ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πέντε χρήσιμες συμβουλές για να αντιμετωπίσετε τη δυσανεξία στη λακτόζη

Υπηρεσίες Υγείας
PIXABAY
Η δυσανεξία στη λακτόζη επηρεάζει ένα πολύ υψηλό ποσοστό ενηλίκων. Υπολογίζεται περίπου ότι το 65 % του πληθυσμού έχει μειωμένη ικανότητα πέψης της λακτόζης μετά τη βρεφική ηλικία.
Δευτέρα, 04/09/2023 - 12:55
— Photo: PIXABAY
News4Health Team News4Health Team

«Δεν είναι το ίδιο με την αλλεργία στο γάλα, είναι περισσότερο ενόχληση και όχι μια υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πολλά άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να καταναλώνουν μικρές ποσότητες από τα τρόφιμα που περιέχουν λακτόζη, χωρίς να έχουν κανένα σύμπτωμα», εξηγεί ο κ. Κάρολος Παπαλαζάρου Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Συνεργάτης του Metropolitan Hospital.

Στη συνέχεια, ο κ. Παπαλαζάρου, απαντάει στις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη δυσανεξία στη λακτόζη και προτείνει κάποιες διατροφικές αλλαγές που θα βοηθήσουν την καθημερινότητα των δυσανεκτικών.

Ποια συμπτώματα πρέπει να μας βάλουν σε σκέψεις; Τα συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη εμφανίζονται συνήθως σε 30 λεπτά ή έως και 2 ώρες μετά την κατανάλωση της τροφής που την περιέχει και αφορούν κυρίως το γαστρεντερικό σύστημα, όπως φούσκωμα, αέρια, διάρροια, ναυτία, ενώ πιο σπάνια εμφανίζονται και συμπτώματα όπως ημικρανία και ακμή.

Σε ποιες τροφές συναντάμε τη λακτόζη; Η λακτόζη είναι ένα σάκχαρο που βρίσκεται στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Για να αφομοιωθεί σωστά αυτό το σάκχαρο, το λεπτό έντερο πρέπει να παράγει επαρκείς ποσότητες του ενζύμου που ονομάζεται λακτάση.

Σε τι οφείλεται όμως η μειωμένη παραγωγή λακτάσης;

  1. Γενετικό/Οικογενειακό Ιστορικό. Η αδυναμία παραγωγής λακτάσης μπορεί μερικές φορές να είναι συγγενής (συνήθως στις περιπτώσεις που εμφανίζεται από την εφηβική ηλικία), ενώ παράλληλα υπάρχουν πληθυσμοί που εμφανίζουν δυσανεξία στην λακτόζη συχνότερα από άλλους.
  2. Ηλικία. Καθώς μεγαλώνουμε, η παραγωγή λακτάσης μειώνεται, οδηγώντας σε δυσανεξία άτομα που σε νεότερη ηλικία δεν είχαν εμφανή σημάδια δυσανεξίας στη λακτόζη.
  3. Παθολογικές καταστάσεις. «Σε ορισμένες περιπτώσεις, η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί επίσης να προκύψει από χειρουργική επέμβαση, τραυματισμό, ασθένεια, ακόμη και από ορισμένες θεραπείες. Συχνές παθήσεις που μπορούν να συμβάλλουν στην εμφάνιση της είναι η γαστρεντερίτιδα, η νόσος του Crohn, η ελκώδης κολίτιδα, η κοιλιοκάκη και η καντιτίαση. Ακόμη και περιπτώσεις γρίπης μπορεί να προκαλέσουν δυσανεξία (ωστόσο, συχνά τα συμπτώματα εξασθενούν με την πάροδο του χρόνου). Επιπλέον, η λήψη φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων αντιβιοτικών για παρατεταμένες χρονικές περιόδους, μπορεί να διαταράξει την υγεία του εντέρου και να συμβάλλει στη δυσανεξία στη λακτόζη», επισημαίνει ο ειδικός.
  4. Στρες. Οι στρεσογόνες καταστάσεις είναι κοινώς αποδεκτό πως επηρεάζουν άμεσα την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος, προκαλώντας αρκετά συμπτώματα, μεταξύ αυτών και τη μειωμένη παραγωγή λακτάσης

Πώς γίνεται η διάγνωση; Η διάγνωση της δυσανεξίας στη λακτόζη γίνεται συνήθως με τη λήψη ιστορικού, την κλινική εικόνα, με τεστ υδρογόνου αναπνοής και με την αντίδραση σε μια δοκιμαστική δίαιτα περιορισμού τροφίμων που περιέχουν λακτόζη.

Υπάρχει θεραπεία στη δυσανεξία στη λακτόζη; Επί του παρόντος, δεν υπάρχει μόνιμη θεραπεία για τη δυσανεξία στη λακτόζη, επειδή καμία θεραπεία δεν μπορεί να αυξήσει την ποσότητα λακτάσης που παράγει το λεπτό έντερο. Ωστόσο, με την κατάλληλη διατροφική παρέμβαση, τα συμπτώματα που προκαλούνται μπορούν να μειωθούν και σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και να εξαλειφθούν. Πρέπει να αλλαχθούν οι διατροφικές συνήθειες των πασχόντων; Η διατροφική παρέμβαση αφορά τον περιορισμό ή τον αποκλεισμό (ανάλογα με την περίπτωση) του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων (τυρί, κρέμες τυριού, γιαούρτι κλπ), καθώς και συσκευασμένων, κονσερβοποιημένων και κατεψυγμένων τροφίμων που περιέχουν:

  • Γάλα
  • Λακτόζη
  • Ορό γάλακτος -Τυρόπηγμα -Υποπροϊόντα γάλακτος -Σκόνη γάλακτος

Το θετικό είναι ότι πλέον υπάρχουν στην αγορά αρκετά γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λακτόζη (Lactose Free) και έτσι τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη δεν στερούνται τροφές όπως το γάλα, το γιαούρτι, τα τυριά κλπ.

Πέντε χρήσιμα tips

  1. Χρησιμοποιήστε βιολογικά γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση. «Σε ήπιες περιπτώσεις δυσανεξίας, τα γαλακτοκομικά που έχουν υποστεί ζύμωση βελτιώνουν την πεπτικότητα της λακτόζης, των λιπών και των πρωτεϊνών στα γαλακτοκομικά, αλλά επίσης συμβάλλουν και στην υγιή πέψη άλλων τροφίμων. Το βιολογικό κεφίρ είναι η τέλεια λύση, καθώς είναι πλούσιο σε απαραίτητα αμινοξέα, βιταμίνες, μέταλλα, όπως μαγνήσιο, θειαμίνη, Β12, φυλλικό οξύ και το μυστικό δομικό των οστών, τη βιταμίνη Κ, η οποία βοηθά σημαντικά στο μεταβολισμό του ασβεστίου.
  2. Δοκιμάστε κατσικίσιο γάλα. Για πολλούς ανθρώπους, το κατσικίσιο γάλα μπορεί να είναι πιο εύκολο για το πεπτικό σύστημα από το αγελαδινό. Αυτό συμβαίνει γιατί περιέχει λιγότερη λακτόζη και απορροφάται πιο εύκολα από τον οργανισμό, χωρίς να στερείται τίποτα συγκριτικά με το αγελαδινό γάλα, καθώς είναι πλούσιο σε φώσφορο, ασβέστιο, κάλιο, βιοτίνη και παντοθενικό οξύ.
  3. Λάβετε πεπτικά ένζυμα που περιέχουν λακτάση. Η λακτάση είναι το ένζυμο που λείπει από την πεπτική οδό για άτομα που πάσχουν από δυσανεξία στη λακτόζη. Γι΄αυτό, το συμπλήρωμα πεπτικών ενζύμων μπορεί να βοηθήσει στη διάσπαση λιπών, υδατανθράκων και πρωτεϊνών, βοηθώντας στην αποτελεσματική λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
  4. Συμπλήρωμα με Προβιοτικά. Οι ζωντανές ή ενεργές καλλιέργειες στο γιαούρτι, το κεφίρ, τα ζυμωμένα λαχανικά (τουρσιά) και τα συμπληρώματα, συμβάλλουν στη διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος. Η αύξηση των υγιών βακτηρίων στο έντερό σας μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της μεγαλύτερης παραγωγής λακτάσης ή τουλάχιστον στην πέψη.
  5. Προσθέστε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ. Πολλοί άνθρωποι που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, έχουν επίσης έλλειψη βιταμίνης Κ, επομένως είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετή ποσότητα στην καθημερινή διατροφή σας. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ που μπορείτε να προσθέσετε στη διατροφή σας, είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κρεμμύδια, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, μπρόκολο, αγγούρια αλλά και το κεφίρ», καταλήγει ο κ. Παπαλαζάρου.
  • ΛΑΚΤΟΖΗ
  • ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ
  • ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έξι δωρεές από το «SNF - Release Athens»: Μια προσφορά στην ψυχική υγεία!
Έξι δωρεές από το «SNF - Release Athens»: Μια προσφορά στην ψυχική υγεία! 04 Σεπτεμβρίου 2023
Ωνάσειο: Η ένατη μεταμόσχευση καρδιάς μέσα στο 2023 04 Σεπτεμβρίου 2023
Ωνάσειο: Η ένατη μεταμόσχευση καρδιάς μέσα στο 2023

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γαλακτοκομικά προϊόντα και χρόνια φλεγμονή: Η σύνδεση δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται
Διατροφή
30/10/2025 - 17:38

Γαλακτοκομικά προϊόντα και χρόνια φλεγμονή: Η σύνδεση δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται

Η κετογονική διατροφή συνδέεται με δυσανεξία στη γλυκόζη και λιπώδες ήπαρ
Διατροφή
24/09/2025 - 12:00

Η κετογονική διατροφή συνδέεται με δυσανεξία στη γλυκόζη και λιπώδες ήπαρ

Botox: Τι δεν πρέπει να κάνετε για να έχετε άρτιο αποτέλεσμα
Ομορφιά
04/09/2025 - 17:00

Botox: Τι δεν πρέπει να κάνετε για να έχετε άρτιο αποτέλεσμα

Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να προκαλεί εφιάλτες, ισχυρίζονται Καναδοί επιστήμονες
Διατροφή
01/07/2025 - 19:41

Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να προκαλεί εφιάλτες, ισχυρίζονται Καναδοί επιστήμονες

Γιατί δεν πρέπει να δίνετε γάλα στη γάτα σας
Pet
28/05/2025 - 17:00

Γιατί δεν πρέπει να δίνετε γάλα στη γάτα σας

Πρακτικές συμβουλές για ασφαλείς και πραγματικά ξέγνοιαστες διακοπές
Υγεία
22/07/2024 - 11:27

Πρακτικές συμβουλές για ασφαλείς και πραγματικά ξέγνοιαστες διακοπές

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Prehab: Η σημασία της ψυχικής και σωματικής προετοιμασίας στην αποτροπή χειρουργικών επιπλοκών
Υγεία
14/11/2025 - 13:00
Πόσο καλό για την υγεία είναι τελικά το μασάζ;
Υγεία
14/11/2025 - 12:00
ΗΠΑ: Πρώτος τεκμηριωμένος θάνατος από αλλεργία στο κρέας λόγω τσιμπήματος τσιμπουριού
Υγεία
14/11/2025 - 10:23
Σύνδρομο Kallmann: H σπάνια γενετική σεξουαλική διαταραχή του Χίτλερ
Επικαιρότητα
14/11/2025 - 10:18
Νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να μειώσει κατά 60% τις άσκοπες προσπάθειες μεταμόσχευσης οργάνων
Digital Health
14/11/2025 - 09:00
Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2025: Δεν είμαι ο διαβήτης μου. Είμαι αυτός που συνεχίζει, που προσπαθεί, που ζει
Patient Talk
14/11/2025 - 07:45
Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Επιστημονική εκδήλωση στη Μεγάλη Αίθουσα του ΕΚΠΑ
Υγεία
14/11/2025 - 07:18
Επιστημονική εκδήλωση για τα pouches νικοτίνης και τη μείωση της βλάβης από το κάπνισμα
Υγεία
14/11/2025 - 03:37
Προσφορά του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ προς τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας
Υπηρεσίες Υγείας
14/11/2025 - 00:14
Δουλεύοντας με διαβήτη: Πώς εξασφαλίζεται η αίσθηση ασφάλειας και υπηρετούνται οι εργασιακές φιλοδοξίες
Υγεία
13/11/2025 - 23:02
Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να εξαιρέσουν από το καθεστώς χορήγησης βίζας τα άτομα με παχυσαρκία
Επικαιρότητα
13/11/2025 - 22:18
Ψήφος δια πληρεξουσίου για γυναίκες ευρωβουλευτές πριν και μετά τον τοκετό
Επικαιρότητα
13/11/2025 - 21:51
Διεθνής συνεργασία και πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση της επιδημίας καπνίσματος
Επικαιρότητα
13/11/2025 - 21:26
ΠΟΕΔΗΝ: «Στηρίζουμε διαχρονικά τις κοινοτικές οδηγίες για 12ωρη ανάπαυση μεταξύ δύο βαρδιών»
Επικαιρότητα
13/11/2025 - 21:03
Η παγκόσμια πρόκληση του σακχαρώδη διαβήτη: Δεδομένα, επιπτώσεις και αντιμετώπιση
Health Talk
13/11/2025 - 20:42
Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: Δράσεις ευαισθητοποίησης για την προωρότητα
Υγεία
13/11/2025 - 20:17
Με την υπογραφή της EUROCERT η πιστοποίηση των Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων για τις Μονάδες Υγείας
Υγεία
13/11/2025 - 19:56
Μαύρες γάτες: Οι μύθοι, οι θρύλοι και η αλήθεια πίσω από μια δημοφιλή δεισιδαιμονία
Pet
13/11/2025 - 19:28
ΕΟΔΥ: Έξι νέοι θάνατοι από Covid-19 και ένας από γρίπη, την τελευταία εβδομάδα
Υγεία
13/11/2025 - 19:07
Τα ξίφη στους νέους ανθυπολοχαγούς της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής παρέδωσε ο Δαβάκης
Επικαιρότητα
13/11/2025 - 18:41
Σημαντικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση του ουροθηλιακού καρκίνου στο ESMO 2025
Υγεία
13/11/2025 - 18:13
Στο «Αγία Σοφία» η πρώτη εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας ανακούφισης πόνου και άγχους σε παιδιατρικό νοσοκομείο στην Ελλάδα
Υγεία
13/11/2025 - 17:47
Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2025: Ένα συγκινητικό βίντεο–μήνυμα για τη ζωή, τη δύναμη και την αποδοχή
Patient Talk
13/11/2025 - 17:31
Έργο 3,2 εκατ. ευρώ η ανακαίνιση των υποδομών στο ογκολογικό νοσοκομείο «Άγιος Σάββας»
Πολιτική Υγείας
13/11/2025 - 17:13
Νέα παρέμβαση του ΙΣΑ για το claw back και τον δανεισμό των ιδιωτικών φορέων ΠΦΥ
Πολιτική Υγείας
13/11/2025 - 16:51
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί αποφασιστικά μέτρα για την ισότητα των φύλων
Επικαιρότητα
13/11/2025 - 16:36
Με πόρους από το ΕΣΠΑ η ενεργειακή αναβάθμιση των Νοσοκομείων «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο» και Ρεθύμνου
Πολιτική Υγείας
13/11/2025 - 16:18
Φάρμακο κατά της ουρικής αρθρίτιδας μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού
Υγεία
13/11/2025 - 16:00
Μαζί για το Παιδί: Δράση στοματικής υγιεινής για παιδιά που φιλοξενούνται σε φορείς προστασίας
Επικαιρότητα
13/11/2025 - 15:41
Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Το πρώτο μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου Κλινικών Μελετών EDOS στην Ελλάδα
Υπηρεσίες Υγείας
13/11/2025 - 15:17

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέα οδοντόκρεμα φτιαγμένη από τα μαλλιά (!) υπόσχεται αποκατάσταση του οδοντικού σμάλτου
Υγεία
12/11/2025 - 12:00
Επιστήμονες μετέτρεψαν το σωματικό λίπος σε οστά για να θεραπεύσουν κατάγματα της σπονδυλικής στήλης
Υγεία
12/11/2025 - 15:00
Χαροπαλεύει στο «Γεννηματά» 22χρονος που είχε βάλει στοίχημα να καταπιεί αμάσητο ένα μπέργκερ!
Επικαιρότητα
12/11/2025 - 15:23
Τι γίνεται όταν πλένουμε το κοτόπουλο ωμό: Το βακτηριακό ντόμινο που φτάνει ακόμα και στη σαλάτα
Υγεία
13/11/2025 - 13:00
Χρόνια κόπωση: Ο ρόλος της προβληματικής αναπνοής
Υγεία
11/11/2025 - 16:12
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo