ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πέντε χρήσιμες συμβουλές για να αντιμετωπίσετε τη δυσανεξία στη λακτόζη

Υπηρεσίες Υγείας
PIXABAY
Η δυσανεξία στη λακτόζη επηρεάζει ένα πολύ υψηλό ποσοστό ενηλίκων. Υπολογίζεται περίπου ότι το 65 % του πληθυσμού έχει μειωμένη ικανότητα πέψης της λακτόζης μετά τη βρεφική ηλικία.
Δευτέρα, 04/09/2023 - 12:55
— Photo: PIXABAY
News4Health Team News4Health Team

«Δεν είναι το ίδιο με την αλλεργία στο γάλα, είναι περισσότερο ενόχληση και όχι μια υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πολλά άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να καταναλώνουν μικρές ποσότητες από τα τρόφιμα που περιέχουν λακτόζη, χωρίς να έχουν κανένα σύμπτωμα», εξηγεί ο κ. Κάρολος Παπαλαζάρου Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Συνεργάτης του Metropolitan Hospital.

Στη συνέχεια, ο κ. Παπαλαζάρου, απαντάει στις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη δυσανεξία στη λακτόζη και προτείνει κάποιες διατροφικές αλλαγές που θα βοηθήσουν την καθημερινότητα των δυσανεκτικών.

Ποια συμπτώματα πρέπει να μας βάλουν σε σκέψεις; Τα συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη εμφανίζονται συνήθως σε 30 λεπτά ή έως και 2 ώρες μετά την κατανάλωση της τροφής που την περιέχει και αφορούν κυρίως το γαστρεντερικό σύστημα, όπως φούσκωμα, αέρια, διάρροια, ναυτία, ενώ πιο σπάνια εμφανίζονται και συμπτώματα όπως ημικρανία και ακμή.

Σε ποιες τροφές συναντάμε τη λακτόζη; Η λακτόζη είναι ένα σάκχαρο που βρίσκεται στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Για να αφομοιωθεί σωστά αυτό το σάκχαρο, το λεπτό έντερο πρέπει να παράγει επαρκείς ποσότητες του ενζύμου που ονομάζεται λακτάση.

Σε τι οφείλεται όμως η μειωμένη παραγωγή λακτάσης;

  1. Γενετικό/Οικογενειακό Ιστορικό. Η αδυναμία παραγωγής λακτάσης μπορεί μερικές φορές να είναι συγγενής (συνήθως στις περιπτώσεις που εμφανίζεται από την εφηβική ηλικία), ενώ παράλληλα υπάρχουν πληθυσμοί που εμφανίζουν δυσανεξία στην λακτόζη συχνότερα από άλλους.
  2. Ηλικία. Καθώς μεγαλώνουμε, η παραγωγή λακτάσης μειώνεται, οδηγώντας σε δυσανεξία άτομα που σε νεότερη ηλικία δεν είχαν εμφανή σημάδια δυσανεξίας στη λακτόζη.
  3. Παθολογικές καταστάσεις. «Σε ορισμένες περιπτώσεις, η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί επίσης να προκύψει από χειρουργική επέμβαση, τραυματισμό, ασθένεια, ακόμη και από ορισμένες θεραπείες. Συχνές παθήσεις που μπορούν να συμβάλλουν στην εμφάνιση της είναι η γαστρεντερίτιδα, η νόσος του Crohn, η ελκώδης κολίτιδα, η κοιλιοκάκη και η καντιτίαση. Ακόμη και περιπτώσεις γρίπης μπορεί να προκαλέσουν δυσανεξία (ωστόσο, συχνά τα συμπτώματα εξασθενούν με την πάροδο του χρόνου). Επιπλέον, η λήψη φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων αντιβιοτικών για παρατεταμένες χρονικές περιόδους, μπορεί να διαταράξει την υγεία του εντέρου και να συμβάλλει στη δυσανεξία στη λακτόζη», επισημαίνει ο ειδικός.
  4. Στρες. Οι στρεσογόνες καταστάσεις είναι κοινώς αποδεκτό πως επηρεάζουν άμεσα την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος, προκαλώντας αρκετά συμπτώματα, μεταξύ αυτών και τη μειωμένη παραγωγή λακτάσης

Πώς γίνεται η διάγνωση; Η διάγνωση της δυσανεξίας στη λακτόζη γίνεται συνήθως με τη λήψη ιστορικού, την κλινική εικόνα, με τεστ υδρογόνου αναπνοής και με την αντίδραση σε μια δοκιμαστική δίαιτα περιορισμού τροφίμων που περιέχουν λακτόζη.

Υπάρχει θεραπεία στη δυσανεξία στη λακτόζη; Επί του παρόντος, δεν υπάρχει μόνιμη θεραπεία για τη δυσανεξία στη λακτόζη, επειδή καμία θεραπεία δεν μπορεί να αυξήσει την ποσότητα λακτάσης που παράγει το λεπτό έντερο. Ωστόσο, με την κατάλληλη διατροφική παρέμβαση, τα συμπτώματα που προκαλούνται μπορούν να μειωθούν και σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και να εξαλειφθούν. Πρέπει να αλλαχθούν οι διατροφικές συνήθειες των πασχόντων; Η διατροφική παρέμβαση αφορά τον περιορισμό ή τον αποκλεισμό (ανάλογα με την περίπτωση) του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων (τυρί, κρέμες τυριού, γιαούρτι κλπ), καθώς και συσκευασμένων, κονσερβοποιημένων και κατεψυγμένων τροφίμων που περιέχουν:

  • Γάλα
  • Λακτόζη
  • Ορό γάλακτος -Τυρόπηγμα -Υποπροϊόντα γάλακτος -Σκόνη γάλακτος

Το θετικό είναι ότι πλέον υπάρχουν στην αγορά αρκετά γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λακτόζη (Lactose Free) και έτσι τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη δεν στερούνται τροφές όπως το γάλα, το γιαούρτι, τα τυριά κλπ.

Πέντε χρήσιμα tips

  1. Χρησιμοποιήστε βιολογικά γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση. «Σε ήπιες περιπτώσεις δυσανεξίας, τα γαλακτοκομικά που έχουν υποστεί ζύμωση βελτιώνουν την πεπτικότητα της λακτόζης, των λιπών και των πρωτεϊνών στα γαλακτοκομικά, αλλά επίσης συμβάλλουν και στην υγιή πέψη άλλων τροφίμων. Το βιολογικό κεφίρ είναι η τέλεια λύση, καθώς είναι πλούσιο σε απαραίτητα αμινοξέα, βιταμίνες, μέταλλα, όπως μαγνήσιο, θειαμίνη, Β12, φυλλικό οξύ και το μυστικό δομικό των οστών, τη βιταμίνη Κ, η οποία βοηθά σημαντικά στο μεταβολισμό του ασβεστίου.
  2. Δοκιμάστε κατσικίσιο γάλα. Για πολλούς ανθρώπους, το κατσικίσιο γάλα μπορεί να είναι πιο εύκολο για το πεπτικό σύστημα από το αγελαδινό. Αυτό συμβαίνει γιατί περιέχει λιγότερη λακτόζη και απορροφάται πιο εύκολα από τον οργανισμό, χωρίς να στερείται τίποτα συγκριτικά με το αγελαδινό γάλα, καθώς είναι πλούσιο σε φώσφορο, ασβέστιο, κάλιο, βιοτίνη και παντοθενικό οξύ.
  3. Λάβετε πεπτικά ένζυμα που περιέχουν λακτάση. Η λακτάση είναι το ένζυμο που λείπει από την πεπτική οδό για άτομα που πάσχουν από δυσανεξία στη λακτόζη. Γι΄αυτό, το συμπλήρωμα πεπτικών ενζύμων μπορεί να βοηθήσει στη διάσπαση λιπών, υδατανθράκων και πρωτεϊνών, βοηθώντας στην αποτελεσματική λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
  4. Συμπλήρωμα με Προβιοτικά. Οι ζωντανές ή ενεργές καλλιέργειες στο γιαούρτι, το κεφίρ, τα ζυμωμένα λαχανικά (τουρσιά) και τα συμπληρώματα, συμβάλλουν στη διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος. Η αύξηση των υγιών βακτηρίων στο έντερό σας μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της μεγαλύτερης παραγωγής λακτάσης ή τουλάχιστον στην πέψη.
  5. Προσθέστε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ. Πολλοί άνθρωποι που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, έχουν επίσης έλλειψη βιταμίνης Κ, επομένως είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετή ποσότητα στην καθημερινή διατροφή σας. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ που μπορείτε να προσθέσετε στη διατροφή σας, είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κρεμμύδια, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, μπρόκολο, αγγούρια αλλά και το κεφίρ», καταλήγει ο κ. Παπαλαζάρου.
  • ΛΑΚΤΟΖΗ
  • ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ
  • ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έξι δωρεές από το «SNF - Release Athens»: Μια προσφορά στην ψυχική υγεία!
Έξι δωρεές από το «SNF - Release Athens»: Μια προσφορά στην ψυχική υγεία! 04 Σεπτεμβρίου 2023
Ωνάσειο: Η ένατη μεταμόσχευση καρδιάς μέσα στο 2023 04 Σεπτεμβρίου 2023
Ωνάσειο: Η ένατη μεταμόσχευση καρδιάς μέσα στο 2023

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρακτικές συμβουλές για ασφαλείς και πραγματικά ξέγνοιαστες διακοπές
Υγεία
22/07/2024 - 11:27

Πρακτικές συμβουλές για ασφαλείς και πραγματικά ξέγνοιαστες διακοπές

Διαταραχές του ύπνου και συμβουλές για να τις αντιμετωπίσετε
Υπηρεσίες Υγείας
26/06/2024 - 16:39

Διαταραχές του ύπνου και συμβουλές για να τις αντιμετωπίσετε

Γλαύκωμα: Οκτώ απλές συμβουλές προστασίας από την τύφλωση
Υγεία
26/01/2024 - 14:43

Γλαύκωμα: Οκτώ απλές συμβουλές προστασίας από την τύφλωση

Υγιή και ευτυχισμένα γηρατειά με 10 απλά βήματα
Υγεία
17/09/2023 - 14:38

Υγιή και ευτυχισμένα γηρατειά με 10 απλά βήματα

Πέντε απλές συμβουλές από τον ΠΟΥ για έναν ποιοτικό και επαρκή ύπνο
Υγεία
05/09/2023 - 13:47

Πέντε απλές συμβουλές από τον ΠΟΥ για έναν ποιοτικό και επαρκή ύπνο

«Να προσέχεις τον εαυτό σου» - Αυτοέλεγχος και αυτοδιάγνωση στη σύγχρονη εποχή
Υγεία
25/08/2023 - 17:28

«Να προσέχεις τον εαυτό σου» - Αυτοέλεγχος και αυτοδιάγνωση στη σύγχρονη εποχή

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Προκαταρκτική εξέταση για τα εγκαύματα σε ασθενείς και εργαζομένους σε χειρουργική αίθουσα του «Ελπίς»
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 19:33
MOVE ON UP: Αναπτύσσεται ψηφιακό πρόγραμμα άσκησης για άτομα με Πάρκινσον
Digital Health
08/05/2025 - 19:07
Από το «Θριάσιο» ο νέος πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ - Η σύνθεση της εκτελεστικής γραμματείας
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 18:38
Γιατί δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάμε τον πόνο στο μάτι
Health Talk
08/05/2025 - 18:07
ΕΟΔΥ: Πέντε θάνατοι από γρίπη και COVID-19 τις δύο τελευταίες εβδομάδες
Υγεία
08/05/2025 - 17:54
Τσιατάς: «Ταχύτερα στην Ελλάδα τα νεότερα ογκολογικά φάρμακα σε ασθενείς του ΕΣΥ»
Health Talk
08/05/2025 - 17:33
Τι είναι ο διαβήτης «τύπου 5» - Σχετίζεται με τον υποσιτισμό και αναζητούνται θεραπευτικά σχήματα
Υγεία
08/05/2025 - 16:00
Η χαρτογράφηση του υποδοχέα γλυκιάς γεύσης και η μάχη για να περιοριστούν οι λιγούρες για ζάχαρη
Υγεία
08/05/2025 - 15:11
Δώρα ζωής από 44χρονο που νοσηλευόταν στο Παπανικολάου
Υγεία
08/05/2025 - 14:09
Κοιμάστε λίγο αλλά νιώθετε μια χαρά; Είναι θέμα γονιδιακής μετάλλαξης!
Health Talk
08/05/2025 - 14:00
Ειδική μάσκα προσώπου μπορεί να ανιχνεύσει τη χρόνια νεφρική νόσο μόνο από την αναπνοή
Υγεία
08/05/2025 - 13:00
i4EUFITMOS -Ευφυείς ψηφιακές υπηρεσίες για την παρακολούθηση της φυσικής κατάστασης των Ευρωπαίων
Πολιτική Υγείας
08/05/2025 - 12:30
Klotho: Μια πρωτεΐνη - κλειδί για υγιή γήρανση και μακροζωία
Υγεία
08/05/2025 - 12:00
"Επίθεση στην επιστήμη": Στη Σουηδία έχει φτάσει ο αντίκτυπος των περικοπών του Τραμπ στην έρευνα
Πολιτική Υγείας
08/05/2025 - 11:51
Ελληνική Εταιρεία Παχυσαρκίας για εξαγγελίες Αγαπηδάκη: Η αποκλειστική εξέταση από ενδοκρινολόγους πρακτικά είναι ανεφάρμοστη
Πολιτική Υγείας
08/05/2025 - 11:30
Η περιέργεια κρατάει τον εγκέφαλο ενεργό και στην τρίτη ηλικία
Ψυχική Υγεία
08/05/2025 - 11:00
Σύνδεση «Αγίας Βαρβάρας» - «Αττικόν»: Πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεγάλη σύσκεψη υπό τον Γεωργιάδη
Πολιτική Υγείας
08/05/2025 - 10:04
Νέες αμφιλεγόμενες επιλογές της κυβέρνησης Τραμπ για FDA και τη θέση του γενικού χειρουργού
Πολιτική Υγείας
08/05/2025 - 10:00
Τα γονίδια παίζουν ρόλο στο πότε θα κάνει τα πρώτα του βήματα ένα παιδί
Υγεία
08/05/2025 - 09:02
Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας: «Ενώνουμε κοινότητες, δίνουμε προτεραιότητα στους ασθενείς»
Patient Talk
08/05/2025 - 08:17
Workshop για τις εξελίξεις στις κύριες γενετικές τεχνικές NGS και CMA
Υγεία
08/05/2025 - 06:41
Ο πρωταγωνιστικός ρόλος του νοσηλευτή στο επίκεντρο του 7ου Πανελληνίου Διεπιστημονικού Συνεδρίου για την Υγεία
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 03:27
Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: Μεγάλη άσκηση αντιμετώπισης τραυματιών από ισχυρό σεισμό
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 00:04
Ασκληπιείο Βούλας: «Οχι» της ΕΙΝΑΠ στην εμπλοκή ιδιώτη στις εξ αποστάσεως διαγνώσεις αξονικών
Επικαιρότητα
07/05/2025 - 23:21
Τα δεδομένα υγείας και η ρύθμιση των φαρμάκων ανθρώπων και ζώων έως το 2028
Pharma Policy
07/05/2025 - 22:33
Θεσσαλονίκη: Εγκαινιάζεται η πρώτη εθνική μονάδα σε δημόσια δομή για τις κρανιοπροσωπικές διαφορές
Υγεία
07/05/2025 - 22:09
Η Ελλάδα ως επιλογή επιστροφής: Όλα όσα ακούστηκαν το ετήσιο συνέδριο BrainReGain
Επικαιρότητα
07/05/2025 - 21:44
Η πρώτη δημόσια εξομολόγηση Ευσταθόπουλου για την απώλεια του αδελφού του από καρκίνο
Επικαιρότητα
07/05/2025 - 20:57
Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»: Η μονάδα ΑΜΑΑΚ στην αιχμή της θεραπευτικής αντιμετώπισης του Πολλαπλού Μυελώματος
Υγεία
07/05/2025 - 19:17
Δομική μεταρρύθμιση στο υγειονομικό κομμάτι των ΕΔ - Δένδιας: «Θα βελτιωθούν οι μισθοί»
Πολιτική Υγείας
07/05/2025 - 18:39

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Athens Vision: Νέα εποχή μέσω της στρατηγικής συνεργασίας με τον Όμιλο Sanoptis
Υπηρεσίες Υγείας
06/05/2025 - 16:44
Πρωτοβουλία φον ντερ Λάιεν, Μακρόν για προσέλκυση επιστημόνων στην Ευρώπη - Συμμετοχή του ΕΚΠΑ
Πολιτική Υγείας
06/05/2025 - 07:56
Ο Τραμπ διατάσσει τον περιορισμό των ερευνών για τους ιούς - Φοβάται διαρροή στην κοινότητα
Πολιτική Υγείας
06/05/2025 - 09:45
Η Ελληνική Διατροφολογική Εταιρεία χαιρετίζει την ψήφιση του Νομοσχέδιου για τη σύσταση του "Συλλόγου Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος”
Πολιτική Υγείας
06/05/2025 - 11:46
Δήμος Αθηναίων: Μήνας πρόληψης ο Μάιος – Τα σημεία όπου θα πραγματοποιούνται οι δωρεάν εξετάσεις
Πολιτική Υγείας
06/05/2025 - 12:25
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo