ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνδυασμοί τροφίμων: Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Διατροφή
Συνδυασμοί τροφίμων: Τι πρέπει να γνωρίζουμε
Μπορεί να νομίζουμε ότι η επιλογή υγιεινότερων τροφών είναι αρκετή για να προσφέρουμε στο σώμα μας το μέγιστο διατροφικό όφελος όμως υπάρχει κάτι ακόμα που μπορεί να ενισχύσει την προσπάθεια για αξιοποίηση όλων των θρεπτικών συστατικών που λαμβάνουμε.
Παρασκευή, 05/05/2023 - 09:36
— Photo: freepik
Χάρις Μανουσάκη Χάρις Μανουσάκη

Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, η εφαρμογή μερικών βασικών κανόνων συνδυασμού τροφίμων, εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή απορρόφηση βιταμινών, αντιοξειδωτικών και μετάλλων.

Βιταμίνη C και μη αιμικός σίδηρος

Ο σίδηρος αποτελεί απαραίτητο συστατικό της αιμοσφαιρίνης, της πρωτεΐνης των ερυθρών αιμοσφαιρίων που είναι υπεύθυνη για την μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα.

Στα τρόφιμα τον συναντάμε σε δυο μορφές, τον αιμικό σίδηρο που εμπεριέχεται μόνο σε ζωικές τροφές και τον μη αιμικό που βρίσκεται σε φυτικές τροφές όπως τα φυλλώδη χορταρικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια.

Τα δυο είδη σιδήρου έχουν διαφορετική βιοδιαθεσιμότητα στο σώμα. Ο αιμικός σίδηρος απορροφάται καλύτερα σε αντίθεση με τον μη αιμικό. Η σύνθεση των γευμάτων όμως μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου με πολύτιμο βοηθό την βιταμίνη C.

Διαβάστε ακόμη=> Σιδηροπενική αναιμία: Οι «super» τροφές που αυξάνουν την απορρόφηση του σιδήρου

Σύμφωνα με σχετική μελέτη, η ταυτόχρονη λήψη 100 mg βιταμίνης C σε ένα γεύμα με τρόφιμα που είναι καλή πηγή μη αιματικού σιδήρου, αύξησε την απορρόφηση κατά 67%.

Tip: Προσθέστε χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού σε μια σαλάτα με σπανάκι, προτείνουν οι διατροφολόγοι. Κάντε το ίδιο με τις φακές ή άλλα όσπρια. Συνοδέψτε τους ωμούς ξηρούς καρπούς σας με κάποιο όξινο φρούτο.

Ντομάτες και ελαιόλαδο

Κάθε κόκκινη ζουμερή ντομάτα κρύβει μεταξύ των άλλων θησαυρών της ένα “διαμάντι” που λέγεται λυκοπένιο.

Είναι μια λιποδιαλυτή ουσία με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση του, με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων και του προστάτη ενώ αποδεδειγμένα μειώνει την LDL χοληστερόλη.

Η σημαντικότερη πηγή λυκοπενίου είναι τα μεταποιημένα προϊόντα της ντομάτας, όπως ο χυμός, το κέτσαπ κλπ, καθώς μετά την επεξεργασία επιτυγχάνεται μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα της ουσίας.

Η Joan Salge Blake, EdD, RDN, κλινική αναπληρώτρια καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, εξηγεί ότι η προσθήκη ελαιόλαδου στην μαγειρεμένη ντομάτα, ενισχύει την απορρόφηση των φωτοχημικών από το σώμα.

Κουρκουμάς και μαύρο πιπέρι

Η κουρκουμίνη, το βασικό συστατικό του κουρκουμά, είναι ευρέως γνωστή για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της.

Ωστόσο, απαιτούνται να καταναλωθούν μεγάλες ποσότητες προκειμένου τα οφέλη αυτά να αποτυπωθούν στον οργανισμό.

Η προσθήκη λίγου μαύρου πιπεριού μπορεί να βοηθήσει. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ο συνδυασμός 20 mg πιπερίνης με 2 g κουρκουμίνης αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης κατά 2000%.

Βιταμίνη D και ασβέστιο

Ακόμα και αν η διατροφή μας είναι πλούσια σε πηγές ασβεστίου, η βιταμίνη D είναι εκείνη που θα βοηθήσει το σώμα να το απορροφήσει ικανοποιητικά.

Ο συγκεκριμένος συνδυασμός είναι εξαιρετικά σημαντικός στο θέμα της οστεοπόρωσης με το μυστικό να κρύβεται στον συνδυασμό επαρκούς πρόσληψης ασβεστίου και βιταμίνης D.

Τρώτε τροφές που προσφέρουν βιταμίνη D, όπως ο σολομός, ο τόνος, οι κρόκοι αυγών και καταναλώστε μαζί τους τροφές πλούσιες σε ασβέστιο όπως μπρόκολο, αποξηραμένα σύκα, πορτοκάλια και γαλακτοκομικά.

Λίπη και λιποδιαλυτές βιταμίνες

Βιταμίνη Α, βιταμίνη D, βιταμίνη Ε και βιταμίνη Κ. Απαραίτητες καθώς η έλλειψη τους συνδέεται μεταξύ άλλων με αύξηση του κινδύνου για καρκίνο και διαβήτη τύπου 2.

Διασπώνται σε λίπος ή λιπίδια και αποθηκεύονται στο συκώτι από όπου αποδεσμεύονται ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού.

Οι διατροφολόγοι συστήνουν να επιλέγουμε πηγές ακόρεστων λιπαρών όπως είναι το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, οι ελιές. Για βιταμίνη Α και βιταμίνη Κ καταναλώστε πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Πορτοκαλί και κίτρινα λαχανικά, ντομάτες είναι τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Α ενώ η βιταμίνη Ε εμπεριέχεται στους περισσότερους ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Διαβάστε επίσης=> Τηγανιτές πατάτες: Ο μυστικός «ένοχος» πίσω από τις διαταραχές διάθεσης

Τελευταία τροποποίηση στις 05/05/2023 - 10:03
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΤΡΟΦΕΣ
  • ΕΥΕΞΙΑ
  • ΣΩΜΑ
  • ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
  • ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ
  • ΜΕΤΑΛΛΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Άνοιξε» η αυλαία του 1ου Διεθνούς Γαστρονομικού και Πολιτιστικού Συμποσίου του Πανεπιστημίου YALE
«Άνοιξε» η αυλαία του 1ου Διεθνούς Γαστρονομικού και Πολιτιστικού Συμποσίου του Πανεπιστημίου YALE 04 Μαϊος 2023
Πως το πρωινό σχετίζεται με τους βαθμούς του...σχολείου 08 Μαϊος 2023
Πως το πρωινό σχετίζεται με τους βαθμούς του...σχολείου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ωμοφαγία: Οφέλη και παρενέργειες - Πως θα βρούμε την απαιτούμενη ισορροπία
Διατροφή
26/12/2025 - 15:01

Ωμοφαγία: Οφέλη και παρενέργειες - Πως θα βρούμε την απαιτούμενη ισορροπία

Αισιόδοξες επιστημονικές εξελίξεις για την υγεία τη δική μας και του πλανήτη
Επικαιρότητα
24/12/2025 - 13:04

Αισιόδοξες επιστημονικές εξελίξεις για την υγεία τη δική μας και του πλανήτη

Πως να αποφύγετε τις καούρες αυτά τα Χριστούγεννα
Διατροφή
24/12/2025 - 14:00

Πως να αποφύγετε τις καούρες αυτά τα Χριστούγεννα

Πατάτα: Η πιο ευέλικτη γαρνιτούρα - Πώς να τη διαχειριστείτε για να μην γίνει Βατερλώ θερμίδων
Διατροφή
24/12/2025 - 12:00

Πατάτα: Η πιο ευέλικτη γαρνιτούρα - Πώς να τη διαχειριστείτε για να μην γίνει Βατερλώ θερμίδων

Από τα μελομακάρονα στις ορμόνες: Οι γιορτινές συνήθειες επηρεάζουν την ευεξία των γυναικών
Health Talk
23/12/2025 - 19:07

Από τα μελομακάρονα στις ορμόνες: Οι γιορτινές συνήθειες επηρεάζουν την ευεξία των γυναικών

Πόσο ασφαλείς είναι οι βαφές μαλλιών και πως θα μειώσετε τον κίνδυνο!
Ομορφιά
23/12/2025 - 15:57

Πόσο ασφαλείς είναι οι βαφές μαλλιών και πως θα μειώσετε τον κίνδυνο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι γάτες νιαουρίζουν πιο έντονα στους άντρες - Νέα έρευνα αποκαλύπτει γιατί συμβαίνει αυτό
Pet
26/12/2025 - 15:39
Επαναστατικό εμφύτευμα «μιλά» στον εγκέφαλο: Ενθαρρυντικά τα πειράματα σε ποντίκια
Υγεία
26/12/2025 - 15:22
Ωμοφαγία: Οφέλη και παρενέργειες - Πως θα βρούμε την απαιτούμενη ισορροπία
Διατροφή
26/12/2025 - 15:01
Γρίπη: Tα πιο πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα από Μεγάλη Βρετανία και Ευρώπη
Υγεία
26/12/2025 - 14:36
Χοληστερόλη και φόβος για τις στατίνες: Η επιστήμη έχει τις απαντήσεις
Υγεία
26/12/2025 - 14:14
Μόνος στο Σπίτι: Γιατί οι διαρρήκτες είναι ιατρικά θαύματα
Υγεία
26/12/2025 - 08:55
Θεσσαλονίκη: Ξημερώματα Χριστουγέννων ολοκληρώθηκε η δωρεά οργάνων από δότη 57 ετών
Επικαιρότητα
26/12/2025 - 08:40
Νέα συστηματική θεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος
Υγεία
24/12/2025 - 20:09
Σε έξαρση οι χειμερινές λοιμώξεις - Πυρετός, γρίπη και ιοί δοκιμάζουν τις αντοχές μας
Health Talk
24/12/2025 - 19:04
«Ξεχωριστό στομάχι»: Γιατί όσο κι αν φάμε πάντα υπάρχει χώρος για επιδόρπιο;
Διατροφή
24/12/2025 - 18:01
Βασικές πρώτες βοήθειες για τα οφθαλμολογικά ατυχήματα που προκύπτουν στις γιορτές
Health Talk
24/12/2025 - 16:49
Χριστουγεννιάτικες οικογενειακές μαζώξεις: Γιατί μάς βγάζουν τον κακομαθημένο μας εαυτό;
Ψυχική Υγεία
24/12/2025 - 16:00
Φόβοι για τους κινδύνους από ύπαρξη τοξικών αερίων στις καμπίνες αεροσκαφών
Υγεία
24/12/2025 - 15:03
Πως να αποφύγετε τις καούρες αυτά τα Χριστούγεννα
Διατροφή
24/12/2025 - 14:00
Αισιόδοξες επιστημονικές εξελίξεις για την υγεία τη δική μας και του πλανήτη
Επικαιρότητα
24/12/2025 - 13:04
ΠΑΝΣΥΝΟΨΥ: Προβληματισμός, θλίψη και ανησυχία για το περιστατικό με τη 16χρονη στην Κυψέλη
Επικαιρότητα
24/12/2025 - 12:47
Κολπική ξηρότητα: Τα συμπτώματα και μια νέα επιλογή για την αντιμετώπισή της
Υγεία
24/12/2025 - 12:22
Πατάτα: Η πιο ευέλικτη γαρνιτούρα - Πώς να τη διαχειριστείτε για να μην γίνει Βατερλώ θερμίδων
Διατροφή
24/12/2025 - 12:00
Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν έως και 33 αισθήσεις!
Υγεία
24/12/2025 - 11:00
Οι επιστήμονες δημιούργησαν ενδομήτριο στο εργαστήριο για να ρίξουν φως στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης
Υγεία
24/12/2025 - 10:00
Γιορτές: Ξεκούραση δεν είναι να αράζεις στον καναπέ - Η αξία της ενεργητικής ανάπαυσης
Ψυχική Υγεία
24/12/2025 - 09:00
ΑΡΣΙΣ: Αυξάνονται τα παιδιά που επαιτούν στις γιορτές - «Μη δίνετε χρήματα, βοηθήστε με εναλλακτικούς τρόπους»
Επικαιρότητα
24/12/2025 - 07:24
Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»: Επιτυχημένη διαδικασία δωρεάς οργάνων
Υγεία
24/12/2025 - 03:37
TÜV NORD Hellas: Παράδοση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου
Επικαιρότητα
24/12/2025 - 00:21
Νέα θητεία Ευγενίδη στην προεδρία του ΦΣΘ - Η σύνθεση του ΔΣ
Pharma Policy
23/12/2025 - 23:03
Ευλογιά αιγοπροβάτων: Σε 450.233 ανέρχονται τα θανατωμένα ζώα
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 22:18
Θεσσαλονίκη: Γιορτή αφιερωμένη στους μικρούς ήρωες που διδάσκουν δύναμη και χαμόγελο
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 21:03
Ο Δήμος Ασπροπύργου δώρισε 14 ηλεκτροκίνητα κρεβάτια νέας γενιάς στο «Θριάσιο» νοσοκομείο
Επικαιρότητα
23/12/2025 - 20:46
Νέο καινοτόμο εμβόλιο καλύπτει περισσότερους ορότυπους της Πνευμονίας
Pharma News
23/12/2025 - 20:19
Ανάγκη για έναν νέο οδικό χάρτη στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα
Patient Talk
23/12/2025 - 20:02

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ξεχωριστό στομάχι»: Γιατί όσο κι αν φάμε πάντα υπάρχει χώρος για επιδόρπιο;
Διατροφή
24/12/2025 - 18:01
Νέο καινοτόμο εμβόλιο καλύπτει περισσότερους ορότυπους της Πνευμονίας
Pharma News
23/12/2025 - 20:19
Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν έως και 33 αισθήσεις!
Υγεία
24/12/2025 - 11:00
Αισιόδοξες επιστημονικές εξελίξεις για την υγεία τη δική μας και του πλανήτη
Επικαιρότητα
24/12/2025 - 13:04
Πατάτα: Η πιο ευέλικτη γαρνιτούρα - Πώς να τη διαχειριστείτε για να μην γίνει Βατερλώ θερμίδων
Διατροφή
24/12/2025 - 12:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo