Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020

Οι ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφιλοι κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο του δέρματος

73 0

Τα ποσοστά καρκίνου του δέρματος είναι μεγαλύτερα μεταξύ των ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ανδρών, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, τη μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα. Αντίθετα, τα ποσοστά είναι μικρότερα στις λεσβίες και στις αμφιφυλόφιλες γυναίκες.

Οι ερευνητές του Νοσοκομείου Brigham & Women's της Βοστώνης, με επικεφαλής τον δερματολόγο Αράς Μοσταγκίμι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό δερματολογίας «JAMA Dermatology», βρήκαν ότι η συχνότητα καρκίνου του δέρματος ήταν 8,1% στους «γκέι» άνδρες και 8,4% στους «μπάι», έναντι 6,7% στους «στρέιτ». Στις λεσβίες το ποσοστό καρκίνου του δέρματος ήταν 5,9% και στις αμφιφυλόφιλες 4,7%, έναντι 6,6% στις ετεροφυλόφιλες.

«Είναι απολύτως σημαντικό να ρωτάμε τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου στις εθνικές έρευνες για θέματα υγείας, αλλιώς δεν θα μπορούσαμε να ξέρουμε αυτές τις διαφορές», δήλωσε ο Μοσταγκίμι. Τα ευρήματα αναδεικνύουν την ανάγκη ενίσχυσης της εκπαίδευσης και δράσεων ευαισθητοποίησης για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Αναδεικνύουν παράλληλα και τα σημεία ενδιαφέροντος για τις μελλοντικές μελέτες. «Αυτές οι πληροφορίες επιτρέπουν την ενημέρωση για την κατανομή των πόρων και την εκπαίδευση των παρόχων. Πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτές τις ερωτήσεις για να εξετάσουμε κατά πόσο βελτιωνόμαστε ή όχι στην αντιμετώπιση τους. Ιστορικά, αυτές οι αποκλίσεις υγείας κρύβονταν, αλλά πλέον αναγνωρίζουμνε πως είναι κλινικά σημαντικές».

Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου και των «σολάριουμ» αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του δέρματος. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει υψηλότερα ποσοστά χρήσης του «σολάριουμ» από άνδρες, οι οποίοι ανήκουν σε σεξουαλικές μειονότητες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Newsroom