ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οδηγός βήμα -βήμα για να ταξιδέψετε με αεροπλάνο χωρίς να κολλήσετε κάποια ίωση

Υγεία
Freepik
Τα ταξίδια είναι ωραίο πράγμα αλλά η έκθεση σε διάφορων ειδών ιούς και βακτήρια, λιγότερο ή και περισσότερο επικίνδυνα, μπορούν να βγάλουν το ταξίδι από τη μύτη. Γι' αυτό χρειάζονται απλά αλλά απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας.
Παρασκευή, 07/03/2025 - 10:01
— Photo: Freepik
News4Health Team News4Health Team

Τα ταξίδια εν μέσω πανδημίας ή απλά επιδημίας είναι μεγάλη πρόσκληση για τις Υγειονομικές Αρχές που παρακολουθούν μια τεράστια διασπορά που θα είχε αποφευχθεί ειδικά αν δεν υπήρχαν τα αεροπλάνα αλλά και για τους ταξιδιώτες που όσο και να το κάνουμε δεν θέλουν να αρρωστήσουν ειδικά σε διαδικασία ταξιδιού.

Η εμπειρία της Covid-19 ωστόσο έχει προσφέρει χρήσιμα συμπεράσματα και ορθές πρακτικές για το πώς μπορεί κανείς να προστατευτεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ακόμα και στο αεροπλάνο. Αν και δεν υπάρχει τρόπος να εξαλειφθεί εντελώς ο κίνδυνος έκθεσης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ορισμένες έξυπνες πρακτικές μπορούν να τον μειώσουν δραστικά.

Πριν φτάσετε στο αεροδρόμιο

Η έκθεσή στα μικρόβια αρχίζει πολύ πριν μπει κανείς στο terminal, όπως επισημαίνει ο δρ Darin Detwiler, ο οποίος στο παρελθόν υπηρέτησε ως εμπειρογνώμονας δημόσιας υγείας για το FDA, μιλώντας στη DailyMail.com.

Τα ταξί, τα λεωφορεία και το μετρό, μέσα που επιλέγουν οι ταξιδιώτες για να φτάσουν στο αεροδρόμιο μπορούν να αποτελέσουν «εκκολαπτήρια ασθενειών», όπως επισημαίνει, , καθώς συχνά δεν υπάρχει η κατάλληλη υγιεινή και ο κατάλληλος εξαερισμός.

Συνιστά λοιπόν την απολύμανση των επιφανειών που αγγίζονται συχνά - όπως οι πόρπες των ζωνών ασφαλείας, τα χερούλια των θυρών και οι τηλεοράσεις με οθόνη αφής - με ένα τζελ απολυμαντικού χεριών ή μαντηλάκια.

Το άνοιγμα του παραθύρου στα οχήματα μπορεί επίσης να συμβάλει στη «βελτίωση της ροής του αέρα και στη μείωση της συγκέντρωσης του ιού στον αέρα».

Βασικότατος κανόνας είναι να μην ακουμπάει κανείς το πρόσωπο του με τα χέρια του κατά τη διάρκεια τέτοιων διαδρομών καθώς τα μάτια, η μύτη και το στόμα αποτελούν άμεσα σημεία εισόδου για τους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Στον έλεγχο χειραποσκευών

Τα σημεία ελέγχου χειραποσκευών είναι ένας από τους πιο βρώμικους χώρους ενός αεροδρομίου, προειδοποιεί ο Dr Detwiler, που λέει ότι, όπως παλιότερα τα καρτοτηλέφωνα, έτσι τώρα αυτά τα πλαστικά σκαφάκια όπου αδειάζουμε τις τσάντες μας «φιλοξενούν περισσότερους ιούς του αναπνευστικού από τις δημόσιες τουαλέτες».

Συνιστά λοιπόν τη χρήση απολυμαντικού χεριών αμέσως μετά την επαφή με τα σκαφάκια, τους ιμάντες μεταφοράς ή τους σαρωτές δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια, μια καλή ιδέα είναι τα γάντια μιας χρήσης αλλά και πάλι, πρέπει κανείς να θυμάται να τα αφαιρεί με ασφάλεια αλλά και να απολυμαίνει στη συνέχεια τα χέρια του.

Στο terminal

Με χιλιάδες ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο να περνούν καθημερινά, ο Δρ Detwiler λέει ότι αυτή η περιοχή του αεροδρομίου είναι υψηλού κινδύνου για αερομεταφερόμενες ασθένειες όπως η ιλαρά, η γρίπη και ο RSV.

Για το λόγο αυτό, ο ειδικός σε θέματα υγείας λέει η μάσκα προσώπου είναι μια καλή ιδέα, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε εκτός της εποχής της πανδημίας Covid.

Συνιστά τις μάσκες KN95 και N95, καθώς και οι δύο έχουν βαθμολογηθεί για να φιλτράρουν τουλάχιστον το 95 % των σωματιδίων.

Εννοείται ότι πρέπει δε να κρατιούνται αποστάσεις από οποιονδήποτε εμφανώς άρρωστο (ειδικά στις ουρές επιβίβασης) και να φροντίζουμε ευλαβικά την ενυδάτωση μας. Όσο και αν αυτό ηχεί άσχετο, ο ειδικός εξηγεί ότι ο ξηρός αέρας καταστέλλει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, καθιστώντας μας πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις.

Η αναμονή στα lounge

Ο Δρ Detwiler λέει ότι τα premium σαλόνια αεροδρομίων μπορεί να προσφέρουν μια πιο ήσυχη ατμόσφαιρα, αλλά δεν είναι απρόσβλητα από τους ιούς και τα μικρόβια, «ειδικά όταν πρόκειται για κοινόχρηστους σταθμούς τροφίμων και επιφάνειες συχνής επαφής».

Για το λόγο αυτό, συμβουλεύει να αποφεύγουμε τους μπουφέδες self service και να προτιμάτε συσκευασμένα ή έτοιμα κατά παραγγελία γεύματα.

Συνιστά επίσης την απολύμανση των τραπεζιών και των καθισμάτων πριν από το φαγητό.

Ένας άλλος τομέας των αιθουσών αναμονής αεροδρομίων που, όπως λέει, είναι γεμάτος μικρόβια είναι οι τουαλέτες γι' αυτό συνιστά να χρησιμοποιούμε πάντα ένα χαρτομάντηλο ή ένα υγρό μαντηλάκι για να ανοίξουμε τις πόρτες στις τουαλέτες ή τις βρύσες.

Επιβίβαση στην πτήση και παραμονή στο αεροπλάνο

Μόλις επιβιβαστείτε σε ένα αεροπλάνο, βρίσκεστε σε στενή επαφή με εκατοντάδες ανθρώπους για ώρες. Μπορεί δε τα φίλτρα υψηλής απόδοσης σωματιδιακού αέρα (HEPA) που χρησιμοποιούνται στα αεροπλάνα απομακρύνουν το 99,9% των αερομεταφερόμενων σωματιδίων, όπως η σκόνη, τα βακτήρια και οι ιοί, ωστόσο ο κίνδυνος ελλοχεύει στην εγγύτητα με άλλους επιβάτες - ειδικά αν κάθεστε κοντά σε κάποιον που βήχει ή φτερνίζεται.

Ο πρώην σύμβουλος του FDA, ο οποίος είναι επίσης φανατικός ταξιδιώτης, λέει ότι όταν πετάει επιλέγει πάντα θέση στο παράθυρο, καθώς θα έχετε λιγότερες συναντήσεις με διερχόμενους επιβάτες.

Στη συνέχεια, διατηρεί πάντα τον αεραγωγό του ανοιχτό και στραμμένο ελαφρώς προς τα κάτω για να «δημιουργήσει ένα φράγμα ροής αέρα».

Και πριν πάρει τη θέση του, χρησιμοποιεί απολυμαντικά μαντηλάκια για να καθαρίσει τις περιοχές συχνής επαφής, όπως το τραπέζι του δίσκου, τα μπράτσα, την πόρπη της ζώνης ασφαλείας κτλ.

Ένα από τα μεγαλύτερα «όχι» του Dr. Detwiler κατά τη διάρκεια της πτήσης είναι η χρήση των τσεπών στην πλάτη του καθίσματος, επειδή, όπως λέει, σπάνια απολυμαίνονται και ως εκ τούτου μπορεί να φιλοξενούν πολλά βακτήρια.

Προφυλάξεις κατά την άφιξη και μετά την πτήση

Νομίζετε ότι είστε ασφαλείς μόλις προσγειωθείτε; Αμ δε! Ο χώρος παραλαβής των αποσκευών είναι η επόμενη πίστα κινδύνου, ενώ η κούραση του ταξιδιού μειώνει τα αντανακλαστικά αυτοπροστασίας.

Είναι βασικό λοιπόν να έχει γίνει «δευτέρα φύσις» η απολύμανση των χεριών που είναι καίριας σημασίας ειδικά μετά την παραλαβή των αποσκευών, καθώς «η αποσκευή έχει πεταχτεί σε διάφορα μέρη, έχει πιαστεί από πολλούς ανθρώπους, έχει ακουμπήσει σε ιμάντες μεταφοράς, καροτσάκια φόρτωσης κτλ»

Και σε αυτό το στάδιο είναι σημαντική η μάσκα καθώς οι χώροι αυτοί είναι γεμάτοι ταξιδιώτες απ’ όλο τον κόσμο.

Κατά την επιστροφή στο σπίτι ή την άφιξη σε ένα ξενοδοχείο, το τελευταίο βήμα είναι να κάνετε ντους και να αλλάξετε καθαρά ρούχα το συντομότερο δυνατό - ειδικά μετά από πτήσεις μεγάλων αποστάσεων.

Πηγή: Daily Mail

Τελευταία τροποποίηση στις 07/03/2025 - 10:30
  • ΤΑΞΙΔΙΑ
  • ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ
  • ΙΩΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα περισσότερα και καλύτερα χρόνια ζωής κρύβονται στο...λίπος μας
Τα περισσότερα και καλύτερα χρόνια ζωής κρύβονται στο...λίπος μας 07 Μαρτίου 2025
Όλγα Κεφαλογιάννη: Η Ελλάδα κέντρο αναφοράς για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή 07 Μαρτίου 2025
Όλγα Κεφαλογιάννη: Η Ελλάδα κέντρο αναφοράς για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί οι πτήσεις μπορεί να επιβαρύνουν τον οργανισμό - Τα μέτρα πρόληψης
Υγεία
27/07/2026 - 13:00

Γιατί οι πτήσεις μπορεί να επιβαρύνουν τον οργανισμό - Τα μέτρα πρόληψης

Γεωργιάδης: Αύξηση ρεκόρ στα ΤΕΠ τον Ιανουάριο – Πάνω από 100.000 περιστατικά λόγω ιώσεων
Πολιτική Υγείας
12/02/2026 - 09:24

Γεωργιάδης: Αύξηση ρεκόρ στα ΤΕΠ τον Ιανουάριο – Πάνω από 100.000 περιστατικά λόγω ιώσεων

Αφυδάτωση: Ο αόρατος κίνδυνος πίσω από γαστρεντερίτιδες και ιώσεις
Pharma News
03/02/2026 - 18:34

Αφυδάτωση: Ο αόρατος κίνδυνος πίσω από γαστρεντερίτιδες και ιώσεις

Ιώσεις του χειμώνα: Κι όμως δεν φταίει το κρύο
Υγεία
20/01/2026 - 17:09

Ιώσεις του χειμώνα: Κι όμως δεν φταίει το κρύο

Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Τα κρούσματα γρίπης είναι σε υψηλά τριετίας
Υγεία
13/01/2026 - 10:00

Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Τα κρούσματα γρίπης είναι σε υψηλά τριετίας

Ιώσεις και κρυολογήματα: Τι κάνουν οι γιατροί όταν αρρωσταίνουν
Υγεία
30/12/2025 - 11:00

Ιώσεις και κρυολογήματα: Τι κάνουν οι γιατροί όταν αρρωσταίνουν

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το κελάηδισμα των πουλιών "βάλσαμο" για την ψυχική υγεία...αρκεί να μην υπάρχουν αυτοκίνητα
Ψυχική Υγεία
26/08/2026 - 09:23
Ντόλι Πάρτον: Η σύντομη μάχη με τον καρκίνο και τα προβλήματα υγείας
Επικαιρότητα
26/08/2026 - 08:30
Αντιμέτωπη για τρίτη φορά με τον καρκίνο η Στέλλα Κυριακίδου - «Είναι μέρος της ζωής μου»
Επικαιρότητα
25/08/2026 - 22:12
ΚΚΕ: «Εξοργιστική η επικείμενη απόσυρση φαρμάκου για τον καρκίνο του μαστού»
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 21:47
Το «σοκ» του Σεπτεμβρίου: Η βιαστική επιστροφή στο γυμναστήριο και στο γραφείο επηρεάζει τη μέση και τον αυχένα
Health Talk
25/08/2026 - 21:24
Έκκληση του ΕΚΕΑ για την εθελοντική αιμοδοσία - «Χρειαζόμαστε 1.000 με 1.200 μονάδες ημερησίως»
Υγεία
25/08/2026 - 20:59
Έκρηξη σαλμονέλας με 306 κρούσματα στο Βέλγιο - Δεν υπήρξαν θάνατοι
Επικαιρότητα
25/08/2026 - 20:42
Νοσοκομείο Χανίων: «Στα πρόθυρα κατάρρευσης η παθολογική κλινική και τα ΤΕΠ»
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 20:18
Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι ο κανόνας για τον άνθρωπο αλλά μετατράπηκε σε «πάθηση»
Διατροφή
25/08/2026 - 19:42
Ενίσχυση των αεροδιακομιδών από τη Λήμνο για τρία χρόνια με ιδιωτική πρωτοβουλία
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 18:51
Δήμος Θεσσαλονίκης και KIDS SAVE LIVES υπογράφουν μνημόνιο για μια πόλη που θα σώζει ζωές
Επικαιρότητα
25/08/2026 - 18:24
«Ναι» Γεωργιάδη σε αίτημα του ΙΣΑ για δίμηνη παράταση στην εφαρμογή του Ψηφιακού Αποθετηρίου
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 17:57
Έκτακτη δράση του ΕΕΣ στην Ακρόπολη για την προστασία των επισκεπτών από τον καύσωνα
Επικαιρότητα
25/08/2026 - 17:31
Μιχαηλίδου: Χρηματοδότηση 1,45 εκατ. ευρώ για τη νέα πτέρυγα του Θεραπευτηρίου Ιτέας
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 17:04
Καύσωνας και τεστοστερόνη: Πώς η βιταμίνη D «σώζει» τους άνδρες
Health Talk
25/08/2026 - 16:44
Υπουργείο Υγείας: Νέο πλαίσιο για προϊόντα και υλικά που έρχονται σε επαφή με το πόσιμο νερό
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 16:19
Πέθανε σε ηλικία 57 ετών ο γνωστός τραγουδιστής Δημήτρης Κόκοτας
Επικαιρότητα
25/08/2026 - 15:52
Ανισότητες και κενά στη συμμετοχή των ασθενών στη χάραξη πολιτικής υγείας στην Ελλάδα
Patient Talk
25/08/2026 - 15:24
Λεμφικό περπάτημα: Η νέα τάση που υπόσχεται αποτοξίνωση – Τι ισχύει πραγματικά
Fitness
25/08/2026 - 15:00
Θεμιστοκλέους: Περισσότερο προσωπικό, νέες υποδομές και ψηφιακές υπηρεσίες αλλάζουν το ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 14:08
Πυροσβέστες: Τι αποκαλύπτουν το αίμα και τα ούρα τους μόλις 24 ώρες μετά τη μάχη με τη φωτιά
Υγεία
25/08/2026 - 14:00
Γυμνισμός: Μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη εικόνα για το σώμα μας; Τι δείχνουν οι έρευνες
Ψυχική Υγεία
25/08/2026 - 13:00
Ιός Δυτικού Νείλου: Στη ΜΕΘ το πρώτο κρούσμα που καταγράφτηκε στην Κρήτη
Υγεία
25/08/2026 - 12:50
Οι "μεταλλάδες" αντέχουν περισσότερο τον πόνο
Υγεία
25/08/2026 - 12:00
ΕΕΣ: Ενημερωτική δράση παροχής Πρώτων Βοηθειών σε σκύλους στη Θεσσαλονίκη
Pet
25/08/2026 - 11:00
Μακροζωία: Δεν έχει σημασία μόνο τι τρώμε, αλλά και πότε – Οι "σωτήριες" ώρες πρωινού και δείπνου
Διατροφή
25/08/2026 - 10:00
Ξεκινά σήμερα στη Βρετανία το δωρεάν τεστ HPV στο σπίτι – Ποιες γυναίκες αφορά
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 09:00
Διαφωνίες στην κυβέρνηση Τραμπ για το τριπλό εμβόλιο
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 08:17
Αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε ασθενείς άνω των 65 ετών
Health Talk
24/08/2026 - 20:51
Καιρός: «Καύσωνας δύο ταχυτήτων» - Που θα «χτυπήσει» κόκκινο ο υδράργυρος τις επόμενες μέρες
Επικαιρότητα
24/08/2026 - 19:42

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας: 27 εκ. ευρώ για τη δημιουργία Κέντρου Ολιστικής Διαχείρισης Καρκίνου στο
Πολιτική Υγείας
24/08/2026 - 10:00
Γεωργιάδης: «Το "δικαίωμα στη λήθη" είναι το μεγαλύτερο πράγμα που πετύχαμε»
Πολιτική Υγείας
24/08/2026 - 13:51
Ενεργειακά ποτά στην εφηβεία: Όταν η «τεχνητή ενέργεια» κρύβει έλλειψη ύπνου
Διατροφή
24/08/2026 - 15:04
Κρίσιμα ερωτήματα από τον ΙΣΑ για την αυξημένη κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου στην Αττική
Πολιτική Υγείας
24/08/2026 - 15:31
Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου: Γιατί ορισμένες «υγιεινές» τροφές επιδεινώνουν τη φλεγμονή
Διατροφή
24/08/2026 - 19:11
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo