΑμεΑ και ανακαινίσεις δομών δημόσιας υγείας με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης
Πολιτική Υγείας
26/03/2026 - 16:01
Γρίπη των πτηνών: Καθησυχαστικές οι υγειονομικές Αρχές για το πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο στην ΕΕ
Πολιτική Υγείας
26/03/2026 - 15:03
Θεραπεία PRP στον κόλπο υπόσχεται βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας
Υγεία
26/03/2026 - 15:00
Καρκίνος του μαστού: Τα εμφυτεύματα με πολυουρεθάνη μειώνουν τον κίνδυνο επιπλοκών
Υγεία
26/03/2026 - 14:00
Πώς επιδρά η νηστεία στον οργανισμό μας - Τι έδειξε ελληνική έρευνα
Διατροφή
26/03/2026 - 13:34
ΠΟΥ:Ενθαρρυντική πρόοδος στις πολιτικές υγείας χωρίς αποκλεισμούς για πρόσφυγες και μετανάστες
Πολιτική Υγείας
26/03/2026 - 13:17
Φάρμακα που λαμβάνονται πιο εύκολα από τα παιδιά χάρη στην 3D τεχνολογία και το βρεφικό γάλα
Υγεία
26/03/2026 - 13:00
Οι πιο συχνές εκσπερματίσεις φαίνεται να ενισχύουν την ανδρική γονιμότητα
Υγεία
26/03/2026 - 12:00
Γεωργιάδης για ελλείψεις φαρμάκων: Λιγότερες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες - Ασπίδα η ελληνική φαρμακοβιομηχανία
Pharma Policy
26/03/2026 - 11:00
Η διαδικασία της μαγειρικής μειώνει τον κίνδυνο άνοιας στους ηλικιωμένους
Υγεία
26/03/2026 - 10:00
Επιστολή επαγγελματιών υγείας προς τους ευρωβουλευτές: Αρνούμαστε να γίνουμε όργανα εκτέλεσης απελάσεων
Πολιτική Υγείας
26/03/2026 - 08:54
Η αργία που «σπάει» την εβδομάδα: Δώρο ή παγίδα για την ψυχική μας υγεία;
Ψυχική Υγεία
25/03/2026 - 08:58

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα: Σύνδεση με προβλήματα γονιμότητας και ανάπτυξης του εμβρύου
Διατροφή
24/03/2026 - 10:00
Εντυπωσιακή μείωση του κινδύνου άνοιας σε μεσήλικες που καταναλώνουν περισσότερο κρέας
Διατροφή
24/03/2026 - 13:00
Μπακαλιάρος σκορδαλιά: Η διατροφική αξία του πατροπαράδοτου πιάτου της 25ης Μαρτίου
Διατροφή
24/03/2026 - 16:27
Το Metropolitan Hospital στην καρδιά της ιατρικής καινοτομίας
Υπηρεσίες Υγείας
24/03/2026 - 15:38
Γεωργιάδης: «Έχουν εξυπηρετηθεί 294.648 δικαιούχοι του προγράμματος διανομής κατ' οίκον των ΦΥΚ»
Πολιτική Υγείας
24/03/2026 - 17:43
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo