ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόβεται το αλάτι; Με νέο ηλεκτροφόρο τσόπστικ μπορεί

Διατροφή
Κόβεται το αλάτι; Με νέο ηλεκτροφόρο τσόπστικ μπορεί
Μια νέα σοκαριστική έρευνα από την Ιαπωνία μπορεί να βοηθήσει με έναν εντυπωσιακό τρόπο τους ανθρώπους να μειώσουν το αλάτι που προσλαμβάνουν. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι σχεδίασαν ηλεκτροφόρο ξυλάκι σε σχήμα *chopstick, το οποίο μπορεί να αυξήσει την αίσθηση της αλμυρής γεύσης σε τρόφιμα τα οποία είναι χαμηλά σε περιεκτικότητα νατρίου.
Πέμπτη, 07/07/2022 - 15:05
— Photo: pixabay
Αγγελική Μαξούρη Αγγελική Μαξούρη

Σε πείραμα που έγινε σε εθελοντές παρατηρήθηκε ότι αυτό τό ξυλάκι, που στην ουσία κάνει ηλεκτροσόκ στους γευστικούς κάλυκες, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης του αλατιού κατά 30%. Παρόλο που δεν ακούγεται ωραίο το ηλεκτροσόκ στο στόμα, οι ερευνητές επιβεβαιώνουν ότι είναι αρκετά ήπιο.

Πάρα πολλοί άνθρωποι τρώνε αρκετό αλάτι. Βάζουμε αλάτι στο φαγητό, στα σνακ σε πάρα πολλά τρόφιμα. Λίγο αλάτι μπορεί να νοστιμέψει το φαγητό μας, αλλά το πολύ αλάτι μπορεί να είναι κακό για την υγεία μας. Το πιο συχνό πρόβλημα υγείας που συνδέεται με το αλάτι είναι η υπέρταση. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 2,5 χιλιάδες θάνατοι κάθε χρόνο θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν ο κόσμος μείωνε την κατανάλωση αλατιού και περιοριζόταν στη συνιστώμενη ποσότητα που είναι λιγότερη από 5 γραμμάρια καθημερινά.

Η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο Meiji σε συνεργασία με την Kirin, μια ιαπωνική εταιρεία τροφίμων και ροφημάτων και φιλοδοξεί ότι θα βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους να μειώσουν την κατανάλωση αλατιού χωρίς να θυσιάσουν την αίσθηση της γεύσης.

Τι ακριβώς κάνει αυτός το ηλεκτροσόκ στη γλώσσα μας

Προηγούμενη έρευνα είχε παρατηρήσει ότι η έκθεση της γλώσσας μας σε αδύναμο ηλετρικό ρεύμα μπορεί να επιδράσει στα φορτισμένα ιόντα και είτε να είτε να αναστείλει είτε να ενισχύσει την αλμυρή γεύση. Αυτή η τελευταία έρευνα πάντως είναι η πρώτη που εξέτασε αν η ηλεκτρική διέγερση μπορεί να δράσει σαν εργαλείο που βοηθά στη δίαιτα.

Αρκετοί άνθρωποι καταναλώνουν τη διπλάσια ποσότητα αλατιού

Οι ερευνητές σχεδίασαν ένα κύμα ηλεκτρικής προσομοίωσης με το βέλτιστο πλάτος και συχνότητα που απαιτούνται για την ενίσχυση των τροφίμων με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.
Έπειτα «εξάντλήσαν» τους δικούς τους γευστικούς κάλυκες με δοκιμές προτού προχωρήσουν σε ένα πείραμα στο οποίο συμμετείχαν 31 άτομα τα οποία πρόσφατα είχαν ακολουθήσει μια δίαιτα χαμηλού νατρίου. Οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν το νέο αυτό εργαλείο, τα ηλεκτροφόρα ξυλάκια δηλαδή και τα αποτελέσματα είχαν ενδιαφέρον.

Μετά από το πείραμα αυτό οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ηλεκτροφόρα ξυλάκια μπορούν δυνητικά να μειώσουν την πρόσληψη αλατιού μέχρι 30%, χωρίς να θυσιάσουν την αλμυρή γεύση.

Ο ηλεκτρισμός μπορεί να ενισχύσει τη γεύση ορισμένων τροφίμων

Η ομάδα εθελοντών αφού ολοκληρώθηκαν η παραπάνω διαδικασία έλαβε μέρος και ποιοτικό πείραμα. Έφαγαν μια σούπα miso χαμηλή σε νάτριο και ανέφεραν ότι η σούπα είχε μια καλύτερη αίσθηση και γεύση, γεγονός το οποίο αποδεικνύει ότι η ηλεκτρική διέγερση μπορεί να βελτιώσει την αντίληψη της αλμυρής γεύσης.

Η ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι ο μακροπρόθεσμος στόχος της είναι να αναπτύξει μια συσκευή η οποία θα είναι κατάλληλη για καθημερινή χρήση. Πέρα από αυτό οι ερευνητές αναφέρουν ότι εξετάζουν και τις δυνατότητες που σχετίζονται με την εικονική πραγματικότητα.

Στο μέλλον για παράδειγμα μπορεί να είναι πιθανό να αναπαραχθεί η ικανότητα γεύσης φαγητού και ποτού, ή ακόμα και να βιώσει κανείς γευστικές εμπειρίες που είναι δύσκολο να γευτεί «παραδοσιακά».

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Virtual Reality.

*ξυλάκια αυτά είναι διαμορφωμένα ζεύγη ξυλιών ίσου μήκους κινεζικής προέλευσης που χρησιμοποιούνται ως σκεύη κουζίνας και φαγητού στο μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ασίας)

Πηγή: https://www.studyfinds.org/electroshock-chopsticks-salt/

Τελευταία τροποποίηση στις 07/07/2022 - 15:13
  • ΑΛΑΤΙ
  • ΝΑΤΡΙΟ
  • ΓΕΥΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μην νιώθεις ενοχές που σου αρέσει η σοκολάτα: 4+1 οφέλη που σου προσφέρει η κατανάλωσή της
Μην νιώθεις ενοχές που σου αρέσει η σοκολάτα: 4+1 οφέλη που σου προσφέρει η κατανάλωσή της 07 Ιουλίου 2022
Σύμμαχος κατά της χοληστερίνης η καθημερινή κατανάλωση αβοκάντο 07 Ιουλίου 2022
Σύμμαχος κατά της χοληστερίνης η καθημερινή κατανάλωση αβοκάντο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ζήτησε συμβουλές για το αλάτι από το ChatGPT και κατέληξε στο νοσοκομείο με ψύχωση και δηλητηρίαση
Ψυχική Υγεία
10/10/2025 - 12:58

Ζήτησε συμβουλές για το αλάτι από το ChatGPT και κατέληξε στο νοσοκομείο με ψύχωση και δηλητηρίαση

Πώς αλλάζουν οι διατροφικές προτιμήσεις όσων κάνουν ενέσεις απώλειας βάρους
Διατροφή
22/09/2025 - 11:00

Πώς αλλάζουν οι διατροφικές προτιμήσεις όσων κάνουν ενέσεις απώλειας βάρους

Άνδρας που ρώτησε το ChatGPT πως να βγάλει το αλάτι από τη διατροφή του κατέληξε στο νοσοκομείο
Επικαιρότητα
11/08/2025 - 12:31

Άνδρας που ρώτησε το ChatGPT πως να βγάλει το αλάτι από τη διατροφή του κατέληξε στο νοσοκομείο

Η προσθήκη αλατιού στο φαγητό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους πάνω από 40%
Υγεία
15/04/2025 - 14:02

Η προσθήκη αλατιού στο φαγητό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους πάνω από 40%

Πρόσφατη έρευνα έρχεται να συνδέσει την κατανάλωση αλατιού με την εμφάνιση κατάθλιψης
Διατροφή
01/04/2025 - 17:02

Πρόσφατη έρευνα έρχεται να συνδέσει την κατανάλωση αλατιού με την εμφάνιση κατάθλιψης

Η καταγωγή καθορίζει πόσο πικρό είναι το χάπι
Υγεία
06/03/2025 - 12:00

Η καταγωγή καθορίζει πόσο πικρό είναι το χάπι

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το επιχειρησιακό σχέδιο του ΕΚΑΒ για την υγειονομική κάλυψη του 42ου Αυθεντικού Μαραθώνιου της Αθήνας
Επικαιρότητα
08/11/2025 - 13:39
«Χρυσό γάλα»: Έρχεται από την Ινδία και υπόσχεται πιο γερό ανοσοποιητικό - Πως θα το φτιάξετε
Διατροφή
08/11/2025 - 13:26
GestalTango: Μια διαφορετική ψυχοθεραπευτική προσέγγιση
Ψυχική Υγεία
08/11/2025 - 13:11
Φαρμακευτικός πονοκέφαλος: Όταν τα αναλγητικά προκαλούν πόνο
Υγεία
08/11/2025 - 09:24
Οι συνήθειες που πρέπει να αλλάξουμε ώστε να αποφύγουμε την πιθανότητα νόσησης με καρκίνο
Υγεία
08/11/2025 - 07:32
Η SEPTONA στηρίζει την HOPEgenesis για την αντιμετώπιση της Υπογεννητικότητας στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
08/11/2025 - 03:47
Κοινή Ημερίδα των Νοσοκομείων Μεταξά και Τζανείου: Απαραίτητος ο οδοντιατρικός έλεγχος σε ογκολογικούς ασθενείς
Υγεία
08/11/2025 - 00:13
Ακτινοβολία με ευθύνη: Η Affidea πρωτοπορεί στην ασφαλή ιατρική απεικόνιση
Υπηρεσίες Υγείας
07/11/2025 - 22:59
Η ΕΙΝΑΠ διαμαρτύρεται για την έλλειψη ειδικευόμενων παθολόγων στο «Γ. Γεννηματάς»
Επικαιρότητα
07/11/2025 - 22:33
ΠΣΕΥ: «Ο κλάδος ΠΕ25 καταλαμβάνεται ισότιμα από νοσηλευτές και επισκέπτες υγείας στην Ειδική Αγωγή»
Πολιτική Υγείας
07/11/2025 - 21:49
Θεσσαλονίκη: Σχολείο-κόμβος Υγείας για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας
Επικαιρότητα
07/11/2025 - 21:22
Ένωση Ασθενών Ελλάδας: «Θεσμική θωράκιση του ρόλου μας η χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υγείας»
Patient Talk
07/11/2025 - 20:56
Η Υγεία στο επίκεντρο της COP30: Η ανθρωπότητα απαιτεί συντονισμένες δράσεις
Επικαιρότητα
07/11/2025 - 20:31
Ελληνικό και διεθνές ορόσημο: Δεύτερη εγκυμοσύνη και τοκετός έπειτα από μεταμόσχευση ωοθηκικού ιστού
Υπηρεσίες Υγείας
07/11/2025 - 19:57
Η καφεΐνη με μέτρο μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των πονοκεφάλων
Υγεία
07/11/2025 - 19:22
Γεωργιάδης: «Μέτρα για το clawback στα διαγνωστικά εργαστήρια - Κάτω από το 15% στο πρώτο τρίμηνο του '26»
Πολιτική Υγείας
07/11/2025 - 18:27
Στις 14 Νοεμβρίου ξεκινούν οι αιτήσεις για την Πρώιμη Παιδική Παρέμβαση - Έως και 800 τα voucher
Επικαιρότητα
07/11/2025 - 17:46
Εγκαινιάστηκε το νέο ρομποτικό μηχάνημα στο Κωνσταντοπούλειο Γ. Ν. «Αγία Όλγα»
Πολιτική Υγείας
07/11/2025 - 17:22
Η συστηματική εφαρμογή προγραμμάτων screening σώζει ζωές από τον καρκίνο
Υγεία
07/11/2025 - 16:54
Πώς να μαγειρέψετε τα τέλεια ζυμαρικά – H επιστήμη πίσω από το ιδανικό πιάτο σπαγγέτι
Διατροφή
07/11/2025 - 16:32
Μέτρα του ΥΠΑΑΤ για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στην Κεφαλλονιά
Επικαιρότητα
07/11/2025 - 16:09
Επιμορφωτικό πρόγραμμα «HPV: Closing the Gap» από την ΕΛΛΟΚ για τα μέλη της
Patient Talk
07/11/2025 - 15:51
Project E.L.E.N.I.: Αφιερωμένο στη μνήμη μιας γυναίκας ψυχολόγου που ονειρεύτηκε τα πάντα αλλά δεν... πρόλαβε
Ψυχική Υγεία
07/11/2025 - 15:33
Όραση των παιδιών: Γεωμετρική αύξηση της μυωπίας - Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς
Υγεία
07/11/2025 - 15:11
ΣΦΕΕ: Αυξάνεται η ζήτηση για θεραπείες από πλάσμα αίματος - Ανάγκη νέου πλαισίου συλλογής στην Ελλάδα
Pharma Policy
07/11/2025 - 14:47
«Πράσινο» από τον EMA σε επικουρική θεραπεία για το πλακώδες καρκίνωμα του δέρματος
Pharma News
07/11/2025 - 14:24
Οι ράτσες σκύλων που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από επιθετικό καρκίνο
Pet
07/11/2025 - 14:00
Γιατί τα εμβόλια “δουλεύουν” λιγότερο στις μεγαλύτερες ηλικίες – Οι πιθανές λύσεις
Υγεία
07/11/2025 - 13:00
Εντοπίστηκαν επικίνδυνα μικροπλαστικά σε αστακούς
Διατροφή
07/11/2025 - 12:00
RSV: Δεν είναι απλώς ένα κοινό κρυολόγημα - Μελέτες δείχνουν τη σοβαρότητά του και τον αντίκτυπό του μακροπρόθεσμα στην υγεία
Υγεία
07/11/2025 - 11:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο διαλογισμός έχει παρενέργειες - Τι έδειξε έρευνα
Ψυχική Υγεία
06/11/2025 - 13:00
RSV: Δεν είναι απλώς ένα κοινό κρυολόγημα - Μελέτες δείχνουν τη σοβαρότητά του και τον αντίκτυπό του μακροπρόθεσμα στην υγεία
Υγεία
07/11/2025 - 11:00
Οι ράτσες σκύλων που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από επιθετικό καρκίνο
Pet
07/11/2025 - 14:00
Η νανοτεχνολογία καθιστά τα φάρμακα κατά του καρκίνου 20.000 φορές πιο ισχυρά, χωρίς παρενέργειες
Υγεία
06/11/2025 - 14:00
Βρετανία: Απαγόρευση διαφημίσεων για μάσκες προσώπου LED που υπόσχονται θεραπεία της ακμής
Ομορφιά
06/11/2025 - 09:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo