ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η μαύρη σοκολάτα είναι υγιεινή αλλά μπορεί να γίνει και περισσότερο

Διατροφή
Freepik
Νέα έρευνα έδειξε ότι η προσθήκη προβιοτικών και πρεβιοτικών μπορεί να κάνει ακόμα πιο υγιεινή αυτή τη γλυκιά επιλογή, επιφέροντας ωστόσο και κάποιες αλλαγές.
Παρασκευή, 14/03/2025 - 14:14
— Photo: Freepik
News4Health Team News4Health Team

Πολλοί άνθρωποι θα γεμίσουν σύντομα τα πασχαλινά καλάθια με σοκολατένια κουνέλια, κοτόπουλα κτλ για να τις απολαύσουν παιδιά και ενήλικες. Από μόνη της, η μαύρη σοκολάτα έχει οφέλη για την υγεία, όπως αντιοξειδωτικά που εξουδετερώνουν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες. Ωστόσο, όπως προκύπτει από νέα έρευνα, θα μπορούσε να γίνει ακόμα πιο υγιεινή!

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ACS Food Science & Technology προτείνει τον εμπλουτισμό της σοκολάτας με πρεβιοτικά και προβιοτικά, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι αρωματικοί παράγοντες, ωστόσο, μπορούν να επηρεάσουν πολλές ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένου του επιπέδου υγρασίας και της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες του προϊόντος σοκολάτας.

Τα προβιοτικά, που βρίσκονται σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι και το kimchi, είναι ζωντανά μικρόβια που βελτιώνουν το μικροβίωμα του εντέρου, μετατοπίζοντας την ισορροπία προς τα ωφέλιμα βακτήρια και τις ζύμες. Μπορούν επίσης να διευκολύνουν τα πεπτικά προβλήματα και να μειώσουν τη φλεγμονή. Αυτές οι ενεργές καλλιέργειες χρειάζονται τροφή και προστασία για να επιβιώσουν σε δύσκολες συνθήκες του εντέρου, οπότε τα πρεβιοτικά -- ουσίες όπως οι διαιτητικές ίνες και οι ολιγοσακχαρίτες -- προστίθενται μερικές φορές σε προϊόντα που περιέχουν προβιοτικά για τη δημιουργία συμβιοτικών τροφίμων.

Επειδή η σοκολάτα είναι μια λιχουδιά που πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν, οι ερευνητές τη χρησιμοποίησαν για να δοκιμάσουν διάφορους συνδυασμούς πρεβιοτικών και προβιοτικών. Οι Smriti Gaur και Shubhi Singh διερεύνησαν πρεβιοτικά που δεν θα απαιτούσαν εκτεταμένη επεξεργασία -- καλαμπόκι και μέλι -- σε σοκολάτα εμπλουτισμένη με προβιοτικά.

Η ομάδα ανέπτυξε πέντε σοκολάτες για τη μελέτη τους. Η μία περιείχε μόνο βασικά συστατικά σοκολάτας, όπως βούτυρο κακάο, σκόνη κακάο και σκόνη γάλακτος. Τέσσερα διαφορετικά δείγματα δοκιμής με συμβιοτικά περιείχαν επίσης πρεβιοτικά (καλαμπόκι και μέλι), ένα προβιοτικό (είτε Lactobacillus acidophilus La-14 είτε Lactobacillus rhamnosus GG) και ένα πρόσθετο γεύσης (είτε κανέλα είτε πορτοκάλι). Όταν οι ερευνητές εξέτασαν διάφορες ιδιότητες των δειγμάτων σοκολάτας, διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα λίπους, τα οποία επηρεάζουν την υφή και την αίσθηση του στόματος, ήταν σταθερά και στα πέντε δείγματα.

Ωστόσο, υπήρχαν και διαφορές:

  • Οι αρωματικές ύλες επηρέασαν ορισμένα χαρακτηριστικά των συμβιοτικών σοκολάτας. Για παράδειγμα, οι αρωματικές ύλες πορτοκαλιού μείωσαν το pH, αύξησαν την υγρασία και βελτίωσαν τα επίπεδα πρωτεΐνης σε σύγκριση με όλα τα άλλα δείγματα.
  • Τα τέσσερα συμβιοτικά δείγματα είχαν υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών από το δείγμα ελέγχου.
  • Τα συμβιοτικά δείγματα έσπαγαν λιγότερο «σπάσιμο» σε σύγκριση με τις σοκολάτες ελέγχου, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα πρόσθετα συστατικά διατάραξαν τη δομή της σοκολάτας.

Ο συνολικός αριθμός των μικροβίων στα δείγματα της συμβιοτικής σοκολάτας μειώθηκε κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης, αλλά τα προβιοτικά μικρόβια εξακολουθούσαν να παρουσιάζουν σημάδια ζωής μετά από 125 ημέρες. Αυτή η χρονική περίοδος είναι μεγαλύτερη από ό,τι έχουν αναφέρει άλλοι ερευνητές κατά τη χρήση διαφορετικών βακτηρίων και πρεβιοτικών σε σοκολάτες. Τέλος, όταν οι Gaur και Singh εξέθεσαν τις συμβιοτικές σοκολάτες σε προσομοιωμένες γαστρεντερικές συνθήκες, τα προβιοτικά στα δείγματα διατήρησαν σημαντική βιωσιμότητα για περισσότερες από 5 ώρες.

Οι ερευνητές δοκίμασαν επίσης κρυφά τα γλυκίσματα. «Προσωπικά, μας άρεσαν περισσότερο οι σοκολάτες με γεύση πορτοκάλι, όπου οι έντονες νότες εσπεριδοειδών συμπλήρωναν το πλούσιο κακάο και είχαν μια ελαφρώς πιο μαλακή υφή που έκανε κάθε μπουκιά να μοιάζει πιο πολυτελής», λέει ο Gaur.

«Στο μέλλον, είμαστε ενθουσιασμένοι που θα εξερευνήσουμε πρόσθετα οφέλη για την υγεία αυτών των σοκολάτας, ενώ παράλληλα θα διερευνήσουμε διεξοδικά το αισθητηριακό και διατροφικό τους προφίλ, με στόχο τη δημιουργία μιας ακόμα πιο υγιεινής και απολαυστικής λιχουδιάς».

Πηγή: Science Daily

Τελευταία τροποποίηση στις 14/03/2025 - 14:08
  • ΜΑΥΡΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ
  • ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ
  • ΠΡΕΒΙΟΤΙΚΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο γάμος τριπλασιάζει την πιθανότητα παχυσαρκίας στους άνδρες
Ο γάμος τριπλασιάζει την πιθανότητα παχυσαρκίας στους άνδρες 14 Μαρτίου 2025
Η στροφή στο junk food ακόμα και όταν κρατάει λίγο μπορεί να οδηγήσει στην παχυσαρκία 17 Μαρτίου 2025
Η στροφή στο junk food ακόμα και όταν κρατάει λίγο μπορεί να οδηγήσει στην παχυσαρκία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δέκα πολύ καλοί λόγοι για να εντάξετε στο κεφίρ στη διατροφή σας
Διατροφή
09/10/2025 - 21:14

Δέκα πολύ καλοί λόγοι για να εντάξετε στο κεφίρ στη διατροφή σας

«Εμπλουτισμένο νερό»: Μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας και να μειώσει την επιθυμία για ζάχαρη;
Διατροφή
07/10/2025 - 16:56

«Εμπλουτισμένο νερό»: Μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας και να μειώσει την επιθυμία για ζάχαρη;

Η μαύρη σοκολάτα και ακόμα εννέα τρόφιμα που ρίχνουν τις τιμές και κακής χοληστερίνης
Διατροφή
06/08/2025 - 13:09

Η μαύρη σοκολάτα και ακόμα εννέα τρόφιμα που ρίχνουν τις τιμές και κακής χοληστερίνης

Το βακτήριο-προβιοτικό που περιέχει το μητρικό γάλα και μπορεί να δώσει λύσεις για την παχυσαρκία
Διατροφή
30/07/2025 - 07:46

Το βακτήριο-προβιοτικό που περιέχει το μητρικό γάλα και μπορεί να δώσει λύσεις για την παχυσαρκία

Πώς συνδέεται το άγχος με τη λειτουργία του εντέρου και ποιος ο ρόλος των προβιοτικών
Υγεία
18/03/2025 - 15:49

Πώς συνδέεται το άγχος με τη λειτουργία του εντέρου και ποιος ο ρόλος των προβιοτικών

Η μαύρη σοκολάτα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2
Διατροφή
05/12/2024 - 13:41

Η μαύρη σοκολάτα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πόσο καλό για την υγεία είναι τελικά το μασάζ;
Υγεία
14/11/2025 - 12:00
ΗΠΑ: Πρώτος τεκμηριωμένος θάνατος από αλλεργία στο κρέας λόγω τσιμπήματος τσιμπουριού
Υγεία
14/11/2025 - 10:23
Σύνδρομο Kallmann: H σπάνια γενετική σεξουαλική διαταραχή του Χίτλερ
Επικαιρότητα
14/11/2025 - 10:18
Νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να μειώσει κατά 60% τις άσκοπες προσπάθειες μεταμόσχευσης οργάνων
Digital Health
14/11/2025 - 09:00
Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2025: Δεν είμαι ο διαβήτης μου. Είμαι αυτός που συνεχίζει, που προσπαθεί, που ζει
Patient Talk
14/11/2025 - 07:45
Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Επιστημονική εκδήλωση στη Μεγάλη Αίθουσα του ΕΚΠΑ
Υγεία
14/11/2025 - 07:18
Επιστημονική εκδήλωση για τα pouches νικοτίνης και τη μείωση της βλάβης από το κάπνισμα
Υγεία
14/11/2025 - 03:37
Προσφορά του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ προς τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας
Υπηρεσίες Υγείας
14/11/2025 - 00:14
Δουλεύοντας με διαβήτη: Πώς εξασφαλίζεται η αίσθηση ασφάλειας και υπηρετούνται οι εργασιακές φιλοδοξίες
Υγεία
13/11/2025 - 23:02
Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να εξαιρέσουν από το καθεστώς χορήγησης βίζας τα άτομα με παχυσαρκία
Επικαιρότητα
13/11/2025 - 22:18
Ψήφος δια πληρεξουσίου για γυναίκες ευρωβουλευτές πριν και μετά τον τοκετό
Επικαιρότητα
13/11/2025 - 21:51
Διεθνής συνεργασία και πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση της επιδημίας καπνίσματος
Επικαιρότητα
13/11/2025 - 21:26
ΠΟΕΔΗΝ: «Στηρίζουμε διαχρονικά τις κοινοτικές οδηγίες για 12ωρη ανάπαυση μεταξύ δύο βαρδιών»
Επικαιρότητα
13/11/2025 - 21:03
Η παγκόσμια πρόκληση του σακχαρώδη διαβήτη: Δεδομένα, επιπτώσεις και αντιμετώπιση
Health Talk
13/11/2025 - 20:42
Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: Δράσεις ευαισθητοποίησης για την προωρότητα
Υγεία
13/11/2025 - 20:17
Με την υπογραφή της EUROCERT η πιστοποίηση των Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων για τις Μονάδες Υγείας
Υγεία
13/11/2025 - 19:56
Μαύρες γάτες: Οι μύθοι, οι θρύλοι και η αλήθεια πίσω από μια δημοφιλή δεισιδαιμονία
Pet
13/11/2025 - 19:28
ΕΟΔΥ: Έξι νέοι θάνατοι από Covid-19 και ένας από γρίπη, την τελευταία εβδομάδα
Υγεία
13/11/2025 - 19:07
Τα ξίφη στους νέους ανθυπολοχαγούς της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής παρέδωσε ο Δαβάκης
Επικαιρότητα
13/11/2025 - 18:41
Σημαντικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση του ουροθηλιακού καρκίνου στο ESMO 2025
Υγεία
13/11/2025 - 18:13
Στο «Αγία Σοφία» η πρώτη εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας ανακούφισης πόνου και άγχους σε παιδιατρικό νοσοκομείο στην Ελλάδα
Υγεία
13/11/2025 - 17:47
Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2025: Ένα συγκινητικό βίντεο–μήνυμα για τη ζωή, τη δύναμη και την αποδοχή
Patient Talk
13/11/2025 - 17:31
Έργο 3,2 εκατ. ευρώ η ανακαίνιση των υποδομών στο ογκολογικό νοσοκομείο «Άγιος Σάββας»
Πολιτική Υγείας
13/11/2025 - 17:13
Νέα παρέμβαση του ΙΣΑ για το claw back και τον δανεισμό των ιδιωτικών φορέων ΠΦΥ
Πολιτική Υγείας
13/11/2025 - 16:51
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί αποφασιστικά μέτρα για την ισότητα των φύλων
Επικαιρότητα
13/11/2025 - 16:36
Με πόρους από το ΕΣΠΑ η ενεργειακή αναβάθμιση των Νοσοκομείων «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο» και Ρεθύμνου
Πολιτική Υγείας
13/11/2025 - 16:18
Φάρμακο κατά της ουρικής αρθρίτιδας μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού
Υγεία
13/11/2025 - 16:00
Μαζί για το Παιδί: Δράση στοματικής υγιεινής για παιδιά που φιλοξενούνται σε φορείς προστασίας
Επικαιρότητα
13/11/2025 - 15:41
Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Το πρώτο μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου Κλινικών Μελετών EDOS στην Ελλάδα
Υπηρεσίες Υγείας
13/11/2025 - 15:17
Τα ενέσιμα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας συνδέονται με λιγότερους θανάτους από καρκίνο του παχέος εντέρου
Υγεία
13/11/2025 - 15:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέα οδοντόκρεμα φτιαγμένη από τα μαλλιά (!) υπόσχεται αποκατάσταση του οδοντικού σμάλτου
Υγεία
12/11/2025 - 12:00
Επιστήμονες μετέτρεψαν το σωματικό λίπος σε οστά για να θεραπεύσουν κατάγματα της σπονδυλικής στήλης
Υγεία
12/11/2025 - 15:00
Χαροπαλεύει στο «Γεννηματά» 22χρονος που είχε βάλει στοίχημα να καταπιεί αμάσητο ένα μπέργκερ!
Επικαιρότητα
12/11/2025 - 15:23
Χρόνια κόπωση: Ο ρόλος της προβληματικής αναπνοής
Υγεία
11/11/2025 - 16:12
Τι γίνεται όταν πλένουμε το κοτόπουλο ωμό: Το βακτηριακό ντόμινο που φτάνει ακόμα και στη σαλάτα
Υγεία
13/11/2025 - 13:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo