ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πτώσεις στην τρίτη ηλικία: Πού οφείλονται - Οι συνήθειες «κλειδιά» στην πρόληψη απρόσμενων ατυχημάτων

Υγεία
Πτώσεις στην τρίτη ηλικία: Πού οφείλονται - Οι συνήθειες «κλειδιά» στην πρόληψη απρόσμενων ατυχημάτων
Οι ηλικιωμένοι που ασκούνται τακτικά και τρέφονται σωστά μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο πτώσεων, σύμφωνα με νέα έρευνα από επιστήμονα της Μασαχουσέτης.
Τρίτη, 23/05/2023 - 12:17
— Photo: micheile henderson on Unsplash
Χριστίνα Παναγιώτα Βελαλή Χριστίνα Παναγιώτα Βελαλή

Η διατροφή και η άσκηση στους ηλικιωμένους, δρούν ως «ασπίδα» προστασίας απέναντι στις απρόσμενες πτώσεις και βελτιώνουν σημαντικά τον τρόπο ζωής τους σε σχέση με αυτούς που κάνουν καθιστική ζωή και δεν τρώνε υγιεινά.

Συγκεκριμένα, κάθε χρόνο, περίπου 1 στους 4 ηλικιωμένους χάνουν την ισορροπία τους με αποτέλεσμα να πέφτουν.

Στην πραγματικότητα, οι πτώσεις είναι η κύρια αιτία τραυματισμών σε ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω. Οι πτώσεις είναι η πιο κοινή αιτία καταγμάτων ισχίου και τραυματικών εγκεφαλικών κακώσεων.

Τραυματισμοί όπως αυτοί είναι επίσης μερικοί λόγοι που οδηγούνται σε οίκο ευγηρίας , καθώς ο κίνδυνος πτώσης στο σπίτι είναι σχεδόν τρεις φορές υψηλότερος από ό,τι για τους ανθρώπους που ζουν στην κοινότητα.

Οι αιτίες που ηλικιωμένοι πέφτουν - Οι σωματικές αλλαγές στο «μικροσκόπιο» του επιστήμονα της Μασαχουσέτης

Οι ηλικιωμένοι είναι πιο επιρρεπείς στις πτώσεις για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών που σχετίζονται με την ηλικία στο σώμα τους και των αλλαγών στην όραση που τους αφήνουν ευάλωτους σε περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως κράσπεδα, σκάλες και πτυχώσεις χαλιών.

Ο δρ. Evan Papa, Αναπληρωτής Καθηγητής Φυσικής Θεραπείας και Επιστήμης Αποκατάστασης, στο Πανεπιστήμιο Ταφτς της Μασαχουσέτης αναφέρει τρείς σωματικές αλλαγές που παρατηρούνται με τη γήρανση, οι οποίες συχνά περνούν απαρατήρητες, ωστόσο είναι αυτές οι οποίες ευθύνονται για τις πτώσεις των ηλικιωμένων ατόμων.

Αυτές είναι:

1. Η μυϊκή αδυναμία

2. Η μειωμένη ισορροπία

3. Αλλαγές στην όραση

«Είμαι φυσιοθεραπευτής και κλινικός επιστήμονας που επικεντρώνεται στην πρόληψη της πτώσης σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, συνήθως ηλικίας 65 ετών και άνω. Έχω περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας μου ερευνώντας γιατί πέφτουν οι ηλικιωμένοι και δουλεύω με ασθενείς και τις οικογένειές τους για να αποτρέψω τις πτώσεις» λέει χαρακτηριστικά.

Ακόμη, εξηγεί τους παραπάνω λόγους αναλυτικά λέγοντας πως η απώλεια μυϊκής δύναμης και ευλυγισίας, με βάση την εμπειρία του, καθιστά πιο δύσκολη τη διατήρηση της ισορροπίας και της σταθερότητας. Συνεπώς η απώλεια δύναμης και η κακή ισορροπία είναι δύο από τις πιο κοινές αιτίες πτώσεων.

Επίσης, ο επιστήμονας αναφέρει πως οι ηλικιωμένοι έχουν συχνά χρόνιες παθήσεις όπως η αρθρίτιδα, η νόσος του Πάρκινσον ή ο διαβήτης που μπορεί να επηρεάσουν την κινητικότητα, τον συντονισμό και τη συνολική τους σταθερότητα.

Επιπλέον, ορισμένα φάρμακα που λαμβάνονται συνήθως από ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, όπως ηρεμιστικά ή φάρμακα για την αρτηριακή πίεση , μπορεί να προκαλέσουν ζάλη, υπνηλία ή πτώση της αρτηριακής πίεσης, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο πτώσεων.

Οι αλλαγές στην όραση που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η μειωμένη αντίληψη του βάθους και η περιφερειακή όραση και η δυσκολία στη διαφοροποίηση των χρωμάτων ή των αντιθέσεων, μπορεί να κάνουν πιο δύσκολη την πλοήγηση και τον εντοπισμό πιθανών κινδύνων.

Τέτοιοι κίνδυνοι στο περιβάλλον μπορεί να είναι, ανώμαλες επιφάνειες, ολισθηρό δάπεδο, ανεπαρκής φωτισμός, χαλαρά χαλιά ή μοκέτες ή ακατάστατα μονοπάτια, που μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στις πτώσεις των ηλικιωμένων .

Οι ηλικιωμένοι που κάνουν καθιστικό τρόπο ζωής ή έχουν περιορισμένη σωματική δραστηριότητα, συνεπώς και μειωμένη δύναμη, ευλυγισία και ισορροπία.

Και τέλος, καταστάσεις όπως η άνοια ή η νόσος του Αλτσχάιμερ μπορεί να επηρεάσουν την κρίση, την προσοχή και τη χωρική επίγνωση, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο πτώσης.

Γιατί η γήρανση οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο πτώσεων

Η γήρανση είναι μια διαδικασία που επηρεάζει τα συστήματα και τους ιστούς κάθε ανθρώπου. Ο ρυθμός και το μέγεθος της γήρανσης μπορεί να είναι διαφορετικός για κάθε άτομο, αλλά η συνολική σωματική παρακμή είναι αναπόφευκτο μέρος της ζωής.

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η γήρανση ξεκινά στα 60 τους, αλλά στην πραγματικότητα η διαδικασία της παρακμής , συνήθως ξεκινά από την ηλικία των 30.

Πρόληψη πτώσης

Η υιοθέτηση αλλαγών στον τρόπο ζωής, όπως η τακτική, μακροχρόνια άσκηση μπορεί να μειώσει τις συνέπειες της γήρανσης , συμπεριλαμβανομένων των πτώσεων και των τραυματισμών.

Η υγιεινή διατροφή, η διαχείριση χρόνιων παθήσεων, η αναθεώρηση φαρμάκων με επαγγελματίες υγείας, η διατήρηση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος στο σπίτι και η τακτική εξέταση της όρασης μπορούν επίσης να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου πτώσεων σε ηλικιωμένους ενήλικες.

Υπάρχουν αρκετές ασκήσεις που χρησιμοποιούν οι φυσιοθεραπευτές για να βελτιώσουν την ισορροπία των ασθενών.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης, ο καθένας θα πρέπει να συμβουλευτεί έναν επαγγελματία υγείας ή έναν εξειδικευμένο φυσιοθεραπευτή για να καθορίσει τις κατάλληλες ασκήσεις για τις συγκεκριμένες ανάγκες του.

Ακολουθούν πέντε μορφές άσκησης που συνήθως συνιστά ο δρ. Evan Papa στους ασθενείς του για τη βελτίωση της ισορροπίας:

1. Η προπόνηση ισορροπίας μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του συντονισμού και της ιδιοδεκτικότητας , που είναι η ικανότητα του σώματος να αντιλαμβάνεται το που βρίσκεται. Με την εξάσκηση κινήσεων που προκαλούν την ισορροπία του σώματος, όπως η στάση στο ένα πόδι ή το περπάτημα από τη φτέρνα μέχρι τα δάχτυλα, το νευρικό σύστημα γίνεται καλύτερο στο συντονισμό των κινήσεων και στη διατήρηση της ισορροπίας. Μια μεγάλη ερευνητική μελέτη που ανέλυσε σχεδόν 8.000 ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας διαπίστωσε ότι η ισορροπία και οι λειτουργικές ασκήσεις μειώνουν το ποσοστό πτώσεων κατά 24%.

2. Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης περιλαμβάνουν άρση βαρών ή χρήση ζωνών αντίστασης για την αύξηση της μυϊκής δύναμης και ισχύος.

Ενισχύοντας τους μύες στα πόδια, τους γοφούς και τον πυρήνα, οι ηλικιωμένοι μπορούν να βελτιώσουν την ικανότητά τους να διατηρούν ισορροπία και σταθερότητα.

Η έρευνά του επιστήμονα έχει δείξει ότι η προπόνηση δύναμης μπορεί επίσης να οδηγήσει σε βελτιώσεις στην ταχύτητα του περπατήματος και σε μείωση του κινδύνου πτώσης.

3. Το Τάι Τσι είναι μια ήπια πολεμική τέχνη που επικεντρώνεται στις αργές, ελεγχόμενες κινήσεις και στη μετατόπιση του σωματικού βάρους.

Έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να βελτιώσει την ισορροπία, τη δύναμη και την ευελιξία σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Αρκετές συνδυασμένες μελέτες στο τάι τσι έχουν δείξει μείωση 20% στον αριθμό των ανθρώπων που εμφανίζουν πτώσεις.

4. Ορισμένες στάσεις γιόγκα μπορούν να ενισχύσουν την ισορροπία και τη σταθερότητα.

Η στάση δέντρου, η στάση πολεμιστή και η στάση στο βουνό είναι παραδείγματα στάσεων που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ισορροπίας.

Είναι καλύτερο να κάνετε γιόγκα υπό την καθοδήγηση ενός ειδικευμένου εκπαιδευτή που μπορεί να προσαρμόσει τις στάσεις στις ατομικές ικανότητες.

5. Η προπόνηση ευελιξίας περιλαμβάνει τέντωμα των μυών και των αρθρώσεων, που μπορεί να βελτιώσει το εύρος κίνησης και να μειώσει τη δυσκαμψία.

Βελτιώνοντας το εύρος κίνησης, οι ηλικιωμένοι μπορούν να βελτιώσουν την ικανότητά τους να κινούνται με ασφάλεια και να αποφεύγουν πτώσεις που προκαλούνται από περιορισμούς στην κινητικότητα.

6. Η χρήση βοηθητικών συσκευών μπορεί να είναι χρήσιμη όταν υπάρχουν διαταραχές δύναμης ή ισορροπίας.

Ερευνητικές μελέτες που περιλαμβάνουν την αξιολόγηση των μπαστουνιών και των περιπατητών που χρησιμοποιούνται από ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας επιβεβαιώνουν ότι αυτές οι συσκευές μπορούν να βελτιώσουν την ισορροπία και την κινητικότητα.

Η εκπαίδευση από φυσικοθεραπευτή ή εργοθεραπευτή στη σωστή χρήση βοηθητικών συσκευών είναι σημαντικό μέρος της βελτίωσης της ασφάλειας.

Πηγή: the conversation

Διαβάστε επίσης=> Έρευνα: Αυτή η προπόνηση μπορεί να «ρίξει» την πίεση - 2 φορές την εβδομάδα αρκούν

Τελευταία τροποποίηση στις 23/05/2023 - 13:49
  • ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ
  • ΠΤΩΣΗ
  • ΠΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ
  • ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ
  • ΑΣΚΗΣΕΙΣ
  • ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ
  • ΕΡΕΥΝΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΣΚΗΣΗ
  • ΓΗΡΑΝΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τζετ λαγκ: Τί είναι και πώς το αντιμετωπίζουμε
Τζετ λαγκ: Τί είναι και πώς το αντιμετωπίζουμε 23 Μαϊος 2023
Διαβήτης και Παγκρεατικός καρκίνος: Η αμφίδρομη σύνδεση τους - Τα «καμπανάκια» που σας προειδοποιούν 23 Μαϊος 2023
Διαβήτης και Παγκρεατικός καρκίνος: Η αμφίδρομη σύνδεση τους - Τα «καμπανάκια» που σας προειδοποιούν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί είναι σημαντικό να γίνονται τεστ όσφρησης - Τα 130 νοσήματα που μπορεί να αποκαλύψουν
Υγεία
10/12/2025 - 13:00

Γιατί είναι σημαντικό να γίνονται τεστ όσφρησης - Τα 130 νοσήματα που μπορεί να αποκαλύψουν

Η λήψη αντικαταθλιπτικών κατά τον θηλασμό δεν επηρεάζει το IQ των παιδιών
Υγεία
10/12/2025 - 11:00

Η λήψη αντικαταθλιπτικών κατά τον θηλασμό δεν επηρεάζει το IQ των παιδιών

Στρες και αϋπνία σαμποτάρουν το ανοσοποιητικό - Ο μηχανισμός που ενεργοποιείται!
Υγεία
10/12/2025 - 11:58

Στρες και αϋπνία σαμποτάρουν το ανοσοποιητικό - Ο μηχανισμός που ενεργοποιείται!

ΔΕΠΥ και οθόνες: Τα social media και όχι τα παιδιά ευθύνονται για την ελλειμματική προσοχή στους εφήβους
Υγεία
09/12/2025 - 15:02

ΔΕΠΥ και οθόνες: Τα social media και όχι τα παιδιά ευθύνονται για την ελλειμματική προσοχή στους εφήβους

Ο ενθουσιασμός για τα Χριστούγεννα φτάνει στο απόγειο του στην ηλικία των έξι ετών
Επικαιρότητα
09/12/2025 - 14:00

Ο ενθουσιασμός για τα Χριστούγεννα φτάνει στο απόγειο του στην ηλικία των έξι ετών

Παντοτινά χημικά: Οι επιπτώσεις στην υγεία από τη χρήση τους συνδέονται με οικονομικές απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων
Επικαιρότητα
09/12/2025 - 13:00

Παντοτινά χημικά: Οι επιπτώσεις στην υγεία από τη χρήση τους συνδέονται με οικονομικές απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ανακαλείται παρτίδα γνωστού λικέρ από το Γενικό Χημείο, λόγω πιθανής παρουσίας θραυσμάτων γυαλιού
Επικαιρότητα
10/12/2025 - 18:52
Εκστρατεία ενημέρωσης για τη Διαπυητική Ιδρωταδενίτιδα από τη Novartis Hellas
Pharma News
10/12/2025 - 18:34
ΠΙΣ: «Έντονη ανησυχία για τη διάλυση της παιδιατρικής κλινικής του ΓΝ Λάρισας»
Επικαιρότητα
10/12/2025 - 18:17
Πώς ο έρωτας έρχεται να επηρεάσει το σώμα και το μυαλό μας - Ορμόνες και βιοχημικές διεργασίες
Υγεία
10/12/2025 - 17:33
Ο ΙΣΑ ζητεί ισότιμη συμμετοχή δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στη νέα ΚΥΑ για το πρόγραμμα «Προλαμβάνω»
Πολιτική Υγείας
10/12/2025 - 17:14
Τρεις ακαδημαϊκές υποτροφίες από την ΑΜΚΕ ΚΛΕΩΝ ΤΣΕΤΗΣ, στις καρδιολογικές κλινικές του ΕΚΠΑ
Pharma News
10/12/2025 - 16:53
Πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής στήριξης καρκινοπαθών «Μαζί και στο σπίτι» από τον σύλλογο «ΚΕΦΙ»
Health Talk
10/12/2025 - 16:27
Στο ΔΙΚΕΠΑΖ, ο σκύλος που σκότωσε το αγοράκι στη Ζάκυνθο
Επικαιρότητα
10/12/2025 - 15:51
«Δεν υπάρχουν εγκαταλελειμμένα μωρά στο Γ.Ν.Μ. "Έλενα Ελ. Βενιζέλου" - "Αλεξάνδρα"»
Επικαιρότητα
10/12/2025 - 15:27
Μεταστατικός καρκίνος: Όταν δεν εντοπίζεται η αρχική εστία της κακοήθειας
Health Talk
10/12/2025 - 15:11
Άγγιξε τα 2,7 δισ. ευρώ το ενεργητικό των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης
Επικαιρότητα
10/12/2025 - 14:44
Daiichi Sankyo: Έναρξη του 3ου Κύκλου του προγράμματος ENDEAVOUR για τον Καρκίνο του Μαστού
Pharma News
10/12/2025 - 14:26
ΠΟΥ: Τα νέα εργαλεία κατά της ελονοσίας απέτρεψαν 1 εκατ. θανάτους το 2024
Πολιτική Υγείας
10/12/2025 - 14:08
ΗΠΑ: Πανεπιστημιακή έρευνα συνδέει τη βία κατά γυναικών και παιδιών με σημαντικά προβλήματα υγείας
Ψυχική Υγεία
10/12/2025 - 13:44
Γιατί είναι σημαντικό να γίνονται τεστ όσφρησης - Τα 130 νοσήματα που μπορεί να αποκαλύψουν
Υγεία
10/12/2025 - 13:00
Συναγερμός και στην Ελλάδα για δωρητή σπέρματος με γονιδιακή μετάλλαξη που αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες καρκίνου
Επικαιρότητα
10/12/2025 - 12:39
Δημόσια διαβούλευση: Οι κίνδυνοι για την υγεία από τη διέγερση εγκεφάλου για μη ιατρικούς σκοπούς
Πολιτική Υγείας
10/12/2025 - 12:16
Στρες και αϋπνία σαμποτάρουν το ανοσοποιητικό - Ο μηχανισμός που ενεργοποιείται!
Υγεία
10/12/2025 - 11:58
Μνημόνιο συνεργασίας τριών φορέων για την πρόληψη και τον έλεγχο του καπνίσματος
Επικαιρότητα
10/12/2025 - 11:36
Παχυσαρκία, νεφρική δυσλειτουργία: Εκδόθηκε η ΚΥΑ για τα δωρεάν φάρμακα και τις προληπτικές εξετάσεις
Πολιτική Υγείας
10/12/2025 - 11:18
Η λήψη αντικαταθλιπτικών κατά τον θηλασμό δεν επηρεάζει το IQ των παιδιών
Υγεία
10/12/2025 - 11:00
Έρευνα στις ΗΠΑ για πιθανούς θανάτους που συνδέονται με τα εμβόλια Covid-19
Επικαιρότητα
10/12/2025 - 10:00
Η μεγάλη κατανάλωση ενεργειακών ποτών αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακών παθήσεων
Διατροφή
10/12/2025 - 09:00
Νέα καμπάνια της Novartis Hellas: «Ξέρω τι σκέφτεσαι», για τον καρκίνο του μαστού
Pharma News
10/12/2025 - 07:07
Από το Αμβούργο στον κόσμο: Η NIVEA γιορτάζει τα 100 χρόνια του εμβληματικού μπλε κουτιού της
Ομορφιά
10/12/2025 - 03:34
Η πιλοτική φάση 3 της επιμόρφωσης στον ανιχνευτικό έλεγχο προβλημάτων Ψυχικής Υγείας σε παιδιά και εφήβους
Ψυχική Υγεία
10/12/2025 - 00:08
H Generali Hellas ολοκλήρωσε την εξαγορά του Ομίλου της Ευρωκλινικής
Υπηρεσίες Υγείας
09/12/2025 - 23:24
Έξι «γαλάζιοι» βουλευτές ζητούν να αρθεί ο αποκλεισμός αγροτών από τις πληρωμές του Μ23
Επικαιρότητα
09/12/2025 - 22:16
Ισπανία: Περίπου 400 πελαργοί βρέθηκαν νεκροί από γρίπη των πτηνών στις ακτές ποταμού της Μαδρίτης
Επικαιρότητα
09/12/2025 - 21:12
Δέκα πρακτικοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε το καθημερινό άγχος
Ψυχική Υγεία
09/12/2025 - 20:29

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Δεν υπάρχουν εγκαταλελειμμένα μωρά στο Γ.Ν.Μ. "Έλενα Ελ. Βενιζέλου" - "Αλεξάνδρα"»
Επικαιρότητα
10/12/2025 - 15:27
Τα παντοτινά χημικά σαμποτάρουν τη βελτίωση των επιπέδων σακχάρου μετά από βαριατρική επέμβαση
Υγεία
08/12/2025 - 12:00
Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για τη διανυκτέρευση στρατιωτικών φαρμακείων και την κατ’ οίκον διανομή των ΦΥΚ
Πολιτική Υγείας
08/12/2025 - 16:17
Πολυνουκλεοτίδια: Ποια είναι η αλήθεια για την επόμενη μέρα των fillers
Ομορφιά
08/12/2025 - 13:00
Οδηγός για να μην σάς βρει η νέα χρονιά με την περιφέρεια μέσης του Αγίου Βασίλη!
Διατροφή
08/12/2025 - 14:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo