ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οδηγός βήμα -βήμα για να ταξιδέψετε με αεροπλάνο χωρίς να κολλήσετε κάποια ίωση

Υγεία
Freepik
Τα ταξίδια είναι ωραίο πράγμα αλλά η έκθεση σε διάφορων ειδών ιούς και βακτήρια, λιγότερο ή και περισσότερο επικίνδυνα, μπορούν να βγάλουν το ταξίδι από τη μύτη. Γι' αυτό χρειάζονται απλά αλλά απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας.
Παρασκευή, 07/03/2025 - 10:01
— Photo: Freepik
News4Health Team News4Health Team

Τα ταξίδια εν μέσω πανδημίας ή απλά επιδημίας είναι μεγάλη πρόσκληση για τις Υγειονομικές Αρχές που παρακολουθούν μια τεράστια διασπορά που θα είχε αποφευχθεί ειδικά αν δεν υπήρχαν τα αεροπλάνα αλλά και για τους ταξιδιώτες που όσο και να το κάνουμε δεν θέλουν να αρρωστήσουν ειδικά σε διαδικασία ταξιδιού.

Η εμπειρία της Covid-19 ωστόσο έχει προσφέρει χρήσιμα συμπεράσματα και ορθές πρακτικές για το πώς μπορεί κανείς να προστατευτεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ακόμα και στο αεροπλάνο. Αν και δεν υπάρχει τρόπος να εξαλειφθεί εντελώς ο κίνδυνος έκθεσης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ορισμένες έξυπνες πρακτικές μπορούν να τον μειώσουν δραστικά.

Πριν φτάσετε στο αεροδρόμιο

Η έκθεσή στα μικρόβια αρχίζει πολύ πριν μπει κανείς στο terminal, όπως επισημαίνει ο δρ Darin Detwiler, ο οποίος στο παρελθόν υπηρέτησε ως εμπειρογνώμονας δημόσιας υγείας για το FDA, μιλώντας στη DailyMail.com.

Τα ταξί, τα λεωφορεία και το μετρό, μέσα που επιλέγουν οι ταξιδιώτες για να φτάσουν στο αεροδρόμιο μπορούν να αποτελέσουν «εκκολαπτήρια ασθενειών», όπως επισημαίνει, , καθώς συχνά δεν υπάρχει η κατάλληλη υγιεινή και ο κατάλληλος εξαερισμός.

Συνιστά λοιπόν την απολύμανση των επιφανειών που αγγίζονται συχνά - όπως οι πόρπες των ζωνών ασφαλείας, τα χερούλια των θυρών και οι τηλεοράσεις με οθόνη αφής - με ένα τζελ απολυμαντικού χεριών ή μαντηλάκια.

Το άνοιγμα του παραθύρου στα οχήματα μπορεί επίσης να συμβάλει στη «βελτίωση της ροής του αέρα και στη μείωση της συγκέντρωσης του ιού στον αέρα».

Βασικότατος κανόνας είναι να μην ακουμπάει κανείς το πρόσωπο του με τα χέρια του κατά τη διάρκεια τέτοιων διαδρομών καθώς τα μάτια, η μύτη και το στόμα αποτελούν άμεσα σημεία εισόδου για τους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Στον έλεγχο χειραποσκευών

Τα σημεία ελέγχου χειραποσκευών είναι ένας από τους πιο βρώμικους χώρους ενός αεροδρομίου, προειδοποιεί ο Dr Detwiler, που λέει ότι, όπως παλιότερα τα καρτοτηλέφωνα, έτσι τώρα αυτά τα πλαστικά σκαφάκια όπου αδειάζουμε τις τσάντες μας «φιλοξενούν περισσότερους ιούς του αναπνευστικού από τις δημόσιες τουαλέτες».

Συνιστά λοιπόν τη χρήση απολυμαντικού χεριών αμέσως μετά την επαφή με τα σκαφάκια, τους ιμάντες μεταφοράς ή τους σαρωτές δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια, μια καλή ιδέα είναι τα γάντια μιας χρήσης αλλά και πάλι, πρέπει κανείς να θυμάται να τα αφαιρεί με ασφάλεια αλλά και να απολυμαίνει στη συνέχεια τα χέρια του.

Στο terminal

Με χιλιάδες ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο να περνούν καθημερινά, ο Δρ Detwiler λέει ότι αυτή η περιοχή του αεροδρομίου είναι υψηλού κινδύνου για αερομεταφερόμενες ασθένειες όπως η ιλαρά, η γρίπη και ο RSV.

Για το λόγο αυτό, ο ειδικός σε θέματα υγείας λέει η μάσκα προσώπου είναι μια καλή ιδέα, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε εκτός της εποχής της πανδημίας Covid.

Συνιστά τις μάσκες KN95 και N95, καθώς και οι δύο έχουν βαθμολογηθεί για να φιλτράρουν τουλάχιστον το 95 % των σωματιδίων.

Εννοείται ότι πρέπει δε να κρατιούνται αποστάσεις από οποιονδήποτε εμφανώς άρρωστο (ειδικά στις ουρές επιβίβασης) και να φροντίζουμε ευλαβικά την ενυδάτωση μας. Όσο και αν αυτό ηχεί άσχετο, ο ειδικός εξηγεί ότι ο ξηρός αέρας καταστέλλει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, καθιστώντας μας πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις.

Η αναμονή στα lounge

Ο Δρ Detwiler λέει ότι τα premium σαλόνια αεροδρομίων μπορεί να προσφέρουν μια πιο ήσυχη ατμόσφαιρα, αλλά δεν είναι απρόσβλητα από τους ιούς και τα μικρόβια, «ειδικά όταν πρόκειται για κοινόχρηστους σταθμούς τροφίμων και επιφάνειες συχνής επαφής».

Για το λόγο αυτό, συμβουλεύει να αποφεύγουμε τους μπουφέδες self service και να προτιμάτε συσκευασμένα ή έτοιμα κατά παραγγελία γεύματα.

Συνιστά επίσης την απολύμανση των τραπεζιών και των καθισμάτων πριν από το φαγητό.

Ένας άλλος τομέας των αιθουσών αναμονής αεροδρομίων που, όπως λέει, είναι γεμάτος μικρόβια είναι οι τουαλέτες γι' αυτό συνιστά να χρησιμοποιούμε πάντα ένα χαρτομάντηλο ή ένα υγρό μαντηλάκι για να ανοίξουμε τις πόρτες στις τουαλέτες ή τις βρύσες.

Επιβίβαση στην πτήση και παραμονή στο αεροπλάνο

Μόλις επιβιβαστείτε σε ένα αεροπλάνο, βρίσκεστε σε στενή επαφή με εκατοντάδες ανθρώπους για ώρες. Μπορεί δε τα φίλτρα υψηλής απόδοσης σωματιδιακού αέρα (HEPA) που χρησιμοποιούνται στα αεροπλάνα απομακρύνουν το 99,9% των αερομεταφερόμενων σωματιδίων, όπως η σκόνη, τα βακτήρια και οι ιοί, ωστόσο ο κίνδυνος ελλοχεύει στην εγγύτητα με άλλους επιβάτες - ειδικά αν κάθεστε κοντά σε κάποιον που βήχει ή φτερνίζεται.

Ο πρώην σύμβουλος του FDA, ο οποίος είναι επίσης φανατικός ταξιδιώτης, λέει ότι όταν πετάει επιλέγει πάντα θέση στο παράθυρο, καθώς θα έχετε λιγότερες συναντήσεις με διερχόμενους επιβάτες.

Στη συνέχεια, διατηρεί πάντα τον αεραγωγό του ανοιχτό και στραμμένο ελαφρώς προς τα κάτω για να «δημιουργήσει ένα φράγμα ροής αέρα».

Και πριν πάρει τη θέση του, χρησιμοποιεί απολυμαντικά μαντηλάκια για να καθαρίσει τις περιοχές συχνής επαφής, όπως το τραπέζι του δίσκου, τα μπράτσα, την πόρπη της ζώνης ασφαλείας κτλ.

Ένα από τα μεγαλύτερα «όχι» του Dr. Detwiler κατά τη διάρκεια της πτήσης είναι η χρήση των τσεπών στην πλάτη του καθίσματος, επειδή, όπως λέει, σπάνια απολυμαίνονται και ως εκ τούτου μπορεί να φιλοξενούν πολλά βακτήρια.

Προφυλάξεις κατά την άφιξη και μετά την πτήση

Νομίζετε ότι είστε ασφαλείς μόλις προσγειωθείτε; Αμ δε! Ο χώρος παραλαβής των αποσκευών είναι η επόμενη πίστα κινδύνου, ενώ η κούραση του ταξιδιού μειώνει τα αντανακλαστικά αυτοπροστασίας.

Είναι βασικό λοιπόν να έχει γίνει «δευτέρα φύσις» η απολύμανση των χεριών που είναι καίριας σημασίας ειδικά μετά την παραλαβή των αποσκευών, καθώς «η αποσκευή έχει πεταχτεί σε διάφορα μέρη, έχει πιαστεί από πολλούς ανθρώπους, έχει ακουμπήσει σε ιμάντες μεταφοράς, καροτσάκια φόρτωσης κτλ»

Και σε αυτό το στάδιο είναι σημαντική η μάσκα καθώς οι χώροι αυτοί είναι γεμάτοι ταξιδιώτες απ’ όλο τον κόσμο.

Κατά την επιστροφή στο σπίτι ή την άφιξη σε ένα ξενοδοχείο, το τελευταίο βήμα είναι να κάνετε ντους και να αλλάξετε καθαρά ρούχα το συντομότερο δυνατό - ειδικά μετά από πτήσεις μεγάλων αποστάσεων.

Πηγή: Daily Mail

Τελευταία τροποποίηση στις 07/03/2025 - 10:30
  • ΤΑΞΙΔΙΑ
  • ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ
  • ΙΩΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα περισσότερα και καλύτερα χρόνια ζωής κρύβονται στο...λίπος μας
Τα περισσότερα και καλύτερα χρόνια ζωής κρύβονται στο...λίπος μας 07 Μαρτίου 2025
Όλγα Κεφαλογιάννη: Η Ελλάδα κέντρο αναφοράς για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή 07 Μαρτίου 2025
Όλγα Κεφαλογιάννη: Η Ελλάδα κέντρο αναφοράς για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Όταν το κρύο δοκιμάζει το σώμα: Ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο
Υγεία
14/10/2025 - 17:19

Όταν το κρύο δοκιμάζει το σώμα: Ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο

Η γρίπη και ο κορονοϊός ενεργοποιούν τα καρκινικά κύτταρα - Τι έδειξαν πρόσφατες έρευνες
Υγεία
10/09/2025 - 12:00

Η γρίπη και ο κορονοϊός ενεργοποιούν τα καρκινικά κύτταρα - Τι έδειξαν πρόσφατες έρευνες

«Εξολοθρευτής» μικροβίων από ελληνικό πανεπιστήμιο μειώνει κατά 90% το ιϊκό φορτίο σε βαγόνι σε 15 λεπτά
Υγεία
10/09/2025 - 08:41

«Εξολοθρευτής» μικροβίων από ελληνικό πανεπιστήμιο μειώνει κατά 90% το ιϊκό φορτίο σε βαγόνι σε 15 λεπτά

Ναυτία: Ποιοι είναι πιο επιρρεπείς και οι πιο αποτελεσματικές πρακτικές διαχείρισης
Υγεία
20/05/2025 - 15:00

Ναυτία: Ποιοι είναι πιο επιρρεπείς και οι πιο αποτελεσματικές πρακτικές διαχείρισης

Χρυσοχοΐδης για έξοδο του Πάσχα: «Ας ταξιδέψουμε με προσοχή και ασφάλεια»
Επικαιρότητα
18/04/2025 - 14:52

Χρυσοχοΐδης για έξοδο του Πάσχα: «Ας ταξιδέψουμε με προσοχή και ασφάλεια»

Αεροφοβία: Οδηγίες για να μοιάζει η Γη με ζωγραφιά και όχι... θρίλερ
Ψυχική Υγεία
23/03/2025 - 14:29

Αεροφοβία: Οδηγίες για να μοιάζει η Γη με ζωγραφιά και όχι... θρίλερ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γάζα: Το Ισραήλ περιορίζει στα 300 τα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια
Επικαιρότητα
15/10/2025 - 06:58
Ευρωβουλευτές αντιδρούν στις περικοπές της Κομισιόν στον προϋπολογισμό της ΕΕ - Ποια προγράμματα πλήττονται
Επικαιρότητα
15/10/2025 - 03:32
«Η φωνή δεν σωπαίνει - Η ψυχική υγεία είναι δικαίωμα όλων»
Ψυχική Υγεία
15/10/2025 - 00:07
Στοχεία-σοκ από τη Eurostat: Εκατομμύρια σοβαρά εργατικά ατυχήματα κάθε χρόνο στην ΕΕ
Επικαιρότητα
14/10/2025 - 23:12
ΣΙΔΕΙΔIΚΑ: Παρέμβαση στη δημόσια διαβούλευση νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας
Πολιτική Υγείας
14/10/2025 - 22:47
Σοβαρές καταγγελίες για τον εξοπλισμό της καρδιολογικής κλινικής του νοσοκομείου Κιλκίς
Επικαιρότητα
14/10/2025 - 22:21
«Έχεις Μήνυμα»: Νέα πρωτοβουλία της GSK για τους γυναικολογικούς καρκίνους
Pharma News
14/10/2025 - 21:39
Πέντε πράγματα που δεν ξέρετε για τον καρκίνο του προστάτη
Health Talk
14/10/2025 - 21:14
Σύμπραξη Ελλάδας και Κύπρου για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού και το δημογραφικό
Υγεία
14/10/2025 - 20:56
Ακτινίδιο: Οδηγίες για το «φάρμακο» της φύσης κατά της δυσκοιλιότητας - Τι άλλο μπορεί να βοηθήσει
Διατροφή
14/10/2025 - 20:23
Το ΕΚΑΒ εκπαιδεύει τους πολίτες στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση
Υγεία
14/10/2025 - 19:47
Παγκόσμια ημέρα πλυσίματος χεριών η 15η Οκτωβρίου - Σαπούνι και νερό κατά των μικροβίων
Επικαιρότητα
14/10/2025 - 19:24
O Όμιλος HHG έγινε δωρητής μελετών για έργα στο Ασκληπιείο Επιδαύρου
Υπηρεσίες Υγείας
14/10/2025 - 18:52
Νέα συμφωνία MSD – Ομίλου ΒΙΑΝΕΞ για την από κοινού προώθηση εμβολίου κατά του HPV
Pharma News
14/10/2025 - 18:37
Εθελοντική αιμοδοσία στο Αρεταίειο νοσοκομείο από το διαγνωστικό πολυϊατρείο MyMed
Υπηρεσίες Υγείας
14/10/2025 - 18:24
Εργαζόμενοι στο «Αττικό»: «Αγωνιστική υποδοχή σε Μητσοτάκη, Γεωργιάδη - Η κατάσταση δεν είναι για εγκαίνια»
Πολιτική Υγείας
14/10/2025 - 18:07
Θεσσαλονίκη: Καταδίκη ογκολόγου σε φυλάκιση 12 μηνών για «φακελάκι»
Επικαιρότητα
14/10/2025 - 17:32
Όταν το κρύο δοκιμάζει το σώμα: Ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο
Υγεία
14/10/2025 - 17:19
ΕΦΕΤ: Ανακαλείται άμεσα από την αγορά γνωστό τσουρέκι
Επικαιρότητα
14/10/2025 - 17:17
«Company of the Year» o ΟΦΕΤ με 13 βραβεία στα Best In Pharmacy
Pharma News
14/10/2025 - 17:02
Σύλλογος «ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ»: «Ζητάμε ευκολότερη πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας»
Ψυχική Υγεία
14/10/2025 - 16:44
Εγκαινιάστηκε το καρδιολογικό τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία»
Πολιτική Υγείας
14/10/2025 - 16:17
Ψηφιακοί μέντορες και ρομπότ αφηγητές: Η τεχνολογία στη μάχη κατά του πόνου των παιδιών
Digital Health
14/10/2025 - 16:00
Έκκληση ΠΟΥ για ενίσχυση της αντιμετώπισης των νευρολογικών παθήσεων
Πολιτική Υγείας
14/10/2025 - 15:41
Οι προληπτικές εξετάσεις μπορούν να μειώσουν κατά 1/3 την πρόωρη θνησιμότητα
Health Talk
14/10/2025 - 15:00
Αδιαθεσία από κρυολόγημα; Η καραμέλα μέντας μπορεί να κάνει τη διαφορά
Υγεία
14/10/2025 - 14:00
H COVID-19 μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο σπέρμα που οδηγούν σε αυξημένο άγχος στoυς απογόνους
Υγεία
14/10/2025 - 13:00
Μοντέλο ανθρώπινου εμβρύου που δημιουργήθηκε σε εργαστήριο παράγει αιμοσφαίρια
Υγεία
14/10/2025 - 12:00
Η εξέταση αίματος Roche - Lilly για τη διάγνωση της νόσου του Alzheimer έλαβε έγκριση στις ΗΠΑ
Pharma News
14/10/2025 - 11:00
Το Συμβούλιο της Ευρώπης υιοθέτησε τους νέους κανόνες για την αύξηση της ασφάλειας των παιδικών παιχνιδιών
Πολιτική Υγείας
14/10/2025 - 10:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πανελλαδική απεργία των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία στις 14 Οκτωβρίου
Επικαιρότητα
13/10/2025 - 09:11
Η διακοπή του καπνίσματος βοηθάει ακόμα και σε προχωρημένα στάδια καρκίνου
Υγεία
13/10/2025 - 11:00
Δείκτης κακής ψυχικής υγείας η νυχτερινή χρήση των social media
Ψυχική Υγεία
13/10/2025 - 12:00
Τα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας των νέων αποτελούν «αναδυόμενη κρίση», προειδοποιεί παγκόσμια μελέτη για την υγεία
Επικαιρότητα
13/10/2025 - 09:00
H COVID-19 μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο σπέρμα που οδηγούν σε αυξημένο άγχος στoυς απογόνους
Υγεία
14/10/2025 - 13:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo