Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020

Πιθανό πρόβλημα με αντλίες ινσουλίνης – Ανάκληση στις ΗΠΑ

72 0

Την προσοχή των ατόμων που χρησιμοποιούν συγκεκριμένες αντλίες ινσουλίνης, στη λειτουργία της συσκευής εφιστά η εταιρεία.

Καθησυχαστική εμφανίζεται η εταιρεία Medtronic για τη λειτουργία των αντλιών ινσουλίνης που χρησιμοποιούν τα άτομα με διαβήτη στην Ελλάδα, μετά τα προβλήματα που εντοπίστηκαν σε εξάρτημα της συσκευής, κυρίως στο εξωτερικό.

Με εθελοντική ειδοποίηση η εταιρεία είχε ενημερώσει όσους χρησιμοποιούν αντλίες ινσουλίνης της σειράς MiniMed ™ 600, για πιθανό πρόβλημα με το δακτύλιο συγκράτησης σε επιλεγμένες συσκευές, ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο. Συγκεκριμένα, ζήτησαν από τα άτομα με διαβήτη να εξετάσουν την αντλία τους για να βεβαιωθούν ότι όλα λειτουργούν σωστά, ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα και να επαναλαμβάνουν τον έλεγχο ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα ο χρήστης καλείται να επικοινωνήσει με την εταιρεία για την αντικατάσταση του εξαρτήματος ή της συσκευής.

Βέβαια, πριν από δύο ημέρες, ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA), προχώρησε σε ανακοίνωση για το θέμα, αναφέροντας την ανάκληση συγκεκριμένων μοντέλων των συσκευών στην οποία προχώρησε η εταιρεία στις ΗΠΑ, καθώς η πιθανή δυσλειτουργία ίσως οδηγήσει στην υπερβολική ή ανεπαρκή χορήγηση ινσουλίνης. Αν δεν εντοπιστεί εγκαίρως, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα υπογλυκαιμικά επεισόδια ή υπεργλυκαιμία, αντίστοιχα.

Η ανακοίνωση του FDA αφορά στην ανάκληση από την εταιρεία μέχρι στιγμής 322 χιλιάδων αντλιών στις ΗΠΑ και είναι συνέχεια της ειδοποίησης της επιχειρισης που είχε γνωστοποιηθεί διεθνώς τον Νοέμβριο του 2019. Αποτελεί μέρος της τυπικής διαδικασίας και δεν εισάγει νέα θέματα ή νέες οδηγίες για επιστροφή προϊόντος που λειτουργεί σωστά. Στις ΗΠΑ, πάντως, ο FDA αναφέρει πως έχουν υποβληθεί 26,421 παράπονα για δυσλειτουργίες και μάλιστα γίνεται λόγος για 2,175 τραυματισμούς και έναν θάνατο, αλλά χωρίς να διευκρινίζονται οι ακριβείς συνθήκες.

Στην Ελλάδα οι χρήστες των αντλιών καλούνται να απευθυνθούν στην εταιρεία για όποιες ανησυχίες, ερωτήσεις και αμφιβολίες, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα ή περιστατικό.

Newsroom