ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι προσελκύει σαν μαγνήτης τα κουνούπια και tips για να τα απομακρύνετε από δερματολόγο

Υγεία
Τι προσελκύει σαν μαγνήτης τα κουνούπια και tips για να τα απομακρύνετε από δερματολόγο
Καλοκαίρι σημαίνει ήλιος, θάλασσα, ξεκούραση και κουνούπια. Πολλά κουνούπια για μερικούς, λίγα για άλλους. Γιατί όμως κάποιοι άνθρωποι προσελκύουν τα κουνούπια και άλλοι περνάνε δίπλα τους απαρατήρητοι; Η απάντηση είναι συνδυασμός επιστήμης και σφαλμάτων που άθελά μας κάνουμε.
Τετάρτη, 17/08/2022 - 16:54
— Photo: pixabay
News4Health Team News4Health Team

«Τα κουνούπια δεν είναι ένα είδος, αλλά μία τεράστια οικογένεια από σχεδόν 3.500 διαφορετικά, που χωρίζονται σε περισσότερα από 100 γένη, μόλις τρία εκ των οποίων (ο κώνωψ ο ανωφελής, το κοινό κουνούπι και το γένος αηδής) είναι κυρίως διαδεδομένα στην Ελλάδα», αναφέρει ο Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος δρ Μάρκος Μιχελάκης, από τον ΕΔΟΕΑΠ.

«Ανεξάρτητα από το είδος τους, μας τσιμπούν μόνο τα θηλυκά κουνούπια , γιατί χρειάζονται το αίμα για να παράγουν τα αυγά τους. Δυστυχώς, η συνέπεια του τσιμπήματός τους είναι συχνά η μετάδοση επικίνδυνων ασθενειών όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου, η ελονοσία και πολλές άλλες. Στην πραγματικότητα, τα κουνούπια είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του ανθρώπου, διότι κάθε χρόνο σκοτώνουν περισσότερα άτομα απ' ό,τι οποιοδήποτε άλλο μέλος του ζωικού βασιλείου».

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα κουνούπια ακολουθούν οσφρητικά, οπτικά και θερμικά σήματα για να μας εντοπίζουν. Το πρώτο είναι το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέουμε όταν αναπνέουμε. Η ποσότητα του αερίου αυτού είναι μεγαλύτερη σε ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι έγκυοι και οι μεγαλόσωμοι άνθρωποι. Ωστόσο δεν είναι το διοξείδιο του άνθρακα αυτό που μας καθιστά ελκυστικούς για τα κουνούπια.

Όταν τα κουνούπια πλησιάσουν αρκετά τον άνθρωπο, αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τη μυρωδιά από το δέρμα του. Καθώς πλησιάζουν εγγύτερα στην πηγή αυτής της μυρωδιάς, ανιχνεύουν επίσης τη θερμότητα και τον ιδρώτα που παράγει το σώμα του.

Τι προσελκύει σαν μαγνήτης τα κουνούπια

Τη μεγάλη διαφορά στην «ελκυστικότητα» ενός ατόμου την κάνει η μυρωδιά του δέρματός του. Αυτή καθορίζεται κατ' αρχάς από ορισμένες ουσίες που παράγει ο ίδιος ο οργανισμός και τις οποίες δεν μπορούμε να αλλάξουμε. Τέτοιες ουσίες είναι, λ.χ., η αμμωνία, το γαλακτικό οξύ, η ακετόνη κ.λπ. Κάθε μία από αυτές δρα με ξεχωριστό τρόπο στην προσέλκυση των κουνουπιών. Η υψηλή συγκέντρωση γαλακτικού οξέος, π.χ., αυξάνει την προσέλκυση των κουνουπιών από την αμμωνία και το διοξείδιο του άνθρακα.

Ελκυστικός για τα κουνούπια είναι και ο ιδρώτας. «Έχει βρεθεί ότι ο ιδρώτας αυξάνει τις πτητικές ενώσεις που παράγει το δέρμα και οι οποίες προσελκύουν τα κουνούπια. Γι' αυτό τον λόγο τα κουνούπια συνήθως τσιμπούν τα άτομα που ιδρώνουν πολύ, ενώ αντίθετα τα άτομα με ανιδρωσία ή μειωμένη εφίδρωση δεν τα προσελκύουν», εξηγεί ο κ. Μιχελάκης.

Τη μυρωδιά του δέρματος μπορούν να κάνουν ακόμα πιο ελκυστική ορισμένα σαπούνια, λοσιόν και καλλυντικά που χρησιμοποιούμε. Οι μυρωδιές των λουλουδιών και των φρούτων τα προσελκύουν ιδιαίτερα, γιατί τρέφονται (και) με το νέκταρ των ανθέων. Ωστόσο πρέπει να αποφεύγουμε γενικά και τα προϊόντα με μυρωδιές που δεν θυμίζουν ανθισμένο κήπο, γιατί οτιδήποτε μυρίζει ωραία (από το σαμπουάν και την μαλακτική μαλλιών έως το άρωμα και το σαπούνι του πλυντηρίου ρούχων) είναι μαγνήτης για τα έντομα.

Η λύση για να μειώσετε τις οσφρητικές ενδείξεις που κάνουν τα κουνούπια να σας επιτίθενται, είναι να χρησιμοποιείτε άοσμα προϊόντα καθαρισμού και περιποίησης του εαυτού και των ενδυμάτων σας.
Εκτός από το άρωμα, όμως, πρέπει να έχετε στο νου σας και τα καλλυντικά σας. Δεν πρέπει, λ.χ., να βάζετε ενυδατική στο δέρμα σας πριν βγείτε για την απογευματινή ή βραδινή βόλτα σας. Πολλά ενυδατικά προϊόντα περιέχουν γαλακτικό οξύ, το οποίο όπως προαναφέρθηκε προσελκύει τα κουνούπια. Εξίσου ελκυστικά είναι και τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται για ανανέωση της επιδερμίδας, όπως αυτά που περιέχουν άλφα-υδροξυοξέα (AHAs).

Έξτρα tips επιβίωσης

Σημαντικό είναι ακόμα να προσέξετε την ένδυσή σας, επισημαίνει ο κ. Μιχελάκης. «Ο στόχος σας πρέπει να είναι τα ανοικτόχρωμα ρούχα, που καλύπτουν μεγάλες επιφάνειες του δέρματος», εξηγεί. «Τα κουνούπια προσανατολίζονται προς τον στόχο τους χρησιμοποιώντας και την όρασή τους. Όσο πιο σκουρόχρωμος είναι ο στόχος, τόσο πιο εύκολα τον βλέπουν, επομένως η λύση είναι να φοράτε λευκά, μακριά ρούχα, που θα είναι άνετα και από λεπτά υφάσματα για να μην ιδρώνετε».

Τον ιδρώτα μπορείτε να μειώσετε περαιτέρω αποφεύγοντας την φυσική δραστηριότητα από το απόγευμα και μετά, και χρησιμοποιώντας ανεμιστήρα. Η φυσική δραστηριότητα παράγει γαλακτικό οξύ, ενώ ο ανεμιστήρας θα εμποδίσει την υπερθέρμανση του σώματός σας και θα διασκορπίσει το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέετε.

Καλό θα ήταν επίσης να αποφεύγετε την κατανάλωση αλκοόλ και ροφημάτων με ανθρακικό μετά το απόγευμα. Έχει βρεθεί ότι το αλκοόλ αυξάνει τα τσιμπήματα των κουνουπιών, ίσως διότι μικροσκοπικές ποσότητες αιθανόλης εκλύονται στο δέρμα με την εφίδρωση. Επιπλέον, το ανθρακικό είναι διοξείδιο του άνθρακα.

Πολύ σημαντικό είναι ακόμα να κάνετε καθημερινά ντους με χλιαρό νερό και άοσμα καθαριστικά, για να απομακρύνετε από το δέρμα σας τον ιδρώτα και τις ουσίες που εκλύονται μαζί του. Για ακόμα μεγαλύτερη προστασία, τέλος, να χρησιμοποιείτε και εντομοαπωθητικό προϊόν, με το οποίο θα αλείφετε τα εκτεθειμένα σημεία του δέρματος (μην το εφαρμόζετε κάτω από τα ρούχα σας). Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιείτε τα κατάλληλα εντομοαπωθητικά και πάνω στα ρούχα σας. Ο ΕΟΔΥ συνιστά να επιλέγετε εντομοαπωθητικά που περιέχουν ως δραστικές ουσίες το DEET, την πικαριδίνη (ικαριδίνη), το IR3535, την κιτριοδιόλη (citriodiol) ή το έλαιο του δέντρου κορυμβία η κίτροσμος (Eucalyptus citriodora oil).

«Αν και η προσέλκυση των κουνουπιών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από γενετικά καθορισμένα χαρακτηριστικά του οργανισμού, αυτό δεν σημαίνει πως θα μείνουμε έρμαια στις επιθέσεις τους», υπογραμμίζει ο κ. Μιχελάκης. «Τα τσιμπήματα των κουνουπιών κάποιες φορές δεν είναι αθώα και πρέπει να λαμβάνουμε τα ενδεδειγμένα μέτρα για να τα αποφεύγουμε».

Τελευταία τροποποίηση στις 18/08/2022 - 10:45
  • ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ
  • ΑΝΤΙΚΟΥΝΟΥΠΙΚΟ
  • ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΟΥ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

H αυξημένη φυσική δραστηριότητα δεν βοηθά τα κορίτσια να χάσουν λίπος σύμφωνα με νέα μελέτη
H αυξημένη φυσική δραστηριότητα δεν βοηθά τα κορίτσια να χάσουν λίπος σύμφωνα με νέα μελέτη 17 Αυγούστου 2022
Μελέτη για Covid: Κίνδυνος εμφάνισης άνοιας, επιληψίας και ψυχιατρικών διαταραχών ακόμα και 2 χρόνια μετά τη λοίμωξη 18 Αυγούστου 2022
Μελέτη για Covid: Κίνδυνος εμφάνισης άνοιας, επιληψίας και ψυχιατρικών διαταραχών ακόμα και 2 χρόνια μετά τη λοίμωξη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Ξεκινούν άμεσα οι αεροψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών
Επικαιρότητα
10/06/2026 - 16:52

Θεσσαλονίκη: Ξεκινούν άμεσα οι αεροψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών

ΕΟΔΥ: Τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια και τον ιό του Δυτικού Νείλου
Υγεία
28/05/2026 - 19:09

ΕΟΔΥ: Τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια και τον ιό του Δυτικού Νείλου

Κουνούπια χωρίς… σύνορα: Από τον ιό του Δυτικού Νείλου έως τον Δάγκειο πυρετό
Υγεία
26/05/2026 - 21:41

Κουνούπια χωρίς… σύνορα: Από τον ιό του Δυτικού Νείλου έως τον Δάγκειο πυρετό

Κινέζοι ιολόγοι μετέτρεψαν κουνούπια σε... εμβόλια που θωρακίζουν τις νυχτερίδες έναντι ιών
Υγεία
12/03/2026 - 16:00

Κινέζοι ιολόγοι μετέτρεψαν κουνούπια σε... εμβόλια που θωρακίζουν τις νυχτερίδες έναντι ιών

Χειμώνας χωρίς κουνούπια; Δεν είναι πια ο κανόνας - Ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής
Υγεία
10/01/2026 - 08:35

Χειμώνας χωρίς κουνούπια; Δεν είναι πια ο κανόνας - Ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής

Νόσος chikungunya: Το σάλιο των κουνουπιών μπορεί να αποκαλύπτει το κλειδί για την αντιμετώπιση της φλεγμονής
Υγεία
21/10/2025 - 16:06

Νόσος chikungunya: Το σάλιο των κουνουπιών μπορεί να αποκαλύπτει το κλειδί για την αντιμετώπιση της φλεγμονής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το συχνό σκύψιμο στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής
Υγεία
19/06/2026 - 10:00
EFPIA: «Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για επανεξέταση της Οδηγίας για τα λύματα
Pharma Policy
19/06/2026 - 09:07
Η ανακάλυψη μηχανισμού για πιο ισχυρά οστά γεννά ελπίδες για θεραπεία της οστεοπόρωσης
Υγεία
19/06/2026 - 09:00
Έμπολα: Ξεπέρασαν τους 200 οι νεκροί στο Κονγκό
Επικαιρότητα
19/06/2026 - 08:11
Καλοκαίρι: Η εποχή που τιμωρούμαστε για το σώμα που δεν φτιάξαμε
Ψυχική Υγεία
18/06/2026 - 18:00
Η καθημερινή έκθεση της εγκύου σε χημικές ουσίες συνδέεται με πρόωρα και ελλιποβαρή μωρά
Υγεία
18/06/2026 - 17:00
Πειραματικό εμβόλιο φιλοδοξεί να «αναζωογονήσει» το ανοσοποιητικό θωρακίζοντας έναντι καρκίνου και άνοιας
Υγεία
18/06/2026 - 16:00
Η αντηλιακή προστασία είναι ανάγκη. Καθημερινή!
Υγεία
18/06/2026 - 15:53
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ζητάει να "παγώσει" η οδηγία για τα αστικά λύματα - Ικανοποίηση Γεωργιάδη
Πολιτική Υγείας
18/06/2026 - 15:31
Η απώλεια της όσφρησης είναι εξίσου σοβαρή με τη νόσο του Πάρκινσον ή το εγκεφαλικό: μελέτη
Υγεία
18/06/2026 - 15:00
Social media και παιδιά: Το παγκόσμιο κύμα απαγορεύσεων εξαπλώνεται - Είναι πραγματικά λύση;
Ψυχική Υγεία
18/06/2026 - 14:00
Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Νεφρού: Τα καλά νέα στον τομέα των θεραπευτικών επιλογών
Υγεία
18/06/2026 - 13:00
Χάκερς υποστηρίζουν ότι "χτύπησαν" τη Novo Nordisk - Απειλούν με πώληση των δεδομένων που απέκτησαν
Pharma News
18/06/2026 - 12:48
Γεωργιάδης: Παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τις 1.131 θέσεις γιατρών
Πολιτική Υγείας
18/06/2026 - 12:01
Τα φάρμακα απώλειας βάρους ίσως μειώνουν συμπεριφορές που συνδέονται με τη βία
Ψυχική Υγεία
18/06/2026 - 12:00
Μειωμένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων για τις γυναίκες που κάνουν ασκήσεις ενδυνάμωσης
Fitness
18/06/2026 - 11:00
Oliver Bleck: Απαραίτητες η πολιτική βούληση και οι στρατηγικές επενδύσεις για την ενίσχυση της φαρμακευτικής καινοτομίας
Pharma Policy
18/06/2026 - 10:52
To εμβόλιo κατά του HPV σχεδόν μηδένισε τους θανάτους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας πριν από τα 30
Υγεία
18/06/2026 - 10:00
Δήμος Σίφνου: Δωρεάν κατοικίες και πρόσθετα κίνητρα για την προσέλκυση ειδικευμένων γιατρών
Πολιτική Υγείας
18/06/2026 - 09:41
Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου του Νεφρού: Ο ρόλος της ψυχικής κατάστασης του ασθενούς
Patient Talk
18/06/2026 - 09:00
Αλλαγή στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ- Προσωρινός διοικητής ο Αθανάσιος Ζαμάνης
Πολιτική Υγείας
18/06/2026 - 08:01
GLP-1 φάρμακα και ψυχική υγεία: Ο απρόσμενος ρόλος του εντέρου
Υγεία
17/06/2026 - 21:00
ΕΚΑΒ: Σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα παρά τις τεχνικές βλάβες σε ασθενοφόρα της Αττικής
Πολιτική Υγείας
17/06/2026 - 20:00
Μαγνητική τομογραφία καρδιάς: Η εξέταση που «βλέπει» όσα δεν φαίνονται αλλιώς
Digital Health
17/06/2026 - 19:00
Ν. Παπανδρέου: Ίδιος ο εθισμός από αλκοόλ, τσιγάρο και social media
Πολιτική Υγείας
17/06/2026 - 18:00
Αλτσχάιμερ: Οι φωτογραφίες του αμφιβληστροειδούς μπορούν να προβλέψουν τη νόσο
Digital Health
17/06/2026 - 17:00
Διάγνωση με Αλτσχάιμερ: Τι πρέπει να γίνει μετά;
Υγεία
17/06/2026 - 16:00
Υποκατάστατα αίματος: Πόσο κοντά είναι η επιστήμη στη δημιουργία “συνθετικού αίματος”;
Υγεία
17/06/2026 - 15:00
Όταν τα μόνιμα δόντια των παιδιών βγαίνουν με κίτρινες κηλίδες: Η συχνή πάθηση που πολλοί γονείς αγνοούν
Υγεία
17/06/2026 - 14:00
Μελέτη συνδέει τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών
Υγεία
17/06/2026 - 13:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γεωργιάδης για τον θάνατο νοσηλεύτριας στο Νοσοκομείο Ναυπλίου: Δεν πρέπει να χρεώνεται στους Ρομά
Πολιτική Υγείας
16/06/2026 - 13:00
Γεωργιάδης από το Λουξεμβούργο: Να αναβληθεί η Οδηγία για τα αστικά λύματα - Ενέχει κινδύνους για τα φάρμακα
Πολιτική Υγείας
16/06/2026 - 13:34
Η απόλυτη αποχή από τη ζάχαρη μπορεί τελικά να μην είναι ωφέλιμη - Τι έδειξε έρευνα
Διατροφή
16/06/2026 - 16:00
Προκήρυξη θέσεων γιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγεία: Λήγει σήμερα η προθεσμία υποβολής αιτήσεων
Πολιτική Υγείας
17/06/2026 - 08:11
Αγαπηδάκη: Ενίσχυση της κατ’ οίκον φροντίδας και της τηλεϊατρικής
Πολιτική Υγείας
17/06/2026 - 09:30
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo