ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα γλυκά της Σαρακοστής: Η διατροφική αξία τους και ο... θερμιδομετρητής!

Διατροφή
EUROKINISSI
Καθώς η Σαρακοστή έχει ήδη ξεκινήσει και όσοι αποφάσισαν να νηστέψουν (και να την κρατήσουν μέχρι τέλους) έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους τα κλασικά γλυκά που θα στερηθούν.
Σάββατο, 23/03/2024 - 09:49
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Κι όμως υπάρχουν αρκετές γλυκές επιλογές οι οποίες ωστόσο χρειάζονται μεγάλη προσοχή στις θερμίδες. Τα νηστίσιμα γλυκά αποτελούν σχεδόν στο σύνολο τους πολύ πιο υγιεινές επιλογές σε σύγκριση με τα άλλα γλυκά που έχουν πολλά ζωικής προέλευσης λίπη.

Χαλβάς σιμιγδαλένιος: Είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά γιατί το ελαιόλαδο και το σιμιγδάλι που προστίθενται στο χαλβά είναι πλούσια σε καλά λιπαρά (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα), τα οποία συμβάλλουν στην μείωση της ολικής και κακής χοληστερόλης. Επίσης, το ελαιόλαδο είναι πλούσιο στην αντιοξειδωτική και αντιγηραντική βιταμίνη Ε. Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι πλούσιος σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες προάγουν την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, τη μνήμη και το μεταβολισμό. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωση του καθώς τα 80γρ. χαλβά αποδίδουν περίπου 300 θερμίδες.

Χαλβάς μακεδονικός: Παρασκευάζεται με ταχίνι (αλεσμένο σουσάμι) και ζάχαρη, ενώ δεν αποκλείεται να περιέχει και ξηρούς καρπούς. Ο ταχινένιος χαλβάς περιέχει σημαντικές ποσότητες πολυακόρεστων λιπαρών οξέων η κατανάλωση των οποίων φαίνεται να σχετίζεται με την μείωση της χοληστερίνης. Παράλληλα, είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες (λιγνάνες, σελήνιο και βιταμίνη Ε) οι οποίες μπορεί να προφυλάξουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες. Οι τελευταίες έχουν ενοχοποιηθεί επανειλημμένα για τη δημιουργία νεοπλασιών (καρκίνου) και καρδιαγγειακών νόσων. Επίσης, ο ταχινένιος χαλβάς είναι πλούσιος σε κάλιο, επιτρέποντασς την καλύτερη ρύθμιση της πίεσης και κατ΄επέκταση την πρόληψη της υπέρτασης ενώ η υψηλή του περιεκτικότητα σε μαγνήσιο συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του νευρικού και μυϊκού συστήματος. Ωστόσο, χρειάζεται σύνεση στην κατανάλωση του αφού περιέχει αρκετές θερμίδες. Τα 100γρ αποδίδουν 540 θερμίδες γι αυτό καλό είναι να τον καταναλώνουμε με μέτρο, μέχρι 1-2 φ/βδομάδα.

Μαύρη σοκολάτα: Η μεγάλη περιεκτικότητα της μαύρης σοκολάτας σε κακάο την καθιστά εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών (φλαβονοειδή) που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες με αποτέλεσμα να μας προστατεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα και την εμφάνιση καρκίνου. Η μαύρη σοκολάτα επίσης είναι πλούσια σε κάλιο, ασβέστιο, χαλκό, βιταμίνες Α και Ε, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, καλά λιπαρά οξέα (στεατικό και ελαϊκό) καθώς και σίδηρο. Η υψηλή περιεκτικότητα της σοκολάτας σε μαγνήσιο και κάλιο προλαμβάνει την υπέρταση και βοηθά στην καταπολέμηση της κούρασης και των κραμπών, ενώ ο περιεχόμενος χαλκός βοηθά στη σύνθεση μελανίνης στο δέρμα και στα μαλλιά. Επιπλέον μετά την κατανάλωση σοκολάτας εκκρίνονται από τον οργανισμό ενδορφίνες, ουσίες που έχουν άμεση σχέση με την καλή διάθεση και την ευχαρίστηση. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε και την υψηλή της θερμιδική αξία για αυτό καλό είναι να καταναλώνουμε 30 γρ. μέχρι 1-2 φ/βδομάδα. Τα 30γρ μαύρης σοκολάτας αποδίδουν περίπου 170 θερμίδες.

Παστέλι: Το παστέλι έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία. Αυτό οφείλεται στα δύο κύρια συστατικά του: το σουσάμι και το μέλι. Οι σπόροι του σουσαμιού είναι πλούσιοι σε ασβέστιο (αξίζει να σημειωθεί ότι περιέχουν πενταπλάσια ποσότητα ασβεστίου από το πλήρες γάλα) αφού τα 100γρ σουσαμιού έχουν 1028 mg ασβεστίου και έτσι μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης αναφέρει το logodiatrofis. Επίσης είναι πλούσιο σε μαγνήσιο , φώσφορο, σίδηρο, ψευδάργυρο και κάλιο. Επίσης το παστέλι περιέχει καλά λιπαρά οξέα (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα) τα οποία συμβάλλουν στην μείωση της χοληστερόλης. Εξαιτίας της χαμηλής του περιεκτικότητας σε νάτριο μπορεί να καταναλώνεται και από άτομα με υπέρταση. Επίσης , το παστέλι είναι πλούσιο στα πολύτιμα αντιοξειδωτικά (βιταμίνη Ε, σελήνιο, φυτοστερόλες, λιγνάνες) που προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού από την οξειδωτική φθορά των ελεύθερων ριζών. Το παστέλι λοιπόν αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή αφού προσφέρει τεράστια οφέλη στην υγεία μας, ωστόσο χρειάζεται σύνεση στην κατανάλωση του αφού έχει υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο, καθώς μόλις 30γρ. παστελιού αποδίδουν περίπου 150 θερμίδες.

Γλυκά του κουταλιού: Τα γλυκά του κουταλιού αποτελούν μία από τις πιο υγιεινές και light επιλογές για να καταπολεμήσουμε την όρεξή μας για γλυκό και αυτό γιατί τα γλυκά αυτά δεν περιέχουν καθόλου βούτυρο και ζωικά λιπαρά παρά μόνο ζάχαρη. Επίσης τα γλυκά κουταλιού επειδή παρασκευάζονται από φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά (Βιταμίνη C , καροτονοειδή), τα οποία προστατεύουν την καρδιά και βελτιώνουν την άμυνα του οργανισμού. Επίσης τα γλυκά κουταλιού διατηρούν τις φυτικές ίνες των φρούτων οι οποίες βοηθάνε στη καλή λειτουργία του εντέρου. Μια μερίδα γλυκό κουταλιού αποδίδει περίπου 100-150 θερμίδες (ανάλογα με το φρούτο). Λόγω της χαμηλής θερμιδικής του αξίας μπορούμε να τα καταναλώνουμε μέχρι 3 φλούδες την βδομάδα.

Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε πως τα γλυκά της νηστείας μπορεί να αποδώσουν τεράστια οφέλη για την υγεία μας αφού αποτελούνται από πλήθος θρεπτικών συστατικών, ωστόσο χρειάζεται προσοχή στην συχνότητα κατανάλωσης τους γιατί όπως είδαμε έχουν αρκετά υψηλή θερμιδική αξία.

  • ΓΛΥΚΑ
  • ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ
  • ΘΕΡΜΙΔΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ναι ή όχι στη σοκολάτα; Τα αντιοξειδωτικά της έχουν την απάντηση...
Ναι ή όχι στη σοκολάτα; Τα αντιοξειδωτικά της έχουν την απάντηση... 22 Μαρτίου 2024
Το ταπεινό σκόρδο και τα «θαύματά» του στην υγεία 23 Μαρτίου 2024
Το ταπεινό σκόρδο και τα «θαύματά» του στην υγεία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί πρέπει οι (ταπεινές) φακές να βρίσκονται στο τραπέζι μας
Διατροφή
16/10/2025 - 21:11

Γιατί πρέπει οι (ταπεινές) φακές να βρίσκονται στο τραπέζι μας

Παγκόσμια Ημέρα Αυγού: Ένας θησαυρός βιταμινών μόνο με 78 θερμίδες
Διατροφή
12/10/2025 - 08:48

Παγκόσμια Ημέρα Αυγού: Ένας θησαυρός βιταμινών μόνο με 78 θερμίδες

Ζάχαρη, η παρεξηγημένη - Γιατί τα υποκατάστατα δεν είναι υγιεινή λύση
Διατροφή
28/09/2025 - 08:48

Ζάχαρη, η παρεξηγημένη - Γιατί τα υποκατάστατα δεν είναι υγιεινή λύση

Αύξηση βάρους: Δεν παίζουν ρόλο μόνο οι θερμίδες
Διατροφή
03/09/2025 - 10:00

Αύξηση βάρους: Δεν παίζουν ρόλο μόνο οι θερμίδες

Η αδυναμία μας στα γλυκά δεν κόβεται με την αποχή από τη ζάχαρη
Διατροφή
13/08/2025 - 12:06

Η αδυναμία μας στα γλυκά δεν κόβεται με την αποχή από τη ζάχαρη

Τι είναι τα Crispbreads και γιατί πρέπει να βρίσκονται στο πιάτο μας - Εννέα απολαυστικές παρασκευές
Διατροφή
02/07/2025 - 18:46

Τι είναι τα Crispbreads και γιατί πρέπει να βρίσκονται στο πιάτο μας - Εννέα απολαυστικές παρασκευές

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αλλαγή ώρας και βιορρυθμοί: Πώς να θωρακίσετε την ενέργεια σας
Επικαιρότητα
26/10/2025 - 08:09
Επαναστατική ανακάλυψη: Επιστήμονες φτιάχνουν βιολογικά δόντια στο εργαστήριο
Υγεία
25/10/2025 - 14:16
Χρούσος: «Τα ενέσιμα φάρμακα αδυνατίσματος θεραπεύουν αδηφαγικά σύνδρομα και εξαρτήσεις»
Υγεία
25/10/2025 - 13:54
Μητσοτάκης: «Σχεδόν 900.000 γυναίκες έλαβαν sms και έκαναν δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία»
Πολιτική Υγείας
25/10/2025 - 13:32
Τα εμβόλια mRNA κατά της COVID-19 και η επόμενη επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου
Υγεία
25/10/2025 - 09:39
Medifirst και Αθηναϊκή Γενική Κλινική τιμούν τον μήνα πρόληψης κατά του Καρκίνου του Μαστού
Υπηρεσίες Υγείας
25/10/2025 - 07:23
Θεσσαλονίκη: Στις 2 Νοεμβρίου «2ος Αγώνας Δρόμου Υγείας "Άγιος Δημήτριος"»
Επικαιρότητα
25/10/2025 - 03:41
Βρετανία: Κατάσχεση-ρεκόρ παράνομων ενέσιμων φαρμάκων για απώλεια βάρους
Επικαιρότητα
25/10/2025 - 00:14
ΕΟΟ: «Ο οδοντιατρικός κλάδος παραμένει στο περιθώριο του θεσμικού διαλόγου για τη δημόσια υγεία»
Πολιτική Υγείας
24/10/2025 - 23:29
Πατούλης στη Βουλή: «Να μην ανακόπτεται η εξέλιξη των νεότερων ιατρών με την παράταση της θητείας στο ΕΣΥ»
Πολιτική Υγείας
24/10/2025 - 22:12
Γάζα: Νέο καμπανάκι από τον ΠΟΥ για τις καθυστερήσεις στην παράδοση ιατρικής βοήθειας στην πολύπαθη λωρίδα
Επικαιρότητα
24/10/2025 - 21:31
Θεσσαλονίκη: Διεθνής διάκριση για τον καθηγητή Ιατρικής του ΑΠΘ Νικόλαο Μαγκλαβέρα
Digital Health
24/10/2025 - 20:47
Νοσοκομείο Παπανικολάου: Ροζ το κτήριο της διοίκησης για την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού
Υγεία
24/10/2025 - 20:23
Νέα έρευνα συνδέει την προγεννητική έκθεση στα μικροσωματίδια με τον κίνδυνο ανάπτυξης αυτισμού
Υγεία
24/10/2025 - 19:23
Στο Νοσοκομείο Αττικόν εγκαταστάθηκε το πρώτο ρομποτικό σύστημα καθαρισμού
Επικαιρότητα
24/10/2025 - 18:51
Η Κιμ Καρντάσιαν αποκάλυψε ότι έχει ανεύρυσμα στον εγκέφαλο
Επικαιρότητα
24/10/2025 - 18:02
Η DEMO υποδέχθηκε νέους επιστήμονες στο πλαίσιο του θεσμού Business Days 2025
Pharma News
24/10/2025 - 17:51
Η AVIS δίνει σε εργαζόμενούς της τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του Be-Live
Επικαιρότητα
24/10/2025 - 17:34
Σπιτικές θεραπείες ομορφιάς με κολοκύθα που περίσσεψε από... το Halloween!
Ομορφιά
24/10/2025 - 16:53
ΕΟΦ: Δεν υπάρχει αδειοδοτημένο εμβόλιο κατά της ευλογιάς των αιγοπροβάτων σε Ελλάδα και ΕΕ
Pharma Policy
24/10/2025 - 16:36
Γονιδιακή μετάλλαξη που συνδέεται με την ψωρίαση επηρεάζει και την υγεία του εντέρου
Υγεία
24/10/2025 - 16:13
Η ΕΛΛΟΚ καλεί τους ασθενείς να καταγγέλλουν παράνομες χρεώσεις από ιδιωτικούς παρόχους υγείας
Patient Talk
24/10/2025 - 15:48
Η παρουσία της MSD Ελλάδος στο 1ο One Health Summit: Ολοκληρωμένη στρατηγική για την Ενιαία Υγεία
Pharma News
24/10/2025 - 15:34
Γιατί οι λιχουδιές τον χειμώνα είναι πιο εθιστικές - Ο ρόλος των εποχών στην όρεξη μας
Διατροφή
24/10/2025 - 15:16
Ημερίδα ΣΕΙΒ: Πρόσβαση, καινοτομία και ποιότητα στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα
Επικαιρότητα
24/10/2025 - 14:52
Συνεχίζεται ο πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και ΠΦΣ - Σκληροί χαρακτηρισμοί από την ομοσπονδία
Patient Talk
24/10/2025 - 14:23
Ευαισθησία στη γλουτένη: Νέα έρευνα δείχνει ότι τελικά είναι θέμα επικοινωνίας εντέρου- εγκεφάλου!
Διατροφή
24/10/2025 - 14:00
Το τρέξιμο διορθώνει τις βλάβες που προκαλεί το junk food στον εγκέφαλο
Fitness
24/10/2025 - 13:00
Διπλός «πονοκέφαλος» για τις φαρμακευτικές: «Παγωμένες» οι πληρωμές για τα νοσοκομειακά φάρμακα
Pharma Policy
24/10/2025 - 12:24
Εποχική τριχόπτωση: Πότε πρέπει να ανησυχήσετε - Ο ρόλος της διατροφής
Ομορφιά
24/10/2025 - 12:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Διπλός «πονοκέφαλος» για τις φαρμακευτικές: «Παγωμένες» οι πληρωμές για τα νοσοκομειακά φάρμακα
Pharma Policy
24/10/2025 - 12:24
Εποχική τριχόπτωση: Πότε πρέπει να ανησυχήσετε - Ο ρόλος της διατροφής
Ομορφιά
24/10/2025 - 12:00
Ειδικοί καταρρίπτουν τέσσερις μύθους για την περιποίηση και την υγεία των μαλλιών
Ομορφιά
23/10/2025 - 21:22
Το τρέξιμο διορθώνει τις βλάβες που προκαλεί το junk food στον εγκέφαλο
Fitness
24/10/2025 - 13:00
Νέα έρευνα συνδέει την προγεννητική έκθεση στα μικροσωματίδια με τον κίνδυνο ανάπτυξης αυτισμού
Υγεία
24/10/2025 - 19:23
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo